فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال دوم شماره 13 (اردیبهشت 1397)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال دوم شماره 13 (اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ملیحه کریمی پناه * صفحات 1-14
    یکی از مباحث زیباییشناسی متن، بحث پارادوکسی یا متناقض نمایی است. ترکیب پارادوکسی از تزویج دو واژه ناساز در کارگاه خیال شاعری توانمند زاده می شود که این امر موجب آشناییزدایی و برجستگی کلام او میشود. یکی از شاخصه های مهم بیان پارادوکسی، نمود آن در ادبیات عرفانی و صوفیانه است. چرا که کارآیی مهم بیان پارادوکسی تبیین عواطف و تجربه های بیان ناپذیر عرفان است. این مقوله در کلام صوفیه و شطحیات ایشان حضوری چشمگیر داشته است. تا آنجا که برخی منشاء تصاویر پارادوکسی را در نظم و نثر فارسی شطحیات صوفیه و خلاقیت عارفان ایرانی دانستهاند. پژوهش پیشروی، ضمن بیان انواع پارادوکس، از این رهگذر غزلیات حکیم سنایی را در بوته تطبیق نهاده و موارد و مصادیق برجسته آن را فراروی مخاطب قرار داده است.
    کلیدواژگان: بیان پارادوکسی، غزلیات سنایی، مولفه های عرفانی، شطحیات
  • صالح امین پور، سنور خدایی، بیان شفیع صفحات 15-32
    با انقلاب مشروطیت میدان مناسب و وسیعی برای تعلیم و تربیت زنان آغاز شد. جنبش مشروطیت ایران، به لحاظ تاثیرات شگرفی که بر سیاست و فرهنگ کشورمان گذاشت، نقطه عطفی در تاریخ این سرزمین بهشمار میرود. این جنبش تاریخ ساز، انرژی عظیم ملت مسلمان ایران را آزاد و (تحت رهبری »استعمار خارجی«و »استبداد داخلی« روحانیت بیدار و مبارز) به طور همزمان، در دو جبهه مبارزه با به جریان انداخت. از آنجایی که حضور زنان به مبارزات انقلابی ختم نمیشود و اتفاقا این انقلاب سرآغاز حضور اجتماعی و سیاسی زنان ایران است باید به این نکته نیز توجه داشت که بلافاصله بعد از برقراری مشروطه در کشور دو گرایش فکری متفاوت میان زنان و فعالیتهای آنان بازتاب پیدا کرد. مهمترین و درخور توجه ترین ویژگی مطالبات زنان در عصر مشروطه این است که آنان هیچوقت در جریان مبارزات انقلاب بهدنبال طرح خواسته های صنفی نبودند، اما پس از پیروزی انقلاب زمان آن رسیده بود که دراینباره نیز دست به کار شوند .وضعیت زنان نیز در این دوران با تاثیرپذیری از وضعیت حاکم بر جامعه تعریف میشود. در این شرایط سیاسی، اجتماعی، زندگی زنان تا حدود زیادی محدود شده بود. با وجود این، آنان در برخی فعالیتهای اجتماعی، مانند تفریحات دسته جمعی (در جمع زنان)، امور خیریه، گردهمآیی ها و مراسم مذهبی، دخالت و مدیریت مستقیم در اداره منزل و تربیت فرزندان و در موارد معدودی نیز امور اقتصادی مانند اداره امور زمینه ای کشاورزی یا تولیدات صنایع دستی شرکت می کردند. به این ترتیب، زنان در جامعه ایرانی نیروی بالقوه و پنهانی بودند. که مهارتهای اجتماعی و فرهنگی را در سطحی محدود به دست آوردند. اما به دلیل نبودن شرایط اجتماعی و سیاسی مناسب نمی توانستند جایگاه مناسب خود را در اجتماع بدست آورند. زنان در دوره معاصر تاریخ ایران همانند دوره های پیش از آن، چندان نقشی نداشتند، و اگر هم در گوشه و کنار تاریخ از نقش آنان سخن به میان آمده، این نقش بسیار اندک است. زنان تاریخ معاصر دارای نقش بودهاند، ولی این نقش مثبت و ارزنده نبوده، بلکه اغلب آنان به ایفای نقش حرمسرایی و... پرداخته اند. نقش اصلی در تحولات سیاسی اجتماعی یک سده اخیر را زنانی که نه در دربار بوده اند و نه از طایفه روشنفکران، برعهده داشته اند، به دلایلی چون دسترسی نداشتن به امکانات چاپ و نشر و... چندان در تاریخ معاصر برجسته نشده است.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطیت، جنبش زنان، تاریخ مدارس دخترانه در ایران، تاج السلطنه
  • فاطمه نجفی، سالار فرامرزی صفحات 33-48
  • طناز اسدی دربندی * صفحات 49-68
    پرواضح است که جهانی شدن گذشته از نقش چشمگیر در پیدایش محیط امنیتی تازه، به دگرگونی مفهوم امنیت ، صلح و توزیع قدرت در جهان انجامیده. چرا که جهانی شدن سبب تغییر مفهوم صلح ، و امنیت بین المللی منبعث از نظام وستفالیایی شده است . توجه به محیط صلح آمیز و ابعاد انسانی اجتماعی و اقتصادی امنیت از ویژگی های رویکردهای نوین به صلح و امنیت میباشد، و نیز رویکرد نوین امنیتی قرابت معنایی بالایی با بحث تاثیر نهادها و سیاست ها درعملکرد اقتصادی دارد . آنچه از بررسی مطالب پیرامون موضوع مقاله به دست آمده می توان اینگونه عنوان داشت که از یک سو ملت را محدود میکند . از –دولت ، جهانی شدن با ظهور شبکه های اجتماعی و نهادهای سیاسی سوی دیگر در گذشته امنیت بین المللی غالبا در حوزه امنیت نظامی تعریف میشد اما امروزه در ابعاد سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی مطرح است. در این میان جهانی شدن موجب تغییر ماهیت تهدیدات گردیده و از حالت نظامی صرف خارج شده است. از طرف دیگر نتایج بررسی های این مقاله حاکی از این مهم است که رویکردهای نوین به صلح و امنیت با توجه به ساختارگرا بودن آن ها ،ارتباط تنگاتنگی با رشد و توسعه اقتصادی در جوامع مختلف دارند.
    کلیدواژگان: صلح، توسعه اقتصادی، جهانی شدن، امنیت، صلح سازی
  • علیرضا محرابی، محسن مردانی کشکولی *، سجاد شریفی صفحات 69-86
    حق انتخاب فرمانروایان از سوی مردم، اولین دستاورد جنبش های قانون خواهی و مردم سالاری بوده است و یکی از ویژگی های جوامع کمتر توسعه یافته، افزایش مشارکت سیاسی شهروندان است.بررسی روند مشارکت سیاسی در جریان انتخابات، یکی از راهایی است که طی آن می توان به انگیزه حضور سیاسی شهروندان پی برد. آنچه که نقش تعیین کننده ای در انتخابات دارد، رفتار انتخاباتی شهروندان می باشد که از محلی به محل دیگر متفاوت است. ساختار فرهنگی و اجتماعی توزیع شده در حوزه انتخابیه فیروزآباد، فراشبند و قیروکارزین سبب شده که جریانهای مختلفی بتوانند بر روند تصمیم گیری سیاسی در این حوزه انتخابیه تاثیر گزار باشند. روش این مقاله توصیفی تحلیلی و داده های لازم برای ارزیابی فرضیه از طریق مصاحبه، اسناد و منابع کتابخانه ای گردآوری شده، که در صدد تبین رفتار انتخاباتی مردم این سه شهرستان در ده دوره اخیر می باشد. با توجه به اینکه قومیت ترک بخش زیادی از جمعیت این سه شهرستان را تشکیل می دهد، همواره این جریان یکی از عوامل موثر در انتخابات این حوزه می باشد، علاوه بر این، تقویت بعد اجتماعی هویت مکانی هر شهر در چند دوره های اخیر موجب آشفتگی بیشتر در روند انتخابات این حوزه شده است.
    کلیدواژگان: انتخابات، الگوی فضایی رای، جغرافیای انتخابات، هویت های قومی، دلبستگی های مکانی
  • حامد شاکریان * صفحات 87-104
    این پژوهش تئوری فازی را برای ارزیابی کیفیت خدمات هواپیمایی به کار برده است. کیفیت خدمات از خواص متفاوتی تشکیل شده است در میان آن ها ویژگی های غیر ملموس برای اندازه گیری سخت می باشد. این شاخصه ها موانع پاسخ دهندگان به تحقیق را معرفی می کند. برای غلبه بر این مشکل، تئوری فازی را برای اندازه گیری عملکرد مورد استفاده قرار داده ایم. با به کار گیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در به دست آوردن وزن معیارها و روش تاپسیس برای رتبه بندی، جنبه های مهم کیفیت خدمات که ملموس هستند و آخرین آن هم دردی است را پیدا کردیم. ویژگی های مهم تواضع، امنیت و راحتی هستند.
    کلیدواژگان: روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، روش تصمیم گیری چند معیاره فازی، روش تاپسیس، هواپیمایی، کیفیت خدمات