فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال دوم شماره 22 (بهمن 1397)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال دوم شماره 22 (بهمن 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بتول صیفوری *، رامین تقوی صفحات 1-24
    اصطلاح توسعه به صورت فراگیر پس از جنگ جهانی دوم مطرح شده است واژه توسعه در لغت به معنای خروج از «لفاف» است. در قالب نظریه نوسازی، لفاف همان جامعه سنتی و فرهنگ و ارزش های مربوط به آن است که جوامع برای متجدد شدن باید از این مرحله سنتی خارج شوند. برای رسیدن به یک جامعه توسعه یافته باید با برنامه ریزی مناسب و هدفمند؛ راه های رسیدن به توسعه را هموار کرد. برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، به مجموعه برنامه های میان مدتی گفته می شود که به صورت پنج ساله و توسط دولت وقت تنظیم می شود و به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد. در این مقاله برنامه های توسعه ایران قبل و بعد از انقلاب بررسی و آسیب شناسی می شوند و در انتها راهکارهای محوری جهت تحقق برنامه های توسعه ارایه خواهد شد. این مقاله باهدف آسیب شناسی، ارزیابی و تحلیل برنامه های توسعه قبل از انقلاب با روش توصیفی- تحلیلی و از نظر ماهیت گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای- اسنادی استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این ارزیابی بیانگر نقاط ضعف و قوت برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب میباشد.
    کلیدواژگان: ایران، برنامه توسعه، آسیب شناسی توسعه، راهبرد توسعه
  • زهرا خیاط بهبهان *، بهاره خیاط بهبهان صفحات 25-52
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر قیمت تمام شده خدمات تشخیصی و درمانی سازمان تامین اجتماعی شهر بوشهر پرداخته شده است. پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از لحاظ نوع روش تحقیق همبستگی میباشد. جامعه آماری پژوهش شامل 180 نفر از کارمندان مراکز درمانی تامین اجتماعی شهر بوشهر که حجم نمونه تحقیق با استفاده از نمونه گیری ساده برابر با 120 نفر می باشد. داده های آماری تحقیق با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل جداول، نمودار فراوانی، میانگین، انحراف معیار، آزمون T، آزمون فریدمن جهت رتبه بندی متغیرها و آزمون کولموگروف اسمیرنوف برای نرمال بودن متغیرها در محیط نرم افزاری SPSS پردازش گردیده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که عوامل (افراد تحت تکفل، اخذ فرانشیز، انجام صحیح امور، کنترل دفعات، تجربه و مهارت، برنامه ریزی ساعات مراجعه، کیفیت تجهیزات، انگیزش) بر محاسبه بهای تمام شده خدمات درمانی سازمان تامین اجتماعی شهر بوشهر موثر است. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از آزمون فریدمن نشان میدهد که تاثیر انگیزش کارکنان بر قیمت تمام شده خدمات با میانگین رتبه 7/41 در مرتبه اول اهمیت، تاثیر تجربه و مهارت پرسنل با میانگین رتبه 7/3 در مرتبه دوم اهمیت، کیفیت دارو، تجهیزات و مواد مصرفی پزشکی با میانگین رتبه 7/05 در مرتبه سوم اهمیت، کنترل دفعات مراجعه بیماران با میانگین 6/13 در مرتبه چهارم اهمیت، ساعات مراجعه بیماران با میانگین رتبه 5/98 در مرتبه پنجم اهمیت، تعداد افراد تحت تکفل بیمه شده اصلی با میانگین رتبه 5/69 در مرتبه ششم اهمیت، اخذ فرانشیز با میانگین رتبه 4/96 در مرتبه هفتم و انجام صحیح امور درمانی با میانگین رتبه 4/88 در مرتبه هشتم اهمیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: خدمات، هزینه، پاراکلینیک، فرانشیز، سیستم های هزینه یابی
  • محمد جواد ایزدی، زهره فزایبی، مهدی وثوق *، فاطمه بیرجندی صفحات 53-72
    حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی ایران به حقوق و وظایف شهروندان ایرانی و دولت توجه می کند. این مقوله در ادبیات رسمی و حتی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران جایگاه رسمی چندانی ندارد و حتی مباحث پیرامونی آن نیز جدید محسوب می شوند. با این حال، حقوق شهروندی در کشور ما ویژگی های خاصی دارد که در صورت توجه به آن ها می توان ابعاد و جنبه های مختلف آن را مورد بررسی قرار داد. به نظر می رسد رویکرد چندفرهنگی گرایی تا حدود زیادی می تواند ابعاد پنهان حقوق شهروندی را به ما نشان دهد. به همین دلیل نوشتار حاضر این سوال را مطرح می کند: ویژگی ها و ابعاد حقوق شهروندی در زمینه چندفرهنگ گرایی شامل چه مواردی است؟ فرضیه مقاله این است که توجه به حقوق قومیت ها، اقلیت های مذهبی، زنان و گروه های اجتماعی بخش قابل توجهی از ابعاد چندفرهنگی گرایی حقوق شهروندی در جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهند. ضمن این که چندفرهنگی گرایی به دنبال شناسایی و اعطای حقوق به گروه های اجتماعی در عرصه سیاست و اجتماع است.
    کلیدواژگان: چندفرهنگی گرایی، حقوق شهروندی، جمهوری اسلامی ایران، گروه های اجتماعی
  • مجتبی انصاری شهیدی *، فاطمه بخشنده، ریحانه محمدی دینانی صفحات 73-100
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه نشخوار فکری و تنظیم هیجانی شناختی با علائم اختلال خواب در دانشجویان دانشگاه اصفهان بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 94-1393 تشکیل می دادند. نمونه پژوهش شامل 330 نفر از دانشجویان (165 پسر / 165 دختر) بود که به روش نمونه گیری طبقه ای چندمرحله ای انتخاب گردیدند. کلیه آزمودنی ها به پرسشنامه های نشخوار فکری (یوسفی، 1387)، تنظیم هیجانی گراتز (2004) و مقیاس ارزیابی اختلال خواب موسسه سلامت تگزاس(2014) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی و تحلیل رگرسیون به روش ورود گام به گام) استفاده گردید. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که نشخوار فکری، از ابعاد تنظیم هیجان عدم پذیرش هیجان، دشواری تنظیم هدف، دشواری کنترل تکانه، عدم آگاهی هیجانی، محدودیت در راهبردهای هیجانی و عدم شفافیت هیجانی با علائم اختلال خواب رابطه مثبت و معنادار دارند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که نشخوار فکری در کنار عدم پذیرش هیجان قادر به پیش بینی علائم اختلال خواب است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که با نشخوار فکری کمتر و پذیرش پاسخ دهی هیجانی، علائم اختلال خواب کمتری تجربه می شوند.
    کلیدواژگان: نشخوار فکری، تنظیم هیجانی شناختی، علائم اختلال خواب
  • سید عظیم الله عصمتی * صفحات 101-118
    دستور زبان های عربی و فارسی دری، کاربردهای ویژه ای دارد، که علم نحو در میان زبان های عربی و فارسی دری، کاربردهای ویژه و خصوصیات مختص به خود را دارا است. نحو یک اصطلاح قدیمی است که با قواعد دستوری زبان از آغاز سخنگوی و دستوری نگاری زبان ها با هم ارتباط تنگاتنگ داشته، و هم در ابیات نثری و شعری قابل درک است، هرگاه به کلمات، و یا جملات عربی و فارسی، از دید دستوری نگاه انداخته شود ارزشیابی آن توسط علم صرف واژه شناسی و علم نحو طرز ترکیب آن بدست می آید، بناء نسبت یکی از مباحث کلیدی هر دو زبان هست که در ترکیب جملات از دیدگاه دستوری نقش آفرینی می نماید، که همین نقش آفرین در دستور باعث زیبایی کلام و متین بودن آن میگردد؛ سپس فرق نسبت در دستور زبان عربی و زبان فارسی دری وجود دارد. و همچنین شباهت های بسیاری نیز بین این دو، وجود دارد. از آنجایی که علم صرف یکی علوم اساسی هر دو زبان مزبور است از جمله مباحث اساسی علم نسبت و کاربرد آن در دستور هر دو زبان است. که دارای گونه های مختلف و کاربرد وسیع در دو زبان فارسی دری و زبان عربی را دارد، بر آن شدیم تا به بررسی نسبت و کاربرد آن در دو زبان فارسی دری و عربی بپردازیم. روش تحقیق: در تحقیق این موضوع از شیوه کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نسبت، دستور زبان عربی و فارسی دری، ادبیات تطبیقی
  • محسن عزتی * صفحات 119-136
    مواضع روسیه در قبال انقلابهای عربی شاهد تغییرات گستردهای بود. همین موضوع سطح منافع و نقش مورد توجه روسیه در منطقه خاورمیانه و ماهیت تعامل این کشور با متغیرات و حوادث بوجود آمده در نتیجه این انقلاب ها را نشان میدهد. مواضع روسیه نسبت به انقلاب های عربی همراه با ملاحظه کاری نسبی و تفکر زیاد بود که به کندی در واکنش نشان دادن این کشور منتهی شد. این پژوهش با هدف بررسی سیاست خارجی روسیه در قبال بحران سوریه به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و اطلاعات لازم از مقالات و منابع اینترنتی جمع آوری شده است. بنابراین سوال اصلی این تحقیق بدین گونه مطرح می شود که، مهمترین استراتژی هایی که روسیه برای سیاست خارجی خود در بحران سوریه برای تامین منافع ملی اتخاذ کرد چیست؟ یافته های پژوهش بیان میدارد که، به نظر میرسد تامین امنیت مرزهای روسیه از طریق مبارزه با نیروهای معارض و تروریست های موجود در سوریه، مبارزه با یکجانبه گرایی آمریکا، تامین منافع تجاری- اقتصادی، و تامین امنیت انرژی و ارتقای جایگاه بین المللی از جمله مهمترین استراتژی اتخاذ شده مسکو در بحران سوریه باشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی روسیه، بحران سوریه، نیروهای تروریستی، یکجانبه گرایی آمریکا، منافع اقتصادی - تجاری