فهرست مطالب

منظر - پیاپی 45 (زمستان 1397)

مجله منظر
پیاپی 45 (زمستان 1397)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1397/10/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید امیر منصوری صفحه 3
  • محمدرضا مثنوی، مریم محسنی مقدم* ، سید امیر منصوری صفحات 6-15
    با توجه به رشد سریع جمعیت در کلان شهرهایی همچون تهران و به تبع آن افزایش توسعه شهری و ساخت و ساز، پهنه های طبیعی و فضاهای سبز موجود در بافت این شهرها بطور چشمگیری کاهش یافته است. وجود طبیعت در محیط شهری و نیاز انسان به تعامل با طبیعت از ضروریاتی است که در شهرسازی مدرن نادیده گرفته شد. این مسئله چالش های جدیدی را در جوامع شهری در مقیاس جهانی مطرح نمود. این روند که با شهرنشینی گسترده پس از انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم آغاز شد، در قرن بیستم شدت گرفت، کاهش حضور طبیعت در شهر، و در نتیجه نگرانی های شهروندان را نسبت به اهمیت حفظ سرمایه های طبیعی در محیط شهری و تاثیر آن در جنبه های مختلف زندگی را بدنبال داشت. پس از آن خلق پارک های شهری و فضاهای سبز با هدف جبران این کمبود و افزایش کیفیت زندگی در شهرهای مدرن در قالب جنبش پایداری ایجاد شد و نقش اینگونه فضاها با توجه به اهداف توسعه پایدار به عنوان یک چارچوب استراتژیک که پایداری اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را در نظر می گیرد، دارای اهمیت ویژه ای شد. اما تجربه های بعدی نشان داد که صرفا ایجاد پارک های شهری بدون در نظر گرفتن کیفیت و هویت مندی آنها نمی تواند راه حلی برای بحران موجود باشد. نیاز ساکنین شهرهای مدرن به ارتباط بیشتر با طبیعت در قالب زندگی روزمره ضرورت خلق فضاهایی که شهروندان به آن احساس تعلق بیشتری داشته باشند و به استفاده از این گونه فضاها ترغیب شوند را آشکار ساخته است. در این پژوهش بازنگری در اصول زیبایی شناسی کهن الگوی باغ ایرانی و به کار بستن آنها در طراحی فضای پارک های شهری معاصر، به عنوان یک راه حل جایگزین و راهکاری برای نزدیک شدن به پایداری اجتماعی و اقتصادی فضاهای سبز عمومی شهری مورد مطالعه، تحلیل و بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد که اصول بنیادی طراحی باغ ایرانی می تواند تاثیر مفیدی در حس تعلق به مکان و فضای سبز شهری ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، زیبایی شناسی، پارک شهری، پایداری اجتماعی
  • احمد سانوسی حسن* ، یاسر عرب صفحات 16-25
    تحقیق حاضر تحلیلی قیاسی از دمای سطح حرارتی آپارتمان های مرتفعی که در دوره مدرن در مالزی ساخته شده اند را مورد بحث قرار میدهد. در مالزی، آپارتمان ها به دو دسته به نام های آپارتمان های مرتفع و آپارتمان های متوسط تقسیم می شوند. آپارتمان های مرتفع (Highrise) ساختمان های مسکونی هستند که بیشتر از پنج طبقه داشته و مجهز به آسانسور اند، در حالی که آپارتمان های متوسط (Midrise) از 3 تا 5 طبقه ارتفاع داشته و آسانسور ندارند. نتایج این مطالعه اطلاعات سطح حرارتی نمای برخی آپارتمان های از این قبیل را فراهم می کند. نتایج تحقیق سطح آگاهی پایداری در سبک های معماری و طراحی نما در بافت گرمسیری را افزایش میدهند. این تجزیه و تحلیل سطح حرارتی، آگاهی طراحی معمارانی که ساختمان ها را مطابق با برداشت خود از عوامل اقلیمی طراحی میکنند، افزایش میدهند. ساختمان های مدرنی که اخیرا در مالزی ساخته شده اند، دارای طراحی هندسی پیچیده با طیفی از ساختار سقف ساده تا پیچیده اند که بر شکل هندسی انتزاعی در طراحی ساختمان تاکید دارند. در این مطالعه، دو آپارتمان با طراحی بسیار مدرن به عنوان نمونه موردی انتخاب شده اند. محل این آپارتمان ها در شهر پوتراجایا (Putrajaya) ، آخرین شهر جدیدی است که به عنوان شهر اداری در مالزی ساخته شده است. اطلاعات سطح حرارتی توسط یک دستگاه حرارتی با نام دوربین مادون قرمز Fluke Ti20 اندازه گیری شده است. این دوربین تصاویر حرارتی نمای آپارتمان را ضبط میکند. تجزیه و تحلیل نشانگر این است که طراحی های نمای هر دو آپارتمان قادر به مهار تابش خورشیدی نمیباشند، به این علت که دمای سطحی ثبت شده در داده های میدانی، 32. 4°C بالاتر از بیشترین دمای میانگین محیط خارجی در پوتراجایا است. در نتیجه در طراحی آپارتمانهای مسکونی مدرن در مالزی، توجه به سایه بان و طراحی منفعل بسیار حائز اهمیت است
    کلیدواژگان: پایداری شهری، ماکت یک خانه ساده
  • مهدیه بد * صفحات 26-33
    مطالعه سیر تاریخی واژه برج در کتاب های لغت نشان می دهد، برج در آغاز تنها بر باروهای ساخته شده بر گوشه دیوارهای شهر، قلعه ها و کاخ ها اطلاق می شده و سپس دچار توسعه معنایی شده است. امروزه منارها جای خود را به برج هایی داده اند که کاربری های گوناگونی دارند. برج در ایران کاربردهای متنوع و متعددی داشته است. علاوه بر قلاع، در دو سوی در ورودی کاروان سراها نیز برای دیده بانی و مراقبت، برج هایی ساخته می شد. گاه به کبوترخانه ها نیز برج کبوتر می گفته اند و برخی از مقبره ها نیز به میل یا برج شهرت یافته اند. همچنین شماری از میل ها که برای برافروختن آتش بر فراز آنها و راهنمایی گمشدگان ساخته می شدند، برج نام می گرفتند. هدف این مقاله بررسی برج های ایرانی از دیدگاه منظرین است. بر همین اساس، بعد از ریشه شناسی واژه برج، معنا و ریشه این واژه با کاربردهای متفاوتی که در طول زمان داشته، تطبیق داده شده و با نگرشی عمیق به معنی و ریشه واژه برج پرداخته است. بررسی ها نشان می دهد در لغت نامه فارسی بیشتر به کارکرد دفاعی، امنیتی و نظامی برج توجه شده، حال آنکه با بررسی ریشه این واژه در زبان عربی بیشتر به کارکرد اطلاع رسانی برج توجه شده است. با بررسی برج های تاریخی ثبت شده در اداره میراث فرهنگی و گردشگری ایران، به طیف وسیعی از کارکردها ذیل چهار گروه نمادین، اطلاع رسانی، کارکردی و نظامی دست یافته و با بررسی بیشتر مشخص شد که تعداد زیادی از برج ها چند منظوره بوده اند. به نظر می رسد میان شکل برج ها، کاربردهای متفاوت آنها و همچنین پراکندگی جغرافیایی آنها ارتباطاتی وجود دارد که این مسئله مستلزم بررسی و پژوهش بیشتر در این زمینه است.
    کلیدواژگان: منظر، برج، برج ایرانی، گردشگری
  • مهدی باصولی* صفحات 34-43
    حمام عمومی از جمله فضاهای مهم در ساختار شهر محسوب می شد. این فضا در دهه های اخیر نقشی مهم در فضای فرهنگی اجتماعی ایران ایفا کرده است. مکانی با خصوصیات معماری منحصر به فرد که کارکردهای متفاوتی را در زندگی ایرانیان داشته است. به گونه ای که در بررسی آن نمی توان صرفا به فضای کالبدی فارغ از معنا و مفهوم آن فضاها نگاه کرد و این درواقع ضرورت نگاه منظرین به حمام عمومی را آشکار می سازد. حمام به عنوان یکی از عناصر شهر، علاوه بر کارکردهای طبیعی خود در بهداشت و نظافت، کارکردهای متفاوتی در ساختار جامعه و نقش مهمی در ارتباطات اجتماعی داشته است. در این مقاله که با روش توصیفی-تحلیلی ارائه شده و ابزار جمع آوری اطلاعات آن، کتابخانه ای بوده است، به اجزاء مختلف حمام و کارکردهای اجتماعی آن پرداخته شده است. سعی بر آن است که با نگاهی منظرین، برخی دیگر از دلایل رونق حمام در ایران مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حمام عمومی، نگاه منظرین، کارکرد
  • سعید شفیعا * صفحات 44-55
    بررسی منظر مرکزمحله، شناختی عینی ذهنی از ابعاد فرهنگی، اجتماعی و کالبدی شهر فراهم می سازد. این پژوهش که در فروردین 96 و به صورت کیفی با استفاده از مصاحبه، مشاهده و روش تحلیل محتوا صورت گرفت، دو سطح جزئیات و تفسیرهای منظر مرکز محله غیررسمی شمیران نو تهران را، از زاویه ساکنین، مورد بررسی قرار می دهد. در این محلات، پیشینه ای در زمینه پژوهش منظرین وجود ندارد و چنین پژوهشی به شناخت نظری در این حیطه کمک می کند. نتایج نشان می دهد منظر مرکز محله غیررسمی، ترکیبی است از اشتراک و انسجام اجتماعی ساکنین، بازار فرامحله ای و گره گاه ترافیکی؛ که این سه به صورت سه جانبه باعث تقویت یکدیگر می شوند. هرچند مشاهدات نشان می دهد کیفیت فضای زندگی در این محله بسیار پایین است، اما جریان داشتن فعالیت های مذهبی و رونق دادوستد به منظر مرکزمحله شمیران نو حیات داده است.
    کلیدواژگان: منظر، مرکزمحله، منظر محله غیررسمی، شمیران نو
  • محمد جواد درودیان * صفحات 56-65
    درک رویدادهای گردشگری به بررسی های زمینه ای وابسته است، به خصوص زمانی که رویداد مورد بررسی از جنس اعتقادی و معنوی باشد. اربعین حسینی یکی از رویدادهای خاص و ریشه دار اسلامی است که در سال های اخیر مورد توجه ویژه پژوهشگران قرار گرفته است. پیاده روی و سختی های راه برای رسیدن به یک مقصد مشترک، مفاهیم خاصی را تولید کرده است که تنها با تفسیرگری و ورود به آن قابل درک است. این پژوهش کیفی که با استفاده از 38 مصاحبه، مشاهده و بررسی اسناد صورت گرفته است. برای رسیدن به اشباع نظری مصاحبه به صورت گلوله برفی صورت گرفت. همزادپنداری، حس امنیت در عین ناامنی، مهمان نوازی های صادقانه، تجربه عشقی داوطلبانه و نهایتا عشق دوطرفه میزبان و میهمان به سیدالشهدا (ع) ، مولفه های درک معنوی زائران را شکل می دهند. اربعین یک پدیده هلوگرافیک است که از هر زاویه به آن نگاه شود، جلوهای خاص از معنویت را در خود دارد. منظر معنوی این پیاده روی را می توان مجموعه ای از دریافت ها و احساساتی دانست که ترکیبی است از محیط پیاده روی، خاطرات نقل شده از امام حسین (ع) ، انگیزه های فردی زائرین و اتفاقات جاری در مسیر پیاده روی.
    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، منظر معنوی، اربعین حسینی، امام حسین (ع)
|
  • Seyed Amir Mansouri * Page 3
  • Mohammad Reza Masnavi, Maryam Mohseni Moghadam *, Seyed Amir Mansouri Pages 6-15
    The rapid growth of population in metropolitan areas such as Tehran and consequently the increase of construction cause to reduce the available green and natural areas. The modern urbanization ignored the presence of nature in urban environments and the human needs to interactions with natural spaces. This problem led to the new challenges in urban communities. Constructing urban green areas without considering the quality and identity cannot be a solution of the existing crisis. The need of the residents of modern cities to have relations with the nature in the daily life requires the creation of spaces for the citizens to depend on them. The paper investigated the aesthetic principles of the archetypes of Persian gardens. Then, theories analyzed that how to use these concepts in modern parks of Tehran. Results show that the use of these principles and concepts has successful effects for getting close to the social/economic sustainability of urban parks.
    Keywords: Iranian Garden, Aesthetics, Urban Park, Social Sustainability
  • Ahmad Sanusi Hassan *, Yasser Arab Pages 16-25
    This study discusses a comparative analysis of the thermal surface temperature of high-rise apartments designed with late modern styles in Malaysia. In Malaysia, apartments are divided to two categories namely midrise and highrise apartments. Highrise apartments are the residential buildings higher than five stories equipped with elevator whereas midrise apartments have no elevators with 3 to 5 stories’ height. The results of this study will provide a thermal surface data of the apartment facades. The data enhances the level of sustainability awareness of the architectural styles on facade design to the tropical context. This thermal surface analysis will increase the design awareness of the architects who design the buildings in complying with their understanding to the climatic factors. Late modern design styles have a complex geometric design with ranging from simple to complex roof structures which have an emphasis on abstract geometric form in building design. In this study, two late modern design apartments are selected as the case studies. The location of these apartments is in Putrajaya, the latest new town built as an administrative city of Malaysia. The thermal surface data will be detected by a thermal device named Fluke Ti20 Infrared Camera. This camera will capture thermal images of the apartment facades. The analysis indicates that the facade design of both apartments does not achieve to curb solar radiation due to higher surface temperatures recorded in the on-field data compared to the highest average outdoor temperature at 32.4°C in Putrajaya. In conclusion in design of apartments shading and passive design are very important in tropical climate .
    Keywords: Apartment, Thermal surface analysis, Late modern style
  • Mahdieh bodd * Pages 26-33
    The study of the historical trend of the term “Tower” (equivalent in Persian to Borj) in dictionaries shows that it was seminally used to refer to the fortifications constructed at the corner of cities, castles and palaces. It gradually underwent semantic development and nowadays, minarets have given their position to the towers used for various purposes. Towers have served diverse and numerous applications in Iran. Besides in the perimeter of the castles, they were also constructed on the two sides of the caravansaries’ entry gates for such purposes as lookout and surveillance. The dovecotes were also used to be called pigeon towers as some tombs have become to be known as tower or turret. A number of turrets on the top of which fire was set to guide the lost individuals were also called tower. The present study aims to study the Iranian towers from the visitors’ point of view. The study has made an attempt to adapt the meaning and root of the term "tower" in the course of history after its etymology. It will be figured out in a subtle look at the meaning of the term that the Persian dictionaries have largely pointed to a defensive, security and military function of tower. Through meticulous examination of the term’s meaning and root, it can be found out that in Persian dictionary, the defensive, security, and military functions of it have mostly been focused, while in Arabic language, attentions have been mostly paid to its information provision aspect. A vast spectrum of tower functions, generally classified under four titles, namely symbolic, information provision, functional and military, can be found out in an investigation of the historical towers registered in Iran’s Administration of Cultural Heritage and Tourism. Using scrutiny, it is made evident that a large number of the towers were served as the multiple purpose constructions . In addition it seems there is a relationship between the towers’ shapes and uses as well as between their geographical scattering and their different applications and this is to be elucidated in further research.
    Keywords: Landscape, Tower, Iranian Tower, Tourism
  • Mahdi Basouli * Pages 34-43
    Over the last decades, public bathhouses as the essential spaces in the city have played an important role in the cultural and social context of Iran. Unique architectural features of this public space make it distinguishable from other building in terms of functions The public bathhouses have long been integrated into Iranian daily life. Thus, it cannot be viewed solely by its physical space, regardless of the meaning and significance of those spaces. Actually, it underlines the necessity of examining public bathhouses from a landscape perspective. Bath as an element of the city, not including its natural functions in sanitation, serve different functions in the structure of society and plays a crucial role in social communication. In this paper, data were collected and analyzed qualitatively .It has been devoted to the specific components of the public bathhouses and its social functions. Further, it is attempted to look at some of the other reasons for the boom in Iran.
    Keywords: Public bathhouses, Landscape look, Functions
  • Saeed Shafia * Pages 44-55
    Investigation of the neighborhood center landscape enables objective-mental recognition of the cultural, social and contextual aspects. The present study has been conducted during April, 2017, based on a qualitative method using interviews, observations and content analysis so as to investigate the details and interpretations of Shemiran-e-Now informal neighborhood center in Tehran from the perspective of the residents. The landscape research on these neighborhoods lacks w well-established background and it contributes to subjective recognition in this area. The results indicated that the informal neighborhood landscape is composed of the residents’ social coherence and collectivity, a trans-local bazar and traffic bifurcation and all of them triply support one another. Although it has been figured out in the observations that the quality of life space is very poor in this neighborhood, the circulation of the religious activities and prosperity of the transactions have revitalized Shemiran-e-Now neighborhood center landscape.
    Keywords: Landscape, Neighborhood Center, Informal Neighborhood Landscape, Shemirane-Now
  • Mohammad Javad Doroudian * Pages 56-65
    Perception of the tourism events requires contextual investigations, especially when the studied event is of belief and spiritual ones. Arba’ein-e-Hosseini is a special and deep-rooted Islamic event that has drawn the researchers’ attentions during the recent years. Walking and the difficulties encountered on the path towards a common destination have produced special concepts that can be understood only through interpretation and getting involved in them. The present qualitative research was carried out using interviews, observations and document investigation based on snowball method for reaching a theoretical saturation following 38 interviews. Sympathy, feeling safe in Utmost insecurity, competitive hospitalities, voluntary love for Imam Hussein (PBUH) and, finally, bilateral love of the host and the guest for Imam Hussein (PBUH) are the components of the pilgrims’ spiritual perception. Arba’ein is a holographic phenomenon that if viewed from every angle, reveals a certain manifestation of spirituality. The spiritual landscape aspect of this mourning parade can be realized as a collection of various perception and feelings of the parade environment, memories quoted from Imam Hussein (PBUH), pilgrims’ individual motivations and the things events happening in the course of this mourning parade.
    Keywords: Arba’ein mourning parade, spiritual landscape aspect, Arba’ein-e-Hosseini, ImamHussein (PBUH)