فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 4 (پیاپی 51، تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید معرفتی، سهیل امینی زاده *، حمید نجفی پور، شهریار دبیری، بیدالله شاهوزهی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    سکته قلبی یکی از دلایل عمده مرگ و میر در دنیا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات تمرین اینتروال با شدت متوسط بر میزان مقاومت به ایسکمی القایی قلبی در موش های نر بالغ بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 16 عدد از رت های نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به دوگروه 8 تایی کنترل و تمرین با شدت متوسط تقسیم شدند. در پایان هفته شانزدهم تمرین، همه رت ها ایزوپروترنول (دوز 85 میلی گرم برکیلوگرم) را به صورت 2 روز متوالی و به صورت درون صفاقی دریافت کردند، سپس شاخص های عملکردی قلب {ضربان قلب، فشار دیاستولی (DBP)، فشار سیستولی (SBP)، ±dp/dt maxبطن چپ}، شاخص های بیوشیمیایی آسیب بافتی (CTnI و TNF-α بافت قلبی) اندازه گیری شد، همچنین میزان آسیب بافت قلب، با بررسی های هیستوپاتولوژیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از تست ناپارامتریک من ویتنی و تی تست مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در فاکتورهای عملکردی قلب {شامل ضربان قلب (130/0>p)، فشار سیستول (48/0>p) و دیاستول (72/0>p)}، تفاوت معنی داری میان گروه ها مشاهده نشد. اما دیگر فاکتور های عملکردی قلب شامل ±dp/dt max بطن چپ در گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل، تفاوت معنی داری داشت (01/0>p). میزان CtnI بافتی در گروه تمرینی، به طور معنی داری بیش از گروه کنترل بود (009/0>p) و در گروه تمرینی، میزان TNF-α بافت قلب نسبت به گروه کنترل، به طور معنی داری کمتر بود (029/0>p). بررسی های هیستوپاتولوژی، تاثیر مثبت پروتکل تمرینی را بر کاهش آسیب بافت قلب در شرایط ایسکمی نشان داد (003/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد تمرین اینتروال با شدت متوسط، اثرات محافظتی در برابر آسیب قلب ناشی از تزریق ایزوپروترنول را دارد.
    کلیدواژگان: تست عملکرد قلب، ایزوپروترنول، آسیب های ماهیچه قلب در اثر ریپرفیوژن، ورزش
  • سکینه حیدری فر *، مینو ایلخانی پور، فرح فرخی، مهدی محمدزاده صفحات 10-21
    زمینه و هدف
    مهم ترین جایگاه یادگیری و حافظه در مغز، هیپوکامپ است. بادرنجبویه به طور طبیعی روی سیستم عصبی تاثیر گذاشته و باعث آرامش می شود. لورازپام نیز در درمان بی خوابی و اضطراب کاربرد دارد. در این مطالعه اثر لورازپام و عصاره آبی بادرنجبویه بر بافت هیپوکامپ و حافظه فضایی در رت های نر به روش ماز شعاعی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 24 سر موش رت نژاد ویستار به طور تصادفی در چهار گروه قرار گرفتند. گروه کنترل، آب و غذای معمولی؛ گروه دوم لورازپام (دوز 10 میلی گرم برکیلوگرم) و دو گروه دیگر عصاره بادرنجبویه را (دوزهای 10 و 100 میلی گرم برکیلوگرم) به مدت 18 روز به روش گاواژ دریافت کردند. سپس، حافظه فضایی آنها در ماز شعاعی 8 بازو مورد ارزیابی قرار گرفت . میزان پراکسیداسیون لیپیدی بافت هموژنه مغز سنجیده شد و از بافت هیپوکامپ، مقاطع بافتی تهیه و پس از رنگ آمیزی با H&E به وسیله میکروسکوپ، ناحیه DG بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان یادگیری در حیوانات دریافت کننده لورازپام با گروه کنترل، تفاوت معنی داری نداشت. نتایج آزمایشها، تاثیر مثبت دوز پایین عصاره بادرنجبویه (دوز 10 میلی گرم برکیلوگرم ) بر حافظه فضایی را نشان داد، این در حالی بود که دوز بالای بادرنجبویه (دوز 100 میلی گرم برکیلوگرم) از تشکیل حافظه جلوگیری کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد عصاره آبی بادرنجبویه می تواند در دوز پایین (10 میلی گرم برکیلوگرم) سبب تقویت حافظه کوتاه مدت گردد، ولی در دوزهای بالا، احتمالا از تشکیل حافظه فضایی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، حافظه، هیپوکامپ، پراکسیداسیون لیپیدی، موش صحرایی
  • هاجر شفیعی، منصور ابراهیمی* صفحات 22-35
    زمینه و هدف
    بیماری قلبی - عروقی یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در کشورهای پیشرفته و جهان سوم است. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی پیش بینی می شود مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی تا سال 2030 به 23 میلیون نفر افزایش می یابد. در جدیدترین آمار وزیر بهداشت ایران، 3/39% کل مرگ و میرها ناشی از بیماری های قلبی - عروقی و 5/19% مربوط به سکته های قلبی گزارش شده است. این پژوهش با هدف پیش بینی بیماری عروق کرونر قلبی با استفاده از الگوریتم های داده کاوی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از الگوریتم های مختلف بیوانفورماتیک از جمله درخت تصمیم، شبکه های عصبی، ماشین بردار پشتیبان، خوشه بندی و...، برای پیش بینی بیماری عروق کرونر قلب استفاده شد. در این مطالعه داده ها از چندین پایگاه معتبر (شامل 14 داده) گرفته شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق از تکنیک های داده کاوی، جهت تشخیص بیماری های مختلف از جمله بیماری عروق کرونری استفاده شد که موثر بود. همچنین برای اولین بار یک سیستم پیش بینی مبتنی بر ماشین بردار پشتیبان با بهترین دقت ممکن معرفی گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بین ویژگی ها؛ متغیر اسکن تالیوم به عنوان مهم ترین ویژگی در تشخیص بیماری های قلبی می باشد، و طراحی مدل های پیش بینی ماشینی از جمله الگوریتم یادگیری بردار پشتیبان ماشین با دقت 100% می تواند بین افراد بیمار و سالم تمایز قائل شود.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی، بیماری های عروق کرونر، زیست شناسی محاسباتی، ماشین بردار پشتیبان
  • آمنه پوررستمی، فرح فرخی صفحات 36-47
    زمینه و هدف
    صرع یکی از اختلالات سیستم عصبی مرکزی است که می تواند گونه های اکسیژن را فعال و تولید سوپراکسید را افزایش دهد. در این تحقیق تاثیر عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر روی سیستم تولیدمثلی موش های صرعی ماده تیمارشده با لاموتریژین بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این تحقیق، 36 موش صحرایی ماده به 6 گروه 6تایی تقسیم شدند. گروه کنترل اول با نرمال سالین تیمار شدند و گروه کنترل دوم با لاموتریژین (دوز 10 میلی گرم برکیلوگرم) برای 4 هفته پیاپی تیمار شدند.آزمایش با صرعی کردن 4 گروه از موش ها با تزریق داخل صفاقی پنتیلن تترازول (دوز40 میلی گرم برکیلوگرم) ادامه یافت. گروه صرعی اول، نرمال سالین دریافت کردند. گروه صرعی دیگر با لاموتریژین (دوز10 میلی گرم برکیلوگرم) تیمار شدند. گروه صرعی سوم، زنجبیل را به مقدار 100 میلی گرم برکیلوگرم دریافت کردند. به گروه صرعی چهارم، زنجبیل و لاموتریژین با همان دوز تواما داده شد. پس از پایان 28 روز، موش ها کشته شدند و نمونه های خونی آنها جهت آنالیز بیوشیمیایی جمع آوری و اندام های تولیدمثلی آنها جدا گردید. در ادامه، پس از رنگ آمیزی با هماتوکسیلین - ائوزین، تعداد فولیکول های در حال رشد، آترتیک و کیستیک به وسیله میکروسکوپ نوری شمارش شدند.
    یافته ها
    در موش های صرعی، سطح هورمون پروژسترون، تعداد فولیکول های در حال رشد، ضخامت مخاط و غدد مخاطی، به طور معنی داری کاهش یافت. علاوه بر این، سطح هورمون استروژن، تعداد فولیکول های آترتیک و کیست تخمدانی در موش های صرعی، به طور معنی داری (05/0>p) افزایش نشان داد، درحالی که این پارامترها در موش های تیمارشده با عصاره هیدروالکلی زنجبیل بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، عصاره هیدروالکلی زنجبیل می تواند تاثیر مثبت بر روی سیستم تولیدمثلی در موش های ماده صرعی تیمارشده با لاموتریژین داشته باشد.
    کلیدواژگان: صرع، سیستم تولیدمثلی مونث، لاموتریژین، زنجبیل
  • بابک معینی، پروانه تیموری، سعیده حاجی مقصودی، مریم افشاری*، سیده ملیکا خارقانی مقدم، فهیمه باقری، خیرالله مرادی، جواد زوار چهارطاق صفحات 48-57
    زمینه و هدف
    دیابت یکی از شایع ترین مشکلات سلامتی با پیامد های قابل توجه است. درمان و مدیریت دیابت نیز به طور عمده به وضعیت خودمراقبتی مربوط می باشد. این مطالعه با هدف تحلیل رفتارهای خودمراقبتی و عوامل مرتبط با آن در بیماران دیابتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 131 فرد دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر تویسرکان در سال 1393 به روش سرشماری بررسی شدند. جمع آوری اطلاعات رفتارهای خودمراقبتی با استفاده از مقیاس خودمراقبتی Toobert و Glasgow صورت گرفت. جهت بررسی اطلاعات زمینه ای بیماران دیابتی، از چک لیست های طراحی شده بر اساس فرم های موجود در پرونده های مراقبتی بیماران استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 5% در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از مجموع 131 بیمار دیابتی مورد بررسی، 66 نفر مرد (4/50%) و 65 نفر (6/49%) زن بودند. میانگین سنی آنها 8/51 سال بود و 8 نفر دچار عوارض ناشی از این بیماری بودند. میانگین نمرات خودمراقبتی در بیماران 6/25 و نشان دهنده خودمراقبتی متوسط بود. رفتارهای خودمراقبتی با سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، نوع درمان و نمایه توده بدنی، ارتباط معنی داری داشت. بین اجزای خودمراقبتی (شامل: رژیم غذایی، فعالیت جسمانی، تست قندخون و مراقبت از پا)، ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به وضعیت خودمراقبتی بیماران و اهمیت آموزش خودمراقبتی جهت افراد دیابتی می توان در برنامه های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، توجه بیشتری به خودمراقبتی افراد دیابتی داشت.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت ملیتوس، آموزش بهداشت، ارتقای سلامت
  • مهدی قادریان *، غلامعلی قاسمی، وحید ذوالاکتاف صفحات 58-68
    زمینه و هدف
    کف پا از بخش های بسیار فعال در فعالیت های جهشی مانند طناب زنی بوده و با سطح اندک خود، نقش مهمی در حفظ تعادل ایفا می کند. در این تحقیق، تاثیر 12 هفته تمرینات طناب زنی بر کنترل قامت، تعادل ایستا و پویای دانش آموزان پسر 13-10ساله دارای کف پای گود بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 450 نفر از دانش آموزان پسر 13-10 ساله بخش جرقویه سفلی انجام شد. پس از ارزیابی اولیه با دستگاه پدسکوپ (کیفی)، سپس اندازه گیری با اسکنر کف پا (کمی) و شاخص Staheli Index، تعداد 30 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه (تجربی و کنترل، هرکدام 15 نفر) تقسیم شدند. جهت اندازه گیری کنترل قامت از دستگاه فوت اسکن استفاده شد و تغییرات مرکز فشار در کف پاها به مدت20 ثانیه ثبت گردید. تعادل ایستا با آزمون لک لک و تعادل پویا با آزمون تعادل Y ارزیابی شد. آزمودنی های گروه های تجربی به مدت 12 هفته، هر هفته سه جلسه 45 دقیقه ای در یک پروتکل تمرین طناب زنی شرکت کردند. در طی این مدت، آزمودنی های گروه کنترل در هیچ برنامه فعالیت بدنی منظمی شرکت نداشتند. داده ها با استفاده از روش های آماری تی وابسته و مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    انجام 12 هفته تمرینات طناب زنی، تعادل ایستا، پویا و کنترل قامت در افراد دارای کف پای گود باعث بهبودی شد که این تاثیر معنی دار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، تمرینات طناب زنی می تواند تمریناتی مفید جهت بهبود تعادل ایستا، پویا و کنترل قامت در افراد دارای کف پای گود باشد.
    کلیدواژگان: ورزش پلی متریک، دانش آموزان، تعادل وضعیت، بدفرمی پا
  • غلامرضا شریفی راد، سیامک محبی، زهرا حسینی، ذبیح الله قارلی پور، کامل قبادی داشدبی صفحات 69-77
    زمینه و هدف
    مصرف سیگار یکی از مشکلات مهم بهداشتی در نوجوانان و از علل قابل پیشگیری ابتلا و مرگ و میر محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تهدید درک شده نسبت به مصرف سیگار در نوجوانان با تاکید بر پدیده تورش خوش بینانه انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی - مقطعی روی 240 نفر از دانش آموزان پسر پایه هشتم شهر شیراز انجام شد. نمونه گیری از طریق خوشه ایچند مرحله ای صورت گرفت. پرسشنامه شامل سوالات جمعیت شناختی، آگاهی و تهدید درک شده بود. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بیشتر دانش آموزان (3/3%) در سن 13 سالگی، اولین تجربه مصرف سیگار را داشتند. همچنین ارتباط معنی داری بین سیگاری بودن دوستان و تعارف به مصرف از طرف آنان با حساسیت درک شده مشاهده گردید. یافته های این مطالعه نشان داد بین حساسیت و شدت درک شده، همبستگی منفی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، باوجود بالا بودن شدت درک شده؛ حساسیت درک شده در دانش آموزان پایین بوده است. همچنین تورش خوش بینانه در نوجوانان باعث می گردد اگرچه آنها اعتقاد به وخامت زیاد انجام رفتارهای پرخطر دارند، اما نسبت به رفتارهای پرخطر، خود را در معرض خطر ابتلا به مشکلات بهداشتی احساس نکنند.
    کلیدواژگان: سیگار، تورش، نوجوانان
  • حیدر آقابابا*، محمدعلی چوبینه، علی زارعی، سعید چنگیزی آشتیانی صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    از زمانهای بسیار قدیم برای درمان چاقی، چربی خون و بیماری های متابولیکی از گیاهان دارویی بهره می بردند. در پژوهش حاضر تاثیر عصاره بخش های هوایی گیاه گل ارونه (Salvia hydrangea) بر تغییرات وزن بدن و تست های عملکردی کبد و کلیه در رت های هیپرکلسترولمی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه، 40 سر رت نر نژاد ویستار در 5 گروه (8n=) شامل: گروه کنترل با رژیم غذایی عادی، گروه هیپرلیپیدمی با رژیم غذای چرب و گروه های تجربی هیپرلیپیدمی شده که به ترتیب 100 میلی گرم برکیلوگرم (دوز حداقل)، 200 میلی گرم برکیلوگرم (دوز متوسط) و 400 میلی گرم برکیلوگرم (دوز حداکثر)، عصاره هیدروالکلی گیاه گل ارونه را به صورت گاواژ دریافت کردند. بعد از پایان این دوره (35 روزه)، جهت بررسی میزان کلسترول، کراتینین، نیتروژن اوره خون، بیلی روبین، آلبومین، توتال پروتئین، آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، خونگیری انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان ALP، ALT و کلسترول در گروه هیپرکلسترولمی نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی داری نشان داد (05/0>p). همچنین میزان ALP، ALT، AST و کلسترول در گروه های تجربی دریافت کننده عصاره، کاهش و میزان آلبومین، افزایش معنی داری یافت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، عصاره گیاه گل ارونه (Salvia Hydrangea) با کاهش میزان کلسترول، همچنین میزان آنزیم های کبدی می تواند در بهبود عملکرد کبد چرب موثر باشد. این نقش احتمالا به علت مواد آنتی اکسیدانتی موجود در عصاره گیاه بوده که سنتز کلسترول را مهار می کند.
    کلیدواژگان: گل ارونه، کبد، کراتینین، هیپرکلسترولمی، موش ها
  • نازیلا فرین، سعید پیروزپناه، پروین دهقان، علیرضا استادرحیمی، سید سجاد پیروزپناه*، ندا علیزاده خامنه، ساناز طهماسبی، باهادیر رستم زاده صفحات 86-95
    زمینه و هدف
    چاقی و اضافه وزن دوران کودکی در بسیاری از جوامع، از شیوع فزاینده ای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت نمایه توده بدنی (BMI) در دانش آموزان دختر و پسر مقاطع ابتدایی شهر تبریز انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی - مقطعی روی 857 دانش آموز مقطع ابتدایی شهر تبریز انجام شد. BMI هر فرد محاسبه گردید و در مقایسه منحنی های استاندارد NCHS، زیر صدک 5، به عنوان سوءتغذیه و لاغری، بین صدک های 95 و 85، اضافه وزن و مساوی یا بیشتر از صدک 95، معیار چاقی تعریف شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون تی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    برپایه داده های BMI، درصد افراد لاغر، دارای اضافه وزن و چاق در دانش آموزان پسر به ترتیب 9/20، 5/5 و 1/3 درصد، در دانش آموزان دختر به ترتیب 8/18، 7/9 و 9/0 درصد و در کل دانش آموزان به ترتیب 1/20، 4/7 و 1/2 درصد بود. در مقایسه با صدک 50 در دانش آموزان پسر در گروه سنی 9 سال، میانگین BMI بیشتر (01/0p<) و در گروه سنی 6 سال، میانگین BMI کمتر (05/0p<) بود. این مقایسه در دانش آموزان دختر، نشان دهنده بیشتر بودن میانگین BMI در گروه های سنی 7، 9، 10 و 11 سال در مقایسه با صدک 50 می باشد (05/0p<). میزان اضافه وزن در دانش آموزان دختر (7/9%)، بیش از دانش آموزان پسر (5/5%) بود، ولی میزان چاقی در دانش آموزان پسر تقریبا 5/3 برابر دانش آموزان دختر تخمین زده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود هر دو حالت سوءتغذیه لاغری و چاقی در دانش آموزان، همچنین تاثیر قابل توجه وزن بدن در دوران کودکی بر اختلالات مزمن دوران بزرگسالی؛ برنامه ریزی صحیح تغذیه ای در سطح مدارس، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدن، چاقی، اضافه وزن، لاغری، دانش آموزان
  • فائزه کبیری، سمیه مومنیان *، نیرسادات میرشاه رضا صفحات 96-101
    زمینه و هدف
    انتروکوک ها، کوکسی های گرم مثبت بوده که به فراوانی در محیط یافت می شوند. توانایی این باکتری ها در بقای طولانی مدت در محیط بیمارستان، شانس ابتلای بیماران به عفونت های ناشی از این باکتری را افزایش می دهد. بنابراین، شناسایی منابع احتمالی و مخازن آنها، در شناسایی منابع بالقوه عفونت در شیوع های ناگهانی، کمک کننده خواهد بود. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های محیطی انتروکوک جداشده از بیمارستان الزهرا و ایزدی قم، انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی در یک دوره سه ماهه، با استفاده از روش سوآب، 216 نمونه از قسمت های مختلف بخش های زایمان بیمارستان الزهرا و ایزدی قم گرفته شد و از نظر وجود انتروکوک مورد بررسی قرار گرفت. پس از جداسازی اعضای باکتری انتروکوک از طریق تست های بیوشیمیایی متنوع، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های محیطی براساس استاندارد های CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) بررسی شد. توصیف داده ها با استفاده از جداول فراوانی انجام گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، از مجموع 216 ایزوله به دست آمده، 7 ایزوله (2/3%) مربوط به جنس انتروکوک بود. با استفاده از تست حساسیت آنتی بیوتیکی به روش آنتی بیوگرام مشخص گردید از بین 7 سویه انتروکوک جداشده از سطوح اتاق های زایمان، 4 سویه ایزوله شده (57%)، دارای مقاومت چندگانه هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش روزافزون عفونت های بیمارستانی ناشی از سویه های مقاوم جنس انتروکوک و انتشار آن در محیط بیمارستان، به کارگیری اقدامات کنترل عفونت جهت رفع منابع بالقوه عفونت و پیشگیری از ایجاد آن، بسیار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: انتروکوک، مقاومت آنتی بیوتیکی، تست انتشار دیسک
  • زهرا طاهری خرامه *، فاطمه شریفی فرد، مصطفی علیزاده، وحید وحیدابی، حسام میرحسینی، رضا امیدی صفحات 102-109
    زمینه و هدف
    مولفه های مذهبی و معنوی، نقش مهمی در بهزیستی و سلامتی افراد دارند و ارزیابی این مولفه ها، ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی بین ابعاد مختلف سلامت معنوی - مذهبی با سلامت روان در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم، همچنین تعیین توان پیش بینی ابعاد مختلف مذهب و معنویت در میزان سلامت روان دانشجویان انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی - همبستگی روی 158 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1393 انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس چندبعدی سلامت مذهبی- معنوی، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)، گردآوری شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین متغیرهای سلامت معنوی - مذهبی و سلامت روان در دانشجویان به ترتیب 07/2±63/24 و 39/6±62/12 بود. بین سلامت معنوی- مذهبی با سلامت روان، همبستگی معنی داری وجود داشت (05/0>p). از مجموعه متغیرهای واردشده در مدل رگرسیون، مولفه های میزان امید به آینده، دینداری و متغیر سن؛ تاثیر معنی داری بر سلامت روان داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد امید به آینده و دینداری، به ترتیب از مهم ترین ابعاد سلامت مذهبی- معنوی بوده که بر سلامت روان موثرند. همچنین ارتقای این مولفه ها می تواند در جهت افزایش سلامت روان دانشجویان، کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: معنویت، مذهب، سلامت معنوی - مذهبی، سلامت روان، دانشجویان
|
  • Hamid Marefati, Soheil Aminizadeh *, Hamid Najafipour, Shahriar Dabiri, Beydollah Shahouzehi Pages 1-9
    Background And Objectives
    Myocardial infarction is one the major causes of mortality in the world. The purpose of this study was to investigate the effects of moderate-intensity interval training on the level of resistance to induced cardiac ischemia in male adult rats.
    Methods
    In this study, 16 adult male Wistar rats were randomly divided into two groups of 8 mice: Control and moderate-intensity interval training (MIIT). At the end of 16th week of the training, all rats intraperitoneally received isoproterenol (dose, 85mg/kg) for 2 consecutive days, then cardiac function parameters [heart rate, diastolic blood pressure (DBP), systolic blood pressure (SBP), left ventricular±dp/dt max], Biochemical indicators of tissue damage (heart tissue CTnI and TNF-α) were measured; also, the extent of heart tissue damage was evaluated by histopathological examination. The data were analyzed using nonparametric Mann-Whitney test and independent t-test. The significance level was considered as p≤0.05.
    Results
    No significant differences were seen between the groups in any of the cardiac function parameters [HR (p
    Conclusion
    The results showed that moderate-intensity interval training has protective effects against cardiac damage caused by injection of isoproterenol.
    Keywords: Cardiac function test, Isoproterenol, Myocardial reperfusion injury, Exercise
  • Sakine Heydarifar *, Minoo Ilkhanipour, Farah Farokhi, Mahdi Mohammadzadeh Pages 10-21
    Background And Objectives
    Hippocampus is the most important part of learning and memory in the brain. Melissa officinalis naturally affects the nervous system and induces calmness. Lorazepam is also used in the treatment of insomnia and anxiety. In this study, the effect of Lorazepam and aqueous extract of Melissa officinalis (AEMO) was investigated on hippocampus tissue and spatial memory in male rats using radial maze method.
    Methods
    In this experimental study, 24 male Wistar rats were randomly divided into four groups. Control group received normal diet and water, the second group received lorazepam (dose. 10mg/kg), and two other groups received AEMO (at doses of 10 and 100mg/kg) by gavage for 18 days. Then, their spatial memory were tested in an 8 arm radial maze (RAM). The level of lipid peroxidation of homogenized brain tissue was assessed, and hippocampal tissue sections were prepared and after H&E staining, DG area was investigated under a microscope. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey statistical tests. The level of significance was set at p
    Results
    There was no significant difference in learning level between animals received lorazepam and control group. The results of the experiments showed the positive effect of low dose of AEMO (10mg/kg) on spatial memory, while high dose of Melissa officinalis (100mg/kg) prevented memory formation.
    Conclusion
    The results of this research showed that AEMO can increase short-term memory at low dose (10mg/kg), but it may prevent spatial memory formation at high doses.
    Keywords: Melissa, Memory, Hippocampus, Lipid peroxidation, Rat
  • Hajar Shafiee, Mansour Ebrahimi* Pages 22-35
    Background And Objectives
    Cardiovascular disease is one of the main causes of death in developed and Third World countries. According to the statement of the World Health Organization, it is predicted that death due to heart disease will rise to 23 million by 2030. According to the latest statistics reported by Iran’s Minister of health, 3.39% of all deaths are attributed to cardiovascular diseases and 19.5% are related to myocardial infarction. The aim of this study was to predict coronary artery disease using data mining algorithms.
    Methods
    In this study, various bioinformatics algorithms, such as decision trees, neural networks, support vector machines, clustering, etc., were used to predict coronary heart disease. The data used in this study was taken from several valid databases (including 14 data).
    Results
    In this research, data mining techniques can be effectively used to diagnose different diseases, including coronary artery disease. Also, for the first time, a prediction system based on support vector machine with the best possible accuracy was introduced.
    Conclusion
    The results showed that among the features, thallium scan variable is the most important feature in the diagnosis of heart disease. Designation of machine prediction models, such as support vector machine learning algorithm can differentiate between sick and healthy individuals with 100% accuracy.
    Keywords: Heart diseases, Coronary artery diseases, Computational biology, Support vector machine
  • Ameneh Poorrostami *, Farah Farokhi Pages 36-47
    Background And Objectives
    Epilepsy is one of the central nervous system disorders, which can increase reactive oxygen species and superoxide production. In this research, the effect of hydroalcoholic extract of ginger were evaluated on the reproductive system of epileptic female rats treated with lamotrigine.
    Methods
    In this research, 36 female Wistar rats were divided into 6 groups of 6 mice each. The first control group was treated with normal saline and the second control group with lamotrigine (10mg/kg) for 4 consecutive weeks. The experiment was continued with epilepsy induction through intraperitoneal injection of pentylenetetrazol (PTZ) (40mg/kg). The first epileptic group received normal saline. The other epileptic group was treated with lamotrigine (10mg/kg). The third epileptic group received ginger at a dose of. The fourth epileptic group simultaneously received ginger and lamotrigine at the same doze. At the end of 28 days, the rats were sacrificed and their blood samples were collected for biochemical analysis, and their reproductive organs were removed. Then, after H&E staining, the numbers of growing, atretic, and cystic follicles were counted by light microscopy.
    Results
    In epileptic rats, the level of progestron hormone, number of growing follicles and endometrial thickness and glands significantly decreased. Furthermore, the level of estrogene hormone and the number of atretic and cystic follicles significantly increased (p
    Conclusion
    According to the results of this research, hydroalcoholic extract of ginger can have positive effect on the reproductive system in epileptic female rats treated with lamotrigine.
    Keywords: Epilepsy, Female reproductive system, Lamotrigine, Ginger
  • Babak Moeini, Parvaneh Taymoori, Saeedeh Haji Maghsoudi, Maryam Afshari *, Seyede Melika Kharghani Moghaddam, Fahimeh Bagheri, Kheirolah Moradi, Javad Zavar Chahar Tagh Pages 48-57
    Background And Objectives
    Diabetes is one of the most common health problems with remarkable outcomes. Treatment and management of diabetes is mainly related to self-care status. This study aimed to analyzing self-care behaviors and its related factors in diabetic patients.
    Methods
    In this descriptive study, 131 diabetic patients referred to the Tuyserkan Diabetes Clinic in 2014, were studied by census method. Self-care behaviors data were collected by self-care scale of Toobert and Glasgow. Background information of diabetic patients, were investigated using pre-designed checklists based on forms in patients` records. Data were analyzed using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman’s correlation coefficient tests. The significance level was considered to be 5%.
    Results
    Out of total 131 diabetic patients, 66 persons (50.4%) were male and 65 persons (49.6%) were female. Their mean age was 51.8 years. Eight patients had heart disease complications. The mean self-care scores of the patients was 25.6 and was indicative of average level of self-care. Self-care behaviors were significantly associated with education level, employment status, type of treatment, and body mass index. There was a significant relationship between self-care components (including diet, physical activity, blood glucose testing and foot care).
    Conclusion
    Considering the self-care status of patients and the importance of self-care training for diabetics, more attention should be paid to self-care in diabetic patients in health education and health promotion programs.
    Keywords: Self, care, Diabetes mellitus, Health education, Health promotion
  • Mahdi Ghaderiyan *, Gholam Ali Ghasemi, Vahid Zolaktaf Pages 58-68
    Background And Objectives
    Plantar foot is a very active part in leap activities, such as rope jumping and with its small surface playes an important role in balance control. In this research, the effect of 12 week rope jumping exercise was investigated on postural control and static and dynamic balance in 10-13 years old male students with cavus foot.
    Methods
    This quasi-experimental study was done on 450 male students aged 13-10 years in Jarghouyeh sofla. After the initial evaluation by pedescope (qualitative) and then measurement by a foot scanner (quantitative) and Staheli index, 30 students were selected as samples and were divided into two groups (experimental and control, each 15 cases). To measure the postural control, a foot scanner device was used and changes in plantar center of pressure was recorded for 20 seconds. Static balance was evaluated with stork test and dynamic balance by Y balance test. The subjects of the experimental group participated in a rope jumping training protocol three 45-minute sessions per week for 12 weeks. In this period of time, the subjects of the control group did not participate in any regular physical activity program in this time. Data were analyzed using dependent and independent t-tests. The significance level was considered p
    Results
    A 12-week rope jumping exercise improved postural control and static and dynamic balance in patients with cavus foot, which this change was significant (p
    Conclusion
    According to the results of this study, rope jumping can be a useful exercise to improve static and dynamic balance and postural control in individuals with cavus foot.
    Keywords: Plyometric exercise, Students, Postural balance, Foot deformity
  • Gholam Reza Sharifirad, Siamak Mohebi, Zahra Hosseini, Zabihollah Gharlipour, Kamel Ghobadi Dashdebi Pages 69-77
    Background And Objectives
    Cigarette smoking is one of the important health problems in adolescents and one of the preventable causes of morbidity and mortality. The present study was carried out with the aim of determining the perceived threat about cigarette smoking among adolescents with emphasis on optimistic bias.
    Methods
    The present study was carried out as a descriptive cross-sectional study on 2nd grade secondary school male students in Shiraz, Iran. A multi-step cluster sampling method was used in the present study. A questionnaire including questions about demographic characteristics, knowledge, and perceived threat, was used. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and its validity by a panel of experts. The data were analyzed using descriptive tests and Pearson correlation coefficient.
    Results
    In the current study, the majority of students (3.3%) initiated cigarette smoking at the age of 13 years. Also, there was a significant relationship between perceived susceptibility and having smoker friends and offering cigarette by them. Also, the findings of this study showed that there was a negative correlation between perceived susceptibility and severity.
    Conclusion
    According to the findings of this study, in spite of high perceived severity, the perceived susceptibility was low among the students. Also, optimistic bias in adolescents causes that although they believe in high severity of high-risk behaviors, they do not feel themselves exposed to the risk of morbidity due to health problems.
    Keywords: Smoking, Bias, Adolescents
  • Heydar Aqababa *, Mohammad Ali Chobineh, Ali Zarei, Saeed Changizi Ashtiyani Pages 78-85
    Background And Objectives
    Medicinal plants have been used since ancient times to treat obesity, hyperlipidemia, and metabolic diseases. In the present research, the effect of extract of aerial parts of Salvia hydrangea on changes in body weight and liver and kidney function tests, were evaluated in hypercholesterolemia rats.
    Methods
    In this study, 40 male Wistar rats were assigned to 5 groups (n=8): Control group with normal diet, hyperlipidemia group with fatty diet, and hyperlipidemia experimental groups that, respectively, received, 100mg/kg (minimum dose), 200mg/kg (average dose), and 400mg/kg (maximum dose) of ethanol extract of Salvia hydrangeas by gavage. At the end of this period (35 days), blood sampling was performed to measure the levels of cholesterol, creatinine, blood urea nitrogen, bilirubin, albumin, total protein, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST(, and alkaline phosphatase (ALP). The data were analyzed using t-, one-way ANOVA, and Tukey tests. Level of significance was considered at p
    Results
    The levels of ALP, ALT, and cholesterol had a significant increase in the hypercholesterolemia group compared to the control group (p
    Conclusion
    According to the results of this study, Salvia hydrangea extract can be effective in the improvement of fatty liver function by lowering the levels of cholesterol and liver enzymes. This role is likely due to antioxidant substances present in the extract, which inhibits the synthesis of cholesterol.
    Keywords: Salvia hydrangea, Liver, Creatinine, Hypercholesterolemia, Rats
  • Nazila Farrin, Saeed Pirouzpanah *, Parvihan Dehgn, Alireza Ostadrahimi, Seyed Sajjad Pirouzpanah*, Neda Alizadeh Khameneh, Sanaz Tahmasebi, Bahadir Rostamzadeh Pages 86-95
    Background And Objectives
    The prevalence of childhood overweight and obesity has been increasingly growing in many societies. The present study aimed to determine body mass index (BMI) in primary school boys and girls in Tabriz city.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 857 primary school students of Tabriz city in 2012-2013. First, BMI of each person was calculated, and according to the NCHS standard curves, the values below the 5th percentile were considered as malnutrition and underweight, between the 85th-95th percentiles as overweight, and equal to or above the 95th percentile as obesity. Data were analyzed by one-sample t-test and t-test. The significance level was considered to be p
    Results
    According to the BMI data, the frequency of underweight, overweight, and obesity in the male students, were 20.9, 5.5, and 3.1%, and in female students were 18.8, 9.7, 0.9%, and in the total number of students were 20.1, 7.4, and 2.1%, respectively. Compared to the 50th percentile, the mean BMI in male students in the age group of 9 years was higher (p
    Conclusion
    Given the existence of both malnutrition states of underweight and obesity in the students and also the significant effect of childhood body weight on chronic disorders in adulthood, proper nutrition planning is necessary at the school level.
    Keywords: Body mass index, Obesity, Overweight, Wasting, Students
  • Faezeh Kabiri, Somayeh Momenyan *, Nayersadat Mirshahreza Pages 96-101
    Background And Objectives
    Enterococci are Gram-positive cocci that are found in abundance in the environment. The ability of these bacteria for long-term survival in hospital environment, increases the chance of patients for infections caused by this bacterium. Therefore, identification of possible sources and reservoirs is helpful in identifying the potential sources in sudden outbreaks. The current study was conducted to determine the prevalence rate and antibiotic resistance pattern in environmental Enterococcus isolates collected from delivery room environment of Alzahra and Izadi university hospitals in Qom.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, over a period of 3 month, sampling was performed using swabbing method from delivery rooms of alzahra and izadi hospitals in Qom, and were examined for the presence of Enterococci. After isolation, Enterococcus species were examined using different biochemical tests, and the antibiotic resistance pattern in the environmental was assessed according to disk-diffusion test according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) standards. The data were described by frequency tables.
    Results
    In this study, out of 216 obtained isolates, 7(3.2%) belonged to Enterococcus genus. 4(57%) out of 7 Enterococcus strains isolated from surfaces of delivery room, had multiple resistances based on antibiotic sensitivity test using antiobiogram test.
    Conclusion
    According to increasing growth of nosocomial infection caused by resistant strains of Enterococcus spp. and their spread in hospital environment, use of infection control measures are necessary to eliminate the potential sources and prevent the infection.
    Keywords: Enterococcus, Antibiotic resistance, Disk diffusion test
  • Zahra Taheri Kharameh *, Fatemeh Sharififard, Mostafa Alizadeh, Vahid Vahidabi, Hesam Mirhoseini, Reza Omidi Pages 102-109
    Background And Objectives
    Religious and spiritual components play an important role in well-being and health of people, and their evaluation seems to be necessary. The present study was carried out to determine the correlation between different domains of religious-spiritual well-being and mental health in the students of Qom University of Medical Sciences as well as the predictive power of different domains of religion and spirituality for students’ health level.
    Methods
    The present study was carried out as a descriptive-correlational study on 158 students of Qom University of Medical Sciences in 2014. Samples were selected using random sampling method. The research data were collected by Multidimensional Inventory for religious-spiritual well-being and General Health Questionnaire (GHQ). Data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, and regression analysis.
    Results
    The means of religious-spiritual well-being and mental health variables in the students were 24.63±2.07 and 12.62±6.39. There was a significant correlation between religious-spiritual well-being and mental health (p
    Conclusion
    The findings indicated that hope for the future and religiosity were, respectively, the most important religious-spiritual components, helping to improve mental health in students.
    Keywords: Spirituality, Religiosity, Religious, spiritual well, being, Mental health, Students