فهرست مطالب

نشریه قرآنی کوثر
پیاپی 59 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی فدایی اصفهانی صفحه 5
    مهجوریت قرآن و شکایت او از این مهجوریت و غفلت از قرائت و عمل به آن، در قرآن و کسانی که درزمینه ی قرآن فعالیت روایات فراوانی بیان شده است که وظیفه ی همگان، خصوصا می نمایند را در برابر این مهجوریت زدایی سنگین می نماید. از سال های گذشته تاکنون رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) به مناسبت های مختلف و در دیدار با فعالان قرآنی قاریان، حافظان و اساتید قرآنی رهنمودهایی را پیرامون قرآن کریم داشته اند، در کشور خصوصا بررسی بیانات معظم له مشخص می شود که ایشان مطالبات و انتظاراتی را از فعالان قرآنی کشور و قرآن پژوهان دارند این مطالبات در هفت محور ذیل و در راستای مهجوریت زدایی از قرآن است؛ 1 - ترویج جلسات تلاوت و استماع قرآن به صورت گسترده در سطح کشور 2 - تربیت گسترده ی حافظان قرآن کریم 3- آموزش همگانی قرآن و تجلیل از قهرمانان قرآنی4- نزدیک کردن جامعه ی اسلامی به فهم قرآن و به انس با قرآن 5- انتقال معارف قرآنی به سراسر دنیا 6- الگو بودن فعالان قرآنی 7- توجه ویژه به آموزه های قرآنی و ابتناء نظریه های مربوط به علوم انسانی بر قرآن
    کلیدواژگان: آموزه های قرآنی، انس با قرآن، استماع قرآن، تلاوت، مطالبات رهبری
  • حسن کاظمی سهلوانی، زهرا پیری سهلوانی صفحه 23
    بیش از نیمی از افراد جامعه اسلامی را بانوان مسلمان که چشم انداز کمالی آنها حضرت فاطمه زهرا(س) است تشکیل می دهند. هر اقدام و عملی در جهت تعالی، رشد و پیشرفت جامعه با لحاظ این بخش از جمعیت یعنی بانوان فاطمی (س) آن جامعه بایستی برنامه ریزی و اجرا گردد تا بتواند ضمانت تحقق یابد. بی شک، سهم قابل اعتنایی از اقتصاد هر جامعه در اختیار بانوان فاطمی(س) خلاق، هنرمند، مدیر، کارآفرین و پویای آن جامعه است. جامعه ی اسلامی باغنای فرهنگ ارزشی اسلام از چنین قدرت و قوت و توانی برخوردار است که بانوان فاطمی (س) با حفظ تمامی شوون و مسولیت هایی فردی، خانوادگی در این صحنه یعنی اقتصاد نیز نقش آفرین و موثر باشند. ضرورت اقتصاد مقاومتی در جامعه ی اسلامی ایران می طلبد تا جایگاه و سهم بانوان فاطمی (س) در این سیاست راهبردی تعیین و تبیین گردد. این مقاله به بررسی نقش تعلیمی، تربیتی، اجتماعی، فرهنگی و سرانجام اقتصادی، تولیدی بانوان فاطمی (س) در تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخته و جایگاه آنان را در این امور روشن ساخته است و به این رهیافت رسیده که بانوان فاطمی (س) مسلمان ایران با تربیت، تدبیر و تعلیم در خانه و تولید، سرمایه گذاری، مدیریت و کارآفرینی در بیرون از خانه با حفظ و اصالت نقش محوری خود در خانه، سهم مهم و قابل اعتنایی در تحقق اقتصاد مقاومتی داشته و بایستی در تمامی برنامه ریزی ها مورد توجه و اعتنا قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بانوان فاطمی (س)، خانواده، اقتصاد، سرمایه، رشد، اقتصاد مقاومتی
  • حجت الاسلام سید محمدرضا علاءالدین صفحه 35
    در حوزه دین پژوهی یکی از موضوعات بایسته تحقیق و پژوهش« بررسی وتحلیل نقش عالمان دین ونقش آفرینی آنها در سطح جامعه اسلامی» است. یکی از عواملی که خداوند در قرآن کریم آن را به عنوان عاملی موثر در ایجاد تغییرها در جامعه بیان می فرماید، در مورد عالمان قرآنی است. عالمان قرآنی به عنوان نخبگان فکر واندیشه، نقش به سزایی در به وجود آمدن تغییرات اجتماعی و فرهنگی دارند در این پژوهش پیگیر طرح نمونه هایی ملموس ومستند از نقش آفرینی عالمان قرآنی در تحقق اقتصاد مقاومتی(تولید واشتغال) هستیم تا تذکری باشد برای همه عالمان بیدار و در صحنه تا بیش از پیش واقف بر نقش خود گردند و بدانند واقعا تکلیف آنان چیست و چه در صحنه تابیش از پیش واقف برنقش خویش گردنند وبدانند واقعا کارهایی بیش تر بر عهده آنان است و جامعه چه انتظاراتی از آنها دارد و حکومت اسلامی، وجامعه دینی، چه نقشی بر عهده آنها گذاشته و چه انتظاراتی را باید برآورده سازند.
    کلیدواژگان: عالمان قرآنی، نقش آفرینی ها، نمونه هایی مستند
  • سیده فاطمه حسینی صفحه 57
    از آنجا که الگوهای اقتصادی مرسوم دنیا الگوی مناسبی برای پیشرفت همه جانبه اقتصاد ما نبوده است و الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، شکل بدیعی از الگوهای متداول برای پیشرفت و توسعه جامعه ما و منطبق با شرایط جامعه اسلامی طراحی و پیشنهاد شده است لذا این نوع الگو می تواند برای جهان اسلام الهام بخش و کارآمد باشد و اقتصاد مقاومتی از نظریه هایی این الگوی پیشرفت به شمار می آید. دراین مقاله سعی شده است ابتدا، مفاهیم فرهنگ،کار،اقتصاد مقاومتی تعریف وبعد ازمنظر وحیانی وروایی کاویده شده و درادامه با توجه به شرایط کنونی جامعه، راهکارهایی در جهت موفقیت طرح ارائه گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، کار، اقتصاد مقاومتی، آموزه های اسلامی، جامعه
  • فاطمه نادعلی صفحه 83
    براستی چگونه می توان با استفاده از مولفه هایی که قرآن به جامعه اسلامی ومسئولان در ساحت قانونگذاری واجراء ارائه می دهد، اقتصادی موفق داشته باشیم و تمدن اسلامی معاصر را شکل داده و به صورت عملی مورد استفاده قرار دهیم. در این مقاله به طرح برنامه هایی از قرآن کریم و روایات در جهت رونق و پیشرفت تولید و اشتغال پرداخته ایم. مدیریت جهادی،تربیت نیرو هایی کارآمد ومتعهد، بهره گیری هدفمند از ذخایر طبیعی،جذب سرمایه هایی داخلی، کیفیت بخشی به تولیدات داخلی، کار وتلاش صادقانه از زمره راهکارهایی است که مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: قرآن، اقتصاد، رونق اقتصادی، تولید و اشتغال
  • وجیهه شکرانی پور صفحه 97
    ر نگرش الهی به زندگی انسان، تامین نیازهای معیشتی در راستای تکامل معنوی افراد قراردارد، نیازهای مصرفی تنها در چارچوب کالاهای حلال و پاک، همراه با قناعت و به دور از اسراف و اتراف برآورده می شوند، ایجاد رفاه مطلوب؛ با کار وتلاش وتاکید بر روش هایی مانند زکات و انفاق، افزون بر نقش اقتصادی که در رفع نیاز فقیران ایفا می کنند، از برترین انواع عبادت های خداوند محسوب می شوند. تامین نیازهای معیشتی افراد در الگوی اسلامی، تنها هدفی مقطعی در راستای رفع معضلات، بلکه برخاسته از اعتقاد راسخ اسلامی به «کرامت و ارزش والای انسان و آزادی همراه با مسئولیت در برابر خداوند» است. قرآن با رساترین و شیواترین بیان مالکیت را در کنار کرامت سیاست و قدرت قرار داده و فقر و ناداری را زمینه ساز بردگی و سرافکندگی و ناتوانی دانسته و در قالب مثالی این موضوع را بیان کرده و می فرماید: خدا مثلی میزند: بنده ای است زرخرید که هیچ کاری از او برنم یآید. آیا او با کسی که به وی از جانب خود نیکو داده ایم، و او از آن در نهان و آشکار انفاق می کند یکسان است؟ سپاس خدای راست. نه، روزی بلکه بیشترشان نمی دانند.» در این مقاله به مبانی اعتقادی، اخلاقی، سیاسی و اجتماعی رفاه مطلوب پرداخته و ویژگی هایی مترفان و مصادیق اتراف در قرآن را ذکر و فرجام کار مترفان را تبیین و ارتباط این مبانی را با تحقق اقتصاد مقاومتی بررسی نموده ایم.
    کلیدواژگان: قرآن، رفاه، اقتصاد مقاومتی
  • حجت الاسلام سید محمدرضا علاءالدین صفحه 121
    موسسات و نهادهای قرآنی به تناسب وظایف و تخصص خود می توانند در تحقق اقتصاد مقاومتی در سه محور پژوهش، تبلیغ وترویج و اقدام وعمل، ایفای نقش کنند.نظام سلطه جهانی با ابزارهای متعددی از جمله تحریم های یک جانبه و غیرقانونی برای تسلیم ملت فهیم و عقب نشینی آنان از آرمان های قرآنیش تلاش میکند.که باید با ایستادگی در برابر زیاده خواهی دشمن به نظریه پردازی و الگو سازی اقتصادی پرداخت تا علاوه بر اثبات حقانیت و کارآمدی اسلام، الگوی عملی اداره جامعه را مبتنی بر قرآن و سنت در حوزه های گوناگون به ویژه اقتصاد ترسیم نمود؛ تنها راهکار ومهمترین آنها برای غلبه بر مشکلات اقتصادی کشور و حرکت تحول گرایانهب ه سوی پیشرفت(تولید واشتغال)،پس زدنن ظریاتب ه ظاهر علمی تحصیل کردگان علوم انسانی واقتصادی غربی ورجعت بایسته و بازگشت حقیقی به مبانی اسلام ناب با عنایت به شرایط روز است و این دو امر در «اقتصاد مقاومتی» به خوبی قابل تحقق است.با توجه به رهنمود مقام معظم رهبری در شعار سال نسبت به اقتصاد مقاومتی که کشور را در برابر هجمه های غرب حفظ و خودکفایی و عدم وابستگی را به ارمغان می آورد، ضرورت دارد که موسسات ونهادهای قرانی نیز در تحقق این مهم فعالیت بایسته ای را به خود اختصاص دهند؛ زیرا از یک سو قرآن کریم منبع اصیل تعالیم وحیانی و سرفصل تحولات جامعه اسلامی است و از سوی دیگر اعضای موسسات و نهادهای قرانی اعم از نخبگان، اساتید، فعالان، متعلمان و دیگران نقش زیادی در فرهنگ سازی در جامعه اسلامی ایفا می نمایند.از این رو می بایست ظرفیت های بالقوه موسسات ونهادهای قرانی برای تحقق اقتصاد مقاومتی مورد شناسایی و فعال سازی قرار گیرند. این ظرفیت ها در سه محور قابل بررسی می باشد؛ مرحله نخست محور تحقیق و پژوهش، محور دوم ترویج و تبلیغ در بین جامعه به ویژه فعالان قرآنی و خانواده آنها و محور سوم اقدام و عمل (عملیاتی و میدانی) این پژوهش پیگیر تعیین وظائف و تکالیف کارآمد موسسات و نهادهای قرانی درتحقق اقتصاد مقاومتی(تولید واشتغال) در این سه محور می باشد .
    کلیدواژگان: موسسات ونهادهای قرانی، اقتصاد مقاومتی، پژوهش، تبلیغ وترویج و اقدام وعمل