فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 35، آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی اسمعیلی گورچین قلعه، نوروز دلیرژ، سید میثم ابطحی فروشانی*، ناهیده افضل آهنگران صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    در مطالعات پیشین به ارتباط متقابل بین سلول های نوتروفیل و سلول های بنیادی مزانشیمال اشاره شده است. از طرفی، به نظر می رسد ریزمحیطی که سلول های بنیادی مزانشیمال در آن قرار گرفته اند می تواند بر وضعیت سلول های نوتروفیل مرتبط با آنها موثر باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر سلول های بنیادی مزانشیمال مشتق از مغز استخوان همجوار با 1α،25-dihydroxyvitamin D3 بر روی قابلیت های نوتروفیل ها انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا پس از جداسازی سلول های بنیادی مزانشیمال از مغز استخوان رت ها، اقدام به مجاورسازی سلول های مزبور با ویتامین D3 در غلظت های 50، 100 و 200 نانومولار به مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت شد. سپس سلول های مزبور با سلول های نوتروفیل به مدت یک ساعت مجاور شدند. در ادامه، قابلیت فاگوسیتوز با مخمر اپسونیزه، شدت انفجار تنفسی به کمک تست احیا (NBT) و میزان زنده مانی به شیوه رنگ آمیزی آکریدین اورنج/ پروپیدیوم یدید در نوتروفیل ها ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تست Dunnett تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    قابلیت فاگوسیتوز سلول های نوتروفیل در همه تیمارها و در غلظت حداقل 100 نانومولار معنی دار بود. شدت انفجار تنفسی همه تیمارها در غلظت حداقل 50 نانومولار به بعد، اختلاف معنی داری را نشان داد. همچنین ویتامین D3 در غلظت حداقل 50 نانومولار منجر به افزایش قابلیت سلول های بنیادی مزانشیمال در حفظ بقای سلول های نوتروفیل شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    در مجموع به نظر می رسد تیمار سلول های بنیادی مزانشیمال مغز استخوان با ویتامین D3 موجب تقویت عملکرد سلول های مزانشیمال در افزایش بقا، قابلیت فاگوسیتوز و انفجار تنفسی سلول های نوتروفیل می گردد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمال، کالی کلسیفرول، نوتروفیل ها
  • نرگس خسروانیان*، فرح فرخی، هاجر خسروانیان، مزدک رازی صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    به دلیل اختلال در روند تولید هورمون تستوسترون و بروز اختلالات اکسیدانتی در بیضه بیماران واریکوسلی، این بیماران با تستوسترون و آنتی اکسیدانت های متفاوت درمان می شوند. این مطالعه با هدف تعیین تجویز این دو دارو روی پارامتر های بیوشیمیایی سرم موش انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، تعداد 30 موش رت نر به 5 گروه (6 =n) کنترل - شم و گروه های آزمایشی تقسیم شدند. در گروه کنترل - شم، تنها لاپراتومی ساده صورت گرفت. در گروه های آزمایشی، واریکوسل تجربی القا شد. در گروه آزمایشی اول درمانی صورت نگرفت. گروه های آزمایشی دوم با تستوسترون (دوز 44 میکروگرم بر کیلوگرم به روش داخل صفاقی)؛ گروه سوم با ویتامین E (دوز 150 میلی گرم بر کیلوگرم، به وسیله گاواژ) و گروه چهارم با تجویز همزمان تستوسترون و ویتامین E به مدت 2 ماه درمان شدند. بعد از پایان دوره تیمار، متعاقب بیهوشی و خونگیری از قلب انجام گرفت و پس از جداسازی سرم؛ سطوح سرمی گلوکز، کراتینین، اوره، کلسترول تام و تری گلیسرید اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری واریانس دوطرفه تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه متعاقب القای واریکوسل؛ سطوح سرمی گلوکز، کراتینین، اوره، کلسترول تام و تری گلیسرید، افزایش معنی داری را در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (0/05>p). این درحالی بود که تجویز منفرد و همزمان تستوسترون و ویتامین E، سطوح سرمی پارامتر های مذکور را در سطح معنی داری کاهش داد (0/05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد تجویز همزمان تستوسترون به همراه ویتامین E در مقایسه با تجویز جداگانه هریک از ترکیبات، باعث بهبود پارامترهای بیوشیمیایی سرم در موش های واریکوسلی می شود
    کلیدواژگان: واریکوسل، تستوسترون اگزوژن، ویتامین ای، کراتینین، کلسترول، تری گلیسرید
  • ندا میرباقر اجرپز*، احمد ایزدی، سعیده حیدری صفحات 19-25
    زمینه و هدف
    اضطراب از جمله مشکلات روحی قبل از جراحی است. ارائه اطلاعات و آموزش به بیمار را می توان به عنوان جزء حیاتی مراقبت های پرستاری در جهت کاهش اضطراب نام برد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آموزش روتین و ویدئو سی دی بر سطح اضطراب بیماران، قبل از عمل جراحی عمومی انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، 60 بیمار کاندید اعمال جراحی به صورت تصادفی در 3 گروه 20 نفره قرار گرفتند. تمام بیماران در روز بستری، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه اسپیل برگر (Spielberger) را تکمیل کردند. سپس در گروه های آزمون، آموزش به دو صورت سخنرانی و ویدئو سی دی در روز قبل از عمل به بیماران داده شد. در ادامه، 2 ساعت قبل از عمل، پرسشنامه Spielberger مجددا توسط بیماران تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی، آنالیز واریانس و توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره اضطراب کل در روز قبل از عمل در سه گروه، تفاوت آماری معنی داری نداشت (p=0.51)، ولی بین 3 گروه از نظر اضطراب در 2 ساعت قبل از عمل، تفاوت معنی داری مشاهده گردید (0/032>p). همچنین آزمون تعقیبی توکی، تفاوت معنی داری را بین دو گروه آموزش و شاهد نشان داد (0/01>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد آموزش روتین و آموزش ویدئویی هر دو باعث کاهش سطح اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی می شود، لذا پیشنهاد می گردد این آموزش ها جزء اقدامات پرستاری قبل از جراحی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب، جراحی، روتین، ویدئو سی دی
  • فرشته خانشی*، وحید نجاتی صفحات 26-33
    زمینه و هدف
    استفاده از گیاهان دارویی در درمان دیابت از اهمیت بالینی ویژه ای برخوردار است. در افراد مبتلا به دیابت،تغییرات تولیدمثلی در جنس مذکر گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر دانه خاکشیر بر میزان غلظت سرمی تستوسترون، هیستولوژی و پارامترهای اسپرمی در بافت بیضه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل سالم (C)؛ کنترل دیابتی (D) و گروه دیگر دیابتی تحت تیمار که عصاره خاکشیر (DK) را با دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم بر وزن بدن دریافت کردند. گروه های دیابتی با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (با دوز 65 میلی گرم بر کیلوگرم) دیابتی شدند و بعد از اتمام دوره تیمار به مدت 42 روز، خونگیری از قلب برای تعیین سطح تستوسترون انجام شد. سپس تمامی موش ها کشته شده وپس از تشریح، اسپرم ها از دم اپیدیدیم جمع آوری و پارامترهای آنها از قبیل تعداد و مورفولوژی اسپرم مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامه، نمونه های بیضه به داخل فرمالین منتقل و با هماتوکسیلین - ائوزین و سودان بلاک B رنگ آمیزی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازآزمون های آماری واریانس یک طرفه، توکی و Post Hoc صورت گرفت. سطح معنی داری، p≤0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این بررسی، خاکشیر باعث کاهش معنی داری در ضخامت بافت بینابینی لوله های منی ساز (p<0.001) و اسپرم های بدشکل شد (p<0.001). همچنین افزایش معنی داری (p≤0/05) در قطر لوله های منی ساز، ضخامت اپی تلیوم، سطح تستوسترون (p<0.001)، ضریب اسپرمیوژنز (p<0.001) و تعداد اسپرم (p<0.001) نسبت به گروه دیابتی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد خاکشیر دارای اثرات مثبتی در درمان آثار تخریبی ناشی از دیابت در بافت بیضه می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، خاکشیر، موش ها، بیضه
  • جواد شاپوری، مرضیه آقایی*، اکرم حیدری، سمانه حقیقی صفحات 34-39
    زمینه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از مهم ترین علل عقب ماندگی ذهنی قابل پیشگیری کودکان در دنیا می باشد. تعداد اپیزودهای بیش درمانی و کم درمانی نیز به عنوان یکی از علل مهم اختلالات تکامل عصبی شناختی در بیماران با هیپوتیروئیدی مادرزادی، در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی بیش درمانی یا کم درمانی و میزان داروی دریافتی مربوطه در بیماران مبتلا به هایپوتیروئیدی مادرزادی شهر قم انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه متکی بر داده های موجود (Routine Data Base Study) در درمانگاه میره ای شهر قم، تعداد 201 پرونده و 823 آزمایش تست های تیروئیدی طی سالهای 1390-1386 استخراج شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و کای مربع تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 201 بیمار مورد بررسی که اطلاعات پرونده کامل داشتند به ترتیب 173 بیمار (86/07%) و 69 بیمار (34/3%)، حداقل یک اپیزود بیش درمانی و کم درمانی داشتند. در 151 بیمار (87/2%) و 30 بیمار (43%) به ترتیب حداقل یک اپیزود بیش درمانی و کم درمانی، قبل از 6 ماهگی گزارش شد. میانگین وزن و مقدار T4 اولیه بیماران مبتلا به کم درمانی، به طور معنی داری بیشتر بود. در دو گروه بیش درمانی و کم درمانی، بین دو جنس تفاوت معنی داری وجود نداشت. 449 (83%) مورد از 538 اپیزود بیش درمانی، در بیمارانی بود که دوز درمانی کمتر از دوز توصیه شده دریافت کرده بودند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، شیوع بیش درمانی و کم درمانی در 6 ماه اول درمان شایع تر بوده و بیشترین شیوع بیش درمانی در دوز درمانی پایین تر از میزان توصیه شده اتفاق می افتد. همچنین میزان وزن و T4 اولیه بیماران مبتلا به کم درمانی می تواند راهنمایی برای تنظیم دوز دارو در بیماران مبتلا به هایپوتیروئیدی مادرزادی باشد.
    کلیدواژگان: هایپوتیروئیدی، هایپوتیروئیدی مادرزادی، درمان
  • وجیهه بی نیاز، علی طیبی*، مهدی صادقی شرمه، عباس عبادی، اقلیم نعمتی صفحات 40-47
    زمینه و هدف
    کم خونی یکی از عوارض شایع نارسایی مزمن کلیه است و ویتامین C می تواند از طریق آزادکردن آهن از فریتین و حرکت دادن آن از سیستم رتیکولواندوتلیال به ترانسفرین سبب اصلاح کم خونی شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مکمل یاری با ویتامین C بر میزان هموگلوبین، هماتوکریت و فریتین سرم در بیماران همودیالیزی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور، 178 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه، به روش تصادفی در سه گروه مداخله، کنترل و شاهد بررسی شدند. در گروه مداخله، 250 میلی گرم ویتامین C، 3 بار در هفته در پایان هر نوبت دیالیز از طریق مسیر وریدی و به مدت 8 هفته تزریق شد. در گروه شاهد نیز به همان میزان و در همان مدت، دارونمای نرمال سالین تزریق شد، در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. پارامترهای آزمایشگاهی هموگلوبین، هماتوکریت و فریتین سرم در ابتدا و انتهای مداخله اندازه گیری شد. آنالیز و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای مربع و واریانس یک طرفه صورت گرفت. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله؛ میزان هموگلوبین و هماتوکریت سرم از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان داد، اما تغییرات میزان فریتین سرم در هیچ یک از گروه ها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد مکمل یاری با ویتامین C در بیماران همودیالیزی می تواند میانگین هموگلوبین و هماتوکریت را به طور قابل توجه و معنی داری افزایش دهد، اما قادر به ایجاد تغییر معنی دار در فریتین سرم نیست.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیوی، دیالیز کلیوی، کم خونی، هموگلوبین ها، اسکوربیک اسید، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • علی نبی، محمد علی خلیلی*، ایمان حلوایی صفحات 48-53
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل مهم ایجاد ناباروری در مردان، عفونت های دستگاه تناسلی - ادراری است. در بیشتر موارد، این عفونت ها باعث اختلال در پارامترها (مانند تعداد، تحرک، قابلیت حیات و مورفولوژی) و عملکرد اسپرم، همچنین ایجاد التهاب اپیدیدیم و پروستات می شود. بنابراین، شناسایی گونه های باکتریایی عامل عفونت و تجویز آنتی بیوتیک مناسب می تواند منجر به بهبود پارامترهای اسپرم و در نتیجه باروری شود. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی عفونت باکتریایی در مایع منی افراد نابارور با علت نامشخص انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، مایع منی 65 مرد نابارور با علت نامشخص، مراجعه کننده به پژوهشکده علوم تولیدمثل یزد مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا آنالیز مایع منی طبق دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی(WHO) انجام شد، سپس برای بررسی عفونت های باکتری مایع منی، از دو محیط کشت بلاد آگار و EMB (ائوزین متیلن بلو) استفاده گردید. برای تشخیص گونه باکتری تست های تکمیلی میکروبی گذاشته شد. برای تعیین همبستگی پارامترهای اسپرم بین دو گروه با و بدون آلودگی، آزمون ضریب همبستگی پیرسون به کار برده شد. سطح معنی داری، کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 40 نمونه به باکتری آلوده بودند. شیوع 7 گونه باکتریا در این نمونه ها مشاهده شد که بیشترین شیوع با 16/9% مربوط به استافیلوکوکوس اروئوس و کمترین شیوع مربوط به پسودوموناس و آنتروکوک با 1/5% بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای عفونت مایع منی در مردان نابارور، گذاشتن تست های میکروبی برای مردان نابارور با علت ناشناخته و تلاش برای درمان عفونت ادراری - تناسلی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مایع منی، عفونت های باکتریایی، ناباروری
  • زهره ذکری زاده*، فرح فرخی صفحات 54-62
    زمینه و هدف
    کلیه بافتی است که به دلیل نقش تعیین کننده در فیلتراسیون و به جهت مواجهه مستقیم با داروها، همواره در معرض آسیب قرار دارد. در این تحقیق اثر عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر روی بافت کلیه موش های صرعی تیمار شده با لاموتریژین (LTG)مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 48 سر موش صحرایی ماده به 8 گروه 6 تایی تقسیم شد. 2 گروه از موش ها به عنوان کنترل در نظر گرفته شد که یک گروه کنترل، آب و غذای معمولی دریافت کردند و گروه کنترل دوم مثبت لاموتریژین را (با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم در روز) به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه تیمار پس از القای صرع به وسیله 40 میلی گرم بر کیلوگرم پنتیلن تترازول با تزریق داخل صفاقی به 5 گروه دارای تیمارهای زنجبیل (با دوز 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) و لاموتریژین تقسیم شدند. پس از 4 هفته، موش ها بیهوش شده و بعد از خونگیری جهت انجام آزمایشهای بیوشیمیایی، کلیه آنها جدا و پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی با روش پریودیک اسید شیف، با میکروسکوپ نوری (LM) بررسی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی انجام گرفت. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین مقدار کراتینین، اوره، تری گلیسرید و کلسترول تام در موش های صرعی و صرعی تیمار شده با لاموتریژین، به طور معنی داری افزایش یافت (p<0.05) و تحلیل گلومرول و اپی تلیوم لوله های پیچیده قابل مشاهده بود. درحالی که در موش های تیمار شده با عصاره هیدروالکلی زنجبیل این پارامترها به طور چشمگیری بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره هیدروالکلی زنجبیل همراه با داروی ضدصرع لاموتریژین، در بیماران صرعی بر بافت کلیه اثر محافظتی دارد.
    کلیدواژگان: صرع، زنجبیل، لاموتریژین، کلیه، موش ها
  • فاطمه رضایی، عابدین ثقفی پور*، نازنین ضیاءشیخ الاسلامی، محرم کرمی جوشین صفحات 63-67
    زمینه و هدف
    کیست هیداتیک از جمله بیماری های انگلی قابل انتقال بین انسان و دام در ایران و جهان است و سالانه درصد قابل توجهی از تخت های بیمارستانی را به خود اختصاص می دهد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک کیست هیداتیک در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم طی یک دوره دوازده ساله انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه متکی بر داده های موجود (Routine Data Base Study)، پرونده پزشکی تمام مبتلایان به کیست هیداتیک که در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم مورد عمل جراحی قرار گرفته بودند، در یک دوره دوازده ساله (1392-1381) انتخاب و اطلاعات دموگرافیک و بالینی از پرونده آنان استخراج شد. داده ها با استفاده از آزمون کای مربع تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد بیماران در طی این دوره، 82 نفر بود. میانگین سنی بیماران 17/20±38/80 سال (کمترین 8 و بیشترین 69 سال) تعیین شد.57/3% بیماران زن و 42/7%مرد بودند. بیشترین درصد کیست هیداتیک در مردان، در گروه سنی40-31 سال (37/15%) و در زنان، در گروه سنی 30-21 سال (25/53%) مشاهده گردید. فراوانی بیماری در زنان خانه دار بیش از سایر گروه های شغلی بود (51/3%). اکثر بیماران(90%) در شهر سکونت داشتند. آلودگی کبد در 74/3% بیماران مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بیشترین فراوانی بیماری در گروه سنی فعال از نظر اقتصادی گزارش شده است و زنان خانه دار بیش از سایر مشاغل در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، لذا اجرای برنامه های آموزشی برای پیشگیری و کنترل بیماری جهت گروه های هدف، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اکینوکوکوزیس، اپیدمیولوژی، قم، ایران
  • رامش احمدی، مریم خوش سخن، زینب سادات طباطبایی فر* صفحات 68-73
    زمینه و هدف
    دیابت شیرین یک ناهنجاری و اختلال در ترشح انسولین است و با افزایش قند خون تشخیص داده می شود. اساس درمان بیماری دیابت، تجویز انسولین و برخی ترکیبات کاهنده قند خون می باشد که با توجه به عوارض جانبی آن، استفاده از داروهای گیاهی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین اثر عصاره ریشه ختمی بر کاهش قند خون در رت های دیابتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از 36 سر رت بالغ با وزن متوسط 250-180 گرم در 6 گروه 6 تایی استفاده شد. بیماری دیابت با تزریق داخل صفاقی داروی استرپتوزوتوسین (به میزان 40 میلی گرم بر کیلوگرم) به حیوانات القا شد. عصاره با دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم، به صورت داخل صفاقی به رت های دیابتی در طول 6 هفته تزریق گردید. همچنین اثر داروی گلی بنکلامید با عصاره ختمی در طی 40 روز مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه مختلط (اندازه گیری های مکرر در گروه های مستقل) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این بررسی، بین میزان قند خون در گروه تحت درمان با عصاره پس از پایان دوره نسبت به گروه درمان با گلی بنکلامید (با دوز 0/5 میلی گرم بر کیلوگرم)، اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، عصاره آبی ریشه ختمی دارای اثرهیپوگلیسمیک در موش های صحرایی دیابتی شده می باشد که این اثر از طریق ترکیبات مهم موجود در ریشه ختمی از جمله پکتین، آنتوسیانین، سیانیدین و دی اکسی بنزوئیک اسید اعمال می شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، ریشه ختمی، گلی بنکلامید، گلی بورید، موش ها
  • نرگس خالقی، لبانه لطیفی، خدیجه علیپور ندوشن* صفحات 74-80
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش و جایگاه مجلات در ارائه تازه ترین مطالب علمی، ارزیابی علمی و دقیق این منابع امری ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت استنادی در مقالات مجله دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت پیمایشی - توصیفی، با استفاده از روش تحلیل استنادی به بررسی وضعیت استناد در مقالات منتشرشده در مجله دانشگاه علوم پزشکی قم بین سالهای 1391-1386 (از شماره 24-1) پرداخته است.
    یافته ها
    در این مطالعه، اطلاعات کتاب شناختی (استنادات) مقاله های 24 شماره مجله علوم پزشکی قم مورد بررسی قرار گرفت. 1039 نفر در نگارش 254 مقاله طی سالهای 1392-1386 همکاری داشتند. اکثر مقالات به شکل همکاری گروهی 4، 3 و 2 نفره و فقط 4 مقاله به صورت تک نویسنده تالیف شده بود. زنان به شکل قابل توجهی (40%) در تالیف مقالات سهیم بودند. بیشترین منابع مورد استناد، مربوط به منابع اطلاعاتی منتشرشده در سالهای 2009-2005 (1/33%) و بیشترین استناد به مجلات (4/85%) و پس از آن کتاب بود. بیشترین استناد ها به منابع لاتین (3/93%) و بیشترین مرتبه علمی مولفان مقالات به مرتبه استادیاری و پس از آن کارشناسی ارشد تعلق داشت.
    پراستناد ترین مجله لاتین Medicine” “The New England Journal of و پراستناد ترین مجله فارسی، «مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» تعیین شد. پراستناد ترین نویسندگان در بررسی استنادات مقالات، «پر هام»، «زرین دست»، «محب علی»، همچنین پرکار ترین مولفان مقالات مجله علوم پزشکی قم، «هدی احمری طهران»، «یاسر تبرایی» و«محمدرضا قدیر» بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در این مطالعه بیشتر به مجلات استناد شده بود، لذا لازم است تا دسترسی پژوهشگران به مجلات هسته و پراستناد حوزه پزشکی و حوزه های مرتبط، از طریق پایگاه های اطلاعاتی معتبر همواره فراهم شود. همچنین کتابخانه دانشگاه لازم است در تامین نیاز های اطلاعاتی محققان و اعضای هیئت علمی کوشا بوده و مسئولان نیز به تجهیز کتابخانه به منابع روزآمد اهتمام ورزند.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، مجله علوم پزشکی قم، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
|
  • Hadi Esmaili Gourvarchin Galeh, Norouz Delirezh, Seyyed Meysam Abtahi Froushani*, Nahideh Afzale Ahangaran Pages 1-8
    Background And Objectives
    In previous studies, it was indicated that there is an interaction between neutrophils and mesenchymal stem cells. On the other hand, it seems that the microenvironment of mesenchymal stem cells can affect the status of their related neutrophils. The present study was carried out to investigate the effect of bone marrow-derived mesenchymal stem cell pulsed with 1α, 25-dihydroxyvitamin D3 on neutrophils functions.
    Methods
    In the present study, at first, after isolation of mesenchymal stem cells from bone marrow of rats, these cells were pulsed with 50,100 and 200 nanomolar of vitamin D3 for 24, 48, and 72h. Then, mesenchymal stem cells co-cultured with neutrophils for 1 hour. Then, they were evaluated for phagocytosis activity against opsonized yeast, respiratory burst by NBT reduction assay, and viability by acridine orange/propidium iodide staining. The data were analyzed using one-way analysis of variance and Dunnett tests. Significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    Phagocytosis ability of neutrophils in all treatments was significant in the minimum concentration of 100 nanomolar. Respiratory intensity of respiratory burst of all the treatments showed significant difference in minimum concentration of 50 nanomolar. Furthermore, vitamin D3 at the minimum concentration of 50 nanomolar caused a significant increase in the mesenchymal stem cells ability for the survival of neutrophils (p<0.05).
    Conclusion
    Altogether, it seems that the treatment of bone marrow derived mesenchymal stem cells with vitamin D3 potentiates the function of mesenchymal stem cells in the increase of survival, phagocytic ability and respiratory burst of neutrophil.
    Keywords: Mesenchymal Stem Cells, Cholecalciferol, Neutrophils
  • Narges Khosravanian*, Farah Farokhi, Mazdak Razi, Hajar Khosravanian Pages 9-18
    Background And Objectives
    Because of impairment of testosterone production and occurrence of oxidant disorders in testis of varicocele (VCL) patients, these patients are treated with testosterone and various antioxidant. This study was performed with the objective of determining the effect of co-administration of these two drugs on the serum biochemical parameters of rats.
    Methods
    In this study, 30 male rats were divided into 5 groups (n=6, each) of control-sham and test groups. In the control-sham group, only simple laparotomy was performed. In the test groups, experimental VCL was induced in all test groups. No treatment was performed for the first test group. The second test group was treated with testosterone (44µg/kg, ip), the third group with vitamin E (150mg/kg, orally) and the fourth group with co-administration of testosterone and vitamin E. After the end of treatment period, anesthesia and heart blood sampling were performed, and after serum separation, serum levels of glucose, creatinine, urea, total cholesterol, and triglyceride were measured. The data were analyzed using two-way variance analysis. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    In this study, the serum levels of the glucose, creatinine, urea, total cholesterol, and triglyceride significantly increased following VCL induction, as compared to control group (p<0.05). This was while single administration of testosterone and co-administration with vitamin E significantly reduced the serum levels of mentioned parameters (p<0.05).
    Conclusion
    The results showed that co-administration of testosterone and vitamin E, in comparison with separate administration of each compound, improved the serum biochemical parameters in VCL-induced animals.
    Keywords: Varicocele_Exogenous Testosterone_Vitamin E Creatinine_Cholesterol_Triglycerides
  • Neda Mirbagher Ajorpaz*, Ahmad Ezadi, Saeedeh Heidari Pages 19-25
    Background And Objectives
    Anxiety is one of the psychological problems before surgery. Providing information and training of patients are vital components of nursing care for reducing anxiety level. This study was performed aiming at comparing routine education and Video CD on anxiety level before general surgery.
    Methods
    In this study, 60 surgery candidate patients were randomly assigned into three 20 person groups. All patients completed demographic data and Spielberger questionnaires in their admission day. Then, Patients’ education was performed by two methods of lecture and video CD in the day before surgery. Then, patients again completed Spielberger questionnaire two hours before surgery. Data were analyzed using t-, ANOVA, and Tukey tests. A p<0.05 was considered significant.
    Results
    The mean total score of anxiety in three groups, in the day before surgery had no significant difference (p=0.51), but, a significant difference was seen among the three groups, in terms of anxiety 2 hour before surgery (p<0.032). Also, Tukey test showed a significant difference between the education and control groups (p<0.01).
    Conclusion
    The results of this study showed that both routine and video CD educations decrease anxiety level before surgery. It is suggested that these educations to be placed in nursing care before surgery.
    Keywords: Education, Anxiety, General Surgery, Routine, Video CD
  • Vahid Nejati, Fereshteh Khaneshi* Pages 26-33
    Background And Objectives
    The Use of medicinal plants in the treatment of diabetesis of particular clinical importance. Reproductive changes has been reported in Diabetic males. The aim of this study was to determine the effects of Descurainia sophia seed on serum testosterone concentration, histology, and sperm parameters of testis tissue.
    Methods
    In this experimental study, 24 male rats were randomly divided into 3 groups: Healthy control (C) Diabetic control (D), and under treatment diabetic group that received extract of Descurainia sophia (DK) at a dose of 100mg/kg.bw. Diabetic groups became diabetic with intraperitoneal injection of streptozotocin, (65mg/kg.bw) and after completion of the treatment period, Heart blood sampling for determining the testosterone level was done for 42 days. Then, all rats were sacrificed and after dissection, sperms were collected from cauda epididymis, and their parameters, including count and morphology were evaluated. Testis samples were transferred into formalin and stained with hematoxylin-eosin and Sudan Black B. Released spermatozoa were used to analyze sperm parameters such as sperm number and morphology. Data were analyzed using one-way ANOVA and post hoc Tukey test. Significance level was considered p≤0/05.
    Results
    In this study, D. sophia caused asignificant decrease in interstitial space (p<0.001) and abnormal sperm (p<0.001). Also, significant increases were observed in testosterone levels (p<0.001), seminiferous tubules, thickness of the epithelium (p<0.05), spermiogenesis index (p<0.001), and sperm count)p<0.001) compared to the diabetic and D. sophia.
    Conclusion
    The results of this research revealed that D. sophia have positive effects in the treatment of destruction effects of diabetes on testis tissue.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Descurainia Sophia, Rats, Testis
  • Javad Shapouri, Marzieh Aghaei*, Akram Heidari, Samaneh Haghighi Pages 34-39
    Background And Objectives
    Congenital hypothyroidism (CH) is one of the most important preventable causes of mental retardation in the world. In the recent years, overtreatment and under treatment episodes are considered as one of the most important causes of neurocognitive developmental disorders in patients with CH, which have been taken into consideration in recent years. The current study aimed to evaluate the frequency of overtreatment, undertreatment and dose of respective drug in these in patient with CH in Qom city.
    Methods
    In a study performed according to the existing data (Routine Data Base Study) in Mirei Clinic of Qom city, 201 medical records and 823 thyroid function tests were extracted from 2006 to 2011. The data were analyzed using independent t- and chi-square tests. The significance level was considered p<0.05.
    Results
    Of 201 patients whose records were complete, respectively, 173 patients (86.07%) and 69 patients (34.3%) had at least one episode of overtreatment and undertreatment. In 151 (87.2%) and 30 (43%) patients, respectively, at least one episode of overtreatment and one episode of undertreatment were reported before 6 months of age. The mean weight and primary T4 in undertreatment patients were significantly higher. There was no significant difference between two sexes in the two groups of overtreatment and undertreatment. 449 (83%) out of 538 overtreatment episodes were in patients who took the treatment dose lower than recommended dose.
    Conclusion
    According to the results of this study, the prevalence of overtreatment and undertreatment in first 6 month of treatment was more common. The highest incidence of overtreatment occurred with lower than recommended dose. Also, the weight and primary T4 can be a guide for adjustment of drug doses in patients with CH.
    Keywords: Hypothyroidism, Congenital Hypothyroidism, Therapeutics
  • Vajihe Biniaz, Ali Tayebi*, Mahdi Sadeghi Shermeh, Abbas Ebadi, Eghlim Nemati Pages 40-47
    Background And Objectives
    Anemia is one of the common complications of chronic renal failure and vitamin C can improve anemia through releasing iron from ferritin and its transfer from the reticuloendothelial system to transferrin. This study was performed with the objective of evaluating the effect of vitamin C supplementation on serum levels of hemoglobin, hematocrit, and ferritin in hemodialysis patients.
    Methods
    In a double-blind clinical trial, 178 patients with chronic renal failure were randomly divided into three groups of intervention, control, and witness. In the intervention group, 250 mg vitamin C, 250 mg of vitamin C was injected intravenously at the end of each hemodialysis session three times a week for 8 weeks. In the witness group, same amount of placebo saline was injected at the same time, and no intervention was performed in the control group. Laboratory parameters, including serum levels of hemoglobin, hematocrit, and ferritin were measured at the beginning and end of the intervention. Data analysis was performed by Chi-square and one-way ANOVA. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    There were significant differences in serum levels of hemoglobin and hematocrit in the intervention group,but, the changes of the serum level of ferritinwere not significant in any of the groups.
    Conclusion
    The results of this study showed that vitamin C supplementation in hemodialysis patients can significantly increase the meanserum levels of hemoglobin and hematocrit, however, it cannot significantly change the serum ferritin level.
    Keywords: Renal Insufficiency, Chronic, Renal Dialysis, Anemia, Hemoglobins, Ascorbic Acid, A Randomized Clinical Trial
  • Ali Nabi, Mohammad Ali Khalili *, Iman Halvaei Pages 48-53
    Background And Objectives
    One of the most important factors that cause infertility in men is urogenital infections. In most cases, these infections cause impairment in parameters, (such as sperm count, motility, viability, and morphology) and sperm function, and also induction of inflammation in epididymis and prostate gland is occurred. Therefore, the identification of bacterial species causing infection and administration of appropriate antibiotic therapy can result in improvement of sperm parameters and consequently fertility. This study was performed with the purpose of determining the frequency of bacterial infection of seminal fluid in infertile men with unknown etiology.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, seminal fluid of 65 infertile men with unknown cause referred to Yazd Institute for Reproductive Sciences, were studied. At first, seminal fluid analysis was performed according to WHO guideline. Then, blood agar and EMB (eosin methylene blue) culture media were used for detection of bacterial infection. in semen. Supplementary microbial tests were used to detect bacterial species. Pearson correlation test was used to determine the correlation between sperm parameters, between the two groups with and without infection. Significance level was considered less than 0.05.
    Results
    In this study, 40 specimens had bacterial infection. Seven different bacterial species were detected in these specimens, of which the staphylococcus aureus had the highest incidence, 16.9%, and pseudomonas and enterococcus had the lowest incidence, 1.5%.
    Conclusion
    According to the high incidence of seminal infection in infertile men, use of microbial tests for infertile men with unknown etiology and attempting to treat urogenital infection are suggested.
    Keywords: Semen, Bacterial Infections, Infertility
  • Zohreh Zekrizadeh*, Farah Farokhy Pages 54-62
    Background And Objectives
    Renal tissue is always susceptible to damage due to its determinant role in filtration and direct exposure to drugs. In this research, the effect of hydroalcoholic extract of ginger on the kidney tissue of epileptic rats treated with Lamotrigine, was investigated.
    Methods
    In this study, 48 female rats were divided into 8 groups of 6 each. Two groups of rats were considered as control, one of which received normal water and food, and the second positive control group received lamotrigine orally at a dose of 10mg/kg daily. After epilepsy induction by the intraperitoneal injection of 40mg/kg pentylenetetrazole, the treatment group was divided into 5 groups of ginger treatment (50 and 100mg/kg) and lamotrigine. After 4 weeks, rats were anesthetized and after blood sampling and their kidney was removed and assessed by light microscopy (LM) after tissue sectioning and periodic acid-Schiff-staining. Data analysis was performed using ANOVA and post-hoc Tukey test. p<0.05 was considered to be significant.
    Results
    The mean values of creatinine, urea, triglyceride, and total cholesterol significantly increased in epileptic rats and epilepteic rats treated with lamotrigine (p<0.05), and glumerolar and tubular epithelium shrinking was observed. Whereas, these parameters were significantly improved (p<0.05) in the rats treated with hydroalcohlic extract of ginger.
    Conclusion
    The results of this study showed that hydroalcohlic extract of ginger together with antiepileptic drug lamotrigine has protective effect on kidney tissue.
    Keywords: Epilepsy, Ginger, Lamotrigine, Kidney, Rats
  • Fatemeh Rezaei, Abedin Saghafipour *, Nazanin Zia Sheikholeslami, Moharam Karami Jooshi Pages 63-67
    Background And Objectives
    Hydatid cyst is one of the parasitic zoonotic diseases in Iran and the world, and a significant percentage of hospital beds are annually allocated to these patients. This study aimed to determine the epidemiological status of hydatid cyst in hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences during a 12-year period.
    Methods
    In this descriptive–analytic study, the medical records of all patients with hydatid cyst who underwent surgery in hospitals of Qom University of Medical Sciences from 2002 to 2013, were investigated. The demographical and clinical data were extracted from patients’ records. Data analysis was performed using chi square test.
    Results
    The number of patients during this period was 82. The mean age of patients was 38.80±17.20 (min=8 and max=69). 57.3% of the patients were female and 42.7% were male. The highest percentage of hydatid cyst was seen in menin the age group of 31-40 years (37.15%), and in women, in the age group of 21-31 (25.53%) were in the age group 21-30 years old. Frequency of the disease among housewives (51.3%) was higher than other occupational groups. Most of the patients (90%) lived in urban areas. Liver infection was seen in 74.3% of the patients.
    Conclusion
    Considering that the highest frequency of the disease was reported in economically active age group and that housewives are more at risk for this disease, therefore training programs for the prevention and control of the disease appears to be essential for target groups.
    Keywords: Echinococcosis, Epidemiology, Qom, Iran
  • Ramesh Ahmadi, Maryam Khoshsokhan, Zeinab Sadat Tabatabaeifar* Pages 68-73
    Background And Objectives
    Diabetes mellitus (DM) is a disorder of insulin secretion and characterized by increased blood sugar and is diagnosed by the presence of hyperglycemia. Administration of insulin and some other hypoglycemic agents are base of the treatment of diabetes, which due to side-effects of insulin, more attention has been given to herbal medicine. This study was carried out with the purpose of determining the effect of marshmallow root on decrease of blood sugar in diabetic rats.
    Methods
    In this study, 36 mature rats with mean weight of 180-250g were divided into six 6-rat groups. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of 40mg/kg.bw streptozotocin to the animals. The extract was injected intraperitoneally to the rats at a dose of 200mg/kg of during 6 weeks. Also, the effect of glibenclamide was compared with that of marshmallow root for 40 days. Data were analyzed by mixed one-way ANOVA (repeated measurements in independent groups).
    Results
    In this investigation, blood glucose level in the group treated with the extract had no significant difference as compared to the group treated with glibanclamide (at a dose of 0.5mg/kg).
    Conclusion
    According to the results of this study, hydroalcoholic extract of Althea root has hypoglycemic effects on the diabetized rats, which this effect is exerted by important compounds exist in Althea root, such as pectin, antocianine, cyanidine, and dioxybenzoic acid.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Althea officinalis Root, Glibenclamide, Glyburide, Rats
  • Narges Khaleghi, Labaneh Latifi, Khadijeh Alipour Nodoushan* Pages 74-80
    Background And Objectives
    Regarding the important role and position of journals in presentation of the most up-to-date scholarly information, the scientific and meticulous evaluation of such sources is very essential. Te present research was carried out to determine the citation status in the articles of the Journal of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    This research, as a descriptive-survey study, aimed to determine citation status of articles published in the Journal of Qom University of Medical Sciences using citation analysis during 2007-2013.
    Results
    In this study, the exploration of articles and bibliographic information (citations) of the articles of 24 issuesof the Journal of Qom University of Medical Sciences were investigated. One thousand and thirty-ninepersonstook part in writing 254 articles during 2007-2013. Most of the articles were written by co-authors,in the form of collaboration of 2,3, or 4 authors, and only 4 articles had been written as single author. Women significantly (40%) contributed to writing the papers. The most cited sources were related to data sources published during 2005 to 2009 (33.1%), and most of the citations were to journals (85.4%) and then to books. Most of the citations were to Latin sources (93.3%). The highest academic ranking order of the authors was assistant professor and then Master degree. The most referred Latin journal was “The New England Journal of Medicine” and the most referred Persian journal was “Journal of Shahid Beheshti University of Medical Sciences”.
    Conclusion
    Considering that in this study, most of the citations were to journals, therefore, it is necessary to provide researchers with easy access to core and most cited journals in medicine and other related fields through valid databases. Also, it is essential that university library attempttoprovide data needs of researchers and faculty members, and also officials should try to equip the libraries with up-to-date sources.
    Keywords: Citation Analysis, Journal of Qom University of Medical Sciences, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran