فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال سوم شماره 24 (فروردین 1398)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال سوم شماره 24 (فروردین 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا پریزاد، امیر حاتمی فر صفحات 1-16
    از آنجا که دانش و اطلاعات نقش اساسی در رشد و ایجاد ارزش افزوده در جوامع توسعه یافته و پسا صنعتی دارد و روند پیشرفت جوامع صنعتی در طول تاریخ نشان می دهد عواملی چون اطلاعات، فناوری و دانش، جوامع در حال توسعه را به دوره توسعه یافتگی و پسا صنعتی رهنمون می سازد، بنابر این توجه به ارتقاع سطح دانش داخلی در جهت توسعه اقتصادی مبتنی بر دانش الزامی می باشد.از این رو این مقاله باهدف شناخت و آگاهی از نقش نخبگان اقتصادی در روند رشد و توسعه ایران بعد از انقلاب اسلامی انجام شده است. با توجه به نتایج این تحقیق به منظور رشد و توسعه پایدار اقتصاد می بایست بستر و زیر ساخت اقتصادی کشور هموار گردد بنابرین طبق الگوی طراحی شده دانشگاه با رفع نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی و همچنین با ایجاد نوآوری در محصولات و خدمات، رشد مستمر صنعت را فراهم کرده و با ارتقای سطح دانش، پیشرفت اقتصادی را میسر میسازد. این امر منجر می شود کشور در مقابل انواع تحریم ها مقاوم بوده و با استقلال اقتصادی، عزت و افتخار ملی را فراهم میکند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد مقاومتی، نخبگان
  • زهرا خیاط بهبهان *، صدیقه زارعی صفحات 17-38
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر اجتناب مالیاتی شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور از طریق تکنیک غربالگری طی 10 سال (1394-1385) تعداد 91 شرکت از بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید. متغیرهای پژوهش با نرم افزار Excel محاسبه و سپس داده ها به صورت تلفیقی یا ترکیبی با استفاده از نرم افزار Eviews و با استفاده از رگرسیون OLS و SLS2 تجزیه و تحلیل شده است. در پژوهش حاضر برای تعیین پایایی و مانایی متغیرهای پژوهش از آزمون لوین3، لین 4 و چو5 و دیکی فولر 6 استفاده شده و برای بررسی همخطی متغیرها از آزمون عامل تورم واریانس بهره گرفتیم که نتایج نشان می دهد که متغیرها پایا بوده و همخطی بین آن ها وجود ندارد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که ساختار مالکیت متمرکز به دست آمده از طریق حق رای ارتباط مثبتی با اجتناب مالیاتی دارد حقوق و جریان نقدی با اجتناب از مالیات مرتبط نیستند.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، اجتناب مالیاتی، نرخ موثر مالیاتی
  • سید محمد فردحسینی * صفحات 39-55
    رعایت حقوق متهم در یک نظام حقوقی عدالت محور منوط به حاکمیت قانون و تشکیلات قضایی شایسته و کارآمد است. دستگاه قضایی هر جامعه در اجرای سیاست جنایی رویه های گوناگونی را در دستور کار خود قرار می دهد، فرآیند رسیدگی به دعاوی کیفری نقش و تاثیر مقام قضایی را در سیاست جنایی نمودار می سازد. از مهم ترین شرایطی که موجبات ثبات نظم جامعه را از یک طرف و احقاق حقوق فردی اشخاص و جامعه را از طرف دیگر تضمین میکند رعایت دادرسی عادلانه می باشد.این تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای یا اسنادی استفاده شده است. در نهایت با توجه به نتایج این تحقیق مشخص شد با اجرای مواردی مانند ضابطه مندی، کاستن از امکان سوءاستفاده از مقررات، حق بهره مندی از وکیل در تمام مراحل دادرسی، افزایش اختیارات قانونی و استقلال بازپرس، تقلیل برخی اختیارات سابق دادستان و تعیین شرایط و محدودیت های جدید برای احراز عنوان ضابط دادگستری و وظایف محوله، نظارت بیشتر نسبت به قرارهای تامینی منتهی به بازداشت، دگرگونی در ساختار مراجع قضایی و نحوه رسیدگی این مراجع به دعوی کیفری در مراحل مختلف، برخی از الزامات حقوق متهم در دادرسی عادلانه فراهم می شود.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، متهم، حقوق متهم، دادرسی عادلانه، حقوق کیفری
  • فرج الله قلی پور، آرش بنی اسدی، فاطمه بیرجندی *، زهرا قاسمی صفحات 57-74
    حقوق بین الملل عمومی در واقع همان حقوق برابر میان انسان ها در سراسر جهان است که فارغ از جنسیت، نژاد، زبان و مذهب شناخته می شود و بر مبنای آن نیز سازمان های بین المللی نظیر ملل متحد، و نهادهای زیرمجموعه آن یعنی شورای امنیت، دیوان بین المللی دادگستری و مجمع عمومی حقوقی را برای انسان ها تعیین کرده و خواهان دستیابی به آن هستند. به همین منظور، اصلی به نام حقوق عمومی مطرح می شود که به همه انسان ها تعلق پیدا می کند. از سوی دیگر، گروه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیز مشاهده می شوند که حقوق عمومی را نه تنها روشی برای دستیابی به حقوق خود کافی نمی بینند، بلکه حتی مطالبات خاصی را نیز مطرح می کنند. گروه های محیط زیست، زنان، طرفداران صلح، کمپین های خلع سلاح هسته ای، مخالفان گرم شدن کره زمین و... در زمره این گروه ها به شمار می روند. به نظر می رسد میان دو دسته از حقوق، تعامل و تقابل هایی مشاهده می شود که البته توسط فرایند جهانی شدن شکل گرفته و دامن زده می شود. بدین معنا که شرایط ناشی از جهانی شدن باعث طرح مطالبات خاص گروهی شده است که در تقابل با حقوق عمومی بین الملل قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل عمومی، حقوق خاص، جهانی شدن، حقوق بشر، سازمان ملل
  • اکبر ساجدی، جواد نعمتی *، یوسف خیری، میرمحسن عرفانی راد صفحات 75-91
    قرآن از زبان کفار و مشرکان شبهات و پرسش هایی را در چهار محور نقل کرده است. پرسش هایی درباره خداوند، پیامبر، قرآن و قیامت. پرسش هایی از قبیل این که مگر می شود خدا یگانه باشد؟ اگر خدا وجود دارد، چرا دیده نمی شود؟ چرا خدا با خود ما سخن نمی گوید؟ چرا پیامبر فرشته نیست؟ چه کسی استخوان های پوسیده را زنده می کند؟ این پژوهش با احصای آیاتی که نوعی پرسشگری و یا شبه هافکنی کفار و مشرکان را طرح کرده است، پاسخ های حکیمانه خداوند متعال را به این دسته از پرسش ها با محوریت دو تفسیر مجمع البیان و نمونه مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که قرآن هیچ یک از پرسش های طرح شده را بی پاسخ نگذاشته است. غالب این پرسش ها ادعاهایی بی دلیل هستند. نتیجه آخر این که مهم ترین شبهات پیرامون قیامت طرح شده است. این مطلب اهمیت اعتقاد به سرای آخرت را نشان داده و نقش آن را در دینداری مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: شبهات، قرآن، تفسیر، مجمع البیان، نمونه
  • خدیجه نوروزی، زینب حاجی زاده رستمی، زهرا ولیپور، طاهره شبستانی صفحات 93-109
    ابوریحان محمد بن احمد بیرونی (362-440ه) از علمای بزرگ و از ریاضی دانان و منجمان شرق است. تالیفات این مرد بزرگ به زبان عربی به عنوان زبان علمی عالم اسلام و ایران بوده است. التفهیم لاوائل صناعه التنجیم یکی از تالیفات ابوریحان بیرونی که در سال 420 ه.ق. و در غزنه و زمان پادشاهی محمود غزنوی نوشته شد و دو متن فارسی و عربی از آن موجود است. هدف محققان در این مقاله، بررسی و نقد التفهیم ابوریحان بیرونی از نظر موضوع و پردازش کتاب و روش کار آن نیز به شیوه تحلیل محتوا و بررسی اسنادی میباشد. کتاب التفهیم با گفتاری پیرامون هندسه آغاز می شود و سپس به شمار (حساب) می پردازد. گفتار سوم پیرامون حال های آسمان و زمین، با فصل هایی پیرامون سیاره ها و ستاره ها، خشکی ها و دریاها، ماه و سال و گاه شماری، است. گفتار چهارم پیرامون اسطرلاب است. پس از این پیشنیازها به گفتار پنجم می رسیم که پیرامون قانون های اخترشناسی است. بیرونی در آغاز گفتار پنجم، به پیشنیاز بودن گفتارهای پیشین برای فراگیری این قانون ها اشاره می کند.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، بیرونی، التفهیم، فعالیت علمی