فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 72 (پاییز 1395)

پژوهشنامه متین
پیاپی 72 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا امام*، عبدالله جوان صفحه 1
    ذاتی دانستن حجیت قطع از گزاره هایی است که امروزه در میان اصولیان رواج یافته و نزد بسیاری از ایشان مسلم تلقی گشته و منشا حجیت قطع قلمداد می شود. امام خمینی از معدود اصولیان معاصر است که باب نقد را در این باره گشود، به طوری که می توان این امر را از ابتکارات اصولی ایشان به شمار آورد.
    در این مقاله بعد از بررسی و تبیین مفاهیم و نگاهی به سیر پیدایش این مساله در اصول فقه، دیدگاه امام خمینی در این باره مطرح شده و ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف و نقد و ارزیابی این دیدگاه، مدعای ایشان مبنی بر نفی حجیت ذاتی قطع با استدلالی متفاوت اثبات و تبیین شده به نظر ایشان حجیت قطع امری اعتباری و قراردادی نیست، بلکه حکمی عقلی است که در مورد قطع هایی که متعلقشان حکم مولوی باشد موضوع پیدا می کند. همچنین برخی از تبیین های متفاوتی که از دیدگاه امام صورت گرفته مورد مناقشه قرار گرفته است و نیز نشان داده شده که تفاوت دیدگاه ها درباره منشا حجیت قطع در جهت دهی به سایر مباحث تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: قطع، حجیت، طریقیت، ذاتی، امام خمینی
  • اعظم امینی*، محمدحسن حائری صفحه 19
    حق حبس، حق خودداری از انجام تعهد تا اجرای تعهد به وسیله طرف دیگر است. و از جمله حقوقی است که غالبا در عقود و معاملات معاوضی، نظیر: بیع و اجاره به وجود می آید. و مختص بیع نیست در این نوشتار علاوه بر تعریف و ماهیت حق حبس، به مبنای این حق در عقود معاوضی از منظر فقها و حقوقدانان نیز پرداخته شده است. اما از میان مبانی، آنچه به نظر منطقی تر می رسد، این است که پس از تحقق قرارداد و التزام متعاقدین به تسلیم عوضین به یکدیگر، برای آغاز به تسلیم یکی از آنها، نمی توان ترجیحی را پیدا کرد، چون هر دو حق از هر حیث مساوی و همزمان به وجود می آیند. از این رو هر کدام می توانند انجام تعهد خود را منوط به اجرای تعهد دیگری نماید. بنابراین بر اساس دیدگاه امام خمینی می توان گفت مهم ترین مبنای این حق، بنا و سیره عقلاست. و در ثبوت بنای عقلا در حق حبس چه از نظر صغروی و چه کبروی بحث و اشکالی نیست.
    کلیدواژگان: حق حبس، عقود معاوضی، امتناع، قبض، اقباض
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، معصومه محمدخانی صفحه 47
    : یکی از کارکردهای نهاد خانواده تولید مثل است و از آنجا که بقای نوع بشر در گرو آن بوده و این مساله موجب قوام خانواده نیز می گردد، حائز اهمیت است؛ اما عده ای از خانواده ها، به دلیل وجود اختلالات گوناگون، به طور طبیعی قادر به ایفای نقش تولید مثل و فرزندآوری نیستند. پیشرفت های شگرف در فناوری های تولید مثل در سالیان اخیر، توانسته بسیاری را صاحب فرزند یا امیدوار به آینده در انتظار نگه دارد. استفاده از رحم جایگزین یکی از شیوه های نوین باروری و از موارد چالش برانگیز در حیطه درمان های کمک به باروری است. این شیوه از دوجنبه شایسته بررسی است. 1. آیا استفاده از این شیوه از جهت شرعی و حقوقی جایز است یا نه؟ 2. وضعیت و آثار حقوقی آن نظیر نسبت، حرمت نکاح، حضانت و... چگونه است؟ مقاله حاضر درصدد بررسی جنبه اخیر این شیوه می باشد.
    کلیدواژگان: نسبت، حرمت نکاح، حضانت، تربیت، ولایت قهری، توارث، نفقه، روابط مالی
  • محمد رضایی*، احمدرضا جمشیدی اوانکی صفحه 75
    در نظام بانکی، از رایج ترین شیوه های اعطای تسهیلات، پرداخت در قالب جعاله و جعاله ثانویه است. با توجه به ماهیت جعاله در حقوق مدنی و فقه امامیه، این سوال قابل طرح است که این ماهیت تا چه اندازه قابلیت دارد که در بانکداری مورد استفاده قرار گیرد؟ در حالی که بر طبق قواعد عمومی قراردادها معلوم و معین بودن مورد معامله از شرایط اساسی صحت هر عقدی است، در جعاله، علم اجمالی به عوضین کافی است. و حتی اجرت، می تواند به صورت مشارکت در سود حاصله مقرر شود. در این راستا از عبارات امام خمینی در تحریرالوسیله برمی آید که جعاله می تواند نتیجه مضاربه را داشته باشد بی آنکه محدودیت های مضاربه را دارا باشد. از طرف دیگر عدم تعیین مدت نیز اختلالی در شرایط صحت انعقاد جعاله ایجاد نمی کند. جعاله در هر عمل حلال و عقلایی صحیح است، بنابراین در همه بخش های صنعت، تجارت، کشاورزی و خدمات قابل اجراست. و همین ویژگی باعث شده است که در قانون بانکداری بدون ربا جایگاهی ویژه پیدا کند. لکن جعاله به نحوی که در قانون بانکداری بدون ربا و دستور العمل اجرایی جعاله مطرح گردیده است، دارای مشکلاتی است. این نوشتار در صدد شناسایی و تحلیل این مشکلات در مقام اجراست.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، عقد جعاله، جعاله ثانویه، آثار جعاله، امام خمینی
  • مهدی عباس سرمدی*، میلاد مشایخ صفحه 97
    اجتهاد ملکه ایست که به واسطه آن مجتهد به استنباط احکام شریعت می پردازد. در این مسیر فقیه نمی تواند خویش را بدون جامعه متبوعش فرض نماید، چرا که اگر چنین پندارد حاصل تلاش او چیزی جز احکام منجمد و به دور از هرگونه منطق علمی و عملی نخواهد بود. او لاجرم باید در استنباط ابتدایی احکام و یا در صورت باز پژوهی نظرات خویش که در مواردی نیز به تغییر فتوای پیشینی اش منتج می گردد، نیازهای جامعه و علاوه بر آن، اقتضائات زمان و مکان پیرامون خود را نیز در نظر بگیرد، چنین توجهی می تواند فتاوایی معقولانه و در نهایت التزام عملی مکلفین آن مذهب را به ارمغان آورد. این امر نه تنها با جاودانگی احکام اسلامی در تعارض نیست بلکه با امر مذموم تبعیت کورکورانه شریعت از جامعه کاملا متفاوت است.
    کلیدواژگان: اجتهاد، نیازهای جامعه، اقتضائات زمان و مکان، تغییر فتوا، امام خمینی
  • طاهر علی محمدی*، حمزه نظرپور صفحه 123
    سید مصطفی خمینی یکی از فقهای توانمندی بود که شاخصه عمده آثار وی، نقد اجتهادی آرای دیگر فقها و حاشیه-نگاران، دقت نظر عمیق و طرح اشکال و پاسخ به اشکالات به صورت علمی است.
    از جمله ارزشمندترین آثار ایشان که از حیث اسلوب و شیوه بررسی و نقد اجتهادی آرا کم نظیر می باشد، کتاب البیع است که نویسنده در آن بیشتر به طرح نظرات امام خمینی پرداخته و با حریت فکری خود توانسته گاه نظرات امام را تایید و گاه مورد نقد قرار داده و رد کند. شناخت بیع به وسیله آثار آن، اصالت دادن به معاطات در عقود، عدم شمول آیه بیع نسبت به مقوله معاطات، درستی استناد به حدیث سلطنت بر صحت معاطات، حکومت نداشتن قاعده «لا حرج» بر احکام عقلایی و انتخاب بالاترین قیمت تا روز دفع در باب ضمان و تعیین وضعیت جنسی که تلف شده است، از مهم ترین نوآوری ها و نظرات اختصاصی ایشان در باب بیع به شمار می روند. در این نوشتار که به صورت توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته، با طرح مقایسه ای برخی دیدگاه های دیگر فقها به ویژه نظرات امام خمینی، به بررسی، نقد، تایید یا رد آنها از زاویه دید سید مصطفی خمینی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بیع، معاطات، آیه بیع، حدیث سلطنت، قاعده لاحرج، امام خمینی، سید مصطفی خمینی
  • فهیمه ملک زاده* صفحه 149
    : بدیهی است مهم ترین عامل سرعت رشد و توسعه اقتصادی جامعه منابع انسانی آن جامعه است و هر جامعه نیز متشکل از زنان و مردان فعال است که تحت روابط متقابل اجتماعی تاثیر مستقیمی در اقتصاد و توسعه آن جامعه دارند. لذا استراتژی های یک جامعه توسعه یافته لازم است بر مبنای مشارکت هر چه بیشتر و فعال تر زنان، که نیمی از جامعه را تشکیل می دهند، در امور اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پی ریزی گردد.لذا توجه به وضعیت اشتغال زنان و هدایت آنها به بازار کار می تواند زمینه بهره گیری بهتر جامعه از این نیروی بالقوه و فعل آوردن این قشر از جامعه باشد. به همین دلیل، مجموعه عواملی که می تواند زمینه ساز مشارکت هرچه بیشتر این جمعیت توانمند در عرصه های اقتصادی اجتماعی کشور باشد از اولویت بیشتری برخوردار است.مقاله حاضر که به روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای انجام خواهد گرفت، در پی شناخت عوامل موثر و موانع اشتغال زنان و تعیین نقش این قشر در توسعه جامعه و سهم ایشان در نیروی کار شاغل می باشد. همچنین جایگاه زن و نقش او در ابعاد مختلف اندیشه دینی و سیستم حقوقی موجود با الگو گرفتن از سخنان و دیدگاه های امام خمینی به مناسبت های مختلف در خصوص مشارکت اجتماعی زنان مورد توجه نگارنده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زنان، اشتغال، اقتصاد، توسعه، جنسیت، مالکیت
|
  • Seyed Mohammad Reza Emam*, Abdullah Javan Page 1
    Considering the hojjiat Qata’ essential is among the statements prevailing among the experts of principles of jurisprudence, some of whom consider it definite which is called the origin of hojjiat Qata’. Imam Khomeini is among few contemporary experts of principles of jurisprudence who initiated critical study of this issue. Attempts have been made in this paper to study and explain the concepts and process of emergence of this issue in principles of jurisprudence. Also the viewpoints of Imam Khomeini about this issue have been studied critically, shedding light on its strong and weak points. His contention of rejection of hojjiat zati qata’ has been proved and explained through a different argument. According to Imam Khomeini, hojjiat qata’ is not a contractual issue, rather it is rational verdict, which is relevant for the qatas, whose subject is mulavi decree. Also some of the different explanations given by Imam Khomeini have been questioned and it has been demonstrated that differences of opinion about the origin of hojjiat qata’ leave their impacts on the direction of other subjects.
    Keywords: Hojjiat, essential, Imam Khomeini, principles of jurispruence
  • Azam Amini*, Mohammad Hassan Haeri Page 19
    Right to Refrainment from Implementation of Terms of a Contract in the right to refrain from performance of terms of a contract or the lien right is the right to avoid implementation of a contract terms until the other party implements its terms. It usually happens in exchange deals such as transaction and lease. It is not confined to transaction. Attempts have been made in this writing to define lien and its nature on the basis of this right in exchange deals from the viewpoint of lawyer and jurisprudents. Among these bases, what looks more legal it that after the conclusion of a contract and commitment of the two parties to submit the exchange subject to each other, one cannot set any preference for any of the parties to submit first, for the two rights are created simultaneously. Therefore, any of the parties can subject performance of his/her obligation to the discharge of obligation by the other party. Therefore, on the basis of Imam Khomeini’s viewpoint, one may conclude that the most important basis of this right is the foundation and practice of the rational people.
    Keywords: Lien, exchange deals, avoidance, extraction
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi*, Masumeh Mohammadkhani Page 47
    One function of the family institute is reproduction and since survival of mankind is subject to this function, it is important because it also strengthens the family. However, some families due to various disorders, are not able to naturally perform this function of reproduction and childbearing. The progress in reproduction technology over the past few years has helped many to bear children and in some cases has raised hopes for others to bear children in the future. Artificial or rented womb is one of the new methods of fertility. This issue can be studied from two aspects: 1 – It is allowed from legal and jurisprudential point of view to use this method? 2 – What are the legal implications of this method such as prohibition of marriage, child custody, etc.? The present paper is an attempt to study the latter aspects.
    Keywords: Affinity, prohibition of marriage, custodianship, raising, inheritance, alimony
  • Mohammad Rezaei*, Ahmadreza Jamshidi Evanaki Page 75
    Payment in the form of Contract of Reward and Secondary Contract of Reward is among the most prevalent methods in banking system. Given the nature of contract of reward and secondary contract of reward in the civil code and in Imamiya jurisprudence, the question that is raised is: How far is the nature of contract of reward capable of utilization in the banking system? In fact, according to general rules governing the contracts, one of the conditions for correctness of a deal is that the exchanged items of a contract must be clear and definite. In the contract of reward, brief knowledge of the exchanged items is enough. Even the reward can be set based on sharing of the gained benefit. In this regard, one can conclude from Imam Khomeini’s Tahrir ul-Wasilah that the contract of reward can have the results of Limited Partnership (Muzaribah) while lacking its limitations. On the other hand, lack of duration of the contract does not harm the conditions of correctness of the reward of contract. The contract of reward is correct in any permissible and rational act. Therefore, it is applicable in industrial, commercial, agricultural and services sectors. This is why it has found a special place in usury-free banking system. However, the contract of reward mentioned in the Executive Instruction of the Usury-free Banking Law has some problems. The present article is an attempt to identify and analyze these problems.
    Keywords: Islamic banking, contract of reward, secondary contract of reward, outcomes of contract of reward, Imam Khomeinis
  • Mahdi Abasi Sarmadi*, Milad Mashayekh Page 97
    Individual inference (ijtihad) is a faculty through which the jurisprudential authority (mojtahid) attains understanding of the sharia decrees. In this process the jurisprudent cannot consider himself in isolation of his society, for in such a case, the outcome of his efforts will be nothing but some rigid decrees devoid of any scholarly and practical logic. Hence, a jurisprudent, in inferring decrees or revising his own viewpoints that may lead to alteration of his previous decrees, must inevitably take the requirements and needs of the society as well as the requirements of time and space around him into consideration. This consideration can lead to a rational decree and consequently can win practical commitment of the faithful. This issue not only is not in contradiction with the eternality of Islamic commandments but also is totally different from blind following of Sharia of the society.
    Keywords: Individual inference (ijtihad), society's needs, requirements of time, space, change of fatwa, Imam Khomeini
  • Taher Alimohammadi*, Hamzeh Nazarpour Page 123
    Seyed Mostafa Khomeini was an able jurisprudent whose main characteristics were: critical study of the inferential viewpoints of other jurisprudents; precision; and raising issues and providing scholarly answers to them. One of his works, Kitab ul-Bai’ (Book of Transactions), is unique regarding the style and method of critical study of inferential decrees. Through his intellectual freedom, the Mostafa Khomeini studied Imam Khomeini’s viewpoints and either acknowledged or rejected them. Understanding the concept of transaction through its effects, giving originality to mu’atat in contracts, lack of application of the verse bai’ to the issue of mu’atat, reference to the tradition of saltanat regarding correctness of mu’atat, lack of domination of the rule of “No Duress” over rational verdicts and the selection of the highest price until the day of termination regarding guarantee and determination of the condition of wasted property are among his exclusive innovations regarding transaction. The present paper is an attempt to comparatively study the viewpoints of other jurisprudents, particularly Imam Khomeini, and also to study them critically from the viewpoint of Seyed Mostafa Khomeini.
    Keywords: Transaction, moatat, bai verse, tradition of saltanat, rule of “No Duress”, Imam Khomeini, Seyed Mostafa Khomeini
  • Fahimeh Malekzadeh* Page 149
    Evidently, the main important factor for growth and development of any society is its human resources. Every society is composed of active men and women, who, in mutual social relations, leave a direct impact on its economy and development. Hence, the development strategy of every society should be based on the maximum possible level of participation of women (who constitute half of the society) in economic, political and social fields. Therefore, heeding women’s employment and directing them in the work market can prepare better grounds for the utilization of this potential workforce and activation of this stratum of the society. The factors that can prepare the grounds for the maximum possible level of participation of this able population in economic-social affairs is of high priority. The data for this paper has been collected from library sources. The present paper, employing analytical-descriptive method, is an attempt to identify the effective factors and hurdles in the way of women’s employment as well as the role of this stratum in the development of the society as well the share of women in employed workforce. Also the status of women and their role in religious thought and the existing legal system is studied based on Imam Khomeini’s viewpoints about women’s social participation.
    Keywords: Women, employment, economy, development, gender, property