فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال دوم شماره 15 (تیر 1397)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال دوم شماره 15 (تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریسا فرخی نژاد، سید محمد مصطفوی اصل *، مرتضی میر عرب صفحات 1-12
    تاریخ معاصر ایران همواره عرصه تکاپو و تعارض جریان های سیاسی، دینی، ملی گرا و چپ گرا بوده است. هر کدام از این جریان ها در دورهای توانستند به حکومت برسند. از جمله نیروهای چپ گرا که (نیروهای طرفدار روس، انگلیس و یا طرفدار آمریکا بودند.) متشکل ترین و منسجم ترین آن، جریان حزب توده بود با قدرتی که داشت در مسایل کشور هم دخالت میکرد. این حزب از مخالفان ژیم پهلوی بوده و رژیم حاکم، در راستای جلوگیری از اقدامات این جریان راه حل را در تاسیس سازمان امنیت کشور دانست. تا علاوه بر رسیدن به اهداف دیگر از طریق این تشکیلات بتواند فعالیت های این گروه را سرکوب کند. ساواک نیز در همین راستا مامور کشف و سرکوب این گروه ها گردید و با شدت عملی که به خرج داد توانست در این حزب نفوذ کرده و با دستگیری افراد رده بالای آن، به فروپاشی حزب انجامید این تحقیق که به روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای گردآوری شده و درصدد پاسخ دهی به نحوهی نفوذ دستگاه امنیتی رژیم پهلوی در سازمان حزب توده است. گرچه منابع در مورد ساواک وحزب توده اشاراتی دارند از جمله: کارنامه حزب توده از عبدالله برهان می باشد. ولی به نفوذ ساواک در تشکیلات این حزب به طور مستقل پرداخته نشده است.
    کلیدواژگان: آمریکا، حزب توده، ساواک، شوروی، ک، گ، ب
  • کریم رضادوست *، ایوب رستمی صفحات 13-32
    بلومر به عنوان یکی از نظریه پردازان معاصر جامعه شناسی، سهم عمدهای در پیشبرد این علم داشته است. بسیاری از صاحب نظران او را مهم ترین نظریهپرداز کنش متقابل نمادین میدانند. از نظر بلومر ماهیت جامعه همان کنش متقابل اجتماعی است و باید آن را در میان کنش گران جستجو کرد. ساخت اجتماعی یا فرهنگ جامعه نیز در تحلیل نهایی آن، چیزی جز کنش متقابل اجتماعی نیست که بر مبنای موقعیت های مختلف، معانی و قالبی خاص به خود گرفته است. او روش های تحقیق در جامعه آن زمانه به ویژه به پوزیتیویست ها را نقد میکرد و آنها را ناقص میدانست. از نظر او بهترین روش تحقیق در جامعه روش درون نگری همدلانه است. ما در این مقاله بر آن شدیم تا با روش تحلیلی - انتقادی پس از بیان اجمالی زندگی بلومر به بررسی تحلیلی افراد و اندیشه های موثر بر وی بپردازیم. بررسی ها نشان میدهد که رویکرد ضدکارکردگرایی ساختاری بلومر را میتوان از محوریترین مطالعات در سطح جامعه شناسی خرد دانست. نظریه او بر نظریهپردازان برچسب زنی، پدیدار شناسان و روش شناسان قومی تاثیر گذاشته است. از نقاط ضعف او نیز میتوان نخست به مفاهیم استفاده شده در این دیدگاه به خاطر گنگ و نامفهوم بودنشان انتقاد کرد. همچنین از آن جا که تحقیق طبیعت گرایانه او، نظریه ها را از داده ها استنتاج می کند و بر دیدگاه افراد مورد مشاهده و مصاحبه مبتنی است، احتمال بسیاری وجود دارد که دیدگاه محققان و افراد مورد بررسی سبب شود سوگیری در داده ها و اطلاعات بروز کند.
  • محمد اسکندری نسب *، هومن قربانی زیکساری، نسترن دادخواه صفحات 33-72
    دولت ها جهت برآوردن نیاز سلامت جامعه، سامانی را اداره میکنند که نظام سلامت نامیده میشود. نظام سلامت شامل بر تمام سازمان ها و منابعی است که به ارایه اقدامات سلامت می پردازند. اقدام سلامت عبارت است از هرگونه تلاش (خواه در حوزه سلامت فردی، خواه در حوزه سلامت عمومی، و خواه از طریق اقدامات بین بخشی) برای ارتقای سلامت. مراد از سلامت در این تعریف نه فقدان بیماری، بلکه برخورداری از یک زندگی روانی، اجتماعی و جسمانی مطلوب است. بنابراین نظام سلامت باید بتواند علاوه بر تامین بهداشت و درمان، تنظیم کننده مشارکت مردم در تولید سلامت و تضمین کننده عدالت در توزیع آن نیز باشد. در این مقاله با بررسی هزینه فایده طرح جامع سلامت ایرانیان، این طرح را از لحاظ رفاهی مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: اقتصاد رفاه، تحلیل هزینه-فایده، خدمات درمانی، طرح جامع سلامت ایرانیان
  • امیر بهرادفر *، اکرم جوادی صفحات 73-96
    یکی از هدف های مهم در هر کشور تامین، حفظ و ارتقای سلامت تمام افراد جامعه است. سلامت، حق و نیاز اساسی تمام انسان ها است. در حال حاضر نیز توسعه یافتگی هر اجتماعی را از روی کیفیت سلامت مردم آن اجتماع، میزان توزیع عادلانه سلامت در میان طیف های مختلف طبقات اجتماعی و نیز میزان محافظت از افراد محروم در مقابل عوامل آسیب رسان به سلامت آن اجتماع قضاوت می نمایند. در این پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل، به تحلیل و ترکیب نتایج مقالات انجام شده در زمینه سلامت اجتماعی پرداختهایم. به همین منظور تعداد 20 پژوهش انجام گرفته در زمینه سلامت اجتماعی در فاصله سال های 94-90 را با به رهگیری از ابزار چک لیست وگزینش پژوهش ها از نظر فنی و روش شناختی برای بررسی انتخاب گردیدند. بر طبق یافته های این پژوهش، واحد تحلیل در تمامی مقالات فرد بوده است. در اکثر مقالات (18 مورد) از روش پیمایش استفاده شده است. لازم به ذکر است که در اکثر مقالات پرسشنامه کییز نقش راهنما و هدایتگر را ایفا کرده است. همچنین در این مقالات عوامل تاثیرگذار بر سلامت اجتماعی نیز مورد بررسی قرار گرفته است که در این میان اوقات فراغت، باور دینی، امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، سن، طبقه اجتماعی، تحصیلات، انسجام اجتماعی، پذیرش اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، انطباق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، وضعیت تاهل و جنسیت تاثیرگذاری بسزایی داشته اند.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، شاخص های سلامت اجتماعی، فراتحلیل
  • وحید رشیدوش * صفحات 97-110
    فلات ایران در طول قرن ها جایگاه قبایل و ملل بسیاری بوده است که در مجاورت یکدیگر زندگی می کردند. اولین ا شاره تاریخی به ارامنه به عنوان یک قوم در کتیبه بی ستون مربوط به قرن ششم پیش از میلاد مسیح می باشد که به صورت هنگ های سپاهی در خدمت حکومت هخامنشیان بودند. همچنین در دوران بعد از اسلام ارامنه به دلایل مختلفی به ایران رفت وآمد می کردند و گروه کثیری از آنان در گو شه و کنار این سرزمین به سر میبردند. گرچه فرهنگ و تمدن ارامنه به خاطر برخی از حوادث سیاسی و مذهبی در طول تاریخ دچار تغییر و تحول شده، ولی هرگز خصوصیات خلقی و عاطفی این قوم با همسایگان خود تغییر پیدا نکرده است. ارمنیان همیشه و در همه حال ارتباطی معنوی و مادی با ایران زمین داشته اند. در این مقاله سعی شده است که با استفاده از روش کتابخانه ای و میدانی تصویر اجمالی از اشترکات فرهنگی، تاریخی و اقتصادی میان ایرانیان و ارامنه به عنوان یک الگوی همزیستی و هم افزایی فرهنگی دو ملت همسایه مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، ارمنستان، مشترکات فرهنگی، همزیستی مسالمت آمیز، تاریخ
  • سروش دانش* صفحات 111-121
    هدف پژوهش حاضر مقایسه بین مهارت های دهگانه زندگی در دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم مدارس سمپاد و عادی شهر سبزوار در سال 1397 بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی، از لحاظ روش پژوهش از نوع تحقیقات کمی، از لحاظ روش گردآوری داده از نوع تحقیقات توصیفی و علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر عادی و تیزهوش (سمپاد) شهرستان سبزوار تشکیل دادند، که از میان آن ها به روش تصادفی طبقه ای و با استفاده از جدول مورگان 158 دانش آموز عادی و 75 دانش آموز تیز هوش انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد مهارت های زندگی توسط ساعتچی و همکاران (1389) بود. از آمار توصیفی برای میانگین و برای آزمون فرضیه از آزمون تی گروه های مستقل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS (نسخه 22) انجام گردید. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمره مهارت های زندگی (نمره کل) در دانش آموزان مدارس سمپاد 189/25 با انحراف استاندارد 12/27 بود که با نمرات مهارت های زندگی دانش آموزان مدارس عادی اختلاف معناداری داشت (p>0/001) . به بیان دیگر می توان گفت مهارت های زندگی دانش آموزان مدارس سمپاد به طور معناداری از مهارت های زندگی دانش آموزان مدارس عادی بالاتر است.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، دانش آموزان، مدارس سمپاد