فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن اسماعیلی، هادی دهنوی ، مهدی حبیبیان صفحات 5-33
    بحث از اذن و این که آیا اذن، ید ضمانی را به ید امانی تبدیل می کند یا نه، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برخی از فقها و حقوقدانان ماهیت اذن را واقعه حقوقی می دانند که در این صورت، ید ماذون ضمانی خواهد بود ولی به عقیده مشهور فقها و حقوقدانان اذن عمل حقوقی است که در این صورت باید رابطه اذن با قاعده استیمان که یکی از مسقطات ضمان است، موردتوجه قرار گیرد. در این باب نیز نظرات مختلفی وجود دارد که مشهور قائل به تساوی این دو رابطه می باشند؛ در این صورت می توان نتیجه گرفت که اذن رافع ضمان می باشد و ماذون که امین است، مسئول نیست جز در صورت تعدی و تفریط. در این مقاله ضمن بررسی اقوال این نتیجه حاصل شده است که؛ اذن فی نفسه مقتضی عدم ضمان و از عوامل رافع مسئولیت مدنی است، مگر شرط صریح بر خلاف آن شده یا شرط ضمنی عرفی (اوضاع و احوال) برخلاف آن دلالت نماید و دلایل این سخن این می باشد که اولا چون با وجود اذن هیچ یک از عوامل و منابع مسئولیت مدنی وجود نخواهد داشت (غصب، اتلاف، ضرر و…) ثانیا با وجود اذن، ید ماذون امانی خواهد بود و الامین لا یضمن (آنچه موجب عدم الضمان است، رضایت مالک به تصرف است و این با اذن محقق می شود، بدون اینکه نیاز به چیز دیگری باشد).
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، ضمان ید، اذن، ماهیت اذن، ید امانی، قاعده استیمان، اذن مطلق
  • محمد عیسایی تفرشی، عباس کاظمی، محمد الهی صفحات 35-61
    تکافل ابزاری شبیه بیمه و شناخته شده در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی است و کشور مالزی پیشرو در معرفی ابزارهای مالی اسلامی در عرصه این صنعت است. یکی از دلایل پیدایش صنعت تکافل در کشورهای اسلامی، وجود شبهه ربا در بیمه های متعارف است و مضاربه و اشتراک در سود به عنوان رکنی از ارکان این صنعت برای مقابله با این شبهه به شمار می رود. در این مقاله پس از بیان عملیات دو الگوی مضاربه محض و تعدیل شده از صنعت تکافل کشور مالزی، به بررسی این الگو از منظر فقه امامیه و عامه پرداختیم تا پس از طرح شبهات و اختلافات میان این دو فقه، امکان صحت عملکرد آن در فقه امامیه بررسی گردد.
    کلیدواژگان: مضاربه محض، تکافل، مضاربه تعدیل شده، مشترک، بیمه های متعارف
  • صادق الهام صفحات 63-87
    همان طور که در مجامع تاریخی موجود است بر تکامل پول مراحل زیادی گذشته است از پول های کالا گرفته تا پول های اسکناس با پشتوانه طلا تا پول های اعتباری محض. ذهنیت غالب فقها هنگام بحث از پول به اسکناس منصرف است درحالی که مدت هاست پدیده جدیدی به نام پول الکترونیک جایگزین اسکناس گردیده است و عموم معاملات حتی در سطوح خرد بدین وسیله انجام می گیرد. از سویی دیگر، مضاربه که یکی از عقود مهم و کاربردی در نظام بانکی بدون ربا است بنابر نظر مشهور بر دین صورت نمی پذیرد. آنچه مورد سوال است ماهیت این پول ازاین جهت که آیا صرفا وسیله ادای دین بوده و یا خود پول محسوب می شود، می باشد و بر این اساس دین یا عین بودن آن ها مورد سوال می باشد. با توجه به آنکه در بین تحقیقات موجود از سوی فقها بحث مجزایی در مورد صحت یا عدم صحت مضاربه با پول های الکترونیک از جهت مذکور بیان نگردیده است و از سویی معاملات امروزی بانک ها تماما از این طریق صورت می پذیرد، اهمیت بحث را روشن می سازد.
    در این تحقیق تلاش بر آن است که بعد از بیان نکات مقدماتی ابتدا رکن عین بودن سرمایه مضاربه را بررسی نموده و بعد از نقد قول مخالفین با تحقیق در مورد ماهیت عینی و یا دینی پول صحت و یا عدم صحت مضاربه را نتیجه گرفت. ازآنجاکه نظر بر آن است که این پول ها در نگاه عرفی عین محسوب می گردد گرچه مضاربه بر سرمایه عینی لازم است، مضاربه با پول الکترونیک بی اشکال می باشد.
    کلیدواژگان: پول الکترونيک، مضاربه، معاملات بانکي، دين، ربا
  • امیر حسین ورشوچی منفرد ، مهدی ساجدی صفحات 89-114
    پژوهش حاضر به بررسی ماهیت عرف و عادت و شرایط تاثیرگذاری و کاربرد آن در استنباط احکام شرعی و قانون گذاری می پردازد. گرچه دین اسلام مشتمل بر قوانین و قواعد شرعی کامل و جامعی است که مشمول گذشت زمان نمی شود چون مدون این قوانین شارع مقدس و خداوند متعال است، اما نقش عرف و عادات اجتماعی در تغییر و تحولات فقهی و حقوقی در همه حوزه ها مثل نکاح، ارث و وصیت و حتی حقوق جزا را نمی توان انکار کرد، زیرا اسلام همواره عادات صحیح که منشا عقلانی داشته و با شرع مقدس مخالفتی نداشته و ردی از آن نشده را معتبر دانسته و این گونه عادات می توانند در تفسیر موضوعات و مفاهیم فقهی و حقوقی، تفسیر اراده متعاملین در موقع انعقاد عقد و حتی کشف حکم شرعی راهگشا باشند. ازاین رو عرف و عادت به عنوان عملی که با تکرار و پی درپی آمدن استقرار یافته و در نزد عقول مردم و صاحبان طبع های سلیم تلقی به قبول گردیده و به عنوان یک رویه در جامعه نهادینه شده و مورد توجه فقهای امامیه و حقوقدانان در امر استنباط و قانون گذاری قرار گرفته است و گرچه از منظر فقهای امامی به عنوان منبع استنباط به شمار نرفته ولی آنان فی الجمله عرف و عادت را در کاربست های فوق معتبر می دانند.
    کلیدواژگان: عادت، عرف، استنباط، حکم شرعی، قانون گذاری
  • سید امرالله حسینی صفحات 115-143
    یکی از چالش های نظام بانکی، چالش تاخیر مشتریان در بازپرداخت اقساط تسهیلات در سررسید و در نتیجه افزایش حجم مطالبات غیر جاری و خسارت های ناشی از این مسئله است. در نظام بانکی ایران تنها مبنای جبران خسارت، وجه التزام است. این مبنا با چالش ربوی بودن روبه رو است و در عمل نیز کارآمد نبوده است. پژوهشگران در جستجوی راهکار جایگزین، پیشنهادهایی داده اند. ازجمله ضمان منافع و عدم النفع؛ زیرا در اثر تاخیر در ادای دین بانک ها فرصت استفاده از سرمایه و کسب منافع احتمالی آن را از دست می دهند، اما ضمان عدم النفع در فقه امامیه با چالش های جدی روبه روست و اینکه می تواند مبنایی برای دریافت خسارت تاخیر تادیه باشد، محل تردید است. ریشه تردید به مالیت عدم النفع و ضرر بودن از دست دادن آن برمی گردد. پژوهش حاضر کوشیده است امکان دریافت خسارت تاخیر تادیه بر مبنای ضمان منافع و عدم النفع را مورد بحث و بررسی فقهی قرار دهد.
    کلیدواژگان: خسارت تاخیر تادیه، عدم النفع، ضرر، منفعت
  • محمود جمال الدین زنجانی، مسعود جهاندوست دالنجان ، محمد جواد فلاح یخدانی صفحات 145-178
    اگرچه در مورد شرعیت اصل عزاداری به عنوان مصداقی از شعائر الهی بین فقی هان اختلافی وجود ندارد، لکن با توجه به گذشت زمان و اختلاف عرف ها و شکل گیری شیوه های نوین عزاداری، در خصوص تعدادی از این عزاداری ها شاهد بروز اختلاف شدید بین فقی هان هستیم. بروز این اختلافات از یک سو و حساسیت های عرفی و مذهبی خاص این موضوع از طرف دیگر، سبب گشته است که عده ای دراین بین پا را فراتر نهاده، از جرم انگاری این عزاداری ها سخن به میان آورند. به همین منظور نویسندگان در این پژوهش قصد دارند صحت و سقم جرم انگاری عزاداری های نوین را موردبررسی قرار داده و نشان دهند که آیا طبق سیاست تقنینی و قضایی جمهوری اسلامی ایران و نیز فقه جزایی امامیه، این اعمال جرم محسوب می شوند و یا خیر؟ نگارندگان معتقدند اثبات جرم بودن این عزاداری ها و بالتبع مجازات مرتکبین بر طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران با مشکل روبه روست و ادله فقهی ادعاشده نیز توانایی اثبات این امر را دارا نمی باشند.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، عزاداری، عسر و حرج، وهن مذهب، عناصر جرم
|
  • Mohsen Esmaeili, Hadi Dehnavii, Mahdi Habibiyan Pages 5-33
    Discussing the permission and whether it turn liability possession to trust possession or not is so important. There are different fundamentals of jurisprudence and lawyers about the nature of the permission that is addressed in this paper. About the nature of the permission that is discussed in this article.
    Some jurists and lawmakers considering the permission as a Legal event, in this case a person who is permitted will be responsible. On the contrary, according to the famous sentence between jurists and lawmakers, the permission is legal action while in this case the relationship between permission and “Estiman (demanding) principle” would be paid attention on it. There are also different opinions on this issue. The famous sentence between jurists is the equality of two relations. In this case, it can be concluded that the permission is resolver of responsibility and trustworthy person is not responsible except with extravagance and Flutter. In this paper, while examining the arguments, it is concluded that:The permission is in itself appropriate the non- responsibility and a factor in the elimination of civil liability, unless explicit condition or implicit condition implies Contrary to it. The main reasons are: first despite the permission, there will be no sources and factors of civil responsibility (seizure, destruction, harmless and etc). Second a person who is permitted is trustworthy so he is not responsible, because of “The trustworthy have not responsible” principle
    Keywords: Civil liability, liability possession, permission, the nature of the permission, depositary hand, Estiman (demanding) principle
  • Mohammad Iisaei Tafreshi, Abbas Kazemi, Mohammad Elahy Pages 35-61

    Takaful is a tool like insurance and well-known in Islamic and non-Islamic countries, and Malaysia is the leading provider of Islamic finance tools in this industry. One of the reasons for the emergence of the Takaful industry in Islamic countries is the existence of usury doubt in conventional insurance, and Mudaraba and profit sharing are among the pillars of the industry to confront this doubt.
    In this paper, after expressing the operation of both pure and modified Mudaraba Patterns from the Malaysian Takaful industry, we examined this pattern from the point of view Immami and Sunni Jurisprudence. After considering the doubts and differences between these two jurisprudences (Fighs), and it would be investigated the possibility of its performance correctness in Imamieh jurisprudence.
    Keywords: Pure Mudaraba, Takaful, Modified Mudaraba, Conventional Insurance
  • Sadeq Elham Pages 63-87
    As recorded in historical communities, a lot of stages on money evolution have passed; from commodity money up to gold-backed bill money to mere credit money. Discussing about money, most of the jurisprudents’ mentality refers to "bill money", while for a long time, the new phenomenon called "electronic money" has replaced "bill money" and transactions are being done with it generally, even in micro levels. On the other hand, according to the famous opinion of scholars, Mudharabah (sleeping partnership) -one of the most important and applicable contracts in the non-usury banking system- cannot be set on "debts".
    The question about the nature of this money (electronic money) is that whether electronic money is a mean of debt settlement or itself can be considered as money, and upon this, its debt-being or objectivity is questioned. since there is no separate (discussion) argument among the jurisprudents’ researches about validity or invalidity of Mudharabah (sleeping partnership) using electronic money, and also all current transactions of banks are being done in this way, the value and importance of this discussion is clarified.
    In this research, after explaining the introductory points, first we examine the objectivity of Mudharabah (sleeping partnership) capital. Therefore, after criticizing opponents’ opinions, we can conclude about the validity or invalidity of Mudharabah (sleeping partnership) by investigating about the objective or debt-being nature of electronic money. Since Mudharabah (sleeping partnership) requires objectivity of capital, and electronic money customarily is considered as an object, the Mudaraba is uncontested with electronic money
    Keywords: Electronic money, Mudharabah (sleeping partnership), banking transactions, debt
  • Amir Hosein Varshowchi Monfared, Mahdi Sajedi Pages 89-114
    The present research studies the nature of custom and habit and conditions of influence and its application in deducing religious and legal rulings
    Although the Islamic religion contains complete and comprehensive rules and principles that are not subject to time, because creator(codifier) of these laws is holy legislator and God Almighty, But It cannot be denied the role of customs and social habits in the legal and juridical developments in all areas, such as marriage, inheritance, will, and even criminal law, because Islam always has the right habits that have a rational origin and do not disagree with the holy religion and are not recognized as valid, and such habits can be used in the interpretation of jurisprudential and legal issues and concepts, the interpretation of the will of the contracting parties at the time of concluding a contract and even discovering a religious order (decree).
    Hence, the custom and habit as a practice which has been established with the repetition and advancement and considered to be in the minds of the people and the owners of the natural texts and considered as one of the practice of the society by the jurisprudents of the Imami and the lawyers in the field of deducing and legislation, and Although, from the perspective of the Imams' jurists, they are not considered to be the source of the deduction, but they consider the custom and the habit to be valid in the above exercises
    Keywords: Habit, custom, inference, religious Decree, legislation
  • Seiied Amrollah Hoseini Pages 115-143
    One of the challenges of the banking system is the challenge of customer lag in repaying loans at maturity and as a result of an increase in non-current claims and damages arising from this issue. In Iranian banking system, the only basis for compensation is penalty clause, and it is facing with the usury problem and in practice has not been effective .Researchers offers some alternatives. Including Liability for profits and loss of profits, because of delaying in repaying debt of banks loses the opportunity of using from their capital and obtain anticipatory profits .But Liability for loss of profits has been facing challenges in shi,a Jurisprudence, and whether that could be the basis for receiving compensation for late payment, there is doubt. Root of doubts returns to whether it has Financial value or not .and is it loss or not. The present study has tried to discuss jurisprudential regarding the possibility of obtaining compensation for the delay of payment on the basis of the liability for loss of profits and profits. The results have opened up a new field for researchers in this releam.
    Keywords: Late Payment Compensation, Loss of anticipatory profit, Non-Current Loans
  • Mahmood Jamaleddin Zanjani, Masoud jahandoost Dalenjan, Mohammad Javad Fallah Yakhdani Pages 145-178
    Although there is no disagreement between jurisprudents about the legitimacy of mourning rituals as a God's symbols, but with the passage of time and the differences in customs and the formation of new ways of mourning, the number of these mourning witnessed intense conflict between our jurisprudents. The emergence of these differences, on the one hand, and the special religious and custom sensitivities of this issue, on the other hand, have led some to go beyond this, to speak of the crime of these mourning. Therefore, the authors in this study intend to examine the correctness of new mourning and show whether these acts are criminal offenses under legislative and judicial policy of the Islamic Republic of Iran, as well as the criminal law of the Imamia? The authors believe that the proving of these mourning and the punishment of the perpetrators according to the laws of the Islamic Republic of Iran is a problem and the claimed jurisprudential evidence is not capable of proving this.
    Keywords: Criminal aspects, Mourning, Hardship, Insulting religion, Elements of crime