فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال دوم شماره 18 (مهر 1397)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال دوم شماره 18 (مهر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهین بسحاق، فرزانه یوسف قنبری صفحات 1-20
    آلفرد آدلر یکی از روان شناسان برجسته ای است که هدف از وجود انسان را پیروزی کمال و برتری  می داند. وی در نظریه خود تاکید بسیاری بر سبک زندگی به عنوان بخش مهمی از شخصیت هر فرد دارد و در چگونگی شکل گیری این سبک به مفاهیمی چون احساس حقارت و علاقه اجتماعی اشاره می کند. در پژوهش حاضر به این سوال اصلی پاسخ داده می شود که چگونه می توان دیوان اشعار ناصرخسرو را از دیدگاه روان شناسی آدلر نگریست و چگونه می توان آن را تحلیل کرد؟ لذا نگارنده در بررسی های خود به این نتیجه رسیده است که: خودستایی ها و مفاخرات ناصرخسرو یکی از جلوه های در شخصیت اوست. در واقع، این مایه غرور و خودستایی ناصرخسرو بی شک حاصل« احساس حقارت » تحقیر و آزاری است که دشمنان بدخواه در حق او روا دانسته اند و او را نسبت به جامعه ،خشمگین و در حق اولیای وقت کینه توز کرده اند. احساس حقارت در ناصرخسرو به صورت های دیگری چون پرخاش و انتقاد و تنفر ظهور کرده است. ناصرخسرو تمام نهادهای جامعه از جمله سیاست، اجتماع، عالمان دینی و فقها و شاعران و… را به باد انتقاد می گیرد. او گرایشی اجتماعی به مسائل دینی و سیاسی دارد، اما از آنجا که با تحقیر جامعه عصر خویش روبرو می شود، این گرایش به صورت انزوا گرایی و انتقاد و شکوائیه در شعر او ظهور پیدا میکند. لذا، شکواییات و انتقادات و مفاخرات  ناصرخسرو، کیفیت روانی شخصیت او را به خوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: روان شناسی آلفرد آدلر، ناصرخسرو، روانکاوی
  • مسعود ولی عرب *، جمشید حسن زاده صفحات 21-34
    شوشتر از شهرهای کهن خوزستان و ایران محسوب می شود. این شهر، علاوه بر جایگاه استراتژیکی و جغرافیایی مناسب خویش، از نظر فرهنگی و علمی نیز از جمله شهرهای نام آور خوزستان محسوب می شود.
    در دوره تاریخ ایران بعد از اسلام، همواره علما و روحانیون برجسته ای در شهر شوشتر مطرح بوده اند. در دوره معاصر نیز، شوشتر مفاخر فرهنگی و علمی زیادی داشته است. در این پژوهش سعی می شود بدین پرسش پاسخ داده شود که علما و روحانیون معاصر شوشتر چه خدمات فرهنگی و علمی برای شوشتر و حتی جهان تشیع داشته اند؟ فرض ما بر این است که علما و روحانیون معاصر شوشتر در استان خوزستان همواره در پی گسترش فرهنگ شیعه بوده اند و علاوه بر خدمات علمی و فرهنگی، سعی می کردند مرد می باشند و در میان مردم باشند و خود را فراتر از مردم تصور نکنند.  در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای استفاده شده است. این پژوهش روزنه ای برای شناخت بیشتر آثار علمی و فرهنگی علما و روحانیون شوشتر در دوره معاصر است.
    کلیدواژگان: تاریخ شوشتر، شیخ جعفر شوشتری، شیخ محمد تقی شوشتری، سید محمدحسین آل طیب، سید محمد جزایری
  • افشار جمشیدی * صفحات 35-66
    سقوط قیمت سهام پدیدهای است که در آن قیمت سهام دچار تعدیل شدید منفی و ناگهانی میگردد. مدیریت شرکت که به دلیل انگیزه های خودخواهانه و یا غیرخواهانه (در جهت اهداف سازمان) با استفاده از سیستم حسابداری، اقدام به بیش نمایی عملکرد شرکت از طریق به تعویق انداختن در انتشار اخبار بد و نیز تسریع در انتشار اخبار خوب می نماید که این روند عدم شفافیت اطلاعات مالی و ایجاد حباب در قیمت سهام شرکت را در پی دارد. جامعه آماری این تحقیق در برگیرنده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1390-1395 بوده است، از بین کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، با در نظر گرفتن محدودیت های بیان شده، تعداد 82 شرکت انتخاب شده است. در این پژوهش برای تعیین نوع داده ها و روش لیمر استفاده شده است، برای مانایی داده از آزمون دیکی فولر، برای F برازش ابتدا از آزمون جلوگیری از ناهمسانی واریانس در رگرسیون از روش حداقل مربعات تعمیم یافته و خود همبستگی داده ها با استفاده از آماره دوربین واتسون بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان داد که تمرکز مالکیت و مالکیت مدیریتی از چهار متغیر که برای ساختار مالکیت تعریف شده است، تاثیر مثبت و معنادار بر خطر سقوط قیمت سهام دارند، استقلال اعضای هیات مدیره و دوگانگی وظیفه رئیس هیات مدیره و مدیر عامل از پنج متغیر که برای ساختار هئیت مدیره تعریف شده است، تاثیر معناداری بر خطر سقوط قیمت سهام ندارند و در تفسیر تاثیر کیفیت حسابرسی باید گفت که از 5 متغیر کیفیت حسابرسی سه متغیر دستمزد، حسابرسی میانی و حسابرسی اشتباه بر خطر سقوط قیمت سهام تاثیر معنادار منفی دارد.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، کیفیت حسابرسی، ساختار هیئت مدیره، خطر سقوط آتی قیمت سهام در بازار، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد ملکی*، عبدالکریم شاحیدر صفحات 67-80
    در تمام این سال ها که بحث دریای خزر نقل محافل و مباحث علمی و غیر علمی در کشورمان شده است، همه اظهار نظرها و نقدها و مقالات و پژوهش ها و کتاب های متعدد، مبتنی بر شرح ماوقع و حال و روز دریای خزر در گذشته و حال بوده است. بجز در یکی دو مورد از میان اندیشمندان و محققان و گاها، سیاستمداران منتقد که در این خصوص تلاش هایی را نموده اند، کمتر دیده ایم که راه حل یا راهکاری منطقی، هم به لحاظ سیاسی و هم به لحاظ حقوقی ارایه دهند. هدف از ارایه این نوشتار، نه نقد و بررسی تلاش و زحمات دیگران در این زمینه است و نه این که ادعای مبنی بر اتخاذ تصمیم بر مبنای این سخنان. زیرا در تالیفات گذشته، هرچند به صورت جداگانه، هرکدام از بزرگان این عرصه گوشه ای از زوایای تاریک را روشن نموده اند و راهکارهایی هم به لحاظ حقوقی طرح شده است. ولی آنچه که در این راستا مغفول و کماکان در هاله ای از ابهام قرار گرفته، بررسی شرایط سیاسی و امنیتی کشورمان و ساختار تصمیم گیری در این عرصه می باشد. به وضوح روشن است که اتخاذ هر تصمیم و نزدیک شدن به هر توافقی در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر به جهت حساسیت های ایجاد شده در افکار عمومی مردم، و متاسفانه بهره برداری جناح های دور از قدرت درون حاکمیت از این مسئله، جرات و جسارت تصمیم گیری را از مسئولین و حاکمین حوزه سیاست خارجی ما گرفته است. در این راستا، تلاش شده است تا گوشه ای از ملاحظات سیاسی و امنیتی دیگر کشورها را در دریای خزر به بحث و نظر گذاشته تا دست و دل مسئولین امر در پاسخگویی به رقبای داخلی و قدرت چانه زنی ایشان در برابر همسایگان دریای خزر بازتر و بیشتر شود.
    کلیدواژگان: قدرت های فرامنطقه ای، حاکمیت مشاع همه جانبه، بهم ریختگی وضعیت حقوقی، برابری در نظر و نابرابری در عمل
  • کمال سلیمی * صفحات 81-96
    یکی از حوزه هایی که راهبردهای فراشناختی می تواند در آن کاربرد داشته باشد و موثر واقع شود، حوزه خواندن و درک مطلب حاصل از آن است. از آن جا که در اواخر دوره راهنمایی و متوسطه و دانشگاه فراگیران با متون خواندنی سروکار دارند، خواندن راهبردی می تواند به درک مطلب آن ها کمک کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط فراشناخت با درک مطلب خواندن در دانش آموزان پایه سوم راهنمایی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم راهنمایی شهرستان دیواندره در سال تحصیلی 95-96 می شد که از میان آن ها تعداد 300 دانش آموز در شش مدرسه راهنمایی به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. همچنین به منظور سنجش فراشناخت از آزمون فراشناخت خواندن پاریس و جاکوبز (1994) و به منظور ارزیابی درک مطلب خواندن نیز از سه تکلیف (درک محتوای متن،کامل کردن و دریافت اشتباهات) استفاده شد. داده ها به کمک روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره گام گام تحلیل شد. یافته ها نشان داد که فراشناخت با درک مطلب خواندن در هر دو جنس تحصیلی رابطه مثبت بالایی دارد (r=0/62). همچنین 23 درصد درک مطلب خواندن از طریق ارزشیابی تبیین می شود و متغیر فراشناخت در کل می تواند 38 درصد تغییرات درک مطلب را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: فراشناخت، راهبرد های فراشناختی، درک مطلب خواندن، ارزشیابی، دانش آموزان سوم راهنمایی، جنسیت
  • ماشاله عزیزی * صفحات 97-113
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه سبک های رهبری مدیران و سلامت سازمانی مدارس شهرستان دیواندره با استفاده از مدل معادلات ساختاری بوده است. روش تحقیق حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را 512 نفر از معلمان ابتدایی شهرستان دیواندره تشکیل میدادند که از طریق فرمول کوکران تعداد 220 نفر معلم (زن و مرد) به عنوان نمونه مورد نیاز برآورد شد، روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای بود. روایی پرسشنامه با استفاده از اساتید فن و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 87 درصد به دست آمد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سبک رهبری کلارک و سلامت سازمانی هوی و میسکل و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج و یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین سبک های رهبری مدیران و سلامت سازمانی مدارس رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک های رهبری، سلامت سازمانی، مدارس ابتدایی شهرستان دیواندره