فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 114، پاییز 1397)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 114، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه بخشی پری خانی* ، صادق حامدی نسب، هادی پورشافعی صفحات 1-15
    امروزه توجه به نقش پیش بینی کننده استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در میان دانشجویان از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. (زمینه). این پژوهش به نقش شبکه های اجتماعی مجازی در راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و رشد توانایی آینده پژوهی دانشجویان دانشگاه خوارزمی تهران می پردازد (هدف). روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه خوارزمی هستند که در سال تحصیلی 95-96مشغول به تحصیل بودند. تعداد356 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان اندازه نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استفاده از شبکه های اجتماعی شی، لو، یانگ، لی و کای (2014) ، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریج (1990) و پرسشنامه توانایی آینده پژوهی پارسا و همکاران (1390) بود. پایایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و همبستگی بین مولفه ها تایید شد (روش). میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی توسط دانشجویان بر مولفه های راهبردهای یادگیری خودتنظیمی با ضریب بتای 75/0 و سطح معنی داری 05/0 نشان داد که این فرضیه مورد تایید واقع می شود. بنا به نتایج فرضیه دوم پژوهش ضریب بتا برای توانایی محاسبه، درک مفهومی و روحیه آینده نگری برابر با 68/0، 72/0 و 74/0 می باشد به طوری که همه در سطح 05/0 معنی دار می باشند و این فرضیه هم تایید می شود (یافته‏ها). نتایج پژوهش نشان داد که دانشجویان در استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، نمره بالاتری در راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، باورهای انگیزشی، توانایی محاسبه، درک مفهومی و روحیه آینده نگری کسب کرده اند (نتیجهگیری).
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، رشد توانایی آینده پژوهی
  • معصومه کاظمی، حسن قرونه*، نفیسه کاظمی، اعظم بابکی راد صفحات 16-37

    یکی از مهم ترین اهداف آینده پژوهی، توسعه دانش و درک مجموعه پیچیده ای از آینده های ممکن و درنتیجه فراهم نمودن فرصتی برای ایجاد و بسط بهترین راهبردها برای رویارویی با چالش های پیش رو است. درنتیجه، تصمیم گیری فعالانه و پیش نگرانه، تحت چنین شرایطی ایده آل خواهد بود. پس نگری به دلیل ماهیت هنجاری و تاکیدش بر آینده های مطلوب و در نظر گرفتن شرایط عدم اطمینان، یکی از بهترین رویکردها برای رویارویی با این چالش هاست. تحقیق حاضر باهدف بررسی این رویکرد روبه رشد در حوزه آینده پژوهی انجام شد. در این تحقیق، روند پیدایش پس نگری، انواع پس نگری و مراحل پس نگری توضیح داده شده است و بر روی رویکرد یا روش بودن پس نگری تامل شده است و مروری اجمالی بر پیش بینی و روش چشم اندازسازی شده است و درنهایت بر اساس نگاهی فلسفی بر اساس سه محور کشف در برابر توجیه، عدم اطمینان در برابر جبرگرایی و غایت انگاری در برابر علیت، به مقایسه پس نگری با رویکرد غالب پیش بینی به عنوان رویکردی متضاد و چشماندازسازی به عنوان روشی همجوار پرداخته شده است تا پنجره ای برای فهم تمایزات روش پس نگری با دیگر روش ها فراهم آید تا راهنمای کاربرد این روش ها در عمل باشد.

    کلیدواژگان: پس نگری، پیش بینی، چشم اندازسازی
  • طاهره میرعمادی* زهره رحیمی راد صفحات 39-52
    زمینه
    تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین یکی از تهدیدهای عاجل جامعه بشری و ایران است و یکی از راه حل ها افزایش استفاده از انرژی های تجدید پذیر است. با این وجود، این حوزه توجه درخوری را در سیاست های ملی علم و فناوری ایران دریافت نکرده است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارائه پاسخ به پرسشهای دوگانه چرایی قفل شدگی سیاستی حوزه فناوری های انرژی های تجدید پذیر و چگونگی رفع آن در قالب یک بسته جامع از آمیخته های سیاستی است.
    روش ها
    این پژوهش از نگرش پسا ساختارگرایانه "تعمیق آینده"عنایت الله و روش عملی هماهنگ با آن یعنی "تحلیل لایه ای علی" برای ساخت چارچوب فراترکیبی خود استفاده می کند.
    یافته ها
    دستاورد نظری پژوهش، مدل جدیدی برای طبقه بندی یا لایه بندی نظریه های علی قفل شدگی سیاستی اعم از نظریات نئوکلاسیک، تکامل گرا و نگرش چند سطحی بر اساس نظریه تعمیق آینده ی عنایت الله است.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش، مکتب اقتصاد نئوکلاسیک دارای سطحی ترین نوع تبیین نسبت و مکتب تکامل گرا دارای تبیین نسبتا پیچیده تر و نگرش چند سطحی دارای عمیق ترین نوع تبیین نسبت به پدیده قفل شدگی سیاستی در حوزه سیاستهای توسعه فناوری انرژی تجدید پذیر است. بر مبنای این یافته نظری، آمیخته ی سیاستی جامعی که حاصل ترکیب این دلالتهای سیاستی ست، درپایان ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تعمیق آینده، تحلیل لایه ای علی، قفل شدگی سیاستی، انرژیهای تجدید پذیر
  • ابوالفضل قنبری *، موسی واعظی ، زهرا امجدی صفحات 53-73
    زمینه
    اهمیت روز افزون منابع انرژی در شکل گیری و رشد فرآیندهای اقتصادی و نیز ضرورت بهره برداری از این منابع بر پایه ملاحظات زیست محیطی و توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی موضوع شناسایی و آینده پژوهی عوامل تاثیرگذار بر مصرف انرژی را برجسته می کند.
    هدف
    تحقیق حاضر به بررسی وضعیت میزان مصرف انرژی شهرستان تبریز در چارچوب آینده پژوهی پرداخته است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش پژوهش آن، توصیفی- تحلیلی می باشد.
    روش ها
    جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار بر میزان مصرف انرژی از روش دلفی و گروه متخصصان استفاده شده است. بعد از تجزیه و تحلیل عوامل، 40 عامل به عنوان عوامل تاثیرگذار شناسایی و انتخاب شدند و با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل عوامل شناسایی شده وارد نرم افزار MICMAC شده است. در نهایت از میان 40 عامل 16 عامل اصلی به عنوان پیشران های کلیدی موثر انتخاب شده است.
    یافته ها
    بر اساس داده های وارد شده پرسشنامه و تحلیل نرم افزار سناریو ویزارد 5 سناریوی قوی که از میان آنها دو سناریو شرایط مطلوب، یک سناریو شرایط بحرانی و دو سناریوی دیگر شرایط بینابین دارند. 13 سناریو با سازگاری بالا و 292 سناریوی ضعیف گزارش شده است. بررسی های اولیه ی سناریوهای 13گانه حاکی از سیطره ی نسبیت اعداد وضعیت های نامطلوب بر وضعیت های مطلوب است. غیر از چند سناریوی محدود که دارای ویژگی های مطلوب و رو به پیشرفت هستند بقیه ی سناریوها آینده ی مطلوبی ندارند.
    نتیجه گیری
    نتیجه ی اصلی این تحقیق حاکی از آن است که وضعیت آینده ی مصرف انرژی در شهرستان تبریز بیشتر ادامه دهنده ی شرایط فعلی با روندی نامطلوب و نامساعد شدن شرایط خواهد بود.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، پیش بینی، آینده پژوهی، شهرستان تبریز
  • سپهر تاروردیان، احمد روستا *، کامبیز حیدرزاده، محمد رحیم اسفیدانی صفحات 74-93
    هدف پژوهش طراحی الگویی برای برند آفرینی جامع در سازمان های برگزارکننده رویدادهای آموزشی غیر دانشگاهی بود. جهت دستیابی به هدف تحقیق از روش آمیخته استفاده شد که شامل دو بخش کیفی و کمی است. در بخش کیفی پژوهش از ابزار مصاحبه استفاده شده است و اطلاعات و داده های لازم در بخش کیفی از خبرگان آموزش به دست آمده است. سپس با استفاده از روش گرندد تئوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مدل برندسازی جامع در صنعت خدمت برگزاری رویدادهای آموزشی غیردانشگاهی دارای عوامل موثر اختصاصی (شایستگی، اصالت، حرفه ای بودن، مزیت برگزاری رویداد، خدمات فراگیر، نگرش استراتژیک و نیروی دانشی) ، عوامل موثر عمومی (بازاریابی، ارتباطات، تجیهزات سخت افزاری و نرم افزاری، منابع مالی و حامیان) ، شرایط زمینه ای (شرایط اجتماعی، شرایط اقتصادی، شرایط سیاسی، فناوری های نوین) ، عوامل مداخله گر (تحریم ها، حوادث غیرمترقبه، مجوزها) و پیامدهای (رضایت مندی، ماندگاری، موفقیت، برتری و حمایت اجتماعی) بر اساس پدیده اصلی یعنی برندآفرینی جامع و ابعاد شخصی، محصول و شرکتی برندسازی است. سپس این مدل با استفاده از مدل معادلات ساختاری آزمون شد. 407 نفر از مدیران، معاونان و کارشناسان شرکت ها و موسسات برگزار کننده آموزش غیردانشگاهی در پژوهش شرکت کردند. با استفاده از مدل معادلات ساختاری روابط بین متغیرهای الگو مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و نتایج آن گزارش شد. مشخصه های نکویی برازش نشان داد داده های پژوهش با ساختار عاملی مدل برازش مناسبی دارد.
    کلیدواژگان: برندسازی جامع، رویدادهای آموزشی غیردانشگاهی، الگو
  • معصومه محمدآبادی، کیومرث نیاز اذری* نگین جباری صفحات 94-116
    زمینه
    آینده پژوهی؛دانش تحلیل،طراحی و برپایی هوشمندانه آینده است،تلاشی که با تجزیه و تحلیل منابع و الگوها به تجسم آینده و برنامه ریزی برای آن می پردازد. مهمترین کارکرد آینده پژوهی ایجاد تصویری از آینده برای بهبود آن است. شرکت های دانش بنیان به عنوان، ملموس ترین روش تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان،نیازمند مفهومی برای ایجاد تصویری از آینده برای بهبود آن و تقویت عملکرد می باشند.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه فکری بر ارتقای عملکرد شرکت های دانش بنیان با رویکرد آینده پژوهی صورت گرفته است.
    روش
    روش پژوهش از نوع کیفی می باشد. برای بررسی عمیق مفاهیم مورد نظر از روش مطالعه اسنادی و بررسی مبانی نظری و همچنین مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. مشارکت کنندگان 15 نفر از متخصصان و خبرگان مطرح در شرکت های دانش بنیان خراسان شمالی در سال97 بودند که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی تا مرز اشباع نظری انتخاب شدند. برای بررسی صحت یافته ها از روش بررسی توسط اعضا استفاده شد. برای تعیین پایایی ، از روش پایایی بین دوکد گذار استفاده شد. در تحلیل داده ها از تحلیل محتوای استقرایی (تکنیک 6 مرحله ای آرباخ و سیلورستاین) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد با رویکرد آینده پژوهی تاثیر سرمایه فکری بر ارتقای عملکرد شرکت های دانش بنیان در دو بعد اثرات درون سازمانی شامل (نوآوری و ارزش آفرینی،تیم سازی و تمرکز زدایی،یادگیری سازمانی،مدیریت دانش،رهبری تحول آفرین،شایسته سالاری و پذیرش فناوری) و اثرات برون سازمانی (شبکه سازی،مشتری مداری و بازارگرایی،برندینگ و بین المللی سازی) مطرح می شوند.
    نتیجه گیری
    این مدل می تواند در تصمیمات بهبود عملکرد هر شرکتی به تناسب استراتژی و فرهنگ عمومی شرکت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، ارتقای عملکرد، شرکت های دانش بنیان، رویکرد آینده پژوهی
  • عباس خمسه *، گلناز سردشتی صفحات 117-135
    برای رشد، سودآوری و کاهش ریسک فعالیت های نوآورانه در صنایع نیروگاهی، نوآوری1 و مدیریت آن جایگاه ویژه ای دارد. مدیریت نوآوری می تواند در سرمایه گذاری ها و انتخاب روش های مناسب برای اکتساب تکنولوژی یاری رسان باشد که نقش بسزایی در توسعه و ایجاد زیر ساخت های اقتصادی کشور دارد. فرایند مدیریت نوآوری2 از عوامل متعددی تاثیر پذیر است. برای مدیریت هر چه بهتر فرایند نوآوری، شناخت عوامل موثر و نحوه اثرگذاری هر کدام، لازم و ضروری است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر مدیریت نوآوری در صنعت نیروگاهی3 در راستای طراحی یک مدل مدیریت نوآوری می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارشناسان و مدیران گروه مپنا که دارای تحصیلات لیسانس و بالاتر و با سابقه کاری بالای سه سال می باشند. در اجرای پژوهش از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از دو روش مطالعات کتابخانه ای شامل مطالعه کتب، پایان نامه ها، مقالات و سایت ها و روش میدانی همچون گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. برای ارائه مدل از روش پویایی شناسی سیستم4 و نرم افزار Vensimاستفاده شده است. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، 26 شاخص به عنوان شاخص های نهایی در قالب 5 عامل شامل: سیستم ها و زیرساخت های سازمانی، جستجو، انتخاب، اجرا و تصاحب ارزش به عنوان عوامل موثر بر مدیریت نوآوری در صنایع ساخت تجهیزات نیروگاهی شناسایی شده اند و مدل مدیریت نوآوری براساس آن ها و با رویکرد پویایی شناسی سیستم طراحی گردید.
    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت نوآوری، صنعت نیروگاهی، پویایی شناسی سیستمها
  • محمد صالحی*، سیده زهرا حسینی درون کلایی، سید باقر رکابی صفحات 136-144
    زمینه
    در محیط متلاطم و متغیر امروزی، یکی از وظایف سازمان ها، کسب مزیت رقابتی است که این امر می تواند تحت تاثیر سبک رهبری، نوآوری سازمانی و بویژه شناخت آینده باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رهبری معنوی با آینده پژوهی و نوآوری سازمانی در اداره شیلات استان مازندران انجام شده است.
    روش ها
    روش تحقیق، همبستگی است و جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارمندان اداره شیلات استان مازندران به تعداد 4500 نفر در سال 1396 بودند که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای با حجم 351 بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. جهت گردآوری داده ها از مقیاس های استاندارد آینده پژوهی پارسا و همکاران (1390) ، نوآوری سازمانی آمید و همکاران (2002) و رهبری معنوی فرای و همکاران (2005) استفاده گردید. اعتبار پرسشنامه ها با اعتبار محتوا و پایایی آن با آلفای کرونباخ بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنف، رگرسیون و همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 27. 4 درصد از واریانس نمره متغیرهای وابسته توسط متغیر مستقل رهبری معنوی تبیین شده است. مقدار همبستگی رهبری معنوی با نوآوری سازمانی (0562/0 =R) ، آینده پژوهی (0853/0 =R) در 05/0> Sig تایید گردید. رابطه آینده پژوهی با نوآوری سازمانی (0483/0 =R) ، در 05/0> Sig تایید گردید.
    نتیجه گیری
    رهبری معنوی با آینده پژوهی و نوآوری سازمانی کارکنان اداره شیلات استان مازندران رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، آینده پژوهی، نوآوری سازمان، کارکنان
  • حاجیه رجبی فرجاد، نیلوفر میرسپاسی *، حمیدرضا عیسی پور صفحات 145-160
    زمینه
    تغییرات سریع محیط، تشدید فضای رقابتی بین شرکتها و افزایش روز افزون انتظارهای جامعه، نیاز به کارآفرینی را برای بقای سازمانها اجتناب پذیر کرده است و مدیریت دانش می تواند بر روی رفتارکارآفرینانه کارکنان در سازمان، نقش قابل توجهی را ایفا نماید.
    هدف
    این مقاله به بحث در خصوص تاثیر مدیریت دانش بر رفتارکارآفرینانه کارکنان در سازمان شهرداری منطقه 9 شهر تهران در سال 95-1394 می پردازد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی واز نظر روش گرداوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است که با به کارگیری مدل های کمی انجام گرفته است و از روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزارلیزرل جهت تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    داده های این تحقیق تاثیر 5 بعد مدیریت دانش (اکتساب دانش، ایجاد دانش، ذخیره دانش، توزیع دانش و نگهداری دانش) را بر ابعاد رفتار کارآفرینانه با 5 بعد (کاهش کاغذ بازی، تغییر در رفتار کارکنان، بینش استراتژیک، ایجاد یک محیط کاری پر انرژی و محیط حمایتی) را در 213 نفر از کارکنان شاغل در سازمان شهرداری منطقه 9 شهر تهران، مورد سنجش قرار میدهد. برازش مدل ارائه شده با اعتبار بالا مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل تاثیر مدیریت دانش بر رفتارکارآفرینانه کارکنان در سازمان را تایید می کند.
    نتیجهگیری
    این یافته ها بدان معناست که در شهرداری منطقه 9 تهران، بکارگیری مدیریت دانش می تواند نقش مهمی در بروز رفتارکارآفرینانه کارکنان در سازمان گردد. لذا بایستی در سازمان توجه ویژهای به آن شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، رفتارکارآفرینانه، اکتساب دانش، ایجاد دانش، ذخیره کردن دانش، توزیع دانش، نگهداری از دانش
  • محسن صانعی آرانی، ناصر میر سپاسی *، کرم الله دانشفرد، نازنین پیله وری صفحات 161-177
    پژوهش حاضر با هدف ارائه الگویی پیرامون تعدیل کارکنان در شهرداری های استان اصفهان و بررسی تاثیر پذیری تعدیل و ابعاد آن از عوامل ساختاری، رفتاری و فردی جهت ساخت آینده ی شغلی کارکنانی که سازمان را ترک می نمایند و همچنین کارکنان باقی مانده در سازمان، صورت پذیرفته است. روش انجام این تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است روش گردآوری اطلاعات، به صورت آمیخته (کمی و کیفی) می باشد جامعه آماری پژوهش در مرحله اول (رویکرد کیفی) 22 نفر از صاحب نظران و خبرگان که دارای اطلاعات مناسبی پیرامون موضوع تعدیل کارکنان هستند، می باشد که با بکارگیری چند دور روش دلفی و استفاده از منطق فازی برای ایجاد همگرایی بالاتر میان نظرات کارشناسان، الگویی پیرامون تعدیل کارکنان و عوامل اثر گذار بر تعدیل، طراحی گردید. سپس در بخش کمی، جهت آزمون الگوی مذکور، پرسشنامه ای طراحی و پس از بررسی اعتبار پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، در اختیار تعدادی از مدیران که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی از میان مدیران دوایر و واحدهای شهرداری های استان اصفهان انتخاب گردیده بودند، قرار گرفت. با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری روابط بین عناصر مدل بررسی شد. یافته های پژوهش نشان داد که تمام فرضیه ها مورد تایید قرار گرفتند. شهرداری ها می توانند با در نظر گرفتن شاخص های مطرح شده برای ابعاد تعدیل در این پژوهش، در تعیین نوع شغل، نحوه عملکرد در نقشی که باید آینده عهده دار باشند (برای کارکنانی که در سازمان می مانند) و همچنین اقدامات لازم جهت آینده شغلی کارکنانی که سازمان را ترک مینمایند، تصمیمات موثری اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع انسانی، تعدیل کارکنان، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری، عوامل فردی، سیستم اطلاعات منابع انسانی، پوشش حمایتی، دلفی فازی
|
  • Somayeh bakhshi Parikhani*, Sadeq Hamedi Nasab, Hadi Pourshafei Pages 1-15
    Background
    Today, paying attention to the predictive role of using virtual social networks among students is significant.
    Objectives
    This research studies the role of virtual social networks in self-regulation learning strategies and the development of students' futures research potential at Kharazmi University in Tehran.
    Method
    The research method is descriptive and correlational. The statistical population is all students of Kharazmi University who were studying in the academic year 1995-96. 356 students were selected by stratified random sampling as sample size. Data gathering tool was a questionnaire including social networking tools such as Shi, Leo, Yang, Lee and Kei (2014), Pingtjyr Self-Regulatory Learning Strategies (1990) and Persa's Future Learning Questionnaire (2011). The reliability of the tools was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and their validity was verified by confirmatory factor analysis and correlation between the components. Finding: The amount of using virtual social networks by students on the components of self-regulation learning strategies with beta coefficient of 0.75 and significance level of 0.05 showed that this hypothesis was confirmed. According to the results of the second hypothesis, the beta coefficient for the ability to calculate, conceptual understanding, and futuristic morale is equal to 0.68, 0.72 and 0.44, so that everyone is at a significant level of 0.05 and this assumption is also confirmed. Not be
    Conclusion
    The results of this study showed that students in using virtual social networks have higher scores in self-regulation learning strategies, motivational beliefs, ability to calculate, conceptual understanding and future spirit.
    Keywords: Virtual social networks, Self-regulation learning strategies, Future studies ability growth
  • Masomeh Kazemi, Hasan Gharone*, Nafiseh Kazemi, Azam Babakirad Pages 16-37


    One of the most important goals of future study is to develop knowledge and to conceive a complicated set of possible futures and, as a result, paving the ground to create and to expand the best guidelines to face with confronting challenges. As a result, active and provocative decision making is ideal under such circumstances. Due to its normative nature and its emphasis on desired futures and considering uncertain conditions, back-casting is one of the best approaches to confront such challenges.
    Present study is conducted to investigate this approach on growing future study field. In this research, back-casting emergence trend, types of back-casting, steps of back-casting and its functionality are explained and this approach is contemplated. Also, forecasting and visioning methods are briefly reviewed and, ultimately, back-casting is compared with forecasting format as a contrary approach by considering a philosophical view against lack of justification, uncertainty against determinism and teleology against causality. It is also compared with visioning to open a window to conceive differences between back-casting and other techniques as guidance in using such techniques in practice

    Keywords: Backcasting, Forecasting, Visioning
  • tahereh miremadi*, zohreh Rahimirad Pages 39-52
    Context: Environmental degradation and climate change is one of the human security threats at the international and national level. However, there is no appropriate policy response regarding this problem at the national policy context. This is a policy lock-in in the sector of renewable energies in Iran.
    Aim
    The aim of the paper is to determine why this policy lock in exists and how to mitigate it.
    Methodology
    The research uses the post structuralist approach of Sohail Inayatullah and combines it with the methodology of meta-analysis to build a model of four layers of causal relations. Finding: The Neoclassical economics is the least analytical approach to deal with the environmental challenges. The systemic approach is relatively more complex and the MLP is the most comprehensive approach to analyze the causes of policy lock in of Iranian renewable energy sector.
    Conclusion
    To analysis the policy lock in Iranian renewable energy sector, there are three sets of causal relationship which can presents three parts of policy mix prescription.
    Keywords: : Deepening the Future, Causal layer Analysis, Policy Lock-in, Renewable Energy
  • Abolfazl Ghanbari*, Musa Vaezi, Zahra Amjadi Pages 53-73
    Background
    The increasing importance of energy resources in the formation and growth of economic processes, as well as the need to exploit these resources, based on environmental considerations and sustainable economic and social development, highlights the issue of identifying and Future Study of the factors affecting energy consumption.
    Objective
    The present research studies the status of energy consumption in Tabriz city in the framework of Foresight.
    Methods
    This research is applied and descriptive-analytic. The Delphi method and the group of experts have been used to identify the factors affecting energy consumption. After analyzing the factors, 40 factors were identified and selected as influential factors. Using MICMAC software, the interactive effects analysis method has been identified. Finally, out of 40 factors, 16 main factors were selected as effective key proponents. Findings: Based on the data included in the questionnaire and the Wizard scenario software analysis, there are five strong scenarios, of which two scenarios are desirable conditions, a scenario of critical conditions, and two other scenarios of intermediate conditions. 13 scenarios with high adaptability and 292 poor scenarios. Initial studies of 13 scenarios show that the relative relativity of undesirable numbers is favorable on desired conditions. Apart from a few limited scenarios that have the characteristics that are desirable and progressing, the rest of the scenarios do not have a good future.
    Conclusion
    The main result of this research is that the future energy consumption situation in Tabriz will continue to be a continuation of the current situation with an unfavorable and unfavorable situation.
    Keywords: Energy consumption, Prediction, Future Studies, Tabriz County
  • Sepehr Tarverdian, ahmad Roosta*, Kambiz Heydarzadeh, Mohammad Rahim Esfidani Pages 74-93

    The aim of this study was to designing a model for total branding in organizations which hold non-academic educational events. To achieve the research goal, the mixed method research was used which consists of two qualitative and quantitative parts. In the qualitative section of the research, an interviewing tool was used and and qualitative data was gatherd by interwing from educational experts. Then, using Grounded theory, the data was analyzed. Total branding model in the Non-Academic Educational Events including specific factors (competence, originality, professionalism, event advantage, total services, strategic attitude and knowledge workers) general effective factors (marketing, communications, hardware and software, financial resources and sponsors) background conditions (social conditions, economic conditions, political conditions, new technologies) Intervener factors (sanctions, unexpected events, permits) and consequences (satisfaction, survival, success, supremacy and social support) based on the main phenomenon of comprehensive branding and personal dimensions, the product and branding company. Then, this model was tested using the structural equation model. 407 from managers, assistant director and experts from companies and non-university training institutes participated in the research. Using the structural equation model, the relationships between the model variables were analyzed and evaluated and the results were reported.results of fit indices indicated that the research data have a suitable fitness model with the factor structure
    Keywords: total branding, non-academic educational events, model
  • Masoumeh Mohammadabadi, Kiumars Niazazari*, negin jabbary Pages 94-116

    Futures Studies is the knowledge of intelligent analysis, design and establishment of future, an effort which analyzes resources and patterns to visualize the future and plan for it. The most important function of future studies is to create an image of the future to improve it. Knowledge-based companies, as the most tangible method of commercialization of the results of high tech research and producing a high added value, require a concept to provide a picture of the future for improvement and performance enhancements. As a result, the purpose of this study was to investigate the effect of intellectual capital on promoting the performance of knowledge-based companies with a Futures studies approach. Conducting the research with a qualitative method, for the in-depth study of the concepts concerned, the method of studying the documents and examining theoretical foundations as well as semi-structured interviews were used. Participants, 15 experts and specialists well-known in the knowledge-based companies of North Khorasan in the year 97 which were selected using purposeful sampling and snowball method to theoretical saturation boundary. In order to check the accuracy of the findings, the method of investigation by the members was used. To determine the reliability, a reliability method between two encoders was used. Data analysis was performed using inductive content analysis (6-step technique of Auerbach and Silverstein). Findings showed that with futuristic approach, the effect of intellectual capital on improving the performance of knowledge-based companies can be seen in two categories; inter-organizational effects (innovation and value creation, team building and decentralization, organizational learning, knowledge management, transformational leadership, meritocracy, technology acceptance) and external effects (networking, customer valuation and market orientation, branding and internationalization). This model can be used in decisions made to improve the performance of each company in accordance with the corporate strategy and culture
    Keywords: intellectual capital, promoting the Performance, knowledge-based companies, Futures studies approach
  • Abbas Khamseh*, Golnaz Sardashti Pages 117-135
    In order to grow, profitability and reduce the risk of innovative activities in power plants, its innovation and management has a special place. Innovation management can help in investing and choosing the right methods to acquire technology, which plays a significant role in developing and building the country's economic infrastructure. Innovation management process is influenced by several factors. To better manage the innovation process, it is necessary to understand the effective factors and the way each one works. The purpose of this research is to identify the factors affecting innovation management in the power industry in order to design an innovation management model. The statistical population of this research is the experts and managers of the MAPNA group with a bachelor's degree and above, with a seniority of over three years. In this research, a descriptive survey type has been used. Data were collected using two methods of library studies including studying books, dissertations, articles and sites and field method, such as data collection through questionnaires and interviews. To provide the model, the system dynamics and Vensim software have been used. According to the results of this study, 26 indicators were identified as final indicators in 5 factors including: organizational systems and infrastructure, search, selection, implementation and acquisition of value as factors influencing innovation management in power plant manufacturing industries and the innovation management model was designed based on the dynamics of the system.
    Keywords: : Innovation, Innovation Management, Power Industry, System Dynamics
  • mohammad salehi*, s.zahra hoseini dronkolaei, s.bagher rekabi Pages 136-144
    Background
    In today's turbulent and changing environment, one of the tasks of organizations is to gain competitive advantage that this could be influenced by the style of leadership, organizational innovation and in particular the recognition of the future.
    Aim
    The purpose of this study was to investigate the Relationship between Spiritual Leadership with Future study and Organizational Innovation in Fisheries Administration of Mazandaran Province.
    Methods
    The research method was correlation. 351 persons were selected as a sample from 4500 staff in the year of 2017 according to Cochran formula. The sampling was done randomly. Data was collected by standard questionnaires including future study (Parsa et al, 2011), organizational innovation (Amide et al, 2002) and Spiritual Leadership (Fry et al, 2005) that their validity were confirmed by related experts. To assess the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated. Data were analyzed using K-S, Pearson and Regression tests. Finding: The results showed that 27.4% of the variance in the dependent variables was explained by the Spiritual Leadership. Correlation coefficient between the Spiritual Leadership with Organizational Innovation (R = 0.0562) and Future study (R = 0.0857) was confirmed with Sig> 0.5. The relationship between Future study and Organizational Innovation (R = 0.0483) with Sig> 0.5 had Confirmed.
    Conclusion
    Spiritual Leadership had meaningful and positive relationship with Future study and Organizational Innovation among staff of fisheries administration of Mazandaran Province
    Keywords: Spiritual Leadership, Future study, Organizational Innovation, Staff
  • hajieh rajabi farjad, Niloufar Mirsepasi*, Hamidreza Isapur Pages 145-160
    Background
    Rapid changes in the environment, the intensification of the competitive environment between companies and the increasing community expectations, shows the need for entrepreneurship for the survival of organizations, and knowledge management can play a significant role in the entrepreneurial behavior of employees in organization.
    Objective
    This article discusses the effect of knowledge management on employees' entrepreneurial behavior in Tehran Municipality 9th District in 2014-2015.
    Methods
    The research method was descriptive-survey and an applied one. The statistical population included all the employees working in the municipality of 9th district of Tehran which added to 476 people. The sampling method was Random Stratified Sampling. Using Cochran’s formula 213 people were chosen as the sample size. To gather the data, standard questionnaires were used .Structural equation modeling (SEM) was adopted for data analysis. The validation of the structural model was achieved using LISREL. Findings: The data of this research has influenced the five dimensions of knowledge management (acquisition of knowledge, knowledge creation, knowledge storage, knowledge distribution and knowledge maintenance) on entrepreneurial behavior dimensions with 5 dimensions (paperwork reduction, change in employee behavior, strategic vision, creation of a work environment Energetic and supportive environment). The findings showed that knowledge management has a significant effect on entrepreneurial behavior of employees.
    Conclusion
    This finding means that in the municipality of 9th district of Tehran, The use of knowledge management can play an important role in entrepreneurial behavior of employees; therefore, we must pay special attention to it in the organization.
    Keywords: Knowledge management, entrepreneurial behavior, acquisition of knowledge, knowledge creation, knowledge storage, knowledge distribution, knowledge maintenance
  • Mohsen Sanei, Naser Mirsepasi*, Karamollah Daneshfard, Nazanin Pilehveri Pages 161-177
    The purpose of the research is to present a pattern regarding lay-off in municipalities of Esfahan province, and to analyze the impact of structural, behavioral and individual factors on lay-off and its aspects. The research was done to secure future jobs for the staff who either want to leave or the staff who have remained in the organization. The method used to do this research is descriptive and correlative .The method used to collect information is mixed (qualitative and quantitative).In the first stage (qualitative approach), the subjects were 22 experts who had suitable information about the issue of lay-off. A lay-off pattern and the influential factors on lay-off were designed using the fuzzy Delphi method and also fuzzy logic. The two methods were used to have more correlation between the views of the experts. Then, in the quantitative part, a questionnaire was designed in order to evaluate the pattern and then after reviewing the validity of the questionnaire through Exploratory Factor Analysis, it was given to some managers who, based on Judgmental Sampling, had been chosen out of managers of branches of municipalities in Esfahan province. The relationships between components of the model were reviewed using structural equation model. The findings demonstrated that all of the e hypotheses were confirmed. Considering the mentioned indices for the aspects of lay-off in this research ,municipalities can adopt effective decisions regarding determining the kind of job ,the kind of performance they will have in future (for the staff that will remain in the organization) and also about necessary measures taken to secure future jobs for the staff leaving the organization.
    Keywords: human resources planning, lay-off, behavioral factors, structural factors, individual factors, human resources information system, fuzzy Delphi method