فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1396)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین پناهی*، حسن سرایی، صادق پیوسته صفحات 1-26
    این مقاله مدلی را برای بررسی و مقایسه مدرنیته های سیاسی در دولت ملت ها پیشنهاد می کند. پرسش این است که: اگر خطوط متفاوتی برای مدرن شدن سیاسی مردم و دولت ها وجود دارد، چگونه می توان این خطوط را نشان داد؟ راه حل این مطالعه، مکان یابی وضعیت سیاسی دولت ملت ها در دستگاه مختصاتی با چهار محور و درواقع چهار طیف از تعیین / عدم تعیین حق سرنوشت، توزیع مسالمت آمیز / خشونت آمیز قدرت، مشارکت محدود / همگانی در سیاست، نهادمندی / نانهادمندی سیاسی است. بنا به این دستگاه مفهومی، می توان مسیرهای مختلفی را درحرکت از وضعیت پیش مدرن به وضعیت مدرن، ترسیم نمود. مسیرهایی متعدد که ممکن است متفاوت و حتی تکینه باشند. با توجه به امکانات این مدل، می توان ضمن مقایسه دولت ملت های مختلف بدون فرو کاستن مقایسه به تکامل گرایی، در انواع آینده های باورپذیر، سیاست هایی جایگزین را تدوین نمود و به جای منطق پیش بینی، از منطق آینده پژوهانه در سیاست گذاری کمک گرفت.
    کلیدواژگان: مدرنیته، نهادمندی، خشونت، مشارکت، حق تعیین سرنوشت
  • علی جنادله * صفحات 27-74
    در اغلب مطالعات جامعه شناختی تاریخی، شکاف دولت و ملت به عنوان ویژگی تاریخی و ذاتی جامعه سنتی ایران معرفی شده است. بدین ترتیب که قائم به ذات بودن دولت و بی نیازی آن از مشروعیت بیرونی و همچنین نبود رویه ها و قوانینی که حقوق و وظایف متقابل دولت و جامعه را تعیین کند، خودبسندگی دولت، بیگانگی نیروهای اجتماعی و دولت از یکدیگر و شکاف تاریخی دولت و جامعه را در پی داشته و تنها رابطه قابل تصور بین دولت و جامعه اعمال سلطه یک طرفه از سوی حکومت بر جامعه و انقیاد و اطاعات جامعه در برابر سلطه دولت بود. در این مقاله تلاش می شود، با استفاده از رویکرد نهادگرایی تاریخی، با روش تحلیل توالی های واکنشی و بر اساس شواهد تاریخی، دیدگاه فوق به چالش کشیده شده و روایت بدیلی از روابط میان دولت و یا به تعبیر بهتر حکومت و جامعه ارائه شود. در این روایت بدیل، برخلاف نظریه شکاف تاریخی دولت و ملت، نیازهای متقابل حکومت و نیروهای اجتماعی به پیکربندی نهادی خاصی در جامعه ایران منجر شد که مبتنی بر شبکه نسبتا پیچیده ای از روابط و حقوق و وظایف متقابل بین حکومت مرکزی، روحانیت، بازار و ایلات و قبایل بود که حاصل آن تعادل نهادی نسبی بین این نهادها بود. این پیکربندی نهادی، ریشه در سلسله رخدادهای واکنشی داشت که شکل گیری حکومت صفویه بر اساس بنیادهای متکثر ایلی و ایدئولوژیک آن ها را در پی داشت. این دیدگاه بدیل، علاوه بر ارائه یک روایت تاریخی متفاوت از تحولات جامعه ایران، برای جامعه امروز ایران نیز می تواند دلالت هایی در خصوص ظرفیت های تاریخی جامعه ایران برای برقراری یک رابطه متوازن و پایدار بین دولت و نیروهای اجتماعی به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: نهادگرایی تاریخی، توالی های واکنشی، صفویه، قاجاریه
  • میثم اهرابیان صدر * صفحات 75-110
    موضوع این پژوهش بررسی انتقادی رویکردهای نظری مشخصی ست که به عنوان چارچوبی کلی برای تحلیل نابرابری فضایی در تهران معاصر به کار گرفته شده اند. هدف از این کار آن است که سهم نظری هر پژوهش در ارتباط با باقی پژوهش ها مشخص شود و ضمن فهم چارچوب کلی تحلیل نابرابری فضایی، امکانات طرح و بسط نظریات در این زمینه مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این، امید است تا با روشن ساختن مولفه های اصلی تبیین نابرابری فضایی تهران و درک وجوه اشتراک و افتراق میان آن ها، امکان تامل معرفت شناختی و روش شناختی در این رویکردهای اساسی ممکن شده و پی گیری حوزه های جدیدی در مطالعات نابرابری در شهر تهران ممکن شود. از این رو، در ابتدا از طریق مرور مختصر ادبیات جامعه شناختی پیرامون تبیین نابرابری فضایی، تلاش می شود تا کلیتی درباره ی مفاهیم و پیش فرض های اصلی این حوزه از دانش از منظری عام ارائه شود. در ادامه، به روش کتابخانه ای و با پی گیری و بررسی موضوعی آرشیو مطالب منتشرشده پیرامون نابرابری فضایی، آراء و نظرات محققانی که به طور خاص تهران را به موضوع پژوهش و بررسی خود تبدیل کرده اند، نقد و بررسی شده است. با بهره گیری از ادبیات موضوع، تلاش شده تا یافته های پژوهش در سه سطح تحلیل خرد و کلان و میانه دسته بندی شود تا امکان تفسیر و بررسی نظریات متناسب با سطح تحلیل شان میسر باشد. نتیجه ی این پژوهش نشان می دهد که پیش فرض های مشترکی میان تحقیقات مربوط به این حوزه وجود دارد و در عین حال، جنبه هایی از نابرابری فضایی در شهر تهران هنوز مورد واکاوی تاریخی و جامعه شناختی قرار نگرفته اند یا آن که جای بررسی های دقیق تر و جزئی تری وجود دارد. از این رو، می توان بر پایه ی این بررسی، حوزه ای از پژوهش را برای درک بهتر روند تحولات نابرابر شهر تهران پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: تهران، نابرابری فضایی، تغییرات اجتماعی، فضای شهری
  • محمد علی خلیلی اردکانی، بهاره آروین، فرزاد توسلی فرشه * صفحات 111-144
    اعتماد اجتماعی یکی از جنبه های مهم روابط انسانی، است که زمینه را برای ایجاد ارتباط و همکاری میان اعضای جامعه فراهم می کند. از این روی اعتماد اجتماعی همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. در جوامع مدرن ایجاد تغییرات گسترده در شیوه ساماندهی اجتماعی، تقسیم کار گسترده، افزایش فاصله زمانی و مکانی روابط، و افزایش عدم تعین در حیات اجتماعی موجب شده است که اعتماد اجتماعی به ویژه دو بعد اعتماد تعمیم یافته و نهادی آن بیش از پیش اهمیت و ضرورت پیدا کند.
    این پژوهش درصدد تبیین جامعه شناختی اعتماد اجتماعی جوانان شهر مشهد است. حجم نمونه 384 نفر محاسبه شده، و نمونه گیری به روش خوشه ایچندمرحله ای انجام گرفته است.در این پژوهش اعتماد اجتماعی در سه بعد بین شخصی، تعمیم یافته و نهادی مورد سنجش قرار گرفته است. یافته های توصیفی پژوهش نشان داد که میزان اعتماد اجتماعی در بین 5/25 درصد از پاسخگویان زیاد، 1/53 درصد متوسط و 4/21 درصد کم می باشد. فرضیات تحقیق مستخرج از مدل نظری، دلالت بر وجود رابطه متغیرهای گستردگی روابط اجتماعی، احساس عدالت، و فردگرایی خودخواهانه با اعتماد اجتماعی دارد. در سطح تجربی، استدلال های نظری تحقیق از طریق روش تحلیل رگرسیون مورد داوری قرار گرفته است. بر مبنای نتایج تبیینی تحقیق، همبستگی معناداری بین هر سه متغیر مستقل و ابعاد اعتماد اجتماعی وجود دارد. با توجه به نتایج بدست آمده از آزمون رگرسیون گام به گام متغیرهای گستردگی روابط اجتماعی و احساس عدالت در مدل نهایی باقی ماندند و متغیر فردگرایی خودخواهانه اگرچه همبستگی معناداری با اعتماد اجتماعی دارد اما به عنوان متغیر پیش بین از مدل نهایی خارج گردید. بر اساس ضریب تعیین تعدیل شده بدست امده در مدل نهایی، می توان گفت که 36 درصد از تغییرات اعتماد اجتماعی توسط دو متغیر احساس عدالت و گستردگی روابط اجتماعی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، گستردگی روابط اجتماعی، احساس عدالت، فردگرایی خودخواهانه
  • محمد باقر خرمشاد *، محمد جواد موسی نژاد صفحات 145-174
    اصلاحات ارضی مهم ترین برنامه تحول اجتماعی در زمان دولت پهلوی بود که از اوایل دهه 1340 شمسی با جدیت در دستور کار حکومت محمدرضا شاه قرار گرفت. شاه و دولت علی امینی که مسئولیت اجرای این طرح عمده را در اختیار داشت با الهام از افکار جامعه شناس برجسته آن عصر آمریکا یعنی والت ویتمن روستو بدنبال پیاده سازی نسخه غربی توسعه در ایران بودند. نظریه پنج مرحله ای خیز روستو که مراحل چندگانه ای را برای توسعه و رشد کشورها تجویز می کرد مدل پیشرفت کشورهای غربی بود و دولت آمریکا برای جلوگیری از سقوط کشورهای جهان سوم در ورطه ی کمونیسم زمان جنگ سرداز انتشار این نظریه و عمل به آن در نقاط مختلف جهان حمایت می کرد.
    بطور کلی اصلاحات ارضی در ایران سه مرحله را پشت سر گذاشت:1- مرحله اول با تصویب لایحه قانونی اصلاحات ارضی مصوب دی 1340 شروع و به مدت 1 سال به طول کشید.
    2- با تصویب نامه 18 بهمن 1341 شروع و با تصویب نامه 3 اسفند 1343 به اجرا درآمد.
    3- مرحله سوم از 1347 شروع و تا 1351 به طور رسمی پایان یافت.
    در تشریح اوضاع ایران در استانه اصلاحات ارضی باید گفت که شاه بعد از کودتای 28 مرداد با فقدان مشروعیت در بیشتر سطوح حاکمیت و معضلات سیاسی و امنیتی بسیاری دست و پنجه نرم می کرد .
    کلیدواژگان: روستو، اصلاحات ارضی، دولت پهلوی، توسعه
  • مصطفی باقریان، غلامرضا خوش فر * صفحات 175-212
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از انواع مشارکت، از شاخص‏های توسعه اجتماعی و سیاسی در کشورها به‏شمار می‏رود. یکی از گروه های عمده جامعه که شرکت آنان در روند اداره جامعه و توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ضروری به نظر می رسد، دانشجویان می باشند. مشارکت سیاسی دانشجویان که بزرگترین گروه جمعیتی در کشورهای در حال توسعه و مسئولان اداره جامعه در آینده محسوب می شوند، اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان دینداری و مشارکت سیاسی دانشجویان در دانشگاه مازندران مشهد می باشد. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی است. این مطالعه بر روی 249 نفر از دانشجوی دانشگاه مازندران صورت گرفته و برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شده که اعتبار آن، به روش صوری، و پایایی آن، به کمک آماره آلفایکرونباخسنجیدهشدهاستوداده هاازطریقنرمافزار SPSS16 وlisrelتحت محیط ویندوز تجزیه و تحلیل شدند. با تقسیم دینداری به چهار متغیر (رفتارهای دینی ، باورهای دینی ،بعد پیامدی ، بعد تجربی )، به همراه در نظر گرفتن پنج وجه از مشارکت سیاسی مشاهده می شود که همبستگی های معناداری میان ابعاد دینداری و میزان مشارکت سیاسی پاسخگویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: دینداری، مشارکت سیاسی، دانشجویان، دانشگاه مازندران
|
  • Ali Janadleh * Pages 27-74
    In most socio-historical studies, the gap between the state and the nation has been introduced as a historical and inherent feature of the traditional Iranian society. This means that the state's lack of external legitimacy, as well as the lack of procedures that determine the rights and duties of the state and society, have led to the alienation of social forces and the state of each other, and the historical gap between state and society. Hence the only relationship between these two was the exercise of unilateral domination by the state over society and obedience and subordination of society to the state. Referring to the historical institutionalism approach and using Reactive sequences analysis, this article provides an alternative narrative of the relation between state and nation. In this narrative, on the contrary, to the theory of the historical gap between the state and the nation, the mutual needs of the state and social forces led to a specific institutional configuration in the Iranian society, that was based on a complex network of interactions between the four main institutions of central government, the clergy, tribes and the market, resulting in relatively stable institutional balance between these institutions. This institutional configuration was rooted in a series of Reactive sequences, which brought about the formation of the Safavid government based on numerous tribal and ideological foundations.
    Keywords: historical Institutionalism, Reactive Sequences, Safavid, Qajar
  • Meisam Ahrabian Sadr * Pages 75-110
    The objective of this study is to evaluate certain theoretical approaches that as a general framework, play a central role in analyzing spatial inequality in contemporary Tehran. The aim of this work is to identify the theoretical contribution of each study in connection with other research. Understanding the general framework of spatial inequality analysis, the potentiality of each theory could be outlined and developed. In addition, clarifying the main factors of explaining Tehran's spatial inequality and understanding their similarities and differences, it is hoped that this study could provide the possibility of epistemological and methodological reflection on these basic approaches. Hence, initially through a brief review of the sociological theories focused on explanation of spatial inequality, an overview of the main concepts and assumptions of this field of social science has been presented. After that, exploring the archive of publications on the subject, the theories and opinions of the researchers, specifically those who have investigated on Tehran, have been criticized and reviewed. Using the scope of the literature, all findings are categorized in three levels of analysis, macro, and micro and mezzo, so that based on the level of analysis, the interpreting and analyzing of each theory could be possible. The results show that are some assumptions common between all researches. At the same time, some aspects of Tehran's spatial inequality has not been, sociologically and historically, explored yet or there are more rooms for further investigations. Therefore, on basis of this study, some area of research could be suggested which could develop our understanding about rapid socio-spatial changes in Tehran.
    Keywords: Tehran, spatial inequality, social change, Urban space
  • Mohammad Ali Khalili Ardakani, Bahareh Arvin, Farzad Tavassoli Farsheh* Pages 111-144
    Social trust is one of the important aspect of human relations, which pave the way for communication and cooperation between the members of society. Therefore, social trust has always been of great importance. In modern societies make massive changes in the way of social organization, extensive division of labor, increasing the spatial and temporal relations and increase the indeterminacy and the risks of social life has caused social trust and especially its two dimensions: generalized and institutional trust, is more and more important and necessary.
    This study attempts to Sociological explanation the Social trust of youths in Mashhad. The sample size 384 was calculated and multi-stage Cluster sampling was conducted. In this study the social trust in three dimensions of Interpersonal, Generalized and Institutional, has been measured. Also the descriptive findings showed that the amount of social trust is between 25.5% of respondents high, 53.1% moderate and 21.4% low. Research hypotheses extracted from the theoretical model implies that the relationship between Rate of social relationships , a sense of justice, and Egoistic individualism with social trust. In experimental level, theoretical arguments research through regression analysis was judged. Based on the results of research explanatory ,there are Significant correlation between all three independent variables and aspects of social trust. According to the results of stepwise regression test, the Rate of social relationships and the sense of justice Variables remained in the final model and the Egoistic individualism Variable, although a significant correlation with the social trust has, but as a predictive variable was removed from the final model. Based on justified coefficient of determination obtained in the final model, We can say that 36 percent of social trust changes are explained by two variables of the sense of justice and the Rate of social relationships.
    Keywords: Social trus, Rate of social relationships, sense of justice, Egoistic individualism
  • Bagher Khoramshad *, Mohammad Javad Mosanejad Pages 145-174
    The king and the government of Ali Amini, who had the responsibility for the implementation of this major project inspired by the thoughts of America's prominent contemporary Walt Whitman Rostow were developments in Iran following the introduction of the Western version.the world's support. In this review article Rostow's theory of development and the relationship between this theory and development in rural and land reform, land reform in Iran, we will explain.
    In general, land reform in Iran passed through three stages: 1. The first stage of land reform bill passed by Persian date Dey 1340 began and lasted for 1 year.
    2. TsvybNamh 18 TsvybNamh 3 Esfand 1343 Persian date Bahman 1341 started and carried out.
    3. The third phase, from 1347 till 1351 formally ended.
    The main part of services Rostow at the ISC (MIT) (supplied with the Max Millikan and took a group of experts) aimed at justifying the US interests in the global development and planning process and the planning for its economic assistance to developing countries.
    Keywords: Rostow, Land Reform, the government side, Development
  • Mostafa Bagheriyan, Gholamreza Khoshfar * Pages 175-212
    As a form of participation, political participation is one of the social and political development indicators in countries. Students are one of the major groups of a society whose participation is necessary in the management of a society and the process of political, social and cultural development. Political participation of students, the largest population group in developing countries and responsible for the management of society in the future, is of particular importance for political stability and dynamics of society. This study was conducted to identify the relationship between religion and political participation among students. The research method was based on collecting and analyzing data, survey methodology. The study included 249 students of Mazandaran University. To collect information a questionnaire was used and its credit and reliability was approved using formal method and Cronbach's Alpha, respectively. Based on the results, there was significant correlation between religiosity and its four dimensions (religious behaviors, religious beliefs, outcomes, experiences) with political participation. The correlation remained even with controlling gender and age group. Among the four dimensions of religiosity, rituals showed the strongest correlation with political participation. The results of this study are consistent with previous researches.
    Keywords: religious, political participation, Students, Mazandaran University