فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سوران رجبی، محسن نظرپور، فاطمه تابناک صفحات 9-24
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش کارکردهای اجرایی (انعطاف پذیری ذهن، بازداری و توجه پیوسته) در پیش بینی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در نوجوانان دختر است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر متوسطه شهرستان خورموج هستند که در سال 94 – 95 تحصیل کرده اند. نمونه پژوهش شامل 117 نوجوان دختر مقطع متوسطه دوم است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند. ابزارهای پژوهش مقیاس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نرم افزارهای ویسکانسین، استروپ و عملکرد پیوسته می باشند. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که انعطاف پذیری و بازداری پیش بینی کننده سرزنش خود؛ انعطاف پذیری، بازداری و توجه پیوسته پیش بینی کننده نشخوارگری؛ انعطاف پذیری شناختی و بازداری شناختی پیش بینی کننده راهبرد تمرکز مجدد مثبت؛ انعطاف پذیری شناختی و توجه پیوسته، پیش بینی کننده ارزیابی مجدد و توجه پیوسته و بازداری پیش بینی کننده توسعه دیدگاه بوده است. همچنین بازداری شناختی توانسته است که میزان فاجعه سازی را در نوجوانان گروه نمونه پیش بینی کند.
    نتایج
    این نتایج رهنمودهایی به منظور بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با استفاده از کارکردهای اجرایی را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، انعطاف پذیری ذهن، بازداری، توجه پیوسته، تنظیم شناختی هیجان، نوجوان
  • جعفر بهادری خسروشاهی صفحات 25-39
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین های ادراکی حرکتی بر مهارت های حرکتی درشت و ظریف دانش آموزان دبستانی مبتلا به فلج مغزی بود.
    روش
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش مشتمل بر کودکان فلج مغزی 7 تا 15 سال دبستان های استثنایی شهر تبریز بودند که تعداد 20 نفر که شرایط شرکت در پژوهش را داشتند، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل (10 نفر گروه آزمایش و 10 نفر گروه کنترل) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون کفایت حرکتی لینکلن اوزرتسکی قبل و بعد از مداخله استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری توصیفی میانگین و انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که تمرین های ادراکی حرکتی بر مهارت های حرکتی درشت و ظریف در کودکان مبتلا به فلج مغزی تاثیر دارد. در واقع تمرین های ادراکی حرکتی باعث بهبود مهارت های حرکتی درشت و ظریف در کودکان مبتلا به فلج مغزی می شود.
    نتیجه گیری
    بنابراین مداخله ادراکی حرکتی می تواند بر بهبود مهارت های حرکتی کودکان فلج مغزی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی درشت، مهارت های حرکتی ظریف، فلج مغزی
  • کریم سواری، سمیه سلمانی کله صفحات 40-51
    مقدمه
    هدف از تحقیق حاضر برآورد مقدماتی ساخت و تعیین پایایی و روایی پرسش نامه حافظه بوده است.
    روش
    کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور مرکز اهواز در سال تحصیلی 1396 جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل داده اند که از بین آن دانشجویان 250 نفر (200 دختر و 50 پسر) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. جهت سنجش متغیر حافظه از پرسش نامه تحلیل عاملی اکتشافی محقق ساخته استفاده گردید. داده های تحقیق از طریق نرم افزار Spss و Amos تجزیه و تحلیل گردیدند. روش تحقیق حاضر توصیفی- اکتشافی است.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسش نامه تحلیل عاملی شده حافظه از 12 ماده و دو عامل حافظه مربوط به اتفاقات آینده (7 ماده) و حافظه مربوط به اتفاقات گذشته (5 ماده) تشکیل شده است. پایایی ماده ها از طریق باز-آزمایی 75/0 و از طریق آلفای کرونباخ کاملا رضایت بخش و روایی ماده ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه با گذشت زمان خیلی از پرسش نامه های حافظه کارایی دقیق خود را از دست می دهند لذا با کمک پرسش نامه حاضر می توان موضوع حافظه که بر مبنای تحقیقات جدید پایه گذاری شده است را سنجید و از پرسش نامه یاد شده می توان در موقعیت های مختلف استفاده نمود.
    کلیدواژگان: حافظه مربوط به آینده، حافظه مربوط به گذشته
  • زهرا هژبرنیا، سعید اشرف پور نوایی، غلامرضا علی نژاد، رضا گودینی صفحات 52-66
    مقدمه
    شیوع بیماری پارکینسون در سال های اخیر به خصوص در میان سالمندان افزایش یافته است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر 8 هفته تمرینات ثبات دهنده مرکزی بر میزان انگیزه درونی بیماران پارکینسون بود.
    روش
    طرح تحقیق، نیمه تجربی و میدانی بود که آزمودنی ها در دامنه سنی 55-75 سال و با سطح بیماری خفیف تا متوسط از مقیاس هون و یار (H&Y) به صورت در دسترس و تصادفی به دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. مداخله به مدت 8 هفته و در هر هفته 3 جلسه تمرینی ثبات دهنده مرکزی برگزار شد. در این تحقیق از پرسش نامه انگیزش درونی (مک آئولی و همکاران، 1989) استفاده شد. برای توصیف داده ها از میانگین و انحراف استاندارد برآمده از آزمون های توصیفی و برای تغییرات بین گروه ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که گروه آزمایش دارای برتری معنی داری به لحاظ آماری در شاخص های انگیزه کلی، شایستگی ادراک شده، علاقه و لذت و کوشش و تلاش داشته است.
    نتیجه گیری
    احتمالا در پژوهش حاضر، افزایش تجربیات حرکتی و همچنین بهبود قوای جسمانی منجر به افزایش انگیزه درونی (علاقه و لذت، شایستگی ادراک شده، کوشش) شد.
    کلیدواژگان: انگیزه درونی، پارکینسون، ثبات مرکزی
  • نجمه دهقان، سالار فرامرزی، محمدعلی نادی، مژگان عارفی صفحات 67-87
    مقدمه
    علوم اعصاب شناختی و خواندن ارتباط بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند. با نگاهی به چالش های عصب شناختی نارساخوانی و مزایای کارکرد شناختی و عصب روان شناختی بازی هدف کلی پژوهش اثربخشی بسته آموزشی بازی های شناختی بر مهارت های عصب روان شناختی دانش آموزان نارساخوان بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و دوره پیگیری(2ماه پس از اجرای پس آزمون)بود که 30 نفر از دانش آموزان نارساخوان پسر به طور غیر تصادفی به عنوان نمونه انتخاب، و به صورت تصادفی و به طور مساوی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. آموزش به کمک ابزار محقق ساخته در 25 جلسه 5/1 ساعته طی سه ماه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. برای گردآوری اطلاعات، از مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش چهارم، آزمون نارساخوانی نما و آزمون عصب روان شناختی کانرز استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش بسته بازی های شناختی بر بهبود عملکرد عصب روان شناختی دانش آموزان نارساخوان موثر است(p<0.01). همچنین نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نیز نشان داد اثر آموزش بسته بازی های شناختی بر بهبود عملکرد مهارت های عصب روانشناختی دانشآموزان نارساخوان پایدار بوده است (p<0.01).
    نتیجه گیری
    بسته آموزشی بازی های شناختی میتواند رویکرد درمانی موثری در جهت بهبود مهارتهای عصب روانشناختی دانش آموزان نارساخوان که پیش نیاز خواندن می باشد، باشد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان نارساخوان، عصب روان شناختی، بازی های شناختی
  • علی اصغر عیوضی حشمت، محمد محمودی میمند، علیرضا آقایوسفی، زهرا استادیان خانی صفحات 88-103
    مقدمه
    هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه تاثیر انتخاب محصول مورد علاقه مشتری بر حسب شکل و رنگ بر موج آلفا می باشد. برای انجام تحقیق چهار مجموعه تصاویر با اشکال (گرد و تیز) و با رنگ های (سرد و گرم) برای محصولات بیسکویت و پاستا طراحی گردید. با استفاده از دستگاه QEEG، امواج الکتریکی باند آلفای افراد با نمایش تصاویر چهارگانه ثبت گردید. سپس از افراد خواسته شد تا مجموعه تصویر ترجیحی خود را انتخاب نمایند. با استفاده از واریانس چندمتغیره، ارتباط امواج الکتریکی باند آلفا با تصاویر ترجیحی تجزیه وتحلیل گردید.
    روش
    روش تحقیق حاضر، تجربی با استفاده از چند گروه آزمودنی بوده و نمونه اولیه 375 نفر به صورت تصادفی از بین دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز قم، انتخاب و بر اساس سن، جنس و دست برتری، 72 نفر به طور تصادفی در گروه نمونه نهایی قرار گرفت به گونه ای که میانگین سن، نسبت جنس و دست برتری جامعه در گروه نمونه رعایت شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد نوسانات آلفا ناشی از مشاهده با در نظر گرفتن اولویت هشیارانه انتخاب شده در الکترودهای O1، T5، T3، C3 و C4 ارتباط معنی داری داشت. تحلیل یافته ها نشان می دهد به طور کلی افرادی که شکل گرم را ترجیح می دهند با دیدن تصاویر سفید، گرم و سرد (اعم از گرد و تیز) در الکترودهای مذکور موج آلفای بیشتری تولید می کند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که صرف تصاویر نمایشی نقشی در انتخاب آن ها نداشته و در مجموع تصاویر گرم نسبتا بیش از تصاویر سرد موج آلفا تولید می کند.
    کلیدواژگان: مشتری، انتخاب محصول، ترجیح هوشیارانه، موج آلفا، EEG
  • معصومه فغفوری آذر، مهدی شهبازی، شهزاد طهماسبی بروجنی صفحات 104-117
    مقدمه
    یکی از مهم ترین اهداف هر ورزشکاری اجرای عملکرد بهینه در حین مسابقات است، اما گاهی ورزشکاران، تحت فشار روانی ناشی از شرایط رقابت، عملکردشان به طور ناگهانی تخریب می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین نوروفیدبک و تحت فشار بر عملکرد ورزشکاران ماهر تیر و کمان در شرایط رقابتی بود.
    روش
    شرکت کنندگان 30 ورزشکار زن ماهر تیر و کمان راست دست سالم بزرگ سال شهر تهران بودند که به شیوه در دسترس انتخاب و پس از رکوردگیری اولیه در شرایط رقابتی و همگن سازی به طور تصادفی در سه گروه تمرین نوروفیدبک، تمرین تحت فشار و کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرینی به مدت 12 جلسه در 4 هفته انجام شد و پس از آن رکوردگیری مجدد در شرایط رقابتی به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که عملکرد شرکت کنندگان در مرحله پس آزمون هر دو گروه نوروفیدبک و تحت فشار نسبت به گروه کنترل پیشرفت معنی داری داشت (003/0=P)، از سوی دیگر در این مرحله علی رغم بالاتر بودن میانگین رکورد گروه تمرین تحت فشار، تفاوت معنی داری بین عملکرد گروه نوروفیدبک و تحت فشار مشاهده نشد (P=0/668).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، تاثیر تمرین نوروفیدبک و به ویژه تحت فشار در ارتقاء عملکرد کمانداران ماهر موردتوجه قرار می گیرد و بر استفاده از این روش ها در کنار تمرین بدنی برای رسیدن به نتایج بهتر در رقابت ها تاکید می شود.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، شرایط تحت فشار، عملکرد، ورزشکار ماهر، تیر و کمان
  • حسن غریبی، زلیخا قلی زاده، عیسی حکمتی، چنگیز رستمی صفحات 118-132
    هدف
    هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی آموزش خودتعلیمی کلامی و نوروفیدبک بر کاهش نشانه های اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود.
    روش
    بدین منظور 60 دانش آموز مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی از بین مراجعین مراکز درمانی و مشاوره شهر سنندج انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری جایگزین شدند. گروه اول و دوم به عنوان گروه آزمایش، به ترتیب 12جلسه درمان (یک جلسه در هفته) خودتعلیمی کلامی و 24 جلسه آموزش نوروفیدبک (دوجلسه در هفته) دریافت کردند، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه علایم مرضی کودک (CSI-4)، پرسشنامه مشکلات و توانایی ها و آزمون هوشی ریون بود.
    نتایج
    یافته های حاصل از تحلیل کواریانس نشان دادند که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری (در سطح P>0/001). در پس آزمون گروه ها وجود دارد که با توجه به نتایج آزمون تعقیبی، هر دو گروه درمانی تاثیر معناداری (در سطح P>0/001). در کاهش نشانه ها نشان دادند که البته میزان اثربخشی گروه نوروفیدبک به طور معناداری بیشتر از خود تعلیمی کلامی بود.
    نتیجه گیری
    هر دو روش در کاهش علائم اختلال نقص توجه/ بیش فعالی کارایی دارند، اما میزان اثربخشی نوروفیدبک بیشتر است و احتمالا مکانیسم های این تاثیر به واسطه دستکاری کارکردهای شناختی همچون بازداری است.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، خودتعلیمی کلامی، نقص توجه، بیش فعالی
|
  • Pages 9-24
    Introduction
    The aim of this study is to survey of the role of excecutive function (cognitive flexibility, cognitive inhibition, Continuous attention) on cognitive emotion regulation in Girl teens.
    Methods
    The statistical population of this research is all students of high school students in Khormoj city who have been educated in 95-95 years. The sample consists of 117 adolescent secondary school students who were selected using multi-stage cluster sampling The research tools are the scale of emotional cognitive regulation strategies, Wisconsin software, Stroop and continuous performance. The data were analyzed by stepwise multiple regression.
    Findings: The results of the analysis showed that cognitive flexibility and inhibition can predict self-blame, flexibility, inhibition, and continuous attention; predictive of rumination; cognitive flexibility and cognitive restraint predictive positive retention strategies; cognitive flexibility and continuous attention Forecasting reassessment and continuous attention and anticipatory deterrence has been the development of perspective. Also, cognitive impairment has been able to predict the extent of disaster in teenagers in the sample group.
    Conclusion
    These results provide guidelines for improving cognitive-emotional regulation strategies using executive functions.
    Keywords: Cognitive Flexibility, cognitive inhibition, Continuous attention, cognitive emotion regulation
  • Pages 25-39
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effect of perceptual-motor exercises with gross and fine motor skills in children with cerebral palsy.
    Method
    Research design was quasi-experimental and pretest-posttest with control group. The study sample consisted of cerebral palsy children 7 to 15 years of primary school in Tabriz exceptional that 20 people eligible to take part in the study were selected randomly were assigned to two experimental and control groups (10 in experimental group and 10 in control group) were replaced. After the experimental and control groups were matched for age, gender, IQ, social and economic level were chosen. To collect the test data before and after the intervention were Ossietzky Lincoln motor efficiency. Data analysis was performed using analysis of covariance.
    Findings: The results showed that in perceptual-motor skills gross and fine motor training in children with cerebral palsy has effect. In fact, perceptual-motor exercises to improve fine and gross motor skills in children with brain paralysis.
    Conclusion
    The perceptual-motor intervention could improve motor skills in children with cerebral palsy used.
    Keywords: gross motor skills, fine motor skills, cerebral palsy
  • Pages 40-51
    Introduction
    The aim of the present study is elementary estimation & to determine the characteristics of the psychometrics of the memory questionnaire.
    Methods
    The students of Ahwaz Payam Noor University at the academic year of 1396 are my statistical community of the present study that among them 100 people (70 girls & 30 boys) was selected voluntarily. In order to assess the memory variable, I used the questionnaire of investigated factoring analysis. The data assessment was analyzed by the use of Amos & SPSS software. The method of the present study is in the form of despriptive – exploratory.
    Finding: investigated factoring analysis showed that the questionnaire of the memory skilled analysis includes 12 articles & 2 factoring memory of future events(7 items) & the memory related to the past events (5 items). The reliability of the items was proved through cronbach Alpha & was quit. Satisfactory, & the validity of the items was proved through the skilled analysis.
    Conclusion
    With due attention to the passing of the time, a lot of the memory questionnaires will lose their accurate efficiency, so, with the use of the present study, we can assess the memory subject, whitch is grounded on the new researches & we can use it in the different situations.
    Keywords: memory related to the future events, memory related to the past events
  • Pages 52-66
    Introduction
    The prevalence of Parkinson's disease in recent years, especially among elderly people, has increased. The aim of the present study was to determine the effect of 8 weeks of core stability training on intrinsic motivation in Parkinson's disease.
    Methods
    This was an experimental and field research with pre- post-test method and control group. 20 patients with aged between 55 to 75 years were selected through purposive sampling with mild to moderate disease and were randomly divided to two experimental and control groups. Hohen & Yahr (H&Y) index for assessing the severity and stage of disease were used. The experimental group participated in 8 weeks and 3 sessions per week of core stability training. Before and after the training, the pre- and post-test of intrinsic motivation questionnaire (McAuley et all, 1989) was used to assess. The mixed ANOVA test with repetitive measures in last factor was used.
    Findings: The findings related to intrinsic motivation (and subscales) index in Parkinson's disease showed that statistically significant differences were found between the two groups in favor of experimental group, such a way that the experimental group had more motivation score than the control group.
    Conclusion
    Probably in this study, increased mobility experiences and also improve strength leading to increased intrinsic motivation (interest and enjoyment, perceived competence, effort).
    Keywords: core stability, intrinsic motivation, Parkinson
  • Pages 67-87
    Cognitive Neurosciences and reading have close relationship with each other. Neuropsychological skills are prerequisite for reading. Looking at the dyslexia neurological challenges and benefits of and neuropsychological and cognitive function of play was the general objective of the study that examined the effectiveness of educational package of cognitive plays on neuropsychological skills of dyslexic students.
    Methods
    The study design was quasi-experimental with pre-test and post-test and follow-up period (two months after the implementation of the post-test) in which 30 dyslexia male students were selected as sample of study using non-random sampling, and they were assigned randomly into experimental and control groups. Experimental group was educated using researcher-made tool in 1.5-hour sessions over three months.For data collection, the fourth edition of the Wechsler Intelligence Scale for children, dyslexia test and neuropsychological tests of Connors were used. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of variance with repeated measures).
    Findings: Data analysis showed that educational package of cognitive plays are effective in improving neuropsychological performance of dyslexic students (p
    Conclusion
    educational package of cognitive plays can be an effective therapeutic approach to improve the neuropsychological skills of dyslexic students.
    Keywords: dyslexic students, neuropsychological, cognitive plays
  • Pages 88-103
    Introduction
    The main objective of this research is investigating the impact of customers’ favorite product selection in terms of the shape and color on the alpha wave. To conduct the study, four sets of images with different shapes (round and sharp) and colors (hot and cool) were designed for the cracker and pasta. Applying QEEG, participants’ alpha band electric waves were recorded after presenting the four set of images. Then, the subjects were asked to choose their preferred image collection. Using multivariate variance, the relationship between alpha-band electrical waves with preferential images was analyzed.
    Method
    The research method was Experimental using several groups of subjects and the primary sample consisted of 375 persons who were randomly selected from Qom Payam-e-Noor University students. Then, 72 people were assigned to the final sample based on age, gender and handedness, so the mean age, gender proportion and the population handedness were observed in the final sample.
    Findings: The results showed that alpha oscillations by observation had significant relationship by considering conscious selected priorities in the electrodes of O1, T5, T3, C3, and C4. Data analysis showed that in general, the subjects who preferred the warm pictures generated more alpha waves when seeing white, hot and cool (both round and sharp) images in the mentioned electrodes.
    Conclusion
    Consequently, it might be concluded that simply the presented images did not play a significant role in their selection, and in general, the warm images generated more alpha waves than the cool images.
    Keywords: customer, product selection, conscious preference, alpha wave, EEG
  • Pages 104-117
    Introduction
    One of the most important goals of any athlete optimum performance during the competitions, but sometimes athlete’s performance suddenly destroyed under psychological pressure caused by competition. This study investigated the effect of neurofeedback and under pressure training on expert archers’ performance in competitive condition.
    Methods
    participants were 30 adult healthy right hand expert female archer in Tehran that were selected by accessible method and after primary archery record in competitive condition and sameness were assigned randomly into three groups: neurofeedback and under pressure training and control. Training protocol was done 12 sessions at 4 weeks and after training was performed renewed record in competitive condition.
    Findings: The results of analysis of variance showed that the performance of participants at posttest both neurofeedback and under pressure group than control group progressed significantly (p= 0.003), the other at this stage despite was higher average’s record of under pressure training group, not seen significant difference between the neurofeedback and under pressure group.
    Conclusion
    According to the findings of this study, effects of neurofeedback training, particularly under pressure considered to promotion of expert archers performance and emphasized to use of these methods beside physical training to achieve better results in competitions.
    Keywords: Neurofeedback, Under Pressure Condition, Performance, Expert Athlete, Archery
  • Pages 118-132
    Introduction
    The purpose of this study was to Compare the efficacy of neurofeedback training and verbal self instruction on reduce of attention deficit / hyperactivity disorder symptoms.
    Method
    For this aim, 60 students with attention deficit / hyperactivity symptoms among clients of counseling centers in Sanandaj selected and randomly divided and replaced into three groups of 20 people. The first and second groups, as experimental groups were received 12 sessions (one session per week) verbal self instruction and 24 sessions of neurofeedback training intervention (2 session per week), but the control group received no intervention. Research too ls include CSI (CSI-4), ability and difficulties questionnaire and Raven's IQ test.
    Findings: Findings from analysis of covariance showed that control of effect of pre-test, a significant difference (at P>0/001) are given in the post-test, post hoc test, showed that both treatment groups had a significant effect (at P>0/001) in reducing symptoms. But the effectiveness of neurofeedback group was significantly higher than verbal self instruction.
    Conclusions
    Both methods have efficiency in reduce of attention deficit / hyperactivity disorder symptoms, but the effectiveness of neurofeedback is higher than verbal self instruction. Mechanism of this effect is probably due to altered cognitive functions such as Inhibition.
    Keywords: Neurofeedback training, verbal self instruction, attention deficit, hyperactivity