فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 75 (تابستان 1396)

پژوهشنامه متین
پیاپی 75 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم ابن تراب صفحه 1
    عقد ازدواج مهم ترین پیمانی است که هر فرد در زندگی خویش منعقد می سازد. از این رو نسبت به عقود دیگر از ویژگی هایی برخوردار است. فریب و نیرنگ در هر جا و در هر قراردادی زشت و ناپسند است، و در چنین پیمان مقدسی زشت تر به نظر می رسد. با این وجود چنین عملی مورد توجه قانونگذار قرار نگرفته است. حقوقدانان عقیده دارند ماده1128قانون مدنی که ناظر بر اوصاف مورد نظر طرفین است، مورد تدلیس را هم دربرمی گیرد. این پژوهش با هدف بیان خلا قانونی در باب تدلیس در امر ازدواج صورت گرفته است. با مراجعه به منابع فقهی و حقوقی به دست می آید که این ماده قانونی پاسخگوی تمام موارد تدلیس در امر ازدواج نیست. چراکه تدلیس همواره بر مبنای عدم صفت مطلوب نیست، و دیگر آنکه حق فسخ به تنهایی موجب احقاق حق فرد فریب خورده نیست، ضمن اینکه در مواردی فسخ ازدواج نه تنها مشکل گشا نیست بلکه مشکلی بر مشکلات می افزاید.
    کلیدواژگان: قانون مدنی، شرط، خیار تدلیس، ضرر، قاعده غرور، قاعده اتلاف
  • محسن اسماعیلی، سمیه مولوی صفحه 23
    : این نوشتار پیرامون ماهیت خیار غبن و رابطه آن با قاعده لاضرر است. ابتدا به صورت کلی تعریف خیار غبن و شرایط تحقق این خیار را مطرح می کند و در ادامه اختلاف نظر فقها در مورد مدرک خیار غبن را بررسی می کند. فقها مدارک متعددی را برای خیار غبن ذکر کرده اند که با توجه به اشکالات وارد شده به هر مدرک، در نهایت تخلف از بنای عقلا و شرط ضمنی به عنوان مدرک پذیرفته می شود. در خاتمه بحث به رابطه خیار غبن و قاعده لاضرر پرداخته می شود و بیان خواهد شد که قاعده لاضرر نمی تواند مدرک و مبنای این خیار باشد. در راستای انجام این پژوهش آرای فقها به خصوص امام خمینی مد نظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خیار، غبن، غابن، مغبون، لاضرر، بنای عقلا
  • فیض الله اکبری دستک صفحه 43
    امام خمینی قرآن را از چنان ظرفیت و جامعیتی برخوردار می داند که می تواند تامین کننده جامع نیازهای مادی و معنوی بشریت در مسیر تدارک زندگی سعادتمندانه در همه زمان ها و مکان ها باشد. از دیگر سو، قرآن در دیدگاه امام خمینی صرفا کتاب اخلاق و تربیت و معرفت فردی نیست بلکه ایشان قرآن را در بردارنده آموزه های اجتماعی و سیاسی در امور مدیریت و حاکمیت جامعه بر مبنای استقلال، آزادی، استکبارستیزی و ظلم ناپذیری می داند. از همین روی در باور ایشان، قیام های اسلامی در طول تاریخ از جمله قیام عاشورا، برای تجدید حیات قرآن بوده که ملت شریف ایران نیز با تاسی از آن نهضت اسلامی خویش را برای حاکمیت قرآن و تشکیل حکومت قرآنی بر پا نموده است و با اتکا و اعتصام به قرآن و استمداد از رمز قرآنی شهادت طلبی، پیروزی انقلاب اسلامی و سرنگونی حکومت طاغوت را فراهم آورده است که می تواند به عنوان سرمشقی مطمئن و جاودانه برای سایر ملل مستضعف اسلامی معرفی گردد. لذا بازشناسی اصول بنیادین قرآن شناختی امام خمینی و بازتاب آن در پیدایش نهضت اسلامی از یکسو و تبیین و تحلیل رابطه قرآن و انقلاب اسلامی ایران از رهگذر فهم عناصر و مولفه های آن در کلام امام خمینی از سوی دیگر را می توان به عنوان رسالت اصلی این مقاله در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: قرآن، انقلاب اسلامی، امام خمینی، مردم، راهبردها، حکومت
  • سید محمد موسوی بجنوردی، سید علی سیدموسوی صفحه 73
    پس از بازنگری قانون اساسی، مشاوره دادن به رهبری به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شد. از مباحث مهم در این زمینه مسئولیت رهبر در برابر نظرات مشورتی مجمع و تصمیمات آن است. مشخص نیست در صورتی که نظر رهبر با رای اکثریت مشاوران مجمع موافق نباشد، آیا پذیرفتن نظرات مجمع الزامی است یا آنکه رهبری می تواند برخلاف نظر اکثریت مجمع تصمیم بگیرد. در قانون اساسی به این مطلب اشاره نشده است. این مقاله با رویکرد تحلیلی و انتقادی به واکاوی دیدگاه های مطرح شده از سوی فقی هان پرداخته است و با مراجعه به آثار امام خمینی، دیدگاه آن بزرگوار را استخراج و مستندات فقهی آن را بیان نموده است. از نظر ایشان مشورت و مراجعه به کارشناس جهت کشف حقایق و اطلاع از جوانب مختلف امر صورت می پذیرد و جنبه طریقی دارد در نتیجه التزام به نظر مشاوران تنها در صورتی ضروری است که مشورت کننده تخصص کافی در مورد مساله مورد نظر نداشته باشد، اما در صورت دارا بودن تخصص، خود می تواند تصمیم مناسب را هر چند مخالف نظر اکثریت باشد اتخاذ نماید.
    کلیدواژگان: امام خمینی، مجمع، مصلحت، نظام، شورا، رهبری
  • داود حسن پور صفحه 97
    تمام فقی هان در این مساله اتفاق نظر دارند که عین مستاجره نزد مستاجر امانت است و در صورت تلف یا عیب عین مستاجره او ضامن نخواهد بود، مگر اینکه افراط یا تفریط کرده باشد. و همانطور که صاحب جواهر این نکته را بیان می کند در این مساله بین فقی هان اجماع وجود دارد.
    اما در صورتی که شرط ضمان در عقد اجاره صورت گیرد آیا باز حکم، عدم ضمان مستاجر است یا خیر؟ در اینجا میان فقی هان اختلافی وجود دارد. مشهور بین فقها آن است که شرط ضمان در اجاره صحیح نیست ولی بعضی از بزرگان همچون سید مرتضی و محقق اردبیلی و صاحب ریاض و همچنین صاحب عروه شرط ضمان در اجاره را هم صحیح دانسته اند.
    گروهی از این فقی هان با قیاس اجاره به عاریه، شرط ضمان مستاجر را صحیح دانسته و بر اساس «المومنون عند شروطهم» شرط را لازم الاجرا دانسته اند. چون در باب عاریه شرط ضمان صحیح دانسته شده است، لکن فقهای دیگر می گویند: در باب عاریه نیز حکم برخلاف قاعده است و آن نیز به دلیل ورود حدیث خاصی است وگرنه قیاس در مذهب ما جایز نیست.
    در این مساله نظر امام هم موافق با صاحب عروه، مخالف مشهور است که شرط ضمان در اجاره را صحیح دانسته و حکم به صحت شرط ضمان در اجاره می کند. در مقابل محقق خویی و صاحب المستمسک موافق با مشهور بوده و شرط ضمان در عین مستاجره را صحیح نمی دانند.
    کلیدواژگان: ضمان، شرط فعل، شرط نتیجه، مقتضای عقد، ید امانی
  • عباسعلی روحانی، نگار علیزاده صفحه 111
    پژوهش حاضر با هدف جمع آوری نظر فقها و محوریت آرا و نظرات امام خمینی در خصوص آسیب ها و خللی که به غسل وارد می شود و حکم به بطلان و عدم بطلان آن طبق قواعد اولی و ثانوی نگاشته شده و روش به کار رفته در آن کتابخانه ای و رایانه ای بوده ودر آن پس از بیان نظرات مطروحه، به توصیف و تحلیل نظرات امام خمینی و تطبیق آن بر نظر برخی از علمای فقه از آن جمله صاحب جواهر پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که هر گونه خللی که به اجزا و شرایط غسل وارد شود طبق اصل اولی، غسل را محکوم به بطلان می کند؛ اما در برخی موارد شارع مقدس، خود حکم به عدم بطلان داده است، همانند غسل جبیره ای در مقابل امر به شستن تمام اعضای بدن و یا بیان قاعده فراغ در زمان فراغت از غسل و شک در صحت اجزا. بررسی این آسیب ها که در فقه به خلل شهرت یافته و جمع آوری نظرات علما در این رابطه، باعث تسهیل در مراجعه به این بخش از باب فقهی (طهارت-غسل) می گردد.
    کلیدواژگان: خلل، طهارت، حدث، غسل، غسل ترتیبی، غسل ارتماسی، امام خمینی
  • علیرضا عابدی سرآسیا صفحه 129
    : قاعده تسلیط (الناس مسلطون علی اموالهم) با وجود شهرت فراوان، از جهاتی مورد تشکیک بعضی محققان از جمله امام خمینی قرار گرفته است. در نظر این گروه، قاعده دارای اطلاق نبوده، در مواردی که جواز یا صحت تصرف خاصی مشکوک باشد، نمی توان به آن استناد کرد. در این مقاله چهار وجه در مورد مفاد قاعده بررسی شده، با ارائه نظر پنجمی، اثبات شده که شارع مقدس با جعل سلطنت برای مالک، تمامی تصرفات وی را، چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی، امضا کرده است. البته این سلطنت، تعلیقی بوده و تنها در مواردی است که خود شارع برخلاف سلطنت مالک، اعمال سلطنت نکرده باشد. یکی از ثمرات ارزشمند این نظر در حقوق و فقه معاملات آن است که این قاعده در تصحیح قراردادهای نوپیدا، که دلیل خاصی بر بطلان آنها وجود ندارد، نقشی اساسی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قواعد فقه، قاعده سلطنت، تسلیط، تسلط، قراردادهای نوپیدا
|
  • Maryam Ibn Turab Page 1
    The marriage contract is the most important contract that an individual concludes in his/her life. Hence, compared to other contracts, it has its specific characteristics. Guile and fraud is undesirable and uninvited in every contract, but it is more objectionable in such a sacred contract. Despite this fact, such a fraud has not drawn the due attention of the legislator. Lawyers argue that Article1128 of the Civil Code that covers the attributes of the two sides covers the issue of fraudulence as well. The focus of this research is the legal lacuna about fraudulence in marriage. A review of the legal and jurisprudential sources indicates that Article 1128 does not fully cover all cases of fraudulence in marriage. In fact, fraudulence does not always refer to the absence of a desirable attribute; moreover, the right to rescind a contract alone would not lead to the vindication of the rights of the deceived person. In addition, the abrogation of the marriage contract not only does not solve any problem but adds to the existing problems.
    Keywords: Civil Code, condition, the right to rescind the contract in case of fraud, harm, principle of deception, principle of liability for waste
  • Mohsen Ismaili, Somayeh Moulavi Page 23
    The main objective of the present research is to study the Right to Rescind the Contract in Case of Loss Resulting from Deceit and its relation with the Principle of No Harm. In the first place the right to rescind a contract in case of loss resulting from deceit and conditions for its realizations are defined and then the viewpoints of the jurisprudents about the document of this rule are discussed. The jurisprudents have employed different sources for this rule. These documents have been critically studied and finally it is concluded that rationality and stipulation are accepted as a document or a basis for this rule. Also the relationship between the Right to Rescind the Contract in Case of Loss Resulting from Deceit and the Principle of No Harm have been discussed, arguing that the Principle of No Harm cannot be a basis or a source for this option. The viewpoints of jurisprudents, particularly those of Imam Khomeini, have been taken into consideration in this research.
    Keywords: Option, lesion, loser, No Harm, rationality
  • Feizuallah Akbari Dastak Page 43
    Imam Khomeini considered the Quran as a source that enjoys such a comprehensiveness which can meet all the material and spiritual needs of human beings in their attempt to attain a happy life in all times and spaces. On the other hand, in viewpoint of Imam Khomein, the Quran is not merely a book for individual knowledge, upbringing and ethic, but it contains social and political doctrines for management of the society based on independence, freedom, and rejection of oppression and arrogance. Hence, in his viewpoint, Islamic uprisings in the course of history, including the Ashura Uprising, aimed to revive the role of the Quran. The Iranian nation, following the Ashura Uprising, launched their Islamic movement for the rule of the Quran and establishment of a Quranic government and by holding fast to the Quran and Quranic secret of martyrdom have attained victory over the illegitimate government that can be an eternal example for other oppressed Muslim nations. Hence, the main objective of this paper is revisiting the fundamental principles of the Quranology of Imam Khomeini and explanation of the relationship between the Quran and the Islamic Revolution through Imam Khomeini’s understanding of the Quran.
    Keywords: Quran, Islamic Revolution, Imam Khomeini, people, strategies, government
  • Seyed Mohammad Mousavi Bojnourdi, Seyed Ali Seyed Mousavi Page 73
    After the revision of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the role of consultation to the leader was delegated to the State Expediency Council. Among the important issues in this regard is the responsibility of the Leader towards the consultative viewpoints and decisions of the State Expediency Council. It is not clear whether the Leader is obliged to accept the viewpoints of the Council if his viewpoints are in contradiction with those of the Council. There is no reference to this issue in the Constitution either. The present article is an attempt to study the viewpoints of the jurisprudents as well as those of Imam Khomeini on this issue through a critical-analytical approach. In Imam Khomeini’s viewpoints consultation with the experts aims to find out the truths and discover different aspects of a matter and hence abidance by the viewpoints of the consultants is necessary only when the person who receives the consultation is not enough expert in that field; but, if he enjoys the necessary expertise, he can decide on the issue even if his viewpoint is contrary to that of the majority.
    Keywords: Imam Khomeini, State Expediency Council, Expediency, System, leadership
  • Davoud Hassanpour Page 97
    There is a consensus among all jurisprudents that the leased property is a trust accepted by the lessee who retains no obligation towards any partial or total damage to the property, unless the lessee defaults on his obligations stipulated in the lease. There is a consensus among all jurisprudents about this issue as the Author of Jawahir has mentioned. The question that arises is: Is the lessee responsible for warrantying the property if the lease contains the term of warranty? There is no consensus on this issue among jurisprudents. The predominant viewpoint of the jurisprudents is that incorporating the term of warranty into a lease is not correct, but some of them such as Seyed Morteza, Mohaqeq Ardabili, Author of Riyadh, as well as Author of Orwah argue that incorporating the term of warranty into a lease is correct.
    Some of the jurisprudents compare lease with lending and argue that incorporating the term of warranty by the lessor into the lease is correct. They maintain that according to the principle of “The believers abide by their commitments,” the incorporation of warranty into a lease is correct, because the term of warranty is correct in lending. Other jurisprudents, however, argue that analogy is not allowed in our religion and hence warranty in lending is contrary to the said principle and is based on another tradition (hadith).
    In this regard, Imam’s viewpoint, like that of the Author of Orwah, is against the predominant viewpoint. He argues that the term of warranty in a lease is correct. On the other hand, Mohaqeq Khoei and the Author of Al-Mustamsik, similar the predominant view, argue that the term of warranty in a lease is not correct.
    Keywords: Obligation, condition about performance of an act, condition of subsequent events, requirement of contract, possession through lending
  • Abbasali Rouhani, Negar Alizadeh Page 111
    The main objective of this paper is to collect the viewpoints of jurisprudents with the centrality of that of Imam Khomeini about what impairs and harms the correctness of ablution and nullifies it based on the primary and secondary commandments. The necessary data have been collected from books, journals and Internet sources. After explaining the viewpoints of some outstanding jurisprudents, Imam Khomeini’s viewpoints have been described and analyzed and compared with those of some jurisprudents such as the author of Jawahir. The findings of the research indicate that any error in the particulars and requirements of ablution would nullify the ablution, but in some cases the Lawgiver has ruled that it would not nullify the ablution, such as the rule of washing the entire body in contrast to exempting some parts for which washing is harmful and are washed from over a cover that is called jabirehi; or the rule of release or the moment of release from completing the ablution and doubt about its particulars which does not nullify the ablution. The study of these impairments which are called impairments (khelal) in jurisprudence and the collection of the viewpoints of jurisprudents in this regard facilitates consultation about this jurisprudential chapter (purity-ablution).
    Keywords: Impairments, purity, ablution, sequential ablution, full body immersion ablution, Imam Khomeini
  • Alireza Abedi Sarasiya Page 129
    Although the Principle of Sovereignty (People have domination over their properties) is very well-known, some researchers, including Imam Khomeini, have cast doubt on it. They argue that this principle is not absolute and cannot be applied to the cases whose possession or permission for their possession is doubtful. Four aspects of the said principle have been studied in this article and through offering a fifth viewpoint attempts have been made to prove that the Lawgiver through stipulating the Principle of Sovereignty of owner over his property, has approved the qualitative and quantitative possession of the owner. However, this sovereignty is suspended and is subject to the cases that the Lawgiver, contrary to the Principle of Sovereignty of the owner, has not applied His sovereignty. One of the valuable results of this viewpoint in law and jurisprudence of transactions is that this principle plays a crucial role in the newly-emerged contracts for whose nullification there is no specific reason.
    Keywords: Jurisprudential rules, the Principle of Sovereignty, Sovereignty, domination, newly-emerged contracts