فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 27 (پاییز 1397)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 27 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • باقر ساروخانی صفحات 7-8

    خدا را سپاسگزاریم که شماری دیگر بر دفتر فصلنامه «رادیو تلویزیون» افزوده شد. این دفتر را از آن رو گران می داریم که کارکردهای بسیار دارد؛
    از یکسو جامعه پذیری رسانه ای را تحقق پذیر می نماید. از نظر ما کودک موجودی کاملا غریزی است؛ لیک می بایست ابعاد فرهنگی یابد یعنی با آداب و سنن و مناسک و هنجارهای اجتماعی آشنا شود، آنان را بپذیرد، درونی نماید و سپس در عمل به کار آورد. رسانه های جمعی تنها عنصر جامعه پذیری نیستند، مدرسه و خانواده نیز در این حوزه تاثیر گذارند. لیک از جهاتی بسیار، رسانه ها مرجح شمرده می شوند:- از یک طرف رسانه سراسر عمر یک انسان را دربر می گیرد. درحالی که مدرسه چنین نیست. سال های کمی به مدرسه می رویم. خانواده را نیز همواره در کنار خود نداریم، از آن جدا می شویم و آشیانی دیگر فراهم می آوریم.
    - از طرفی دیگر، مدرسه حتی در سال های ارتباط، همه ساعات ما را دربر ندارد؛ درحالی که، رسانه های جمعی از نخستین برهه های حیات، با ما و در کنار ما هستند و تا آخرین لحظه های زندگی و آن هم در تمامی ساعات شب و روز در کنارمان می مانند.
    - سوم آنکه رسانه های جمعی توان آن را دارند که جهان را به خانه های ما آورند. دیگر سخن از اقیانوس اطلس نیست؛ اقیانوس خود به خانه ها می آید.
    - چهار آنکه رسانه ها، هم مدرسه و هم خانواده را در پوشش دارند؛ یعنی اشراف کامل از آن آنان است. این امتیاز موجب می شود که رسانه های جمعی هم به طور مستقیم کودکان را تحت تاثیر قرار دهند، هم به طور غیرمستقیم و از طریق مدرسه و خانواده.
    - پنجم آنکه با پیدایی رسانه های دیجیتال و تکون فضای مجازی، دیگر انسان ها ابژه رسانه ای نیز نیستند. در فضای مجازی انسان ها می توانند به اعماق جهان روند، دوستانی در آن سوی کره زمین بیابند و خود در جریان ارتباط تاثیر گذار باشند.[1]
    - ششم آنکه با پیدایی عصر رسانه ها و در اوج آن، رسانه های دیجیتال، شاهد دوران جدیدی در جامعه پذیری هستیم و آن جامعه پذیری بزرگسالان[2] است. از این پس، در پرتو حضور رسانه ها می توانیم در هر آن زندگی بیاموزیم و از غریب زمانی[3] دور مانیم. آنکس که زمان خود را خوب بشناسد، مورد هجوم شبه ها و گرفتاری ها نخواهد بود[4]. این سخن حتی در مورد حرف و مشاغل نیز مصداق دارد. به عنوان مثال، پزشکی که نتواند هر لحظه با پیشرفت فنون پزشکی پیش رود، قدیمی، کهنه و بی سواد تلقی می شود. رسانه های جمعی موهبت حضور در لحظه های سالخوردگی را نیز در خود دارند.
    - از سوی دیگر، بر آنیم تا مدیریت دانش را در فضاهای رسانه ای تحقق پذیر سازیم. با این فصلنامه می خواهیم مسیولان رسانه ای را در جریان اندیشه ها، نظریه ها و بطور کل دستاوردهای دانش قرار دهیم. از این مسیر حرفه ای های رسانه ای نیز با تخصص و آن هم تخصص پویا سروکار یابند.
    صدای رسای دانش در گنبد نیلگون رسانه ها طنین خواهد یافت و این دفتر با این هدف، تلاش می کند تا اصحاب دانش را به خانه رسانه ها راه دهد. از این طریق پژوهش علمی رونق بیشتر می یابد، زیرا هر محقق می داند دفتری هست که اندیشه او را به مسیولان و به طور کلی به جامعه معرفی کند.
    از این نیز پا فراتر می نهیم و تلاش می کنیم تا دفتر علمی رسانه های ایرانی، جایی برای انتقال ارزش های تجربی نیز باشد. بدین معنی که اصحاب مجرب رسانه ای نیز می توانند داده های تجربی خود را به این دفتر منتقل نمایند تا دانش هم در حوزه نظر، هم در حوزه عمل پیش رود و نظریه های علمی راه به سوی تجربه یابند و شدنی شدن دیدگاه های خود را باز شناسند.
    باشد که این دفتر آموزه های جهانی رسانه ای را در اختیار مصرف کنندگان داده های دانش قرار دهد. باشد که با این فصلنامه در خانه رسانه ملی، هر روز گامی نو در بهبود برنامه ها برداشته شود و فرزندان ایرانی بتوانند در پرتو این فرایند، میراث فرهنگی را بشناسند، بدان ارج نهند، آن را در عمل به کار گیرند و بدان افتخار نمایند.

  • فردوس آقاگل زاده، عباس صلحی مقدم صفحات 9-30
    بررسی زبان شناختی برنامه های رادیویی و انتخاب گونه زبانی مناسب برای هر برنامه، با توجه به گونه زبانی مخاطب هدف هر برنامه، هویت، کارکرد و ماموریت شبکه ها، مسئله ای مهم در مطالعه رابطه زبان و رسانه رادیو است. این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی و با استناد به نظریه کنش های گفتاری/ سخن (جان آستین) و ویژگی های گونه زبان گفتاری (یول و براون)، به عنوان چارچوب نظری تحقیق انجام شده است. پس از تجزیه وتحلیل بیست برنامه صبحگاهی انتخابی (10 برنامه از رادیو جوان و 10 برنامه از رادیو ایران) مشخص شد که زبان برنامه های صبحگاهی رادیو جوان از ویژگی هایی نظیر کاربرد اصطلاحات و واژگان مصطلح در زبان جوانان، استفاده کردن از زبان مخفی و واژگان مخفف، داشتن صراحت و جسارت در کلام و بهره گیری از جملات کوتاه و پرشتاب با توجه به مخاطب هدف برخوردار هستند. گونه زبانی برنامه های صبحگاهی رادیو ایران دارای ویژگی هایی نظیر توجه به مخاطب هدف و بی نشانی نسبی گونه زبانی برنامه ها، نزدیک بودن به زبان معیار، بکار نبردن واژگان مخفف و زبان مخفی و در مواردی استفاده از واژگان مصطلح در زبان جوانان است. همچنین مشخص شد که مقوله جنسیت در گزینش سبک گفتاری گویندگان مانند وجود اطناب، قطع کلام مخاطب و نوبت گیری در کلام گویندگان مرد موثر است.
    کلیدواژگان: برنامه رادیویی، زبان شناسی، کنش گفتاری، گونه زبانی، زبان گفتار، جوان ایرانی سلام، سلام ایران
  • شهرام مدرس خیابانی صفحات 31-60
    در این پژوهش سعی بر آن بوده است، نظام نوشتاری موجود در زیرنویس های شبکه معیار خبر و زیرنویس های موجود در شبکه آی فیلم از منظری پیکره بنیاد بررسی شود تا ضمن دریافت نوع نگارش غالب در این زیرنویس ها، اشکالات املایی و فنی موجود در آنها، بر اساس دستور العمل نگارش مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی، بررسی و مقایسه شود. برای دستیابی به این هدف ابتدا پیکره ای شامل 1000 جمله از زیرنویس های خبری شبکه خبر و زیرنویس پیام های مردمی از شبکه آی فیلم در بازه زمانی مهرماه 1393 تا فروردین ماه 1394 آماده شد و سپس به کمک ابزار رایانه ای، فراوانی واژه ها و عبارت های موجود در زیرنویس ها استخراج شد. با روش تحلیل محتوا اشکالات املایی/ سبکی، خطای حذف نیم فاصله، خطاهای حذف فاصله، خطای درج فاصله، سرهم نویسی و جدانویسی بررسی شد. یافته ها نشان داد، علاوه بر وجود انواع خطای نگارشی در هر دو شبکه، فراوانی خطاها در زیرنویس های شبکه آی فیلم بسیار زیاد است. بررسی میزان خطاهای نگارشی و مقایسه این نوع خطاها در هر یک از دو شبکه نشان می دهد که میان انواع خطاها به لحاظ نوع و فراوانی در بیشتر این جمله ها اختلاف معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی نظام نوشتاری، شبکه خبر، شبکه آی فیلم، پیکره زبانی، تلویزیون
  • حسن قاسمی*، اردشیر رابلی زاده صفحات 62-89
    پژوهش حاضر در پی مقایسه گفتمان سایت های خبری واحد مرکزی خبر صداوسیما، بی بی سی فارسی و العربیه فارسی در پوشش اخبار داعش است. علت انتخاب سایت های خبری بی بی سی فارسی و العربیه فارسی و واحد مرکزی خبر صداوسیما این است که به نظر می رسد هر یک از این سایت های خبری معرف مواضع قدرت های مختلف درگیر با این موضوع هستند؛ یعنی واحد مرکزی خبر معرف مواضع ایران به عنوان یک کشور مسلمان و موثر در منطقه و العربیه فارسی به عنوان نمونه ای از رسانه های کشورهای عربی منطقه و معرف مواضع عربستان سعودی و بی بی سی فارسی به عنوان نمونه ای از رسانه های کشورهای غربی و معرف مواضع انگلیس، هستند. در پژوهش حاضر، از روش تحلیل گفتمان با استفاده از رویکرد گفتمان کاوی ون دایک استفاده شده است. متون موردمطالعه این پژوهش، 6 خبر از سایت واحد مرکزی خبر صداوسیما ، 8 خبر از سایت بی بی سی فارسی و 6 خبر از سایت العربیه فارسی، در بازه زمانی سه ماه بعد از تصرف موصل عراق است که پس از بررسی، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مورد گفتمان کاوی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد ، سایت های مذکور در این زمینه ها که عوامل و عناصر تشکیل دهنده داعش چه کسانی هستند، اهداف تشکیل این گروه چیست، حامیان و دشمنان واقعی آن، چه کسانی هستند، نیت کشورهایی که مدعی مبارزه با داعش هستند چیست و... با یکدیگر تعارض دارند و در اینکه گروه داعش یک گروه خشن، تندرو و افراطی است؛ که برای رسیدن به هدف خود از هیچ عمل وحشیانه ای ترس ندارند؛ توافق دارند.
    کلیدواژگان: العربیه فارسی، بی بی سی فارسی، داعش، پوشش خبری، واحد مرکزی خبر
  • اسماعیل فضلی زاده، محمدحسین ساعی، رضا پور حسین صفحات 89-118
    بدون تردید، مجریان یکی از عوامل مهم ایجاد پیوند بین مخاطبان با صداوسیما هستند. مجری در حقیقت آخرین حلقه تکمیل فرایند ارتباطی صداوسیما با مخاطب است. به همین سبب نیاز است طرح و برنامه مدون و از پیش طراحی شده ای برای مدیریت به کارگیری آنها در سازمان صداوسیما وجود داشته باشد. این پژوهش با انتخاب گزاره «ارایه راهکارهای مدیریت منابع انسانی در حوزه به کارگیری مجریان صداوسیما» به عنوان هدف اصلی تحقیق به دنبال بررسی وضعیت فعلی مدیریت به کارگیری مجریان و آسیب شناسی و بهبود آن با هدف دستیابی به راهکارهای نحوه تعامل مطلوب سازمان صداوسیما با مجریان خود و بالعکس، دستیابی به هنجارها و مقرراتی برای انضباط بخشیدن به کار مجریان، دستیابی به راهکارهای نحوه ارزیابی عملکرد مجریان و دستیابی به راهکارهای نحوه تشویق و تنبیه مجریان صداوسیما به عنوان اهداف فرعی پژوهش بود. مقاله حاضر، کیفی و از نوع اکتشافی و روش آن مصاحبه عمیق بوده و نمونه گیری نیز روش هدفمند انجام شده است. به همین منظور با 26 نفر از استادان و کارشناسان حوزه های مدیریت رسانه و ارتباطات، مدیران منابع انسانی، تهیه کننده ها و مجریان صداوسیما مصاحبه شد تا درنهایت نتایج این تحقیق در قالب سه بخش ارایه شود. جریان شناسی تلاش های صداوسیما برای دستیابی به راهکارهایی در مسیر مدیریت منابع انسانی در حوزه به کارگیری مجریان، ارایه راهکارهای پیشنهادی برای این مهم و درنهایت طراحی الگو به کارگیری مجریان در صداوسیما، یافته های این پژوهش را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: الگو، مدیریت منابع انسانی، مجریان، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران
  • محسن نفر، مریم سماعی صفحات 119-148
    این پژوهش بر آن است به نقد و تحلیل موسیقی های رادیو آوا در یک بازه زمانی مشخص بپردازد. اینکه چه آثاری از آن پخش می شود و هرکدام از آنها چه کارکردی دارند. اصلی ترین تاثیر موسیقی بر روح مخاطب (انسان) است. ماهیت آثار موسیقی متشکل از دو رکن بنیادین ملودی و ریتم است و این هر دو به انضمام شعر آنها (در صورت با کلام بودن) در این مقاله بررسی و تحلیل شده است تا ضمن مقوله بندی مضامین، محتوا و انواع موسیقی پخش شده از این رادیو را مشهود نماید. این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. در روش تحلیل محتوای کیفی، جامعه مورد بررسی به صورت تصادفی، در دوازده روز از برنامه های رادیو آوا انتخاب شده که با استفاده از ضبط آنها، درنهایت 40 اثر بررسی و تحلیل شده اند. از رهگذر نقد و تحلیل فوق، ضعف ها و نقایص پخش، کارکرد و اجرای برنامه ها در رادیو آوا؛ تفکیک سیر تاثیرات مطلوب (کمال گرایی) از غیر آن و مقوله بندی مضامین، آواها و نواها در رادیو آوا، ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، رادیو آوا، موسیقی، آوا و نوا
  • کمال اکبری، بهنام لطفی خاچکی صفحات 149-186
    در جوامع امروزی تبلیغات ابعاد مختلف زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده و جزو جداناشدنی آن تلقی می شود. تلویزیون به عنوان یکی از موثرترین رسانه ها در دوران کنونی برای تبلیغ کالاها، نقش مهم و اساسی در صنعت تبلیغات ایفا می کند. با این توضیح تحقیق حاضر آگهی های بازرگانی تلویزیون جمهوری اسلامی ایران را با تاکید بر آرای بارت و ویلیامسن و نیز مدل تحلیلی جان فیسک به منظور شناخت عناصر سبک زندگی تحلیل کرده است. این تحقیق یک پژوهش کیفی است که سعی دارد به روش نشانه شناسی با بررسی انواع نشانه ها و قواعد حاکم بر آنها، ساختارهای معنایی فرهنگ و نظام ارزش های پنهان در تبلیغات را کشف کند. در اینجا با نمونه گیری هدفمند، 50 نمونه از آگهی های بازرگانی پخش شده از شبکه های سراسری سیمای جمهوری اسلامی ایران در بهار 1394 انتخاب شده است. یافته ها نشان می دهد مهم ترین ارزش های فرهنگی و نشانه های معنایی نهفته در این تبلیغات شامل «تلقی کالا به مثابه یک آرزو»، «مصرف کالا به مثابه رخداد یک معجزه»، «منزلت بخشی به کالا»، «اثرگذاری غیرواقعی کالا» و «برساختن نقش های جنسیتی» هستند. با توجه به اینکه آگهی های تجاری ظرفیت فرهنگ سازی در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، جمعیتی و فرهنگی را دارا هستند، لازم است سیاستگذاران فرهنگی و به ویژه مراکزی که به ساماندهی فرهنگ تبلیغات و شیوه های اجرا و ارایه آن در تلویزیون می پردازند، به ابعاد و کارکردهای مختلف تبلیغات تجاری نگاه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: تبلیغات تجاری، سطوح نشانه شناختی، سبک زندگی، مدل تحلیلی جان فیسک، تلویزیون
|
  • Ferdos Agha Gholzadeh, Abbas Solhimoghadam Pages 9-30
    Due to the audience's language variety in each radio program and the identity, function, and missions of radio channels, the linguistic study of radio programs and selecting the appropriate linguistic variety for each program, is an important question in the study of the relationship between language and radio. The research method is qualitative content analysis, and theoretical framework is based on John Austin's speech act theory and Yule and Brown's features of spoken language. The results of the analysis of twenty selected morning programs (10 programs of Radio Javan and 10 programs of Radio Iran) showed the language used in the morning programs of Radio Javan enjoy the following features: using common terms and words in the youth language; using secret language and abbreviations, speaking frankly and bravely and using short sentences according to the target audience. The features specific to radio Iran included: paying attention to the target audience; the relative unmarkedness of linguistic variety, proximity to the standard language, avoiding the use of secret language and abbreviated words and sometimes using common terms in the youth language. It was also revealed that gender plays role in selecting the narrator's speech style, such as redundancy, interrupting the audience and turn-taking in male narrators' speech.
    Keywords: Radio program, Linguistics, Speech Act, Linguistic Variety, Spoken Language, Javane Irani Salam, Salam Iran
  • Shahram Modares Pages 31-60
    The present study tries to investigate the current orthographic system of formal subtitles of the IRINN (Islamic Republic of Iran News Network), and informal subtitles of IFilm TV Network from a corpus-based perspective; so that besides finding the dominant orthography of the subtitles, their spelling and technical errors can be compared and contrasted according to the orthography instruction approved by the Academy of Persian Language and Literature. To this end, a corpus of 1000 sentences was prepared from the IRINN subtitles and the messages from people subtitled at the IFilm from October 2014 to April 2015. Then, using computer-aided tools, the frequency of the words and expressions in the subtitles were extracted. study looks at common orthography in these subtitles while considering spelling and technical errors thereof on the basis of orthographic instructions adopted by Iran’s Academy of Persian Language and Literature. Cases of spelling/stylistic errors, errors of non-breaking-space removal, errors of space removal, errors of space insertion, and cursive and non-cursive writing were studied using the content analysis method. The study revealed the existence of various orthographic errors in both TV channels and indicated that errors in IFilm network’s subtitles are much frequent. The analysis of frequency of orthographic errors and their comparison at each TV channel showed that in most cases, there is a significant difference between these errors regarding their types and frequency.
    Keywords: Academy of Persian Language, Literature, Ifilm, IRINN, Language Corpus, Pathology of Orthographic Errors
  • Hasan Ghasemi *, Ardeshir Zabolizadeh Pages 62-89
    This study seeks to compare the discourse IRIB News Agency, BBC Persian and Al Arabiya Persian News sites on news coverage of Isis.For this purpose, the theories such as media representation Agenda setting, framing, image making and discourse theory is used.Methodology used in the study of discourse analysis approach using van Dijk's discourse. Texts studied this study, 6 news from IRIB News Agency, 8 news from the BBC Persian and 6 news from Al Arabiya Persian, in the period of three months after the capture of Mosul, Iraq, after an examination, purposive sampling selected and discourse was about. The findings show the sites mentioned in this context that the constituent elements of Isis who they are, what is the purpose of this group, supporters and what are the real enemies, what are the intentions of the countries that claim to fight against the Islamic State, are opposed to each otherAnd in that ISIS a violent, extremist Extremist and who do not fear to achieve their goal of any brutal action agreed. Each of these sites is based on the discourses made his image, have provided.
    Keywords: IRIB News Agency, BBC Persian, Al Arabiya Persian, ISIS, News, Coverage
  • Esmaeel Fazlizadeh, Mohammad Hossein Saei, Reza Pour Hosein Pages 89-118
    Presenters, undoubtedly, are one of the important factors for IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) to build links with its audience. In fact, presenters make the last loop in completing the communication process of the IRIB with its audience. That's why it is necessary to have a plan and pre-planned program to manage the way presenters are employed in the IRIB organization. Selecting the statement, "presenting human resource management models for IRIB presenters' employment", as the main objective of the present research, we seek to study the current state of managing presenters' employment, its pathology and improvement in order to: develop strategies for IRIB proper interaction with its presenters, and vice versa; establish norms and regulations to organize presenters' activities; explore strategies for evaluating the presenters' performance; and to implement strategies for rewarding and punishing IRIB presenters, as the secondary objectives of this research. This is a qualitative and exploratory study, conducted using in-depth interview and purposive sampling method. Therefore, 26 media and communication management professors and experts, human resource managers, IRIB producers, and presenters were interviewed and the results were presented in three sections. Mainstreaming IRIB efforts to develop appropriate strategies in human resource management to employ presenters, offering strategies for this task and eventually, developing a model for employing presenters in the IRIB, form the findings of the present study.
    Keywords: Human Resource Management, IRIB, model, Presenter
  • Mohsen Nafar, Maryam Samaeefar Pages 119-148
    The present study aims to criticize and analyze Radio Ava music tracks during a specific period, in order to find out the works it broadcasts, the function they have. Music primarily affects the soul of the audience (human). The nature of music works consists of the two basic pillars of melody and rhythm. These two, along with the poetry, (in case voice accompanies the music) have been studied and analyzed in this article, so that, apart from categorizing the themes, it can reveal the content and the various kinds of musical works that have been broadcasted from the Radio Ava. The study has been carried out using qualitative content analysis. In the qualitative content analysis, the statistical population has been selected accidentally which consists of twelve days of the Radio Ava programs and, after recording them, a total of 40 works were finally studied and analyzed. The analysis has drawn broadcasting weaknesses and flaws, the function, and performance of the programs in Radio Ava, distinguishing the course of favorable impacts (perfectionism) from the opposite and categorizing the themes, music, and songs on Radio Ava have been drawn.
    Keywords: Qualitative Content Analysis, Radio Ava, Music, Music, Song
  • Kamal Akbari, Behnam Lotfi Pages 149-186
    Advertising has affected, in today's societies, different dimensions of human life and is considered as an inseparable part of it. As one of the most effective media in the present era for advertising commodities, TV plays an important and fundamental role in the advertising industry. The present research has, accordingly, analyzed IRI TV advertisements based on Barthes and Williamson approaches and the analytical model of John Fiske in order to recognize the elements of lifestyle. The study is a qualitative one which, applying the semiology technique and studying different kinds of signs and the rules governing them, tries to discover the semantic structure of culture and the system of latent values in advertising. Using purposive sampling, 50 cases of the advertisements broadcasted in IRI TV channels in spring 2015 were selected. The results show "considering commodity as a wish", "commodity consumption as the occurrence of a miracle", "dignifying commodity", "unreal effect of a commodity “and "constructing gender roles," are the most important cultural values and semantic signs that are latent in the advertisements. As trade advertisements have the capacity to create culture in diverse, economic, social, population and cultural fields, it is necessary for cultural policy makers, particularly the centers that are working to organize advertisement culture and the ways to perform and delivering in on TV, to pay a special attention to the different dimensions and functions of trade advertisements.
    Keywords: Analytical Model of John Fiske, Life style, Semiotic Levels, Television, Trade Advertisement