فهرست مطالب

پژوهشنامه متین
پیاپی 80 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بهرامی نزاد، سید مصطفی موسوی بجنوردی* صفحات 1-16
    برخی از دانشمندان شیعه بر این باورند که ابن ابی عمیر جز از راویان ثقه نقل حدیث نمی کند؛ بنابراین در صورتی که واسطه را در زنجیره روایات حذف نموده، روایت را به شکل مرسل بیاورد، حکایت از وثاقت او دارد. بر این اساس بسیاری از محققان شیعی، مراسیل ابن ابن عمیر را همانند مسانید وی معتبر دانسته اند. برخی نیز حجیت مراسیل وی را انکار نموده و به عدم تسویه مراسیل او با مسانیدش قائل شده اند. امام خمینی معتقد است که فقط مرسلات ابن ابی عمیر حجت است؛ اما مسندات او حجت نیست و به بررسی سندی نیاز دارد و باید رجال آن تحقیق شوند. لذا روایت کردن محمدبن ابی عمیر از هر راوی، دلالت بر وثاقت او ندارد و آن روایت نیز نمی تواند صحیح باشد، هر چند مرسله باشد. همچنین امام خمینی مرسلات اصحاب اجماع و نیز مرسلات مشایخ ثلاثه را به جز ابن ابی عمیر نپذیرفته و معتقد است که نقل اصحاب اجماع از راوی مجهول یا متهم به ضعف، دلیل وثاقت او نمی شود و نقل مشایخ ثقات از راوی ضعیف و مجهول، دلیل بر توثیق آنها نخواهد بود.
    کلیدواژگان: محمد بن ابن عمیر، حجیت، مرسلات، وثاقت، مشایخ ثلاثه، اصحاب اجماع
  • محسن بهشتی سرشت، کامران عاروان* صفحات 17-36

    خوانش انقلابی گفتمان اسلامی شیعی کتاب های ممنوعه و برنامه های خوانش و مطالعاتی آن ها می تواند بخش فرهنگی انقلاب اسلامی و روند ایجاد اندیشه ها و ایدئولوژی انقلابی و نشر آن برای تغییر وضعیت موجود و تعیین خط مشی و شیوه های عملی آن ها را روشن نماید. کاوش های انجام شده به محقق یاری بسیاری رساند تا گستره و کارکرد دقیق و مستند کتاب های زیرزمینی و خوانش و برنامه های مطالعاتی انقلابیون به طورجدی تری درک شود.
    دسته مهمی از کتاب ها و جزوات ممنوعه گفتمان اسلامی شیعی توسط رهبران، نظریه پردازان ایرانی و غیر ایرانی و نیز گروه ها و جمعیت های انقلابی تالیف و ترجمه شد و مسیر فکری و عملی انقلاب را هموار کرد و به تعمیق اندیشه ها و استمرار عملکرد انقلابیون منجر شد. سیر و برنامه های خوانش و مطالعاتی هدف دار انقلابیون، جریان فرهنگی گسترده و نفوذ داری را باعث شد که در کنار دیگر عوامل به شکل گیری نهایی انقلاب مدد رساند. شواهد و اسناد تاریخی در شفاف سازی این جریان و روشن سازی ابعاد فرهنگی امر انقلاب با یاری جامعه شناسی خواندن و کتاب کمک موثری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: گفتمان اسلامی شیعی، امام خمینی، دکتر شریعتی، جامعه شناسی خواندن، جامعه شناسی ادبیات، تاریخ کتاب، کتاب های ممنوعه
  • رامین پورسعید*، مرضیه آذرنیا صفحات 37-52
    پیش فرض، امری است که در بستر زمان و مکان، تحت تاثیر فرهنگ جامعه، خانواده، اقتصاد و… در ضمیر افراد نهادینه می شود و در تصمیم گیری ها موثر است. قانون گذاران کیفری نیز در عرصه تقنین از این قاعده مستثنا نیستند. تحقیق حاضر در مقام احصاء و تبیین برخی از مهم ترین پیش فرض هایی است که احکام فقهی جزائی را تحت تاثیر قرار داده است. از باب نمونه پیش فرض حجیت خبر واحد در مواجهه با اخبار منتسب به معصومین علیهم السلام، عملا سبب غیرقابل طرح بودن سایر ادله گردیده است. نتیجه اینکه اغلب ادله متنی مثل اخبار و احادیث، بر ادله غیر متنی نظیر دلیل عقل و بنای عقلا سلطه یافته اند. علاوه بر اینکه اخبار با دشواری های متعددی هم در سند و هم در دلالت مواجهند، درک مدلول آن ها، اغلب تحت تاثیر پیش فرض هایی صورت می گیرد که ما را از مقصود شارع دور می نماید. جلوه های مقاصدی فقه امام خمینی مرتبط با همین پیش فرض است.
    کلیدواژگان: پیش فرض، قانون مجازات اسلامی 1392، خبر واحد، امام خمینی، عصمت، امنیت
  • داود حسن پور * صفحات 53-68

    از اهم شروط نفوذ شرط و صحت آن، عدم مخالفت با کتاب و سنت است و این مهم به نحو موجبه جزئیه، حکم اجماعی و اتفاقی است که کسی از فقی هان در آن مناقشه ای ندارد. مستند این مطلب، نصوص عامه و خاصه ای است که دلالت بر اعتبار شرطی می کنند که موافق با کتاب باشد؛ یعنی مخالفتی با آن نداشته باشد. مراد از عدم مخالفت با کتاب، شامل سنت هم می شود؛ زیرا منظور از کتاب، مطلق حکم الله است چه در قرآن کریم باشد و چه در لسان سنت بیان شده باشد.
    بنابراین اگر شرطی مخالفت با کتاب نداشت، نافذ و در صورت مخالفت، این شرط غیر نافذ است و در صورت شک در مخالفت و عدم مخالفت، شیخ انصاری قائل به اصل عدم مخالفت می شود؛ ولی بین محققین اختلافی وجود دارد که در بحث تمسک به عام در شبهات مصداقیه این مطلب روشن خواهد شد اگرچه بزرگانی چون امام خمینی در این مطلب به شیخ انصاری اشکال کرده و می گویند مجالی برای اصل عدم مخالفت نیست و در محل بحث، مجالی برای پیاده کردن اصل نخواهد بود. ثمره این بحث در فروع متعددی قابل رویت است ازجمله، اشتراط عدم خروج زوجه از وطنش، اشتراط ارث در عقد متعه، اشتراط ضمان در اجاره.
    کلیدواژگان: شرط، مخالف کتاب، اصل موضوعي، الزام، التزام، شروط باطل، شروط صحيح
  • عبدالله عطایی، سجاد علی محمدی* صفحات 69-93
    از زیربنایی ترین راهبردهای نظام اسلامی در حفظ و تقویت حکومت اسلامی و با هدف تحقق آرمان های دینی و اسلامی، ایجاد زمینه تشریک مساعی دولت و ملت و همگرایی مردم با نظام است. برای نیل به این مقصود نیاز به بازشناسایی و تبیین دیدگاه های سیاسی امام خمینی به عنوان بنیان گذار جمهوری اسلامی دراین باره است. در این پژوهش که به شکل توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته، چنین به دست آمده که ایجاد همگرایی بین مردم و نظام، مبتنی بر عواملی چون وجود نهاد مرجعیت دینی و رهبری سیاسی، رضایتمندی و مشارکت مردم در امور و قانون مداری مسئولان است و امام خمینی با استفاده از نهاد مرجعیت و رهبری و تاسیس حکومت اسلامی در قالب جمهوریت، با اقداماتی مثل مشارکت دادن مردم در اداره کشور، محوریت دادن به اصل تکلیف، قانون و عدالت اجتماعی؛ گفتمان سازی ساده زیستی، ایجاد وحدت میان مردم، فقرزدایی، ایثارگری و به رسمیت شناختن حق نظارت برای مردم به تحقق عوامل همگرایی عینیت بخشید.
    کلیدواژگان: همگرایی مردم، اندیشه سیاسی امام، جمهوریت، مشارکت، قانون مداری، عدالت محوری
  • طاهر علی محمدی*، پریسا جعفری صفحات 95-108
    در مشروعیت انتقال ولایت ولی به وصی در امور مالی صغار اختلافی وجود ندارد. آنچه معرکه آرای فقهاست، ثبوت ولایت وصی در تزویج صغیر و صغیره به نیابت از ولی آن هاست. در این خصوص سه دیدگاه عمده وجود دارد: مشهور فقها معتقد به عدم ثبوت ولایت وصی به طور مطلق هستند؛ گروهی نیز قائل به ثبوت آن به طور مطلق می باشند و جماعتی هم مشروط به تصریح ولی بر وجود حق تزویج برای وصی، اعتقاد به ثبوت آن دارند. برخی از فقها مثل امام خمینی که از مجموع ادله ارائه شده بر سه دیدگاه مذکور به فتوایی نرسیده، احتیاط واجب را در عدم اقدام وصی به تزویج صغیر دانسته اند. در این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی انجام پذیرفته، با نقد و بررسی دلایل اقوال مذکور، نتیجه گرفته شده است که وصی به شرط تصریح موصی، بر تزویج صغار، ولایت دارد.
    کلیدواژگان: وصی، ولایت وصی، تصریح ولی، تزویج صغار، صغیر، صغیره
  • فهیمه ملک زاده * صفحات 109-129
    مضاربه از مسائل اقتصادی است که از روز نخست تدوین فقه وجود داشته است. فقهای اولیه شیعه از شیخ صدوق تا شهید اول و… تا امام خمینی به بحث درباره مضاربه پرداخته اند و کتاب هایی نگاشته اند که به عنوان جوامع اولیه فقهی به یادگار مانده است.
    در این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای تدوین شده است بر آنیم که تبیین کنیم، مضاربه ضرورتی اجتماعی دارد که همان به حرکت درآوردن سرمایه ثابت و نقدی است، و جامعه اسلامی روزبه روز ضرورت آن را بیشتر احساس می کند خصوصا جامعه ای که می خواهد از نظام ربوی که آن را خلاف مشی دینی و اعتقادی خود می داند، دوری کند.
    نوشتار حاضر درصدد است پاره ای از مباحث فقهی سیاست های پولی از دیدگاه امام خمینی را مطرح کند و ازآنجایی که ایشان و سایر فقها به بررسی فقهی این موضوع به طور مستقیم پرداخته اند، به ناچار این مباحث را از فتاوای ایشان در سایر ابواب فقهی برداشت نموده ایم. بدین جهت، ممکن است بعضی از این اظهارنظرها و برداشت ها یقینی نباشد و تنها ما را به ظن و گمان رهنمون سازد. امید است که این مقاله مقدمه ای برای پژوهش گسترده تر محققان و اساتید محترم گردد و با تبیین این گونه موضوعات از طرف دانشگاه و اجتهاد حوزه های علمیه، به احکام قطعی در این مسائل نائل گردیم.
    کلیدواژگان: مضاربه، اوراق بهادار، اوراق قرضه، عامل، سرمایه، سود
|
  • ali bahraminejad, Seyed Mostafa Moosavi Bojnourdi* Pages 1-16
    Some Shia scholars are of the opinion that Ibn Abi Omair does not quote a hadith or tradition but from the authenticated narrators. Therefore, in case the intermediary narrator is taken off the chain of narrations to make the tradition a Musral or directly transmitted, it shall be considered an authenticated tradition. On this basis, the majority of Shia scholars have validated Ibn Abi Omair’s Murasil quotations, like his Masanid (collection of hadiths narrated by the companions of the Prophet (PBUH) and Imams). Some others have denied his authentication and differentiated his Murasil from his Masanid. Imam Khomeini is of the opinion that only Murasil narrations of Ibn Abi Omair are authentic, while his Masanid are not authentic and need further document-based studies. Also the people from whom the hadith is narrated must be restudied. Therefore, Mohammad ibn Abi Omair’s quotation from any narrator shall not be a sign of his authentication and accordingly the hadith thus narrated shall not be valid, even if it is a Musral. Also Imam Khomeini rejects Mursals by Consensus Companions and Three-Scholar Consensus other than Ibn Abi Omair and believes that Consensus of Companions quotation of an anonymous or weakly supported narrator shall not be a sign of his authentication. Similarly, any quotation of the Three-Scholar Consensus from an anonymous or weakly supported narrator shall not bring authentication for the narrator
    Keywords: Mohammad ibn Abi Omair, authentication, Mursalat, Three-Scholar Consensus, Consensus Companions
  • mohsen beheshti seresht, kamran Arvan * Pages 17-36
    The revolutionary reading of forbidden books in Islamic-Shia discourse, related studies and programs can clarify the mission of the cultural sector of the Islamic Revolution, the procedures for production of revolutionary ideology and intellectuality and its dissemination for a change in the status quo, and finally determining strategies and practical methods to that end. The previous research works were very helpful for the author of this paper to understand the accurate distribution and function of underground books, and the revolutionaries’ reading and study programs more seriously. Important parts of the books and articles on Islamic-Shia discourse were authored and translated by Iranian and non-Iranian theoreticians as well as revolutionary groups and circles. They helped establishment of intellectual and practical path of the revolution, led to the deepening of revolutionary thought, and sustainability of the performance of revolutionaries. The continuation of purposeful revolutionary reading and study programs of the revolutionary forces led to the emergence of an extensive and influential cultural movement that, along with other factors, resulted in final culmination of the Islamic Revolution. Historical evidence and documents will help elucidating this movement and clarifying cultural aspects of the revolutionary act with the help of sociology of reading and books.
    Keywords: Islamic Revolution, Islamic-Shia reading, discourse, forbidden books
  • ramin poursaeid*, Marziyeh Azarnia Pages 37-52
    Presupposition is a belief that is institutionalized in the mind of the individual under certain time and place conditions or under the effect of social culture, family, economy, etc. and affects his decision-making. The penal lawmakers are no exception to this rule in enacting laws. This research work intends to clarify some of the most important presuppositions that affect penal jurisprudential verdicts. Since these affairs have turned into a postulate in the minds of the lawmakers, it is very difficult to make alterations in them. For instance, the presupposition of the authenticity of a tradition with a single narrator in dealing with the traditions attributed to the Infallible Household of the Prophet (PBUH) has made it impossible to pose any contrary statement. Therefore, the majority of the textual evidences such as statements and hadiths (traditions) have been given priority over non-textual evidences such as evidence by reason and conduct of the wise. However, it seems that the opposite side of this statement, i.e. giving priority to non-textual evidence, must be prioritized since the textual evidences face problems in document validity, attribution and authentication. Moreover, the reasoned understanding of traditions is mainly based on presuppositions that reduce the possibility of pure understanding, and diminish the evidence from pure text to superficial and then to brief evidence. This research work has been development in the context of philosophy of Islamic jurisprudence and penal law.
    Keywords: Presupposition_2013 Islamic Penal Code_Esalat al-Zohur_tradition with a single narrator_Imam Khomeini
  • Davoud Hassanour * Pages 53-68
    No objection to the Book of God and the traditions is one major prerequisite for the influence and authenticity of a condition. This is something confirmed in particular by a consensus rule and there is no debate on its authenticity on the part of the jurists. The solid evidence for this claim is the existence of general and particular texts that attest to the influence of a conditional case that is according to the Book of God, i.e. there is no objection to it. By objection to the Book, we also mean objection to the tradition. This is because the Book is the absolute rule of God, whether in the Holy Quran or in the traditions attributed to the Infallible Ones. Therefore, if a condition is not against the book, it shall be deemed influential, otherwise it shall be taken an invalid condition. In case of skepticism on the nature of objection, Sheikh Ansari has recommended interpreting it as a no-objection case. However, there is difference of opinions among the scholars on this point. They say it must be removed by resorting to the general consensus, although some jurists Like Imam Khomeini have found fault with Sheikh Ansari’s view and claim that there is no chance for the principle of no objection, and that, in case of any debate, there will be no chance for enforcement of the principle. This debate has resulted in a bunch of different opinions such as conditioning lack of exit of the spouse from the country, conditioning heritage in temporary marriage, and conditioning liability in rentals.
    Keywords: condition, opposition to Book, subjective principles, prerequisite, obligation, wrong conditions, accurate conditions
  • Abdullah Ataei, Sajad Ali Mohammadi * Pages 69-93
    Paving the ground for government-people cooperation and convergence of people with the Islamic system is among the most fundamental strategies of the Islamic system of government in safeguarding and empowering the Islamic government in line with realizing religious and Islamic ideals. To translate this ideal into action, a review and clarification of the political viewpoints of Imam Khomeini, as the founder of Islamic Revolution is necessary. This descriptive-analytical research work has found out that several factors should be considered for creating convergence between the people and Islamic establishment. These factors are: the existence of a religious imitation personality and a religious leader, public satisfaction and contribution in the affairs and the officials’ abidance by law. Imam Khomeini resorted to his rank of source of religious imitation and leadership as well as establishment of an Islamic republic system of administration. This he did by such measures as participating people in the administration of the country, giving centrality to principles of religious obligation, law and social justice, promotion of simple-life discourse, boosting unity among people, eradicating poverty, promoting self-devotion, and official recognition of the right of supervision for people.
    Keywords: public convergence, Imam’s political thought, republicanism, partnership, abidance by law, justice seeking
  • Taher Alimohammadi*, Parisa Jafari Pages 95-108
    There is no discord on the legitimacy of delegation of the guardian’s authority to the executor of last will concerning the financial matters of the minors. Whatever causes heated debate is the proof of the last will executor’s guardianship on marriage of minors on behalf of their parents. There are three approaches to this problem: the majority of the jurists denounce absolute authority of the guardian in this case; another group of jurists approve absolute authority of the guardian; and the third group of jurists condition legitimacy of such authority to the parents’ clear assertion on the right of marriage. Some jurists, like Imam Khomeini, who have not reached a conclusion from the collection of evidences provided by the above-said three approaches, say no authority for guardian in marriage of the minors is an instance of obligatory precaution. This descriptive-analytical research has reviewed and analyzed the evidences in the aforementioned approaches and concluded that the guardian has authority on marriage of the minors on condition of assertion by the testator.
    Keywords: guardian, guardian’s authority, assertion by testator, marriage of minors, minor boy, minor girl
  • Fahimeh Malekzadeh* Pages 109-129

    Profit and loss sharing (PLS) is one of the economic issues that was in force since the inception of Islamic jurisprudence. The early Shia jurists from Sheikh Saduq to Shahid Awwal (Muhammad Jamaluddin al-Makki al-Amili al-Jizzini) and to Imam Khomeini have discussed profit and loss sharing in their books that are now used as the first reference books on PLS.
    In this descriptive-analytical research, which has been developed based on library studies, we intend to clarify the fact that profit and loss sharing is a social necessity which accelerates fixed and cash capital turnover. The Islamic society feels the need to PLS charging more than before to comply with the prohibition of interest – that goes counter to religious code of conduct.
    This paper intends to review some of Imam Khomeini’s jurisprudential discussions on monetary policies. Since Imam Khomeini, along with other jurists, have directly discussed the profit and loss sharing mechanism, we have directly taken these discussions from his other jurisprudential works. Therefore, some viewpoints and understandings may not be a hundred percent certain and may cause skepticism and conjecture. It is hoped that this paper will be an introduction to more research works by the researchers and academicians for clarification of these urgent financial matters on the part of the universities and theological schools in order to reach resolute decrees on these issues.
    Keywords: profit, loss sharing, PLS, securities, bonds, agent, capital, profit