فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • معصومه رامبد، میترا ادراکی صفحه 3
    زمینه و هدف
    شناسایی عوامل خطرزای بروز سرطان در کودکان دارای اهمیت است، اما این عوامل کمتر شناخته شده اند. لذا این پژوهش با هدف تعیین عوامل خطرزای بروز سرطان در کودکان زیر 14سال صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی بر روی کودکان زیر 14 سال انجام شد. 98 کودک مبتلا به سرطان در گروه مورد و 100 کودک سالم در گروه شاهد از نظر سن و جنسیت با یکدیگر همگون شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای که حاوی برخی عوامل شناخته شده و احتمالی بروز سرطان بود از طریق والدین جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تی مستقل، کای دو، رگرسیون لجستیک صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، سطح تحصیلات پایین پدر و مادر، به عنوان یکی از عوامل افزایش خطر بروز سرطان در کودکان گزارش شد (05/0>p). همچنین خطر بروز سرطان در کودکانی که در خانواده های کم درآمد زندگی می کردند (1500-500 هزار ریال در ماه)، بیشتر بود (نسبت شانس= 08/3). مصرف سیگار توسط پدر در دوران بارداری (نسبت شانس= 00/3) و زندگی در مجاورت برق فشار قوی (نسبت شانس= 5/1) نیز افزایش خطر بروز سرطان در کودکان را در پی داشت. به علاوه، خطر بروز این بیماری در کودکانی که پدر آنها روزانه بیش از 11 نخ سیگار مصرف می کرد بیشتر بود (نسبت شانس= 7/2).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، برخی عوامل خطرزا از جمله محل سکونت، مصرف سیگار توسط پدر در دوران بارداری، سطح تحصیلات والدین و وضعیت اقتصادی، با خطر بروز سرطان در کودکان ارتباط دارد. لذا لازم است مراقبین بهداشتی بهبود وضعیت محیطی و اقتصادی- اجتماعی خانواده را جزء اهداف خود قرار داده و تلاش های خود را بر پایه برنامه ریزی های پیشگیری کننده و آموزشی قرار دهند.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، سرطان ها، عوامل اجتماعی، اقتصادی، کودکان
  • افسانه انتشاری، مهرداد میرزا رحیمی، محمد ماذنی، صفیحه شاهی زاده صفحه 11
    زمینه و هدف
    وزن هنگام تولد، یکی از شاخص های مهم سلامتی در نوزادان می باشد. بنابراین وزن کم هنگام تولد (Low Birth Weight)، با افزایش مرگ و میر نوزادان همراه است. اما امروزه در مورد ارتباط غلظت مس مادر با نتایج حاملگی و رشد جنین در مقالات مختلف اختلاف نظر وجود دارد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه سطح سرمی مس مادران با وزن نوزادان صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی در بیمارستان علوی اردبیل از شهریور سال 1387 تا شهریور سال 1388 انجام شد. 56 مادر دارای نوزاد با وزن کم هنگام تولد (g2500>) به عنوان گروه مورد، و 56 مورد مادر دارای نوزاد با وزن تولد نرمال (g2500≥) به عنوان گروه کنترل به صورت تصادفی انتخاب شدند. نمونه های خونی بعد از زایمان از تمامی مادران جمع آوری شد، و غلظت سرمی مس با استفاده از روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی، تعیین گردید.
    یافته ها
    دو گروه از نظر میانگین وزنی نوزادان، اندکس توده بدنی مادران و سن آنها همسان بودند. غلظت سرمی مس در گروه شاهد، μg/dl30/31±42/204 و در گروه مورد μg/dl12/38±75/231 گزارش شد که نشان دهنده تفاوت آماری معنی دار بین غلظت سرمی مس در دو گروه بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بین غلظت سرمی مس مادر با وزن تولد نوزاد، ارتباط آماری منفی معنی داری وجود دارد، و ماکزیمم افزایش آن نیز در نوزادان کم وزن مشاهده شد که توصیه می شود تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مس، نوزادان کم وزن، طیف نورسنجی اتمی
  • رضا کاظمی درسنکی، ناصر قائمی، میرساسان میرپور، فاطمه میرداودی * صفحه 15
    زمینه و هدف

    پروبیوتیک ها ترکیبات میکروبی زنده ای هستند که مستقیما به مواد غذایی اضافه شده و تاثیر مطلوبی بر عملکرد و سلامت موجودات زنده می گذارند. فاکتورهای بیفیدوژنیک با ورود به روده بزرگ، به افزایش جمعیت باکتری های اسید لاکتیک از جمله لاکتوباسیل ها و بیفیدوباکتریوم ها کمک کرده و مانع رشد پاتوژن های روده ای می شوند. این مطالعه با هدف بررسی اثر محیط کشت بر فعالیت های متابولیکی و ضد باکتریایی پروبیوتیک ها صورت گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه، از باکتری های پروبیوتیک و باکتری های پاتوژن روده ای استفاده شد. لاکتوباسیل ها و بیفیدوباکتریوم ها با کشت در محیط MRS، رنگ آمیزی گرم و روش های استاندارد بیوشیمیایی شناسایی شدند. اثر آنتاگونیستی پروبیوتیک ها در حضور فاکتورهای رشد به روش انتشار در آگار، بر روی شیگلا فلکسنری، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی موریوم بررسی گردید و pH محیط کشت اندازه گیری شد.

    یافته ها

    باکتری های پروبیوتیک رشد کرده در محیط کشت MRS حاوی 1% لاکتوز به اضافه سوربتیول، رافینوز و ریبوفلاوین، خاصیت ضد باکتریایی از خود نشان دادند. بیشترین فعالیت آنتاگونیستی مربوط به لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس سویه صنعتی بر روی شیگلا فلکسنری و کمترین فعالیت ضد باکتریایی مربوط به لاکتوباسیلوس کازئی (PTCC 1608) بر روی سالمونلا تیفی موریوم بود. همچنین بیفیدوباکتریوم بیفیدوم سویه صنعتی، بیشترین تاثیر را در کاهش pH محیط کشت در اثر مصرف ترکیبات فوق داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد با افزودن فاکتورهای رشد به محیط پایه MRS حاوی 1% لاکتوز، رشد پروبیوتیک ها افزایش یافته و فعالیت ضد باکتریایی آنها نیز بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیل ها، بیفیدوباکتریوم، آنتاگونیست ها و مهارکننده ها، پروبیوتیک ها
  • سعید نفیسی، صمد زارع، احسان حسینی صفحه 21
    زمینه و هدف
    افزایش میزان چربی های خون، یکی از عوامل مرگ و میر در جوامع بشری محسوب می شود. در این مطالعه اثر تابش دهی میدان الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پایین بر روی پروفایل چربی (تری گلیسیرید، کلسترول، HDL، LDL) در خرگوش های نر با رژیم های غذایی طبیعی و پرچرب بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت تجربی بر روی تعداد 48 خرگوش نر نژاد نیوزلندی انجام شد. خرگوش های نر گروه های کنترل حقیقی شامل C1 (تغذیه طبیعی) و C3 (تغذیه پرچرب)، دست نخورده باقی ماندند. گروه های کنترل کاذب، C2 (تغذیه طبیعی) و C4 (تغذیه پرچرب) به مدت 5 روز، روزانه 2 ساعت در معرض میدان خاموش (کاذب) قرار گرفتند. گروه های درمانی، T1 (تغذیه طبیعی) و T2 (تغذیه پرچرب) با همان دوره زمانی مذکور با میدان الکترومغناطیسی طرح مثلثی و فرکانس پایین (Hz10) تیمار شدند. بعد از سپری شدن این مدت، بلافاصله نمونه خونی از ورید گوش حیوان گرفته شد، و سنجش فاکتورهای مذکور صورت گرفت. داده های به دست آمده به وسیله روش آماری واریانس یک طرفه مقایسه گردید.
    یافته ها
    در گروه های تحت تابش، میزان کلسترول تام، تری گلیسیرید و LDL در مقایسه با گروه های کنترل به طور معنی داری کاهش و میزان HDL به طور قابل توجهی افزایش نشان داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، میدان الکترومغناطیسی مثلثی با فرکانس بسیار پایین می تواند چربی های خون را با رژیم غذایی نرمال و رژیم غذایی پرچرب به طور مثبت تغییر دهد.
    کلیدواژگان: میدان های الکترومغناطیسی، لیپیدها، خون، خرگوش ها، رژیم غذایی
  • رامین نبی زاده، سیمین حسینی، مسعود بینش برهمند * صفحه 27
    زمینه و هدف

    یکی از منابع تولید زباله های شهری، زباله های تولیدی توسط مراکز بهداشتی- درمانی (بیمارستانی) از جمله آزمایشگاه های تشخیص طبی است. به نظر می رسد زباله های تولیدی در آزمایشگاه های تشخیص طبی به جهت وجود مواد عفونی و بیماری زا، یکی از مشکلات زیست محیطی بوده که اهمیت بسیاری دارد. این بررسی با هدف آنالیز کمی- کیفی و نحوه مدیریت زباله های تولیدی در آزمایشگاه های تشخیص طبی شهر رشت در سال 1388 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، از 19 آزمایشگاه تشخیص طبی شهر رشت پس از تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با مدیران آزمایشگاه ها، 3 نمونه در 3 روز کاری متوالی (روزهای دوشنبه، سه شنبه، چهارشنبه هر هفته) تهیه گردید. در ادامه، نمونه ها به صورت دستی جداسازی شده، و بعد از تفکیک به 46 جزء متفاوت، با استفاده از ترازو توزین شدند. سپس اجزای توزین شده براساس ویژگی و پتانسیل خطرزایی دسته بندی شدند.

    یافته ها

    میزان کل زباله سالیانه تولیدی در آزمایشگاه های تشخیص طبی شهر رشت kg143/25785 می باشد. در این بررسی، سهم تولید زباله های معمولی (شبه خانگی) به خصوص عفونی، شیمیایی و دارویی و رادیواکتیویته به ترتیب برابر با 16/1%، 34/95%، 42/1%، 8/2% گزارش شد. بیشترین و کمترین میزان تولید زباله عفونی مربوط به مواد پلاستیکی با 37/48% و چوب با 43/0% بود. در این تحقیق میزان اشیا نوک تیز و برنده 52/10% به دست آمد. همچنین 84% مدیران آزمایشگاه ها از بخشنامه ها و دستورالعمل ها در مورد روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی آگاهی کافی نداشتند.

    نتیجه گیری

    در خصوص مدیریت تولید زباله ها در آزمایشگاه های تشخیص طبی پیشنهاد می شود که در مورد نحوه تفکیک، جمع آوری، بی خطرسازی و دفع نهایی؛ آموزش های لازم به مسئولین و کارکنان مربوطه داده شود و در ضمن مطابق با دستورالعمل ها و ضوابط تعیین شده اقدام لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه ها، دفع مواد زاید پزشکی، مدیریت دفع زباله، آگاهی
  • علیرضا امیدی اسکویی، محمد عباسی، حیدرعلی جمالی صفحه 34
    زمینه و هدف
    گازهای شیمیایی به ویژه گاز خردل (سولفور موستارد) ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. افرادی که در معرض تماس با این گاز خردل بوده اند هنوز هم دچار ضایعات اعضای مختلف بدن به ویژه دستگاه تنفس می باشند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی جانبازان شیمیایی مبتلا به عوارض ریوی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش به صورت توصیفی، کیفیت زندگی جانبازان شیمیایی مبتلا به عوارض ریوی گاز خردل در ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی بررسی گردید. 260 نفر جانباز که از زمان بمباران شیمیایی تا امروز در شهرستان سردشت ساکن بوده و از طرف بنیاد جانبازان آن شهرستان نیز به عنوان جانباز شیمیایی گاز خردل تحت پوشش بودند. وارد این مطالعه شدند. نمونه گیری به روش تصادفی ساده از بین جامعه پژوهش پس از کسب رضایت جهت شرکت در مطالعه، صورت گرفت. از پرسشنامه های خودایفا برای جمع آوری داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    5/71% واحدهای مورد پژوهش دارای سطح کیفیت زندگی متوسط و فقط 8/5% سطح کیفیت خوب داشتند. در سایر ابعاد کیفیت زندگی، تنها 9/11% آنها در بعد جسمی، 1/8% در بعد روانی، 9/1% در بعد اجتماعی دارای کیفیت زندگی خوب بودند. 8/22% آنها نیز در بعد معنوی سطح کیفیت زندگی خوب داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد وضعیت اشتغال، تعداد عارضه، درصد جانبازی و شدت عارضه بر کیفیت زندگی جانبازان شیمیایی با گاز خردل تاثیرگذار است. لذا با توجه به نقش هرکدام از این عوامل، انتظار می رود با بهبود وضعیت اشتغال، کیفیت زندگی آنان نیز بهبود یابد.
    کلیدواژگان: گاز خردل، مسمومیت، کیفیت زندگی، ریه، اثرات تشعشع
  • امیر داوآبادی فراهانی، رویا حسینی صفحه 40
    زمینه و هدف
    رتینوپاتی دیابتی یکی از مهم ترین علل از کارافتادگی در بیماران دیابتی است. با توجه به هزینه هایی که این عارضه به سیستم های بهداشتی وارد می کند، و به منظور تعیین شیوع و شناسایی زودرس عوامل خطر آن، این مطالعه صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 261 بیمار دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت مرکز آموزشی- درمانی کامکار شهر قم بررسی شدند. اطلاعات فردی و داده های مربوط به معاینات فیزیکی و آزمایشها توسط پرسشنامه جمع آوری شد. ته چشم با مردمک دیلاته به وسیله متخصصین چشم با تجربه معاینه گردید و درجه بندی برطبق شاخص های سیستم طبقه بندی بین المللی رتینوپاتی دیابتی صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیماران میانگین سنی بین 5/11±2/52 سال داشتند، و 66% ازآنان زن بودند. میانگین مدت ابتلا به دیابت 14/7±08/9 سال و HbA1C، 2±25/9% برآورد شد. شیوع کلی رتینوپاتی 1/39% گزارش گردید. از این تعداد؛ 3/15% مبتلا به رتینوپاتی غیرپرولیفراتیو خفیف، 7/7% رتینوپاتی غیرپرولیفراتیو متوسط، 6/4% رتینوپاتی غیرپرولیفراتیو شدید و 5/11% رتینوپاتی پرولیفراتیو داشتند. مقایسه متغیرها در دو گروه مبتلا به رتینوپاتی و بدون رتینوپاتی نشان داد؛ میانگین سن، مدت ابتلا به دیابت، هموگلوبین گلیکوزیله، پروتئین ادرار 24 ساعته در گروه مبتلا با اختلاف واضحی بالاتر است (p به ترتیب: 001/0>p، 001/0>p، 005/0>p و 01/0>p). همچنین درصد افراد با سابقه فشارخون بالا، نفروپاتی و نوروپاتی حسی دیستال با اختلاف معنی دار از نظر آماری در گروه رتینوپاتی افزایش نشان داد (p به ترتیب: 05/0>p، 001/0>p و 001/0>p). در تحلیل نهایی با استفاده از رگرسیون لجستیک مدت ابتلا به دیابت و نفروپاتی به عنوان عوامل خطر مستقل تعیین کننده رتینوپاتی دیابتی شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، غربالگری زودهنگام تمام افراد دیابتی از نظر وجود رتینوپاتی، شناسایی و کنترل عوامل خطر این عارضه در جهت کاهش هزینه های مربوط به مشکلات چشمی و بهبود کیفیت زندگی این بیماران حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، رتینوپاتی دیابتیک، عوامل خطر
  • علی اصغر رواسی، محمدرضا حائری، علی کاظمی، علی قاسمی * صفحه 47
    زمینه و هدف

    در این مطالعه، تاثیر مکمل سازی گلوکز و گلوتامین طی 4 هفته تمرین تناوبی- استقامتی وامانده ساز که باعث تخلیه گلیکوژنی عضلات می شود، بر روی دو عامل رشدی GH (Growth Hormone) و IGF-I (Insuline Like Growth Factor) سرم مردان غیرورزشکار بررسی گردید.

    روش بررسی

    20 نفر مرد سالم (بدون سابقه فعالیت بدنی منظم)، انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه 1- مکمل سازی گلوکز به همراه تمرین تخلیه گلیکوژنی، 2- مکمل سازی گلوتامین به همراه تمرین تخلیه گلیکوژنی، 3- تمرین تخلیه گلیکوژنی، و 4- گروه کنترل تقسیم شدند. نمونه های خونی در ابتدای دوره پروتکل تمرینی و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی از سیاهرگ زند اعلی جمع آوری و غلظت GH و IGF-I سرم آنها به وسیله تکنیک Elisa اندازه گیری شد. اثرات اصلی و متقابل متغیرها با استفاده از آزمون آماری واریانس دو طرفه اندازه گیری و به وسیله آزمون تعقیبی توکی کامل گردید. سطح معنی داری 05/0= αدر نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این تحقیق، متغیر مستقل تمرین باعث اثر معنی داری در IGF-I سرم گردید (01/0>p). نتایج آزمون تعقیبی توکی بین گروه های اول با کنترل (01/0>p) و گروه های دارونما با کنترل (05/0>p) اختلاف معنی داری نشان داد. اثر متغیر تمرینی برای غلظت GH سرم و نیز اثر متغیر مکمل سازی برای غلظت های GH، IGF-I سرم معنی دار نبود. همچنین بین دو متغیر مستقل اثر متقابل معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد مصرف گلوکز یا گلوتامین پس از یک دوره 4 هفته ای اثر معنی داری بر میزان GH وIGF-I سرم ندارد، اما 4 هفته تمرین تخلیه گلیکوژنی باعث افزایشIGF-I سرم می شود.

    کلیدواژگان: گلوکز، گلوتامین، ورزش ها، مردان، هورمون رشد، تمرین تناوبی، استقامتی وامانده ساز
  • مریم عیدی، علی انیسیان صفحه 55
    زمینه و هدف
    امروزه فرمالین به عنوان یک فیکساتیو خوب و ارزان، ولی بسیار مضر برای سلامتی انسان مورد توجه قرار دارد. این ماده از جمله مواد شیمیایی است که به طور سنتی در آزمایشگاه های پاتولوژی و آناتومی به عنوان یک پایدار کننده استفاده می شود و افراد شاغل در این بخش ها نیز تحت تاثیر اثرات زیانبار آن قرار دارند. در این مطالعه تاثیر مواد پایدارکننده جایگزین شونده فرمالین بر نتیجه رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ائوزین بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه، از سه نوع ماده فیکساتیو که تاکنون به عنوان جایگزین شونده فرمالین معرفی شده اند، همراه با فرمالین 10% بافرشده، استفاده گردید. این فیکساتیوها به ترتیب با حروف K، B وM نامگذاری و شناسایی شدند. سپس قطعات کبد خرگوش در ظروف حاوی هرکدام از این فیکساتیو ها قرار داده شد. پس از 24 ساعت، بافت ها فرآوری شده، و عمل قا لب گیری با پارافین انجام گرفت. در ادامه، برش ها با روش رایج رنگ آمیزی H & E رنگ آمیزی و با میکروسکوپ نوری بررسی شدند.
    یافته ها
    در مجموع، نتیجه حفظ و نگهداری ساختار بافتی و رنگ آمیزی بافت های فیکس شده با فیکساتیو M نسبت به دیگر فیکساتیو ها مطلوب تر بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، دو نوع از سه نوع ماده فیکساتیو با داشتن بعضی محاسن و معایب نسبت به فرمالین باعث پایداری مطلوب بافت ها شده و نتیجه رنگ آمیزی قابل قبولی داشتند. در نتیجه می توان آنها را کاندیدای مناسبی برای جایگزینی فرمالین دانست.
    کلیدواژگان: فرمالدئید، رنگ و برچسب زدن بافت ها، تثبیت کننده ها، آسیب شناسی
  • فاطمه بهرامی، سیامک محبی، یاسر تبرایی، مرضیه شاه سیاه صفحه 61
    زمینه و هدف
    مهم ترین علل اختلافات زناشویی، انتظارات زن و شوهر از نقش یکدیگر در خانواده است. زن و شوهر با پیش فرض ها و تعصبات گوناگونی درباره موضوعات عاطفی و فعالیت های زندگی تن به ازدواج می دهند که این موضوعات عاطفی و رضایت، همگی زیرمجموعه بهزیستی ذهنی است. هدف این مطالعه، تعیین همبستگی بهزیستی ذهن و کیفیت زناشویی در زوجین می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. تعداد 50 زوج (100نفر) از شهر سیرجان در سال 1387 به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین مراجعین مراکز بهداشتی- درمانی شهری انتخاب و بررسی شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مقیاس استاندارد وضعیت زناشویی Glombok)- (Rast جهت سنجش کیفیت زناشویی، مقیاس پاناسPanas)) برای سنجش عاطفه مثبت و منفی و پرسشنامه استاندارد رضایت از زندگیDiner (سال 1985) جهت ارزیابی بهزیستی ذهنی، جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری همبستگی و رگرسیون صورت گرفت.
    یافته ها
    در این بررسی، بین کیفیت زناشویی و رضایت از زندگی به میزان 435/0 (001/0>p)، کیفیت زناشویی و عاطفه مثبت به میزان 322/0 (05/0>p)، رضایت از زندگی و عاطفه مثبت به میزان 754/0 (001/0>p)، همبستگی مثبت وجود داشت، ولی بین عاطفه مثبت و منفی به میزان 205/0- (05/0>p)، کیفیت زناشویی و عاطفه منفی به میزان 036/0- (05/0>p)، همبستگی منفی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مذکور، تقویت بهزیستی ذهنی زوجین به عنوان یکی از روش های مناسب برای بهبود و ارتقای رضایت زناشویی و کیفیت زناشویی زوجین مورد مطالعه، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، کیفیت زندگی، ویژگی های خانوادگی
  • مجید سررشته داری، محمدهادی طایفی، زهره یزدی صفحه 68
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر نشان داده است نوبت کاری می تواند با ایجاد سندرم متابولیک در نوبت کاران ارتباط داشته باشد. در این میان رانندگان کامیون را می توان به دلیل انجام کار در ساعات نامنظم به عنوان گروه هدف در نظر گرفت. از طرفی، در رانندگان کامیون کار بی تحرک، عادات غلط غذایی و چاقی نیز بسیار شایع است. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی سندرم متابولیک و عوامل همراه آن در این گروه صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی انجام شد. 192 نفر (راننده کامیون) از نظر متغیرهای دموگرافیک، شاخص توده بدنی، دور کمر، فشار خون، تری گلیسرید، کلسترول تام (با اجزای آن) و قند خون ناشتا بررسی شدند. سندرم متابولیک براساس شاخص سومین پانل ملی آموزش کلسترول ((National Cholesterol Education Panel IIIارزیابی گردید.
    یافته ها
    در این بررسی، میانگین سنی رانندگان 4/39±3/1 سال بود. براساس اندازه گیری شاخص های آنتروپومتریک، 54% رانندگان دور کمر >cm102، 27% سطوح کلسترول HDL کمتر از mg/dl40، 29% سطوح تری گلیسرید بیشتر از mg/dl150 و 5/19% قند خون ناشتای بالاتر از mg/dl110 داشتند. شیوع فشار خون بالا 4/10% بود. با استفاده از آنالیز رگرشن، وجود ارتباط میان نوبت کاری و سندرم متابولیک نشان داده شد. بعد از تعدیل از نظر فاکتورهای سن، سیگار کشیدن و فعالیت فیزیکی این ارتباط وجود داشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، یک ارتباط قابل توجه بین نوبت کاری با ایجاد سندرم متابولیک وجود دارد. در رانندگان کامیون، برنامه کاری نامنظم می تواند مسئول افزایش شاخص دور کمر، کلسترول توتال خون و بعضی دیگر از شاخص های سندرم متابولیک باشد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، نوبت کاری، رانندگی، کلسترول
  • غلامرضا دشتی، محمد مردانی، محمدجعفر حائری، بهمن رشیدی صفحه 73
    زمینه و هدف
    مهم ترین عامل مرگ و میر در جوامع پیشرفته و در حال توسعه بیماری های قلبی- عروقی است. تکثیر و مهاجرت سلول های عضلانی صاف لایه مدیا به همراه چربی اکسیداسیون یافته توسط سلول های اندوتلیال در نهایت باعث افزایش ضخامت دیواره رگ می شود. از طرفی، نقش آهن در پیشبرد روند پاتوژنز آترواسکلروز به عنوان یک آتروژن به اثبات رسیده است، اما در مورد ویتامین E هنوز اختلاف نظرهایی پیرامون نقش بازدارنده آن در این روند وجود دارد. در این تحقیق اثر ویتامین E و آهن بر ضخامت مدیای شریان کاروتید خرگوش های تغذیه شده با رژیم پرکلسترول بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی، اثر آهن و ویتامین E به صورت جداگانه و ترکیبی بر ضخامت لایه اینتیما- مدیای شریان کاروتید 30 خرگوش نر بررسی گردید. ابتدا خرگوش ها به مدت 6 هفته با رژیم 1% کلسترول نگهداری شدند، سپس شریان کاروتید آنها تشریح و در فرمالین 10% فیکس شد. در ادامه، پس از انجام آمادش بافتی، برش ها تهیه و با روش H & E رنگ آمیزی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و توکی صورت گرفت.
    یافته ها
    ضخامت لایه اینتیما- مدیا در گروهی که به همراه کلسترول، آهن دریافت کرده بودند نسبت به گروهی که فقط کلسترول دریافت کرده بودند، به طور معنی داری افزایش نشان داد (05/0>p)، درحالی که در گروهی که ویتامین E و کلسترول دریافت کرده بودند، این ضخامت به طور معنی داری کاهش نشان داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده، ویتامین E می تواند با جمع آوری رادیکال های آزاد، از افزایش ضخامت دیواره رگ در فرآیند آترواسکلروز جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: تصلب شرایین، مورفومتری، آهن، ویتامین E، شریان کاروتید
  • شمسی میری غفارزاده، سعید صمدزاده، مهناز حاج محمدیان، حمیده کریمی، حسن نظری * صفحه 79
    زمینه و هدف

    اعلام تشخیص در بیماری های غیرقابل درمان منجر به مرگ، یکی از مسائل پیچیده اخلاق پزشکی است که هر درمانگر ممکن است در طول سالهای طبابت خود بارها با آن مواجه شود. هدف از این مطالعه، تعیین نگرش اساتید و دستیاران بخش های بالینی نسبت به اعلام نتیجه تشخیص به بیماران غیر قابل درمان منجر به مرگ بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی و به صورت سرشماری انجام شد. کلیه اعضای هیئت علمی و دستیاران بالینی مراکز آموزشی- درمانی شهر ارومیه در سال 1386 به عنوان نمونه بررسی شدند. از مجموع 145 نفر نمونه فقط 138 نفر اقدام به تکمیل و اعاده پرسشنامه نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و اسپیرمن صورت گرفت. سطح معنی داری 05/0≥p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، شدت گرایش به تشخیص گویی در اعضای هیئت علمی و دستیاران 63/64% بود. همچنین بین سن، جنسیت، درجه دانشگاهی، رشته تحصیلی، سابقه خدمت اعضای هیئت علمی و دستیاران رشته های مختلف بالینی با شدت گرایش آنان به تشخیص گویی به بیماران غیرقابل درمان، همبستگی معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد در تحلیل نهایی اعضای هیئت علمی و دستیاران رشته های مختلف بالینی در خصوص تشخیص گویی بدون قید و شرط، یک نظر قطعی و یکدست وجود ندارد، ولی اکثریت آنان با اعلام تشخیص موافق می باشند.

    کلیدواژگان: نگرش، بیماری، تشخیص
  • مینو موحدی، علی طالبی، شیوا طالبی صفحه 85
    زمینه و هدف
    زایمان پره ترم که به صورت زایمان قبل از 37 هفته کامل حاملگی تعریف می شود؛ به عنوان عامل حدود دوسوم از مرگ های نوزادان مطرح است. مطالعات انجام شده، نشان دهنده افزایش عوامل التهابی مانند (Ferritin، G-CSF، IL-6) در سرم مادران مبتلا به زایمان زودرس می باشد. این تحقیق با هدف تعیین کارایی (حساسیت، ویژگی، ارزش پیشگویی کنندگی مثبت و منفی) سطح سرمی فریتین در تشخیص زایمان زودرس صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی در سال 1388-1387 در بیمارستان های آموزشی- درمانی الزهرا (س) و شهید بهشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. جامعه آماری مورد بررسی شامل تمامی زنان بارداری بود که شرایط ورود به مطالعه را داشتند. در این مطالعه تعداد 69 زن با زایمان زودرس و 153 زن با زایمان ترم، از نظر سطح فریتین سرم بررسی شدند. داده های مطالعه پس از جمع آوری با استفاده از آزمون های تی، مجذور کای و منحنیRoc تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه حساسیت، اختصاصیت، ارزش پیشگویی کنندگی مثبت و منفی سطح فریتین سرم در نقطه برش ng/ml5/22، و برای تشخیص زمان زودرس به ترتیب 3/78%، 83%، 5/67% و 4/89% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بین سطح فریتین سرم و بروز زایمان زودرس ارتباط وجود دارد که با توجه به حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی به دست آمده می توان از این تست جهت پیشگویی زایمان زودرس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: فریتین، زایمان زودرس، تشخیص، حساسیت و ویژگی
  • راحله رسولی، علیرضا استادرحیمی، رضا مهدوی * صفحه 90
    زمینه و هدف

    دیابت یکی از متداول ترین بیماری های مزمن متابولیک است که با توجه به عوارض شایع آن، تنظیم و پایش قند خون در آن حایز اهمیت است. با توجه به ضروری بودن اندازه گیری دقیق قند خون به طور مرتب و کاربرد سریع دستگاه های گلوکومتر، در این مطالعه میزان همخوانی نتایج حاصل از این دستگاه ها با روش استاندارد آزمایشگاهی سنجش قند خون مقایسه گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت تحلیلی از نوع مقایسه ای با مشارکت 60 داوطلب با میانگین سن 6/9±8/32 سال، مراجعه کننده به آزمایشگاه مهر شهر تبریز در سال 1388 انجام شد. از دو دستگاه گلوکومتر 1 و 2 و روش آنزیماتیک آزمایشگاهی استاندارد برای تعیین میزان قند خون ناشتا استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون های آماری واریانس یک طرفه، تی، همبستگی پیرسون، نمودارهای بلند و آلتمن صورت گرفت. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    اختلاف میانگین قند خون دستگاه گلوکومتر 1 و 2 با روش متعارف آزمایشگاه به ترتیب 61/11±78/20 و mg/dl76/3±5/4 گزارش شد. نتایج آنالیز آماری تست واریانس یک طرفه نشان داد بین سه روش تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0p<)، همچنین نتایج آزمون دانکن نشانگر تفاوت معنی دار بین نتایج دستگاه 1 با دستگاه 2 (001/0p<)، دستگاه 1 با روش آزمایشگاهی (001/0p<) و عدم وجود اختلاف معنی دار بین دستگاه 2 با روش استاندارد آزمایشگاهی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه و تفاوت در دقت دستگاه های گلوکومتر مختلف، توصیه می شود قبل از استفاده از این دستگاه ها و برای تصمیم گیری درست بالینی، با استفاده از روش آنزیماتیک آزمایشگاهی کالیبره گردند.

    کلیدواژگان: قند خون، دستگاه گلوکومتر، دیابت شیرین
|
  • M. Rambod, M. Edraki Page 3
    Background And Objectives
    Recognition of the risk factors of childhood cancer has been important. However، there is little identification about these risk factors. The aim of this study was to determine the risk factors of cancer in children under14 years old.
    Methods
    The present study has been a case-control study of 14-year-old children. 98 childhood cancer cases and 100 controls were matched on age and sex. Data were collected using a questionnaire with some of the known and suspected risk factors of cancer via the parent، and were analyzed with two independent samples t–tests، chi–square and logistic regression models.
    Results
    In this study، low- educational status in mothers and fathers increased risk of childhood cancer (p<0. 05). Children lived in low-income families (500000-1500000 Rails per month)، and had a significantly higher risk of cancer (Odds ratios=3. 08; 95% CI=4-6. 00). Fathers smoking during pregnancy (odds ratio=3. 00) and living near high voltage power lines (Odds ratios=1. 5) were significantly related to an increased risk of cancer in children. In addition، there was a higher risk of cancer particularly among heavy (11 cigarettes per days) smokers (odds ratio= 2. 7).
    Conclusions
    The results of this study indicated that some risk factors such as living conditions، smoking fathers during pregnancy، parental educational level and financial status were associated with the risk of childhood cancer. Therefore، public health should aim at improving environmental and familial socioeconomic status for all children; efforts should be concentrated on planning preventive and educational campaigns.
  • A. Enteshari, M. Mirza Rahimi, M. Mazani, S. Shahizadeh, H. Saadati Page 11
    Background And Objectives
    Low birth weight (LBW) is a major public health problem. LBW is associated with increased neonatal morbidity and mortality. There is no consensus in the literature as to whether maternal copper nutrition is associated with pregnancy outcome or fetal growth.
    Methods
    This case-control study was carried out at Alavi Hospital in Ardabil between August 2008 and August 2009. 56 women who had delivered low-birth- weight infants (<2500gr) were taken as the case group، and from the mothers who had delivered normal birth weight infants (≥2500gr)، 56 were selected at random as the control group. Venous blood samples were obtained from the mothers. Serum zinc level was determined by the Atomic Absorption Spectrophotometer method.
    Results
    Mean of birth weight in infants، maternal age، body mass index in mothers and socioeconomic or demographic factors did not differ between cases and control groups. Maternal copper concentration (μg/dl) differed between Cases and Controls; 231. 75±38. 12μg/dl vs. 204. 42±31. 30μg/dl respectively. There is a significant difference (p<0. 001) in the serum copper concentration between the two groups.
    Conclusion
    There is a negative relation between low infant birth weight and maternal copper concentration.
  • R. Kazemi Darsanaki, N. Ghaemi, M. Mirpour, F. Mirdavodi Page 15
    Background And Objectives

    Probiotic bacteria is added directly to food components and it has beneficial effect on function and the health of organisms. The bifidogenic factors enter the colon where they contribute to an increase lactic acid bacteria population including Lactobacilli and Bifidobacteria and they inhibit enteric pathogenic bacterial growth. The aim of this study is to investigate the effect of culture medium on metabolic and antibacterial of probiotic bacteria.

    Methods

    In this study، the probiotics bacterial and intestine pathogenic are to be used. Lactobacilli and Bifidobacterium were identified by plating samples on MRS medium، Gram Staining and standard biochemical methods. The effect of antagonistic probiotics was investigated in the presence of growth factor in the method well diffusion Ager on the Shigella flexneri (PTCC 1234)، Escherichia coli (PTCC 1552)، Salmonella typhi (PTCC 1609) and the culture medium pH was measured.

    Results

    The probiotics bacterial growth in MRS and lactose1%، sorbitol، raffinose، riboflavin were shown the effect antibacterial. The results of the study show the most antagonistic activity in commercial strain Lactobacillus acidophilus on Shigella flexneri and lower activity was in Lactobacillus casei (PTCC 1608)، and Salmonella typhimurium (PTCC 1609)، and also in Bbifidobacterium bifidum، it showed the most decrease pH value.

    Conclusion

    According to the result of the study، adding growth factors to MRS medium base and lactose 1%، probiotic growth was increased and which also increased antagonistic activity.

  • S. Nafisi, S. Zare, E. Hosseini Page 21
    Background And Objectives
    Increasing blood lipids is one of the mortality factors in human communities. In this study the effects of extremely low frequency electromagnetic field (EMF) exposure on the lipid profile (total cholesterol، triglycerides، LDL and HDL) in 48 male rabbits with normal diet and hyper-cholesterol diet were investigated.
    Methods
    This study was experimentally conducted on 48 New Zealand adult male rabbits. The rabbits in control groups، C1 (normal diet) and C3 (hyper-cholesterol diet)، were not exposed to any electromagnetic field. Sham exposed groups male rabbits، containing C2 (normal diet) and C4 (hyper-cholesterol diet) were exposed to sham stimulated (without electromagnetic stimulation) for 5 days، 2 hours per day، and the rabbits in the treatment groups، including T1 (normal diet) and T2 (hyper-cholesterol diet)، were treated with triangular form 10 Hz of electromagnetic field for 5 days، 2 hours per day. Immediately after the mentioned period، blood samples were obtained from ear vein، and levels of so-called factors were measured. Acquired data were compared with statistical method of One-Way ANOVA.
    Results
    In the exposed groups، the levels of Total cholesterol، Triglycerides، and LDL were significantly decreased compared with the control groups; and the amount of HDL was significantly mounted (p<0. 05).
    Conclusion
    The results acquired indicate extremely low frequency triangular electromagnetic field can positively alter the levels of serum lipids both in rabbits with normal diet and rabbits with hyper lipid diet.
  • R. Nabizadeh, S. Hosseni, M. Binesh Brahmand Page 27
    Background And Objectives

    Waste produced by health and treatment centers (hospitals) including medical diagnostic laboratories is one of the sources of municipal waste production. Waste produced by medical diagnostic laboratories due to the existence of pathogens and infectious materials by high importance is one of the environmental issues. This survey has been done on the qualitative-quantitative analytical bases، and the investigation has focused on the management strategies of the waste material of medical diagnostic laboratories of Rasht، Iran in 2009.

    Methods

    In this descriptive study، samples were collected from 19 medical diagnostic laboratories of Rasht in 3 consecutive days (Monday، Tuesday and Wednesday every week)، after filling the questionnaire and interviewing with the managers. Then، the samples were separated manually، and divided into 46 different constituents and weighed. Next، the constituents were classified based on characteristics and potentiality of being hazardous.

    Results

    The total amount of annual waste production by the medical diagnostic laboratories of Rasht is 25785. 143kg. In this study، the share of manufacturing conventional waste (domestic type wastes)، especially infectious، chemical، pharmaceutical، and radioactive wastes were 1. 16%، 95. 34%، 1. 42% and 2. 08%، respectively. The highest and lowest amount of waste production relates to plastic materials and wood which are 48. 37 and 0. 43%، respectively. In this study sharp cutting things were calculated to be 10. 52%. Furthermore، 84 percent of the managers of the medical diagnostic laboratories had not had enough information of the circulars and instructions on the enforceable management strategies of the medical wastes.

    Conclusion

    Concerning the management of the medical waste production in the medical diagnostic laboratories، it is suggested that the managers and the personnel be trained on the separation، collection، and disinfection techniques and final disposal، and the wastes have to be treated per regulations and instructions.

  • Ar Omidi Oskouei, M. Abasi, Ha Jamali Page 34
    Background And Objectives
    Chemical gasses، particularly Sulfur Mustard، have a negative impact on physical، psychological، social and spiritual aspects of quality of life of those suffering from this gas. It is so serious that even 20 years after being exposed to Sulfur Mustard، we can witness people who are still suffering from various damages of organs particularly the pulmonary system. This research aimed at determining the quality of life of chemically-disabled war veterans with pulmonary complications of Sulfur Mustard from physical، social، psychological، and spiritual aspects.
    Methods
    This was a descriptive study in which 260 chemically-disabled war veterans living in Sardasht، Iran then، were randomly selected for the study. It should be mentioned that all these people are now treated as chemically-disabled war veterans suffering from the pulmonary complications of Sulfur Mustard Gas and were living in Sardasht at the time of bombardment of that city. Having been acquainted with the procedure، they were then asked to fill in the questionnaires.
    Results
    The results showed that quality of life in 71. 5% of the samples was moderate، only in 5. 8%، it was considered as good. 11. 9% of them in physical domain، 8. 1% in psychological domain، 1. 9% in social domain، and 22. 8% in spiritual domain had a good quality of life.
    Conclusion
    Based on the findings، the quality of life in the social، physical and psychological domains was 1. 9%، 11. 9% and 8. 1% poor، therefore; responsible organizations can help these people in various ways by، for example، providing them with low price drugs، which are usually costly in the market، public transportation designed especially for chemically-disabled war veterans، improving insurance services and developing public services in Sardasht. The researchers، finally suggests a qualitative study be performed on each domain of quality of life of chemically-disabled war veterans.
  • A. Davoodabadi Farahani, R. Hoseini Page 40
    Background And Objectives
    Diabetic retinopathy (DR) is one of the important causes of comorbidity in diabetic patients. Considering the cost of this complication to the health care system، this study was performed to assess the prevalence and identify its risk factors.
    Methods
    In this cross-sectional study، 261 diabetic patients، who referred to Kamkar hospital diabetes clinic in Qom، Iran، were investigated. Personal information، data about diabetes، physical examination and laboratory tests were collected in questionnaires. Foundoscopy with dilated pupil was performed by practicing ophthalmologists & findings were categorized according to international classification of diabetic retinopathy.
    Results
    The mean age was 52. 2±11. 5 years، and 66% were female. The mean duration of diabetes was 9. 08±7. 14 years and the mean HbA1C was 9. 25±2. The overall prevalence of diabetic retinopathy (DR) was 39. 1%، which included 15. 3% with mild Non proliferative DR (NPDR)، 7. 7% with moderate NPDR، 4. 6% with severe NPDR and 11. 5% with proliferative DR (PDR). Comparison of variables between DR and Non-DR groups shows that the mean of age، duration of diabetes، HbA1C، protein excretion in 24h urine were statistically significantly higher in retinopathic group (p=<0. 001، p<0. 001، p<0. 005 & p<0. 01). Also، the percent of patients with history of hypertension، nephropathy & peripheral distal neuropathy was significantly higher in retinopathic group (p<0. 05، p<0. 001 & p<0. 001). In final analysis with logistic regression model، duration of diabetes & nephropathy were recognized as independent risk factors for diabetic retinopathy.
    Conclusions
    According to the results of this study، screening of all diabetic patients in early stages of retinopathy، identify and control of its risk factors to decrease the burden of eye complications and improve the quality of life for these patients are important.
  • Aa Ravasi, Mr Haeri, A. Kazemi, A. Ghaasemi Page 47
    Background And Objectives

    The aim of the present study was to investigate the effect of glucose and glutamine supplementation on two serum growth factors، GH and IGF-I، in non-athlete males during four weeks of exhaustive endurance - intermittent training that causes glycogen depletion.

    Methods

    20 non-athlete healthy males were selected and randomly assigned into four groups including: glucose supplementation with glycogen depletion training group (n=5، supplement 1)، glutamine supplementation with glycogen depletion training group (n=5، supplement 2)، glycogen depletion training group (n=5، placebo)، and a group without any treatment (n=5، control). The blood samples were collected at the onset of the training protocol، and 48 hours after final training session from anticubital venous. Serum GH and IGF-I concentration were determined by ELISA technique. The main and interaction effects of variables were determined using TWO WAY ANOVA compeleted with Tukey post-hoc test. The significant level was chosen as α=0. 05.

    Results

    The results showed the significant effect of training variable for serum IGF-I concentration، (p<0. 01). Post-hoc test showed the significant difference between supplement 1 with control groups (p<0. 01)، and placebo with control (p<0. 01). The effect of training variable was not significant for serum GH concentration. In addation، the effect of supplementation variable was not significant neither for serum IGF-I، nor serum GH concentration. Also، the interaction effect between the two variables was not significant.

    Conclusion

    The results suggested that glucose or glutamine supplementation does not have significant effects on serum GH and IGF-I concentration after four weeks، but four weeks glycogen depletion training causes an increase on the serum IGF-I.

  • M. Eidi, A. Anisian Page 55
    Background And Objectives
    These days، Formalin is considered as a good and cheap fixative، but very harmful for human health. It is one of chemical components which has traditionally been used as a routine fixative in anatomy and pathology laboratories; however، their personnel are still under its harmful effects. In this study، effects of formalin substitution fixatives on H&E staining results were investigated.
    Methods
    Three kinds of formalin substitution beside 10% buffered formalin were used in this study. They were named and recognized as B، K، M. Pieces of rabbit liver were placed in dishes which contained each kind of above mentioned fixatives. After 24 hours، tissues were processed and embedded by paraffin followed by sectioning، staining by hematoxylin and eosin. Then، they were studied under light microscope.
    Results
    Overall، preserving of tissue structures and staining results with M fixative were more desirable.
    Conclusion
    In general، two out of the three fixatives، with some advantages and disadvantages rather than formalin، made tissues fixed desirably، and had acceptable results in staining. Thus، they can be known as suitable substitution for formalin.
  • F. Bahrami, S. Mohebi, Y. Tabarrai, M. Shah Siah Page 61
    Background And Objectives
    The most important reason in couples′ marital conflict is their expectancy of their roles in the family. The couples get married by presumptions and different prejudices about emotional subjects and life activities which are the mental well-being. the purpose of this research is the study of mental well-being and marital life quality of couples.
    Methods
    The method is cluster sampling in which 50 couples are selected from clinical and health centers of Sirjan. The research method is descriptive- correlation and all data were gathered by Golombok-Rust′ marital quality، PANAS scale for positive and negative affect and Debz′s life satisfaction questionnaire. All data were analyzed by correlation، regression and variance in SPSS.
    Results
    The results show that there is a positive relationship between marital quality and life satisfaction as a rate of 0. 435 (p>0. 001)، marital quality and positive affect as a rate of 0. 322 (p>0. 05)، life satisfaction and positive affect as a rate of 0. 754 (p>0. 001). However، there is a negative relationship between positive affect and negative affect as a rate of 0. 205 (p>0. 05)، and marital quality and negative affect 0. 036 (p>0. 05).
    Conclusion
    Since mental well-being increase can anticipate marital life quality; couples′ mental well-being strength is a suitable method for marital satisfaction improvement and marital quality which should be studied.
  • M. Sareshtehdary, Mh Tayefi, Z. Yazdi Page 68
    Background And Objectives
    Recent studies suggest that shift work is associated with metabolic syndrome in the shift workers. The population of truck drivers is of particular interest، because they frequently work irregular shifts. In addition، truck drivers have a high prevalence of sedentary habits، poor diet، and obesity. The aim of the present study was to investigate prevalence of metabolic syndrome and the relationship between metabolic syndrome and shift work schedule.
    Methods
    We conducted a cross sectional study. A total of 192 truck drivers were assessed and the variables studied were: body mass index، waist circumference، blood pressure، triglycerides، total and fraction cholesterol، and fasting blood sugar. Metabolic syndrome was defined according to the criterion set by the National Cholesterol Education Panel III.
    Results
    The average age was of 39. 4±1. 3. According to the anthropometric data، it was observed that there were waist circumference >102 cm in 54%، HDL cholesterol <40/dl in 27%، triglyceride >150mg/dl in 29%، and glycemia >110mg/dl in 19. 5%. Hypertension prevalence was 10. 4%. Regression analyses to show the relationships between shift work and metabolic syndrome were performed using simple and multivariate models and adjusted for age، personal habit such as smoking، and physical activity.
    Conclusion
    We found a significant association between shift work and metabolic syndrome. In truck drivers، shift work may be responsible for increased waist circumference، total cholesterol، and some features of metabolic syndrome.
  • Gh R. Dashti, M. Mardani, Mj Haeri, B. Rashidi Page 73
    Background And Objectives
    Cardiovascular diseases are the main cause of morbidity and mortality in the developed countries. One of the indices of vascular injuries in atherosclerosis is proliferation and migration of smooth muscles of tunica media of arteries with lipids peroxidation by endothelial cells causing an increase in thickness of arterial wall. It is distinguished that iron can reduce antioxidant levels indirectly and also has a major effect in LDL per oxidation. As there is still doubt about anti-oxidative role of vitamin E in atherosclerosis formation، in this study، we observed the effect of vitamin E and iron on the thickness of the media of the carotid artery of hypercholestrolemic male rabbits.
    Methods
    Thirty white male rabbits were fed with cholesterol، Iron and Vitamin E for 42 days، and then these groups، and the carotid arteries were dissected. The samples were fixed in 10% formalin، and after tissue processing، serial sections were obtained، and H & E staining was done. Morphometrical studies were done by Motic Plus 2 and light microscope. Statistical analyses were conducted with SPSS software and ANOVA test.
    Results
    Intima-media thickness of arterial wall in those received iron and cholesterol، was significantly increased (p<0. 05)، but in the group receiving Vitamin E and cholesterol، this size was reduced (p<0. 05).
    Conclusion
    According to our findings، Vitamin E due to its anti-oxidative effects on free radicals، was found to prevent arterial wall thickness، and thus has a protective role during atherosclerosis
  • Sh Miri Ghafarzadeh, S. Samadzadeh, M. Haji Mohammadian, H. Karimi, H. Nazari Page 79
    Background And Objectives

    One of the most important and complicated problems in medical ethics is to disclose the full truth about diagnosis of incurable diseases which leads to death، and each therapist may be encountered with it during the years of medical profession. The aim of this study was to survey on attitude of professors and residents of clinical wards to disclose the diagnosis for incurable patients leading to death.

    Methods

    In this descriptive study، sampling was carried out by a survey. All faculty members and their residents of teaching hospitals of Urmia University of Medical Sciences، Urmia، Iran، were surveyed as sample in 2007. Of 145 subjects، 138 responded to the questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson and Spearman correlation tests with a p≤0. 05 being considered as significant.

    Results

    In this study، the tendency to disclose the diagnosis among faculty members and residents was 64. 63%. Also، there was no significant relation between age، sex، university degree، educational field، years of service of the faculty members and residents of clinical wards with the tendency for telling the truth to incurable patients.

    Conclusion

    Final analyses revealed that the faculty members and clinical residents of different fields in terms of diagnosis disclosure do not have a definite idea. However، the majority of them agree to disclose the full truth about diagnoses.

  • M. Movahedi, A. Talebi, Sh Talebi Page 85
    Background And Objectives
    Preterm birth defined as delivery before 37 completed weeks was implicated in the cause of approximately two thirds of neonatal deaths. Some studies have shown that a positive relationship exists between inflammatory factors such as Ferritin، G-CSF، and IL6 and occurrence of preterm birth. The present study is done to estimate Serum ferritin for the prediction of preterm birth and determination of sensitivity and specificity of ferritin in diagnosis of preterm birth.
    Methods
    This is a cross-sectional study conducted in Alzahra & Beheshti Hospitals، Esfahan، Iran during 2008-2009. All of the pregnant women who have the included criteria were investigated. 69 preterm and 153 term labors were studied. During the pregnancy، the level of serum ferritin was measured. The data was entered into a computer and analyzed by SPSS soft ware after collection. The T student، Chi square and Roc Curve tests were used for data analysis.
    Results
    According to results of our study، sensitivity، specificity، positive and negative predictive values for diagnose of preterm labor at cut of point 22. 5ng/ml were estimated as 78. 3%، 83%، 67. 5% and 89. 4% respectively.
    Conclusion
    Results show that there is a relationship between serum ferritin and preterm deliveries and according to sensitivity، specifity، positive and negative predictive value of serum ferritin، we can use this test for prediction of preterm birth.
  • R. Rasouli, Ar Ostad Rahimi, R. Mahdavi Page 90
    Background And Objectives

    Diabetes Mellitus (DM) is the most common chronic metabolic disease، with many complications including renal failure، blindness and non-traumatic amputation، so it is important to monitor and regulate blood glucose. Considering how easy home blood glucose monitoring is، we decided to evaluate the performance of two available glucometers for detection of blood glucose compared with standard laboratory methods.

    Methods

    In this analytical study، we compared the capillary blood glucose levels of 60 volunteers with mean age of 32. 8±9. 6 years in Tabriz Mehr Laboratory as determined by test strips (two different Glucometers) with venous blood glucose levels’ measurements by the enzymatic method (the standard laboratory kit). Data were analyzed using one way-ANOVA test، T-test، Pearson correlation and Bland and Altman plot.

    Results

    The mean differences of No: 1 and No: 2 Glucometers with enzymatic laboratory method were 20. 78±11. 61 and 4. 5±3. 76mg/dl respectively. The one way ANOVA test indicated significant differences between three methods (p<0. 05). Further Duncan''s test revealed significant differences between two devices (p=0. 001) and device No. 1 and laboratory method (p=0. 001); however، the differences between device No. 2 and laboratory method were not statistically significant (p=0. 83).

    Conclusion

    According to the results، calibrating the devices with laboratory instruments in order to make major clinical decisions is recommended.