فهرست مطالب

قرآنی کوثر - پیاپی 63 (زمستان 1397)

نشریه قرآنی کوثر
پیاپی 63 (زمستان 1397)

  • ویژه نامه حضرت فاطمه زهرا (س)
  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
    قال الله تعالی: " و انزلنا الیکم نورا مبینا " قرآن کریم، سراج منیری است که هدف الهی از آن، سعادت و بهروزی انسان هاست و این هدف عظیم، جز از راه تدبر و تعقل و اندیشیدن در این کتاب بزرگ آسمانی و تعالیم حیات بخش آن ممکن نمی شود. " انا انزلناه قرآنا عربیالعلکم تعقلون" از این رو همه خدماتی که برای ترویج صحیح معارف والای قرآن کریم انجام می پذیرد، در راستای همین تدبر و تعقل در تعالیم قرآنی است و بدین جهت، مبارک و مشکور است. خداوند سبحان را شکر گزاریم که با اهتمام والا و پایمردی جنابعالی و همکارانتان در طی هیجده سال اخیر، فصلنامه ای که مزین به نام کوثر است، در ترویج و تبیین فرهنگ سعادت بخش و انسان ساز قرآن تولید شده است و از پیشگاه با کرامتش مسالت می کنیم که همه شما عزیزان را در ادامه این مسیر نورانی و در خدمت به کتابی که هم "جامع" است و هم "جاودانه " است و هم "جهانی" است، موفق بدارد.
    والسلام علیکم و رحمه اله و برکاته
    حسین المظاهری
    25 جمادی الاول 1440
    12 بهمن 1397
  • محمد جواد صفا، نجمه سادات علاءالدین، حجت الاسلام سید محمد رضا علاءالدین صفحه 7

    آنچه در این پژوهش ارائه می شود تبیین روش وگرایش تفسیری مفسر مدقق حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(مد ظله العالی) در تفسیر سوره مبارکه کوثر است. روش ایشان در تفسیر سوره کوثر روشی اجتهادی همراه با روش های قرآن به قرآن وروایی است. گرایش برجسته در این تفسیر، گرایش اجتماعی وخانوادگی با جهت اخلاقی وتربیتی است ونکات ادبی وکلامی در آن مشاهده می شود در این تفسیر به دشمن شناسی ومقابله با ترفند های تبلیغی وروانی انها وتعیین مصداق وشخصیت پژوهی با رویکرد الگو دهی پرداخته شده است که این پردازش بر اساس مبانی وقواعد تفسیری از جمله فضای اجتماعی وفرهنگی نزول سوره وشان نزول ها ونقش آنها در فهم صحیح سوره واعتبار سنجی وکشف غرض اصلی سوره از کلمات کلیدی می باشد. از زمره ویژگی های تفسیری مفسر در سوره کوثر تحلیل دقیق روایات مرتبط با سوره، طرح مباحث جامعه شناسی وارائه موضوعات مستقل همراه با نوآوری ها وتبیین درس ها وپیام های قرآنی سوره ونقد روایات مجعول وترجمه های ضعیف می باشد .

    کلیدواژگان: مبانی، روش، قواعد، ویژگی های تفسیری، سوره کوثر، سید علی خامنه ای
  • محمدرضا ستوده نیا، سید محمدرضا علاءالدین صفحه 27
    مساله این پژوهش روشن سازی نقش آفرینی های قرآنی فاطمه زهرا(س) ،در قرائت ،حفظ ، تفسیر، کتابت ، تعلیم وتربیت قرآن می باشد. بررسی های آیات وروایات، گویای نقش وتاثیر گذاری فاطمه زهراء(س) دریادگیری قرائت آیات و سور از رسول الله (ص) و سپس کتابت ،تلاوت، حفظ، تعلیم ،تبلیغ و ترویج آیات و سور قرآن می باشد. فاطمه زهراء(س) با تلاوت قرآن در مجالس سخنرانی و خطبه خوانی، سلامت قرآن از تحریف را اثبات و بر قرائت رسول الله (ص) تاکید کرده است. ارتباط فاطمه زهرا(س) با قرآن و انس شبانه روزی با قرآن و قرائت ایشان به گونه ای بوده است که گوشت، پوست و خون فاطمه زهرا(س) با قرآن ممزوج شده بود و نورانیت عمل به قرآن موجبات عروج معنوی این انسان کامله قرآنی را فراهم آورده بود از اهداف این پژوهش اثبات تاثیر گذاری قرآنی فاطمه زهرا(س) بر مخاطبین می با شد. دست آورد مهم این پژوهش افزون بر حیطه سیره شناسی قرآنی فاطمه زهراء، نوع قرائت قرآن فاطمه زهرا(س)است که توسط حسنین( علیهما السلام) فضه و اسماء و زینبین(سلام الله علیهما)ارائه شده است و خود فاطمه زهرا(س) در خطبه ها و سخنرانی ها و مجالس تعلیم و تربیت، قرائت خود از آیات و سور قرآن را نشان داده است. تلاوت ها و قرائت های قرآن فاطمه زهرا (س) به عنوان قاری معصومه تبیین گر جمع آوری قرآن در زمان رسول الله (ص) وسلامت قرآن از تحریف وارائه نوع درست قرائت و نبود اختلاف در آیات و سور و حجیت ظواهر قرآن و دعوت به تفسیر عقلانی می باشد.
    کلیدواژگان: فاطمه زهرا(س)، قاری و حافظ معصومه قرآن
  • رضا سعادت نیا، سیدجعفر بدری صفحه 41
    از مباحث مهم و کلیدی مطرح شده در قرآن ، واژه ی"اهل ذکر" است که خداوند متعال در آیات 43 سوره نحل و 7 انبیاء، مردم را به پرسش از آنان امر نموده است. اساسی ترین مسئله ی مورد بحث، تبیین مراد از "اهل ذکر" در این آیات است.گرچه روایات شیعه به صراحت، فاطمه زهراء و اهل بیت (علیهم السلام)را به عنوان مصداق اتم واکمل اهل ذکر معرفی می کنند، ولی بعضی از مفسرین با توجه به برخی شان نزولها، مصادیق دیگری برای اهل ذکر نام برده اند. این مقاله تلاشی است جهت روشن شدن مفهوم و مراد از اهل ذکر. پس از بررسی معنای "ذکر"در قرآن از نظر اهل لغت و برخی مفسرین و توجه به شان نزول آیات و همچنین روایات پیرامون آن، این حقیقت روشن گردید که اهل بیت (علیهم السلام) مصداق اصلی اهل ذکر در قرآن هستند. بخش پایانی این مقاله، بیان مهم ترین دلائلی است که این مطلب را اثبات می کند.


    کلیدواژگان: ذکر، اهل ذکر، اهل بیت، آیات اهل ذکر
  • سید محمدرضا علاءالدین صفحه 57
    سوره کوثر، سوره ای مکی است که یک دوم کلمات آن تکامد است. واژه های سوره کوثر به جهت اینکه تنها یکبار در متن قرآن بکار رفته اند به عنوان واژه های تکامد قرآن قلمداد می گردند و بر این اساس سوره کوثر پرتکامدترین سوره مکی قرآن به نسبت تعداد آیه قلمداد می گردد. واژه تکامد به کلمه ای اطلاق می شود که تنها یک بار در سراسر یک متن به کار رفته باشد. بنابراین به واژه ای که تنها یک بار در متن قرآن به کار رفته باشد و هیچ مشتق یا هم خانواده ای از آن، در متن قرآن نباشد، «تکامد قرآنی»گفته می شود. مقاله حاضر می کوشد علاوه بر طرح و بررسی کلی مسائل سوره کوثر به تحلیلی بر واژه ها و ترکیبات تک کاربرد این سوره در قرآن و دامنه، و دایره های معنایی تکامدهای سوره کوثر بپردازد و یکی دیگر از خصوصیات این سوره مکی را به صورت تحلیلی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: تکامد، کوثر، قرآن
  • اکرم سادات هاشمی نژاد صفحه 75
    فاطمه شناسی و فاطمه گروی در میان نسل امروز یک حقیقت تابنده و پاینده است مساله این پژوهش رمز گشایی از لیله قدر است. شناسایی روح لیله القدروسرلیله القدر موضوع این پژوهش می باشد. شب قدر یک روح دارد و یک ظرف دارد. ظرف زمانش، ایام لیله القدر است، اما شب قدر روح دارد. روح شب قدر، حضرت فاطمه زهراء( سلام الله علی ها) می باشد .فاطمه زهرا علی هاالسلام همچون لیله القدر، حضوری مستمر، کارآمد و تاثیرگذار در همه عرصه های هستی دارد و ظرف وجودش ظرف تحقق اراده و مشیت الهی و افاضه فیض ربوبی است. او اگرچه به مثابه «قدر»، قدرش ناشناخته مانده است و باید تاویل حقیقت و کنه وجودش را در قیامت مشاهده کرد، اما به مقدار ممکن و میسور، باید به سراغ این انسان کامل مکمل و هادی و اسوه ابدی رفت و به او قرب وجودی یافت. وبایستی تصویری روشن، درست، زمان شناسانه، نیازسنجانه، عالمانه و حساب شده از تمام هویت، ماهیت، شاکله و شخصیت حضرت زهرا (علی هاالسلام) ارائه داد و نگاهی تاریخی، جامعه شناختی، تربیتی و روان شناختی، معرفت شناسانه رادر دسترس نسل جوان گذاشت تا شکاف و انقطاع نسل امروز با آن لیله قدر قران و گوهر وجود و الگوی جاودانه مرتفع گردد و این معنا نیازمند تحلیل و ابلاغ درست شخصیت ناشناخته و ابعاد وجودی حضرت فاطمه (علی هاالسلام ) می باشد .  
    کلیدواژگان: فاطمه زهراء، لیله قدر، معرفت
  • فاطمه نادعلی صفحه 85
    باور های اعتقادی و ملکات رفتاری وفضائل اخلاقی انسان هرگز اسیر زمان و مکان نمی‏شود .فاطمه زهراء(سلام الله علی ها) الگوی اعتقاد، اخلاق و رفتار قرآنی ونبوی(ص) ‏برای همیشه تاریخ است. مساله این پژوهش نقش الگویی فاطمه زهراء در سامان دهی، تشکل ورشد اعتقادی واخلاقی خانواده می باشد. فراگیری باور های اعتقادی ودرس های زندگی ویادگیری سامان دهی خانه وخانواده از مکتب انسان‏ساز زهرای مرضیه (سلام الله علی ها) فریضه ای است که معصومین(علیهم السلام) و دانشمندان وفرهیختگان از علم، معرفت وحکمت در جهان اسلام برای خانواده های مسلمان تعریف کرده اند. در این مقاله جایگاه ونقش الگویی فاطمه زهراء در تحقق باور های اعتقادی و ملکات رفتاری وفضائل اخلاقی در نهاد خانه وخانواده مورد توجه قرار گرفته و از آنجا که رویکرد این مقاله به نهاد مقدس خانه وخانواده است لذا از تشکیل وتشکل خانواده در سیره حضرت زهراء(س) با موضوع کاربردی «آداب تشکیل زندگی» شروع و به « آداب همسرداری ومشارکت در مدیریت خانواده» و « آداب تربیت و فرزند پروری در نهاد خانواده» پرداخته شده است.


    کلیدواژگان: الگو، اخلاق، خانواده، فاطمه زهراء