فهرست مطالب

نشریه آفاق علوم انسانی
سال یکم شماره 1 (اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد قزوینی نظم آبادی* صفحات 7-22
    یکی از انواع تاریخ نگاری اسلامی، فرهنگنامه های تاریخی است. این نوع تاریخ نگاری از قرن هفتم هجری هم زمان با تاسیس دولت ممالیک (648-922ه) و در قلمرو آنها تولد یافت و روبه رشد نهاد. هر چند اولین این دست از منابع تاریخ اسلام را یاقوت حموی (626 ه) صاحب معجم الادباء نوشت اما ابن خلکان (681 ه) با نگارش وفیات الاعیان، فرهنگنامه نویسی را به عنوان یک فن وارد مرحله جدیدی کرده و به اوج خود رساند. در حقیقت فرهنگنامه های بعدی مانند: الوافی بالوفیات صفدی، فوات الوفیات ابن شاکر و المنهل الصافی ابن تغری بردی ادامه و تکمله اثر او به حساب می آیند.
    فرهنگنامه های تاریخی از جایگاه و اهمیت فراوانی در مطالعات تاریخی اسلامی به ویژه در عرصه فرهنگ و تمدن اسلامی برخوردارند، به گونه ای که تحقیق و پژوهش در این باره و دیگر عرصه ها بدون رجوع به آنها ممکن نیست.
    این پژوهش قصد دارد ضمن نگاهی کوتاه به اقبال به تاریخ نگاری در این عصر و چگونگی شکل گیری فرهنگنامه ها، انگیزه، روش و منابع این دست آثار تاریخی را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگنامه های تاریخی، ممالیک، ابن خلکان، صفدی، مقریزی، سخاوی
  • مجتبی شهرآبادی صفحات 23-40
    یورش مغولان که با کشتارهای فجیع و ویرانی های عظیم همراه بود، تمدن اسلامی را تا آستانه نابودی کامل کشانید. نابودی مراکز علم و دانش، کتابخانه ها، کشتار دانشوران و طلاب، مهاجرت و گریز بسیاری از ایشان به اکناف و اطراف دنیای اسلام دور از چپاول مغول گوشه ای از ضربات این بلیه ی تاریخی محسوب است.
    از دیگر سوی با اتمام سیل ویرانگر فتوحات مغولی و در سایهی تساهل مذهبی مغول و البته برافتادن تسلط مذهبی خاندان عباسی و فروماندن مذهب اهل تسنن از پشتیبانی بیشرط و قید دستگاه خلافت، مذهب تشیع به فرصتی تاریخی دست یافت تا آزادانه در معرض تبلیغ و نشر قرار گیرد. در کنار تمام عللی که بر گسترش تشیع در این عهد عنوان شده اند، بر نقش مناظرات آزاد مذهبی میان ارباب مذاهب و پیروزی علمای شیعی در برابر رقیبان اهل سنت خویش در پرتو دانش و منطق،خاصه در منابع شیعی تاکید رفته است. این نوشته با صحه گذاشتن بر چنین روندی در پی آن است که نشان دهد، ضربات جبران ناپذیر مغول بر بنیان های دانش و مراکز پژوهش و مدارس و ویرانی شهرها و مراکز تمدنی، فضایی از رکود علمی پدید آورد که قربانیان اصلی آن جامعه ی علمی اهل سنت و اسماعیلیان بودند. جامعه ی تشیع اما تیزبینانه با نزدیکی به حاکمیت مغولی و اظهار ایلی و مصون ماندن از هم پاشیدگی کامل، نیز حتیالمقدور، مشارکت یا سهیم شدن در قدرت، خود را تا حد زیادی از این فروپاشی رهانید. تاکید این مقاله نیز به واقع بر آن است که در گسترش تشیع در این عهد در میان تمام اسباب دیگر این رکود علمی جامعه را نادیده نباید گرفت.
    کلیدواژگان: مغول، تشیع، مناظرات مذهبی، کانونهای علمی فرهنگی، رکود علمی
  • سید امیر موسوی صفحات 41-50
    مدت ها پیش از ظهور اسلام، شهر جندی شاپور مرکز علمی درخشانی را در دل خود داشت که با گسترش فتوحات اسلام، در قلمرو مسلمانان قرار گرفت. هنگامی که مسلمانان به علم متوجه شدند این مرکز توانست خدمات گرانقدری در انتقال علوم گوناگون به خصوص پزشکی به مسلمانان ارائه نماید. ارائه ی این خدمات همزمان با نهضت ترجمه ای بود که مسلمانان آغاز کرده و طی آن کتب علمی زبان های بیگانه را به عربی ترجمه کردند. جندی شاپور نیز در این نهضت به دو گونه سهیم بود. یک جنبه آن بود که دانشمندان جندی شاپور که تا پیش از آن، تالیفات خود را به زبان هایی غیر از عربی می نگاشتند این بار به نگارش به زبان عربی روی آوردند. جنبه دوم آن بود که برخی کتب بیگانه را به عربی ترجمه کردند. در این تحقیق این نتیجه به دست آمد که فعالیت جندی شاپور در جنبه ی اول بسیار پر رنگ تر از جنبه ی دوم بوده است و این خود تاکیدی است بر این که علمای جندی شاپور بیشتر خود صاحب دانش و اثر بودند تا آن که ناقل و مترجم صرف آثار دیگران باشند.
    کلیدواژگان: جندی شاپور، بیمارستان جندی شاپور، بختیشوع، ماسویه، یوحنا بن ماسویه
  • محمد تقوی صفحات 51-64
    اطلاعات مفیدی در منابع درباره کتابخانه های سلطنتی فاطمیان و دارالعلم این دوره وجود دارد که هر دو زیر نظر خلیفه-امام فاطمی بود و گاه به طور خصوصی اداره میشد. نخستین شواهد در این باره به دوران نخست این حکومت مربوط میگردد؛ هرچند در سراسر این دوره این موضوع به چشم میخورد. حتی با نگاهی تردیدگرایانه به اطلاعات موجود، باز هم عظمت کتابخانه خلیفه قابل انکار نیست. الحاکم فاطمی نهاد دارالعلم را به عنوان یک کتابخانه و نهاد نیمه عمومی با هدف افزایش نسخه نویسی از کتابها تاسیس کرد. برخی شواهد نشان از انجام فعالیتهای آموزشی در این مرکز، به ویژه در رابطه با دعوت اسماعیلی، دارد که طی آن، کتابها و رساله هایی می بایست پیش از خواندن آثار مشکل تر و پیچیده تر مطالعه می شد. اگرچه ورود و استفاده از این نهاد، محدودیت مذهبی داشت، اما نهادهای دیگری نیز برای عموم مردم بود که فاقد چنین محدودیتی بود.
    کلیدواژگان: فاطمیان، دعوت اسماعیلی، کتابخانه های سلطنتی، دارالعلم
  • اشرف بشارتی فرد صفحات 65-84
    امنیت چه در بعد اجتماعی، چه دربعد روانی و فیزیکی آن یکی از دغدغه های همیشگی انسان بوده است. امنیت روانی، زیر مجموعه گستره ای وسیع تر یعنی امنیت جامع انسانی، محسوب می شود که در بردارنده ی حقوق و امنیت فردی، مالی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی است. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر احساس امنیت اجتماعی شهروندان 18 سال به بالای شهرستان اندیمشک است. در این پژوهش از روش پیمایش استفاده شده است و شیوه گرد آوری داده ها استفاده از پرسشنامه است. جامعه آماری شهروندان 18سال به بالای شهرستان اندیمشک بود که با استفاده از جدول لین 200 نفر به عنوان حجم نمونه و با استفاده از شیوه ی تصادفی طبقه ای چند مرحله ای تعین شده است. بر اساس یافته های پژوهش بین احساس امنیت اجتماعی(متغیر وابسته)و میزان اعتماد اجتماعی، دولت و ساختار سیاسی قوی، دینداری و میزان نظم اجتماعی رابطه معنا داری وجود دارد. در صورتیکه بین متغیر وابسته پژوهش و عملکرد پلیس رابطه معنا داری مشاهده نشده است. همچنین دولت و ساختار سیاسی قوی از تاثیر گذارترین متغیر ها بر احساس امنیت افراد به شمار می رود. همچنین نتایج کلی این پژوهش نشان می دهد که اغلب شهروندان دیدگاه مناسبی نسبت به عملکرد پلیس ندارند که این امر به منزله یک مسئله اجتماعی است که زمینه ساز یک بحران اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، ساختار سیاسی، دینداری، عملکرد پلیس، نظم اجتماعی
  • حجت قلندری صفحات 85-100
    به اتخاذ تصمیم در نظام سیاسی که بر اساس کنترل های بازخوردی باشد، تصمیم گیری در نظام سیاسی سایبرنتیک می گویند. به این صورت که نظام بر پایه اطلاعات دریافتی از محیط که یا خبر از وضعیت مطلوب می دهند یا خبر از بحران و آشوب تصمیم گیری می کند. به عبارتی نظام سیاسی بر مبنای مدل سایبرنتیک، توانایی خودکنترلی و خود تعدیل کنندگی دارد. هدف این نظام رسیدن به تعادل است، نظم و وحدت اساس این نظام را تشکیل می دهد. مسئله اینست که ایجاد تعادل به معنی تحمیل نظم به فرد و نادیده گرفتن اراده و عمل متفاوت اوست. نظام سایبرنتیک رفتارهای ناهمسو با نظام که بحران زا و آشوب گونه اند را به عنوان بازخورد منفی و مبنای برای تصمیم گیری های آتی خود میداند.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی، سایبرنتیک، بازخورد منفی، هوسرل، کی یرکگور
  • سید فرزاد ذوالنورین، فرهاد پروانه صفحات 101-116
    در بین وقایع قرن بیستم، جنگ سرد و آغاز کشمکش و رقابت طولانی مابین امریکا و شوروی از اهمیت خاصی برخوردار است. به واسطه تاثیراتی که این رویداد در تحولات جهان واروپا گذاشته و نقشی که در شکل گیری نظامهای بین المللی و قطب بندی جهان داشته، مطالعه و پرداختن به آن ضروری می باشد. ظهور افکار سوسیالیستی و انقلاب شوروی از یک سو، و ورود ایالات متحده امریکا به جنگ و نقش آن به عنوان اردوگاه سرمایه داری، آغازی بود برای مقدمات جنگ سرد. مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی در پی پاسخ به این سئوالات است: جنگ سرد چیست؟ چه تعاریفی در روابط بین الملل از آن شده است. علل و عوامل بروز جنگ سرد ؟ جنگ سرد دارای چه مراحلی بوده وچه پیامدها و تاثیراتی در مناسبات جهانی به همراه داشته است؟
    کلیدواژگان: جنگ سرد، شوروی، آمریکا بحران برلین، کمونیسم
  • لقمان کاظم پور صفحات 117-130
    شهروندی مفهومی است ناظر بر حقوق، وظایف و مشارکت شهروندان در جامعه. این مفهوم نوع ارتباط میان جامعه سیاسی یعنی ملت و دولت را تداعی می کند. بر این اساس شهروندی مجموعه حقوق، تکالیف و مسئولیت های اعضا و افراد جامعه در مقابل دولت است که طبق قانون و فارغ از نژاد، قومیت و جنسیت در روابط آحاد افراد جامعه با دولت برقرار می گردد. مفهوم شهروندی به عنوان مفهومی اجتماعی در طول تاریخ دچار تحولات زیادی شده است. از این رو این مفهوم آنچنانکه امروزه مطرح است با گذشته تفاوت دارد. پرسش اساسی این مقاله این است شهروندی در دوره باستان از لحاظ حقوق، وطایف و مشارکت به چه صورت بوده است؟ برای پاسخ به این سوال با استفاده از روش مطالعه تطبیقی مفهوم شهروندی در دوره های مختلف باستان و ویژگی های آن در هر دوره مشخص و سپس با یکدیگر مقایسه و تطبیق داده می شود. با این مقایسه و تطبیق مفهوم شهروندی را در دوره باستان تبیین و تغییرات ایجاد شده از نظر حقوق، تکالیف، و مشارکت شهروندان بیان می گردد.
    کلیدواژگان: شهروندی، دوره باستان، حقوق، وظایف و مشارکت
|
  • M. Ghazvini Nazmabadi* Pages 7-22
    Historical dictionaries are considered as one of Islamic historiography Kinds. They appeared coincidence with Mamluk's reign formation (648/1250- 922/1516) and expanded. However, YaGhoot Himavi wrote Mojam- Alodab as the first one, but Ibn Khallikan the author of vafayat- Alaayan changed Historical dictionary as a method and style and put in a new stage.
    In fact the next compilations such as: Alvafi- bilvafayat by safadi, favat- Alvafayat by Ibn Shakir and Almanhal- Assafi by Ibn Taghri birdi are considered as the continuity and the complement of his work.
    Islamic historical dictionaries possess a great importance in historical studies, especially in the field of Islamic culture and civilizations; so that it's impossible to study in the said topic without referring to these sources.
    In this article we are supposed to study- In addition to survey historiography and Islamic biographical dictionaries formation briefly- the motives, the methods and the sources of these works.
    Keywords: Historical biographical dictionaries, Mamluks, Ibnkhalikan, safadi, Maghrizi