فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 34، مهر و آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا ساسانی نژاد، مریم عیدی*، رضا قهرمانی، زینب احمری نژاد، علی رضایی گالش پل، فاطمه رسولیان، علی ایلچی زاده کاوگانی، مرضیه حاجی زاده صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    اثر مفید L- کارنی تین برای درمان بیماری های عصبی در مطالعات مختلف بررسی شده است. مطالعه حاضر با هدف تاثیر مکمل L- کارنی تین بر رفتار اضطرابی در موش های صحرایی نر بالغ توسط ماز مرتفع Æ شکل انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، گروه های مورد آزمایش به سه گروه شامل گروه سالم، سالین و تجربی تقسیم شدند. L- کارنی تین در غلظت های 0/5، 1، 2 و 4 میلی گرم بر کیلوگرم به روش درون صفاقی تیمار شد و گروه کنترل سالین، سالین را به عنوان حلال دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و تعقیبی Dunnett تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بعد از 30 دقیقه، پاسخ ضداضطرابی دارو توسط ماز مرتفع Æ شکل بررسی شد. تیمار L- کارنی تین، زمان سپری شدن در بازوهای باز، تعداد ورود به بازوهای باز و بسته یا فعالیت حرکتی %OAE را افزایش و %OAT را کاهش داد (0/01>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش دلالت بر اثر ضداضطرابی L-کارنی تین در موش های صحرایی دارد.
    کلیدواژگان: کارنیتین، اضطراب، ماز مرتفع + شکل، موش صحرایی نر
  • پروین فرزانگی *، معصومه حبیبیان، حدیثه دلاوری صفحه 6
    زمینه و هدف
    روش های تعدیل زندگی مانند فعالیت ورزشی می توانند با تقویت عملکرد اندوتلیال، از بروز بیماری های قلبی - عروقی در بیماران مبتلا به پرفشارخونی پیشگیری کنند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر 6 هفته تمرین هوازی بر سطوح فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و گلوکز پلاسمایی در زنان یائسه مبتلا به پرفشارخونی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 20 زن یائسه مبتلا به پرفشارخونی مرحله یک (55-50 ساله) به صورت تصادفی به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 6 هفته تمرین هوازی با شدت 65-50% حداکثر ضربان قلب، 60-45 دقیقه در هر جلسه و 3 جلسه در هفته بود. گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نداشتند. فشارخون و سطوح فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و گلوکز پلاسمایی قبل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های کولموگروف - اسمیرنف، لوین و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظرگرفته شد.
    یافته ها
    پس از 6 هفته، میزان فشارخون سیستولی و دیاستولی در گروه تمرین کرده، کاهش معنی داری یافت (0/001>p). به علاوه، 6 هفته تمرین ورزشی با افزایش معنی دار فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (0/002>p) و کاهش معنی دار میزان گلوکز همراه بود (0/001>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، تمرینات هوازی منظم با کاهش قند و فشار خون، همچنین افزایش فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در زنان یائسه مبتلا به پرفشارخونی همراه است.
    کلیدواژگان: ورزش، پرفشارخونی، یائسگی، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • محمود پرهام، مسعود محمدی، محمد باقرزاده، فاطمه حسین زاده، سید فخرالدین حجازی* صفحات 13-18
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی از علل شایع مرگ و میر و از کارافتادگی در بیماران دیابتی به شمار می آیند. براساس برخی از مطالعات، کمبود ویتامین D می تواند با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و نیز بیماری های قلبی- عروقی همراه باشد. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D در بیماران دیابتی مبتلا به بیماری عروق کرونری و گروه کنترل انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی، بیماران مبتلا به دیابت که جهت آنژیوگرافی به بیمارستان شهید بهشتی مراجعه کرده بودند به دو گروه آنژیوگرافی مثبت (گروه مورد) و آنژیوگرافی منفی (گروه کنترل) تقسیم شدند. در این بررسی، تنگی در لومن حداقل یکی از شریان های کرونر بیش از 50% به عنوان آنژیوگرافی مثبت و مبتلا به درگیری عروق کرونر و تنگی کمتر از 50% به عنوان آنژیوگرافی منفی و نرمال در نظر گرفته شد. مشخصات فردی، اطلاعات بیوگرافی، سابقه فشارخون، هیپرلیپیدمی، سیگار، سابقه ابتلا به بیماری کرونری و سابقه خانوادگی توسط پرسشنامه ثبت گردید. نمونه خون وریدی بیماران جهت اندازه گیری سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D گرفته شد و دو گروه از نظر سطح ویتامین D مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D برابر 26/41±35/09 نانوگرم بر میلی لیتر بود. همچنین در دو گروه مورد و شاهد، اختلاف معنی داری وجود نداشت. این میزان در گروه مورد برابر 29/58±35/67 نانوگرم بر میلی لیتر و در گروه شاهد 23/30±34/50 نانوگرم بر میلی لیتر بود. سطح ویتامین D در بین افرادی که بیماری قلبی داشتند برحسب شدت درگیری کرونر، تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با تنگی عروق کرونر ارتباطی ندارد.
    کلیدواژگان: 25 هیدروکسی ویتامین دی، بیماری عروق کرونر، دیابت ملیتوس نوع 2
  • معصومه محمدی، اصغر رضاسلطانی*، مینو خلخالی زاویه، سیدمهدی طباطبایی، مهدی رضایی صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    گردن درد یک مشکل بهداشتی- درمانی مهم در جوامع امروزی به شمار می رود و لازم است برنامه های تمرینی صحیح و موثر جهت پیشگیری و درمان آن به کار گرفته شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تمرینات مقاومتی ابداکتوری شانه بر قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور گردن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 28 زن سالم (25-18 سال) به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات مقاومتی ابداکتوری شانه (14 نفر) وگروه کنترل (14 نفر) که تمرینات فعال شانه را بدون اعمال مقاومت (AROM) انجام می دادند، قرار گرفتند. هر دو گروه، 3 روز در هفته به مدت 10 هفته به انجام تمرینات پرداختند. قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور گردن در هر دو گروه، قبل و بعد از دوره مداخله با استفاده از دستگاه سنجش قدرت ایزومتریک اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/001>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان قدرت عضلات اکستانسور گردن بعد از مداخله در گروه مورد 15/82± 72/69 بود که نسبت به گروه کنترل 14/20± 52/68، افزایش معنی داری داشت (0/001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تمرینات مقاومتی پیشرونده ابداکتوری شانه در افزایش قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور گردن موثر است.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، شانه، کشش عضله، گردن
  • فریده گلبابایی، مهدی راعی، عبدالرسول رحمانی، جواد وطنی، امیر الماسی حشیانی، محسن کارچانی* صفحات 27-33
    زمینه و هدف
    شب کاری اثرات زیانباری بر سلامتی، بهره وری و ایمنی شغلی کارگران دارد. کارگران شب کار از خواب آلودگی، کاهش کارایی و اختلال خواب به دلیل عدم سازگاری ریتم سیرکادین با شب کاری شکایت دارند. این تحقیق با هدف تعیین میزان و روند خواب آلودگی در کارگران شب کار یک صنعت گرم و همبستگی آن با دمای دهانی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی روی 80 نفر از کارکنان شب کار در مواجهه با گرما انجام شد. میزان خواب آلودگی افراد توسط پرسشنامه استنفورد (Stanford Sleepiness Scale) به همراه دمای دهانی در ساعت های مختلف 22-4 در دو شب متوالی سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری تی مستقل و زوجی، آنالیز واریانس یک طرفه و آنالیز واریانس با اندازه گیری های تکراری و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه یک روند خطی افزایشی در طول زمان برای شاخص خواب آلودگی مشاهده گردید (p<0.001) و میانگین دمای دهانی کارگران از ساعت 23 - 1 روند افزایشی و پس از آن روند کاهشی داشت (p<0.001). همچنین میانگین شاخص خواب آلودگی در ساعات اندازه گیری در شب دوم کمتر از شب اول بود (p<0.001)، اما میانگین دمای دهانی در شب دوم منطبق با نتایج به دست آمده از شب اول برآورد شد. با افزایش دمای دهانی در کارگران، شاخص خواب آلودگی در آنان، به طور معنی داری کاهش یافت (r=0.24، p=0.03).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، دمای دهانی با خواب آلودگی بعد از گذشت چند ساعت مواجه شدن با گرما، دارای همبستگی معکوس است. در این مطالعه علائم خواب آلودگی به صورت ذهنی و براساس بیان خود فرد ثبت گردید، لذا پیشنهاد می شود در آینده آزمایشهای پاراکلینیکی همچون هورمونی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحمل برنامه کاری، مراحل خواب، دمای بدن
  • حسن ایزانلو، محمد احمدی جبلی، غریب مجیدی*، محمد خزایی، حمیدرضا تشیعی، وحید وزیری راد، حسین آقابابایی، بهنام وکیلی صفحات 34-43
    زمینه و هدف
    دندریمرها طبقه جدیدی از درشت مولکول های مصنوعی هستند که در شاخه پزشکی کاربردهای فراوانی دارند. این مطالعه با هدف تعیین اثرات ضدباکتریایی دندریمر پلی پروپیلن ایمین - G2 در برابر برخی گونه های باکتریایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، اثرات ضدباکتریایی دندریمر پلی پروپیلن ایمین - G2 به روش انتشار دیسک و رقت لوله ای بررسی شد. دندریمر پلی پروپیلن ایمین - G2 با غلظت های 0/5، 5، 50 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر بر روی دیسک های بلانک تلقیح و در محیط کشت مولر هینتون آگار قرار داده شدند. با تلقیح باکتری ها مطابق با غلظت استاندارد 0/5 مک فارلند، هاله های عدم رشد بررسی شد. حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی دندریمر پلی پروپیلن ایمین -G2، به روش رقت لوله ای در محیط کشت نوترینت براث در غلظت های 0/05، 5/ 0، 5، 50 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، تاثیر دندریمر با افزایش غلظت آنها در دیسک افزایش یافت. قطر هاله عدم رشد در غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر برای اشرشیا کلی، آنتروباکتر کلواکه، باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب برابر 19، 20، 25 و 21 میلی متر به دست آمد. حداقل غلظت بازدارندگی برای آنتروباکتر کلواکه، باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس برابر 5 میکروگرم بر میلی لیتر و برای اشرشیا کلی برابر 50 میکروگرم بر میلی لیتر بود. همچنین حداقل غلظت کشندگی برای باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس برابر 50 میکروگرم بر میلی لیتر و برای باکتری های اشرشیا کلی و آنتروباکتر کلواکه برابر 500 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد دندریمر پلی پروپیلن ایمین - G2 دارای اثرات ضدباکتریایی است. با این حال استفاده از دندریمر برای گندزدایی آب آشامیدنی نیازمند مطالعات بیشتر و وسیع تری می باشد.
    کلیدواژگان: پلی پروپیلن ایمین، عامل ضد باکتریایی، تست حساسیت میکروبی، حداقل غلظت بازدارندگی، قطر هاله عدم رشد
  • سعیده حیدری*، ابوالفضل علی آبادی، علی نائبی، اشرف خرمی راد صفحات 44-52
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از داروهای بالقوه نامناسب توسط سالمندان یک نگرانی جدی محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی استفاده از داروهای بالقوه نامناسب و عوامل مرتبط با آنها در سالمندان شهر قم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 1240 سالمند با روش نمونه گیری خوشه ایسیستماتیک در سال 1391 از بین خانه های سالمندان، مراکز درمانی سرپایی و بیمارستان های کامکار، نکویی و شهید بهشتی شهر قم انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و معیار Beers (ویرایش سال 2003) جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون مربع کای و تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این بررسی، 31% سالمندان از PIM استفاده کردند. دیگوکسین (7/9%)، آلپرازولام و بیزاکودیل (6/1%) و کلرودیازپوکساید (4/6%)؛ شایع ترین داروهای بالقوه نامناسب مورد استفاده توسط سالمندان بود. درصد فراوانی استفاده از PIM؛ با تحصیلات، علت مصرف دارو، تعداد داروهای سالمندان، ارتباط معنی داری داشت (0/05>p). درصد فراوانی استفاده ازPIM در مراکز سرپایی بیش از مراکز دیگر گزارش شد، همچنین بیش از یک چهارم سالمندان، حداقل از یک داروی بالقوه نامناسب استفاده می کردند. درصد فراوانی استفاده از PIM در مراکز درمانی سرپایی، در افراد بیسواد، افراد مبتلا به اختلالات قلبی- عروقی و عضلانی- اسکلتی و آنهایی که بیش از 5 دارو مصرف می کردند، بیش از سایر گروه ها بود.
    نتیجه گیری
    پرستاران می توانند از طریق بازنگری داروهای مصرفی بیماران از بروز عوارض دارویی در سالمندان پیشگیری کنند. لذا پیشنهاد می گردد مطالعه ای با هدف تعیین تاثیر آموزش در مورد استفاده از PIM بر روی میزان بروز عوارض دارویی، تداخلات دارویی، دفعات بستری و میزان مرگ و میر سالمندان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: داروهای بالقوه نامناسب، فرآورده های دارویی، سالمند، قم، ایران
  • محمود یلمه*، محمدباقر حبیبی نجفی، رضا فرهوش، فرشته حسینی صفحات 53-57
    زمینه و هدف
    امروزه، مضرات آنتی بیوتیک ها و نگهدارنده های سنتزی مشخص شده است و محققین در پی جایگزین هایی با منشا طبیعی و ایمن هستند. رنگ آناتو از جمله رنگهای پرمصرف در صنعت غذا بوده که دارای خصوصیات ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین اثر ضدمیکروبی رنگ آناتو بر چند باکتری پاتوژن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، رنگ آناتو از دانه های آناتو به روش خیساندن استخراج و پس از فیلتراسیون، با آون تحت خلا به شکل پودر درآورده شد. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی به روش انتشار دیسک صورت گرفت و میزان حداقل غلظت بازدارنده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) به کمک روش رقت آگار بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس و سالمونلا اینتریتیدیس محاسبه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، باسیلوس سرئوس و سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب بیشترین و کمترین حساسیت را به رنگ آناتو نشان دادند. سالمونلا انتریتیدیس بین باکتری های مورد آزمون، بیشترین MIC را داشت و در غلظت های مورد آزمون رنگ آناتو تنها برای سالمونلا انتریتیدیس، MBC مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، رنگ آناتو بر رشد تمام باکتری های مورد آزمون موثر است. همچنین اثر ضدمیکروبی رنگ آناتو بر باکتری های گرم مثبت مورد آزمون نسبت به باکتری های گرم منفی به کار رفته بیشتر است. لذا با توجه به نتایج آزمایش می توان از رنگ آناتو به عنوان یک ممانعت کننده از رشد باکتری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مواد رنگی، آناتو، مواد ضدعفونی کننده، بیماری زا
  • مریم همتی، سعید کیال*، عاطفه موسوی، احمدرضا شمشیری صفحات 58-63
    زمینه و هدف
    ارزیابی، نقش مهمی در توسعه نرم افزارها دارد. در ارزیابی سیستم های اطلاعاتی نیز کیفیت مدنظر قرار می گیرد که به قابلیت استفاده از سیستم، در دسترس بودن، اعتبار، سازگاری و زمان پاسخگویی بستگی دارد. این پژوهش با هدف تعیین میزان قابلیت استفاده سیستم اطلاعاتی با توجه به 7 اصل قسمت دهم استاندارد ایزومتریک 9241 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی در سال 1390 روی نمونه گویا کاربران سیستم بیمارستانی در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. جهت بررسی قابلیت استفاده از سیستم های اطلاعات بیمارستانی، از پرسشنامه استاندارد ایزومتریک 9241، قسمت دهم که دارای 75 سوال بود، استفاده گردید. در این پرسشنامه 7 اصل شامل: تناسب برای انجام وظایف، خودتوصیفی، قابلیت کنترل، تحمل خطا، مناسب بودن برای شخصی سازی، مناسب برای یادگیری و تطابق با انتظارات کاربر مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای تحلیل داده ها و جهت بررسی معیارهای مورد نظر از آزمون توصیفی (میانگین، درصد و فراوانی) استفاده شد.
    یافته ها
    در این بررسی، میانگین معیارهای میزان تناسب سیستم های اطلاعاتی برای انجام وظیفه 2/81 (بیشترین امتیاز)، خودتوصیف کنندگی 2/51، قابلیت کنترل 2/63، تطابق با انتظارات کاربران 2/65، تحمل خطا 2/61، مناسب برای شخصی سازی 2/39 (کمترین امتیاز) و تناسب برای یادگیری 2/70 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه و تحقیقات پیشین، توسعه دهندگان سیستم های اطلاعات بیمارستانی در ایران هنگام طراحی و توسعه نرم افزار بایستی به نیازهای کاربران سیستم توجه کافی نمایند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، استاندارد ایزومتریک 9241، 10، سیستم اطلاعاتی، قم، ایران
  • مقاله مورد
  • ثمیه نوروزی*، احمدرضا باقری، فخرالدین حجازی، پریناز حامدنسیمی صفحات 64-69
    زمینه و هدف
    کاردیومیوپاتی حوالی زایمان (PPCM) یک بیماری نسبتا نادر است که می تواند شرایط مصیبت باری را ایجاد کند، لذا بایستی با قدرت تشخیص داده شده و به سرعت درمان شود. این بیماری هنوز هم یک مسئله مهم کلینیکی است؛ چراکه فقط نیمی از آنان یا شاید کمی بیشتر، بهبودی فعالیت بطن چپ را با وجود درمان سنتی نارسایی قلب نشان می دهند. علت این بیماری ناشناخته است و با پیشرفت سریع اختلال بطن چپ و نارسایی قلب در ماه آخر بارداری یا در پنج ماهه اول پس از زایمان مشخص می گردد. پیش آگهی این بیماری در بعضی از موارد بسیار بد است، به طوری که به سمت نارسایی قلب مقاوم و پیوند قلب یا مرگ پیشرفت می کند. در بیمار معرفی شده، شروع برق آسا و پیشرفت به سمت شوک کاردیوژنیک و در نهایت بهبودی سریع وکامل بسیار قابل توجه بوده است.
    معرفی مورد: در این مقاله، به معرفی بیمار زن 25 ساله ای که با تظاهرات شدید نارسایی قلب، اختلال واضح بطن چپ و نارسایی شدید میترال بعد از سزارین با درمان سنتی نارسایی قلب و حمایت مکانیکی بهبودی کامل یافته بود، پرداخته شده است.
    با توجه به موارد بیان شده می توان نتیجه گرفت کاردیومیوپاتی حوالی زایمان یک نوع بالقوه کشنده از نارسایی قلبی است و بیمار این case نیز یک مورد ویژه بود که تحت درمان مناسب بهبود یافت.
    کلیدواژگان: کاردیومیوپاتی، نارسایی قلب، اکوکاردیوگرافی
|
  • Zahra Sasaninejad, Maryam Eidi*, Reza Ghahramani, Zeinab Ahmarinejad, Ali Rezaei Galeshpol, Fatemeh Rasoulian, Ali Ilchizadeh Kavgani, Marzieh Hajizadeh Pages 1-5
    Background And Objectives
    The beneficial effect of L-carnitine for treatment of neurological diseases has been investigated in various studies. The aim of the present study was to investigate the effect of L-carnitine supplement on anxiety behavior in adult male rats by elevated plus maze.
    Methods
    In this experimental study, the studied groups were divided into normal, saline, and experimental groups. L-carnitine was administered intraperitoneally at doses of 0.5, 1, 2, and 4 mg/kg were, and saline control group received saline as vehicle. The data were analyzed using one-way ANOVA and Dunnett’s test. The significance level was considered as p<0.05.
    Results
    In this study, the anxiolytic response of the drug was evaluated by elevated plus maze 30 minutes after treatment. L-carnitine treatment increase time spent in open arms, number of entries into open and dark arms or locomotor activity, %OAE, while decreased %OAT (p<0.01).
    Conclusion
    The results of this study indicated that L-carnitine has anxiolytic effect on male rats.
    Keywords: Carnitine, Anxiety, Elevated Plus, maze, Rats
  • Parvin Farzanegi*, Masoumeh Habibian, Hadiseh Delavari Page 6
    Background And Objectives
    Methods of lifestyle modification, including exercise can prevent cardiovascular disease in hypertensive patients through augmentation of endothelial function. The aim of this study was to determine the effect of 6 weeks of aerobic exercise on the plasma levels of vascular endothelial growth factor (VEGF) and glucose in hypertensive postmenopausal women.
    Methods
    In this clinical trial, 20 stage 1 hypertensive postmenopausal women (50-55 years old) were randomly divided into two groups of exercise training and control. Training program consisted of 6 weeks of 45-60min aerobic exercise at 50-65% of maximum heart rate, for 45-60min persession, and 3 sessions per week. The control group did not participate in any training program. Blood pressure (BP) and plasma levels of VEGF and glucose was measured before and 48h after the last training session. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, levene, and paired t-tests. p<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Systolic and diastolic BP was significantly reduced in the exercise training group after 6 weeks (p<0.001). In addition, 6 weeks of aerobic exercise significantly increased VEGF (p<0.002) and decreased glucose level (p<0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, regular aerobic exercise training is associated with a decrease in blood glucose and also an increase in VEFG in hypertensive postmenopausal women.
    Keywords: Exercise, Hypertension, Postmenopause, Vascular Endothelial Growth Factors, A Randomized Clinical Trial
  • Mahmoud Parham, Masoud Mohammadi, Mohammad Bagherzadeh, Fatemeh Hosseinzadeh, Mohsen Eshraghi, Lida Bakhtiari, Mohammad Mehdi Zaheri, Seyed Fakhroldin Hejazi Pages 13-18
    Background And Objectives
    Cardiovascular diseases are among the most common causes of death and disability in patients with type 2 diabetes. According to some studies, Vitamin D deficiency is associated with risk of type 2 diabetes and cardiovascular diseases. The aim of this study was to compare the serum level of Vitamin D between diabetic patients with coronary artery diseases and control group.
    Methods
    In this case-control study, patients with diabetes referred to Shahid Beheshti Hospital of Qom for coronary angiography, were divided into two groups of positive angiography (case group) and negative angiography (control group). In this study, stenosis of the lumen of at least one coronary artery more than 50% was considered as positive angiography and suffering from coronary artery disease, and stenosis lower than 50% was considered as negative angiography. Personal characteristics, biographical information, consisting of age, gender, history of hypertension, hyperlipidemia, smoking, history of coronary artery disease, and family history were recorded using a questionnaire. Venous blood samples of the patients were taken to measure the serum level of 25-hydroxy Vitamin D, and the two groups were compared in terms of Vitamin D level.
    Results
    The mean serum level of 25-hydroxy Vitamin D was 35.09±26.41ng/ml. Also, there was no significant difference between case and control groups. The level was 35.67±29.58ng/ml in the case group and 34.50±23.30ng/ml in control group. The level of Vitamin D in patients with cardiac disease had no significant difference.
    Conclusion
    The results of this study indicated that there was no relationship between serum level of 25-hydroxy Vitamin D in type 2 diabetic patients and stenosis of coronary arteries.
    Keywords: Vitamin D 24_hydroxylase_Coronary Artery Disease_Diabetes Mellitus_Type 2
  • Masumeh Mohammadi, Asghar Rezasoltani*, Minoo Khalkhali Zavieh, Seyed Mahdi Tabatabaie, Mahdi Rezaie Pages 19-26
    Background And Objectives
    Neck pain is an important public health care problem in modern societies, and proper and effective training programs are required for its prevention and treatment. The purpose of this study was to determine the effect of shoulder-abduction resistance trainings on isometric strength of the neck extensor muscles.
    Methods
    In this study, a total of 28 healthy women (20-25 years of age), were randomly divided into two groups of shoulder-abduction resistance exercises (n=14) and control (n=14), who performed active range of motion exercises (AROM). Both groups performed exercises 3 days/week for 10 weeks. In both groups, isometric strength of neck muscles was measured before and after the intervention period using an isometric neck muscle strength measurement device. Data were analyzed by independent and paired t-tests.
    Results
    The strength of the neck extensor muscles in the case group was 72.69±15.82, which was significantly higher in comparison with the control group, 52.68±14.20 (p<0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that shoulder-abduction resistance exercises are effective in increasing isometric strength of the neck extensor muscles.
    Keywords: Resistance Training, Shoulder, Muscle Strength, Neck
  • Farideh Golbabaei, Mahdi Raei, Abdolrasoul Rahmani, Javad Vatani, Amir Almasi Hashiani, Mohsen Karchani Pages 27-33
    Background And Objectives
    Night-shift work has adverse effects on workers’ health, productivity, and occupational safety. Night workers have complaints about sleepiness, decreased performance, and sleep disorders, due to disruption of circadian rhythm function. This research aimed to determine the level and process of sleepiness among night workers of a hot industry and evaluate its correlation with oral temperature.
    Methods
    This study was performed as a cross-sectional study on 80 night-shift workers who were exposed to heat. The sleepiness level of the subjects was measured by Stanford Sleepiness Scale and their oral temperature were recorded at different hours (from 22 pm to 4 am) for two consecutive nights. Data analysis was performed using independent and paired t-tests, one-way ANOVA, repeated measures ANOVA, and Pearson correlation coefficient. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    In this study, an increasing linear trend over time was obsereved for sleepiness index (p<0.001). The mean of oral temperature had an increasing trend from 11 pm to 1 am and a decreasing trend afterward (p<0.001). Also, the mean sleepiness index in the measurement hours of the second night was higher than that of the first night (p<0.001), but, the mean oral temperature in the second night was onsistent with the results obtained in the first night. The sleepiness index among night-shift workers was significantly decreased with increasing oral temperature (r=0.24, p=0.03).
    Conclusion
    According to the findings of this study, there was an inverse correlation between sleepiness and oral temperature after a few hours of exposure to heat. In this study, sleepiness symptoms were subjectively recorded based on the workers’ self-expression; therefore, it is suggested that paraclinical trials, such as hormonal assessments be considered.
    Keywords: Work Schedule Tolerance, Sleep Stages, Body Temperature
  • Hassan Izanloo, Mohammad Ahmadi Jebelli, Gharib Mjidi*, Mohammad Khazaei, Hamid Reza Tashayoe, Vahid Vazirirad, Hossein Aghababaei, Behnam Vakili Pages 34-43
    Backgrounds and
    Objectives
    Dendrimers are a new class of synthetic macromolecules, which have many applications in medical sciences. This study was carried out with the purpose of investigating the antibacterial effect of polypropylenimine-G2 (PPI-G2) dendrimer on some bacterial species.
    Methods
    In this study, the antibacterial effects of PPI-G2 dendrimer were studied by disk diffusion and microdilution method. PPI-G2 dendrimer in concentrations of 0.5, 5, 50, and 500µg/ml were inoculated onto blank disks and placed in Mueller-Hinton agar media. Zone of inhibition was investigated by bacterial inoculation according to the McFarland standard 0.5. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of PPI-G2 dendrimer in the concentrations of 0.05, 0.5, 5, 50, and 500µg/ml, were determined using microdilution method in nutrient broth media.
    Results
    In this study, antibacterial activity of dendrimer increased with increasing their concentration in the disk. Zone of inhibition in the concentration of 500μg/ml for E. coli, Enterobacter cloacae, Bacillus subtilis, and Staphylococcus aurous were 19, 20, 25, and 21mm, respectively. The MIC for Enterobacter cloacae, Bacillus subtilis, and Staphylococcus aurous was 5μg/ml and for E. coli was 500μg/ml. In addition, the MBC for Bacillus subtilis and Staphylococcus aurous was 50μg/ml and for E. coli and Enterobacter cloacae was 500μg/ml.
    Conclusion
    The findings of this study showed that PPI-G2 dendrimer has antibacterial effects. However, use of the dendrimer for drinking water disinfection requires further and wider studies.
    Keywords: Poly(Propyleneimine), Anti, bacterial Agents, Microbial Sensitivity Tests, Minimum Bactericidal Concentration, Zone of Inhibition
  • Saeedeh Heidari*, Abolfazl Aliabadi, Ali Naebi, Ashraf Khoramirad Pages 44-52
    Background And Objectives
    Today, use of potentially inappropriate medications (PIM) by the elderly is a serious concern. This study was done with the purpose of determining the frequency of use of potentially inappropriate medications and its associated factors among the elderly in Qom city.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 1240 elderly people were selected using systematic cluster sampling from nursing homes, outpatient clinics, and Kamkar, Nekoei, and Shahid Beheshti Hospitals in Qom city in 2012. Data were collected by demographic questionnaire and Beers criteria (updated in 2003), and were analyzed using descriptive statistics, chi-square and t-tests.
    Results
    In this study, 31% of the elderly were using PIM. Digoxin (7.9%), alprazolam and Bisacodyl (6.1%), and chlordiazepoxide (4.6%) were the most common potentially inappropriate medications used by the elderly. The frequency percentage of PIM use was significantly associated with education, cause of drug use, and number of medications used by the elderly (p<0.05). The frequency percentage of the use of PIM in outpatient centers were more than other centers. Also, more than a quarter of elderly subjects used at least one potentially inappropriate medication. The frequency percentage of PIM use in outpatient treatment centers, illiterate people, subjects with cardiovascular and musculoskeletal disorders, and those who took more than 5 drugs were more than other groups.
    Conclusion
    Nurses can prevent the development of side-effects in elderly subjects by review of drugs used in patients. Therefore, it is suggested that a study be conducted to determine the effect of training about PIM use on the incidence of adverse effects, drug interactions, frequency of hospitalization and mortality rate in elderly people.
    Keywords: Potentially Inappropriate Medications, Pharmaceutical Preparations, Aged, Qom, Iran
  • Mahmoud Yolmeh*, Mohammad Bagher Habibi Najafi, Reza Farhoosh, Fereshteh Hosseini Pages 53-57
    Background And Objectives
    Today, disadvantages of antibiotics and synthetic preservatives have been identified, and researchers are seeking natural and safe alternatives. Annatto dye is one of the commonly used dyes in the food industry, which has antimicrobial and antioxidant properties. The objective of this study was to determine the antimicrobial effect of annatto dye on some pathogenic bacteria.
    Methods
    In this study, annatto dye was extracted from annatto seeds by maceration methods and after filtration, it was powdered by vacuum oven. Antimicrobial activity was evaluated by disc diffusion method and the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined using agar dilution method against Staphylococcus aureus, listeria innocua, Bacillus cereus and Salmonella enteritidis.
    Results
    In this study, Bacillus cereus and Salmonella enteritidis, respectively, showed the highest and the lowest sensitivity to annatto dye. S. enteritidis had the highest MIC among the tested bacteria, and MBC was not observed only for S. enteritidis in the tested concentrations of annatto dye.
    Conclusion
    According to the results of this study, annatto dye was effective on the growth of all tested bacteria. Also, annatto dye had more antimicrobial effect on the tested gram-positive bacteria compared to gram-negative bacteria. Thus, considering the results of the experiment, annatto dye can be used as an inhibitor of bacterial growth.
    Keywords: Coloring Agents, Annatto, Anti, infective Agents, Pathogen
  • Atefeh Mousavi, Maryam Hemati, Saeid Kayyal*, Ahmadreza Shamshiri Pages 58-63
    Background And Objectives
    Evaluation has an important role in software development. Quality is considered in the evaluation of information systems, which depends on usability, availability, validity, compatibility, and response time. This research was performed with the aim of determining the usability of hospital information systems according to the 7 principles of isometric 9241, part 10.
    Methods
    This study was carried out as a descriptive cross-sectional study on a sample of hospital information system's users in Education and Treatment Centers affiliated to Qom University of Medical Sciences. The standard questionnaire of isometric 9241, part 10, consisting of 75 questions was used to assess the usability of hospital information systems. In this questionnaire, 7 principles were assessed, including suitability for the tasks, self- descriptiveness, controllability, error tolerance, suitability for personalization, suitability for learning, and conformity with user’s expectations. Descriptive tests (mean, percentage, and frequency) were used for data analysis and evaluation of specified criteria.
    Results
    In this evaluation, the mean score of suitability for the task was 2.81 (the highest score), self-descriptiveness 2.51, controllability 2.63, conformity with user expectations 2.65, error tolerance 2.61, suitability for personalization 2.39 (the lowest score), and suitability for learning 2.70.
    Conclusion
    Regarding the results of this study and pervious researches, developers of hospital information systems in Iran should pay adequate attention to user’s needs when designing and developing the software.
    Keywords: Hospital Information Systems, Standard Isometric 9241, 10, Information Systems, Qom, Iran
  • Samieh Norouzi*, Ahmad Reza Bagheri, Seyed Fakhreddin Hejazi, Parinaz Hamednasimi Pages 64-69
    Background And Objectives
    Peripartum cardiomyopathy is a relatively rare disease, which can cause devastating consequences; therefore it should be diagnosed correctly and treated promptly. The disease is still an important clinical problem, because only half of the patients or maybe a little more show recovery of left ventricular function, despite conventional treatment for heart failure. The etiology of this disease is still unknown and characterized by an acute development of left ventricular dysfunction and heart failure in the last month of pregnancy or within the first 5 months after delivery. The prognosis of this condition is very poor in some cases, so that it progresses to irreversible heart failure and heart transplantation or death. In the presented patient, fulminate onset and progression to cardiogenic shock and finally complete and rapid improvement was highly significant. Case Report: In this article, we report a 25-year-old woman with severe manifestations of heart failure, severe left ventricular dysfunction, and severe mitral regurgitation after cesarean section, who showed complete improvement with conventional treatment of heart failure and mechanical support.
    Keywords: Cardiomyopathy, Heart Failure, Echocardiography