فهرست مطالب

منظر - پیاپی 34 (بهار 1395)

مجله منظر
پیاپی 34 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهر، منظر خورشید
    صفحه 3
    در میان تزئینات هنر و معماری ایران، نقش خورشید از فراوان ترین نمونه هاست. در آثار قدیم هنر ایران به صورت چلیپا ظاهر می شده و در آثار دوران اسلامی به شکل شمسه؛ هر دو این ها به عنوان نقش های کانونی تزئینات، به کار نمادسازی و معنابخشی به آثار هنری و معماری فضا می پرداختند. شمسه به دست مسلمانان به سرزمین های شرق و غرب عالم که در تسلط آن ها بود منتقل شد و کم کم به عنوان نماد مسلمانان و حتی نماد اسلام شناخته شد.
    پیشینه نقش خورشید به کیش مهر، آیین ایرانیان در زمان قبل از زرتشت بازمی گردد. آیینی که در منطقه بزرگی از جهان حکومت می کرد و در عصر اشکانی به امپراتوری روم رسید و با نام میتراییسم مذهب رسمی آن ها شد. در شرق نیز بخشی از سرزمین هند را در تسلط خود داشت. نقش شیر و خورشید در پرچم ایران نیز ماخوذ از همان فرهنگ است.

    خورشید در آیین مهر، منشا رحمت شناخته می شد. در عصر زرتشت، دوگانه نور و تاریکی جهان بینی آن ها را شکل می داد که همچنان نقش نور، معادل رحمت و نعمت بود. در دوره اسلام، تعبیر قرآن از خداوند به مثابه نور آسمان و زمین، به تداوم این فرهنگ کمک کرد و آن چنان شد که ایرانیان در همه دوران تاریخی نسبت به خورشید، نگاهی معنادار و دوستدارانه داشته باشند. ساخت واژه مهر و مشتقات آن به معنای خیر، رحمت، نعمت، دوستی و محبت بیانگر دیدگاه آن ها نسبت به خورشید است.
    ایرج اسکندری، نقاش انقلاب اسلامی نیز برای نمایش فرهنگ حاکم بر جنگ عراق با ایران، از نماد خورشید به همان معنا مدد جسته است. رزمندگانی که هم رزم مجروح خود را به سویی حمل می کنند که در افق آن، دایره خورشید قرار دارد. اینجا نیز خورشید، به مثابه مقصد رزمندگان عنوان شده است. این رویکرد در سرزمینی که خورشید کانون مفاهیم ارزشی است، معنا دارد. تاکید بر شکل دایره، علاوه بر جهت نور، حاکی از اهمیت خورشید است تا زیبایی شناسی نقاش بومی تر گردد؛ اگر جهت نور در هنر معنوی و علی الخصوص نمونه های مسیحی نماد عالم برتر شناخته می شود، اما خورشید در ایران علاوه بر آن به پدیدهای منظرین اشاره می کند : مهر و سایر خوبی ها.
  • سید امیر منصوری، آرش زاهدان، محمود تیموری، آیدا آل هاشمی، شروین گودرزیان صفحات 6-17
    «باغ ایرانی دامپزشکی» در تهران دومین تجربه مهندسین مشاور پژوهشکده نظر در طراحی بوستان های شهری با رویکرد باغ ایرانی است. در این پروژه گروه طراح به دنبال خوانشی جدید از باغ ایرانی بود، تا در عین بهره گیری از الگوهای متنوع باغ ایرانی و تاکید بر ادراک تاریخی، الگویی جدید و متناسب با بعد اجتماعی بستر طرح ارائه دهد. در این نوشتار سیاست ها و اصولی که در طراحی باغ موردتوجه قرارگرفته بیان شده و اقدامات متاثر از رویکرد منظرین در طراحی باغ ایرانی دامپزشکی تشریح شده است.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، ادراک تاریخی، خوانش جدید، باغ دامپزشکی تهران
  • فردریک پوزن صفحات 18-25
    پژوهش حاضر، با ابعاد دوگانه تاریخی و معرفت شناسانه، ابتدا مختصرا به دریافت منظر شهری و جایگاه این مفهوم در مداخلات ساماندهی و همچنین به عنوان ابزاری برای تحلیل شهر در سه دوره زمانی از 1960 تا اوایل 1980 می پردازد؛ سپس با بررسی آثار عکاسی و سینما به عنوان ابزارهای منظرین سازی، جایگاه تصویرسازی در منظر شهری را مطالعه می کند. این مطالعه بر پایه سه گروه سند استوار است : گروه اول شامل مجلات تخصصی معماری، شهرسازی، منظر و رساله های دکتری، گروه دوم مجموعه ای از پروژه های تخصصی منظر که صورت های طراحی در آن نمودار است و گروه آخر دو مجموعه عکس و منتخبی از فیلم هایی است که بین سال های 1957 تا 1974 ساخته شده اند. عکاسی و سینما به طرق گوناگون از مستندنگاری منظر و قرائت آن گرفته تا ایجاد خلاقیت و ایفای نقش به عنوان ابزاری برای مشارکت مردم و خوانا کردن شهر نزد جمعیت غیرمتخصص، نشان دهنده تمام عیار جایگاه تصویر در منظر شهری هستند. مطالعه ارتباط این شیوه های هنری با حوزه های تخصصی شهر و منظر گام مهمی در شناخت تاریخ منظر شهری به شمار می رود.
  • امیر هاشمی زادگان صفحات 26-37
    جدایی فعالیت های دانشگاهی و حرفه ای از یکدیگر، مسئله ای است که با عنوان لزوم «پیوند حرفه و دانش» در سطح کشور مطرح است. لزوم پیوند میان حرفه و دانش در رشته هایی نظیر معماری و شهرسازی نیز به شدت احساس می رود. این انفصال دو دلیل اصلی دارد : اولی مربوط به تولید علم نامرتبط با نیاز داخل کشور و دومی عدم امکان ترجمه کاربردی از دانش های تولیدشده است. در کشورهای توسعه یافته، به سبب روند همسان توسعه دانش و صنعت، تولید علم، مرتبط با زمینه است که با اقداماتی سازمان یافته تحت کنترل درآمده و کاربردی می شوند. در رشته معماری منظر، یکی از متصدیانی که در این زمینه تاسیس شده بنیاد معماری منظر آمریکاست. در این راستا، هرچند برنامه ای که کشورهای توسعه یافته اجرا می کنند به عنوان یک حقیقت عینی برای کشوری چون ایران لزوما راهگشا نیست، ولی شناخت و بررسی تجارب این کشورها حتما می تواند بخشی از روند رسیدن به جواب مسئله قرار گیرد. سوال نوشتار حاضر این است که این بنیاد چه برنامه سازمان یافته ای برای حل معضل «جدایی میان دانش و حرفه» معماری منظر اجرا می کند؟ مطالعه 2 نمونه موردی در این برنامه سازمان یافته چه اعتباری دارد؟ تعریف این بنیاد از مطالعه موردی چیست؟ در بنیاد معماری منظر آمریکا «مطالعه موردی» به عنوان هسته محور «تحقیق» این بنیاد، در کنار دو محور دیگر، یعنی «بورس تحصیلی» و «رهبری»، نقش بسیار پررنگی در شش حوزه آموزش، تحقیق، عمل، ساخت نظریه، نقد و ارتباطات و توسعه در معماری منظر دارد. در این مقاله ضمن بررسی چیستی مطالعه موردی، مزیت ها و محدودیت های آن برای معماران منظر، روش و قالب انجام مطالعه موردی منظر از نگاه بنیاد معماری منظر آمریکا بررسی می شود. توجه به تجربه بنیاد معماری منظر آمریکا، بهره گیری نظام مند و برنامه ریزی شده از شیوه مطالعه موردی در آموزش معماری منظر و همین طور در حوزه های حرفه ای معماری منظر به عنوان یکی از راه های برقراری پیوند میان حرفه و دانش معماری منظر معرفی و مطرح می کند.
    کلیدواژگان: مطالعه موردی، پیوند دانش و حرفه، معماری منظر، بنیاد معماری منظر آمریکا
  • آن ماری بوخر صفحات 38-49
    این مقاله به چگونگی تاثیر جنگ بر شکل گیری مناظر و همچنین نحوه ادراک ما از آن می پردازد. شواهد زیادی از تاثیر جنگ ها بر منظر از زمان باستان تاکنون وجود دارد. این تاثیرات هم در بعد فیزیکی منظر قابل مشاهده است و هم در ابعاد ذهنی آن تاثیر می گذارد. بسیاری از مناظر فرهنگی امروز درنتیجه جنگ ها شکل گرفته اند. رابطه متقابل جنگ و منظر را می توان بر پایه دو کلیدواژه اصلی «ادراک» و «زمین» مطالعه کرد. در این مقاله مختصرا به ادراک منظر در نظریه های غربی در ارتباط با ارزش های منفی مانند ترس و خطر، همچنین ادراک منظر در بستر جنگ پرداخته می شود؛ سپس نمونه هایی از تغییر فیزیکی منظر در نتیجه اقداماتی که در زمان جنگ و یا پس از آن برای شکل دهی به منظر صورت گرفته، بررسی می گردد. این نمونه ها شامل دیوارها و استحکامات دفاعی، یادمان های جنگی و گورستان های جنگ، باغسازی در زمان جنگ و همچنین مناظر استتار است. بررسی این موارد، پیچیدگی ارتباط میان جنگ و منظر را نشان می دهد و اینکه امروز، طراحی دوباره و معنادار مناظر متاثر از جنگ برای استفاده های جدید، در وهله اول نیازمند خوانش دقیق این مناظر است.
    کلیدواژگان: ادراک منظر، منظر جنگ، منظر دفاع، منظر استتار
  • لارا ملینگ صفحات 50-59
    مروری بر حضور گل در بزرگداشت جنگ و یادبود سربازان و کشته شدگان جنگ نشان می دهد که رابطه جنگ و گل رابطه ای گذرا و ناپایدار نیست، بلکه گل ها با وجوه مختلف سیاسی در دوره های مختلف در یادبود و بزرگداشت جنگ ها حضوری فعال دارند. این نوشتار با تمرکز بر انگیزه های اصلی ساخت بناهای یادبود، به صورت مشخص نقش گل در شکل گیری مقابر موقت خیابانی در جنگ جهانی اول در اروپا، جنبش «باغ جنگ» در طول جنگ جهانی دوم در آمریکا و جنبش «قدرت گل» در طول جنگ ویتنام را معرفی و تحلیل می کند. درنهایت با توجه به تغییر وجه جنگ در قرن بیست ویک و شکل گیری جبهه جهانی علیه تروریست، نویسنده بهره گیری از گل در شکل دادن به منظری گذرا برای یادبود فجایع را به عنوان رویکرد نوین در ساخت یادبود معرفی می کند و یادبودهای آینده را بیشتر باغ هایی از گل می داند که مردم خود شکل دهنده به آن هستند تا بناهای معمارانه با مقیاس های عظیم که با طرح های از پیش تعیین شده ساخته می شوند.
    کلیدواژگان: یادبود جنگ، منظر گذرا، مقابر موقت خیابانی، باغسازی جنگ، قدرت گل
  • علی اسدپور صفحات 60-67
    جنگ و نزاع بخش تاریک و تلخ تجربه بشری است که تلاش ها برای اجتناب از آن برخی مواقع غیرممکن بوده است. این نوشتار با نگرشی متنی به پدیده جنگ، منظر را از صرف قرارگاهی برای تحقق آن به مثابه محصولی برای درک واقعیت جنگ و انتقال تجارب و مفاهیم موجود در آن تلقی می کند. به این ترتیب، این نوشتار با مطالعه ادبیات موضوع حوزه منظر جنگ، با ایجاد تمایز میان دو مفهوم «جنگ» و «نزاع»، این فرضیه را مطرح می کند که در رابطه ای دیالکتیکی میان منظر و نزاع، در شرایط مختلف، گونه هایی از «منظر نزاع» تولید و بازتولید می شود که برخلاف دیگر دسته بندی های ا موجود، فرآیند محور بوده و به همین سبب تعریف پذیرتر و قابل ارزیابی تر است. با این رویکرد، رابطه منظر و نزاع طبقه بندی شده، دسته بندی جدیدی در حوزه رابطه منظر و جنگ ارائه و سه گونه منظر نزاع شامل «منظر نزاع پیشا-جنگ»، «منظر نزاع حین جنگ» (منظر جنگ یا منظر کارزار) و «منظر نزاع پسا-جنگ» معرفی می شود. دو نکته اساسی در این طبقه بندی یکی، مفهوم «ارزش منظر» در شناسایی و حفظ مناظر نزاع است که فهم آن نیازمند نگرش های متنی و میان رشته ای است و دیگری «قابلیت تغییرپذیری» این مناظر جهت تبدیل شدن از یکی به دیگری است که توجه به وضعیت نهایی منظر و پایش مستمر آن را طلب می نماید. درحالی که منظر نزاع پیش و حین جنگ با حذف عامل بیرونی نزاع، شکل اولیه خود را به دست می آورند و یا به عبارتی «تولید» می شوند، منظر نزاع پسا-جنگ با حذف آن عامل، خلق شده و به انحا و اشکال گوناگون ادبی، سینمایی، شهری، خاطرهای و مانند آن «بازتولید» می شود.
    کلیدواژگان: منظر نزاع، منظر دفاع، گونه شناسی، دفاع، جنگ
  • محمدرضا مهربانی گلزار، علی اکبر خمسه عشری صفحات 68-81
    جنگ پدیده ای خوشایند نیست که یادآوری آن به جامعه، امری مطلوب باشد. اما در ورای جنبه های تلخ و سیاه هر جنگ می توان به جنبه های سفید این پدیده نیز نظرکرده و حتی آن ها را به نسل های نو یادآوری کرد. هر نبردی بی شک شاهد دلاوری، ایثار و میهن پرستی عده ای بوده است که برای این ارزش ها از جان خود گذشته اند. در این حالت، یادآوری جنگ در قالب یادمان ها باید به پررنگ کردن یاد این افراد، مکان های خاطره انگیز و ارزش های فطری و انسانی مرتبط با جنگ بپردازد. یادمان های جنگ به عنوان نمادهایی در زندگی روزمره نسل های جدید، قرار است خاطراتی از جنگ را زنده نگه دارد. اما این نمادها چگونه باید باشند؟ آیا روایت مستقیم یک اثر هنری از جنگ، به عنوان مثال، مجسمه یک رزمنده پاسخ مناسبی به امر «یادآوری» است؟
    نمونه های متنوعی در سراسر جهان با این موضوع اجرا شده است. مقاله حاضر به بررسی این نمونه ها می پردازد و از خلال آن ها دنبال پاسخ ا مناسبی برای این پرسش است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن هستند که در موضوع یادمان های مرتبط با جنگ، با یک طیف مواجه هستیم که یک سوی آن واقع نمایی و نگاه موزه ای است و سوی دیگر آن نگاه انتزاعی و استعاره ای. هرچند واقع نمایی ارتباط سریع تری با مخاطب برقرار می کند اما ماندگاری اثر در ذهن مخاطب به دلیل سادگی آن اندک خواهد بود. در مقابل یادمان هایی که دارای لایه های پیچیده تری بوده و تفسیرپذیر هستند اگرچه ممکن است در جذب اولیه مخاطب ضعیف باشند اما درگذر زمان کارکرد بهتری را به عنوان یک اثر یادمانی ایفا می کنند.
    بنابراین به نظر می رسد یادمان های جنگ متناظر با جنبه های حماسی و ارزش های ملی باید با بیان تمثیلی و استعاره ای ارائه شوند و آثاری که به یادآوری خاطرات مربوط است می تواند از بیان واقع گرایانه بهره گیرد. بررسی نمونه ها حاکی از آن است که انتخاب رویکرد مناسب با موضوع یادمان، در جذب مخاطب و انتقال پیام به نسل جدید موفق تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: منظر یادمانی، جنگ، استعاره، بیان، معماری فرمال
  • پدیده عادلوند صفحات 82-93
    جنگ های متعدد از جمله با روس ها در دوره قاجار، جنگ جهانی دوم در دوره پهلوی و جنگ هشت ساله با عراق در دوره جمهوری اسلامی تجربیاتی است که ایران معاصر طعم آن را چشیده است. از سوی دیگر تجربه حضور مجسمه شهری در تهران معاصر نیز این پرسش را به ذهن متبادر می سازد که مجسمه شهری به مثابه گونه هنری چگونه تجربیات جنگی را بازتاب داده است؟ و در دوره های مختلف چه رویکردهایی بر بازنمایی موضوع جنگ در آثار پدیدار شده است؟
    این مقاله مبتنی بر روش تحقیق اسنادی است که در آن مجسمه ها به عنوان سند مورد بررسی قرار می گیرند. با استناد به کتب و اسناد تاریخی در مجموع 47 مجسمه در ارتباط با موضوع جنگ که تاریخ داشتند از دوره قاجار تا سال 1389 مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد مجسمه های تهران را می توان به دو مقطع اصلی «قاجار تا انقلاب اسلامی» و «انقلاب اسلامی تا 1389» تقسیم کرد. در مقطع اول به واسطه تجربیات و هجوم های زیاد به کشور، جنگ معنای عام یعنی «تهاجم» دارد. از این رو سیاست حاکم از طریق مجسمه های شهری واقع در میادین – به عنوان عنصری حکومتی سعی در نمایش قدرت نظامی حکومت می کند؛ از توپ های جنگی به عنوان نخستین نمونه ها تا پیکره های سواره نظام شاه. از سوی دیگر مفاهیم انقلابی بعد از مشروطه همچون عدالت خواهی و آزادی خواهی نیز در اشکال اسطوره ای مبارزه در فضای میدان نمود پیدا می کند. در مقطع دوم، انقلاب اسلامی باعث تفسیر دیگری از مدلول جنگ شده؛ به طوری که از جنگ به دفاع مقدس تعبیر می شود و اسطوره سازی، قهرمان سازی و بیان مفاهیم انقلابی و ارزشی هدف قرار می گیرد؛ ساخت مجسمه و سردیس فیگوراتیو از شهدا به عنوان تکریم مقام قهرمانان دفاع مقدس و یادمان ها و مجسمه های انتزاعی از مفاهیمی چون شهادت، ایستادگی و رشادت که هم در فضاهای عمومی (بوستان ، میدان، خیابان) و هم غیرعمومی (حاشیه بزرگراه) نصب می شوند.
    کلیدواژگان: مجسمه شهری، جنگ، تهران معاصر، انقلاب
  • حسین پروین، فهیمه فرنوش صفحات 94-107
    جنگ ایران و عراق که در ایران با نام دفاع مقدس و در عراق و کشورهای عربی با عنوان «قادسیه صدام» و «جنگ اول خلیج فارس» شناخته می شود، از رویدادهایی است که بازآفرینی یادمانی آن در سال های بعد از جنگ در شهرهای مختلف ایران و همچنین عراق منظر شهرها را تحت تاثیر قرار داده است. جنگ ایران و عراق برای ایرانیان نسبت به عراقی ها یک تفاوت اصلی داشت؛ در جنگ ایران و عراق کشور ما مورد حمله قرار گرفت و مردم ما موضع دفاعی گرفتند. تفاوت دیگر جنگ برای ایرانیان، وجه اصلی و انسانی آن است. به همین دلیل تعریف انسان ایرانی از جنگ یک تعریف دم دستی و مطلق نخواهد بود و ادبیات جنگ در ایران با این مشخصات همیشه معنادار خواهد بود. تفاوت معنای جنگ در دو جامعه ایران و عراق، علی رغم شباهت های اجتماعی و تاریخی زیاد، منجر به رواج دو دیدگاه و دو رویکرد مختلف در ساخت یادمان های شهدا شد. مقاله حاضر ضمن ارزیابی نمونه های ساخته شده مزار شهدای گمنام در عراق و ایران نشان می دهد بازآفرینی خاطرات حماسه و غرور یک ملت، نقش بسزایی در اتصال خاطره فرهنگی مردم آن ملت برای نسل های بعدی دارد. نتایج پژوهش در جدولی به جمع بندی ویژگی های یادمان شهدای ایران در مقابل شهدای عراق پرداخته و نشان می دهد تفاوت دیدگاه چگونه باعث تفاوت در نمودها، ظاهر و محتوای یادمان های یک جنگ در دو کشور مدافع و مهاجم شده است.
    نتیجه بررسی این مقاله نشان می دهد که مشکل قابل توجه المان های یادمانی شهدا در ایران، عدم استفاده از تخصص منظر و کم توجهی به پتانسیل فضاهای شهری مناسب در جذب مخاطبان است که علی رغم ضعف های تکنیکی، به دلیل مردمی بودن، ماندگار و معنادار بوده، در بلندمدت می تواند ارتباط خود با فضا و زندگی روزانه را اصلاح و تقویت کند. در مقابل یادمان های شهدای عراق علی رغم ویژگی های کالبدی برتر، به دلیل رویکرد اقتدارگرایانه، بعد معنوی ضعیفی دارد و قابلیت اصلاح پذیری در آن کمرنگ است.
    کلیدواژگان: یادمان شهدا، دفاع مقدس، مزار شهدای گمنام، ایران، عراق
  • شهرزاد خادمی، رشا کیانی هاشمی صفحات 108-117
    پس از هشت سال دفاع مقدس ملت ایران در برابر تجاوز کشور عراق، گونه ای از هنر به نام هنر دفاع مقدس در ایران پدید آمد که به لحاظ عینی و مفهومی به تجسم رشادت، استقامت، وطن پرستی و ایثار مردم در برابر کشور مهاجم می پردازد. از نمودهای این حوزه از هنر در حوزه معماری، موزه ها و باغ موزه هایی است که در بسیاری از شهرهای ایران برای به نمایش گذاشتن آثار برجای مانده از جنگ و یادگارهای رزمندگان و نیز بازسازی صحنه های نبرد - واقع گرایانه یا مفهومی- بوده است. موزه دفاع مقدس خرمشهر (1375) و موزه دفاع مقدس تهران (1385) دو نمونه قابل توجه از این دسته موزه ها به شمار می روند. نتیجه بررسی این دو پروژه در روندی قیاسی نشان می دهد که مرکز فرهنگی دفاع مقدس خرمشهر، با هزینه ساخت اندک و بهره گیری حداقلی از تکنوکرات ها، در نمایش ایثار، ازخودگذشتگی و واقعیات جنگ ایران و عراق موفق تر از پروژه شهری بزرگ باغ موزه دفاع مقدس تهران با هزینه هنگفت و استفاده حداکثری از تکنوکرات هاست.
    سوال این است؛ چرا پروژه باغ موزه دفاع مقدس تهران نتوانست موفقیت لازم را به دست آورد و چه عواملی باعث شد تا مرکز فرهنگی دفاع مقدس خرمشهر پروژه موفقی باشد؟
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، باغ موزه جنگ تهران، مرکز فرهنگی دفاع مقدس خرمشهر، هنر مردمی، هنر تکنوکرات
  • بهزاد مسعودی اصل، احمد علی فرزین، ناصر براتی صفحات 118-125
    آثار و بناهای یادمانی در ارتباط با جنگ و شهادت در دهه های اخیر به انواع مختلف در منظر شهرهای ایران تاثیرگذار بوده است. اگرچه ایجاد بناهای یادمانی در ایران سابقه ای طولانی و پیشینه ای غنی دارد، اما تنوع رویکردها و الگوهای ایجاد چنین مناظری در دوران مدرن و تلاش هایی که برای ایجاد نوآوری در این طرح ها صورت گرفته، به تولید آثار مختلفی انجامیده که در بسیاری موارد پاسخگوی نیازها نبوده اند. در این مقاله تلاش شده است با بررسی تلاش ها و برنامه های بنیاد شهید و امور ایثارگران الگوها و رویکردهایی که از موفقیت بیشتری در ابعاد مختلف کارکردی، هویتی و زیبا شناسانه طرح برخوردار هستند، شناسایی شوند. بدین منظور پس از مطالعه نمونه های مختلف با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و با استفاده از مطالعات اسنادی و شناخت شیوه های طراحی آثار یادمانی، این شیوه ها بر اساس معیارهای عام طراحی، اهداف طرح و ویژگی های بناهای یادمانی و با نظرسنجی از متخصصین حوزه های مربوطه تحلیل و ارزیابی شدند.
    بررسی این نتایج، نکات قابل توجهی را در ارتباط با رویکردها و میزان موفقیت تلاش ها در ایجاد مناظر یادمانی شهری نمایان ساخته و نشان می دهد که مولفه های مخاطب محوری، خاطره انگیزی و ارتباط با فعالیت های روزمره، از مهم ترین عوامل موفقیت طرح هاست.
    کلیدواژگان: منظر یادمانی، یادمان شهدا، گلزار شهدا، بنیاد شهید
  • فرزانه سادات دهقان، پریچهر صابونچی صفحات 126-135
    هنر انقلاب، دفاع مقدس و مفاهیم پیوسته با آن در طول سه دهه اخیر بخش مهمی از هنر معاصر ایران را به خود اختصاص داده است. ایرج اسکندری، نقاش و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر تهران، ازجمله هنرمندان پرکار این برهه از هنر کشور است؛ آثارش با تجربه ای زیسته در زمان جنگ توامان بوده، مجموعه ای از رویکردهای واقع گرایانه، نشانه شناسانه و معناشناسانه را بازتاب می دهد. ایرج اسکندری در همایش یک روزه جنگ و منظر در تاریخ 27 اردیبهشت ماه 1395، به تشریح آثار و دستاوردهایش در طول سه دهه فعالیت در هنر انقلاب و دفاع مقدس پرداخت. آنچه در ادامه می خوانید مختصری از این سخنرانی و در واقع مونوگرافی هنرمند از سه دهه فعالیت هنری اش است.
  • شبنم محمدزاده صفحات 136-141
    در راستای هفتمین نشست از سلسله نشست های مطالعات عالی پدیدارشناسی منظر شهری با عنوان «جنگ و منظر شهری» میزگرد تخصصی در این باب با حضور دکتر آن ماری بوخر، استاد و پژوهشگر ارشد دانشگاه زوریخ، دکتر سید امیر منصوری، رئیس پژوهشکده هنر، معماری و شهرسازی نظر و آقای اسکندر یارنسب مدیر کل محترم امور تبلیغات فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران در تاریخ اردیبهشت ماه 1395 در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
  • حامد همدانی گلشن صفحات 142-149
    گوناگونی مجموعه های زیستی در شناخت بشر از آن نیز انعکاس یافته است. غنای مطلب و لایه های متمایز این شناخت باعث پدیدار شدن روش های متفاوتی در پژوهش های شکل شهر شده است. حتی در حوزه ای مانند ریخت شناسی شهری، رویکردهای متفاوتی با منابع مطالعاتی مختلف وجود دارد. چالش اصلی، انتخاب میان این رویکردهای متنوع نیست، بلکه این است که چگونه آن ها را ترکیب و هماهنگ کنیم. مقصود این مقاله، یک تحلیل نقادانه اولیه از رویکردهای مختلف به ریخت شناسی شهری، در تلاش برای حل این چالش است. هدف اول، بازشناسی و تحلیل رویکردهای مختلف به مکاتب اصلی فرم شهر به عنوان مسئله اصلی موضوع ریخت شناسی است. هدف دوم، بازشناسی یک جنبه است که میان همه رویکردها مشترک باشد و بتواند به عنوان کلید مرجع برای هماهنگی میان دیدگاه های مختلف به صورت روشمند مورداستفاده قرار گیرد. هدف غایی نوشتار، دست یافتن به یک دیدگاه ترکیبی است که در آن رویکردهای گوناگون یکدیگر را حمایت کرده و ادراکی بهتر از زیستگاه های بشری ارائه کنند.
    کلیدواژگان: شکل شهر، تحلیل فضایی، چیدمان فضا، گونه شناسی فرآیند، رویکرد تاریخی، جغرافیایی
|
  • Mehr, the landscape of Sun
    Page 3
  • Seyed Amir Mansouri, Arash Zahedan, Mahmoud Teymouri, Ayda Alehashemi, Shervin Goudarzian Pages 6-17
    "The Persian garden of Dampezeshki (veterinary)" is the second experience of Nazzar Consulting Co. in the design of urban parks based on the principles of Persian garden .In this project, the design group were in search for a new reading of the Persian garden, so while using a variety of patterns from it and emphasizing on historical perception, they will offer a new model adapted to the social dimension of the plan. In this paper, different policies and principles that have been considered in the design of the garden are noted and described in detail and the influential design principles of Landscape architecture is described in the design of Dampezeshki Persian garden.
    Keywords: Persian Garden, Historical perception, New reading, The garden of Dampezeshki in Tehran
  • FrÉdÉric Pousin Pages 18-25
    The present research with historical and epistemological dimensions, firstly studies the perception of urban landscape and its position in environmental interventions and also as a tool for analyzing the city during three temporal periods from 1960 till 1980; then by surveying the works in the fields of photography and cinema, studies the position of artistic visualization in urban landscape. This research is based on three groups of documents: The first group includes professional journals (architecture, urbanism, landscape) and several textbooks and dissertations; the second group is a collection of landscape design projects on which design cases have been identified; finally, two photographic collections and a selection of films made between 1957 and 1974. Photography and cinema are perfect indicants for the position of image in urban landscape via various ways such as landscape documentation and reading, developing creativity, playing a role as a tool for increasing people’s participation and also making the city readable for the unprofessional population. The study of the connection between these artistic methods with professional fields in urbanism and landscape is an important step in the understanding of urban landscape history.
  • Amir Hashemizadegan Pages 26-37
    The "gap between knowledge and practice" is a known challenge. Especially in fields like Landscape Architecture and urbanism which are closely related to profession, this challenge has high priority. This gap has two main reasons in third world countries. First reason is about the production of knowledge which is unrelated to the needs of the country. Second reason is about the weakness in applying produced knowledge for practice.
    In developed countries, this challenge is somewhat brought under control. In landscape architecture profession, LAF is one of the most known foundations which have programs to face this challenge. Although today we know that using an exact same program as a copy for a country like Iran is not necessarily useful, but as a part of a solution, theirs experience and program must be studied. So the main question of this paper is "what is the main program of LAF to bridge the gap between knowledge and practice? What is the role of "case study" on this program? In what areas, "case study" is useful?
    Findings show that "case study" is the main core of LAF’s "research" programs. This main core beside "scholarship" and "Leadership" programs of LAF produced six beneficial areas. These six areas are "Teaching", "Research", "Practice", "Theory building", "Criticism", "Communication and Outreach". This paper summarizes definition, benefits, limitations and a method for landscape case study which is proposed by Mark Francis for LAF.
    Keywords: Case Study, knowledge, practice, Landscape Architecture, Landscape Architecture Foundation (LAF)
  • Annemarie Bucher Pages 38-49
    Landscape may be made up of both physical and geographical features but they are also constituted through perceived experiences. We construct landscape through imagination as much as through vision. We also inhabit and cultivate our environment and transform it into multifaceted cultural landscapes.
    Wars transform these cultural landscapes both physically and mentally, and with dramatic consequences. Evidence is visible not only in the mental constructions of landscape (in ideas, concepts, texts, images, or maps), but also in the physical landscape itself: traces and material witnesses of war are manifold.
    Remaining structures and objects such as battlefields, front lines, walls, or fortifications have been either transformed into heritage sites or closed off as prohibited zones. War graves, cemeteries, and memorials were built to bury the dead and to commemorate countless lost lives. War gardening programs were initiated to counteract scarcity of food and depression at home. Camouflage landscapes created invisibility and devastated areas called for restoration. Even in Switzerland, said to be a land of peace and plenty, we can find traces of war landscapes and land used for defense.
    Evidence is also given in theoretical approaches to landscape. The term "sense of place" is a key concept that focuses on behavioral and emotional approaches and attitudes toward spatial settings and landscapes. It highlights the love for landscape but also points to fear and danger as determining elements. After all, the direct experience of war has greatly influenced landscape perception and reflection, as is visible in the work of both the German sociologist Kurt Lewin and the US-American landscape historian John Brinkerhoff Jackson.
    In this paper1, I will focus on how war shapes landscapes and informs our understanding and perception of landscape. I will first discuss landscape perception in the context of fear and danger and then I will present exemplary war-related structures and practices of shaping the landscape, some of which persist to this very day.
    Keywords: Perception, Landscape of war, Landscape of defense, Camouflage
  • Lara Mehling Pages 50-59
    A review on a relation between flowers and the war memorials shows strong and multi-dimensional integration.
    Focusing on the establishment and the essential purpose that memorials serve, this paper reviews three twentieth-century social movements as case studies, which directly involved the public ground and the use of landscape ephemera, particularly flowers, in response to war: The WWI war shrine-, the WWI war-gardening, and Vietnam War-era “flower power” movement—one to mourn the loss of war, one to support the war, and one to protest the war. At the end the paper notes that recalling flowers in certain purposes may be an answer for the new generation of war memorial in the recent universal front.
    Keywords: War memorial, Landscape ephemera, war, Memorial design
  • Ali Asadpour Pages 60-67
    War and conflict are one of the dark sides of mankind experiences and are one of the bitterest ones which sometimes seem to be inevitable despite of many attempts to prevent them. This paper aims to discover the war as phenomena and in this way have considered the landscape as not only the setting for the occurrence of conflict but also as a production that helps us to have a realistic perception of war. In such an approach exchanging experiences and concepts of the conflict would be more possible. This study makes a distinction between War and Conflict and argues that there is a dialectical relation between landscape and conflict in which its production in deferent conditions creates and recreates many kinds of "Conflict Landscape". These categories have been defined in qualitative strategy with an inductive approach.
    Accordingly, fore type of landscape of conflict defined and recommended: "Prewar landscape of conflict", "war landscape of conflict" (also could be named as landscape of war of Battlefield landscape), "Post-war landscape of conflict".
    There are two important concepts in this categorization; first is the concept of landscape Value and the second is the Changeable Ability of Landscape. The first concept is important in the sense of identifying and conserving any kinds of conflict landscape and it needs contextual and interdisciplinary approaches. The second one shows the capability of landscape for converting to and changing from one kind to the other one. For instance, War landscape of conflict can change into post-war landscape of conflict and / or postwar landscape of conflict can experience all of the types during the process of completion and evolution. In this sense, the final condition of landscape will be the frame of reference. From this kind of view considering the Final position of the landscape and having a continuous monitoring checklist for taking any necessary actions, is essential for preservation of these landscapes.
    Keywords: Landscape of conflict, Defensive landscape, Typology, Defense, war
  • Mohammad Reza Mehrabani Golzar, Ali Akbar Khamseh Ashari Pages 68-81
    War is not a pleasant phenomenon that it’s remembrance for society would be desirable. But beyond the dark and bitter aspects of each war, there are also white aspects to notice and even remind it to new generations. Undoubtedly every battle has faced prowess, sacrifice and patriotism of the people who devoted their lives for these values. In this case, the remembrance of war in format of memorials should bold memories of these people, evocative places and innate and human values related to war.
    War memorials as symbols in daily life of new generations, are supposed to keep the memories of war alive. But how these symbols should be? Is the straight expression of a war artwork, for example a statue of a fighter, a good answer to matter of “remembrance”?
    Various examples have been performed with this theme all over the world. This article studies these examples and tries to find a correct answer through them for this question.
    The results of the study indicate that on the subject of war memorials, we encounter a spectrum that on one side has realistic and museum view and on the other, metaphorical and abstract view. Although realism communicates faster with audiences, permanence of artwork in audience’s mind would be low because of its simplicity. On the opposite side, memorials which have more complicated layers and are interpretable would perform better as a memorial artwork though they may be infirm at initial attraction for audiences.
    Therefore it seems that war memorials corresponding to epic aspects and national values must be presented by allegorical and metaphorical expression and the works that are associated with remembering memories can use realistic expression. Surveying examples states that choosing the proper approach to the subject of memorial, would be more successful at attracting audiences and transferring message to new generation.
    Keywords: Memorial Landscape, war, Metaphor, Expression, Formal architecture
  • Padideh Adelvand Pages 82-93
    The numerous wars such as the war against Russia in Qajar era, the World War II in Pahlavi era and the 8-year war against Iraq in the Islamic Republic of Iran are experiences that the contemporary Iran has tasted its flavor. On the other hand, the experience of existing urban sculpture in contemporary Tehran brings this question to mind that how the urban sculpture as a form of art, could reflect the war experience? And what approaches has been emerged in artworks over the representation of the war issue in different periods?
    This article is based on a documentary research that, the statues have been discussed as a document. According to the historical documents and books, a total of 47 dated sculptures related to the war issue from the Qajar era up to 1389SH. were studied.
    The results of this study showed that Tehran's sculptures can be divided into two main sections, "Qajar to the Islamic Revolution" and "Islamic Revolution to 2010". In the first section due to the much experiences and significant raids into the country, war is comprehended as the general definition means "aggression". Therefore, the government policy through the urban sculptures located in the squares - as a state element- is trying to project the military power; from the cannons, as the first examples, to the cavalry bodies of King. On the other side, the revolutionary concepts following the Constitutional Revolution (Mashrouteh) such as justice and freedom are also reflected in the mythical forms of fight in the square. In the second section, the Islamic Revolution caused another interpretation of the signified war; so that the war was interpreted as the Sacred Defense, and the myth-making, heroism and the revolutionary concepts and values had been targeted; Making the status and figurative sculpture of martyrs as a tribute to the heroes of the Sacred Defense, monuments and abstract sculptures of concepts such as martyrdom, resistance and courage, both in public (parks, squares, streets) and non-public (highway) spaces have been installed.
    Keywords: Urban sculpture, war, Contemporary Tehran, revolution
  • Hossein Parvin, Fahimeh Farnoush Pages 94-107
    It is generally essential to study the monumental spaces as the presence of humans in the environment leads to the creation of social environments and builds identity of the city. Due to the importance of the concept of war and the role of the people or the government, the concept of the martyr and its reflection on the art of has been discussed. It includes the construction of memorials of anonymous martyr, and the Unknown Soldier. The artistic representations of warfare, is a common practice in different countries.
    One of the most destructive wars in the 21st century could be considered as, the Iraq attack to Iran. It is recalled in Iran with the name of the holy war that took place over eight- years. In the Arab societies it is named as Saddam’s Qadisiyah and the first Persian Gulf War. In Iran-Iraq war Iranian people were in the defensive aspect of the war and the other is humanity aspect. Probably it explains why the concept behind this war is not rooted in the materialistic issues and it created a rich literature. So significant differences in the definition of war among Iranian and Iraqis concept of war, in spite of their social and historical similarities exists. It further suggests two different point of view and two approaches to the martyr's memorial. The present paper evaluates some samples of anonymous Martyrs Monuments in Iran and Iraq and also attempts to show how recreating the epic memories and pride of a nation has an important role in connecting the cultural memory of the people for subsequent generations. This study compares the characteristics of Martyrs Monuments in Iran with Iraq and shows how different point of views may make a difference in the appearances, symbols and content of the monuments of war in two countries, defender and attacker. Considerable difficulty in the Iranian martyrs memorials is the lack of expertise in perspective and low attention to the potential of urban suitable spaces in the audience, although despite the technical weaknesses, they are enduring and significant due to their popularity . During time it can improve and strengthen the relationship with environment and daily life. In contrast the monuments of martyrs of Iraq, despite the superior physical features, are not as impressive as their counterparts in Iran.
    Keywords: Landscape of war, Memorial of martyrs, the Holy war, Unknown martyrs tombs
  • Shahrzad Khademi, Rasha Kiani Hashemi Pages 108-117
    After 8 years of the holy defense of Iran against invasion of Iraq, a new genre in art named “Art of holly defense” has been emerged which visualizes bravery, perseverance, patriotism and self-devotion of people against invaders . This area of the art in the field of architecture has been presented in design of museums as well as museum-gardens. Such museums could be found in many cities to showcase the war, warrior’s memorabilia as well as the battle scenes in both conceptual and realistic ways. Khorramshahr cultural center of holy defense that was constructed on 1996 and Tehran garden-museum of holy defense that was built on 2006, are two important examples of such museums. The comparative analysis of two projects shows that cultural center of Khorramshahr -with minimum of taking advantages of technocrats and low cost in construction- is more successful than urban project of museum-garden of holy defense in Tehran -with maximum of taking advantages of technocrats and high cost- in representing self-devotion and essence of war between Iran and Iraq.
    Now it’s the question; why museum-garden of holy defense in Tehran couldn’t succeed as it was expected in the other hand what factors led Khorramshahr cultural center of holy defense to be a successful project?
    Keywords: Holy Defense, Tehran Garden-Museum of Holy Defense, Khorramshahr Cultural Center of Holy Defense, Folk Art, Technocracy Art
  • Behzad Masoudi Asl, Ahmad Ali Farzin, Nasser Barati Pages 118-125
    In recent decades, monuments and works in relation with war and martyrdom have had different effects on urban landscape. Although, creating monumental buildings in Iran has a long rich history, but the diversity of approaches and types of creating such landscapes in modern era and the efforts to increase innovation in these designs, has resulted in production of various works which do not meet the requirements in many cases. In this study we have tried to identify the most successful approaches and patterns at the viewpoint of functionality, identity and aesthetic design, in addition to evaluating the efforts and programs of Martyr Foundation and Veterans Affairs. Accordingly, after studying different samples in a cross-sectional study method using documentary analysis and identifying ways to design monumental works, the methods were analyzed and evaluated based on the general criteria in designing, layouts and features of historical monuments and also surveying experts in relevant fields. The results highlighted significant points in relation to approaches and the success of efforts in creating urban monumental landscapes and revealed the importance of the success factors namely components of audience-oriented approach, also attractiveness and connection with daily activities.
    Keywords: Historical landscape, Martyrs monument, Martyrs cemetery, Martyr Foundation
  • Farzaneh Al Sadat Dehghan, Parichehr Sabounchi Pages 126-135
    Revolution related art, the holy defense and related concepts have dedicated an important part of the Iranian contemporary art to themselves during the past three decades. Iraj Eskandari, painter and academic member of The Tehran university of Arts, is one of the prolific contemporary artists in Iran; his works are blended with the experience of life during wartime and reflects a set of realistic, semiotic and semantic approaches. Iraj Eskandari reviewed his works and achievements of 3 decades in the art of revolution and the holy defense in a one-day conference of war and landscape on the 16th of May 2016. The following is a brief part of his speech and in fact is a monograph of this artistic life and his 30 year activities.
  • Shabnam Mohammadzadeh Pages 136-141
    In the seventh series of conferences of The Phenomenology of Urban Landscape entitled as "War and Urban Landscape", the professional round-table was held on May 27 2016, at the Museum of Contemporary Arts in Tehran, by the presence of Annemarie Bucher, professor and senior researcher at the University of Zurich, Seyed Amir Mansouri, the head of landscape architecture department at University of Tehran and Mr. Eskandar Yarnasab, the general director of cultural advertising of Martyr Foundation and Veterans Affairs.
  • Hamed Hamedani Golshan Pages 142-149