فهرست مطالب

مطالعات حقوق انرژی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات حقوق انرژی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید نصرالله ابراهیمی، کیمیا دانایی * صفحات 189-212
    به دلیل نیاز پروژه های ال ان جی به سرمایه گذاری های عظیم، اغلب تامین کنندگان مالی بدون اطمینان از یک جریان درآمدی ثابت برای بازگشت سرمایه، به تامین مالی اقدام نمی کنند. اصلی ترین ابزاری که این اطمینان را برای فروشندگان و تامین کنندگان مالی فراهم می آورد، درج شرط دریافت یا پرداخت در قرارداد است. به همین دلیل امروزه شرط دریافت یا پرداخت به یکی از مفاد اساسی قراردادهای بیع ال ان جی تبدیل شده است. در نظام های حقوقی مختلف تردیدهایی نسبت به اعتبار این شرط مطرح شده که نیازمند تعمد و پاسخگویی است. علاوه بر این، به نظر می رسد این شرط در قالبی که امروزه در اغلب قراردادها رواج دارد، یعنی بررسی و تعیین آن براساس میزان سالیانه قراردادی تحویل ال ان جی، نمی تواند هدفی را که فلسفه پیش بینی این شرط در قراردادها بوده است برآورده کند. بررسی اعتبار این شرط در نظام های حقوقی مختلف به علاوه بررسی دلایل ادعای ناکارآمدی آن و پیش بینی راه حلی برای فائق آمدن بر این مشکل، موضوع مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، تعهد دریافت یا پرداخت، شرط دریافت یا پرداخت، قرارداد فروش ال ان جی، میزان سالیانه قراردادی
  • سید ناصرالدین بدیسار *، سید محمد صادق احمدی صفحات 213-228
    بحران آب در سطح جهانی و تلاش دولت ها برای مبارزه با خشکسالی و قحطی و آثار ناشی از آن دولت ها را بر آن داشته است تا نهایت تلاش خود را برای کنترل و استفاده از منابع آب های زیرزمینی به کار گیرند. تحول بزرگ در عرصه قانون گذاری در بخش آب، تصویب «قانون آب و نحوه ملی شدن» بود. تحول بزرگ در این قانون، تعریف نظام حقوق آب مبتنی بر صدور مجوز بهره برداری از سوی دولت بود. هدف اصلی این قانون توسعه پایدار منابع آب بود و هرگونه بهره برداری از این منابع تحت نظارت دولت قرار گرفت و گرفتن پروانه بهره برداری از دولت امکان پذیر شد. در قانون توزیع عادلانه آب و قانون تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری کمیسیون صدور پروانه ها و کمیسیون آب های زیرزمینی پیش بینی شده است. در این مقاله صلاحیت آن ها در حقوق آب ایران با تکیه بر نصوص قانونی و آرای مراجع عالی قضایی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، آرای مراجع قضایی، صلاحیت، کمیسیون
  • حمید بهره مند*، سینا رستمی صفحات 229-252
    وابستگی حیات بشر به آب و منابع آبی و نقش بی بدیل آن در تامین نیاز های عمومی و اجتماعی امری انکارناپذیر است. با وجود این، می توان گفت استفاده بی رویه از منابع آبی و سرازیرشدن فاضلاب صنعتی موجب آلودگی آب و منابع آبی شده است. میزان ضرر حاصل از این گونه اعمال به گونه ای است که می تواند نظم عمومی را مختل کند. بنابراین، لزوم مداخله دولت ها به منظور ممانعت از ارتکاب این قبیل اعمال ضروری است. یکی از ابزارهای مداخله دولت ها برای حمایت از منابع آبی، توسل به حقوق کیفری است. به همین دلیل در نظام حقوقی ایران نیز در جهت پاسداری از اصول قانون اساسی و با توجه به عمومی محسوب شدن منابع آبی و لزوم حمایت کیفری از آن ها، برخی اعمال، جرم انگاری و برای آن ها مجازات هایی تعیین شده است. در این مقاله ضمن تبیین مبانی حمایت کیفری از آب، قوانین مختلف و عناصر تشکیل دهنده جرایم این حوزه بررسی می شود. با توجه به اقتصادی محسوب شدن برخی از این جرایم، ضمانت اجراهای کیفری موجود و کارآمدی آن ها به منظور بازدارندگی از ارتکاب این جرایم تحلیل و در نهایت پیشنهادهایی برای اصلاح قوانین موجود ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: آب، آلوده کردن منابع آبی، برداشت بی رویه از منابع آبی، جرایم، جرم انگاری، سیاست کیفری، نظام حقوقی ایران
  • محمد توکلی، ولی الله آیینه نگینی*، عادل بهرامی صفحات 253-278
    با نگاهی به انواع نظام های قراردادی در صنعت نفت مشاهده می شود که کشورها در سطح جهان از قراردادهای متنوع و گوناگونی به منظور اکتشاف و توسعه میدان های نفتی خود استفاده می کنند. اصولا قراردادها از تنوع گسترده ای برخوردارند و حتی ممکن است نظام قراردادی از یک میدان نسبت به میدان دیگر با مشخصات مشابه تفاوت های اساسی و بااهمیتی داشته باشد. بنابراین، آنچه در نظام های قراردادی صنعت نفت مهم است مفاد و عناصر مالی، فنی و حقوقی ذکرشده در آن است و طراحی نظام مالی کارا در قراردادهای نفتی نیازمند حضور گروه های تخصصی فنی، حقوقی و مالی در کنار یکدیگر به منظور طراحی قراردادهاست. در این مقاله ابتدا انواع قراردادها در صنعت نفت را بررسی می کنیم، سپس به صورت خاص عناصر و نظام مالی استفاده شده در قراردادهای مشارکت در تولید بررسی و تجزیه و تحلیل و شیوه محاسبه و گنجاندن این مفاد در قرارداد تشریح می شود. همچنین بیان می شود که چگونه مبنای نقاط پرش می تواند بر عایدات طرفین تاثیر گذارد. در پایان نیز هر کدام از عناصر مالی از قبیل تغییرات قیمت روی عایدات طرفین در قراردادهای مشارکت در تولید بررسی خواهند شد.
    کلیدواژگان: قرارداد مشارکت در تولید، نظام مالی، نقطه پرش
  • سید حسین حسینی *، زهیر جهان دیده صفحات 279-304
    قنات ها از یک سو با تامین آب شرب و کشاورزی و از سوی دیگر با سودآوری حاصل از جذب گردشگر خارجی و داخلی اهمیت اقتصادی فراوانی دارند. همچنین، قنات ها دلیلی معتبر بر قدمت و تمدن کهن این مرز و بوم محسوب می شوند، بنابراین حمایت و حفاظت از قنات ها امری ضروری به نظر می رسد. در این میان، قنات قصبه گناباد به منزله عمیق ترین قنات جهان، علاوه بر اینکه نقشی بی بدیل در توسعه شهری و روستایی گناباد ایفا می کند؛ با ثبت جهانی در یونسکو، با الزاماتی مانند افزایش وسعت حریم همراه شده است. در این خصوص علاوه بر ارائه راهکارهای مدیریت صحیح و بهره برداری بهینه، می توان از جایگاه و نقش موثر قوانین به ویژه قوانین کیفری سود جست. مطالعه حمایت های کیفری از قنوات با تکیه بر قنات قصبه گناباد نشان خواهد داد این حمایت ها دارای چه ضعف ها و چالش هایی است. مواردی که شناسایی آن ها می تواند سبب افزایش تاثیرگذاری حقوق کیفری در حمایت از قنات قصبه گناباد شود.
    کلیدواژگان: اهمیت قنات، بهره برداری بهینه از قنات، جایگاه تقنینی قنات، حمایت کیفری از قنات، ضمانت اجرای کیفری، قنات قصبه گناباد
  • جلیل مالکی، محمد عبدالهی *، لیلا باجلان صفحات 305-322
    رودخانه کارون از بزرگ ترین رودخانه های مرزی و تنها رودخانه قابل کشتیرانی در ایران است. علاوه بر این ویژگی ها تنها رودخانه ای است که با آب های بین المللی و اقیانوس های جهان ارتباط دارد، اما چند سالی است که این رودخانه به رودخانه ای کم آب و آلوده تبدیل شده است و از آن به منزله وسیله ای برای انتقال انواع فاضلاب های شهری و روستایی استفاده می کنند. همه این عوامل سبب شده است تا آلودگی رودخانه کارون نه تنها آب شرب مردم استان، بلکه حتی، کیفیت آب کشاورزی و تولید محصول با کمیت و کیفیت مرغوب به خصوص در ناحیه میانی و جنوبی استان را با مشکل روبه رو کند. کشورها می بایست در سطح داخلی و بین المللی قوانین و کنوانسیون هایی در خصوص آلودگی آب های سطحی تهیه کنند تا بدین ترتیب زمینه ساز جلوگیری از آلوده شدن رودخانه هایی همچون کارون شوند. در مقاله حاضر سعی شده است مواد قانونی حفاظت از آب های سطحی در مقابل آلودگی های آب به ویژه حفاظت و احیای رودخانه کارون تحلیل حقوقی شود و مسئولیت ملی و بین المللی ایران در قبال آلودگی رودخانه کارون بررسی و در آخر پیشنهاد ها و راهکارهایی در جهت احیای آن ارائه شود.
    کلیدواژگان: آلودگی، ایران، تحلیل حقوقی، رودخانه کارون، مسئولیت بین المللی، مسئولیت ملی، مواد قانونی
  • جعفر نوری*، فاطمه خوش چهره صفحات 323-346
    ایران از اصلی ترین دارندگان ذخایر نفت و گاز دنیا، در سالیان اخیر سرمایه گذاری گسترده ای در حوزه اکتشاف و بهره برداری از میادین خود کرده است. این در حالی است که این کشور حدود 28 میدان مشترک با کشورهای همسایه خود دارد و طرف مقابل در دو دهه گذشته سرمایه گذاری وسیعی را به صورت یک جانبه شروع کرده و لذا منطقا بهره برداری متمرکز از این میادین و سرمایه گذاری در این بخش، از اهمیت بسیاری برخوردار است. به منظور تحقق این هدف، باید موانعی که در عمل و طی سال های اخیر برداشت صحیح از این میادین را ناممکن کرده است، شناسایی و راهکارهایی برای برون رفت از آن به اجرا گذاشته شوند. در این پژوهش موانع پیش روی بهره برداری از میادین مشترک در دو بعد قراردادی و غیرقراردادی بررسی شده اند و راهکارهایی حقوقی مانند اصلاح مدل قراردادی بالادستی کشور و افزایش ثبات قراردادها در کنار راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک و روش های نوین تامین مالی و مدیریت منابع مالی داخلی برای بهبود تولید از میادین پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، ثبات قراردادی، دیپلماسی، میادین مشترک نفت و گاز، موانع
|
  • Sayyed Nasrollah Ebrahimi, Kimia Danaei * Pages 189-212
    Since the LNG projects are so capital intensive, often financers do not finance in these projects without making sure about its certain income stream. The main instrument to reach into this certainty for the sellers and financers is inserting the “Take or Pay” clause in the contract. Therefore, today the “take or pay” clause has become the defining characteristic of long term LNG sales contracts. In different legal regimes, some doubts have been raised against the validity and enforceability of this clause. In addition with changing feature of LNG projects, it seems that traditional “take or pay” clauses have lost their efficiency and we need to step back and reevaluate the traditional “take or pay” structure in today’s evolving LNG marketplace. Considering the validity and enforceability of “take or pay” clauses in different legal regimes and the reasons of their inefficiency and finding some ways to improve the efficiency has been considered in this article.
    Keywords: Take or pay clause, Financing, Take or pay obligation, Annual Contract Quantity, LNG Sells Contracts, LNG, Shipment
  • Seyed Naseredin Badisar *, Seyed Mohammad Sadegh Ahmadi Pages 213-228
    Global water crisis and governments’ efforts to combat drought and famine and their effects have made governments do their best to control and properly use underground water resources. A breakthrough in the field of legislation in the water sector was the adoption of “Water Act and its nationalization”. The big change in this law was the definition of water rights system based on licensing exploitation by the government. The main purpose of the saidlaw was sustainable development of water resources. Any exploitation of these resources were under the supervision of the government and was possible onlyby acquiringa license from the government. The law of fair distribution of water and the law of determining the destination of water wells without exploitation license has been predicted in Licensing Commission and the Commission of Underground Water. Accordingly, the present study investigates their qualifications in the Water Lawof Iran, relying on legal texts and judgments of the supreme judicial authorities
    Keywords: qualification, commission, underground water, judgments of the Supreme Judicial authorities
  • Hamid Bahremand *, Sina Rostami Pages 229-252
    Human life dependency on water and water resources and its unique role in public and social needs is not deniable. However, improper use of water resources and pouring industrial wastewater are some of factors that have caused water pollution. The damage caused by these acts is in a manner that can disrupt public order. Therefore, government intervention is necessary to prevent the commission of such acts. One of the tools of government intervention to protect water resources, is to resort to the criminal law. So, considering the publicity of water resources and the necessity of criminal protection, in Iranian legal system some conducts are criminalized for the purpose of protection of Constitution provisions.
    In this article we explain the basics of criminal protection of water and various laws and the constituent elements of offenses in this area will be discussed. Due to the economic aspect of some of these offenses, current criminal sanctions and their sufficiency to deter committing these crimes will be analyzed and eventually some suggestion for amending current laws will be introduced.
    Keywords: water, offences, Criminal Policy, Criminalization, Iranian Legal System, Pollution of water resources, Overexploitation of water resources
  • Mohammad Tavakoli, Vali Allah Aeineh Negini *, Adel Bahrami Pages 253-278
    Looking at the variety of contractual systems in the oil industry shows that countries across the world use different exploration and development contracts in their oil fields. However, oil and gas industry is covered with three contractual systems (concession, Product Sharing Contracts (PSC) and service contracts) and exploration and exploitation activities of projects are assigned by this system. But if we review the contract items and elements, we can understand a wide variety of contractual systems. Based on this analysis and evidence projects with same conditions may have different fiscal regimes. Therefore, with this interpretation, financial, technical and legal issues are significant factors in contractual system. Based on contract's name we could not judge impartially.
    In this article fiscal regime in product sharing agreements are explained and analyzed. Then it is shown how threshold and trigger effect the government and investors take. Finally, fiscal regime factors and this effects in oil and gas project return will be explained.
    Keywords: fiscal regime, Production Sharing Contracts (PSC), threshold, Efcient Fiscal regime, Flexiblity, neutrality, Stablity
  • Seyed Hossein Hosseini *, Zoheir Jahandideh Pages 279-304
    Qanats to provide drinking water and agriculture on the one hand and on the other hand the benefits of the attracting foreign tourists and Internal have great economic importance. Also valid reason the dating back Qanats and ancient civilization of the country's be. So it seems necessary protection and conservation of Qanats. In the meantime, the borough subterranean Gonabab as The deepest Qanats world, in addition to being unparalleled role In the urban and rural development plays Gonabad, with world record UNESCO, with privacy requirements such as increasing breadth of, been associated.in addition management solutions Correct and optimal exploitation, position and effective role laws, especially criminal laws can be used. Study support Criminal relying on subterranean Qanats in Gonabad borough will show these supports is boasts what the weaknesses and challenges. They identify cases where can increase the effectiveness of criminal law in support of the Gonabad Ghasabe Qanat.
    Keywords: importance of Qanat, support of Qanat, Optimal operation of the Qanat, Gonabad Ghasabe Qanats, the status of legislative Qanat, criminal support of the Qanat, criminal sanctions
  • Jalil Maleki, Mohammad Abdolahi *, Leila Bajelan Pages 305-322
    Karun River is the only navigable river in Iran. In addition to these features, it is the only river that has relationship with international waters and oceans of the world. However, in a few past years it has changed to a low-water and polluted river ad it is used as a means to transfer the urban and rural sewage. All these factors have caused that the River Pollution makes troubles not only the drinking water of people of the province, but also the quality of water for agriculture and crop production with high quality and quantity especially in the central and southern parts of the province. the countries have to provide domestically and internationally the rules and conventions regarding pollution of surface waters so that they provide grounds for preventing contamination of rivers including the Karun.In this article, it has been tried to present a legal analysis of the legal articles in the field of protection of surface waters against pollution of water especially protection and restoration of the Karun. National and international responsibility of Iran against pollution of Karun River is reviewed. At last, some suggestions and solutions will be made in order to revive it.
    Keywords: Karun River, pollution, Iran, international responsibility, national responsibility, legal analysis, legal articles
  • Jafar Nory *, Fatemeh Khoshchehreh Pages 323-346
    Islamic republic of Iran as a major holder of oil and gas reservoir in the world,has a broad investment in exploration and operation phase in common oil and gas fields in recent years while this country has about 28 of this common field with it's Neighboring country.
    as the other party tried to invest in these fields mutually in last two decades, Iran has to operate and invest intensively on shared fields.
    to achieve this goal, barriers which causes failure in operating and financing should identified first and then solutions fir solving the problem needs to be designed. in this research we try to to clarify these barricades whether in contractual forms or not, beside proposing solutions like amendment of petroleum contract , increasing stabilization of contracts as well as diplomatic ways and new financing methods and managing local resources in order to enhanced recovery of fields.
    Keywords: shared resources of oil, gas, Barriers, stabilization of contract, finance, international law, national interests, diplomacy