فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 35، 1393)

  • ویژه نامه طب سنتی
  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله پژوهشی
  • امینه بیرامی میاوقی*، فرح فرخی صفحات 2-11
    زمینه و هدف
    پروستادین یک داروی شیمیایی است که اغلب برای خاتمه بارداری از آن استفاده می شود. در طب سنتی نیز از گیاه پنیرک در سقط درمانی استفاده می کنند. در این مطالعه، اثرات عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک و پروستادین بر بافت کبد موش های رت بررسی و مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق، 24 سر موش رت ماده به طور تصادفی به 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند: گروه اول به عنوان کنترل در نظر گرفته شدند و رژیم (آب وغذای) معمولی دریافت کردند؛گروه دوم عصاره پنیرک (با دوز200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) دریافت کردند؛ گروه سوم عصاره پنیرک را (با دوز500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه چهارم پروستادین را (بادوز2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. پس از 18 روز تیمار، موش ها بیهوش شده و بعد از خونگیری جهت انجام آزمایشهای بیوشیمیایی، کبد آنها جدا گردید. مقاطع بافتی تهیه شده پس از رنگ آمیزی با H&E، به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی آنزیم های ALT، AST، LDL، تری گلیسرید و کلسترول در گروه های دریافت کننده پنیرک، کاهش معنی دار (0/05>p) و در گروه دریافت کننده پروستادین، افزایش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل نشان داد. در مقاطع بافتی کبد در گروه تیمارشده با پروستادین، نکروز کبدی مشاهده گردید، ولی در گروه های تیمارشده با پنیرک نکروزی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، عصاره پنیرک کبد برخلاف پروستادین، اثر محافظتی داشته و بدون آسیب رسانی جدی به کبد، از نکروز کبدی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: گیاه پنیرک، پروستادین، کبد، موش ها
  • سمیه صدرفضلایی، فرح فرخی فرشته خانشی* صفحات 12-19
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک، از شایع ترین اختلالات غدد درون ریز است که در 10-5% زنان در سنین باروری دیده می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر متفورمین و رازیانه بر بافت رحمی و غلظت سرمی هورمون های استروژن و پروژسترون در رت های مبتلا به تخمدان پلی کیستیک انجام شد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر 40 سر موش ماده به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند: 1- گروه کنترل (C)، دریافت کننده آب و غذای معمولی؛ 2- گروه سندرم تخمدان پلی کیستیک (P)، القای سندرم تخمدان پلی کیستیک با تزریق عضلانی استرادیول والرایت (به میزان 4 میلی گرم بر کیلوگرم در وزن بدن)؛ 3- گروه سندرم تخمدان پلی کیستیک – رازیانه 1 (P+F1)، تیمار با رازیانه (دوز 150 میلی گرم بر کیلوگرم در وزن بدن) پس از القای سندرم تخمدان پلی کیستیک؛ 4- گروه سندرم تخمدان پلی کیستیک – رازیانه 2(P+F2)، تیمار با رازیانه (دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم در وزن بدن) پس از القای سندرم تخمدان پلی کیستیک؛ 5- گروه سندرم تخمدان پلی کیستیک – متفورمین(P+M)، تیمار با متفورمین (دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم در وزن بدن).
    پس از طی دوره تیمار 63 روزه، خون تمامی موش ها جهت آنالیز بیوشیمیایی و بافت رحمی آنها جهت مطالعات بافتی برداشته شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری واریانس یک طرفه، توکی، Post Hoc تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05≥p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد رازیانه باعث کاهش هورمون استروژن، ضخامت بافت پوششی رحم رت های گروه PCOS، افزایش هورمون پروژسترون و ضخامت آندومتر رحمی می شود (0/05≥p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، رازیانه می تواند دارای اثر حفاظتی بر بافت رحمی رت های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد.
    کلیدواژگان: رت ماده، رازیانه، سندرم تخمدان پلی کیستیک، رحم
  • شکری حمزه*، فرح فرخی، رضا حیدری، رامین مناف فر صفحات 20-26
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس، شایع ترین بیماری آندوکرین است و به گروهی از اختلالات متابولیکی همراه با افزایش قند خون (هیپرگلیسمی) گفته می شود که با نقص ترشح، عملکرد انسولین و یا هر دو مشخصه همراه است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر عصاره هیدروالکلی ریشه ریواس بر قند و تغییرات هیستوپاتولوژیکی پانکراس در رت های دیابتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 24 رت ماده به 4 گروه تقسیم شدند. یک گروه به عنوان گروه کنترل سالم که نرمال سالین دریافت کردند و 3 گروه دیگر پس از القای دیابت، یک گروه نرمال سالین را به صورت گاواژ دریافت کردند، گروه بعدی عصاره ریشه ریواس را (با دوز 150 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کردند و به گروه آخر گلی بنکلامید (با دوز 0/6 میلی گرم بر کیلوگرم) داده شد. القای دیابت به وسیله الوکسان (با دوز 120 میلی گرم بر کیلوگرم) به روشIP انجام شد. پس از 4 هفته تیمار، موش ها آسان کشی شده و خونگیری انجام گرفت. در ادامه، میزان قند خون و فاکتورهای بیوشیمیایی اندازه گیری شد. سپس بافت پانکراس جدا و پس از تثبیت و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین - ائوزین به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میزان گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید و افزایش وزن در رت های تیمارشده با عصاره ریشه ریواس نسبت به گروه کنترل دیابتی، کاهش معنی داری یافت (p<0.05). همچنین عصاره ریشه ریواس باعث افزایش قطر جزایر لانگرهانس در مقایسه با گروه دیابتی شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، ریشه ریواس دارای اثرات هیپوگلیسمیک بوده و در درمان دیابت موثر می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت ملتیوس، ریواس، آلوکسان، پانکراس
  • محسن خلیلی نجف آبادی، محسن ناصری*، مجید اصغری، عباس طالبی مزرعه شاهی، پروانه محسنی مقدم، سیدعباس هاشمی نژاد، فاطمه عمادی، زهرا برارپور، فریبا انصاری صفحات 27-33
    زمینه و هدف
    التهاب، پاسخ محافظتی میزبان در برابر عوامل مهاجم خارجی و بافت نکروزی است که می تواند باعث آسیب های بافتی شود. در تحقیق حاضر اثر ضدالتهابی پماد مرهم مفاصل]شامل گیاهان بابونه و ابوخلسا (هواچوبه)[، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه 72 سر موش صحرایی نر به سه گروه شامل: کنترل، التهاب، التهاب- درمان تقسیم شدند. برای ایجاد التهاب، از تزریق فرمالین به کف پای حیوان، تزریق گزیلن به گوش و اسید استیک به داخل صفاق استفاده شد. برای ارزیابی میزان التهاب؛ میزان نشت ایوانس بلو بعد از تزریق از طریق قلب به داخل قطعات پا، گوش و مایع صفاق اندازه گیری شد. در مورد ارزیابی میزان التهاب پا، از روش اندازه گیری قطر پا استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تکمیلی توکی انجام گرفت. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در بررسی التهاب پا، مقایسه میانگین جذب نوری ایوانس بلو در گروه التهاب - درمان (0.046±0.0048) نسبت به گروه التهاب (0.084±0.0032)، تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0p<). علاوه بر این، مقایسه میانگین تغییرات قطر پا در گروه التهاب - درمان (0.0771±0.015) نسبت به گروه التهاب (0.1503±0.017)، دارای تفاوت معنی داری بود (p<0.05). در التهاب صفاق نیز میانگین جذب نوری ایوانس بلو در گروه التهاب - درمان (0.186±0.019) نسبت به گروه التهاب (0.237±0.029)، به طور معنی داری کمتر بود (p<0.05). در التهاب گوش، مصرف مرهم باعث کاهش در التهاب نشد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، استفاده موضعی مرهم مفاصل، باعث کاهش التهاب در پای موش می شود. علاوه بر این، جذب سیستمیک آن نیز التهاب صفاق را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: التهاب، ابوخلسا، بابونه، فرمالین، گزیلن، اسید استیک
  • مریم حیدری سورشجانی*، سیدعلی مرتضوی، فریده طباطبایی یزدی، فخری شهیدی صفحات 34-41
    زمینه و هدف
    افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در اثر مصرف دارو های ضدمیکروبی، همچنین عوارض جانبی و اثرات سوءمتفاوت آنها باعث شده است در سالهای اخیر بررسی گیا هان دارویی به منظور کشف منابع جدید دارویی علیه عفونت های باکتریایی مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه با هدف تعیین اثر ضدمیکروبی عصاره های آبی و اتانولی برگ کرفس کوهی علیه(Enterococcus faecalis (PTTC 1609 و(Salmonella typhi (PTTC 1349 انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی، فعالیت ضدباکتریایی عصاره ها با استفاده از روش پخش عصاره در سطح محیط کشت و روش انتشار در آگار به کمک دیسک بررسی شد. حداقل غلظت مهارگنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) نیز به روش رقت لوله ای تعیین گردید. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    یافته ها
    در روش انتشار در آگار، همه غلظت های عصاره اتانولی بر انتروکوکوس فکالیس اثر بازدارندگی داشت. MIC عصاره های آبی و اتانولی برای انتروکوکوس فکالیس به ترتیب 32 و 16 میلی گرم بر میلی لیتر و برای سالمونلا تیفی به ترتیب 64 و 32 میلی گرم بر میلی لیتر بود.MBC عصاره های آبی و اتانولی برای انتروکوکوس فکالیس به ترتیب 64 و 32 میلی گرم بر میلی لیتر و سالمونلا تیفی به ترتیب برابر 128 و 64 میلی گرم بر میلی لیتر تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد عصاره اتانولی برگ کرفس کوهی در مقایسه با عصاره آبی در شرایط آزمایشگاهی، اثر بازدارندگی بیشتری روی سویه های مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: کرفس کوهی، سالمونلا تیفی، انتروکوکوس فکالیس، عوامل ضدمیکروبی
  • مصطفی کاظمیان منصور آباد، هدی احمری طهران*، احمد کچویی، مریم میری زاده صفحات 42-47
    زمینه و هدف
    طب گیاهی یکی از روش هایی است که در درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات انجام گرفته در ایران حاکی از مصرف بالای گیاهان دارویی است. لذا با توجه به تاثیرات جدی مصرف این گیاهان بر سلامت انسان، مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان و مصرف گیاهان دارویی در دانشجویان دانشگاه های پزشکی و غیرپزشکی قم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 360 دانشجو از دو دانشگاه علوم پزشکی قم و دانشگاه قم (180 نفر از هر دانشگاه) از طریق نمونه گیری مرحله ای تصادفی شده انتخاب شدند. ابزار بررسی، یک پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان مصرف داروهای گیاهی در بین دانشجویان مورد بررسی، 75/3% بود که در این میان، میزان استفاده در دانشجویان غیرپزشکی 59/7% و در دانشجویان علوم پزشکی 40/3% گزارش شد، این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (0/001=p). همچنین بیشترین موارد استفاده (90/4%) در درمان بیماری ها بود که از این نظر مصرف در دانشجویان پزشکی با 2/97% در مقایسه با دانشجویان دانشگاه قم با 85/8%، به صورت معنی داری بیشتر بود (0/005 = p).
    نتیجه گیری
    با توجه به مصرف گسترده داروهای گیاهی توسط دانشجویان، لازم است توجه بیشتری به نقش آموزش مداوم و ارتقای فرهنگ مصرف داروهای گیاهی در میان دانشجویان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، دانشجویان، قم، ایران
  • لاله هریزچی*، فرح فرخی صفحات 48-56
    زمینه و هدف
    یکی از وظایف اصلی کبد در بدن، سم زدایی داروها می باشد. در این مطالعه اثر عصاره بادرنجبویه بر بافت کبد در موش های مدل کیندلینگ مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق، 48 سر موش صحرایی ماده به طور تصادفی به 8 گروه 6 تایی تقسیم شدند. دو گروه از موش ها به عنوان کنترل سالم در نظر گرفته شدند که یک گروه آب و غذای معمولی دریافت کردند و گروه دوم لاموتریژین را (با دوز10میلی گرم بر کیلوگرم در روز) به صورت خوراکی دریافت کردند. گروه تیمار پس از القای صرع به وسیله پنتیلن تترازول (PTZ) (با دوز 40میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت تزریق داخل صفاقی به 5 گروه تقسیم شدند. یک گروه از موش های صرعی با آب و غذای معمولی تیمار شدند (کنترل - شم) و گروه صرعی دوم به وسیله لاموتریژین (10 میلی گرم بر کیلوگرم) تیمار شدند. گروه صرعی سوم و چهارم با عصاره بادرنجبویه (دوز 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم) تیمار شدند. گروه صرعی پنجم وششم تواما لاموتریژین و بادرنجبویه را دریافت کردند. پس از 4 هفته تیمار، موش ها بیهوش شده و پس از خونگیری، جهت انجام آزمایشهای بیوشیمیایی، کبد آنها جدا گردید. در ادامه، بعد از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین - ائوزین لامها به وسیله میکروسکوپ نوری بررسی شدند. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه تیمارشده با عصاره، کاهش معنی داری در آنزیم های کبدی، تری گلیسرید و کلسترول مشاهده گردید (0/05>p). همچنین ضایعات بافتی کبد در مقایسه با موش های صرعی و تیمارشده با لاموتریژین بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره بادرنجبویه، کبد را در برابر آسیب های ناشی از لاموتریژین محافظت می کند.
    کلیدواژگان: صرع، بادرنجبویه، کبد، لاموتریژین، پنتیلن تترازول
  • عارفه نقش*، مریم محمدی سیچانی، لیلا امجد صفحات 57-64
    زمینه و هدف
    امروزه، در طب سنتی از گیاهان به علت داشتن فعالیت ضدمیکروبی جهت درمان برخی از بیماری ها استفاده می شود. مشکلات موجود در درمان عفونت های ناشی از سویه های مقاوم میکروبی عاملی برای بررسی دقیق تر داروهای گیاهی است. هدف از این تحقیق تعیین اثر ضدباکتریایی اسانس گل های گیاه Artemisia deserti بر تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه اثر ضدباکتریایی اسانس گل های گیاه Artemisia deserti بر سویه های باکتریایی استاندارد شامل استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس، اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا بررسی شد. فعالیت ضدمیکروبی و تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) اسانس به دو روش انتشار چاهک و تکنیک میکرودایلوشن انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی دانکن تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، اسانس گیاه Artemisia deserti مانع رشد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس و اشرشیاکلی شد. قطر هاله عدم رشد برای اسانس گل های Artemisia deserti در محدوده 45-8/3 میلی متر بود. قطر هاله عدم رشد با غلظت اسانس نسبت مستقیم داشت (0/001>p) و پایین ترین میزان MIC، 2/5% گزارش شد. این اسانس بر روی سودوموناس آئروژینوزا تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد اسانس گل های Artemisia deserti بر رشد باکتری های بیماری زا، به ویژه انواع گرم مثبت اثر مهارکنندگی دارد و این اسانس گیاهی می تواند به عنوان ترکیب دارویی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: آرتمیزیا، عوامل ضدباکتریایی، روغن فرار
  • مصطفی کاظمیان منصورآباد *، منصور ابراهیمی، مرضیه زمانی، رضا حیدری فر، حدیث روزمه گیر صفحات 65-72
    زمینه و هدف
    استفاده از درمان های غیرشیمیایی (گیاهان دارویی)، رویکرد جدیدی در کنترل بیماری دیابت است. این مطالعه با هدف تعیین اثر عصاره هیدروالکلی ترکیبی گیاهان دارویی موثر جهت درمان دیابت در موش های صحرایی نر سالم و دیابتی شده، و مقایسه این اثر با تاثیر داروی گلی بنکلامید انجام شد.
    روش بررسی
    36 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی در شش گروه تقسیم شدند: کنترل سالم (NC) و دیابتی (DC)، دیابتی دریافت کننده گلی بنکلامید (600 میکروگرم بر کیلوگرم)، دیابتی دریافت کننده دوز0/2 (D0.2) و 0/4 (D0.4) گرم بر کیلوگرم و سالم دریافت کننده دوز 0/2 (N0.2) گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه. القای دیابت با تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین تک دوز 60 میلی گرم بر کیلوگرم انجام شد. میزان گلوکز و وزن پس از تزریق استرپتوزوتوسین و 4 هفته گاواژ و سطح انسولین تنها در انتهای هفته پنجم اندازه گیری شد.
    داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری،p<0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سطح گلوکز خون در گروه D0.2 از هفته سوم تا پنجم، کاهش معنی داری (005/0p<) نسبت به DC نشان داد، ولی این نسبت کاهشی در گروه D0.4 تنها طی هفته آخر، به صورت معنی دار (p<0.01) مشاهده گردید. در گروه DG در مقایسه با DC، طی هفته های سوم (p<0.005)، چهارم و پنجم (0/001=p)، سطح گلوکز کاهش یافت. هیچ تغییری در مورد سطح انسولین در گروه های تحت تیمار با عصاره دیده نشد (p<0.05 در D0.2 و D0.4 با DC)، اما در گروه DG نسبت به DC، افزایش معنی داری (p<0.05) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    عصاره ترکیبی مورد بررسی، دارای اثرات کاهنده قند خون در حیوانات دیابتی شده می باشد که این ترکیب در دوز پایین تر تاثیر بهتری دارد، اما مکانیسم این تاثیرات از طریق افزایش سطح انسولین صورت نمی گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، گلوکز، صبر زرد، کرفس، هویج فرنگی، خرزهره، کور، انسولین
  • مهرداد نشاط قراملکی*، داریوش مهاجری صفحات 73-84
    زمینه و هدف
    داروی ضد سل ریفامپین، برای کبد سمی است. این مطالعه با هدف تعیین اثرات پیشگیرانه عصاره سیاه دانه (Nigella sativa Linn) از سمیت کبدی ریفامپین در موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 40 سر موش صحرایی نر ویستار به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند: 1- گروه شاهد؛ 2- گروه داروی سمی؛ 3- گروه شاهد مثبت و 4- گروه تحت درمان با عصاره که به ترتیب نرمال سالین، ریفامپین (با دوز 500 میلی گرم بر کیلوگرم)، سیلیمارین (با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم) توام با ریفامپین و عصاره الکلی سیاهدانه (دوز 250 میلی گرم بر کیلوگرم) به علاوه ریفامپین را از طریق گاواژ به مدت یک ماه دریافت کردند،. در پایان، سطح سرمی آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، بیلی روبین، آلبومین و پروتئین موش ها اندازه گیری شد. میزان مالون دی آلدئید و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز کبد اندازه گیری شد. آسیب شناسی بافتی جهت ارزیابی درجات مختلف آسیب کبد انجام گرفت. گروه ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مقایسه شدند.
    یافته ها
    سیلیمارین و عصاره سیاهدانه به طور معنی داری میزان سرمی آنزیم های شاخص عملکرد کبد، بیلی روبین و میزان مالون دی آلدئید کبد را کاهش و سطوح آلبومین، پروتئین سرم و سطوح کبدی آنزیم های آنتی اکسیدانی را در موش های تیمارشده با ریفامپین افزایش داد (0/01>p). در آسیب شناسی بافتی، سیلیمارین و عصاره سیاهدانه، آسیب ناشی از ریفامپین را بهبود بخشید. نتایج هیستوپاتولوژی با یافته های بیوشیمیایی هم راستا بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، عصاره سیاهدانه با خواص آنتی اکسیدانی، کبد را در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از ریفامپین محافظت می کند.
    کلیدواژگان: سیاهدانه، ریفامپین، کبد، آنتی اکسیدان ها، موش صحرایی
  • احسان کریمی، جواد غلامی، پیمان رضایی، محسن مزیدی* صفحات 85-92
    زمینه و هدف
    تخم گشنیز به عنوان یک داروی سنتی برای درمان بیماران دیابتی و کلسترولی استفاده می شود.این مطالعه با هدف تعیین اثر خوراکی عصاره تخم گیاه گشنیز بر سطح گلوکز خون، پروفایل لیپیدی و سطح استرس اکسیداتیو در موش های صحرایی دیابتی شده تجربی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، چهار گروه 15 تایی موش صحرایی نر به گروه های کنترل؛ سالم تحت تیمار با عصاره تخم گشنیز؛ دیابتی و دیابتی تحت درمان با عصاره تخم گشنیز تقسیم شدند. قند خون بالای 300 میلی گرم در دسی لیتر به عنوان شاخص دیابتی شدن در نظر گرفته شد. شاخص های استرس اکسیداتیو شامل: سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، مالون دی آلدهید، کاتالازو شاخص های لیپیدی مشتمل بر: تری گلیسریدها، کلسترول تام، LDL، HDL، قند خون و وزن موش در طی مطالعه اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون های واریانس یک طرفه، واریانس اندازه های مکرر و دانکن تجزیه و تحلیل شدند، سطح معنی داری، 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این بررسی مقدار سرمی گلوکز، پروفایل لیپیدی (p<0.001) و سطح استرس اکسیداتیو(001/0p<)، به طور معنی داری تحت تاثیر مصرف خوراکی عصاره تخم گیاه گشنیز قرار گرفتند.بین موش های سالم تغذیه شده با عصاره تخم گشنیز و موش های گروه دیابتیک همراه با درمان در ارتباط با کاتالاز، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. درمان موش های دیابتی شده با عصاره تخم گشنیز، تمام فراسنجه های اکسیداتیو را در مقایسه با موش های دیابتی شده که تحت درمان قرار نگرفته بودند، بهبود بخشید.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، تجویز خوراکی عصاره تخم گیاه گشنیز در موش های صحرایی دیابتی شده تجربی می تواند باعث بهبود اختلالات قند خون، پروفایل لیپیدی و شاخص های استرس اکسیداتیو شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، پروفایل لیپیدی، قند خون، استرس اکسیداتیو، گشنیز
  • آزیتا فشارکی نیا* صفحات 93-98
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر استفاده از گیاهان دارویی در کشورهای مختلف دنیا افزایش یافته است. در این مطالعه استفاده از گیاهان دارویی در کودکان و عوامل مرتبط با آن در شهر بیرجند مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی در طی 5 ماه از اردیبهشت ماه لغایت شهریور ماه سال 1392 روی 600 نفر از مادران مراجعه کننده به بیمارستان ولی عصر شهر بیرجند از طریق مصاحبه شفاهی و تکمیل پرسشنامه انجام شد. اطلاعات با استفاده از آزمون آماری مربع کای دو و فیشر تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، p≤0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 44/5% از مادران طی یک سال گذشته حداقل یک بار از گیاهان دارویی برای کودکان خود استفاده کرده بودند. بین فراوانی نسبی استفاده از گیاهان دارویی در کودکان با سن مادر (40 - 25سالگی)، سطح تحصیلات (بیسواد و ابتدایی) و محل زندگی (روستا)، ارتباط معنی داری وجود داشت. بیشترین گیاهان دارویی مورد استفاده شامل: نعناع (34/1%)، آویشن (30%) و کلپوره (13/5%) بود. بیشترین موارد استفاده این گیاهان در درمان درد کولیکی شکم (45/7%)، سرماخوردگی (30/7%) و اسهال (12/4%) گزارش شد. بیشترین منبع توصیه به مادران جهت استفاده از این گیاهان، همسایه ها و دوستان بودند. پزشکان جزء منبع اطلاعاتی نبودند. 57/1% مادران (از 259 نفر) به پزشک معالج راجع به مصرف داروی گیاهی اطلاع داده بودند. 97/6% مادران (از 336 نفر) معتقد بودند که مصرف داروی گیاهی عوارض جانبی ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، توصیه می شود به پزشکان اطلاعات ضروری راجع به گیاهان دارویی آموزش داده شود، راجع به استفاده از این گیاهان برای کودکان، به عنوان قسمتی از شرح حال معمول پزشکان از والدین سوال گردد. همچنین اطلاع رسانی به والدین راجع به مصرف درست گیاهان دارویی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، کودک، طب مکمل
  • علی زارعی، سعید چنگیزی آشتیانی*، سهیلا طاهری صفحات 99-109
    امروزه، تنوع بیماری ها و محدودیت تعداد داروهای شیمیایی، عوارض جانبی، تحمل دارویی و هزینه های اقتصادی سنگین تهیه آنها؛ ضرورت توجه به طب سنتی و گیاهان دارویی را دو چندان کرده است. از جمله گیاهانی که در طب سنتی و طب نوین مورد توجه قرار گرفته است، گیاه خرفه با نام علمی Portulaca Oleracea متعلق به خانواده Oleracea می باشد. هدف ازاین مطالعه مروری گذرا بر روی اثرات عصاره گیاه بر عملکرد کبد، سیستم تولیدمثل، چربی خون، همچنین مطالعه خواص ضددردی، ضداضطرابی و آنتی اکسیدانی این گیاه است. گیاه خرفه به علت داشتن گنجینه بزرگی از مواد مفید از جمله عناصر معدنی، انتقال دهنده های عصبی، اسیدهای ارگانیک و نیز توانایی آنتی اکسیدانی زیاد می تواند به هنگام مصرف، نقش قابل توجهی در تغییرات ایجادشده در هومئوستازی بدن ایجاد کند.
    در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از کلید واژه های مناسب و جستجوی وسیع الکترونیکی و دسترسی به منابع معتبر، به نقش و تاثیرگذاری عصاره گیاه خرفه در بافت های مختلف بدن پرداخته شود. نتایج نشان داده است عصاره این گیاه باعث تغییرات قابل توجهی در ابعاد متعدد ارگان های مختلف بدن می شود. از آنجاکه این مطالعات گسترده و پراکنده می باشد و زوایای مختلف آنها نیز تاکنون به خوبی مشخص نشده است، لذا توصیه می گردد تحقیقات گسترده تر و متمرکزتری در این حوزه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کبد، کلسترول، آنتی اکسیدان، تولیدمثل، خرفه
|
  • Amineh Beyrami Miavaghi*, Farah Farokhi Pages 2-11
    Background And Objectives
    Prostodin is a chemical drug، which is often used for pregnancy termination. In traditional medicine، Malva neglecta is used for abortion. In this study، the effects of hydroalcohlic extract of Malva neglecta and prostodin on the liver tissue of female rats were investigated and compared.
    Methods
    In this research، 24 female rats were randomly divided into 4 groups of 6 each as follows: The first group was considered as control، which received normal diet (food and water); the second group received extract of Malva neglecta (at a dose of 200mg/kg. bw); the third group received extract of Malva neglecta (500mg/kg. bw) orally; and the fourth group received prostodin (2mg/kg. bw) via intraperitoneal injection. After 18 days of treatment، the rats were anesthetized and their liver was removed for biochemical analysis after cupping. The prepared tissue sections were studied using light microscopy after H&E staining. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey’s test. The significance level was considered p<0. 05.
    Results
    The serum levels of ALT، AST، LDL، triglyceride، and cholesterol significantly decreased (p<0. 05) in the groups received Malva neglecta and significantly increased in the group received prostodin، compared to the control group. Liver necrosis was observed in liver tissue sections from the group treated with prostodin، but no liver necrosis was observed in the groups treated with Malva neglecta.
    Conclusion
    According to the findings of this study، extract of Malva neglecta، in contrast to prostodin، has protective effect and prevents hepatic necrosis without serious damage to the liver.
    Keywords: Malva Neglecta, Prostodin, Liver, Rats
  • Somayeh Sadr Fozalaee, Farah Farokhi, Fereshteh Khaneshi* Pages 12-19
    Background And Objectives
    Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine disorders, which is seen in 5-10% of women in the reproductive age. The aim of this study was to determine the effect of metformin and fennel on uterine tissue and serum concentrations of estrogen and progesterone hormones in PCOS rats.
    Methods
    In the present study, a total of 40 female rats were divided into five groups of 8 animals each: 1) Control group (C) that received normal food and water, 2) PCOS group (P), in which PCOS was induced by intramuscular injection of estradiol valerate (4mg/kg.bw), 3) PCOS+fennel 1 group (P+F1) that was treated with fennel (150mg/kg.bw) after induction of PCOS, 4) PCOS+fennel 2 group (P+F2) that were treated with fennel (100mg/kg.bw) after induction of PCOS, and 5) PCOS+metformin group (P+M) that were treated with metformin (100mg/kg.bw). At the end of the 63-day treatment period, blood samples for biochemichal analysis and uterine tissue for histological studies were taken from all rats. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s post hoc tests.
    Results
    The findings of this study showed that fennel causes decrease in serum estrogen hormone and thickness of uterine epithelial tissue in PCOS rats and increases serum progesterone hormone and uterine endometrial thickness (p≤0/05).
    Conclusion
    According to the results of this study, fennel could have protective effects on uterine tissue in PCOS rats.
    Keywords: Rats, Foeniculum, Polycystic Ovary Syndrome, Uterus
  • Shokri Hamzeh*, Farah Farokhi, Reze Heidari, Ramin Manaffar Pages 20-26
    Background And Objectives
    Diabetes mellitus is the most common endocrine disease and refers to a group of metabolic abnormalities associated with hyperglycemia, which is characterized by defects in insulin, insulin function, or both. Rhubarb is used in traditional medicine of China for various diseases including diabetes and high blood pressure and also as a laxative. This study was conducted with the purpose of determining the effect of hydroalcoholic extract of rhubarb root on glucose and histopathological changes in the pancreas of diabetic rats.
    Methods
    In this study, 24 female rats were divided into 4 groups. One group, as a control group, received normal saline. In the other three groups, after induction of diabetes, one group received normal saline, the second group received rhubarb root extract (150mg/kg), and the last group received glibenclamide (at a dose of 0.6mg/kg). Induction of diabetes was performed by alloxan at a dose of 120mg/kg, IP. After 4 weeks of treatment, the rats were euthanized and blood sampling was done. Then, biochemical parameters and blood sugar levels were measured. Pancreases were removed and after fixation and hematoxylin and eosin staining, were studied by light microscope. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey’s test. The significance level was considered p<0.05.
    Results
    In this study, the levels of glucose, cholesterol, triglyceride, and weight gain significantly decreased (p<0.05) in the rats treated with rhubarb root extract, compared to the diabetic control group. Also, rhubarb root extract increased the diameter of Langerhans islets compared to diabetic group (p<0.05).
    Conclusion
    According to the findings of this study, rhubarb root has hypoglycaemic effects and is effective in the treatment of diabetes.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Rheum, Alloxan, Pancreas
  • Mohsen Khalili Najafabadi, Mohsen Naseri*, Majid Asghari, Abbas Talebi Mazrae Shahi, Parvaneh Mohseni Moghaddam, Seyed Abbas Hasheminejad, Fatemeh Emadi, Zahra Bararpour, Fariba Ansari Pages 27-33
    Background And Objectives
    Inflammation is a protective response against invading foreign agents and necrotic tissue, which can cause tissue damage. In this research, anti-inflammatory effect of Marhame-mafasel ointment consisting of Arnebia euchroma L. and Matricaria chamomilla L., was investigated.
    Methods
    In this study, 72 male rats were divided into three groups, including control, inflammation, and inflammation-treatment. For induction of inflammation, injection of formalin into animal’s paw, xylene into ear, and acetic acid into peritoneum, were performed. To assess the degree of inflammation, Evans blue leakage into legs, ears and peritoneal fluid were measured following its injection into heart. To assess the inflammation of the foot, foot diameter measuring method was used. Data analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey's test. The Significance Level Was Considered p<0.05.
    Results
    In the assessment of foot inflammation, the comparison of the mean absorbance of Evans blue in the inflammation-treatment group (0.046±0.0048) showed significant difference from the inflammation group (0.084±0.0032) (p<0.05). Also, the comparison of the mean foot diameter in the inflammation-treatment group (0.0771±0.015) had significant difference from the inflammation group (0.1503±0.017) (p<0.05). In the peritonitis, the mean absorbance of Evans blue in the inflammation-treatment group (0.186±0.019) was significantly lower than the inflammation group (0.237±0.029) (p<0.05). In ear inflammation, the use of Marhame-mafasel ointment caused no reduction in inflammation.
    Conclusion
    Based on the results of this study, application of the Marhame-mafasel ointment decreases inflammation in the rat foot. In addition, its systemic absorption reduces Peritonitis.
    Keywords: Inflammation, Arnebia euchroma L., Matricaria, Formaldehyde, Xylene, Acetic Acid
  • Maryam Heidari Sureshjani*, Seyed Ali Mortazavi, Farideh Tabatabaei Yazdi, Fakhri Shahidi Pages 34-41
    Background And Objectives
    Increased antibiotic resistance as a result of using antimicrobial drugs and also their various adverse effects has caused that in recent years, investigation of medicinal plants be considered for discovering new medicinal resources against bacterial infections. This study was performed with the objective of determining the antimicrobial activity of aqueous and ethanolic extracts of the leaves of Kleussia odoratissima against Enterococcus faecalis (PTTC 1609) and Salmonella typhi (PTTC 1349).
    Methods
    In this experimental study, the antibacterial activity of the extracts was investigated by spreading of the extract on medium surface and disk agar diffusion method. Minimum Inhibitory Concentration (MIC(and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were also determined using tube dilution method. Analysis of the results was carried out by one-way analysis of variance (ANOVA).
    Results
    In agar disk diffusion method, all concentrations of ethanolic extract had inhibitory effect against Enterococcus faecalis. MIC of aqueous and ethanolic extracts for Enterococcus faecalis was 16 and 32mg/ml and for Salmonella typhi was 64 and 32mg/ml, respectively. MBC of aqueous and ethanolic extracts for Enterococcus faecalis was 64 and 32mg/ml and for Salmonella typhi was 128 and 64mg/ml, respectively.
    Conclusion
    The results showed that the ethanolic extract of Kelussia odoratissima leave had higher inhibitory effects on the studied strains, compared to aqueous extracts in vitro.
    Keywords: Kelussia odoratissima, Salmonella typhi, Enterococcus faecalis, Antibacterial Agents
  • Mostafa Kazemian Mansurabad, Hoda Ahmari Tehran*, Ahmad Kachoi, Maryam Mirizadeh Pages 42-47
    Background And Objectives
    Herbal medicine is one of the methods being used in the treatment of diseases. Studies in Iran indicate high use of medicinal plants. Therefore, considering the serious effects of these plants on human health, the present study was performed with the purpose of comparing the frequency of use of medicinal plants in the students of medical and non-medical universities of Qom city in 2012.
    Methods
    In this cross-sectional study, 360 students of Qom University of Medical Sciences and University of Qom (180 students from each University) were selected through stage random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using Mann-whitney and chi-square tests. The significance level was considered p<0.05.
    Results
    The frequency of use of herbal medicines among the studied students was 75.3%, of which the frequency in non-medical students was reported 59.7% and in medical student 40.3%. This difference was statistically significant (p=0.001). Also, the most cases of use (90.4%) was for treatment of diseases, which from this point of view the frequency of use in medical students with 97.2% was significantly higher compared to students of the University of Qom with 85.8% (p=0.005).
    Conclusion
    In light of the extensive use of herbal medicines by students, it is necessary to pay more attention to the role of continuous education and promotion of the culture of the use of herbal medicines in students.
    Keywords: Plants, Medicinal, Students, Qom, Iran
  • Laleh Herizchi*, Farah Farokhi Pages 48-56
    Background And Objectives
    One of the functions of the liver is detoxification of drugs in the body. In this study, the effect of hydroalcohlic extract of Melissa officinalis on liver tissue was investigated in kindled rats.
    Methods
    In this research, 48 female rats were randomly divided into 8 groups of 6 each. Two groups of the rats were considered as healthy control, of which one group received normal diet and the second group received lamotrigine (10mg/kg/day) orally. The treatment group was divided into 5 groups after induction of epilepsy by pentylenetetrazol (PTZ) (at a dose of 40mg/kg/day) through intraperitoneal injection. One group of the epileptic rats was treated with normal diet (control-sham) and the second epileptic group was treated with lamotrigine (10mg/kg/day). The third and fourth epileptic groups were treated with Melissa extract (at doses of 100 and 200mg/kg). The fifth and sixth epileptic groups received lamotrigine and Melissa extract (100 and 200mg/kg) simultaneously. After 4 weeks of treatment, all the rats were anesthetized and after blood-taking, their livers were removed for biochemical analysis. Then, after tissue sectioning and hematoxylin and eosin staining, the slides were studied by light microscope. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s test. The Significance Level Was Considered p<0.05.
    Results
    In the group treated with the extract, a significant decrease was observed in the levels of liver enzymes, triglyceride, and cholesterol (p<0.05). Also, histological lesions of the liver were improved, as compared to the epileptic rats treated with lamotrigine.
    Conclusion
    The results of this study showed that Melissa extract protects the liver against adverse effects of lamotrigine.
    Keywords: Epilepsy, Melissa, Liver, Lamotrigine, PTZ
  • Arefeh Naghsh*, Maryam Mohammadi Sichani, Leila Amjad Pages 57-64
    Background And Objectives
    Today, in traditional medicine, plants are used in treatment of some diseases because of their antimicrobial activity. The problems in treatment of infections caused by resistant microbial strains are a reason for more precise investigation on herbal plants. The aim of this study was to determine antibacterial activity of essential oil of Artemisia deserti flowers against some gram-positive and gram-negative bacteria.
    Methods
    In this study, antibacterial activity of essential oil of Artemisia deserti flowers was investigated against standard strains of Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, and Pseudomonas aeruginosa. Determination of antibacterial activity, Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were performed using well diffusion and microdilution methods, respectively. Data were analyzed using statistical tests, including Duncan's post hoc test and two-way analysis of variance. The Significance Level Was Considered p<0.05.
    Results
    In this study, essential oil of Artemisia deserti flowers inhibited the growth of Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, and Escherichia coli. The diameter of inhibition zone for essential oil of Artemisia deserti flowers was in the range of 8.3 to 45.0mm. The diameter of inhibition zone had a direct relationship with the concentration of essential oil (p<0.001). The lowest MIC was 2.5%. This essential oil had no activity against Pseudomonas aeruginosa.
    Conclusion
    The results of this study indicated that essential oil of Artemisia deserti flowers has inhibitory activity against pathogenic bacteria, especially gram-positive ones, and this herbal essential oil can be useful as a pharmaceutical composition.
    Keywords: Artemisia, Antibacterial agents, Oils, Volatile
  • Mostafa Kazemian Mansurabad*, Mansour Ebrahimi, Marzieh Zamani, Reza Heidarifar, Hadis Rozmehgir Pages 65-72
    Background And Objectives
    Use of non-chemical treatments (medicinal plants) is a novel approach in the treatment of diabetes. This study was conducted with the aim of determining the effect of combined hydroalcoholic extract of medicinal plants on the treatment of diabetes in normal and diabetic male rats and its comparison with the effect of glibenclamide.
    Methods
    Thirty-six male rats were randomly divided into six groups: normal control (NC)، diabetic control (DC)، diabetic rats received the plant extract at a dose of 0. 2g/Kg (D0. 2) and 0. 4g/kg (D0. 4)، and normal rats received 0. 2g/kg plant extract (N0. 2). The induction of diabetes was performed by intraperitoneal injection of a single dose of 60mg/kg of streptozotocin. Glucose level and weight were measured after injection of streptozotocin and 4-week gavage، and the insulin level was measured only at the end of the 5th week. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s test. The significance level was considered to be p<0. 05.
    Results
    The blood glucose level in D0. 2 group was significantly decreased (p<0. 005) from the third to fifth week، as compared to DC group. However، the decrease in D0. 4 group was only significantly observed during the last week of the study (p<0. 01). In the DG group، in comparison with the DC group، the glucose level decreased during the third (p<0. 005)، fourth and fifth weeks (p=0. 001). No changes were observed in the insulin level in groups treated with the extract (p>0. 05 DC vs. D0. 4، D0. 2)، but in DG group، a significant increase (p<0. 05) was observed، as compared with DC group.
    Conclusion
    The studied combined extract of medicinal plants has hypoglycemic effects in diabetic rats، which this combination has better effect in lower doses، but the mechanism of these effects is accomplished through increasing insulin levels.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Glucose, Capparis spinosa L., Nerium oleander L., Aloevera, Daucus carota, Apium graveolens L., Insulin
  • Mehrdad Neshat Gharamaleki*, Daryoush Mohajeri Pages 73-84
    Background And Objectives
    Anti-tuberculosis drug, rifampin, is toxic for liver. This study was conducted to determine the preventive effects of black cumin (Nigella sativa Linn.) extract against rifampin-induced hepatotoxicity in rats.
    Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were randomly divided into 4 equal groups: 1- control group, 2- toxic drug group, 3- positive control group, and 4- extract treatment group, respectively received normal saline, rifampin (at a dose of 500mg/kg), silymarin (at a sose of 50mg/kg) plus rifampin, and ethanolic extract of black cumin (250mg/kg) plus rifampin, daily through gavage for one month. Finally, serum levels of alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, bilirubin, albumin, and protein, were assessed. Malondialdehyde level and activities of liver superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidise, and glutathione reductase, were measured. Histopathological analysis was performed to evaluate the various degrees of liver injury. The groups were compaired using statistical tests of one-way ANOVA and Tukey, s post-test.
    Results
    Silymarin and black cumin extract significantly decreased the serum levels of liver function biomarkers, bilirubin, and malondialdehyde and increased the serum levels of albumin and protein and the levels of liver antioxidant enzymes in the rats treated with rifampin (p<0.01). Histopathologically, silymarin and black cumin extract improved the rifampin-induced hepatic injury. Histopathological results were consistent with biochemical findings.
    Conclusion
    Accordind to the results of this study, black cumin extract with antioxidant properties, protects liver tissue against rifampin-induced oxidative damage.
    Keywords: Nigella sativa, Rifampin, Liver, Antioxidants, Oxidative Stress, Rats
  • Ehsan Karimi, Javad Gholami, Peyman Rezaei, Mohsen Mazidi Pages 85-92
    Background And Objectives
    Coriandrum Sativum seeds are used as a traditional drug for the treatment of high-cholesterol and diabetic patients. This study aimed to determine the effect of oral administration of coriander seeds extract on the levels of blood glucose, lipid profile, and oxidative stress in experimental diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, four groups of 15 male rats were divided into groups of normal control, normal treated with coriander seeds extract, diabetic, and diabetic treated with coriander seeds extract. Blood glucose higher than 300mg/dl was considered as an indicator of diabetes. Oxidative stress indicators, including superoxide dismutase, glutathione peroxidase, malondialdehyde, catalase and lipid parameters, including triglycerides, total cholesterol, HDL, and LDL, blood sugar, and weight of rats during the experiments, were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA, repeated-measures ANOVA, and Duncan's test. The significance level was considered p<0.05.
    Results
    In this investigation, the serum levels of glucose, lipid profile (p<0.001) and oxidative stress level were significantly affected by oral consumption of coriander seeds extract. No significant differences were observed between the normal rats fed by coriander seeds extract and treated diabetic rats for catalase. There was no significantly difference between treatment groups and control and diabetic groups for catalase. Treatment of diabetic rates with coriander seeds extract improved all oxidative stress indicators, compared to non-treated diabetic rats.
    Conclusion
    Based on the results of this study, oral administration of coriander seeds extract in experimental diabetic male rats can improve disorders of blood sugar, lipid profile, and oxidative stress indicators.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Hyperlipidemia, Hypoglycemia, Oxidative Stress, Coriandrum
  • Azita Fesharakinia* Pages 93-98
    Background And Objectives
    In recent years، the use of herbal medicine is increasing in different countries of the world. In this study، the use of herbal medicine in children and its related factors were investigated in Birjand city.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted during 5 months from May to September 2013 on 600 mothers referred to Vali-e-Asr Hospital of Birjand city through oral interview and filling in questionnaires. Data were analyzed by chi 2 and Fisher’s exact statistical tests. The Significance level was considered p≤0. 05.
    Results
    In this study، 44. 5% of the mothers had used herbal medicine for their children at least once during the last year. There was a significant relationship between relative frequency of use of herbal medicine in children and mothers’ age (25-40years)، education level (illiterate and primary school)، and residence (rural area). The most used herbal medicines included: Mint (34. 1%)، Thyme (30%)، and Teucrium polium (13. 5%). The most indications for use of these plants were reported to be abdominal colic pain (45. 7%)، common cold (30. 7%)، and diarrhea (12. 4%). The most sources of recommendation to the mothers for use of these plants were neighbors and friends. Physicians were not among the information source. 57. 1% (out of 259) of mothers had informed the physicians about the use of herbal products. 97. 6 % (out of 336) of mothers believed that using herbal medicine had no side-effects.
    Conclusion
    Based on the results of this study، it is recommended that necessary information about the herbal medicine be trained to physicians، and use of these plants in children be asked from parents as a part of routine history taking. It is also recommended to inform parents about the proper use of herbal medicine.
    Keywords: Herbal Medicine, Child, Complementary Therapies
  • Ali Zarei, Saeed Changizi Ashtiyani*, Soheila Taheri Pages 99-109
    Background And Objectives
    Nowadays, the diversity of diseases as well as the limitation of the number of chemical medications, their side-effects, drug tolerance, and heavy economic costs, has doubled the necessity of paying attention to traditional medicine and medicinal plants. Portulaca oleracea belongs to the family of Oleracea. The aim of this study was to have a quick overview on the effects of the extract of the plant on the function of liver, reproductive systems, blood lipid, and also to study its analgesic, anxiolytic, and antioxidant properties. Portulaca due to containing a large treasure of useful minerals, neurotransmitters, organic acids and also high antioxidant ability, can play a considerable role in the homeostatic changes of the body. In this article, it has been tried to address the role and effectiveness of Portulaca extract in various organs of the body through extensive electronic searching and getting access to reliable sources using appropriate keywords. The results indicated that the extract of this plant caused significant changes in various dimensions of different body organs. Since these studies are widespread and dispersed, and their different aspects have not yet been well identified, therefore further and more focused researches are recommended to be performed in this field.
    Keywords: Liver, Cholesterol, Antioxidants, Reproduction, Portulaca.