فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 33، امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • خدیجه خالقی، فرزاد رجایی*، امیر جوادی، ندا عابدپور صفحه 1
    زمینه و هدف
    در بیماران مبتلا به ناباروری جهت دستیابی به تخمک های متعدد در یک سیکل، از داروهای محرک تخمک گذاری استفاده می شود تا شانس بارداری افزایش یابد. این مطالعه با هدف تعیین اثر تحریک تخمدان بر رشد فولیکول های تخمدانی و جسم زرد در موش نژادNMRI انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 40 سرموش سوری ماده 6 هفته ای از نژاد NMRI انتخاب و به 4 گروه 10 تایی تقسیم شد. به گروه کنترل نرمال سالین و به گروه دوم 7 واحد، به گروه سوم 10 واحد و به گروه چهارم 12 واحد، PMSG تزریق شد. 48 ساعت بعد hCG به همان میزان تزریق گردید. 24 ساعت بعد از تزریقhCG، موش ها به روش جابجایی مهره های گردنی کشته و تخمدان های آنها خارج شد. در ادامه، پس از رنگ آمیزی و تهیه اسلاید های میکروسکوپی، اندازه تخمدان، تعداد و اندازه جسم زرد و فولیکول های تخمدان با استفاده از آزمون های آماری اسمیرنوف، واریانس و کروسیکال والیس در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این بررسی، تحریک تخمک گذاری با هورمون های PMSG و hCG باعث تغییرات در اندازه و تعداد فولیکول های تخمدانی، تخمدان و جسم زرد شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد تحریک تخمک گذاری با هورمون PMSG و HCG می تواند باعث افزایش تعداد فولیکول های اولیه چندلایه و کاهش اندازه فولیکول های گراف و جسم زرد شود.
    کلیدواژگان: تحریک تخمک گذاری، پی ام اس جی، اچ سی جی، تخمدان، جسم زرد، موش ها
  • مریم اخباری*، محمدرضا حائری، معصومه بابایی صفحه 11
    زمینه و هدف
    آنتوسیانین ها یک دسته مهم متابولیت های ثانویه هستند که به سبب دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، ممانعت از جهش ژنتیکی، جلوگیری از ایجاد سرطان، همچنین خواص ضدپیری بسیار، شناخته و مورد توجه می باشند. از طرفی، این ترکیبات رنگدانه های بسیار پرکاربرد طبیعی برای صنایع غذایی و دارویی محسوب می شوند. هدف از این پژوهش، تعیین میزان آنتوسیانین و خواص سمیت سلولی در پوست میوه گیاه Solanum melongena، کاشته شده در کاشان و مقایسه اثر حلال استخراج می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش، با استفاده از روش اندازه گیری جذب UV-Vis، میزان محتوای آنتوسیانین موجود در پوست میوه گیاه Solanum melongena با نام عمومی «بادنجان» تعیین گردید. به منظور یافتن بهترین حلال، از سه حلال آب، متانول و اتانول جهت استخراج این ترکیبات ارزشمند استفاده شد. همچنین عصاره های به دست آمده به منظور تعیین میزان سمیت سلولی و غربالگری اولیه جهت وجود اثرات ضدسرطانی، از طریق آزمون ارزیابی میزان کشندگی میگوی آب شور مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان آنتوسیانین استخراج شده با حلال های آب، متانول و اتانول به ترتیب 412، 354 و293 میلی گرم در 100گرم عصاره و فعالیت سمیت سلولی برحسب LC50 در همین حلال ها به ترتیب 750، 525 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مقاله حاضر، اثبات وجود مقدار زیادی از این ترکیبات و خواص ارزشمند مانند فعالیت سمیت سلولی در عصاره های مختلف پوست بادنجان که به عنوان زباله دور ریخته می شود؛ لزوم توجه بیشتر به منابع طبیعی ارزشمند از این نوع را نشان می دهد. همچنین معرفی آب به عنوان بهترین حلال استخراج آنتوسیانین ها از پوست بادنجان، با توجه به ارزانی، عدم سمیت و مطلوبیت زیست محیطی از نتایج مهم این تحقیق به شمار می رود.
    کلیدواژگان: Solanum melongena، بادنجان، آنتوسیانین، سمیت سلولی، آزمون غربالگری، عامل ضدسرطان، عصاره آبی، آزمون میگوی آب شور، روش اختلاف pH
  • مریم پالیزگیر، مریم بختیاری*، علیرضا استقامتی صفحه 18
    زمینه و هدف

    دیابت ملیتوس نوع 2 یک بیماری اندوکرین می باشد. اخیرا نیز مشخص شده است احتمال ابتلا به افسردگی در بیماران دیابتی تقریبا تا دو برابر است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثربخشی درمان گروهی شناختی - رفتاری و مداخلات آموزش روانی دیابت بر میزان افسردگی و قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    روش بررسی

    از 180 بیمار دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی تهران، 60 بیمار جهت مطالعه کارآزمایی بالینی انتخاب و در سه گروه درمان شناختی - رفتاری٬ آموزش روانی و گروه کنترل به تصادف قرار داده شدند. وضعیت افسردگی و قند خون با تست افسردگی بک ویرایش دوم(BDI-Π) و اندازه گیری HbA1C تعیین شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون های آماری واریانس یک طرفه وآزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    میزان افسردگی و HbA1C در پس آزمون در بین سه گروه درمان شناختی - رفتاری٬ آموزش روانی و کنترل دارای اختلاف معنی داری بود (0001/0=p). آزمون تعقیبی توکی، اختلاف معنی داری را بین میزان افسردگی در پس آزمون در گروه درمان شناختی - رفتاری و آموزش روانی (0001/0=p)، همچنین بین گروه درمان شناختی - رفتاری و گروه کنترل (0001/0=p) نشان داد. بین میزان HbA1C در پس آزمون در بین دو گروه درمان شناختی - رفتاری و آموزش روانی، اختلاف معنی داری وجود نداشت، ولی بین گروه کنترل و هریک از گروه های درمان شناختی - رفتاری و آموزش روانی، اختلاف معنی دار بود (0001/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد درمان گروهی شناختی - رفتاری در درمان افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موفقیت آمیز بوده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی، آموزش روانی، دیابت ملیتوس نوع 2، افسردگی، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • مسعود زندی*، جلیل فلاح مهرآبادی صفحه 24
    زمینه و هدف
    عفونت دستگاه ادراری، یکی از شایع ترین عفونت ها در انسان محسوب می شود و سویه های اشریشیا کلی یوروپاتوژن به عنوان شایع ترین عامل آن شناخته شده است. این سویه ها در مثانه کلونیزه شده و باعث سیستیت می شوند که می توانند با حرکت به سمت کلیه ها عامل پیلونفریت شوند. از آنجایی که پروتئین FimH در کلونیزاسیون سویه های UPEC و ایجاد عفونت، نقش بسیار مهمی دارد این مطالعه با هدف تهیه پروتئین FimH به عنوان کاندید ایمونوژن علیه عفونت ادراری صورت گرفت.
    روش بررسی
    در تحقیق حاضر، ادهسین fimH به عنوان کاندید ایمونوژن انتخاب شد. از اشریشیا کلی سویه 35218، DNA ژنومی استخراج و سپس ژن fimH با PCR تکثیر گردید. محصول PCR در وکتور pBlueScript SK کلون شده و با توالی یابی مورد تایید قرار گرفت. سپس دومین لکتین ژن fimH با PCR تکثیر و در وکتور بیانی pET23a وارد شد.
    یافته ها
    کلون به دست آمده pET/fimH با توالی یابی تایید و در اشریشیا کلی سویه (DE3) Origami وارد شد. بیان پروتئین نوترکیب FimH در باکتری با SDS-PAGE و western blot مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه پروتئین حاصل می تواند برای ارزیابی ایمنی زایی در حیوان بررسی گردد.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، اشریشیا کلی یوروپاتوژن، واکسن نوترکیب، پروتئین FimH، اشریشیاکلی
  • آتنا رفیعی پور، فرهاد فراستی، صبا کلانتری*، مجید معتمدزاده، الناز رفیعی پور صفحه 33
    زمینه و هدف
    یک مبحث مهم در علم فیزیولوژی کار، توجه به میزان حداکثر ظرفیت هوازی افراد (VO2max) است که یکی از مهم ترین عوامل تصمیم گیری در مورد آمادگی جسمانی فرد و جلوگیری از فرسودگی زودرس بوده و می تواند نقش به سزایی، در انتخاب شایسته نیروی کاری ایفا کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر جنسیت، قومیت، ابعاد آنتروپومتریک، انجام فعالیت های ورزشی و استعمال سیگار بر میزان VO2max دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - کاربردی، 160 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل، به صورت تصادفی انتخاب و پس از گردآوری اطلاعات دموگرافیک با استفاده از پرسشنامه های کتبی، خصوصیات آنتروپومتریک آنان به کمک ابزار استودیومتر به دست آمد. در ادامه، VO2max افراد با استفاده از دستگاه تریدمیل و به کمک نمودار آستراند اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ناپارامتری من ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش 9/41% از افراد نمونه را مردان و 1/58% را زنان تشکیل می دادند. همچنین ارتباط معنی داری بین VO2max با متغیر های جنسیت و قد (001/0>p)، وزن (04/0=p) و ابعاد قفسه سینه (001/0>p) وجود داشت، اما انجام فعالیت های ورزشی (059/0=p)، استعمال سیگار (06/0=p) و قومیت، تاثیر قابل توجهی بر روی آنان نداشت (9/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد متغیرهایی مانند جنس، قد، وزن و ابعاد قفسه سینه می توانند بر میزان VO2max تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: عادت های فردی، تست ورزش، آنتروپومتری، دانشجویان
  • محمدرضا قدیر*، محمد مهدی فرضی نژادی زاده، سیدسعید سرکشیکیان، سعید یزدانی، اسماعیل اسماعیلی بهبهانی صفحه 41
    زمینه و هدف
    بیماری های التهابی روده IBD))، یک عارضه مزمن وابسته به ایمنی در روده است که به دو نوع اصلی کولیت اولسر و بیماری کرون تقسیم می شود. این مطالعه با هدف تعیین اپیدمیولوژی بیماری IBD در استان قم از سال 1390-1386 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - مقطعی روی 236 بیمار که از ابتدای سال 1386 تا اواخر سال 1390 با تشخیص (U.C & C.D) IBD به کلینیک های گوارش استان قم مراجعه کرده بودند انجام شد. اطلاعات بیماران با مصاحبه مستقیم یا تماس با بیماران جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، شاخص های آمار مرکزی، آزمون های تی مستقل، کای اسکوئر، آزمون دقیق فیشر و من ویتنی در سطح معنی داری کمتر از 05/0 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی برایU.C، 39/35 سال و برای C.D، 03/33 سال بود. نسبت مرد به زن برای U.C، 1:1 و برای C.D، 1: 28/1 بود. درصد بیماران غیرسیگاری در U.C و C.Dبه ترتیب 3/87% و 5/87% گزارش شد. در بیماران U.C، شایع ترین شکایت خونریزی از مقعد و در بیماران C.D شایع ترین شکایت درد شکم بود. در بیماران U.C شایع ترین میزان درگیری Proctitis، 47% و در بیماران C.D شایع ترین درگیری Terminal Ileum، 72% گزارش شد. میانگین شروع علائم تا هنگام تشخیص بیماری به ترتیب در U.C و C.D برحسب ماه 8/13 و 56/20 بود. از نظر سابقه خانوادگی مثبت در بیماران IBD در بیماران U.C، 2/14% از اقوام درجه یک و 2% از اقوام درجه 2 و در بیماران C.D، 1/3% از اقوام درجه یک و 2/6% از اقوام درجه 2 بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه تصویر روشن تری از بیماری IBD را در استان قم نشان داد، ولی برای مشخص کردن وضعیت دقیق اپیدمیولوژی این بیماری انجام مطالعات وسیع تر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیماری التهابی روده، بیماری کرون، اپیدمیولوژی، کولیت اولسر
  • پیام خماند*، بهروز احسن، فردین غریبی، امیرحسین خادمی صفحه 49
    زمینه و هدف
    ترومبوز سینوس وریدی یک نوع اختلال نادر بیماری عروقی - مغزی است که توزیع جغرافیایی و سنی متفاوتی دارد. شیوع این بیماری تقریبا 5 نفر در هریک میلیون نفر در سال بوده و عوامل خطر متفاوتی می تواند داشته باشد. این مطالعه با هدف شناخت میزان شیوع ترومبوز وریدی مغز و علائم همراه آن در سنندج صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تمامی بیمارانی که با شک به ترومبوز وریدهای مغزی در طی سالهای 1390-1389 در بیمارستان توحید سنندج (مرکز ارجاع استان کردستان) بستری شده بودند، بررسی شدند. پس از جمع آوری اطلاعات از پرونده بیماران، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه از 30 نفر، 24 نفر (80%) زن بودند و میانگین سنی 7/13±2/36 سال برآورد شد. 26 نفر (7/86%) سردرد داشتند. شایع ترین یافته بالینی، همی پارزی چپ با تعداد 10 نفر (3/33%)، سپس ادم پاپی با تعداد 9 نفر (30%) گزارش شد. درگیری در سینوس ساژیتال فوقانی در 25 نفر (3/83%) و سینوس ترانسورس راست در 9 نفر (30%) از بیماران مشاهده گردید. شایع ترین محل درگیری در نیمکره راست مغز بود و یک بیمار (3%) نیز فوت کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شیوع بالای ترومبوز سینوس وریدی مغز در زنان نسبت به مردان می تواند نشانه ارتباط این بیماری با ریسک فاکتورهایی مانند OCP، حاملگی و دوره نفاس باشد. همچنین درگیری در طرف راست مغز شایع تر بود که توجیه خاصی برای آن یافت نشد و مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: سینوس ترومبوز داخل جمجمه، ترومبوز، عوامل خطر ترومبوز، سنندج، ایران
  • رقیه جوان، احمد دلبری، یاسر تبرایی، معصومه هاشمیان، هدی احمری طهران* صفحه 55
    زمینه و هدف
    امروزه، سوءمصرف مواد مخدر از معضلات عمده بهداشتی است که بسیاری از گروه های جمعیتی از جمله مادران شیرده و نوزادانشان را در معرض تهدیدی جدی قرار داده است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سوءمصرف مواد مخدر با طول مدت شیردهی انحصاری در مادران شهرستان سبزوار صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به روش کوهورت آینده نگر انجام شد 81 زن باردار در دو گروه سوءمصرف مواد مخدر (41 نفر) و بدون سوءمصرف مواد مخدر (40 نفر) قرار گرفتند، که در نهایت 6 مادر معتاد به کریستال و کراک به علت ممنوعیت شیردهی حذف شدند. نمونه گیری به صورت غیراحتمالی مبتنی بر هدف بود و مدت زمان تغذیه انحصاری در 2، 4 و 6 ماهگی نوزاد بررسی شد. جمع آوری اطلاعات توسط پرسشنامه و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از شاخص های میانگین و انحراف معیار، آمار استنباطی کای دو در سطح معنی داری 05/0>p صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه نوع ماده مخدر مصرفی 7/53% از مادران؛ تریاک، 22% شیره، 9/4% تریاک و شیره، 9/4% متادون، 7/9% کریستال و 8/4% کراک بود. همچنین 4/31% از مادرانی که سوءمصرف مواد مخدر داشتند شیردهی انحصاری آنان تا 6 ماهگی بود، درصورتی که در گروه عدم سوءمصرف مواد، 85% مادران تا 6 ماهگی تغذیه انحصاری با شیر خود را داشتند. همچنین وضعیت تغذیه انحصاری در 2، 4 و 6 ماهگی بین دو گروه، تفاوت آماری معنی داری نشان داد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، مصرف مواد مخدر توسط مادر در دوران بارداری و شیردهی می تواند باعث کاهش مدت زمان تغذیه انحصاری با شیر مادر شود، لذا برنامه های آموزشی پیشگیرانه در دوران بارداری بایستی در جهت کاهش و حذف مصرف این مواد متمرکز گردد.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد مخدر، تغذیه با شیر مادر، مادران، سبزوار، ایران
  • امیر پیمانی، تقی ناصرپور فریور، هادی رحیمی، مرجان رنجبر، رضا نجفی پور* صفحه 61
    زمینه و هدف
    حضور اینتگرون کلاس I در ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا با مقاومت دارویی چندگانه، نگرانی های فراوانی را در کلینیک ایجاد کرده است. با توجه به قرارگیری انواع ژن های کدکننده مقاومت دارویی بر روی اینتگرون ها و قابلیت انتشار سریع آنها، شناسایی ایزوله های حاوی اینتگرون می تواند اطلاعات مفیدی در خصوص میزان و توسعه مقاومت دارویی ارائه کند. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی اینتگرون کلاس I در ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا با الگوی مقاومت چندگانه دارویی جمع آوری شده از بیمارستان های انتخابی شهرهای قزوین و تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 100 ایزوله بالینی سودوموناس آئروژینوزا با انجام روش های استاندارد آزمایشگاهی از بیمارستان های انتخابی شهرهای قزوین و تهران از خرداد ماه سال 1390 تا خرداد ماه سال 1391 جمع آوری شد. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی تمامی ایزوله ها در برابر آنتی بیوتیک های منتخب، به روش استاندارد دیسک آگار دیفیوژن انجام گرفت. در ادامه، تمامی ایزوله ها از نظر حضور اینتگرون کلاس I با استفاده از آزمون PCR بررسی و ارتباط مابین حضور اینتگرون و الگوی مقاومت دارویی چندگانه با آزمون مجذور کای دو سنجیده شد. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مجموع، 62 ایزوله الگوی مقاومت دارویی چندگانه را نشان دادند که 36 ایزوله (58%) دارای اینتگرون کلاس I بودند. همچنین ارتباط معنی داری بین حضور اینتگرون کلاس I و الگوی مقاومت دارویی چندگانه و مقاومت نسبت به داروهای بتالاکتام، کینولون ها و اکثر آمینوگلیکوزیدها مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای اینتگرون کلاس I در ایزوله های مقاوم سودوموناس آئروژینوزا و ارتباط آن با الگوهای مختلف مقاومت دارویی؛ اعمال راهکارهای مناسب کنترل عفونت و درمان در بیمارستان های مورد مطالعه برای جلوگیری از انتشار بیشتر آنها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوز، اینتگرون کلاس I، مقاومت دارویی چندگانه
  • آمنه سیدفرج الله*، سمیه حسام، شقایق وحدت، حمیدرضا اردلان صفحه 70
    زمینه و هدف
    نظام سلامت کارآمد، نیازمند مشارکت فعالانه و تعامل مناسب میان گیرندگان و ارائه کنندگان خدمات سلامت است. این مطالعه با هدف تعیین اهمیت محورهای آن از دیدگاه گیرندگان خدمت صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی با شرکت 390 بیمار مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته براساس منشور حقوق بیمار بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری ناپارامتری، ضریب همبستگی پیرسون، کروسکال والیس و من ویتنی در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    به طورکلی اهمیت محورهای منشور حقوق بیمار در 8/33% موارد در سطح بالا، 2/48% در سطح متوسط و برای 9/17% در سطح پایین برآورد شد. از دیدگاه گیرندگان خدمات سلامت از محورهای منشور حقوق بیمار، بیشترین مواردی که در رعایت حقوق بیمار برای آنها اهمیت داشت، رعایت اصل رازداری وحق خلوت بود که با 7/48% در سطح بالا، 7/37% در سطح متوسط و 6/13% در سطح پایین قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    به طورکلی رعایت منشور حقوق بیمار از نظر بیماران در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم اهمیت زیادی دارد و رعایت اصل رازداری و حق خلوت از بیشترین اهمیت برای بیماران برخوردار است. لذا با استفاده از یافته های این پژوهش مسئولین می توانند در جهت اولویت بندی و برنامه ریزی درست برای رعایت تمامی محورهای منشور حقوق بیمار، به خصوص احترام به محدوده قلمرو و حقوق بیماران در تمامی زمینه ها، به ویژه خدمات پرستاری، مدیریت، آموزش و پژوهش گام بردارند.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، خدمات سلامت، بیماران، قم، ایران
  • جواد خدادادی* صفحه 78
    زمینه و هدف
    بروسلوز یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که تظاهرات بالینی بسیار متنوع و گمراه کننده دارد. از جمله این تظاهرات درگیری سیستم ژنیتالیا و ادراری است. ارکیت بروسلوزی از عوارض نسبتا شایع بیماری بوده که شناخت آن می تواند به پزشکان در تشخیص و درمان این بیماری کمک کند.
    معرفی مورد: در این مقاله به معرفی یک مورد بیمار مبتلا به ارکیت بروسلوزی که با شکایت ضعف و بی حالی، تب و لرز، درد و تورم بیضه ها به صورت حاد مراجعه کرده بود، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بروسلوز، ارکیت، قم، ایران
|
  • Khadijeh Khaleghi, Farzad Rajaei*, Amir Javadi, Neda Abedpour Page 1
    Background And Objectives
    In patients with infertility, to obtain multiple oocytes in a cycle, ovulation-stimulating drugs areused to increase the chance of pregnancy. This study was conducted with the purpose of determining the effect ofovarian induction on the growth of ovarian follicles and corpus luteum in NMRI mice.
    Methods
    In this study, 40 6-week-old female mice of NMRI strain were selected and divided into four groups of 10.The control group received normal saline, 7 IU of PMSG was injected to thesecond group, 10 IU to the third group, and 12 IU to the fourth group. Fourty-eight hours later, hCGwas injected with the same dose of PMSG. Twenty-four hours after injection of hCG, the mice were killed by cervical dislocation and their ovaries were removed. Then, after staining and slide preparation, the size of ovaries, number and size of corpus luteum and ovarian follicles was analyzed using statistical tests, such as Kolmogorov–Smirnov, analysis of variance, and, Kruskal-Wallisat the significance level of less than 0.05.
    Results
    In this study,ovulation induction with PMSG and hCG hormonescaused changes insize and number ofovarianfollicles, ovary, and corpus luteum.
    Conclusion
    The results of the presentstudy revealed that ovulation hormones with PMSG and hCG hormones can increasethe number of primary multilayer follicles, but decrease the size of graafian follicles and corpus luteum.
    Keywords: Super Ovulation, PMSG, HCG, Ovary, Corpus Luteum, Mice
  • Maryam Akhbari.*, Mohammad Reza Haeri., Masoomeh Babaei Page 11
    Background And Objectives
    Anthocyanins are an important group of secondary metabolites, which are well-known and notablebecause of having high antioxidant activities, prevention of genetic mutation and cancers and also anti-aging properties. On the other hand, these compounds are also natural and widely used pigments in food and drug industries. The purpose of this research was to determine anthocyanin content, and cytotoxic activity in fruit peel of Solanum melongena cultivated in Kashan, and to compare the effect of extraction solvent.
    Methods
    In this study, anthocyanin content of fruit peel of Solanum melongena with the common name of "egg plant" was determined using UV-Vis absorption method. To select the best extraction solvent, water, methanol, and ethanol were used to extract these valuable compounds. Also, the obtained extracts were investigated using brine shrimp lethality assay to determine cytotoxic activity and primary screening for the existence of anticancer effects.
    Results
    The amount of extracted anthocyanins using water, methanol, and ethanol solvents, were 412, 354, and 293mg per100g extract, and cytotoxic activity (LC50) in these solvents were, respectively, 750, 525, and 1000µg/mL.
    Conclusion
    In the present study, proving the existence of large amount of these compounds and theirvaluable properties, such as cytotoxic activity in different extracts of eggplant peel, which are discarded as garbage, shows the necessity of more attention to this type of valuable natural resources. Also, introducing “water” as the best solvent for extracting anthocyanins from eggplant peel, considering its low cost, non toxicity, and eco-friendliness, is one of the most important results of this research.
    Keywords: Solanum melongena, Anthocyanins, Screening Assay, Antineoplastic Agents, Water Extract, Brine Shrimp Assay, pH Differential Method
  • Maryam Palizgir, Maryam Bakhtiyari*, Alireza Esteghamati Page 18
    Background And Objectives

    Diabetes mellitus type 2 is an endocrine disease. Recently, it has been found that the risk of depression is nearly two fold in diabetic patients. The aim of the present study was to evaluate the effect of cognitive-behavioral therapy and psychoeducational interventions on the levels of depression and blood sugar in patients with type 2 diabetes mellitus.

    Methods

    Of 180 diabetic patients referred to Imam Khomeini Hospital in Tehran, 60 patients were selected for clinical trial study, and assigned to three groups, including cognitive-behavioral therapy, psychoeducational therapy, and control. The levels of depression and blood sugar were respectively, assessed using Beck depression inventory-II (BDI-II) test and HbA1C measurement. Data analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey's tests.

    Results

    The post-test levels of depression and HbA1C were significantly different among cognitive behavioral therapy, psychoeducational therapy, and control groups (p=0.0001). The Tukey’s test revealed a statistically significant difference in post-test depression between cognitive-behavioral therapy and psycho-educational therapy groups (p=0.0001), and also between cognitive-behavioral therapy and control groups (p=0.0001). There was no significant difference in post-test HbA1C between cognitive-behavioral therapy and psychoeducational therapy groups; however, there were significant differences between the control group and each of the cognitive-behavioral therapy and psycho-educational therapy groups (p=0.0001).

    Conclusion

    The result of the present study showed that the cognitive-behavioral therapy was successful in the treatment of depression in patients with diabetes type 2.

    Keywords: Cognitive Therapy, Psycho, educational Therapy, Diabetes Mellitus, Type 2, Depression, A Randomized Clinical Trail
  • Masoud Zandi.*, Jalil Fallah Mehrabadi Page 24
    Background And Objectives
    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common infections in human, and Uropathogenic Escherichia coli (UPEC) strains are the most common cause of UTI. These strains colonize in bladder and cause cystitis, which could cause pyelonephritis by movement to the kidneys. Since FimH protein has a very important role in colonization of UPEC strains and causing infection, this study was conducted with the purpose of designing FimH protein as a candidate immunogen against urinary infection.
    Methods
    In the present research, fimH adhesin was selected as a candidate immunogen. Genomic DNA was extracted from E. coli 35218 and fimH gene was amplified by PCR. The PCR product was cloned into pBluescript SK vector and confirmed by sequencing. Then, fimH lectin domain was amplified and inserted into pET23a expression vector.
    Results
    The obtained pET/fimH clone was verified by sequencing and transferred into E. coli origami (DE3) strain. Expression of recombinant FimH protein in E. coli was verified by SDS-PAGE and western blot methods.
    Conclusion
    According to the results of this study, the produced protein could be investigated for evaluation of immunogenicity in animal models.
    Keywords: Urinary Tract Infection, Uropathogenic Escherichia coli, Vaccines, Synthetic, Genetic Vaccine, FimH Protein, E coli
  • Atena Rafieepour., Farhad Farasati., Saba Kalantari.*, Majid Motamedzadeh., Elnaz Rafieepour Page 33
    Background And Objectives
    One important topic in work physiology is considering maximum aerobic power) VO2max(, which is one of the most important decision-making factors in individual fitness and in prevention of premature aging, and can play a significant role in selecting appropriate workforce. This study was done with the objective of investigating the effect of gender, ethnicity, anthropometric dimensions, physical activity, and smoking on VO2max level in students of Hamadan University of medical sciences.
    Methods
    In this descriptive-applied study, 160 students were randomly selected, and after collecting demographic information using written questionnaires, their anthropometric characteristics were measured by a stadiometer. Then, VO2max of the subjects was measured using treadmill and Strand graph. The data were analyzed by nonparametric statistical tests of Mann-Whitney and Pearson’s correlation coefficients.
    Results
    In this research, 41.9% of subjects of the sample were male and 58.1% were female. Also, there was a significant correlation between VO2max and the variables of gender and height (p<0.001), weight (p=0.04), and chest dimension (p<0.001), but sports activities (p=0.059), smoking (p=0.06), and ethnicity had no significant effect on them (p=0.9).
    Conclusion
    The results of this study showed that variables, such as gender, height, weight and chest dimensions can affect VO2max.
    Keywords: Personal Habits, Exercise Test, Anthropometry, Students
  • Mohammad Reza Ghadir.*, Mohammad Mahdi Farzi Nezhadizadeh., Seyed Saeed Sarkishikyan., Saeed Yazdani., Ismaeil Ismaeili Behbahani Page 41
    Background And Objectives
    Inflammatory bowel diseases (IBD) is a chronic immune-mediated intestinal condition, which are divided into two main types of ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD). This study was carried out with the aim of determining the epidemiological profile of IBD in Qom province, from 2007 to 2011.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 236 patients who were referred with the diagnosis IBD (UC & CD) to gastrointestinal clinics of Qom province from the beginning of 2007 to the end of 2011. The patient's information was collected through face-to-face interview or contacting them. Data analysis was done using descriptive statistical methods, central statistical indices, independent t-, chi-square, exact Fisher, and Mann-Whitney tests at the significance level of less than 0.05.
    Results
    The mean age for UC was 35.39 years and for CD was 33.03 years. The male to female ratio was 1:1 for UC and 1.28 for CD. The percentage of non-smoker patients in CD and UC was 87.3% and 87.5%, respectively. In patients with UC, the most common complaint was rectal bleeding (64.2%), and in CD patients was abdominal pain (65.6%). In UC patients, the most common involvement of proctitis was 47%, and in CD patients, the most common involvement of terminal Ileum was reported 47%. The mean lag time between the onset of symptoms and definite diagnosis was 13.8 and 20.56 months for UC and CD patients, respectively. In terms of positive family history of IBD, in UC patients, 2.14% were first-degree relatives and 2% second degree relatives, and patients with CD, 3.1% were first-degree relatives and 6.2% second-degree relative.
    Conclusion
    This study showed a clearer picture of IBD in Qom province, but broader studies are necessary to determine the exact epidemiological status.
    Keywords: Inflammatory Bowel Diseases, Crohn Disease, Epidemiology, Colitis Ulcerative
  • Payam Khomand.*, Behroz Ahsan., Fardin Gharibi., Amir Hossein Khadami Page 49
    Background And Objectives
    Venous sinus thrombosis is a rare cerebrovascular disorder with different geographical and age distribution. The prevalence of this disease is 5 persons per million per year, and has various risk factors. This study aimed to identify the prevalence of cerebral venous thrombosis and its associated symptoms in Sanandaj.
    Methods
    In this descriptive study, all patients with suspected cerebral venous thrombosis who had been hospitalized at Tohid Hospital in Sanandaj (referral hospital of the province) during the years 2010-2011, were investigated. After data collection from the patients’ medical records, they were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    In this study, 24 (80%) out of 30 patients were female, and the mean age was calculated 36.2±13.7 years. Twenty-six subjects (86.7%) had headache. The most common clinical finding was reported to be the left hemiparesis in 10 cases (33.3%), followed by papilledema in 9 (30%). Involvement of upper sagittal sinus was observed in 25 subjects (83.3%) and right transverse sinus in 9 subjects (30%), respectively. The most commonly involved site was right brain hemisphere, and one patient (3%) was died.
    Conclusion
    The results of this study showed that the high prevalence of cerebral venous sinus thrombosis in women compared to men can be a sign of association of this disease with risk factors, such as OCP, pregnancy, and puerperium. Also, involvement of the right brain hemisphere was more common, for which no explanation was found and further studies are needed.
    Keywords: Sinus Thrombosis, Intracranial, Thrombosis, Risk Factors for Thrombosis, Sanandaj, Iran
  • Roghieh Javan., Ahmad Delbari., Yaser Tabaraei., Masoumeh Hashemian., Hoda Ahmari Tehran.* Page 55
    Background And Objectives
    Today, drug abuse is one of the major health problems that put many population groups, such as mothers and their newborns, at serious risk. This study aimed to determine the association between drug abuse and duration of exclusive breastfeeding in the mothers of Sabzevar city.
    Methods
    In this study that was performed as a cohort study, 81 pregnant women were assigned to two groups of drug abuse (n=41) and non-drug-abuse (n=40), which eventually 6 crystal- and crack-addicted mothers were excluded due to breastfeeding ban. A purposive non-probability sampling was done and the duration of exclusive breastfeeding was studied at 2, 4, and 6 months of age. Data collection was done using questionnaire, and data analysis was done using indices of mean and standard deviation and inferential statistics chi-square at the significance level of p<0.05. Confidence coefficient was considered to be 95%.
    Results
    In this study, the type of drug used by 53.7% of mothers was opium, 22% opium sap, 4.9% opium and opium sap, 4.9% methadone, 9.7% crystal, and 4.8% crack. Also, 31.4% of drug abusing mothers had exclusive breastfeeding up to 6 months. While, in the non-drug-abuse group, 85% of mothers had exclusive breastfeeding up to 6 months. Also, the exclusive breastfeeding status at 2, 4, and 6 months of age was significantly statistically different between the two groups (p<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, drug abuse by mother during pregnancy and lactation can reduce the duration of exclusive breastfeeding, therefore, preventive educational programs during pregnancy should focus on reduction and elimination of use of such drugs.
    Keywords: Opioid, related Disorders, Breast Feeding, Mothers, Sabzevar, Iran
  • Amir Peymani., Taghi Naserpour Farivar., Hadi Rahimi., Marjan Ranjbar., Reza Najafipour* Page 61
    Background And Objectives
    Presence of class I integron in multidrug resistant (MDR) Pseudomonas aeruginosa isolates has created great concern in clinic. Given that various drug resistance genes are carried on integrons and can rapidly spread, identification of the integron-containing isolates provide useful information about the extent and development of drug resistance pattern. This study was performed aiming at evaluating the frequency of class I integron among MDR P. aeroginosa isolates collected from selected hospitals in Qazvin and Tehran.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 100 clinical isolates of P. aeruginosa were collected using standard laboratory methods from selected hospitals in Qazvin and Tehran from June 2011 to June 2012. Antibiotic susceptibility pattern of all isolates against selected antibiotics was determined using standard disk agar diffusion method. Then, PCR assay was performed for detection of the presence of class I integron, and Chi-square test was used to determine the association between the presence of integron and MDR patterns. The significance level was considered to be less than 0.05.
    Results
    In total, 62 isolates showed MDR pattern, of which 36 isolates (58%) had class I integron, and a significant association was observed between the presence of class I integron and MDR pattern and also resistance to beta-lactam drugs, quinolones, and most aminoglycosides.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of class I integron among P. aeruginosa isolates and its association with different MDR patterns, use of appropriate infection control and treatment strategies in studied hospitals are necessary to prevent further spread of these organisms.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa_Class I integron_Multi_drug Resistance
  • Ameneh Seyed Farajollah.*, Somayeh Hesam., Shaghayegh Vahdat., Hamid Reza Ardalan Page 70
    Background And Objectives
    An Efficient health care systemrequires active participation and appropriate interaction between recipients and providers of health services. Patients’ bill of rights with the aim of explanation of rights of the recipients of health services and promotion of the observance of ethical criteria in one of the most important areas، which is treatment sector، has been codified and implemented with the participation of experts and beneficiaries. This study aimed to determine the importance of itsissuesfrom the viewpoint of health care recipients.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on 390 patients referred to education and treatment centers of Qom University of Medical Sciences. The data gathering tool was a researcher made questionnaire based on the patients’ bill of rights. The collected data were analyzed using statistics، nonparametric statistical tests، Pearson correlation coefficient، Kruskal-Wallis، and Mann-Whitney at the significance level of 0. 05.
    Results
    Overall، the importance of the issues of patients’ bill of rightswas at high level in 33. 8% of cases، medium levelin 48. 2%، and low level in 17. 9% percent. From the viewpoint of health care recipients، the most important issues of patients'' bill of rights، included respecting the principle of confidentialityand right of privacy، whichwith 48. 7% was at high level، with 37. 7% at medium level، and 13. 6% at low level.
    Conclusion
    In general، respecting patient''s bill of rights is of great importance from the patients'' point of view in education and treatment centers of Qom University of Medical Sciences and respecting the principle of confidentiality and right of privacy are of the most importance for patients. Therefore، using the findings of this research، officials canproperly prioritize and plan for observance of all issues of patients'' bill of rights، especially respecting the patients’ territory and rightsin all fields، particularly nursing services، management، education، and research.
    Keywords: Patient Rights, Health Service, Patients, Qom, Iran
  • Javad Khodadadi* Page 78
    Background And Objectives
    Brucellosis is a zoonotic disease, which has diverse and confusing clinical manifestations. The involvement of genitalia and urinary tract is among these manifestations. Brucella orchitis is one of the relatively common complications of the disease, which its identification can help physicians in the diagnosis and treatment of the disease.Case Report: In this article, we present a patient with Brucella orchitis who had referred with complaints of acute weakness and lethargy, fever and chills, and pain and swelling of testicles.
    Keywords: Brucellosis, Orchitis, Qom, Iran