فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال نهم شماره 6 (پیاپی 41، شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا مسیبی، پروانه نظرعلی، رزیتا فتحی*، پریچهر حناچی، سجاد اصلانی مغانجوقی صفحه 1
    زمینه و هدف

    کمرین، آدیپوکین تازه کشف شده ای است که به ایجاد مقاومت انسولینی در عضلات اسکلتی می انجامد. در تحقیق حاضر، میزان ترشح کمرین پلاسما و تاثیر آن بر شاخص مقاومت به انسولین، پس از 8 هفته تمرین مقاومتی در موش های نر بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (میانگین وزن 23±161 گرم و سن 5-4 هفته) به طور تصادفی به 3 گروه 8 تایی (کنترل سالم، کنترل مقاوم به انسولین، تمرین مقاوم به انسولین) تقسیم شدند. یک برنامه تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان با وزنه های متصل به دم (3 روز در هفته، برای 8 هفته) انجام گرفت. بعد از 8 هفته تمرین مقاومتی موش ها بیهوش و عمل نمونه گیری انجام شد. سطوح کمرین، انسولین، گلوکز خون ناشتا و شاخص مقاومت به انسولین اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سطوح کمرین در گروه تمرین مقاومتی، به طور معنی داری کاهش یافت (01/0>p). همچنین کاهش معنی داری در سطوح پلاسمایی گلوکز (001/0>p)، انسولین (001/0>p) مشاهده گردید. تمرین مقاومتی، شاخص مقاومت به انسولین را کاهش داد (0001/0>p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه به نظر می رسد، تمرین مقاومتی می تواند به عنوان یک عامل مهم در کاهش غلظت کمرین و بهبود حساسیت انسولینی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کمرین، مقاومت به انسولین، تمرین مقاومتی، موش ها
  • سیده زهرا موسویان، اکرم عیدی، جلال زرین قلم مقدم صفحه 10
    زمینه و هدف
    تره فرنگی دارای تنوع وسیعی از اثرات بیولوژیکی مانند خصوصیات ضدباکتری، کاهش فشار خون و هضم کننده می باشد. در طب سنتی با توجه به مطرح بودن فعالیت دیورتیک گیاه تره فرنگی Allium porrum L.))، این موضوع تاکنون از طریق علمی بررسی نشده است. این مطالعه با هدف تعیین اثرات دیورتیک عصاره اتانولی بخش های هوایی گیاه تره فرنگی در موش صحرایی نر بالغ انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 49 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به هفت گروه مساوی تقسیم شدند. ابتدا حیوانات سرم فیزیولوژیک (9/0% سدیم کلرید) را به میزان 5 میلی لیتر بر 100 گرم وزن بدن به صورت خوراکی به طور پیش تیمار دریافت کردند. حیوانات گروه کنترل منفی، با آب مقطر تیمار شدند. حیوانات گروه تجربی، عصاره اتانولی تره فرنگی را)دوزهای 50، 75، 100، 150 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به صورت خوراکی دریافت کردند. به حیوانات گروه کنترل مثبت، داروی فوروزماید (دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) داده شد. بلافاصله پس از تیمار، موش ها به صورت انفرادی در قفس متابولیکی قرار داده شدند، سپس ادرار آنها جمع آوری و حجم ادرار، هر یک ساعت به مدت 5 ساعت اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تیمار عصاره اتانولی تره فرنگی در دوز 75 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، به صورت معنی داری موجب افزایش حجم ادرار و الکترولیت های ادرار (Na+ و K+) که مشابه با فوروزماید بود، گردید (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد عصاره تره فرنگی دارای فعالیت دیورتیک معنی داری است که این نتیجه تاییدی در جهت استفاده سنتی از این گیاه می باشد.
  • فاطمه شبیری، اعظم ملکی، قدرت الله روشنایی صفحه 17
    زمینه و هدف
    مشارکت مردان در بهداشت باروری، به عنوان یک استراتژی جدید برای ارتقای سلامت مادر و کودک می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مشارکت پدران در فعالیت های منزل و مراقبت از کودک در 8 هفته اول پس از تولد انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی - مقطعی، میزان مشارکت 403 نفر از پدران با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و پس از اخذ رضایت نامه کتبی بررسی شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خودساخته شامل مشخصات جمعیت شناختی، سوالات مشارکت مردان در چهار طیف در مقیاس لیکرت بود. برای نمرات کسب شده میانگین وزنی محاسبه گردید. روایی محتوا با ضریب نسبی 89/0 و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 90/0-78/0 مورد تایید قرار گرفت. داده ها با شاخص های آماری، آزمون من ویتنی، کروسکالوالیس، مربع کای و مدل رگرسیون لجستیک در سطح اطمینان 95% آنالیز شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بیش از نیمی از پدران در هر دو حیطه مشارکت داشتند. بیشترین درصد، در حیطه مشارکت منزل مربوط به اجرای درخواست های همسر و حیطه مراقبت از کودک و بازی با آنها بود. تحصیلات و سن ازداوج از عوامل موثر بر مشارکت مردان بود، به طوری که با افزایش تحصیلات، شانس شرکت در فعالیت های منزل، 81/1 برابر و سن، 15/2 برابر افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، مشارکت مردان در هر دو حیطه تقریبا مطلوب بوده است. لذا با توجه به متاثر بودن عملکرد پدران از عوامل فردی؛ شرکت پدران، به خصوص پدران جوان با تحصیلات کم در کلاس های آمادگی قبل از زایمان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مراقبت پس از زایمان، مراقبت کودک، بهداشت باروری، پدران
  • کلثوم بهرامی، احمد شهدادی صفحه 27
    زمینه و هدف
    چاقی، عارضه پیچیده ای است که با تجمع بیش از حد بافت چربی نمود پیدا می کند. لپتین هورمونی پپتیدی است که عمدتا توسط بافت چربی ترشح شده و در تنظیم وزن بدن و چاقی موثر است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تمرینات هوازی بر مقادیر سرمی لپتین و شاخص توده بدنی دختران جوان چاق انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، 24 دختر چاق شرکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه (کنترل و تجربی) تقسیم شدند. گروه تجربی به تمرینات هوازی (3 بار در هفته به مدت 8 هفته، با شدت 70-55% حداکثر ضربان قلب) پرداختند. مدت هر جلسه تمرین در هفته اول، 45 دقیقه شامل 10 دقیقه گرم کردن، 25 دقیقه تمرینات هوازی و در نهایت، 10 دقیقه سردکردن بود. هر هفته، 2 دقیقه به زمان تمرین افزوده شد و جلسات پایانی زمان تمرین به 60 دقیقه افزایش یافت. سطح سرمی لپتین و شاخص های تن سنجی در هر دو گروه، 48 ساعت قبل و بعد از دوره تمرینی ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل وتی زوجی در سطح معنی داری، 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، تمرینات هوازی منجر به کاهش معنی دار وزن، شاخص توده بدن، درصد چربی بدن و لپتین گردید، اما تغییر معنی داری در نسبت دور کمر به لگن ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، انجام تمرینات هوازی به علت کاهش وزن و سطوح لپتین می تواند روش مناسبی برای تنظیم وزن در دختران چاق باشد.
    کلیدواژگان: ورزش، چاقی، لپتین
  • علی اصغر فرازی، حسین راثی، محمد ارجمندزادگان، علی کمربندی شراه، محمد سلیمی * صفحه 37
    زمینه و هدف

    عفونت دستگاه ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است. درمان تجربی عفونت های ادراری به میزان قابل پیش بینی بودن عوامل به وجود آورنده این نوع عفونت ها و میزان آگاهی از الگوی حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک ها متکی است. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل به وجود آورنده عفونت دستگاه ادراری و بررسی میزان حساسیت آنها به آنتی بیوتیک ها انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، طی مرداد ماه 1391 تا شهریور ماه 1392، از تمامی مراجعین سرپایی مشکوک به عفونت ادراری به پلی کلینیک تخصصی امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی اراک، نمونه ادرار جهت انجام آنالیز و کشت گرفته شد که از بین آنها، 750 بیمار دارای کشت مثبت بودند. شناسایی باکتری ها با استفاده از تست های استاندارد و میزان حساسیت آنها با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تست، کای دو و فیشر با فاصله اطمینان 95% تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    فراوان ترین پاتوژن های جدا شده از بیماران: اشرشیا کلی (8/66%)، انتروباکتر (1/13%)، استرپتوکوک های غیرهمولیتیک (1/6%)، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (9/3%) و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس (9/2%) بود.

    نتایج

    آنالیز میزان مقاومت آنتی بیوتیکی اشرشیا کلی به عنوان شایع ترین پاتوژن دستگاه ادراری به آنتی بیوتیک ها بدین شرح بود: کوتریموکسازول (1/55%)، نالیدیکسیک اسید (9/54%)، نیتروفورانتوئین (2/2%)، نورفلوکساسین (2/36%)، سیپروفلوکساسین (2/37%)، کوآموکسی کلاو (8/86%)، سفتی زوکسیم (8/18%)، جنتامایسین (5/30%)، سفیکسیم (5/30%)، سفتازیدیم (7/25%)، سفتریاکسون (6/25%)، سفوتاکسیم (5/37%).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، به منظور انتخاب آنتی بیوتیک مناسب برای درمان تجربی عفونت های مجاری ادراری، بایستی طیف باکتریایی و حساسیت آنتی بیوتیکی پاتوژن های ادراری مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: باکتری در ادرار، حساسیت، عفونت مجاری ادراری، اراک، ایران
  • امیراشکان نصیری پور، زهرا زارعی*، محمد مهدی ظاهری، محمدرضا زارعی صفحه 46
    زمینه و هدف

    حاکمیت بالینی، رویکرد طبقه بندی شده برای تداوم و ارتقای کیفیت خدمات درمانی بیمار در سیستم بهداشتی است. این مطالعه با هدف ارزیابی کارایی سه معیار سیستم حاکمیت بالینی بر عملکرد بیمارستانی صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت نیمه تجربی در بیمارستان کامکار قم، سال 1393 انجام شد. اطلاعات به وسیله پرسشنامه طراحی شده برمبنای سه معیار از حاکمیت بالینی (تعامل بیمار و جامعه، مدیریت خطر و ایمنی، استفاده از اطلاعات بیمارستانی بیمار) جمع آوری شد. نتایج تحقیق، قبل و بعد از مداخله مقایسه گردید. آنالیز اطلاعات با استفاده از تست های تی زوج و ویلکاکسون نان پارامتریک انجام شد. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شاخص های مربوط به محور تعامل بیمار و بیمارستان مورد مطالعه، در قبل و بعد از استقرار سیستم حاکمیت بالینی از نظر آماری، رابطه مثبت و معنی داری داشت (04/0=p). شاخص های مربوط به محور استفاده از اطلاعات، قبل و بعد از اقدامات مداخله ای، از نظر آماری رابطه معنی داری داشت (02/0=p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، بهره گیری از سیستم حاکمیت بالینی می تواند در بهبود تعامل بیمار با جامعه و استفاده از اطلاعات موثر باشد.

    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، سیستم اطلاعات بیمارستانی، بیمارستان ها، کارایی
  • ایوب صوفی زاده، مصطفی قربانی، احمد گرگانلی دوجی، عبدالعظیم قره مشک غراوی صفحه 53
    زمینه و هدف
    بیماری لیشمانیوز یکی از بیماری های ناقل است که توسط پشه خاکی ها انتقال می یابد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک این بیماری و خصوصیات اکولوژیک پشه خاکی ها در شهرستان مراوه تپه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه میزان بروز بیماری محاسبه و انتشار آن در دهستان های مختلف با استفاده از GIS رسم گردید. سپس تعداد 3 روستا به طور تصادفی انتخاب و نمونه گیری از پشه خاکی ها در ماه های تیر، مرداد و شهریور انجام شد. در هر ماه یک بار تعداد 10 عدد تله چسبان در هریک از اماکن محل زندگی انسان، دامها، پرندگان، لانه های جوندگان و محیط های غیرمسقف نصب گردید. کل پشه خاکی های صیدشده جمع آوری و گونه آنها شناسایی شد. اطلاعات با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند، سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در سالهای 1391-1390، تعداد 159 مورد مبتلا به لیشمانیوز جلدی گزارش شد که بیشترین بروز بیماری در دهستان مراوه تپه بود. همچنین در مجموع 1983 عدد پشه خاکی صید و وجود 13 گونه پشه خاکی مشخص گردید. Ph. papatasi گونه غالب منطقه (6/31%)، همچنین گونه غالب در لانه های جوندگان، اماکن داخلی محل زندگی دامها و انسان بود. S. sintoni گونه غالب در اماکن داخلی محل زندگی پرندگان و محیط های غیرمسقف بود. بین وفور گونه های مختلف پشه خاکی ها و اماکن مختلف صید آنها، ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0>p). به ازای هر تله، تعداد 93/7 عدد پشه خاکی صید شد که بیشترین وفور در لانه های جوندگان و کمترین وفور در اماکن انسانی و به ترتیب برابر 94/17 و 3/2 عدد در هر تله بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد لانه های جوندگان یک محل مناسب جهت استراحت و تکثیر پشه خاکی ها می باشد.
    کلیدواژگان: پشه خاکی، لیشمانیوز جلدی، گلستان، ایران
  • سیامک محبی، سید حسن عادلی، شهرام ارسنگ، مرتضی حیدری، روح الله صفایی پور، زهرا تابش نیا، محمد آقاعلی، محمود پرهام* صفحه 66
    زمینه و هدف

    دانشجویان، مشتریان اصلی سیستم آموزش در دانشگاه ها هستند و کیفیت خدمات آموزشی را با انتظارات و ادراکات خود از خدمات دریافت شده می سنجند. از این رو امروزه در همه مراکز علمی دنیا، دیدگاه دانشجویان را در مورد تمامی جنبه های خدمات آموزشی ارائه شده در موسسات آموزش عالی به عنوان عامل ضروری در پایش کیفیت آموزش درنظر می گیرند. این مطالعه با هدف تعیین شکاف بین انتظارات و ادراکات دانشجویان از خدمات آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم، مشغول به تحصیل در 5 دانشکده (پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی، بهداشت، پرستاری و مامایی) در نیمسال اول سال تحصیلی 1392 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد Servqual بود. تعداد 307 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری چند مرحله ای جهت اجرای مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی دانکن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی و عبارات مربوط به سنجش آن، شکاف کیفیت وجود داشت. بیشترین میانگین شکاف کیفیت در بعد پاسخگویی (6/1-) و سپس به ترتیب در ابعاد ملموسات (5/1-)، تضمین (4/1-) و همدلی (2/1-) مشاهده گردید و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد اطمینان (1/1-) بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این مطالعه، به طورکلی در ابعاد مختلف کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی قم، بین انتظارات دانشجویان و ادراک آنها، شکاف منفی وجود داشت. لذا برای کاهش این شکاف لازم است در شیوه آموزش و مدیریت آموزش دانشگاه بازنگری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شکاف کیفیت، نیازسنجی ها، آموزش، سروکوال، دانشجویان، خدمات آموزشی، قم، ایران
|
  • Zahra Mosayebi, Parvaneh Nazarali, Rozita Fathi, Parichehr Hanachi, Sajad Aslani Moghanjoughi Page 1
    Background And Objectives

    Chemerin is a newly discovered adipokine, which induce insulin resistance in skeletal muscles. The present study examined the secretion rate of plasma chemerin and its effect on insulin resistance index after 8 weeks of resistance exercise in male rats.

    Methods

    In this study, 24 male Wister rats (mean weight, 161±23g and age, 5 weeks) were randomly divided into three groups of 8 each (healthy control, insulin-resistant control, and insulin-resistant training). A resistance training program was performed, including climbing a ladder carrying a load suspended from the tail (3 days/week, for 8 week). After 8 weeks of resistance training, the rats were anesthetized and sampling was performed. The levels of chemerin, insulin, and fasting blood glucose and insulin resistance index were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA. The significance level was considered to be p<0.05.

    Results

    Chemerin levels significantly decreased (p=0.01) in resistance training group. Also, a significant reductions was observed in plasma levels of glucose (p<0.001) and insulin (p<0.001). Resistance training reduced Insulin resistance index (p<0.0001).

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that resistance training can be considered as an important factor in reducing chemerin levels and improving insulin sensitivity.

    Keywords: Chemerin, Insulin resistance, Resistance training, Rats
  • Seyedeh Zahra Mosavian, Akram Eidi*, Jalal Zaringhalam Moghaddam Page 10
    Background And Objectives
    Leek (Allium porrum L.) has a wide range of biological activities, such as antibacterial, hypotensive, and digestive properties. In traditional medicine, diuretic activity of leek (Allium porrum L.) has not been yet scientifically investigated. This study was performed with the aim of determining the diuretic effect of ethanolic extract of aerial parts of leek in adult male rats.
    Methods
    In this experimental study, 49 male rats were randomly allocated into 7 equal groups. Initially, the animals were pre-treated with physiological saline (0.9% NaCl) at an oral dose of 5ml/100g body weight. Control negative animals were treated with distilled water. Experimental animals received leek ethanolic extract intragastrically (at doses of 50, 75, 100, 150, and 200mg/kg body weight). Control positive animals were given furosemide (10mg/kg body weight). Immediately after treatment, the rats were placed individually in a metabolic cage. Then, their urine was collected and the urine volume was measured every hour for 5 hours. The data were analyzed using one-way ANOVA statistical test.
    Results
    Treatment with leek ethanolic extract at doses of 75 and 100mg/kg body weight, significantly increased urine volume and urinary electrolytes (Na+ and K+), which was similar to furosemide (p<0.05).
    Conclusion
    The results of the present study indicated that leek extract has significant diuretic activity, providing evidence for its folkloric use.
    Keywords: Allium, Allium porrum L., Diuretics, Rats
  • Fatemeh Shobeiri, Azam Maleki, Ghodratollah Roshanaei Page 17
    Background And Objectives
    Participation of fathers in the reproductive health is a new strategy in the promotion of maternal and child health. The present study was conducted with the purpose of determining fathers’ participation rate in child care and household chores in the first 8 weeks after birth.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study, participation rate of 403 fathers was investigated using stratified random sampling method after obtaining written informed consent. Data collection tool was a self-structured questionnaire, including demographic characteristics and questions on men’s participation as a four-part Likert scale. Weighted average was calculated for the obtained scores. Content validity was confirmed by content validity ratio (CVR) of 0.89 and its reliability by a Cronbach's alpha of 0.78-0.90. Data were analyzed using statistical indices, Mann-Whitney test, Kruskal-wallis test, Chi-square test, and logistic regression model at 95% confidence.
    Results
    In this study, over half of the fathers had participation in both components. The highest percentage of participation in household chores was related to the complying with spouse's requests, child care, and playing with them. Education and age of marriage were effective factors in men’s participation, so that with increasing educational level, the chance of participation in household chores increased 1.81 times and increase of age increased 2.15 times.
    Conclusion
    According to the results of this study, participation of men in both components were almost favorable. Therefore, considering that the fathers’ function is affected by individual factors, fathers’ participation, especially young fathers with low education, in prenatal preparation classes seems necessary.
    Keywords: Postnatal care, Child care, Reproductive health, Fathers
  • Kolsoum Bahrami, Ahmad Shahdadi Page 27
    Background And Objectives
    Obesity is a complex disorder, which is characterized by excessive accumulation of adipose tissue. Leptin is a peptide hormone, which is basically secreted by adipose tissue and involved in the regulation of body weight and obesity. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic exercise on the serum leptin levels and body mass index (BMI) in obese young girls.
    Methods
    A total of 24 obese girls participated in this quasi-experimental study, who were randomly divided into two groups (experimental and control). Experimental group performed aerobic training (3times/week for 8 week, with intensity of 55-75% maximum heart rate). The duration of each exercise session in the first week was 45 minutes, consisted of 10 minutes of warm-up, 25 minutes of aerobic exercise, and finally 10 minutes of cool-down. Two minutes were added to the training time every week, and training time increased to 60 minutes in the final sessions. In the both groups, serum leptin levels and anthropometric indices were measured 48 hours before and after training period. Data were analyzed using paired and independent t-tests at the significance level of p<0/05.
    Results
    In this study, aerobic exercise caused significant decreases in weight, BMI, body fat percentage, and leptin level, but did not cause any significant changes in waist hip ratio (WHR).
    Conclusion
    According to the results of this study, performing aerobic exercise, due to weight loss and decrease in leptin levels, could be an appropriate method for weight regulation in obese girls.
    Keywords: Exercise, Obesity, Leptin
  • Ali Asghar Farazi, Hossein Rasi, Mohammad Arjomandzadegan, Ali Kamarbandi Sharah, Mohammad Salimi Page 37
    Background And Objectives

    Urinary tract infection is the most common infectious diseases. Empiric treatment of urinary infections depends on predictable levels of the causative agents of this kind of infections and awareness of antibiotic sensitivity pattern. This study was conducted to identify causative agents of urinary tract infection and to determine their susceptibility to antibiotics.

    Methods

    In a descriptive cross-sectional study, during August 2012 to September 2013, from all outpatients suspected of urinary tract infection, who referred to Imam Reza specialized polyclinic of Arak University of Medical Sciences, urine sample was collected for analysis and culture, of which 750 patients were culture-positive. Identification of bacteria was performed using standard tests, and their susceptibility was determined by disk diffusion method. The data were analyzed using t-test, Chi-square and Fisher’s exact test with 95% confidence interval. Significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The most frequently isolated pathogen were Escherichia coli (66.8%), Enterobacter spp. (13.1%), Nonhemolytic Streptococci (6.1%), Staphylococcus epidermidis (3.9%), and Staphylococcus saprophyticus (2.9%). The results of antibiotic resistance analysis for Escherichia coli, as the most prevalent pathogen of urinary tract infection, were as follows: co-trimoxazole (55.1%), nalidixic acid (54.9%), nitrofurantoin (2.2%), norfloxacin (36.2%), ciprofloxacin (37.2%), co-amoxiclav (86.8%), ceftizoxime (18.8%), gentamicin (30.5%), cefixime (30.5%), ceftriaxone (25.6%), ceftazidime (25.7%), and cefotaxime (37.5%).

    Conclusion

    According to the results of this study, in order to select the appropriate antibiotic for treatment of urinary tract infections, bacterial spectrum and antibiotic susceptibility of urinary pathogens should be considered.

    Keywords: Bacteriuria, Disease susceptibility, Urinary tract infections, Arak, Iran
  • Amir Ashkan Nasiripour, Zahra Zarei, Mohammad Mahdi Zaheri, Mohammad Reza Zarei Page 46
    Background And Objectives

    Clinical governance is a systematic approach for continuation and promotion of the quality of patient’s healthcare services in a health system. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of three dimensions of clinical governance system on hospital performance.

    Methods

    This study was performed as a quasi-experimental study in Kamkar hospital in Qom, 2014. Data were collected using a questionnaire designed based on three criteria of clinical governance (patient and public involvement, risk and safety management, and use of hospital information systems). Results of the research were compared before and after intervention. Data analysis was done by paired sample t-test and non-parametric Wilcoxon test.

    Results

    The indexes related to the domain of patient and studied hospital invovement had a positive and significant relationship before and after establishment of clinical governance system (p=0.04). The indexes related to the applying data domain had a significant relationship before and after intervention measures (p=0.02).

    Conclusion

    According to the findings of this study, application of clinical governance system can be effective in improving patient and public interaction and use of information.

    Keywords: Clinical governance, Hospital information system, Hospitals, Effectiveness
  • Aioub Sofizadeh, Mostafa Ghorbani, Ahmad Gorganli Davaji, Abdolazim Gharemeshk Gharavi Page 53
    Background And Objectives
    Leishmaniasis is a vector borne disease, which is transmitted by sandflies. This study aims to determine the epidemiological status of leishmaniasis and ecological characteristics of sandflies in Maraveh-Tapeh County, Golestan province.
    Methods
    In this study, incidence rate of the disease was calculated and its distribution in different rural district was determined using GIS method. Then, 3 villages were randomly selected, and sampling of sandflies was performed in July, August, and September. Ten sticky traps were installed once a month in living places of human, livestock, and birds, rodents’ burrows, and unroofed places. All captured sandflies were collected and their species were identified.
    Results
    A total of 159 cases of cutaneous leishmaniasis were reported in 2011-2012, of which the highest incidence rate was in Maraveh-Tapeh district. Furthermore, a total of 1983 sandflies were collected and 13 species of sandflies were identified. Ph. papatasi (31.6%) was the predominant species in the district, and also predominant species in rodent burrows, and human and livestock indoor living places. S. sintoni was the predominant species in bird indoor living places and unroofed places. There was a significant association between different species of sandflies and various capture areas (p<0.001). In this study, the sandflies capture rate per trap was 7.93, of which the highest rate was in rodent burrows and lowest rate was in human indoor living places, which were 17.94 and 2.3 sandflies per trap, respectively.
    Conclusion
    The results of the present study showed that rodent burrows are suitable places for rest and reproduction of sandflies.
    Keywords: Psychodidae, Leishmaniasis, Cutaneous, Golestan, Iran
  • Siamak Mohebi, Seyed Hasan Adeli, Shahram Arsang, Morteza Heidari, Rohollah Safaeipour, Zahra Tabeshnia, Mohammad Aghaali, Mahmoud Parham Page 66
    Background And Objectives

    Students are the main stakeholders of educational system in universities, who evaluate the quality of educational services according to their expectations and perceptions. Therefore, nowadays the viewpoint of students about the quality of educational services is considered as an essential factor in monitoring the quality of education in all scientific centers all over the world. This study was conducted to determine the gap between expectations and perceptions of students on educational services of Qom University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was carried out as a descriptive cross-sectional study on the students of Qom University of Medical Sciences, studying in 5 faculties (Medicine, Paramedical Sciences, Health, and Nursing and Midwifery) in the first semester of 2013 academic year. A total of 307 students were selected for the study using systematic random sampling. Data collection tool was a standard SERVQUAL questionnaire. Data analysis was performed by one-way ANOVA and post hoc Duncan tests.

    Results

    There was a quality gap in all dimensions of educational services quality and related measurement phrases. The highest average of quality gap was observed in the responsiveness dimension (-1.6), followed by tangibles (-1.5), assurance (-1.4), and empathy (-1.2), and the lowest average belonged to reliability dimension (-1.1).

    Conclusion

    According to the findings of this study, in general, there were negative gaps in different dimensions of educational services quality between expectations and conceptions of the students in Qom University of Medical Sciences. Therefore, to reduce this gap, it is necessary to revise education method and education management.

    Keywords: Gap analysis, Need assessment, Education, SERVQUAL, Students, Qom, Iran