فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 60 (زمستان 1396)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 60 (زمستان 1396)

  • 340 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمید برقی، علی افشاری پور، محمد نوری *، علی اکبر رزم پوری، هادی الفتی صفحات 1-19
    داشتن کیفیت زندگی مطلوب، همواره آرزوی بشر بوده و هست.در سال های اخیر مطالعات کیفیت زندگی در محیط های شهری به طور قابل توجهی از سوی اندیشمندان علوم شهری مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است. در تعریفی کلی می توان کیفیت زندگی را یک اصطلاح کلی مفهومی برای نشان دادن چگونگی برآورده شدن نیازهای انسانی و هم چنین معیاری برای ادراک رضایت و عدم رضایت افراد و گروه ها ازابعاد مختلف زندگی دانست. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی کیفیت زندگی شهری با استفاده از شاخص های ذهنی از دیدگاه ساکنان شهر کرمان و ارزیابی میزان رضایت آنها از زندگی شهری است. روش تحقیق در این پژوهش از لحاظ هدف «کاربردی» و از نظر روش مطالعه، «توصیفی – تحلیلی » است و جمع آوری اطلاعات و داده ها به دو صورت« اسنادی و پیمایشی(پرسشنامه)» انجام پذیرفته است. حجم نمونه با توجه به جمعیت شهر و با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بدست آمده است و روایی گویه های پرسشنامه توسط تعدای از کارشناسان و اعضای هیئت علمی دانشگاه مورد تایید قرار گرفت و همچنین برای بررسی پایایی ابزار تحقیق نیز از روش انجام پیش آزمون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ برای مجموع شاخص های پرسشنامه برابر 0.791 محاسبه شد که نشان دهنده پایایی مناسب و قابل قبول ابزار پرسشنامه است. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای سلامت روانی، بعد حمل و نقل، بعد اقتصادی، سلامت جسمانی، سلامت محیطی و سلامت اجتماعی به ترتیب با میزان 395/0، 271/0، 254/0، 227/0، 213/0 و 156/0 بیشترین تاثیرات را در بالا رفتن میزان کیفیت زندگی در سطح شهر کرمان داشته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص های ذهنی، تحلیل مسیر، شهر کرمان
  • سید راشد صفوی *، محمد اسکندری نوده، محمد علیزاده، مژگان خوشدلان صفحات 21-38
    امروزه گردشگری از بخش های مهم در فعالیت های اقتصادی به شمار آمده و همواره از دیدگاه های گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر نیز به بررسی کارکرد گردشگری در ایجاد اشتغال در شهرستان های استان گیلان و تاثیر آن بر توسعه متوازن منطقه ای طی دو دوره زمانی 1375-1385 و 1385-1390پرداخته است؛ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز با تکیه بر اطلاعات اسنادی، جمع آوری و برای تحلیل اثرات اشتغال زایی بخش گردشگری از «تعداد شاغلین فعالیت های مربوط به تامین جا و غذا» به عنوان جایگزین در این زمینه استفاده شده است. یافته های تحقیق با استفاده از مدل های تغییر مکان – سهم، ضریب مکانی و ضریب آنتروپی حاکی از آن است که طی این دوره های زمانی بخش گردشگری در استان دارای رشد اشتغال زایی مثبت بوده است، در حالیکه که توزیع آن در شهرستان های استان در دوره زمانی 1375-1385 در راستای توسعه ی متوازن منطقه ای و در دوره زمانی 1385-1390 در این راستا نبوده و به طور عمده به نفع شهرستان رشت بوده است. در دوره زمانی 1375-1385 شهرستان های آستارا، رشت، شفت و صومعه سرا و فومن در این بخش اقتصادی نسبت به استان، دارای رشد کمتر و سایر شهرستان ها یعنی آستانه اشرفیه، بندرانزلی، تالش، رودبار و رودسر، لاهیجان و لنگرود دارای رشد بیشتر بوده اند. همچنین در بازه زمانی 1385-1390 به جز شهرستان های رشت، رودسر، لاهیجان و ماسال که رشد اقتصادی بیشتر نسبت به استان داشته اند، 12 شهرستان دیگر یعنی آستارا، آستانه اشرفیه، املش، بندرانزلی، تالش، رضوانشهر، رودبار، سیاهکل، شفت، صومعه سرا، فومن، لنگرود در این خصوص دارای رشد منفی بوده اند. علاوه بر این طی دوره اول شهرستان های فومن، آستانه اشرفیه و لنگرود و طی دوره دوم شهرستان های رشت، املش و لاهیجان موفق ترین عملکرد را در حوزه ی افزایش سهم اشتغال بخش گردشگری داشته اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اشتغال، استان گیلان
  • مصطفی میرآبادی *، سید هدایت هاشمی، جمال امینی صفحات 39-54
    امروزه نحوه دفع، مکانیابی و مدیریت صحیح محل دفن مواد زاید به عنوان یکی از معضلات زیست محیطی شهری تبدیل شده است. مشکل جستجوی یک محل مناسب برای دفن پسماندهای جامد به علت وجود عوامل و پارامتر های متعدد موثر در این امر، از جمله مسائل پیچیده، پر هزینه و وقت گیر به شمار می رود. سیستم های تصمیم گیری چند معیاره و سیستم اطلاعات جغرافیایی تکنیکی کارآمد برای مدیریت وکاربرد داده های مختلف مکانی هستند. لذا هدف این پژوهش بکارگیری روشی مناسب برای مکان یابی زیست محیطی محل دفن زباله های شهری با استفاده از سیستم های تصمیم گیری چند معیاره و تکنیک های سیستم اطلاعات جغرافیایی است. بر این اساس شهرستان بوکان به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و روش تحقیق آن توصیفی- تحلیلی می باشد. شیوه گردآوری اطلاعات در آن، اسنادی، میدانی و نرم افزاری می باشد که با بهره گیری از مدل ترکیبی روش های فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و میانگین گیری وزن دار ترتیبی (OWA)و معیارهای فاصله از آبهای سطحی، فاصله از شهر، فاصله از مراکز جمعیتی (نقاط روستایی)، فاصله از راه های ارتباطی، شیب و کاربری اراضی، مکان یابی بهینه برای دفن زباله های شهری صورت گرفته است. یافته ها نشان داد در حدود 360 کیلومتر مربع معادل تقریبا 9 درصد از مساحت شهرستان بوکان برای دفن پسماند، کاملا مناسب است که این محدوده ها در قسمتهای شمال و شمال شرقی شهرستان بوکان واقع شده اند. شایان ذکر است، نتیجه کلی پژوهش حاضر حاکی از کارایی و انعطاف پذیری الگوریتم ترکیبی برای یافتن مکان بهینه جهت دفن مواد زاید شهری است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، AHP، OWA، بوکان، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مواد زاید
  • حسن اسماعیل زاده *، یعقوب اسماعیل زاده صفحات 55-77
    یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر ناپایداری گردشگری، عدم شناسایی دقیق مولفه های تاثیرگذار و تاثیرپذیر در توسعه گردشگری است. براین اساس، تحقیق حاضر تلاش دارد تا با شناسایی این مولفه ها، زمینه های تحقق پایداری گردشگری در محدوده موردمطالعه حاصل شود. بدین منظور ابتدا به استخراج شاخص های نظری از منظر اسناد معتبر جهانی اقدام شده است. سپس شاخص های مشترک گردشگری پایدار در سطح محدوده موردمطالعه، به آزمون گذاشته شده اند. روش تحقیق مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی و نوع تحقیق، از نوع توسعه ای است. داده های تحقیق به صورت کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است و در تحلیل اطلاعات از مدل ANP (برای وزن دهی به شاخص ها) و نرم افزار Mic Mac (برای تعیین مولفه های تاثیرگذار و تاثیرپذیر) بهره گیری شده است. جامعه آماری شامل بندر انزلی از توابع استان گیلان است. نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص های حفظ محیط زیست، نهادسازی شهری، توسعه زیرساخت های گردشگری، بهبود سطح ایمنی، افزایش میزان مشارکت، کدهای اخلاقی و مقررات محلی و کنترل آلودگی ها جزء شاخص های تاثیرگذار شاخص های ارتقاء سطح رضایتمندی، تامین زیرساختهای اطلاع رسانی و کنترل قیمت ها جزء شاخص های تاثیرپذیر و شاخص های تامین خدمات شهری و ارتقاء میزان امنیت جزء شاخص های بی تاثیر محسوب می گردند.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، شهرهای ساحلی، بندر انزلی، مدل ANP، نرم افزار Mic Mac
  • محمدحسن یزدانی *، افشار سیدین، عیسی فرجی صفحات 79-99
    هرچه شهرها توسعه و گسترش پیدا می کنند، برخورد آن ها با عناصر محیطی (اقلیمی و ژئومورفولوژیکی) و موضوعات مربوط به آن ها زیادتر می شود. اقدام به توسعه عمران شهرها، به نحوی با پویایی و دینامیسم محیط طبیعی در ارتباط است، در برخورد با این عوامل در جریان توسعه شهر اگر برخی اصول و نکات ضروری رعایت نشود تعادل مورفودینامیک محیط، به هم خورده و خطرات بزرگی غالب کاربری ها و تجهیزات و امکانات شهری را در جریان توسعه شهر مورد تهدید قرار می دهد. از این رو این تحقیق باهدف بررسی و تعیین بهترین جهات برای توسعه فیزیکی شهر مشگین شهر بر مبنای مجموعه شاخص های طبیعی مانند گسل و ساختار زمین شناسی، منابع آب سطحی، بافت و عمق خاک، خطوط ارتباطی و کاربری اراضی جهت کاهش مخاطرات طبیعی و خسارات ناشی از آن با استفاده از مدل تصمیم گیری چند معیاره تحلیل شبکه در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی و سوات صورت گرفته است. نحوه ی ارزش گذاری در جهات بهینه توسعه فیزیکی شهر به 4 طبقه ی بسیار نامناسب، نامناسب، نسبتا مناسب و مناسب تقسیم بندی شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بیشتر قسمت های مرکزی شهر در اراضی نسبتا مناسب توسعه یافته اند و دیگر قسمت های مشگین شهر، به خصوص قسمت های حاشیه ای در اراضی نامناسب شکل گرفته اند، همچنین قسمت هایی از شهر که بر اساس طرح و برنامه قبلی طرح ریزی و ساخته شده اند، در اراضی نامناسب و در مواقعی در بخش های بسیار نامناسب قرارگرفته اند و فقط قسمت های محدودی از شهر در اراضی مناسب شکل است. علاوه بر این، با توجه به ارزش گذاری انجام شده، سمت شمال و شمال غربی و قسمت هایی از جنوب غربی شهر مشگین شهر، بهترین جهات برای توسعه فیزیکی شهر و اجرای طرح های شهری است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، جهات بهینه، توسعه فیزیکی، تحلیل شبکه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مشگین شهر
  • امیر میرزایی موسیوند *، اردوان قربانی، فرشاد کیوان بهجو صفحات 101-116
    این پژوهش با هدف بررسی تغییرات تبدیل کاربری ها با استفاده از تصاویر ماهواره ای در فواصل زمانی 15 و 6 ساله (21 ساله) در سطح شهرستان خلخال انجام گرفته است. با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست و IRS، و با توجه به اصلاح خطاهای ژئومتری و رادیومتری نقشه کاربری و پوشش اراضی شهرستان خلخال به روش طبقه بندی نظارت شده و الگوریتم حداکثر احتمال تشابه برای سال های 1366، 1381 و 1387 تهیه شد. صحت نقشه های تولیدی با آزمون صحت کلی و آماره کاپا محاسبه و نتایج مقایسه نقشه سال های 1366 با 1381 نشان داد که میزان تغییرات اراضی زراعت دیم از 37/18 به 22/25 درصد و زراعت آبی از 77/5 به 30/7 درصد افزایش، در مقابل مراتع از 44/38 به 61/31 درصد و سطوح جنگلی از 00/2 به 38/0 درصد کاهش یافته است. همچنین نتایج مقایسه نقشه سال های 1381 با 1388 نشان داد که کاربری مرتع و مسکونی به ترتیب با 23/0 و 06/0 درصد افزایش و کاربری زراعت دیم با 58/1 درصد بیش ترین کاهش را داشته اند. تحلیل آماری برای نقشه سال 1366 در سطوح 1 و 5 درصد نشان داد که طبقات صخره به ترتیب 89 و 91 درصد و برای چمنزار 62 و 65 درصد از بیشترین و کمترین درصد اطمینان برخوردار است. برای نقشه سال 1381 در سطوح آماری فوق طبقات زراعت دیم به ترتیب 91 و 94 درصد و جنگل 67 و 69 درصد و برای سال 1387 پوشش اراضی صخره با 86 و 89 درصد و کاربری جنگل با 67 و 69 درصد در سطوح آماری 1 و 5 درصد به ترتیب از بیش ترین و کم ترین درصد حدود اطمینان برخوردار بوده اند. با توجه به آزمون صحت، کاپا و درصد حدود اطمینان نقشه های تهیه شده از دقت قابل قبول برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری و پوشش اراضی، تصاویر ماهواره ای، لندست، IRS، طبقه بندی نظارت شده، خلخال، استان اردبیل
  • قاسم رنود، علی اصغر درویش صفت * صفحات 117-129
    در دهه های اخیر برآورد و محاسبه میزان زیتوده چوبی در توده های جنگلی با روش های سنجش از دوری از اهمیت زیادی برخوردار شده است. در این تحقیق با استفاده از داده های سنجنده TM ماهواره لندست 5 به برآورد زیتوده روی زمینی (AGB) درختان راش جنگل های شمال ایران پرداخته شده است. پیش پردازش و پردازش های مورد نیاز بر روی تصاویر منطقه مورد مطالعه صورت گرفت. برای محاسبه زمینی مقدار زیتوده تعداد 65 قطعه نمونه با ابعاد 45×45 متر در راشستان های خالص سری های گرازبن و نم خانه جنگل خیرود برداشت شد. در قطعات نمونه، قطر برابر سینه درختان قطورتر از 5/7 سانتی متر برداشت و در نهایت میزان زیتوده در هر قطعه نمونه محاسبه شد. تعداد 45 قطعه نمونه برای مدل سازی، 20 قطعه نمونه برای اعتبارسنجی و از روش آماری پارامتریک رگرسیون خطی چندمتغیره برای مدل سازی استفاده شد. بررسی همبستگی پیرسون بین زیتوده روی زمینی در قطعات نمونه زمینی و ارزش های طیفی متناظر در باندهای اصلی و مصنوعی نشان داد که باند مادون قرمز نزدیک (باند4)، بیشترین میزان همبستگی را با زیتوده روی زمینی دارد و ضریب همبستگی آن 427/0 در سطح 99 درصد اطمینان است. اجرای رگرسیون خطی چند متغیره به روش گام به گام بین زیتوده روی زمینی و تمام متغیرهای دورسنجی اعم از باندهای اصلی و مصنوعی، نشان داد که مدل AGB= 6/682b4 – 206/693 (همانند رگرسیون خطی ساده بین زیتوده و باند مادون قرمز نزدیک) با مقدار ضریب تعیین تعدیل شده 164/0 و درصد مجذور میانگین مربعات خطا برابر با 4/15درصد، مناسب ترین مدل برای برآورد زیتوده روی زمینی توده های راش جنگل های منطقه مورد مطالعه این تحقیق است. بر پایه خطای برآورد به نسبت کم مدل، می توان نتیجه گیری کرد که با استفاده از چنین داده هایی، زیتوده را در توده های راش خالص می توان به نسبت خوب برآورد کرد.
    کلیدواژگان: برآورد زیتوده، راش خالص، رگرسیون، سنجنده TM، مادون قرمز نزدیک
  • رحیم کاظمی *، امیر کرم، امیر صفاری، جهانگیر پرهمت صفحات 131-147
    مدل سازی تغییر شکل منحنی تداوم جریان، یکی از موضوعات مهم در هیدرولوژی بوده وابزار مناسبی برای تحلیل هیدرولوژیکی حوضه است. در این پژوهش تعداد 22 ایستگاه با آمار مناسب و دوره مشترک آماری سال های آبی 1378-1353 انتخاب شد. با استفاده از نقشه توپوگرافی با مقیاس 1:50000 و تعیین موقعیت ایستگاه ها، محدوده مورد پژوهش مشخص و پارامترهای اولیه حوضه با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، استخراج شد. واحدهای سنگ شناسی با استفاده از نقشه زمین شناسی رقومی شده، با مقیاس 1:250000 استخراج و مساحت تحت پوشش هر واحد در هر حوضه محاسبه گردید. منحنی تداوم جریان با استفاده از داده های روزانه جریان، ترسیم و با استفاده از کد نویسی در محیط برنامه نویسی MATLAB شیب آخرین نقطه عطف منحنی محاسبه و درصد عدم تجاوز معادل آن بر روی محور افقی منحنی تداوم جریان، به عنوان شاخص تغییر شکل منحنی انتخاب شد. تحلیل عاملی با استفاده از 12 پارامتر انجام و همگن بندی با عوامل موثر صورت گرفت. سپس روابط رگرسیونی شاخص تغییر شکل منحنی تداوم جریان، با پارامتر های هیدرولوژیکی، زمین شناسی و هندسی حوضه ها در سطوح معنی داری کمتر از یک درصد تعیین گردیدند. نتایج آزمون تحلیل عاملی نشان داد که کلیه متغیر ها در قالب چهار عامل طبقه بندی می شوند که در مجموع در برگیرنده 47/74 درصد از واریانس داده ها می باشند. عوامل ارتفاع متوسط، بارش متوسط سالیانه، چگالی زهکشی و شاخص جریان پایه در قالب عامل اول، عامل زمین شناسی در عامل دوم، مساحت حوزه و طول رودخانه اصلی در عامل سوم و ضریب جریان در عامل چهارم، به عنوان موثرترین پارامتر ها شناخته شدند. نتایج تحلیل شیب منحنی نشان داد که میزان صدک های منحنی، معادل آخرین نقطه عطف، در حوضه های منطقه پژوهش، بینQ8 تا Q60 متغیر است.
    کلیدواژگان: شاخص تغییر شکل، تحلیل عاملی، مناطق همگن، سازند کارستی، شیب منحنی تداوم جریان
  • محسن توکلی *، فاطمه محمدیاری صفحات 149-167
    ارزیابی اثرات زیست محیطی یک ابزار مدیریتی مهم برای استفاده انسان از محیط زیست از طریق یک فرآیند سیستماتیک و عمومی می باشد که برای شناسایی و طراحی پروژه های توسعه پایدار زیست محیطی، برنامه ها و طرح ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه برای ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث مجتمع تفریحی توریستی در منطقه آثار طبیعی ملی دهلران اقدام به پیش بینی آثار ناشی از پروژه بر روی عوامل محیطی به تفکیک در دو فاز ساختمانی و بهره برداری شد. پس از ارزیابی آثار، با دو روش ماتریس ارزیابی اثرات سریع و ماتریس ایرانی تجزیه و تحلیل صورت گرفت. گزینه های مورد بررسی در این ارزیابی، دو گزینه عدم اجرا و گزینه اجرا خواهد بود که ماتریس های آنها با یکدیگر مقایسه شده و مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. از مهمترین ریز فعالیت های مورد بررسی در هر دو فاز می توان به خاکبرداری و خاکریزی، برداشت پوشش گیاهی، آلودگی های محیطی و خدمات رفاهی توریستی اشاره کرد. نتایج جمع جبری درجه بندی های عددی در هر دو روش جهت ارزیابی اثرات حاکی از اولویت اجرای طرح بر عدم اجرای آن در منطقه است به گونه ای که روش ارزیابی سریع اثرات جهت گزینه اجرا 50+ و جهت گزینه عدم اجرا 80- را نشان داد و در روش ماتریس ایرانی، گزینه اجرای پروژه دارای 56 امتیاز مثبت و گزینه عدم اجرا دارای 303 امتیاز منفی بود. واضح است اثر مثبت بر اثر منفی ارجحیت دارد، بنابراین رقم ارزیابی ها موکدا اجرای پروژه و ترجیح آن بر عدم اجرا را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، آثار طبیعی ملی دهلران، ماتریس ارزیابی سریع، ماتریس ایرانی
  • ابراهیم تقوی مقدم *، عزت الله قنواتی، الهه اکبری، هاشم حسینی صفحات 169-190
    محیط های ساحلی به دلیل قرار گیری در محل تلاقی سه عرصه مهم ، آبکره ، هوا کره، سنگ کره از پیچیده ترین و حساس ترین محیط های کره زمین محسوب می شود. دلتا ها از مهمترین و با ارزش ترین محدوده ها در گستره ساحلی هستند که به دلیل اضافه شدن جریان هیدرودینامیک رودخانه باعث تغییر و تحولات شگرفی در محیط های ساحلی می-شوند.آگاهی از این تغییرات در محدوده های حاصلخیز و حیاتی دلتا ها می تواند در توسعه پایدار ساحلی نقش مهمی را ایفا کند. با توجه به دامنه گسترده طیفی و زمانی داده های سنجش از دور این اطلاعات می تواند منبع دقیق و مناسبی برای ارزیابی های محیط طبیعی باشد در این تحقیق از تصاویر ماهواره ای چند زمانه سال های2015- 1973 ماهواره لندست ، نقشه ها، اطلاعات، نرم افزار های مفهومی ومکانی به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد. هدف این تحقیق ارزیابی خط ساحلی دلتای رودخانه مند در یک دوره آماری28ساله با استفاده از روش بصری، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک و همچنین تحلیل آماری نیمرخ های متساوی البعد تغییرات خط ساحلی و سپس کنترل میدانی و در نهایت تحلیل تغییرات مورفودینامیکی -می باشد .نتایج تحقیق نشان می دهد استفاده از روش ترکیبی سنجش از راه دور و مورفومتری خط ساحلی روش مناسب ودقیق برای ارزیابی تغییرات خط ساحلی محسوب می شود. همچنین با اعمال روش های مذکور مشخص شد با توجه به روند بالا آمدن سطح آب خلیج فارس بیشترین میزان تغییرات مربوط به دهانه دلتای رودخانه مند و زبانه های ساحلی منطقه می باشد با توجه به شیب کم این منطقه 4/48کیلومتر مربع از این منطقه به زیرآب رفته است. لذا هرگونه اقدامات تاسیساتی و زیربنایی در منطقه باید با توجه به تغییرات ژئومورفولوژیکی سواحل منطقه باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل های آماری، دلتا، خط ساحل، سنجش از دور، مند بوشهر
  • خلیل ولی زاده کامران، ابوالفضل قنبری *، معصومه نجفی صفحات 191-210
    هدف از این پژوهش ساماندهی مشاغل خیابان امام از طریق تعیین نسبت سازگاری بین هر کدام از مشاغل موجود بوده است. روش پژوهش تحلیلی – توصیفی و از نوع کاربردی است که داده ها از طریق برداشت میدانی و اطلاعات کتابخانه ای و استفاده از منابع موجود به دست آمده است. محدوده مورد مطالعه از فلکه دانشگاه تا میدان ساعت ( شهرداری) می باشد. مشاغل موجود طبق اصول برنامه ریزی شهری در 11طبقه گنجانده شده اند و در محیط Arc GIS هر یک از این کاربری ها تبدیل به یک لایه شدند که نقشه های موقعیت هر کاربری نسبت به کل کاربری های اطراف تهیه شد. برای تشخیص درجه سازگاری تا ناسازگاری بر اساس ماتریس های کیفی و به طور خاص از ماتریس سازگاری، نسبت های سازگاری به دست آمد و تمامی مشاغل در پنج رده سازگار تا ناسازگار طبقه بندی شدند که این طبقه بندی بر اساس عملکرد و نوع شغل و خدماتی که ارایه می دادند، نسبت به کاربری های اطراف خود بررسی شد و نتایج به صورت نسبت سازگاری هر کاربری با توجه به ماهیت عملکردی، در 11 نقشه نسبت سازگاری به دست آمد و سرانجام تمامی مشاغل در پنج رده سازگار تا ناسازگار خلاصه شدند و نقشه سازگاری مشاغل خیابان تهیه شد و مشخص شد که کاربری تجاری محله ای بالاترین سازگاری و کاربری تاسیسات کمترین سازگاری را با فضای اطراف خود دارند و بقیه کاربری ها بین این دو رده قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ساماندهی مشاغل، کاربری اراضی شهری، ماتریس سازگاری، خیابان امام خمینی تبریز
  • صادق صالحی، زهرا پازوکی نژاد * صفحات 211-226
    توسعه گردشگری در هر مکان جغرافیایی باعث می شود تا در کنار آثار مثبت و پیامدهای مثبت اقتصادی، اجتماعی، شاهد اثرات زیست محیطی نیز باشیم. چانچه این اثرات از نوعی منفی بوده و تداوم پیدا کند، در آن صورت می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به بار آورد. امروزه، گردشگری پایدار در چارچوب برنامه های توسعه پایدار به منظور حفاظت از محیط زیست مناطق گردشگری مورد توجه خاصی قرار گرفته است. در همین راستا، هدف این بررسی، ارزیابی میزان پایبندی صاحبان اقامتگاه های گردشگری به گردشگری پایدار در شهرهای منتخب ساحلی استان مازندران است. جامعه آماری تحقیق حاضر را صاحبان اقامتگاه ها ی گردشگری در سه شهر بابلسر، نور و محمودآباد تشکیل دادند که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده ، 121 نفر انتخاب شدند. روش انجام این تحقیق به صورت پیمایش بوده و برای جمع آوری اطلاعات نیز از پرسشنامه استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که پاسخگویان نسبت به گردشگری پایدار گرایش مثبت داشتند و میزان این گرایش برحسب سن، تحصیلات و سابقه اشتغال پاسخگویان متفاوت بوده است. علاوه بر این، نتایج تحقق نشان داد که بین دو بعد ذهنی و عملی گردشگری پایدار رابطه مستقیم وجود داشته است. در نهایت، میزان پایبندی به گردشگری پایدار در بین سه شهر مورد بررسی، متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، پایداری زیست محیطی، صاحبان اقامتگاه های گردشگری، مازندران
  • آیلا قلی زاده *، عزت الله قنواتی، حمیده افشار منش، حجت امان الله پور صفحات 227-245
    سیلاب از جمله بلایای طبیعی شناخته شده می باشد که خسارت مالی و جانی فراوانی به همراه دارد.این پدیده با کمک شناسایی مناطق سیل خیز و مدیریت مناسب قابل کنترل می باشد. هدف این مقاله ارزیابی و پهنه بندی خطر سیل در حوضه زنگمار در شهرستان ماکو با استفاده از مدل فازی می باشد به این منظور لایه های اطلاعاتی مربوط به شیب، ارتفاع، انحنای پلانیمتریک، انحنای پروفیل، کاربری اراضی، خاک، سنگ شناسی، فاصله از رود، تراکم زهکشی و شاخص NDVI مورد استفاده قرار گرفته است. نقشه پهنه بندی سیلاب با استفاده از عملگر گاما 5/0، 7/0 و 9/0 تهیه شد و برای آزمودن کارایی مدل فازی و انتخاب عملگر مناسب گاما، همبستگی پارامترها با هر یک از عملگرها جداگانه محاسبه شد. نتایج نشان داد، گاما 9/0 مناسب ترین عملگر میباشد. در نقشه نهایی پهنه بندی خطر سیل خیزی نواحی با خطر بسیار بالا در بالا دست و شمال حوضه قرار دارند. اغلب نواحی با خطر سیل خیزی بسیار بالا در دامنه های محدب و ستیغ ها و در شیب های بین 0-7 درصد که اغلب مناطق کوهستانی، است قرار دارد. ارتفاع این سطوح اغلب، بین 800-1200متر می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل، سیل خیزی، فازی، زنگمار
  • امین دهقانی، داود جمینی * صفحات 247-265
    شواهد نشان می دهد توسعه کارآفرینی در سکونتگاه های روستایی، کلید حل معضلات جوامع روستایی از جمله بیکاری، فقر، ناامنی غذایی، مهاجرت، ناهنجاری های اجتماعی و... است. با توجه به شرایط نامساعد روستاهای شهرستان جوانرود به لحاظ نرخ بیکاری بالا و فقر روستاییان که تبعات منفی بسیاری را به دنبال دارد، هدف از پژوهش حاضر سنجش وضعیت شاخص های کارآفرینی در بین روستاییان شهرستان جوانرود و همچنین شناسایی تعیین کننده ها و راهکارهای توسعه کارآفرینی در سکونتگاه های روستایی شهرستان مذکور است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کمی بوده که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستان خانوار روستایی شهرستان جوانرود تشکیل می دهد و با توجه به محدودیت های پیش رو، محققان با استفاده از فرمول کوکران، 356 نفر از آن ها را به عنوان نمونه آماری برآورد کرده اند. ابزار اصلی پژوهش جهت گرداوری داده های مورد نیاز، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن با رعایت اصول علمی به تایید نهایی رسید ونتایج پژوهش نشان داد وضعیت روستاییان شهرستان جوانرود به لحاظ دارا بودن مشخصه های کارآفرینی، با میانگین 327/3، در وضعیت مناسبی قرار دارند و روستاییان شهرستان جوانرود در میان 12 مشخصه کارآفرینی، به لحاظ سه ویژگی پشتکار، انرژی بالا و مردم داری به ترتیب با ضریب تغییرات 178/0، 191/0 و 205/0 دارای بهترین وضعیت و به لحاظ سه ویژگی خطرپذیری، نوآوری و پیشقدمی به ترتیب با ضریب تغییرات 540/0، 430/0 و 426/0، ضعیف ترین وضعیت را دارند. نتایج شناسایی تعیین کننده های توسعه کارآفرینی در محدوده مورد مطالعه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد پنج عامل اقتصادی، مدیریتی آموزشی، زیرساختی، اجتماعی فرهنگی و محیطی، توانسته اند حدود 5/66 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند. نتایج اولویت بندی راهکارهای عملیاتی روستاییان جهت توسعه کارآفرینی در سکونتگاه های روستایی شهرستان جوانرود نشان داد سه راهکار «تخصیص منابع مالی با شرایط اخذ و بازپرداخت مناسب به روستاییان جهت توسعه فعالیت های کارآفرینی»؛ «حمایت مالی مستقیم بخش دولتی و خصوصی از روستاییان جهت کاهش خطر ورشکستگی» و «تضمین خرید تولیدات روستاییان حداقل در مراحل اولیه شروع فعالیت کارآفرینی» به ترتیب با 194، 169 و 158 بار تکرار، مهم ترین راهکارهای روستاییان جهت توسعه کارآفرینی بوده اند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی، تعیین کننده های کارآفرینی، شهرستان جوانرود
  • وحیده باقری *، مجتبی حسینعلی پور، محمد جدیری عباسی صفحات 267-286
    ایران از نظر لرزه خیزی در منطقه فعال جهان قرار دارد و وقوع زلزله در آن با تلفات جانی و مالی بالایی همراه است یکی از برنامه های مهم و در دست اقدام دولت برای کاهش خطرپذیری کشور در برابر زلزله، برنامه مطالعه و اجرای مقاوم سازی ساختمان های مهم دولتی و تاسیسات زیربنایی کشور است. ساختمان مدارس با قرارگیری در ردیف ساختمان های با اهمیت زیاد، مشمول این طرح است. این پژوهش، با توجه به اهمیت بحث مقاوم سازی، در ارتباط با مدارس آذربایجان شرقی بالاخص با قرارگیری شهر تبریز در پهنه خطر لرزه خیزی با درجه بسیار زیاد و نیز رویکرد جدید سازمان نوسازی مدارس در بهسازی لرزه ای و نیز مدیریت بحران در مناطق لرزه خیز انجام گرفته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- پیمایشی به گردآوری الاعات به دو صورت مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی و با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسشنامه بسته انجام گرفته است و به ارزیابی عوامل کلیدی موفقیت پروژه ها از دیدگاه متخصصین مربوطه در بازه زمانی 1393-1385 پرداخته است. نتایج نشان می دهد مهمترین عوامل کلیدی موفقیت، ضرورت و فوریت انجام پروژه مقاوم سازی، اجرای صحیح دیتیل های اجرایی مطابق مشخصات فنی، وجود مشاورین باصلاحیت مرتبط، پیمانکاران با توان اجرایی بالا، مستندسازی و ایجاد سامانه آرشیو تجربیات مطالعاتی و اجرایی است. در خاتمه، راهکارهای پیشنهادی برای ذینفعان تاثیرگذار پروژه ارائه گردید تا بتواند مجموعه تلاش های صورت گرفته در پروژه را به سمت به کارگیری یا مهار این عوامل سوق دهد و برآیند بهتری به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، زلزله، مقاوم سازی، مدارس، اهر و توابع
  • جمال محمدی، جابر علی زاده، حمزه رحیمی *، توحید علیزاده، ناصر علی زاده صفحات 287-306
    مقاله حاضر با هدف بررسی متغیرهای موثر بر رضایت مندی شهروندان از کیفیت محیط زندگی در مراکز تجاری- تاریخی کلانشهرها از دیدگاه ساکنین آن با نمونه موردی کلانشهرهای اصفهان و تبریز، به دنبال تبیین علمی تر و نگاه کارشناسانه تر بر عوامل کیفیت محیط می باشد. بر این اساس با توجه به مطالعه ادبیات نظری مربوط به کیفیت محیط، چارچوب مفهومی متشکل از عوامل شانزده گانه، برای بررسی تدوین و مبانی تحقیق و تحلیل قرار گرفته است. نوع پژوهش، از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، از لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد. ویژگی های سن، جنس، سطح تحصیلات، رضایت اقتصادی و وضعیت سلامت به عنوان ویژگی های فردی و مستقل در این راستا شناسایی شده اند، تا تاثیرشان بر رضایتمندی از کیفیت محیط زندگی و هریک از عوامل شانزده گانه آن به عنوان متغیرهای وابسته مورد تحلیل قرار گیرد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران با در نظر گرفتن فرضیه حداکثر ناهمگنی، برای مجموع دو محدوده مورد نظر 768 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها، روش های آماری نظیر توزیع فراوانی، آزمون تک نمونه ای T، ضریب همبستگی اسپیرمن، فی و کرامر به کار رفت که بدین منظور از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان می دهد که میزان رضایت شهروندان از کیفیت محیط در حد مطلوبی قرار ندارد. در ارتباط با میزان آزمون T تک نمونه ای در هر دو محدوده مورد بحث، تفاوت بگونه ای می باشد که حتی می توان از در نظر گرفتن اختلاف مقدار محاسبه شده (01/0) نیز صرف نظر کرد. به هر حال با توجه به تفاوت های جغرافیایی و فرهنگی نسبی بین ساکنین مرکز تجاری- تاریخی دو کلانشهر اصفهان و تبریز، علت این موضوع را می توان در تفاوت های فردی وابسته به صفات اجتماعی- اقتصادی بررسی کرد. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که متغیر جنسیت و رضایت مالی شهروندان ساکن در مراکز تجاری- تاریخی در ادراک محیط آنان موثر است که در دو جامعه مورد اشاره مورد آزمون قرار گرفته و تایید می شود. تاثیر میزان تحصیلات در ادراک محیطی ساکنین تنها در کلانشهر تبریز تایید می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط زندگی، رضایت مندی، مرکز تجاری، تاریخی، متغیرهای فردی، کلانشهرهای اصفهان و تبریز
|
  • Hamid Barghi, Ali Afsharipor, Mohammad Nouri *, Aliakbar Razmpoori, Hadi Olfati Pages 1-19
    Having a good quality of life, human desire was and is always. In recent years the quality of life in urban environments significantly by scholars of urban science and research are discussed. The general definition of quality of life can be a general term concept to show how human needs are being met and also a measure of perceived satisfaction and dissatisfaction with various aspects of life of individuals and groups as. The main objective of this study was to evaluate the quality of urban life using subjective criteria in terms of Kerman city and urban life is the measure of satisfaction. This study is an applied research and its method is descriptive – analytic and Survey and collect data in two "documents and surveys (questionnaires)" is carried out. Population sample size of 384 was obtained using Cochran formula and validity of the questionnaire items by a number of experts and faculty members were approved and also as a evaluate the reliability research tool of the test method and Cronbach's alpha coefficient was used The Cronbach's alpha coefficients were calculated for the total index of 0.791, which indicates the reliability of the questionnaire, the questionnaire is appropriate and acceptable. Results of research suggest that psychological variables, the transportation, the economic, well-being, environmental health and social well-being of the order of 395/0, 271/0, 254/0, 227/0, 213/0, 156/0 had the greatest effect in increasing the quality of life in the city of Kerman.
    Keywords: Quality of Life, Subjective indicators, Path Analysis, Kerman
  • Seyed Rashed Safavi *, Mohammad Eskandari Nodeh, Mohammad Alizade, Mojgan Khoshdelan Pages 21-38
    Tourism is an important part of economic activity and has been considered from different perspectives.The present study investigates the role of tourism in the province of Gilan and its impact on job creation and balanced regional development during the period 1375-1385 and is 1385-1390Prdakhth.Research Methods is - descriptive and analytical and required data collected based on the documentary information.To analyze the effects of employment in the tourism sector, "the number of workers in activities related to the provision of accommodation and food" is used. The results based on models of shift - share, rate and spatial entropy index, show that during this period, employment growth has been positive in the tourism sector. While the distribution of employment in the province, in the period 1375-1385, balanced regional development, but in the period 1385-1390, it has mainly been to the benefit of the city of Rasht. In the period 1375-1385, the growth of cities Astara, Rasht, shaft, Sowmeeh Sara in the tourism sector is lower than province indexes. But in other cities, the city such as Astana Ashrafieh, Anzali, Talesh, Roudbar, Rudsar, Lahijan and Langrood saw further growth in the tourism sector. In the period 1385-1390, except of Rasht, Rudsar, Lahijan and Masal s economic growth more than Guilan province but the city of Astara, Astaneh Ashrafieh, Amlash, Anzali, Talesh, Rezvanshahr, Roudbar, Siahkal, Shafts, Sowmeeh Sara and Langrood, has been negative growth. In addition, during the first period,Fuman, Astaneh Achrafieh and Langrood threshold during the second period Rasht, Lahijan Amlash was most successful role in the area have increased the share of employment in the tourism sector.
    Keywords: Tourism, employment, balanced regional development, Gilan province.
  • Mostafa Mirabadi *, Seyed Hedayat Hashemi, Jamal Amini Pages 39-54
    Today the disposal, location and management of landfill waste of the city has become one of the environmental problems. Due to several influencing factors and parameters, the problem of finding a suitable location for disposal of solid waste has been considered as one of complex, costly and time consuming matters. Multi-criteria decision-making systems and geographic information systems are an effective technique for the management and application of different spatial data. The aim of this study is to use a suitable and an environment-friendly method for locating the landfill of the city by using multi-criteria decision and geographic information system techniques. Based on that, the city of Bookan was chosen as case study. This study is applicable and uses descriptive-analytic research method. The method in which data is collected, is based on documentation, field and software which by utilizing a hybrid model of Analytical Hierarchal Processes (AHP) and Ordered Weighted Average (OWA) methods, and standards based on, distance from surface waters, distance from city, distance from population centres (rural) distance from communicating roads, and the slope of the land, the optimal location for urban waste has been identified. The findings showed that about 360 square kilometres, equivalent to almost 9% of the city area is perfectly suited for landfill, these areas are located in the north and north-eastern parts of the city. It’s remarkable that the results of this study indicate the efficiency and flexibility of the hybrid algorithm for optimal space management of municipal waste disposal.
    Keywords: Positioning, APH, OWA, Bookan, GIS, Waste
  • Hasan Esmaeil Zade *, Yaghoub Esmaeil Zade Pages 55-77
    One of the most important effective factors on unsustainability tourism is lack of exact identifying of effective and impressible factors in tourism development. Thus, this research tries that by recognizing these factors, bases of creating tourism sustainable can be reached. Therefore, firstly theoretical indicators from global reliable evidences have been prepared. Then common indicators of sustainable tourism at case study have been examined. Research method is descriptive- analytical method, and research type is developmental. Research data's have been gathered using library and survey styles, and information has been analyzed using ANP model (for weighting) and Mic Mac software (for appointment of effective and impressible factors. Case study of research is Anzali port from Guilan province. Results show that indicators of environment conservation, urban institution- making, development of tourism infrastructures, improvement of safety level, increase of participation, moral codes and local legislation, and pollutions control are effective factors; and indicators of growing satisfaction level, supply of information infrastructures, and control of fees are impressible factors; and finally indicators of preparing urban services and promoting security level are without of effective indicators.
    Keywords: sustainable tourism, coastal cities, Anzali port, ANP model, MIC MAC software
  • Mohammad Hasan Yazdani *, Afshar Seyedin, Eysi Faraji Pages 79-99
    As the city developed and expanded to deal with environmental factors (climate and geomorpholic) and matters related to them will be greater. To the development of cities in a way is in the relationship with the dynamics and the dynamics of the natural environment. In dealing with these factors in the development of the city if you do not adhere to certain principles and essential tips the environment morphodinamic balance is destroyed and the most significant risks use and municipal facilities will be threaten in the city development. This study aimed to evaluate and determine the best direction for the physical development of Meshginshahr city natural based on a set of indicators such as Faults and geological structure, surface water, soil depth and texture, lines and land use to reduce the damage caused by natural hazards have been done by Using the weighted overlay model of the environment (GIS) and Swat. How to value in the optimal directions of the city development is classifiedin 4, the very poor, poor, fair good, and good levels. The results of studies, further sections of the city developed in relatively good land and and other parts of Meshginshahr, especially the marginal formed in unsuitable lands. Also part of the city that designed and built based on the previous plan are located in unsuitable lands and sometimes in very poor lands and limited parts of the city have been formed in the appropriate lands. Therefore, it is necessary to do the next city development in proper to relatively good lands to be avoided from risks and damages to the lives and property of the city and citizens living in the future. Thus according to the valuation was carried out, it is optimal to develop Meshginshahr city in the north and northwest and southwest portions and do all investments and projects, and programs to develop Meshginshahr in the directions mentioned.
    Keywords: location, direction of optimal, physical development, GIS, Meshginshahr
  • Amir Mirzaei Mossivand *, Ardavan Ghorbani, Farshad Keivan Behjou Pages 101-116
    Landuse maps of Khalkhal County using Landsat and IRS imagery by considering geometric and radiometric corrections based on supervised classification with Maximum Likelihood algorithm for 1987, 2002 and 2008 were produced. The accuracy of the produced maps using overall accuracy and Kappa statistic were calculated and results of comparison for the maps of 1987 with 2002 show that, dry farming land has increased from 18.37 to 25.22% and irrigated farming has also increased from 5.77 to 7.30%. On the other hand, forest area has decreased from 2 to 0.38% and rangelands have also reduced from 38.44 to 31.61%. Moreover, the results of map comparison from 2002 and 2008 show that, rangelands and residential areas with 0.23 and 0.06% have increased respectively, and dry farming with 1.58% has the most decreased areas. Statistical analyses in the level of 1 and 5% showed that the rock on the 1988 landuse map were 89 and 91%, and meadow 62 and 65% as the lowest and highest significance. Results of significance for the landuse map of 2005 were 91 and 94% for dry farming, and 67 and 69% for forest as the lowest and highest and for the landuse map of 2008 significance were 86 and 89% for rock, and 67 and 69% for forest as the lowest and highest. By considering accuracy assessment and the significance of the results for the produced maps, the results were acceptable.
    Keywords: Landuse, Cover Change, Satellite Images, Landsat, IRS, Supervised Classification, Khalkhal County, Ardabil Province.
  • Ali Asghar Darvish Sefat * Pages 117-129
    In recent decades remote sensing-based forest stands biomass estimation techniques have a great importance. In this study, the Above-Ground Biomass (AGB) of Iranian northern beech forests was estimated by TM sensor of Landsat 5 satellite. Required Pre-processing and processing tasks was carried out on the images. For estimation of above-ground biomass, 65 sample plots with dimensions of 45m × 45m were laid out in the field. In each sample plot, diameter at the breast height (DBH) of trees higher than 7.5cm was measured and consequently, the above-ground biomass was calculated for each sample plot. 45 and 20 sample plots were considered for modelling and validation processes, respectively. Parametric multivariate linear regression was used for modelling. Pearson correlation between above-ground biomass in sample plots and correspond spectral values in calculated and original bands showed that the near infra-red band (band 4) was most correlated with above-ground biomass at 99% confidence level and correlation coefficient of 0.427. Implementing of stepwise multivariate linear regression method between above-ground biomass and all other remotely sensed variables revealed that the AGB= 6/682b4 – 206/693 model with adjusted R square=0.164 and RMSE=15/4 % is the best model (similar to simple linear regression between AGB and NIR band) for estimation of Iranian northern beech forests above-ground biomass in studied area. Conclusively, this approach is able to estimate woody biomass in pure beech stands relatively good especially in small scales.
    Keywords: Biomass Estimation, Near Infra-Red, Regression, Pure Oriental Beech, TM Sensor
  • Rahim Kazemi * Pages 131-147
    Modeling deformation of flow duration curve, is one of the most important issues in hydrology and it is the suitable tool to hydrological analysis of the catchment. In this research, 22 hydrometric stations with appropriate data and common period (1974-1999) were selected.The study area was determined, using positioning stations on the topographic map with a scale of 1: 50,000 and the initial parameters of the catchments were extracted using geographical information system. Lithological units using digital geological map, with a scale of 1: 250,000, extracted and the area covered by each unit in each catchment were calculated. Flow duration curves plotted using daily flow data and the slope of last inflection of the curve was computed, using coding in MATLAB programming environment. The exceedance value, at the latest inflection point selected as the deformation curve index. Factor analysis was performed using 12 parameters and Homogeneity was conducted based on effective factors. Then, regression models between deformation index of flow duration curve, with hydrological, geological and geometric parameters, at less than 1% significant level were determined. The results of Factor analysis showed that all variables are to be classified in terms of four factors which 74.47% of the variance was included. Parameters of average height, annual precipitation, drainage density and base flow index were identified in the first factor. Geology at the second, the main river length and the area in the third and runoff coefficient were identified as the fourth factor. The results of slope curve analysis showed that exceedance values, at the latest inflection point in the catchments of research area, vary between Q8 and Q60.
    Keywords: Deformation index, Factor analysis, Homogeneous regions, Slope of flow duration curve, Karst formation
  • Mohsen Tavakoly *, Fatemeh Mohammadyary Pages 149-167
    Environmental impact assessment is an important management tool, for suitable resources use, through a systematic and public process to identify, design and implementing environmental projects and programs. This study aimed to explor environmental impacts of constructing tourism recreational complex in the area of Dehloran natural national manuments for two phases of constructing and exploitation. In this study, analysis was carried out using rapid impact assessment matrix method and Iranian matrix analysis. In these analysis two possibilities including non implementation and running implementation matrixes were compared and analyzed. The most important activities which have been investigated are including, excavation and embankment, removal of vegetation, environmental pollution and touristic facilities. Results indicated that sum of the numerical grading to assess the effects show preference of implementing the project over non implementation of the project in the area. In these investigations, rapid impact assessment matrix method for running the project was shown as and for non implementation was -80 while in Iranian matrix method, running the project was shown as and for non implementation was -303. By this results, it is clear that the positive effect is preferred over the negative one, and this means running the project is emphatically recommended over non implementing it.
    Keywords: Environmental impact assessment, National natural monuments DEHLORAN, Rapid assessment matrix, Iranian matrix
  • Ebrahim Taghavi Moghadam, Elahe Akbari *, Hashem Hosaini Pages 169-190
    In coastal environments due to the confluence of three areas, hydrosphere, atmosphere and lithosphere is of the most complex and sensitive environment. Deltas of the most important and most valuable areas in the coastal area that of the addition of hydrodynamic flow of the river causes major changes in the coastal environment. Knowledge of changes in the fertile Delta region has a very important role in the sustainable development of the environment. Because of the wide range of remote sensing data source is appropriate for Environmental Assessment. The study of Landsat satellite images of temporal years 2015 to 1973, Maps, information, software, and space concept was used as a research tool. The purpose of this study is Assessment of river delta coastline are in a period of 42 years using a visual, semi-automatic and automatic Methods and statistical analysis same transects to calculate the rate of change along the of the control field and the analysis of changes is. Results of the study show that using a combination of remote sensing and morphometric convenient and accurate method to assess changes coastline is a coastline. So it was found according to the rise in water level changes in the Persian Gulf highest output mound River Delta coastal region. Because of the low slope, 48/48 square kilometers of area to go underwater.Therefore, any initiatives should be given facilities and infrastructure in the coastal region geomorphologic changes.
    Keywords: statistical analysis, delta, coastline, remote sensing, mound river boushehr
  • Khalil Valizadeh Kamran, Masomeh Najafi Pages 191-210
    The purpose of this study is organizing the urban jobs of IMAM KHOMEINI Street by determining the compatibility ratio for each of the available jobs. The research method is analytical, descriptive and practical and all data has obtained through field research, library information and by using the existing resources. The study area is from DANESHGHAH Square to SAAT Square. According to the urban planning principles, the available jobs are categorized in 11 categories and in Arc GIS each of these users has become a layer that the location map of each user is prepared with respect to all users around. To determine the level of compatibility to incompatibility, based on quality matrixes and particularly from compatibility matrix, the compatibility ratio is obtained. All jobs were categorized in 5 category ranges from compatible ones to incompatible ones. That this categorizing was investigated based on function, kind of jobs and services to the users around and the results was gained in 11 maps as a compatibility ratio of each user in respect to the nature of functionality. Finally, all jobs were summarized in 5 category of compatibility to incompatibility and the compatibility map of the street jobs was created and determined that a district which is applied for commercial use, has the highest compatibility with its surrounding environment while a district which is applied for installation, has the least compatibility and others were between these two categories.
    Keywords: Job Organization, Applying Urban Lands, Compatibility Matrix, Imam Khomeini Street
  • Sadegh Salehi, Zahra Pazoki * Pages 211-226
    Tourism development at any geographical location may cause positive as well as negative economic and social consequences, along with environmental impacts that if the later appears in negative outcomes and continues it can bring irreparable damages. Today, the sustainable tourism in the framework of sustainable development planning has been considered to prepare environmental protection. In this regard, the purpose of this study is to assess attitudes and intensions of owners of tourist resorts toward sustainable tourism in some selected resorts in Mazandaran province. Population of the study included owners of tourist resorts in those cities which 121 people were selected by simple random sampling. T conduct the survey a survey method was applied and questionnaire was the instrument of collecting data. Findings of the study showed that the surveyed people had positive attitudes towards sustainable tourism and the level of this tendency varied based on the respondents’ age, education and work experience. Furthermore, the result of the research showed that there was a direct relationship between the subjective and practical dimensions of sustainable tourism. Finally, the findings indicated that the owners’ level of commitment to the sustainable tourism in the three cities studied was different.
    Keywords: Sustainable Tourism, Environmental Sustainability, Owners of Tourist Resorts, Mazandaran
  • Ayla Gholizadeh *, Ezatullah Ghanavati, Hamideh Afsharmanesh, Hojjat Amanullah Pour Pages 227-245
    Flooding is one of the known natural disasters which a lot of financial and living losses associated with it.This phenomenon with the help of identification of flooding areas and proper management can be controlled.The purpose of this article is evaluationand zoning of the risk of flooding in the basin of Zangmar inMaku City using fuzzy model. For this reason, layers of information related to the slope, height, planimetriccurvature, profile curvature, land use, soil, geology, distance from the river, drainage density, and NDVI gnomonare used. Flood zoning map using Gamma Operator 5/0, 7/0 and 9.0 were prepared and to test the efficiency of fuzzy model and choosing the appropriate Gamma Operator, correlation of parameters were calculated separately with each of the operators.The results showed that Gamma 9.0 is the most appropriate operator. At final zonation maps, the risk of flooding areas lies in upstream and north basin. Most of areas with very high risk of flooding are located in convex slopes, crest and slopes between 0-7 percent of the most mountainous regions. The height of these levels are often between 800-1200 meters.
    Keywords: potential, flooding, fuzzy, Zangmar
  • Amin Dehghani, Davood Jamini * Pages 247-265
    according to the evidences Development of entrepreneurship in rural communities, Is the key to solving the problems of rural communities Including unemployment, poverty, food insecurity, migration, social disorders. Due to the Adverse Conditions Villages of Javanrood Township in terms of high unemployment and rural poverty There are many negative consequences that followed. The aim of this study is an Assessment of entrepreneurship index Among the villagers of Javanrood Township and also Identification Its determinants and Identification strategies for entrepreneurship development in rural settlements od Javanrood Township. The study is quantitative research That is done with the Descriptive and analytical method. The study population included All rural households in Javanrood Township and given the constraints that lie ahead, Researchers using the Cochran formula and estimated 356 of them as a statistical sample. To collect the required data. The main research tool, was a self-made questionnaire That confirmed Its validity and reliability by considering scientific. Eventually using by the Multi-stage stratified sampling method Were distributed questionnaires Completely at random Among heads of households in 17 villages of the Javanrood Township. The results showed The status of Javanrood Township Villager’s in terms of having the characteristics of entrepreneurship, with an average of 3.327, Are in good condition and Among the 12 characteristics of entrepreneurship, The villagers of Javanrood Township In terms of three characteristics Perseverance, High Energy and Respect for People Respectively, by coefficient of variation 0.178, 0.191 and 0.205 Has the best situation And in terms of three characteristics Risk, Innovation and Initiative Respectively, By coefficient of variation 0.540, 0.430 and 0.426, Are the weakest. Shows Results of Identification Determinants of entrepreneurship development in the study area by Using the exploratory factor analysis, Five Factors Economic, management – Educational, Infrastructure, Sociocultural and Environmental, have been able to explain about 5/66 percent of the variance in the dependent variable. Showed results of priority Operational Guidelines Villagers for Development of entrepreneurship in rural area of the Javanrood Township Three approaches: "Allocation of financial resources with the certificate and the appropriate refund The villagers for the development of entrepreneurial activity"; "Direct financial support Public and private sector from villagers to reduce the risk of bankruptcy "and "Production villagers shopping guarantee at least in the early stage entrepreneurial activity", Have been the most important strategies for entrepreneurship development by 194, 169 and 158 repetitions.
    Keywords: rural development, entrepreneurship, determinants of entrepreneurship, Javanrood Township
  • Vahide Bagheri *, Mojtaba Hosseinali Por, Mohammad Jadiri Abbasi Pages 267-286
    Iran is located in one of active regions of the world regarding the occurrence of earthquakes. They cause lots of financial and bodily damages. One of the most important programs to be administered by our government is to reduce vulnerability against earthquakes, studies within the administration of strengthening important governmental buildings, and infrastructures in the country. Buildings in schools have a high priority regarding the program mentioned above. The present research has been carried out in schools in Eastern Azerbaijan province especially schools in Tabriz since they are located in an area with a high probability of earthquake occurrences due to the importance of strengthening discussions and the new approach chosen by the school's renewal organization in improvements regarding the earthquakes and crisis management in the areas mentioned. This research has used a descriptive-measurement method to gather data in the forms of library studies and field studies and has used interview and questionnaire tools in closed formats. Also we have tried to assess critical success factors of projects regarding the viewpoints of scholars in the field within the time period between 2006 and 2014. Results showed that the most important critical success factors were as follows: necessity and emergence of administering strengthening projects, proper administration of administrative details based on technical features, the presence of qualified consultants in the related fields with high administrative capabilities, documentation and creation of the terminal to archive study and administrative experiences. Finally, the proposed guidelines for effective project beneficiaries were presented to direct the set of efforts carried out in the project towards the utilization or halting these factors and to get a better result.
    Keywords: critical success factors, earthquake, strengthening, schools, Ahar, its vicinity
  • Jamal Mohamadi, Jaber Alizadeh, Hamzeh Rahimi * Pages 287-306
    The objective of this study is to evaluate citizens’ satisfaction of the quality of living environment in business and historical centers of metropolises from their view, sampling from Isfahan and Tabriz metropolises, to explain the effective factors on quality of life scientifically and professionally. Accordingly, regarding to the theoretical literature related to quality of environment, conceptual framework consisting of sixteen factors, has been done to review the editing and foundations of the research have been analyzed. Type of study, is applied and developmental in terms of objective of research and is descriptive–analytical in terms of method approach. Features such as age, gender, educational level, economic satisfaction and health status are identified as individual and independent variables in order to analysis satisfaction of quality of living environment and each of the sixteen factors are as dependent variables. The sample size using Cochran's formula considering the maximum heterogeneity hypothesis stating for both desired areas was calculated 768 people. In order to analyze data statistical methods such as frequency distribution, single sample T-test, Spearman, Phi and Cramer correlation coefficient were used, and for doing all of this statistical calculation the SPSS software was used. The results show which citizens’ satisfaction of their quality of environment is undesirable. For the single sample T-test, in both studied areas, the difference is in a way that is possible to ignore the calculated value difference (0/01).Nevertheless, considering the relative geographical and cultural differences between residents of Isfahan and Tabriz metropolises, there are individual differences related to social and economic attributes. The study results showed which the gender variable and financial satisfaction of business and historical centers’ residents affects their perception of their living environment. The influence of educational level on perception of the environment is approved only in Tabriz metropolis.
    Keywords: Quality of living environment, Satisfaction, Business, historical center, Individual variables, Isfahan, Tabriz metropolises.