فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 10 (پیاپی 57، دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • لطیف گچکار* صفحات 1-6
    کارآزمایی بالینی متقاطع در مقایسه با انواع دارای گروه های موازی گرچه بعلت مزایایی از قبیل حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده، اجرای مطالعه با تعداد کم بیماران در زمان کوتاه تر مورد توجه محققین است ولی دارای محدودیت های اساسی نیز هست . این نوشته به آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: کارآزمایی، بالینی، متقاطع
  • محمد جواد باقری پور، فیروز ابراهیمی*، عباس حاجی زاده، شهرام نظریان، جمیل زرگان، جمال رشیدیانی صفحات 7-16
    زمینه و هدف
    سندروم بوتولیسم توسط سروتیپ های A تا G نوروتوکسین باکتری های جنس کلستریدیوم ایجاد می شود. زیرواحد اتصالی نوروتوکسین به علت داشتن خاصیت ایمونوژنی، کاندید مناسبی جهت تهیه واکسن است. در این تحقیق ایمنی زایی کاندید واکسن نوترکیب ناحیه اتصالی نوروتوکسین بوتولینوم تیپ E بر پایه کیتوسان به روش مخاطی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، نانوذرات کیتوسان حاوی پروتئین rBoNT/E با روش ژلاسیون یونی، تهیه و به صورت خوراکی و داخل بینی به موش تجویز شد. پس از هر تجویز، تیتر آنتی بادی IgG با روش ELISA سنجش شد. در نهایت، تمام گروه ها با نوروتوکسین فعال بوتولینوم تیپ E چالش شدند. داده ها با استفاده از آزمون دانکن تحلیل واریانس مکرر بررسی گردید. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تیتر آنتی بادی IgG پس از هر بار تجویز در همه گروه های مورد آزمون (بجز گروه های کنترل) افزایش یافت. طبق نتایج چالش با نوروتوکسین فعال بوتولینوم تیپ E، موش هایی که با نانوذرات حاوی آنتی ژن به صورت خوراکی و داخل بینی ایمن شده بودند، همچنین موش هایی که تنها آنتی ژن را به صورت خوراکی دریافت کردند، توانستند 500 برابر LD50 را تحمل کنند. گروهی که به صورت داخل بینی با آنتی ژن به تنهایی ایمن شده بود نیز 2000 برابر LD50 را تحمل کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از نانوذرات کیتوسان، افزایش معنی داری در میزان ایمنی زایی آنتی ژن نوترکیب نوروتوکسین بوتولینوم در روش خوراکی و داخل بینی ندارد (05/0 کلیدواژگان: بوتولیسم، کیتوسان، واکسن های نوترکیب، ژلاسیون یونی
  • فاطمه سادات امامی، اکرم عیدی*، پژمان مرتضوی، احمد اصغری صفحات 17-24
    زمینه و هدف
    تجمع نمک های سمی صفراوی در مدل حیوانات با انسداد مجرای صفراویBile Duct Ligation، BDL) )، نقشی اساسی در القای فیبروز کبدی دارد. ویتامین B5 ماده مغذی ضروری است که به عنوان کوفاکتور در بسیاری از آنزیم های سیستم مسمومیت زدایی عمل می کند. در تحقیق حاضر، اثر آنتی فیبروتیک ویتامین B5 در کولستاز کبدی القاشده توسط BDL در موش های صحرایی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 72 موش نر نژاد ویستار به 9 گروه شامل: گروه های کنترل، جراحی شاهد، ویتامین B5 (5، 50 و 100 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن)، BDL و BDL + ویتامین B5 (5، 50 و 100 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. موش ها پس از انجام BDL، به مدت 28 روز متوالی از طریق گاواژ داخل معده ای، ویتامینB5 را دریافت کردند. در پایان آزمایش، خون از قلب حیوانات، جمع آوری و فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    در حیوانات با انسداد مجرای صفراوی، میزان فعالیت AST، ALT و ALP سرم، افزایش معنی داری یافت (001/0p<). تیمار موش های BDL شده با ویتامین B5، به صورت معنی داری موجب تخفیف این تغییرات گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد ویتامین B5 دارای اثرات محافظت کبدی و آنتی فیبروتیک در کبد کولستاتیک است که احتمالا در نتیجه اثرات آنتی اکسیداتیو و جاروکننده رادیکال آزاد این ویتامین می باشد.
    کلیدواژگان: کولستاتیک، کبد، موش صحرایی، اسید پنتوتنیک
  • محمد سلیمانی، عباس مروتی*، علی جوادی صفحات 25-33
    زمینه و هدف
    اشرشیاکلی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل ایجادکننده بیماری اسهالی حاد در دنیا مطرح است. بیماری های اسهالی یکی از علل اصلی مرگ و میر در میان کودکان کشورهای درحال توسعه می باشند. این مطالعه با هدف توسعه تکنیک PCR برای تشخیص اختصاصی ژن های ویرولانس پاتوتایپ های انترتوکسی ژنیک اشرشیاکلی (ETEC) و انترواگریگیتیو و اشرشیاکلی (EAEC) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه برای تشخیص پاتوتایپ ها ETEC-EAEC، از ژن های اختصاصی st و lt (برای تشخیص پاتوتایپ ETEC) و از ژن اختصاصی aafII (برای شناسایی پاتوتایپ EAEC) استفاده شد. این تکنیک PCR برای این سه ژن طراحی و بهینه گردید. محصولات واکنش برای هریک از این ژن ها، در وکتور pTZ57R/T به عنوان کنترل مثبت، کلون و مورد استفاده قرار گرفت. میزان حساسیت پرایمر ها با محاسبه کمترین میزان تشخیص (Limit of Detection) و استفاده از ژنوم سایر باکتری ها به عنوان بررسی اختصاصیت پرایمر ها ارزیابی شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج آنالیز محصولات PCR بر روی ژل الکتروفورز باند های مورد نظر برای ژن aafII، lt و st به ترتیب 384 ، 459 و 150 جفت باز به دست آمد. همچنین واکنش ژنوم باکتری های کنترل با پرایمر های طراحی شده، منفی بود. حد تشخیص براساس تعداد کپی برای ژن های st، lt و aafII به ترتیب برابر 390 ، 1500 و 2500 کپی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، طراحی این گونه تست ها در ایران به عنوان یک پیشرفت در زمینه بهبود تشخیص سریع و دقیق پاتوژن ها و تفکیک در نوع پاتوتایپ های اشرشیاکلی می باشد.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، اسهال
  • روح الله فرهادلو، مهدی کاشانی نژاد، لاله حسن پور، مصطفی واحدیان، حمید دره باغی، حمید آسایش، محمد پرورش مسعود* صفحات 34-40
    زمینه و هدف
    تامین و برقراری راه هوایی، اولین اقدام شناخته شده ای است که در یک موقعیت اورژانس به ذهن خطور می کند. ماسک حنجره ای (Laryngeal Mask Airway)، ابزاری جایگزین برای کنترل راه هوایی است که آموزش تعبیه آن در افراد مبتدی و حرفه ای، ساده تر از لوله گذاری داخل تراشه است. این پژوهش با هدف مقایسه سرعت جاگذاری و درصد موفقیت دانشجویان پرستاری در به کارگیری دو روش جاگذاری LMA و ETT انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی یک گروهی پس آزمون، 49 دانشجوی پرستاری سال آخر، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از آموزش مدیریت راه هوایی در قالب واحد درسی مربوطه، آزمون لوله گذاری داخل تراشه و جاگذاری ماسک حنجره ای بر روی مانکن، از دانشجویان گرفته شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تی، در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تحلیل شدند.
    یافته ها
    زمان جاگذاری لوله تراشه برابر73/28 ثانیه و در روش ماسک داخل حنجره ای برابر 05/5 ثانیه به دست آمد. همچنین جنسیت دانشجویان، ارتباط آماری معنی داری با زمان برقراری راه هوایی نداشت (45/0=p). 98% دانشجویان، بدون خطا موفق به جاگذاری LMA شدند، اما این میزان در جاگذاری ETT تنها 28% بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به زمان کوتاه تر در برقراری راه هوایی با روش جاگذاری LMA، تعداد خطای کمتر و سهولت در جاگذاری این وسیله در مقایسه با ETT، استفاده از این روش به عنوان جایگزین مناسب برای لوله گذاری داخل تراشه، به ویژه در شرایط اورژانس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت راه هوایی، لوله گذاری، ماسک حنجره ای، مانکن
  • علی محمدزاده*، مجید واحدی صفحات 41-49
    زمینه و هدف
    در سطح بالینی، علائم وسواسی جبری در مبتلایان به اختلالات خوردن شایع است. این پژوهش با هدف بررسی همبستگی ویژگی های وسواسی جبری با نگرش های خوردن مرضی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع همبستگی است و در آن حجم نمونه ای به تعداد 790 نفر از دانشجویان، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، انتخاب و با پرسشنامه های بازنگری شده وسواسی جبری و نگرش های اختلال خوردن مورد آزمون قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، بین ویژگی های وسواسی - جبری و نگرش های خوردن مرضی، همبستگی وجود داشت (38/0r=) (001/0>p)، همچنین نتایج نشان داد ویژگی های وسواسی - جبری می تواند به ترتیب 15% تغییرات نگرش های خوردن مرضی را پیش بینی کند (15/0r2=) (001/0>p).
    نتیجه گیری
    همبستگی شناسایی شده، احتمالا به مولفه های مشترک بین اختلالات وسواسی جبری و خوردن مربوط می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، جبری، بی اشتهایی روانی، پراشتهایی روانی
  • جمشید وفایی منش، فخرالدین حجازی، مصطفی واحدیان، ریحانه تبرایی، محمد باقرزاده* صفحات 50-60
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی - عروقی، یکی از شایع ترین علل بیماری های کشنده در جهان هستند. تغییرات در ترکیب بیوشیمیایی پلاسمای خون نیز با بیماری عروق کرونر قلب مرتبط است. در مطالعه حاضر، برخی مارکر های بیوشیمیایی در بیماران مشکوک به بیماری عروق کرونر، بدون علائم سندرم کرونری حاد بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 120 بیمار مشکوک به CAD بررسی شدند. در تمامی آنها آزمایشهای فیزیکی و پارامتر های بیوشیمیایی اندازه گیری شد. بیماران به دو گروه CAD مثبت و منفی تقسیم شدند و نشانگر های بیوشیمیایی انجام شده در دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    موارد مثبت CAD، به طور قابل توجهی با تروپونین، ESR و سرولوژی مثبت از نظر هلیکوباکتر پیلوری همراه بود. بین سن، جنس مذکر، BMI و CAD مثبت، ارتباط معنی داری وجود داشت. حساسیت ESR، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت به احتمال زیاد مثبت و منفی برای تشخیص CAD به ترتیب 5/56%، 5/65%، 6/63%، 5/58%، 61/1 و 66/0به دست آمد. حساسیت تروپونین، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی و LR مثبت و منفی نیز به ترتیب 18%، 5/96%، 5/84%، 3/52%، 2/5 و 85/0 بود. همچنین ارتباط مثبتی بین سرولوژی هلیکوباکتر پیلوری و موارد مثبت CAD یافت شد (48/1-10، 95%=CI، 86/3=OR، 006/0=p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، در بیماران بدون علائم سندرم کرونری حاد، تنها 10ESR> میلی متر درساعت و cTnI مثبت و سرولوژی مثبت از نظر هلیکوباکتر پیلوری بین بیماران مبتلا و غیرمبتلا به بیماری عروق کرونری قلب دارای نتایج متفاوت بوده که می تواند مطرح کننده بیماری عروق کرونری در بین افراد بدون علائم حاد باشد.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، نشانگر های زیستی، بیماری بدون علامت
  • فرهاد غدیری صورمان آبادی *، کریم عبدالمحمدی، جلیل باباپور خیرالدین، وهاب اصل رحیمی صفحات 61-68
    زمینه و هدف
    جسمانی سازی یک اختلال شبه جسمی است که معاینات پزشکی قادر به توضیح علت آن نمی باشد. در پژوهش حاضر نقش عزت نفس، بی خوابی و افکار پارانوئید در اختلال جسمانی سازی بررسی گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی، از نوع همبستگی بر روی تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1394-1393 انجام شد. 270 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای، انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های عزت نفس Eysenck، شاخص شدت بی خوابی (ISI)، جسمانی سازی (15-PHQ) و سنجش افکار پارانوئید (GPTS) استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج همبستگی نشان داد اختلال جسمانی سازی با افکار پارانوئید و بی خوابی، رابطه مثبت و معنی دار و با عزت نفس، رابطه منفی معنی داری دارد. همچنین براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، شاخص بی خوابی، بیشترین توان را در پیش بینی اختلال جسمانی سازی داشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، در درمان اختلال جسمانی سازی؛ عواملی چون بی خوابی، تفکرات پارانوئید و عزت نفس پایین باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی با علائم جسمانی، خودپنداره، اختلالات خواب، اختلالات
  • سمیه نیکوگفتار رنجبر، احمدعلی پوربابایی*، کامبیز داوری صفحات 69-77
    زمینه و هدف
    آنتی بیوتیک ها ازجمله موثرترین داروهایی هستند که برای درمان انسان به کار می روند. این مواد پس از مصرف به طرق مختلف وارد فاضلاب ها شده و به عنوان آلاینده های مهم زیستی در محیط های آبی و زراعی محسوب می شوند. فراهم بودن شرایط انتقال ژن مقاومت به آنتی بیوتیک در بین باکتری های فاضلاب، پسماند های حاصل از محیط های انسانی را به یکی از منابع مهم انتشار باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک، تبدیل کرده است. با توجه به گسترش سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک در بخش های درمانی استان قم، هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی و الگوی مقاومت به آنتی بیوتیک در بین باکتری های کلی فرم جداشده از سیستم تصفیه فاضلاب شهر قم در فصول مختلف سال بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 120 نمونه از پساب تصفیه خانه شهری قم (بخش های ورودی و خروجی) انجام شد. بعد از نمونه گیری، انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، جداسازی و شناسایی فنوتیپیک باکتری های موردنظر، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی؛ طبق استانداردهای CLSI انجام شد. فراوانی باکتری ها با روش بیشترین تعداد احتمالی( MPN) تعیین گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه از مجموع 384 جدایه باکتری (جداشده در فصل های بهار،تابستان و زمستان)، اشرشیاکلی (50%)، سیتروباکتر (30%)، انتروباکتر (11%)، کلبسیلا (1%) و باکتری غیرکلی فرم (پروتئوس) 8% شناسایی شد. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به باکتری های سیتروباکتر و انتروباکتر (جداشده در فصل تابستان) نسبت به پنی سیلینG با فراوانی 94% مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی بالای سویه های سیتروباکتر و انتروباکتر مقاوم به آنتی بیوتیک در تصفیه خانه فاضلاب شهری استان قم، به خصوص در فصل تابستان می توان این اکوسیستم را به عنوان یکی از منابع مهم گسترش سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک گزارش کرد.
    کلیدواژگان: کلی فرم ها، مقاومت دارویی میکروبی، فاضلاب شهری، مقاومت آنتی بیوتیک
  • زهرا اباذری، زهره میرحسینی، عبدالحسین بختیاری، اکبر محمدی مطلق* صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    ازآنجایی که کتابخانه های دانشگاهی در پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها، نقش بارزی دارند، بنابراین سنجش کیفیت خدمات ارائه شده براساس انتظارات و نیازهای استفاده کنندگان با استانداردهای علمی، ضروری به نظر می رسد. در پژوهش حاضر، خدمات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی قم از دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی براساس مدل بین المللی لیب کوال مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شد. جامعه آماری را تمامی اعضای کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی قم در نیمسال اول سال تحصیلی 1395- 1394 تشکیل می داد. در زمان پژوهش، تعداد شرکت کنندگان، 1464 نفر بود که از بین آنها، 466 نفر به عنوان حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بین المللی لیب کوال بود که روایی و پایایی این پرسشنامه در مطالعات مختلف داخل و خارج از کشور تایید شده است. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی با سطح اطمینان 95% تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، شکاف کفایت و برتری خدمات کتابخانه های علوم پزشکی قم در مولفه های کنترل اطلاعات و کتابخانه به عنوان مکان، منفی بود و میانگین سطح دریافت خدمات کتابخانه ای در این کتابخانه ها، کمتر از حداقل انتظارات کاربران ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد کتابخانه های علوم پزشکی قم به ترتیب در مولفه های کنترل اطلاعات و کتابخانه به عنوان مکان، بیشترین ضعف را دارا بوده و نتوانسته اند حداقل انتظارات کاربران خود را برآورده کنند. فاصله خدمات دریافتی با حداکثر انتظارات کاربران نیز بالا بوده است که در واقع نشان می دهد کتابخانه های علوم پزشکی قم در تمامی مولفه های لیب کوال ضعیف عمل کرده اند.
    کلیدواژگان: کتابخانه پزشکی، مدل تحلیل شکاف، کتابخانه ها
  • رقیه تیمورپور، زهرا مشکات*، محسن ارزنلو، هادی پیری دوگاهه صفحات 86-99
    زمینه و هدف
    پس از واکسن های تخفیف حدت یافته و زیرواحدی، DNA واکسن به عنوان واکسن نسل سوم در زمینه واکسن شناسی معرفی گردید. این نوع واکسن یک روش امیدبخش جهت مقابله با عوامل عفونی در آینده است. اگرچه بسیاری از جنبه های این نوع واکسن، هنوز به خوبی مشخص نشده است، اما استفاده از آن در انسان و کارآزمایی بالینی آغاز گردیده و چندین DNA واکسن برضد بیماری های دامی توسعه یافته است. این نسل از واکسن، مسیر جدیدی را برای مبارزه و کنترل بیماری های موجود فراهم کرده است. علاوه بر بیماری های عفونی، این نوع واکسن جهت مقابله با انواع مختلف تومورها نیز قابل استفاده است. باوجود تلاش های بسیار، تنها یک نوع DNA واکسن جهت استفاده در انسان تایید شده است. مطالعه حاضر بر روی بیولوژی، مزایا و معایب DNA واکسن متمرکز شده و توانایی آن را در تحریک انواع مختلف پاسخ های ایمنی مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: دی ان آواکسن، واکسن زیرواحدی، کارآزمایی بالینی
  • |
    • Latif Gachkar* Pages 1-6
      Cross-Over Clinical Trials in comparison with Parallel groups clinical trials have some advantages such as control of confounding variables, small sample size, and short time to implement the research project. But this type of research has few essential limitations that discusses in this monogram.
      Keywords: Cross over, Clinical, Trial
    • Mohammad Javad Bagheripour, Firouz Ebrahim*, Abbas Hajizadeh, Shahram Nazarian, Jamil Zargan, Jamal Rashidiani Pages 7-16
      Background And Objectives
      Botulism syndrome is caused by serotypes A-G of neurotoxins of Clostridium genus. Neurotoxin binding domain is an appropriate vaccine candidate due to its immunogenic activity. In this study, the immunogenicity of chitosan-based botulinum neurotoxin E binding domain recombinant candidate vaccine was investigated via mucosal route of administration.
      Methods
      In this experimental study, chitosan nanoparticles containing rBoNT/E protein were synthesized by ionic gelation method and were administered orally and intranasally to mice. After each administration, IgG antibody titer was measured by ELISA method. Finally, all groups were challenged with active botulinum neurotoxin type E. Data were analyzed using Duncan and repeated ANOVA tests. The significance level was considered as p
      Results
      After each administration, IgG antibody titre was increased in all the test groups (except the control group). According to the results of challenge with active botulinum neurotoxin type E, the mice immunized orally and intranasally by nanoparticles containing the antigen and also the mice that only received the antigen orally, could tolerate 500 folds of LD50. The group immunized intranasally with only antigen tolerated 2000 folds of LD50.
      Conclusion
      The results of this research showed that use of chitosan nanoparticles has no significant increase in the immunogenicity of recombinant botulinum neurotoxin antigen in oral and intranasal routes (p>0.05), even intranasal route reduced the immunogenicity.
      Keywords: Chitosan, Nanoparticles, Vaccines, Ionic gelation, Botulism
    • Fatemeh Sadat Emami, Akram Eidi *, Pejman Mortazavi, Ahmad Asghari Pages 17-24
      Background And Objectives
      Accumulation of toxic bile salts in a bile duct ligation (BDL) animal model plays a pivotal role in the induction of liver fibrosis. Vitamin B5 is an essential nutrient, which acts as a cofactor in many detoxification system enzymes. In the present research, the antifibrotic effect of vitamin B5 was investigated on liver cholestasis induced by BDL in rats.
      Methods
      In this experimental study, 72 male Wistar rats were divided into 9 groups: Control, sham-operated, vitamin B5 (5, 50, and 100mg/kg bw), BDL, and BDL븫媚 B5 (5, 50, and 100mg/kg bw). After BDL, rats were given vitamin B5 via intragastric gavage for 28 consecutive days. At the end of the experiment, blood was collected from heart and activity of aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), and alkaline phosphatase (ALP) enzymes, were measured. The data were analyzed using one-way ANOVA test.
      Results
      In the BDL animals, the serum activities of AST, ALT, and ALP significantly increased (p
      Conclusion
      The results of this study indicated that vitamin B5 has hepatoprotective and antifibrotic effects in the cholestatic liver, which is likely due to the antioxidative and free radical scavenging effects of this vitamin.
      Keywords: Cholestatic, Liver, Rat, Pantothenic acid
    • Mohammad Soleimani, Abbas Morovvati *, Ali Javadi Pages 25-33
      Background And Objectives
      Escherichia coli is one of the most important causative agents of acute diarrheal disease in the world. Diarrheal diseases are one of the main causes of mortality among children in developing countries. The aim of this study was to develop a PCR technique for diagnosis of specific virulence genes of Enterotoxigenic E. coli (ETEC) and Enteroaggregative E. coli (EAEC).
      Methods
      In this study, specific genes ST and LT were used for diagnosis of ETEC pathotype and AAF/II specific gene was used for diagnosis of EAEC pathotype. The PCR technique was designed and optimized for these three genes. The reaction products were cloned in pTZ57R/T vector as positive control. The primers’ sensitivity was determined by measurement of detection limit, and primers’ specificity was evaluated using other bacterial genomes.
      Results
      According to the results of the PCR products analysis using agarose gel electrophoresis, the bands for AAF/II, LT, and ST were obtained 384, 459, and 150 bp, respectively. Also, the reaction of the genomes of control bacteria using the designed primers was negative. The detection limit based on copy number for ST, LT, and genes, was obtained 390, 1500, and 2500 copies, respectively.
      Conclusion
      Considering the findings of this study, design of these assays in Iran is a progress in the improving rapid and accurate diagnosis of pathogens and detection of E. coli pathotypes.
      Keywords: Escherichia coli, Polymerase chain reaction, Dysentery
    • Roohollah Farhadloo, Mahdi Kashaninejad, Laleh Hasanpour, Mostafa Vahedian, Hamid Darebaghi, Hamid Asayesh, Mohammad Parvaresh Masoud* Pages 34-40
      Background And Objectives
      Providing and making airway is the first known measure that comes to mind at an emergency situation. Laryngeal mask airway (LMA) is an alternative for airway management, which its insertion training in beginners and professionals is easier than endotracheal intubation. This study was conducted to compare the speed of insertion and success rate in using two LMA and ETT methods in nursing students.
      Methods
      In this quasi-experimental study, 49 last year nursing students were selected by simple random sampling method. After airway management training course, the students were tested on endotracheal intubation and LMA insertion in a manikin. Data were analyzed using t-test at the p
      Results
      The time for endotracheal intubation was obtained 28.73 s and for LMA was 5.05 s. Also, gender of the students had no significant relationship with airway management (p=0.45). Ninety-eight percent of the student succeeded to insert LMA with no error, but this rate for ETT was just 28%.
      Conclusion
      Given that shorter time, lower error, and ease of insertion of LMA in comparison with the ETT method, use of this method is recommended as an appropriate alternative for endotracheal intubation, especially in emergency situation.
      Keywords: Airway management, Intubation, Intratracheal, Laryngeal masks, Manikins
    • Ali Mohammadzadeh *, Majid Vahedi Pages 41-49
      Background And Objectives
      Obsessive compulsive symptoms are prevalent in individuals with eating disorders at clinical level. The purpose of this study was to investigate the correlation between obsessive compulsive features and pathological eating attitudes.
      Methods
      This research is a correlational study. A sample of 790 university students were selected using stratified random sampling method and investigated by Obsessive Compulsive Inventory-Revised (OCI-R), and Eating Attitudes Test (EAT-26) questionnaires. Data were analyzed using multivariate regression analysis.
      Results
      There were a correlation between obsessive-compulsive features and pathological eating attitudes (p
      Conclusion
      The identified correlation is possibly related to common components between obsessive compulsive and eating disorders.
      Keywords: Obsessive, compulsive disorder, Anorexia nervosa, Bulimia nervosa
    • Jamshid Vafaeimanesh, Fakhrodin Hejazi, Mostafa Vahedian, Reihane Tabaraii, Mohammad Bagherzadeh*, Ali Akbar Khalesi Pages 50-60
      Background And Objectives
      Cardiovascular diseases are one of the most common causes of fatal diseases in the world. Alterations in biochemical composition of blood plasma are associated with coronary heart disease. In this study, some biochemical markers were investigated in patients suspicious to coronary artery disease (CAD) without acute coronary syndrome symptoms.
      Methods
      In this descriptive cross-sectional study, 120 patients suspicious to CAD, were ivestigated. In all of them, physical examinations were performed and biochemical parameters, were measured. The patients were divided into CAD-positive and -negative groups, and their biochemical markers were compared.
      Results
      CAD-positive cases, was significantly associated with Troponin, ESR, and Helicobacter pylori-Positive serology. A significant association was found between age, male gender, BMI, and positive CAD. ESR sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and positive and negative likelihood ratio for diagnosis of CAD, were 56.5%, 65.5%, 63.6%, 58.5%, 1.61, and 0.66, respectively. Also, Troponin sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, and positive and negative LR, were 18%, 96.5%, 84.5%, 52.3%, 5.2, and 0.85, respectively. A positive correlation was found between Helicobacter pylori-positive serology and CAD-positive cases (1.48-10, CI=95%, OR=3.86, p=0.006).
      Conclusion
      Based on the findings of the present research, in patients without acute coronary syndrome symptom, only ESR>10mm/h, positive cTnI, and Helicobacter pylori-positive serology had different results between the patients with and without CAD, which can be suggestive of CAD in asymptomatic cases.
      Keywords: Coronary artery disease, Biomarkers, Asymptomatic disease
    • Farhad Ghadiri Sourman Abadi *, Karim Abdolmohammadi, Jalil Babapour Kheyradin, Vahab Asl Rahimi Pages 61-68
      Background And Objectives
      Somatization is a somatoform disorder, which medical examinations are not able to explain its reason. In the present research, the role of self-esteem, insomnia, and paranoid thoughts was investigated in somatization disorder.
      Methods
      This descriptive and correlational study was conducted on all students studying at University of Tabriz in the academic year 2014-2015. A total of 270 subjects were selected using stratified random sampling method. In this research, Eysenck Self-Esteem Inventory, Insomnia Severity Index (ISI), Somatization Questionnaire (PHQ-15), and Green et al. Paranoid Thought Scales (GPTS) were used. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis tests.
      Results
      Correlation results indicated that somatization disorder has a significant positive relationship with paranoid thoughts and insomnia and a significant negative relationship with self-esteem. Also, based on the results of multiple regression analysis, Insomnia Index had the greatest ability to predict somatization disorder.
      Conclusion
      The findings of this research revealed that factors, such as insomnia, paranoid thoughts, and low self-esteem should be considered in the treatment of somatization disorder.
      Keywords: Somatoform disorders, Self concept, Sleep disorders, Personality disorders
    • Somaye Nikoogoftar Ranjbar, Ahamd Ali Pourbabaee *, Kambiz Davari Pages 69-77
      Background And Objectives
      Antibiotics are among the most effective drugs used to treat humans. These materials enter in different ways into sewage and known as important biological contaminants in aquatic and agricultural environment. The availability of conditions for antibiotic resistance gene transfer to sewage bacteria, converted human environmental wastes to an important source of antibiotic resistant bacteria. Considering the spread of antibiotic resistant strains in treatment centers of Qom province, the aim of this study is to investigate the frequency and antibiotic resistance pattern in coliform bacteria isolated from wastewater treatment system of Qom city in different seasons.
      Methods
      This study was carried out on 120 samples of municipal wastewater treatment plant (incoming and outgoing) in Qom. After sampling, transport of samples to the laboratory, isolation and phenotypic identification of bacteria, and Determination of antibiotic resistance pattern, were performed according to CLSI standards. The frequency of bacteria was determined using most probable number (MPN) method.
      Results
      In this study, of 384 strains of bacteria (isolated in spring, summer, and winter), Escherichia coli (50%), Citrobacter (30%), Enterobacter (11%), Klebsiella (1%) and non-coliform bacteria (Proteus sp.) 8%, were identified. The most antibiotic resistance was observed in Citrobacter and Enterobacter bacteria (isolated in summer) to penicillin G with a frequency of 94%.
      Conclusion
      Due to the high frequency of antibiotic resistance in Citrobacter and Enterobacter strains in the sewage treatment plant in Qom province, especially in the summer, this ecosystem can be reported as an important source of spread of antibiotic-resistant strains.
      Keywords: Coliforms, Antimicrobial drug resistance, Municipal sewage, Antibiotic resistance
    • Zahra Abazari, Zohreh Mirhosseini, Abdolhossein Bakhtiari, Akbar Mohammadi Motlaq* Pages 78-85
      Background And Objectives
      Since academic libraries have a significant role in promoting educational and research purposes of universities, therefore, assessment of the quality of services provided based on the expectations and needs of users with scientific standards, seems to be necessary. In the current research, library services of Qom University of Medical Sciences, were evaluated from the viewpoint of students and academic members based on LibQUAL Model.
      Methods
      The present research was performed as an applied descriptive-analytical study. The statistical population included all library members of the Qom University of Medical Sciences in the first semester of the academic year 2014-2015. At the time of this study, the participants were 1464 individuals, from which, 466 subjects were selected as samples using stratified random sampling method. Data collection tool was international LibQUAL questionnaire, which its reliability and validity was confirmed in several national and international studies. Data were analyzed using t-test at 95% confidence level.
      Results
      Based on the findings of the study, service adequacy and excellence gap was negative in the domains of control of information and library as place, and the mean level of library services in these libraries was evaluated to be less than the minimum expectations of users.
      Conclusion
      The findings of the present research showed that showed that the libraries of the Qom University of Medical Sciences have the highest weakness in the domains of the control of information and library as place and were not able to meet the minimum expectations of their users. The gap between the received services and maximum expectations of users was also high, which indicates that the libraries of Qom University of Medical Sciences have been weak in all domains of LibQUAL.
      Keywords: Libraries, Medical, LibQUAL, Libraries
    • Roghayeh Teimourpour, Zahra Meshkat *, Mohsen Arzanlou, Hadi Peeridogaheh Pages 86-99
      Background And Objectives
      After live attenuated and subunit vaccines, DNA vaccines were introduced as a third generation vaccine in the field of vaccinology. This type of vaccine is a promising approach to deal with infectious agents in the future. Although, many aspects of this type of vaccine has not yet been identified, its use has been initiated in humans and clinical trials, and several DNA vaccines have been developed against veterinary infectious diseases. This generation of vaccine has provided new approaches to deal with and control existing diseases. In addition to infectious diseases, this type of vaccine can also be used against different types of tumors. Despite numerous attempts, only one type of DNA vaccine has been approved for use in human. The present study focuses on biology, advantages, and disadvantages of DNA vaccine and investigates its capacity in stimulating different types of immune responses.
      Keywords: Vaccines, DNA, Vaccines, Subunit, Clinical trial