فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 74 (بهار 1396)

پژوهشنامه متین
پیاپی 74 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، رضا احمدی صفحه 1
    ارث یکی از مهم ترین نهادهای حقوقی در هر جامعه ای است که قواعد و مقررات آن در قوامیس حقوقی بشر همواره متاثر از اصول و مبانی ای بوده است. این اصول و مبانی عمدتا تحت تاثیر اوضاع و احوال و زمان و مکانی شکل می گرفته که بشر در آن می زیسته است. طبیعی است که با تغییر این اوضاع و احوال، اصول و مبانی نشات گرفته از آن نیز باید تغییر کند تا جامعه شاهد قوانین مناسب با عصر خود باشد. از این رو اصول و قواعد ارث در میان همه اقوام و تمدن های پیشین تا به امروز به موازات تغییر زمان و مکان همواره در حال تطور و تکامل بوده است. قواعد ارث در جزیره العرب نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تحث تاثیر اصول و مبانی ای شکل گرفته که حاکم بر آنجا بوده است. که با طلوع اسلام در آن سرزمین قواعد ومقررات مربوط به ارث به سمت تطور و تکامل پیش رفته است. در این مقاله سعی شده است که با بررسی نظر حقوقدانان و فقهای امامیه و همچنین آرای امام خمینی پیرامون واژه ارث، ابتدا تعریف دقیقی از مفهوم ارث ارائه کرده و سپس به تبیین قواعد و مبانی ای بپردازیم که مقررات ارث ناشی از آن بوده است.
    کلیدواژگان: ارث، مبانی تاریخی، میراث، حقوق اسلام، امام خمینی
  • عبدالجبار زرگوش نسب* صفحه 25
    در صورتی عقد صحیح واقع می شود که بایع ومشتری این قدرت را داشته باشند، که بتوانند مورد تعهد را در زمان و مکان مطلوب به قبض دیگری درآورند. موضوع شرط قدرت بر تسلیم از دو امر ترکیب یافته است: یکی قدرت بر تسلیم و دیگری علم طرفین به این قدرت، بنابراین، اگر طرفین هنگام معامله علم بر قدرت داشته باشند، ولی پس از عقد معلوم شود که در حقیقت قدرت وجود نداشته و در اشتباه بوده اند، بیع باطل است؛ چون عنوان مرکب، یعنی قدرت معلوم تحقق نداشته است و چنین معامله ای غرری محسوب می شود؛ زیرا معامله غرری عقدی است که به علت مجهول بودن وضعیت معامله یا تصورات خلاف واقع طرفین هنگام تشکیل آن، می تواند سبب بروز اختلاف و کشمکش بین دو طرف شود، علاوه بر اینکه اقدام به معامله ای با علم به عدم قدرت بر تسلیم، یک معامله سفهی است.
    مواردی که در این پژوهش مورد کنکاش قرار می گیرد: مبانی شرط قدرت بر تسلیم مورد معامله، غرر و جهلی که موجب بطلان معامله می شود، آیا غرر به طور مطلق موجب بطلان معامله می شود یا در مواردی قابل مسامحه است؟ و آیا قدرت واقعی بر تسلیم و علم طرفین به این قدرت شرط است، به طوری که در صورت منتفی بودن هریک از این دو، عقد باطل خواهد بود، یا اینکه علم به قدرت برتسلیم شرط صحت نیست؟
    کلیدواژگان: قدرت بر تسلیم، امام خمینی، شیخ انصاری، غرر، ثمن، مثمن
  • سعید سیدحسینی* صفحه 47
    از مهم ترین و پر کاربردترین قواعد فقهیه، قاعده «لاضرر» است که با توجه به منشا روایی آن، از دیرباز مورد توجه و استفاده فقهای عظام شیعه و سنی بوده است. اما نحوه استفاده و دایره شمول این قاعده مورد اختلاف فقی هان است. امام راحل با دقت نظری بدیع و با نگرشی متفاوت با سایر فقی هان به روایت نبوی نگریسته و به استنباطی متفاوت دست یافته است که بر اساس آن، حدیث لا ضرر شامل خسارت های مادی و معنوی و بیانگر حکم اولیه ای در عرض سایر احکام اولیه است و در تعارض با هیچ حکمی جز حکم قاعده سلطنت نیست.
    این استنباط شباهت کاملی با بیان حقوقدانان درباره نظریه سوء استفاده از حق دارد که در مباحث مسئولیت مدنی ابراز شده و محدود کننده دایره اعمال حق است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، قاعده لاضرر، سوء استفاده از حق، اعمال حق، نوآوری
  • اصغر عربیان* صفحه 59
    بینه (دو شاهد عادل) در فقه و قوانین موضوعه به عنوان یکی از ادله معتبر اثبات دعوا و حکم مطرح بوده و در لسان فقها به عنوان اماره ای که از سوی شارع اعتبار یافته، شناخته می شود. فقها و اصولیین عموما (انسدادیون و انفتاحیون) امارات را به لحاظ افاده ظن معتبر، حجت می دانند و در عین حال اکثر آنها بینه را – که مصداقی از اماره است- نه به لحاظ افاده ظن، که به لحاظ اعتبار بخشی از سوی شارع، معتبر می شناسند و ظن حاصل از آن را به لحاظ مهر تایید شارع، با واژه هایی از قبیل: علم شرعی، علم عرفی و عادی، علم تعبدی، علم تنزیلی و تتمیم کشف عنوان نموده اند. با این وصف، برخی قائل به سببیت و خصوصیت بینه بوده و با وصف اذعان به طریق بودن مطلق امارات، بینه را سبب ثبوت حکم می دانند ولو اینکه ظن قابل اتکایی هم حاصل نکرده باشد. در کنار این گروه، برخی دیگر مانند امام خمینی، خاستگاه اعتبار بینه را بنای عقلا عنوان می دارند که به تایید و تنفیذ شارع رسیده، لذا طریقیت به واقع است که باعث اعتبار اثباتی آن شده است. نتیجه اختلاف این دو قول، تاثیر در شرایط اعتبار بینه و آثار و احکام آن است، از جمله در: وجوب یا عدم وجوب حکم بر قاضی پس از شهادت شهود، اعتبار عدد در شهود و امکان یا عدم امکان تحقق تعارض. نتیجه پژوهش و قول مختار، همان طریقیت بینه است که علاوه بر قائلین به طریقیت، قائلین به سببیت نیز در مباحثی چون: اعتبار رتبی، تعارض دو بینه، اعدل و اکثر بودن شهود و... به آن اذعان نموده اند.
    کلیدواژگان: شهادت، شهود، سببیت، موضوعیت، طریقیت، اماره، وثوق، ظن
  • عبدالرضا فرهادیان* صفحه 81
    از مهمترین نوآوری های علمی و اصولی امام خمینی که برخوردار از دقایق و ظرایف علمی بسیار زیاد بوده و آثار فراوانی نیز در مباحث فقهی و اصولی داشته، مسلک خطابات قانونی است که مطابق این نظریه، خطابات شرعی بدون ملاحظه خصوصیات فردی مانند عجز و قدرت، متوجه همه مکلفان میگردد و به خطابهای متعدد به اندازه مکلفها نیز منحل و گسترده نمیشود. این نظریه، دقیقا در تقابل با دیدگاه مشهور فقها و اصولیان، همانند شیخ انصاری، محقق نائینی و محقق خویی در لحاظ شرایط تکلیف مانند عقل و قدرت، در توجه خطاب و انحلالی بودن احکام شرعی به عدد افراد مکلف است. در این پژوهش، به بررسی تطبیقی این دو نظریه پرداخته و بدین نتیجه رسیدهایم که نظریه خطابات قانونیه، با استحکام مبنایی روبرو بوده و از پشتوانه استدلالی قوی نیز برخوردار است و از این رو، نظریه امام خمینی، مبنی بر عدم انحلالی بودن احکام، تقویت و اشکالات وارده به آن دفع می گردد.
    کلیدواژگان: انحلال، خطاب، قانون، عقل، حکم، مراتب حکم
  • ارسلان قربانی شیخ نشین*، محمد محمودی کیا صفحه 101
    رهایی بخشی و آزادسازی بشر از قیودی که ره آورد ساختار، اصول، و ارزش های نظام مسلط بین المللی است، عاملی برای طرح نظریات بازاندیشانه ای در روابط بین الملل گردیده که وجه مشترک همه آنها، تغییر نظم و نظام موجود و تلاش برای پی ریزی نظمی نوین و مطلوب در نظام بین الملل است.
    نظریه انتقادی روابط بین الملل، با تاکید بر مولفه هایی چون آزادی، عقلانیت و نیز نقد تجربه گرایی سنتی و علم گرایی محض، تلاش بسیاری برای نقد وضع موجود، فراهم آوردن زمینه ای برای امکانپذیر نمودن رهایی در سیاست جهانی و نیز تحقق زیست اخلاقی در نظام بین المللی دولت ها به عمل آورده است. همچنین، به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی، نیز شاهد طرح گسترده مباحث انتقادی نسبت به نظم و نظام بین الملل هستیم.
    این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی، و نیز مطالعه اسنادی، به بررسی تطبیقی مفهوم رهایی بخشی از نظر امام خمینی و نظریه انتقادی روابط بین الملل پرداخته و علاوه بر بیان راهکارهای تحقق رهایی بخشی در نظام بین الملل، وجوه اشتراک و افتراق این دو رویکرد را نیز بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: رهایی بخشی، نظریه انتقادی، امام خمینی، نظام سلطه، روابط بین الملل
  • علی کریمی فیروزجایی*، فرحناز نعیمی صفحه 129
    عدالت اجتماعی فلسفه اصلی بعثت پیامبران الهی و هدف اساسی حکومت دینی است. یکی از اصول مکتب سیاسی امام خمینی، نیز موضوع عدالت اجتماعی است. از نظر امام در همه برنامه های حکومت (قانونگذاری، اجرا و قضا) باید عدالت اجتماعی و حذف شکافهای طبقاتی و حمایت از قشرهای مستضعف و محروم جامعه مورد توجه باشد به طوری که با رعایت اصل عدالت اجتماعی و نفی هرگونه تبعیض و بی عدالتی دیدگاه متوازنی را در باب عدالت توزیعی در حوزه اقتصاد مطرح ساخت.
    این تحقیق با روش تحلیل زبان شناختی گفتمان به بررسی عدالت اجتماعی در بیانات امام از صحیفه امام میپردازد. پرسشهای اساسی این پژوهش عبارت است از اینکه در کلام امام برای تقویت گفتمان عدالت محور از چه راهکارهای زبانشناختی استفاده شده است؟ برای پاسخ به این سوال از روش تحلیل گفتمان و بر پایه چهارچوب نظری ون لیوون استفاده شده و مولفه های جامعه شناختی معنایی همانند طرد و جذب که شامل تعیین نقش، تعیین نوع اشاره و تعیین ماهیت است به کار گرفته شده است.
    یافته های این پژوهش نشان میدهد که در کلام امام، عناصر زبانشناختی تعیین نوع اشاره و تعیین نوع ماهیت بالاترین فراوانی را دارد و از مولفه های حذف و جذب بیشترین فراوانی را مولفه جذب دارد و شاخص ترین مولفه مشخص سازی در انسان نمایی عنصر پیوند دهی است.
    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، عدالت اجتماعی، الگوی ون لیوون، امام خمینی
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi*, Reza Ahmadi Page 1
    Inheritance is one of the most important legal foundations in any society and it has always been under certain rules and regulations in different legal systems. These rules and regulations have been chiefly shaped up according to the conditions, time and the living place of the human beings. As a matter of fact, upon a change in the living conditions, these rules and regulations must also go under change to let the society embrace rules proportionate to its time. Therefore, the rules and regulations on inheritance have gone under drastic changes and passed behind stages of evolution in the course of time and place among the past generations and civilizations. The inheritance laws in the Arabian Peninsula has been no exception to this, i.e. they have been enacted and developed based on the rules and principles governing the entire peninsula. With the advent of Islam in that land, the rules and regulations on inheritance experienced great developments. In this paper, we have tried to review the views of jurists and Imamiyah theoreticians at law, as well as Imam Khomeini’s views on inheritance. While presenting a precise definition of the word inheritance, we have tried to clarify the rules and fundamentals serving as the basis for inheritance laws.
    Keywords: Inheritance, historical fundamentals, heritage, Islamic law
  • Abduljabar Zargush Nasab* Page 25
    A sale contract will be valid only when the vendor and the buyer are given the power to give the possession of the object of obligation to each other in right time and place. The issue of the term of authority or power to deliver comprises of two other minor issues: the authority to deliver, and knowledge of the parties on this authority. Therefore, if the two parties have the knowledge on the power while signing the contract, but find out after conclusion of the contract that there was no authority and they have made a mistake, the contract shall be deemed null and void. This is because one of the two requirements, i.e. power to deliver, is absent and such a contract will be a deceptive deal. Due to unknown state of the deal or the wrong conceptions of the two parties when signing the contract, a deceptive deal can cause conflict between the parties. Moreover, concluding a contract with prior knowledge on lack of authority for delivery will be an unreasonable transaction. The cases covered in this research work are the following: fundamentals of the requisite for power to deliver object of transaction, deception and ignorance that make a contract null and void, and “is deception absolutely enough for nullity of a contract or it is negligible in some cases?” Are the real authority on delivery and the knowledge of the parties on this authority required – so that the absence of either would nullify the contract – or knowledge of the parties on power to deliver is not the requisite for validity of the contract?
    Keywords: Power to deliver, Imam Khomeini, Sheikh Ansari, deception, sale, object of sale
  • Saeed Seyed Hosseini* Page 47
    The “principle of no harm” is one of the most important and widely used jurisdictional terms that, given its origin, has long been used by the revered Shia and Sunni jurists. However, the way it has been used and the inclusiveness of this principle are two areas of discord among the jurists. Imam Khomeini has reviewed this prophetic principle in quite an innovative way with a different approach to find a different connotation for this narration, according to which, the principle of no harm embraces all material and immaterial damages. Moreover, it is an indication of the initial rule along with other preliminary rules and in no contradiction with any rule except the rule on principle of monarchy. This understanding is in perfect accord with the expressions of the jurists on the abuse of rights in civil liability that has been largely covered in discussions on civil liability and confines the scope of fulfilling the rights.
    Keywords: Imam Khomeini, principle of no harm, abuse of right, fulfilment of rights, innovation
  • Asghar Arabian* Page 59
    In Islamic jurisprudence and the pertinent laws, evidence (two fair witnesses) is considered as one of the valid statements for substantiating a claim and a verdict. In view of the jurists, evidence is recognized as a presumption validated by the legislator. Generally, the jurists and the theoreticians at law (followers of the obstruction theory and non-obstruction theory) consider presumption as a proof in view of making an acceptable conjecture, but at the same time, the majority of these experts validate evidence – that is applicable to presumption – not only in view ofconjecture, but also in view of validation by legislator. They have brought the resulting conjecture (due to validation by legislator) in par with such terms as religious knowledge, common law, knowledge of certain religious issues, knowledge of interpretation, etc. However, some believe in causality and instrumentality of evidence and while accepting the absolute instrumentality of presumption, consider evidence as a proof of verdict even if the presumption is not strongly reliable. In addition to this group, some other jurists like Imam Khomeini, constitute the basis of evidence on confession by rational witnesses that has received validation and ratified by legislator. Therefore, it is the indicative nature of evidence or its instrumentality that makes it valid as a proof. The difference between the two schools of thought has laid its impact on setting requisites for validity of the evidence, its impacts and its rules such as in: obligation or no obligation for judge to make a verdict after the testimony of witnesses, validity of the number of witnesses, and the possibility or impossibility of realization of conflict of evidence. The findings of this paper support the views on instrumentality of evidence. In addition to those believing in instrumentality of evidence, those supporting causality have also claimed its applicability in such issues as successive validity, conflict of the two evidences, fairness and majority in number of the witnesses, etc.
    Keywords: Witness, witnesses, causality, relevance, instrumentality, presumption, confidence, conjecture
  • Abdul Reza Farhadian* Page 81
    Legal addresses theory is one of the most important scientific and fundamental innovations by Imam Khomeini which is enriched with many scientific values and points and has immensely affected the jurisprudential and theological discussions. According to this theory, legal addresses, irrespective of personal qualities and capacities such as inability and power, shall be practiced by all bearing responsibility and it is not considered independent with the diversity of the addresses per the number of those in charge. This theory precisely counters the generally accepted views of renowned jurists and theoreticians of religious law such as Sheikh Ansari, Ayatollah Nayini, and Ayatollah Khoyi in inclusion of the preconditions for undertaking the religious duty such as wisdom and power, and in independence of the religious rules per the number of all under religious duty. In this paper, we have conducted a comparative study of the two theories and came to the conclusion that the legal addresses theory is fundamentally secure, possessing very strong bases for reasoning. Therefore, Imam Khomeini’s views on no independence for religious rules, is thus supported and the alleged faults with it are rejected.
    Keywords: Independence, addresses, law, wisdom, order, stages of religious decree
  • Arsalan Qorbani Sheikhneshin*, Mohammad Mahmoudikia Page 101
    Liberation of man from the shackles of structure, principles, and the values of hegemonic international system has become a factor for introducing revised views in international relations, all of which in common tend to make a change in the status quo and to lay the foundation for a new and desirable international system. The critical international relations theory emphasizes on such factors as freedom and rationality, and pursues a critical approach to traditional empiricism and absolute scientism. In the meantime, this school of thought criticizes political status quo, and tries to pave the ground for the realization of liberation in world politics and ethical life in the international system for the states. Following the victory of the Islamic Revolution in Iran under Imam Khomeini, a wide range of discussions on critical approach toward international order and system was presented. This paper follows a descriptive-analytical approach along with documentary study to make a comparative analysis of the concept of liberation in view of Imam Khomeini and the critical international relations theory. In addition to presenting solutions for realization of liberation in international system, we will cover in this work the differences and similarities between the two approaches.
    Keywords: Liberation, critical theory, Imam Khomeini, hegemonic system, international relations
  • Ali Karimi Firouzjai*, Farahnaz Naimi Page 129
    Social justice is the main philosophy behind the holy mission of the Divine prophets and the utmost goal of a religious government. It is also one of the major principles in Imam Khomeini’s political school of thought. In view of Imam Khomeini, social justice, elimination of social gaps and economic inequality, as well as supporting the poor and underprivileged walks of life must be duly paid attention in all government programs by all legislative, executive and judiciary forces. Thus he introduced a well-balanced approach in connection with distributive justice in economic field by strictly observing the principle of social equity and rejecting any form of discrimination and injustice. Resorting to linguistic analysis of discourse, this paper reviews the issue of social justice in the speeches of Imam Khomeini, published in Sahifeh Imam (An Anthology of Imam Khomeini’s speeches, messages, interviews, decrees, religious permissions, and letters). The main question in this paper is the following: What linguistic solutions have been applied in Imam Khomeini’s speeches to support the social justice discourse? To provide appropriate response to this question, we have used discourse analysis based on van Leeuwen's Social Semantic Approach and applied sociological and semantic components such as rejection and attraction that include such areas as determining the role, determining the type of reference and determining the nature of the discourse. The findings show that in Imam Khomeini’s words, linguistic elements for determining the type of reference and determining the type of the nature of discourse have the highest frequency. Also, from the components of rejection and attraction, the latter has the highest frequency. Moreover, the most typical denotation in human representation is the element of association.
    Keywords: Discourse, discourse analysis, social justice, van Leeuwen's pattern, Imam Khomeini