فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هفتم شماره 6 (پیاپی 30، بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • طوفان صابرنیا، فرزاد رجایی* صفحه 1
    زمینه و هدف
    افزایش استرس در پی پیشرفت تکنولوژی، عامل بسیار مهمی در تهدید سلامت اعضای بدن نظیر دستگاه عصبی است. این مطالعه با هدف بررسی آثار استرس مزمن چندگانه بر تغییرات مورفومتریک سلول های بتز در قشر مغز موش صحرایی نر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 18 سر موش صحرایی نژاد ویستار به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. حیوانات در گروه تحت استرس به مدت 10 روز در معرض استرس های مختلف به صورت محرومیت غذایی، محرومیت آب، بی حرکتی در دمای c°4، شنای اجباری و ایزوله شدن قرار گرفتند، درحالی که حیوانات گروه کنترل بدون هیچ اختلالی در قفس های خود نگهداری شدند. پس از مدت مورد نظر، حیوانات بیهوش و مغز آنها جدا شد. در ادامه، بعد از فیکساسیون، نمونه هایی از قشر فرونتال مغز برای مطالعه با میکروسکوپ نوری آماده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی صورت گرفت و سطح معنی داری 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد و اندازه سلول های بتز در گروه های تحت استرس، به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (001/0>p). مشاهدات کیفی نیز آثار کروماتولیز اجسام نیسل، متراکم شدن هسته و کاهش استطاله های نورونی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد استرس مزمن چندگانه با کاهش اندازه و تعداد سلول های بتز می تواند اثرات منفی بر قشر مغز موش صحرایی داشته باشد، با این وجود مطالعات بیشتری برای تایید نتایج فوق ضروری است.
    کلیدواژگان: استرس، سلول های هرمی، مغز، موش صحرایی
  • احمدعلی پوربابایی، صفورا هاشمی جوکار*، عارف امیرخانی، اعظم حیدرپور، محمد خدادادمطلق صفحه 7
    زمینه و هدف
    ویبریوها به عنوان عامل برخی از اختلالات گوارشی و خارج گوارشی شناخته شده اند، که معمولا در برخی از فصول سال به صورت اپیدمی ظاهر می شوند. از آنجایی که دریا به عنوان یکی از زیست بوم های مهم ویبریوها شناخته شده است، این تحقیق با هدف تعیین فراوانی انواع ویبریوها و تعیین مقاومت میکروبی آنها، در مناطق مختلف ساحلی جنوب کشور در فصول مختلف سال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، 600 نمونه آب برداشت شده از آبهای ساحلی شهر بندرعباس از نظر وجود سویه های ویبریو در دو فصل بهار و زمستان بررسی شدند. برای تشخیص اولیه، از محیط های آب پپتونه قلیایی و TCBS استفاده گردید و با انجام تست های بیوشیمیایی (اکسیداز، حرکت، اندول، KIA و سایر آزمون های بیوشیمیایی از جمله نمک 0%، 6%، VP و ONPG) تشخیص نهایی انجام شد.
    یافته ها
    ویبریو هاروئی با 3/2%، ویبریو کلرا 7/1%، ویبریو پاراهمولیتیکوس 3/1%، ویبریو فورنیسی 2/1%، شیگلوئید و ویبریو متسچینوکووی 1%،، هیدروفیلا 5/0%، ویبریو ولنیفیکوس و ویبریو میمیکوس 3/0% و ویبریو فلوویالیس 2/0%، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. همچنین برحسب فصول، 2/71% آلودگی مربوط به فصل زمستان و 8/28% مربوط به فصل بهار بود، که نشان می داد در زمستان موارد آلودگی بیشتر از فصل بهار بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه محققین، جداسازی این گونه ها بعد از بارندگی، افزایش می یابد. در مطالعه حاضر نیز این پارامتر در جداسازی گونه های ویبریو تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: ویبریو، آبهای ساحلی، بیماری های روده ای، بندرعباس، ایران
  • لیلا صالحی*، فرح فرخی، حبیب حسینی صفحه 14
    زمینه و هدف
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی است که درمان موثر آن موجب حفظ عملکرد بیمار در سطح قابل قبولی می گردد. ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان از سلول های بدن در مقابل تخریب محافظت می کند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ویتامین E و سیتالوپرام بر نورون های ناحیه هیپوکامپ در موش های افسرده ماده انجام شد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر 30 راس موش رت ماده با وزن متوسط g20±200 به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل: 1- گروه C (کنترل غیرافسرده)؛ 2- گروهD (کنترل افسرده که با آب و غذای معمولی تیمار شدند)؛ 3- گروهDS (دریافت کننده سیتالوپرام با دوز mg/kg/bw30)؛ 4- گروه DE (تیمارشده با ویتامین E با دوز mg/kg/bw100)؛ 5- گروه DES (گروهی که ویتامین E و سیتالوپرام را تواما دریافت کردند). یک ماه پس از تیمار، حیوانات به روش آسان کشی، کشته شدند، سپس مغز و ناحیه هیپوکامپ جدا و پس از تثبیت در فرمالین، مقاطع بافتی تهیه گردید. پس از رنگ آمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین با میکروسکوپ نوری ساختمان بافتی هیپوکامپ مورد مطالعه قرار گرفت. جهت القای افسردگی، موش ها به مدت 2 ماه در تاریکی مطلق قرار داده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری واریانس یک طرفه و آزمون توکی صورت گرفت. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    حدود 40 و 50% نورون های ناحیه CA1 و DG در موش های افسرده دچار نکروز نورونی شدند، درحالی که در موش های تیمارشده با سیتالوپرام و ویتامین E، میزان نکروز نورونی به طور معنی داری کاهش نشان داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد سیتالوپرام و ویتامین E علیه آسیب نورونی ناحیه هیپوکامپ در حیوانات افسرده، اثر حفاظتی دارند.
    کلیدواژگان: رت، سیتالوپرام، ویتامین E، افسردگی، نورون های هیپوکامپ
  • سید محمد جواد حسینی، مهدی صابری، سید رضا حسینی دوست، حبیب الله یاری بیگی* صفحه 21
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر ظهور مقاومت های آنتی بیوتیکی شیوع فراوانی یافته اند، به طوری که این موضوع به یکی از معضلات پزشکی نوین تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی باکتری های جداشده از نمونه های بالینی بیماران با عفونت های مختلف و برآوردی از شیوع انواع باکتری ها، همچنین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها انجام شد.
    روش بررسی
    از زخم بیماران بستری در بیمارستان های امام خمینی و سوانح سوختگی شهر اهواز در سال 1388-1387، که دچار عفونت بیمارستانی شده بودند، ابتدا کشت تهیه شد، سپس بعد از جدا نمودن باکتری، حساسیت آنتی بیوتیکی با استفاده از دیسک های آنتی بیوتیکی تعیین گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری (نسبت)، در سطح معنی داری 05/0p£ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان مقاومت و حساسیت آنتی بیوتیکی در ارگانیسم های به دست آمده از 403 نمونه مختلف شامل: پنوموکوک (2/2%)، استافیلوکوک کوآگولاز مثبت (4%)، استافیلوکوک کوآگولاز منفی (3/21%)، سودوموناس (9/18%)، کلبسیلا (6/25%)، اشرشیاکلی (8/26%)، شیگلا (1%) و پروتئوس (2/0%) تعیین شد، که در این میان، کلبسیلا های جداشده از نمونه های مختلف؛ حساسیت های مختلف و متنوعی به آنتی بیوتیک های گوناگون نشان دادند. بیشترین میزان مقاومت در استافیلوکوک های کوآگولاز مثبت نسبت به کلوگزاسیلین مشاهده گردید، که در 80% موارد، استافیلوکوک های کوآگولاز مثبت نسبت به کلوگزاسیلین مقاوم بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و با در نظر گرفتن امکان انتقال ژن های مقاومت به سایر باکتری ها، توجه هرچه بیشتر مسئولان بهداشتی نسبت به برنامه ریزی و نظارت دقیق تر بر کنترل عفونت های بیمارستانی و به کارگیری پروتکل های درمانی صحیح و موثر جهت حذف ارگانیسم های مقاوم به چند دارو ضروری است. همچنین محدود کردن تجویز آنتی بیوتیک های دارای مقاومت های چندگانه، از ضروریات اصلی پروتکل های درمانی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، سودوموناس، مقاومت دارویی باکتریایی، اهواز، ایران
  • مرضیه آقایی*، نیکو خسروی، پریچهر حناچی، محمدرضا کردی، روح الله آقایی صفحه 27
    زمینه و هدف
    پروبیوتیک ها میکروارگانیزم های زنده ای هستند که اگر به میزان کافی تجویز شوند، اثرات مفیدی بر میزبان دارند. پروبیوتیک ها با پیشگیری از اثرات تضعیف کننده سیستم ایمنی، احتمال ابتلا به بیماری را در مصرف کنندگان کاهش می دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مکمل پروبیوتیک بر پاسخ ایمنی مردان ورزشکار، قبل و بعد از فعالیت وامانده ساز انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه دو سوکور، 16 داوطلب مرد ورزشکار در محدوده سنی 25-19 سال به طور تصادفی در دو گروه تجربی و دارونما قرار گرفتند. افراد گروه تجربی و گروه دارونما روزانه به ترتیب 2 عدد کپسول پروبیوتیک یا دارونما را به مدت 30 روز مصرف کردند. نمونه های خون شرکت کنندگان در شروع مطالعه و در روز سی ام مکمل دهی، جمع آوری و مقدار لمفوسیت ها، مونوسیت ها، گرانولوسیت ها،CRP سرمی و IgA سرم اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از روش سنجش های تکراری و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مصرف مکمل پروبیوتیک در سطوح استراحتی، در مقایسه بین گروه و درون گروهی تنها در سطوح مونوسیت ها نسبت به سطح پایه تفاوت معنی داری نشان داد (05/0p<). همچنین بعد از فعالیت وامانده ساز، در گروه پروبیوتیک در مقایسه با سطوح پایه، سطوح مونوسیت ها، گرانولوسیت ها و لمفوسیت ها از لحاظ آماری تفاوت معنی داری مشاهده شد. در مقایسه تغییرات بین گروه پروبیوتیک و دارونما نیز تنها در سطوح مونوسیت، تفاوت معنی دار بود (05/0p<). سایر متغیرها از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد مصرف پروبیوتیک در پی فعالیت وامانده ساز می تواند در افزایش فاکتورهای لمفوسیت، مونوسیت و گرانولوسیت اثر داشته باشد، لذا به نظر می رسد پروبیوتیک ها در توسعه ایمنی بدن نقش دارند.
    کلیدواژگان: CRP، ایمونوگلوبولین A، مردان، ورزشکاران، فعالیت وامانده ساز، پروبیوتیک، سیستم ایمنی، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • لیلا امیری فراهانی*، فریبا فرخی، عباسعلی عباسی صفحه 34
    زمینه و هدف
    سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع در سنین تولیدمثلی زنان با مجموعه ای از علائم فیزیکی و روانی است، که به اشکال ضعیف، متوسط و شدید بروز می کند. با توجه به نتایج متفاوت تحقیقات انجام شده در این زمینه، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع، شدت و تظاهرات بالینی سندرم پیش از قاعدگی در دانشجویان دختر ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی اراک صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی روی 500 دانشجوی ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1388 انجام شد. فرم خلاصه شده ارزیابی سندرم پیش از قاعدگی 10 آیتمی و پرسشنامه سنجش استرس، اضطراب و افسردگی (1DASS 2) توسط واحدهای پژوهشی تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی دانشجویان شرکت کننده در پژوهش 55/2±47/21 سال بود. 6/96% از افراد شرکت کننده در مطالعه دارای درجاتی از علائم سندرم پیش از قاعدگی بودند. فراوانی شدت سندرم پیش از قاعدگی برحسب درجه خفیف، متوسط، شدید و خیلی شدید به ترتیب 2/52%، 8/38%، 2/5% و 6/0% برآورد شد. از میان علائم گزارش شده؛ سندرم پیش از قاعدگی نظیر استرس، برافروختگی، تحریک پذیری، افسردگی، حساسیت پستان ها، کمردرد، افزایش وزن، درد شکم، نفخ و علائم روانی نسبت به علائم جسمی، شیوع بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، از آنجایی که سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع سنین تولیدمثلی زنان بوده و اثرات زیانباری بر روی کیفیت زندگی آنان دارد، لذا باید راهکارهای پیشگیری کننده و درمانی جهت حل این مسئله ارائه گردد.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، شیوع، تظاهرات بالینی
  • مهری سیدجوادی، نسرین صمدی*، راحله محمدی، علی عثمانی، فریبا بختیاری کوهساره، مریم سیدجوادی صفحه 41
    زمینه و هدف
    استرس شغلی یک بیماری مزمن است که به علت شرایط سخت کاری ایجادشده و بر روی عملکرد فردی و سلامت جسمی و ذهنی فرد تاثیر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تنیدگی شغلی در کارکنان شاغل 115 استان اردبیل انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی - تحلیلی، 103 نفر از کارکنان پایگاه های اورژانس 115 استان اردبیل در سال 1390 از نظر میزان استرس به روش نمونه گیری در دسترس بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای دو قسمتی شامل بخش اول اطلاعات فردی، اجتماعی و بخش دوم پرسشنامه مربوط به استرس Hari بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و واریانس یک طرفه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه اکثریت واحدهای مورد پژوهش 77 نفر (8/74%)، میانگین نمره استرس بین 250-150 داشتند، که نشان دهنده وجود استرس در آنها بود و 4 نفر (9/3%) دارای نمره بالای 250 بودند که استرس شدید را نشان می داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه کارکنان فوریت های پزشکی و اورژانس پیش بیمارستانی جزء کادر درمانی مهم جهت نجات زندگی افراد محسوب می شوند، همچنین استرس عامل مهمی در ایجاد و تشدید فرسودگی شغلی است، لذا نظام مدیریتی صحیح در جهت تسهیل و دور کردن خطرهای ناشی از استرس های شغلی و تدابیری برای جلوگیری از عواقب آن، لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: استرس، استرسور، استرس های شغلی، فوریت های پزشکی
  • حمیدرضا حیدری، سیامک محبی، نرگس پایداری، پروین راموز، طاهره نایبی، دانیال عمرانی، هدی رحیمی فرد* صفحه 46
    زمینه و هدف
    بیمارستان ها از مراکز مهم و حیاتی خدمات عمومی هستند که ماهیت فعالیت در آنها و نوع خدمات ارائه شده ایجاب می کند تا محیطی آرام، بی صدا و ساکت داشته باشند. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان دوز دریافتی صدا در پرستاران 6 بیمارستان شهر قم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی در مرحله اول، 12 پرستار شاغل در 6 بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور ارزیابی میزان مواجهه پرستاران با صدا از دو دستگاه دوزیمتر کالیبره شده استفاده شد. در مرحله دوم اطلاعات دموگرافیک مورد نیاز شامل: سن، جنس، سابقه کار، ساعات کار روزانه و غیره از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. در نهایت، داده ها با استفاده از شاخص های آمار مرکزی، توزیع فراوانی و آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی دانکن در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، در تمامی بیمارستان های مورد پ‍ژوهش، میزان مواجهه با صدا بالاتر از حد مجاز بود. از طرفی، در بخش های اورژانس، زنان و زایمان و عفونی؛ دوز دریافتی صدا، به طور معنی داری نسبت به سایر بخش ها بیشتر بود (05/0<α). همچنین عمده منابع صدا به ترتیب از ونتیلاتورها، پمپ های سرم و دستگاه ساکشن گزارش شد و سایر منابع، از جمله صدای ناشی از سیستم های تهویه، انکوباتور و غیره در جایگاه های بعدی قرار داشت. همچنین صدای ناشی از این دستگاه ها غالبا در ناحیه فرکانس های مکالمه (Hz3000-500)، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد مقادیر صدا در بخش های مختلف بیمارستان، بالاتر از حد مجاز بوده است. لذا می توان طی یک بررسی با تجزیه و تحلیل علل و الگوی تولید صدا؛ برنامه مداخله ای کنترل و کاهش آلودگی صوتی در بیمارستان ها را به صورت اولویت بندی شده پیاده نمود.
    کلیدواژگان: دوزیمتری، صدا، پرستاران، بیمارستان
  • امیر قمرانی، سید حسین سیادتیان*، روح الله پیشداد صفحه 54
    زمینه و هدف
    در حال حاضر، مقیاس گرفتاری Gilbert و Allen جهت سنجش گرفتاری در کشورهای مختلف استفاده می شود. لذا این تحقیق با هدف تعیین روایی و پایایی مقیاس گرفتاری در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 162 نفر (60 پسر و 102 دختر) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به صورت تصادفی ساده انتخاب و به ابزار پژوهش پاسخ دادند. برای بررسی روایی مقیاس گرفتاری از روش های روایی محتوا، همبستگی گویه ها با نمره کل (تحلیل مواد)، همبستگی خرده آزمون ها با نمره کل (تحلیل عوامل) و به منظور بررسی پایایی مقیاس از روش های آلفای کرونباخ و پایایی تنصیفی استفاده شد. سطح معنی داری برابر با 01/0 (99% اطمینان) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تحلیل مواد پرسشنامه نشان داد ضرایب همبستگی گویه ها با نمره کل در تمام موارد معنی دار و بین 76/0-44/0 متغیر است. ضریب همبستگی خرده مقیاس ها با نمره کل، برای خرده مقیاس گرفتاری بیرونی 95/0 و خرده مقیاس گرفتاری درونی 90/0 برآورد گردید (01/0>p). همچنین تحلیل عوامل؛ حکایت از وجود دو عامل عمومی داشت. علاوه بر این، پایایی درونی مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس و خرده مقیاس های گرفتاری بیرونی و درونی به ترتیب 92/0، 87/0 و 88/0 محاسبه شد. ضریب پایایی تنصیفی مقیاس، 88/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد مقیاس گرفتاری از خصوصیات روان سنجی رضایت بخشی برای استفاده در دانشجویان ایرانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: گرفتاری، مقیاس گرفتاری، روایی، پایایی
  • مروری
  • محمدرضا قدیر*، امیرحسین قانونی صفحه 62
    زمینه و هدف
    سندرم روده تحریک پذیر به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات عملکردی دستگاه گوارش با شیوع 20-10% در جمعیت جهان مطرح است. این سندرم معمولا به صورت درد یا ناراحتی در شکم همراه با تغییر اجابت مزاج توسط بیماران بیان می شود، و تشخیص آن براساس شرح حال بیماران بوده و تست تشخیصی اختصاصی برای آن وجود ندارد، اما باید توجه نمود تشخیص قطعی IBS بعد از رد سایر بیماری های ارگانیک صورت می گیرد. شایع ترین تظاهرات بالینی بیماری؛ درد یا ناراحتی شکم، یبوست یا اسهال، یا یبوست و اسهال متناوب و نفخ شکم است. مکانیسم های مختلفی برای پاتوژنز این بیماری بیان شده است، که شامل اختلال در سیستم حرکتی، افزایش حساسیت احشایی، التهاب خفیف و استرس می باشد. فاکتورهای ژنتیکی نیز می توانند در بروز التهاب یا پاسخ های ایمنی منطقه ای و در نتیجه استعداد به IBS دخیل باشند، اما به نظر می رسد برای بروز علائم IBS، فاکتورهای متعددی باید دخالت کنند. اگرچه اغلب بیماران جهت دریافت کمک های پزشکی مراجعه نمی کنند، اما این بیماری هزینه قابل ملاحظه ای را بر دوش بیمار و سیستم بهداشت و درمان تحمیل کرده و به شکل قابل توجهی کیفیت زندگی فرد را تحت الشعاع خود قرار می دهد. دانستن پاتوفیزیولوژی دقیق بیماری و معیارهای تشخیصی آن، در شناسایی بهتر بیماران و اتخاد مسیر درمانی مناسب تر لازم است.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، یبوست، اسهال، درد شکمی
  • مقاله مورد
  • ابوالفضل مظفری* صفحه 71
    زمینه و هدف
    آسپیراسیون جسم خارجی در برونش، یکی از موارد اورژانس بوده که برای خارج کردن آن، انجام اقدامات فوری ضروری است. این عارضه غالبا در کودکان و دهه ششم زندگی با بیماری زمینه ای اتفاق می افتد و بیماران با شرح حال احساس خفگی ناگهانی و سرفه درپی بلع مراجعه می کنند.
    معرفی مورد: بیمار آقای 38 ساله ای است که با عدم وجود سابقه بیماری، از 13 سال پیش درپی بلع زیپ فلزی بدون وجود علائم خاصی در زمان آسپیراسیون، بعد از چندین نوبت بستری و دریافت آنتی بیوتیک های فراوان، با تشخیص پنومونی، برونشکتازی و عدم پاسخ مناسب به درمان؛ به وجود جسم خارجی مشکوک و به وسیله برونکوسکوپ انعطاف پذیردر دو نوبت بعد از بیهوش شدن، جسم فلزی حدود نیم متری از برونش راست وی خارج گردید.
    کلیدواژگان: جسم خارجی، برونش، برونکوسکوپی
|
  • Toofan Sabernia, Farzad Rajaei* Page 1
    Background And Objectives
    The increase of stress following technology development appears to be a threat to human body organs such as nervous system. The present study was conducted aiming at investigating the effects of chronic multiple stress on morphometric changes of Betz cells in male rat cerebral cortex.
    Methods
    In this experimental study, 18 Wistar rats were randomly divided into two equal groups. Animals of the under stress group for 10 days were exposed to different stresses, such as food deprivation, water deprivation, forced swimming, immobilization at 4°C, and isolation, while the animals in control group were kept in their cages without any intervention. After the intended period, the animals were anesthetized and then their brains were removed. After fixation, samples of frontal cortex of the brain were prepared for light microscopy study. The data analysis were performed using t-test, and the significance level was considered p<0.05.
    Results
    The mean number and size of Betz cells in the stress groups was significantly lower compared to control group (p<0.001). The qualitative observations also showed chromatolysis of nissl bodies, nucleus condensation, and decrease of neural processes.
    Conclusion
    The results of the present study showed that chronic multiple stress can have negative effects on the rat cortical internal pyramidal layer through reducing the size and number of Betz cells; however, more studies are needed to confirm the above results.
    Keywords: Stress, Pyramidal Cells, Brain, Rat
  • Ahmad Ali Pourbabaei, Safoura Hashemi Jokar*, Aref Amirkhani, Azam Heydarpour, Mohammad Khodadad Motlagh Page 7
    Background And Objectives
    Vibrio species have been known as the cause of gastrointestinal and extraintestinal disorders, which usually appear epidemically in some seasons of the year. Since the sea has been known as one of the important ecosystems of Vibrio species, this study was carried out with the aim of determining the prevalence of Vibrio species and their microbial resistance in different coastal regions of the south of country in different seasons of year.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 600 water samples taken from the coastal waters of Bandar Abbas were evaluated in terms of presence of Vibrio strains in two seasons of spring and winter. For primary detection, alkaline peptone water and TCBS were used, and the final identification was carried out using biochemical tests (oxidase, motility, Indole ring, KIA, and other biochemical tests such as 0% NaCl, 6% NaCl, VP, and ONPG).
    Results
    V. harveyi (2.3%), V. cholerae (1.7%), V. parahaemolyticus (1.3%), V. furnissii (1.2%), V. metschnikovii (1%), P. shigelloides (1%), A. hydrophila (0.5%), V. vulnificus and V. mimicus (0.3%), and V. fluvialis (0.2%) had the highest prevalence. Also, in terms of the studied seasons, 71.2% of the contamination was related to winter season and 28.8% to spring season, which showed that the cases of contamination in winter was higher than in spring.
    Conclusion
    Based on the study of researchers, the isolation of these species increases after rain. In the present study, this parameter had a positive effect on the isolation of Vibrio species.
    Keywords: Vibrio, Coastal Waters, Intestinal Diseases, Bandarabbas, Iran
  • Leila Salehi*, Farah Farrokhi, Habib Hosseini Page 14
    Background And Objectives
    Depression is one of the most common mental disorders, which its effective treatment maintains an acceptable level of performance in patients. Vitamin E as an antioxidant protects cells against damage. This study was conducted with the objective of investigating the effect of citalopram and Vitamin E on the hippocampal neurons in female depressed rats.
    Methods
    In the present study, 30 female rats with the mean weight of 200±20g were divided into five 6-rat groups. The groups included: 1- group C (Non-depressed control), 2- group D (depressed controls that were treated with normal food and water), 3- group DS (received citalopram at a dose of 30mg/kg/bw), 4- group DE (received Vitamin E at a dose of 100 mg/kg/bw), 5- group DES (received a combination of Vitamin E and citalopram). One month after treatment, all the rats were euthanized by easy killing method. Then brain and hippocampus were removed and after fixation in formalin, the tissue sections were prepared. After staining with hematoxylin and eosin by light microscopy, hippocampal tissue was studied. To induce depression, rats were placed in absolute darkness for 2 months. Data were analysed using one-way analisis of varience and Tukey’s test. Significance level was considered to be 0.05.
    Results
    About 40 and 50 percent of the neurons of CA1 and DG region were had neuronal necrosis in depressed rats.
    Conclusion
    The results of the present study showed that citalopram and Vitamin E have a protective effect against hippocampal neurons in the depressed animals.
    Keywords: Rats_Citalopram_Vitamin E Depression_Hippocampus_Neurons
  • Seyed Mohammad Javad Hosseini, Mahdi Saberi, Seyed Reza Hosseini Doust, Habibollah Yaribeigi* Page 21
    Background And Objectives
    In recent years the emergence of antibiotic resistance has a high prevalence, so that it has become one of the complexities in modern medicine. This study was performed with the aim of evaluating the bacteria isolated from clinical samples of the patients with various infections and estimating the prevalence of various bacteria and also antibiotic resistance pattern.
    Methods
    At first, culture was prepared from wounds of the patients with nosocomial infection in Imam Khomeini and Burn hospitals in 2008-2009. Then, after isolation of bacteria, antibiotic susceptibility was determined using antibiotic discs. Data were analyzed using statistical tests (ratio) at the significance level of p≤0.05.
    Results
    Levels of antibiotic resistance and susceptibility in microorganisms isolated from 403 various samples included: Pneumococcus (2.2%), coagulase-positive (4%) and coagulase-negative (21.3%) Staphylococci, Pseudomonas (18.9%), Klebsiella (25.6%), Escherichia coli (26.8%), Shigella (1%), and proteus (0.2%). Among them, isolated klebsiellas showed various susceptibilities to different antibiotics. The most resistance was obsereved in coagulase-positive Staphylococci to cloxacillin, so that 80% of coagulase-positive Staphylococci were resistant to cloxacillin.
    Conclusion
    Based on the results of this study, and considering the possibility of transferring resistance genes to other bacteria, it is necessary that health care authorities pay more attention to planning, monitoring of control of nosocomial infections, and application of appropriate and effective treatment protocols in order to elimination of multidrug resistant microorganism. Also, limitation of the prescription of multidrug resistant antibiotics seems to be of main requirements of treatment protocols.
    Keywords: Escherchia coli, Pseudomonas, Drug Resistance Microbial, Ahvaz, Iran
  • Marzieh Aghaee*, Nikoo Khosravi, Parichehr Hanachi, Mohammad Reza Kordi, Rohollah Aghaee Page 27
    Background And Objectives
    Probiotics are live microorganisms, which if administered in adequate amounts,have beneficial effects on host health. Probioticsreduces the risk of developing diseases in the consumers through prevention of the immunosuppressive effects. The present study was performed with the purpose of comparing the effect of probiotic supplementation on the immune response in male athletes, before and after exhaustive exercise.
    Methods
    In a double-blind study, 16 male athlete volunteers aged between 19-25 years were assigned into two groups of experimental and placebo. Subjects of the experimental and placebo respectively tooktwo capsules of probiotic or placebo daily for 30 days. Blood samples of the participants were collected at the beginning and on the 30th day, and the numbers of lymphocytes, monocytes, granulocytes, serum CRP, and serum IgA were measured. Data were analyzed using repeated measurement method and independent t-test.
    Results
    Consumption of probiotics supplement in the rest levels in the intragroup and intergroup comparison,only showed significant difference (p<0.05) in the monocytes levels compared to base line level.Also, after the exhaustive exercise, a statistically significant difference was observed in the levels of monocytes, granulocytes, and lymphocytes compared to the baseline levels.In the comparison between the probiotic and placebo groups, only the monocytes level were significantly different (p<0.05). Other variables had nosignificant differences.
    Conclusion
    The results of this study showed that probiotic consumption following exhaustive exercise can cause increase infactors of lymphocyte, monocyte, and geranolocyte, thereforeit seems that probiotics play a role in the development of immune system.
    Keywords: CRP, Immunoglobulin A, Males, Athletes, Exhaustive Exercise, Probiotic, Immune System, A Randomized Clinical Trail
  • Leila Amiri Farahani*, Fariba Farokhi, Abbasali Abbasi Page 34
    Background And Objectives
    Premenstrual syndrome is one of the common problems in women of reproductive age and has many physical and psychological symptoms with weak, moderate, and severe expressions. Considering the different results of researches done in this field, this study aimed to determine the prevalence, severity, and clinical manifestations of premenstrual syndrome in the students residing in the dormitories of Arak University of Medical Sciences.
    Methods
    This study was conducted as a descriptive study on 500 students residing in the dormitories of Arak University of Medical Sciences in 2009. The 10-item shortened premenstrual assessment form and the Depression Anxiety Stress Scales 21 (DASS 21) were completed by research units.
    Results
    The mean age of the students participated in the research was 21.47±2.55 years old. 96.6% of the participants had some degree of premenstrual syndrome. Frequency of premenstrual syndrome on the basis of mild, moderate, severe, and very severe degrees was 52.2%, 38.8%, 5.2%, and 0.6%, respectively. Among the reported symptoms of premenstrual syndrome, such as stress, nervousness, irritability, depression, breast tenderness, backache, weight gain, abdominal pain, and bloating, psychological symptoms were more common than physical symptoms.
    Conclusion
    According to the results of this study, since premenstrual syndrome is a common problem among women in reproductive age and has adverse effects on quality of life, so, preventive and therapeutic strategies should be provided to solve this problem.
    Keywords: Premenstrual Syndrome, Prevalence, Clinical Manifestations
  • Mehri Seyedjavadi, Nasrin Samadi*, Raheleh Mohammadi, Ali Osmani, Fariba Bakhtiari Kohsareh, Maryam Seyedjavadi Page 41
    Background And Objectives
    Occupational stress is a chronic disease, which is caused by harsh working conditions, and affects individual performance and physical and mental health. This study aimed to determine the level of occupational stress in medical emergency staff in Ardabil province.
    Methods
    In this descriptive analytical study, 103 persons of the emergency stations of Ardabil province in 2011, were studied in terms of stress level by convenience sampling.Data collection tool was a two-part questionnaire consisting of socio-demographic data (the first part) and Harry’s stress questionnaire (the second part). After collection, the Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, t-test, and ANOVA.
    Results
    Most of research units, i.e., 77 (74.8%) had the mean stress score of between 150-250, which was indicative of stress in them, and 4 subjects (3.9%) had scores higher than 250, which indicated severe stress. These results show that medical emergency staff has high stress during emergency medicine care.
    Conclusion
    Considering that the medical emergency and prehospital emergency medical personnel are an important part of health staff that save lives, and also that stress is an important cause of development and exacerbation of burnout, therefore, a proper management system for facilitating and removing the risks of occupational stress and measures to prevent the consequences, are necessary.
    Keywords: Stress, Stressor, Emergency Medicine
  • Hamid Reza Heydari, Siamak Mohebi, Narges Paidari, Parvin Ramouz, Tahereh Nayebi, Danial Omrani, Hoda Rahimifard* Page 46
    Background And Objectives
    Hospitals are important and vital centers for public services,which their nature of activity and type of provided services, require a calm and silent environment. This study was done to evaluate noise exposure dose among nurses of 6 hospitals in Qom city.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 12 nurses working in 6 educational hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences were selected randomly at the first stage. To assess the noise exposure level, two calibrated dosimeters (TES model, Taiwan) were used. In the second stage, demographic data such as age, sex, years of employment, daily working hours, etc. were collected using a questionnaire. Finally, the data were analyzed using central statistical indices, frequency distribution, one-way ANOVA and Duncan's test at the significance level of less than 0.05.
    Results
    In this study, in all the studied hospitals, the level of noise exposure was higher than permissible limit. On the other hand, the received noise dose was significantly higher in the emergency, obstetrics and gynecology, and infectious wards (α<0.05). Also, most of the noise sources were reported respectively for ventilators, serum pumps, and suction apparatus and other sources, such as the sound of air conditioning systems, incubators, etc. Were in the second priority. The sounds of these devices were at the conversation frequencies (500-3000 Hz).
    Conclusion
    The results of this study showed that noise levels were higher than permissible limit in various wards of the hospitals, Therefore, intervention programs to control and reduce noise pollution in the hospital could be implemented in a prioritized way through a study by analysis of the causes and patterns of sound production.
    Keywords: Dosimetery, Noise, Nurses, Hospital
  • Amir Ghamarani, Seyed Hossein Siadatian*, Rohollah Pishdad Page 54
    Background And Objectives
    Currently, Allen & Gilbert’s entrapment scale is used in order to measure entrapment in different countries. Therefore, this research was carried out with the aim of investigating the validity and reliability of entrapment scale in the students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    A total of 162 students (60 males and 102 females) of Isfahan University of Medical Sciences were selected by simple random sampling and responded to the research tools. To examine the validity of entrapment scale, methods including content validity, item-total correlation (material analysis) and subtest-total correlation (factors analysis) were applied, and in order to examine the scale’s reliability, methods including Cronbach’s alpha and split-half were used. Significance level was considered to be 0.01 (99% confidence).
    Results
    Analysis of the questionnaire’s items demonstrated that item-total correlation coefficients were significant in all cases and varied in the range of 0.44-0.76. The subtest-total correlation coefficient with the total score was determined 0.95 for external entrapment subscale and 0.90 for internal entrapment subscale (p<0.01). Also, factors analysis indicated the presence of two general factors. In addition, by using Cronbach’s alpha coefficient, the internal reliability of the scale for total scale and subscales of the external and internal entrapment subscales were calculated 0.92, 0.87, 0.88, respectively. The split-half reliability coefficient of the scale was obtained 0.88.
    Conclusion
    All in all, the results of this research demonstrated that entrapment scale has satisfying psychometric properties for use in Iranian students.
    Keywords: Entrapment, Entrapment Scale, Validity, Reliability
  • Mohammad Reza Ghadir*, Amir Hossein Ghanooni Page 62
    Background And Objectives
    Irritable bowel syndrome is one of the most common functional gastrointestinal disorders with the prevalence of 10-20% of the world’s population. This syndrome usually manifests as abdominal pain or discomfort associated with altered bowel habits, and it is usually diagnosed based on patient’s history and there is no specific diagnostic test for it. However, it should be noted that definitive diagnosis is made after ruling out other organic diseases. The most common clinical manifestations are abdominal pain or discomfort, constipation, diarra or alternating constipation and diarrhea, and abdominal bloating. Various mechanisms have been described for pathogenesis of this disorder, including motor dysfunction, visceral hypersensitivity, mild inflammation, and stress. Genetic factors seem to be involved in inflammation and regional immune responses and subsequently, susceptibility to IBS. But it seems that several factors are involved in the presentation of IBS symptoms. Although most patients do not refer for medical care, the disease imposes a considerable cost on patient and healthcare system and considerably overshadows the subject’s quality of life. Having knowledge about the precise pathophysiology and diagnostic criteria are necessary for better identification of patients and choosing a more appropriate treatment approach.
    Keywords: Irritable Bowel Syndrome (IBS), Abdominal Pain, Diarrhea, Constipation
  • Abolfazl Mozaffari* Page 71
    Background And Objectives
    Aspiration of foreign body into the bronchus is one the emergency problems, which emergency measures are required for its removal. This problem is frequently occurs in children and in the sixth decade of life in patients with an underlying disease, and patients presents with a history of sudden choking and coughing following swallowing. Case Report: The patient is a 38-year-old male without a history of diseases who had referred since 13 years ago after swallowing a metal zipper, without any symptoms at the time of aspiration. After several hospitalizations and receiving many antibiotics and the diagnosis of pneumonia, bronchiectasis, and lack of appropriate, he was suspected for the presence of a foreign body, and a half meter metal wire was removed from his right bronchus by flexible bronchoscopy in two stages after general anesthesia.
    Keywords: Foreign Body, Bronchi, Bronchoscopy