فهرست مطالب

نشریه آفاق علوم انسانی
سال سوم شماره 25 (اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داریوش شعبان*، محسن حسن وند صفحات 1-18
    در سال های اخیر روند استفاده از شبکه های اجتماعی و به ویژه تلگرام برای گذران اوقات فراغت در میان قشرهای مختلف مردم مخصوصا جوانان دیده می شود. استفاده از شبکه تلگرام توانسته است به عنوان بخشی مهم در ساعات زندگی افراد به شمار رود. با توجه به استفاده زیاد دانشجویان از این شبکه اجتماعی در پژوهش حاضر به بررسی نقش شبکه اجتماعی تلگرام بر گذران اوقات فراغت (دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان) پرداخته شده است. این پژوهش با روش پیمایشی انجام شده است به منظور جمع آوری و گرداوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام و شیوه های روابط اجتماعی دانشجویان رابطه مثبت وجود دارد و تاثیرگذار است. همچنین، یافته ها نشان داده است که استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام و سلامت روان دانشجویان تاثیر دارد علاوه بر این، یافته ها نشان داده است استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام، بر بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان تاثیر دارد. و هچنین یافته ها نشان داده است که استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام برای برقراری ارتباط بین دانشجویان با جنس مخالف رابطه معنی داری وجود ندارد و تاثیرگذار نیست.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، شبکه های اجتماعی مجازی، تلگرام، دانشجویان، لرستان
  • رضا پری زاد، هاجر نظری صفحات 19-32
    مولفه کارآفرینی یکی از شاخص های تاثیرگذار بر رشد اقتصادی کشورها و از جمله عواملی است که سیاست گذاران اقتصادی به آن توجه دارند. پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی و همچنین تغییرات سریع در جوامع گوناگون باعث شده که کارآفرینی مورد توجه زیادی واقع شود. در ایران نیز در چند سال اخیر موضوع کارآفرینی همواره مورد توجه بوده اما با مشکلات زیادی نیز مواجه گردیده است. کارآفرینی یکی از مهم ترین راهکارها برای رسیدن به توسعه اقتصادی و افزایش بهره وری جوامع می باشد اما این راهکار به آسانی قابل اجرا نمی باشد و مشکلات و موانعی را در سر راه خود دارد. در این مقاله سعی شده که علاوه بر تعاریف کارآفرینی، مشکلات و موانع آن با توجه به چالش های سیاسی اقتصادی بعد از انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، موانع کارآفرینی، انواع کارآفرینی
  • رضا عبادی جام خانه، علی اکبر جعفری تبار، کاظم علی زاده مرزناکی، بهروز داداشی اومالی صفحات 33-56
    هدف محققان در این مقاله" بررسی و تحلیل خودآگاهی استعماری و قانون خواهی در اندیشه های اعتمادالسلطنه "بوده وروش تحقیق روش تحلیلی- تاریخی میباشد. مطالعات "خودآگاهی استعماری" یکی از حوزه های مطالعاتی جدید درباره اغلب مسائل کشورهای آسیایی و آفریقایی است. این نگرش انتقادی به مجموعه ای از دیدگاه های نظری اشاره دارد که با تاکید بر پیامدهای استعمارگری به تحلیل گفتمان انتقادی از استعمار می پردازد. این دیدگاه تلاش می کند قدرتی را که از طریق کشورگشایی بنا شده، نامشروع جلوه دهد. در دیدگاه خودآگاهی استعماری مردم بومی درگیر مبارزه علیه باورها، ارزش ها، عادات و سنت های فرهنگ تازه واردی می شوند که با فرهنگ
    خودشان ادغام شده و چه بسا آن را به چالش کشیده است . در تحلیل و نتایج این تحقیق می توان گفت برجسته ترین مولفه ها و زمینه ها در پیدایش اندیشه خودآگاهی استعماری در اعتمادالسلطنه تحت تاثیر سه جریان بوده است که عبارتند از: 1- تاثیر اقامت در فرانسه 2- تاثیر روابط سیاسی اعتمادالسلطنه با رجال معاصرش 3- فعالیت شخصی و گروهی اعتمادالسلطنه در نگارش رساله ها و مقالات با اهداف اندیشه خودآگاهی استعماری و بومی سازی علوم و عمران و آبادانی ایران.
    کلیدواژگان: قانون خواهی، خودآگاهی استعماری، اندیشه های اعتمادالسلطنه
  • فاطمه ایزدی، مجتبی همت زاده، فاطمه بیرجندی، زهرا قاسمی* صفحات 57-74
    حقوق بین الملل در معنای گسترده و عام آن به دنبال برقراری هنجارهای جهانی و بشردوستانه جهت حفظ و گسترش صلح جهانی است. به همین دلیل بررسی سازوکارها و فرایندهایی که مانع ایجاد صلح جهانی می شود، بخشی از قواعد برقراری صلح جهانی محسوب می شوند. حقوق بین الملل با فرا رفتن از حاکمیت ملی و توجه به مقررات حقوق بشری درصدد ایجاد تعالی و آرامش میان انسان ها در سراسر جهان است و در همین راستا، مسائل نژادی، قومی، ملی و مذهبی به عنوان عواملی ثانوی و فرعی در نظر گرفته می شوند. بدین ترتیب همبستگی از طریق حاکمیت آمرانه قانون، منع توسل به زور، پذیرش قواعد بین المللی و بشردوستانه و گسترش نقش سازمان بین المللی و احترام به برنامه ها و سازوکارهای آنان می تواند تا حدود زیادی به گسترش صلح جهانی کمک نماید. در همین راستا نوشتار حاضر تلاش می کند تا نقش و جایگاه حقوق بین الملل را در گسترش صلح جهانی بررسی نماید و همچنین با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و به کارگیری منابع اسنادی و کتابخانه ای، موانع و چالش های صلح جهانی را مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، صلح جهانی، قواعد بین المللی، سازمان های بین المللی، حقوق بشر
  • عارف وفایی صفحات 75-95
    مطالعات روابط بین الملل از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ زیرا پژوهش و تحقیق و همچنان تدوین نظریه از طریق روش شناسی انجام می شود. بنابراین، چگونگی به دست آوردن شناخت قابل اطمینان و فهم پدیده های روابط بین الملل، توسط روش شناسی صورت میگیرد. نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای به این سوال پاسخ داده است؛ که چه نسبتی بین علوم طبیعی و به ویژه فیزیک و علوم اجتماعی و به ویژه روابط بین الملل وجود دارد؟ فرضیه که در پاسخ به این سوال در اینجا مورد ملاحظه قرار میگیرد، بیانگر این مطلب است؛ که علوم اجتماعی و به ویژه روابط بین الملل به شدت تحت تاثیر روش شناسی علوم طبیعی و به صورت مشخص فیزیک قرار دارد. اثبات گرایی در روابط بین الملل روشی است که با الگوگیری از روش های علوم طبیعی به مطالعه پدیده های روابط بین الملل می پردازد و این روش از ابتدا تا اکنون در قالب های متفاوتی چون؛ استقراگرایی منطقی، ابطال گرایی و فیزیک کوانتوم تکامل یافته است.
    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، اثبات گرایی، ابطال گرایی و فیزیک کوانتوم
  • روح الله یاری زاده صفحات 97-108
    سرقت مسلحانه نوعی از سرقت است که در آن از سلاح به عنوان ابزار تهدید استفاده می شود آنچه در سرقت مسلحانه حائز اهمیت است کیفیات شکل عناصر تشکیل دهنده آن میباشد. این جرم ممکن است بصورت سازمان یافته و یا عادی اتفاق بیفتد. سرقت مسلحانه در بین انواع سرقت دارای اهمیت مطالعاتی فوق العاده ای است زیرا همزمان امنیت جانی و مالی افراد جامعه را تهدید میکند. این تحقیق با هدف بررسی مواد مربوط به سرقت مسلحانه تلاش کرده است تا مجازات سرقت های مسلحانه در حقوق ایران را تشریح نماید. سرقت مسلحانه در قانون کشورمان به دو صورت در ماده های 651 و 652 آمده است. سرقت در علم حقوق از مباحث حقوق جزاء اختصاصی است از آنجایی که اموال شخصی و دولتی همواره در معر سرقت سارقین قرار داشته و دارد این مختصر به توضیح این جرم اختصاص یافته امید است مورد توجه قرار گرفته و مفید فایده باشد.
    کلیدواژگان: سرقت، سرقت مسلحانه، راهزنی