فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال دوم شماره 23 (اسفند 1397)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال دوم شماره 23 (اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/07
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سید امیر موسوی * صفحات 1-12
    امروزه مساله زیارت قبور، موضوعی جنجال برانگیز در میان مسلمانان است. از سوی دیگر، حدیث می تواند منبعی مطمئن برای پایان دادن به این بحث باشد. گردآوری احادیث پیامبر و تحقیق در آن ها در میان اهل سنت دورانی پر فراز و نشیب از سر گذراند که مهم ترین خروجی آن شش کتاب بود؛ که به کتب سته معروف شدند. این کتب به عنوان معتبرترین و مورد توجه ترین کتب حدیثی اهل سنت، به صورت منبعی بسیار مهم برای استخراج احکام در آمدند. هدف این پژوهش تبیین نظر کتب شش گانه دربارهزیارت قبور است. در این پژوهش که به روش اسنادی- تحلیلی و با مراجعه به منابع اصلی یعنی خود کتب سته صورت گرفت؛ این نتیجه به دست آمد؛ که در صحیح بخاری چیزی درباره زیارت نیامده اما در پنج کتاب دیگر عموما با زیارت قبور موافقت شده است. پس در مجموع می توان گفت این کتب با زیارت قبور موافقت دارند. همچنین این نتیجه به دست آمد که مطابق گزارش این منابع، زیارت قبور در ابتدا ممنوع بوده، ما پس از مدتی مجاز اعلام شده و حتی بدان امر شده است.
    کلیدواژگان: زیارت قبور، کتب سته، صحاح سته، صحیح بخاری، صحیح مسلم
  • نهیه سنگین آبادی * صفحات 13-23
    یکی از وجوه تاریخی سلسله سامانی، حضور اقوام و افراد متعدد در این حکومت و تشکیلات نظامی این حکومت بخصوص اقوام ترک میباشد. که در نتیجه حضور آنان تحولات اساسی در قلمرو سامانی به وجود آمد.پایگاه اجتماعی و سیاسی سامانیان در ایران مرزبانی بوده اسکت. و تکاپوهای سیاسی و نظامی امیر اسماعیل سامانی در نیل به حکومت مستقل با استفاده از تشکیلات نظامی و گسترش فتوحاتبه خارج از مرزهای ایران همگی نشات گرفته از خوی مرزبانی سامانیان بوده است. و سامانیان به عنوان وفادارترین حکومت ها به عباسیان بودند و زمانی که به قدرت رسمی دست یافتند از نظر تشکیلات نظامی و سنت های درباری با دستگاه خلافت عباسی همانندی داشتند.و ارتشی از ملیت های گوناگون بخصوصی ترکان را بنیان نهادند که در گسترش و دوام حکومت سامانی نقش بسزایی را ایفا نمودند.
    کلیدواژگان: سامانیان، تشکیلات نظامی، ترکان، غلامان
  • زهرا خیاط بهبهان *، بهاره خیاط بهبهان صفحات 47-63
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین شفاف سازی اطلاعات حسابداری و رفتار سرمایه گذاران در شرکتهای صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی از شاخه تحقیقات میدانی و از نظر زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کارکنان 112 شرکت صنعتی در سال 1397 می باشد که تعداد آن ها 340 نفر می باشد. حجم نمونه از طریق جدول مورگان 181 نفر انتخاب گردید. همچنین در این تحقیق از نمونه گیری غیرتصادفی (در دسترس) استفاده شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه بود که در یک مطالعه مقدماتی روایی و پایایی این پرسشنامه ها به اثبات رسیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، روش های آماری توصیفی و استنباطی نظیر آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. داده پردازی نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین شفاف سازی اطلاعات مالی و رفتار سرمایه گذاران در شرکت های صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد و همه ابعاد شفاف سازی اطلاعات مالی با رفتار سرمایه گذاران در شرکت های صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه که میزان اثرگذاری متغیرهای تحقیق بر رفتار سرمایه گذاران در شرکت های صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مشخص میکند نشان داد که تمامی متغیرهای مستقل، ساختار مالکیت با بتای (0,455)، شفافیت مالی با بتای (0,178) و ساختار هیئت مدیره با بتای (0,161) به ترتیب بیشترین نقش را بر روی رفتار سرمایه گذاران در شرکت های صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران داشته اند.
    کلیدواژگان: شفاف سازی اطلاعات مالی، ساختار مالکیت، شفافیت مالی، ساختار هیئت مدیره، رفتار سرمایه گذاران
  • علی کیانی زاده *، مهدی وثوق، فاطمه بیرجندی، زهرا قاسمی صفحات 65-81
    حقوق بین الملل بشردوستانه را میتوان مجموعه قواعدی دانست که درصدد کاستن از رنج و آلام انسانها در هنگام خصومت های نظامی و غیرنظامی است. بدین معنا که طرف های درگیر، آسیب- دیدگان، مجروحان جنگی، مبارزه مشروع نظامیان، و قاعده مند بودن رفتار نظامیان در طول جنگ ها می بایست تابع قواعد و قانونی باشد که عدول هرکدام از موارد مذکور شناسایی و با آن مقابله شود. تروریسم و مخصوصا تروریسم نوین یکی از پدیده های اجتماعی است که قواعد بین المللی بشردوستانه را با دشواری هایی روبرو ساخته است. از این جهت که شناسایی عاملان، دولت های درگیر، حامیان و قواعد حاکم بر تخاصم را بسیار سخت کرده است. به هرحال حقوق بین الملل بشردوستانه با گسترش مجموعه قواعد و قوانین خود در مبارزه با تروریسم همچنان بر اصول خود مبنی بر کاستن از مصائب ناشی از جنگ ها و تخاصمات منطقه ای و بین المللی مصمم است. هدف مقاله حاضر نیز بررسی چالش های تروریسم نوین از منظر حقوق بین الملل بشردوستانه است. ضرورت بحث از آن رو است که شکل گیری تروریسم نوین بر دامنه قواعد و پیچیدگی مقابله با خشونت های بین المللی افزوده است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل بشردوستانه، تروریسم، جنگ، تروریسم نوین، خشونت های بین المللی
  • جواد آقا محمدی *، ژیلا سبحانی صفحات 83-96
    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت استنادی مقاله های منتشر شده نشریه آفاق علوم انسانی بوده است. روش تحقیق در این پژوهش تحلیل استنادی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و نرم افزار اکسل استفاده شده است. از ابتدای آغاز به کار نشریه تاکنون جمعا 126 مقاله تالیف شده است که میانگین تعداد مقالات برای هر شماره 6/3 و میزان کل استنادها 3173 که میانگین استناد برای هر شماره 158/65 منبع می باشد. طبق یافته های پژوهش، در بین منابع اطلاعاتی کتب (اعم از فارسی، لاتین و عربی) با بیش از 53/29 درصد و از نظر وضعیت زبانی منابع فارسی با 54/02 درصد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند. بیشترین تعداد مقالات مربوط به مردان با 162 و 66/25 درصد و مابقی مربوط به زنان با 82 مقاله و 33/75 درصد بوده است. بیشترین مقالات منتشر شده به صورت گروهی با 75 مقاله و 59/52 درصد بوده است. پرکارترین نویسنده در بین نویسندگان مقالات مربوط به مسعود ولی عرب با 4 مقاله بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، مقاله، استناد، نشریه آفاق علوم انسانی