فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال یازدهم شماره 7 (پیاپی 66، مهر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید محمد شاهی *، سید احمد حسینی، بیژن حلی، محمدحسین حقیقی زاده، محمد ابوالفتحی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    چاقی زمینه ساز بیماری های قلبی - عروقی، دیابت و فشار خون است. اختلال خواب نیز می تواند با تغییر در سطوح نوروپپتیدهایی مانند گرلین و لپتین، همچنین دیگرمکانیزم ها در بروز چاقی و اضافه وزن موثر باشد.
    در مطالعه حاضر اثر مکمل ویتامین D بر شاخص های تن سنجیافراد دارای اضافه وزن یا چاق مبتلا به اختلال خواب بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور، جامعه آماری را 74 زن و مرد (با سنین 50-20 سال) مبتلا به اختلال خواب دارای اضافه وزن یا چاق مراجعه کننده به بیمارستان گلستان شهر اهواز تشکیل می دادند. میانگین سطح سرمی ویتامین D کل افراد مورد مطالعه، زیر 30 نانوگرم برمیلی لیتر بود. در گروه درمان، 50 هزار واحد ویتامین D در 2 هفته (به صورت یک بار در طی 8 هفته) و در گروه دارونما 4 عدد پرل دارونما در طی 8 هفته مصرف شد. سطوح (OH)D325 پلاسما: وزن، نمایه توده بدنی، دور کمر و نسبت دور کمر به باسن، زمان در معرض آفتاب بودن، فعالیت فیزیکی، یادآمد 3 روزه خوراک در ابتدا و 8 هفته پس از شروع مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی (OH)D325، افزایش معنی داری از 7/24 نانوگرم برمیلی لیتر به 6/37 نانوگرم برمیلی لیتر پس از 8 هفته مداخله در گروه درمان نشان داد )001/0>(p. اندازه دور کمر در گروه درمان پس از 8 هفته دریافت مکمل یاری، تغییر معنی داری یافت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد مکمل یاری با مکمل ویتامین D در افراد دارای اضافه وزن یا چاق مبتلا به اختلال خواب، باعث افزایش سطح ویتامین Dسرم و کاهش اندازه دور کمر می شود.
    کلیدواژگان: ویتامینD، چاقی، شاخص توده بدنی، اختلال خواب، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • علیرضا براری*، پروین فرزانگی، جبار بشیری، فاطمه کوچ پیده، فرهاد غلامی صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    فعالیت ورزشی منظم با بهبود کیفیت زندگی و کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان مرتبط است، اما مکانیسم های زمینه ساز مشخص نیست. علاوه بر این، آلوورا ممکن است تاثیرات ضدسرطانی و ضدالتهابی داشته باشد. در تحقیق حاضر، تاثیر 6 هفته تمرین شنا به همراه مکمل دهی آلوورا بر سطوح سرمی سایکلواکسیژناز-2 و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در موش های مبتلا به سرطان سینه بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این تحقیق نیمه تجربی، 35 سر موش بالب سی با محیط آزمایشگاه و تمرینات شنا آشنا شدند، سپس بافت تومور آدنوکارسینومای موشی به صورت زیرپوستی کاشت شد و یک هفته پس از آن، موش ها به گروه های 7تایی شامل: تمرین، تمرین+ عصاره، عصاره و کنترل (سرطانی) تقسیم شدند. گروه پنجم (به عنوان کنترل سالم) شامل 7 سر موش بود. گروه های تمرین، تمرینات شنا را به مدت 6 هفته انجام دادند و گروه های عصاره به طور روزانه، عصاره آلوورا را به میزان 300 میلی گرم برکیلوگرم در روز دریافت کردند. نمونه های خونی 48 ساعت پس از آخرین جلسه، از بطن راست گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه در سطح معنی داری، 05/0>p تحلیل شدند.
    یافته ها
    با القای تومور سرطانی، سطوح COX-2 وVEGF در موش ها افزایش یافت (05/0>p). پس از 6 هفته، مقادیرVEGF در هر دو گروه تمرینی و مقادیر COX-2 در گروه عصاره نسبت به گروه کنترل سرطانی، پایین تر بود (05/0>p)؛ با این حال، این مقادیر بیشتر از گروه کنترل سالم بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج، تمرین شنا و مکمل آلوورا ممکن است افزایش سطوح در گردش COX-2 وVEGF در اثر القای بافت توموری را تضعیف کند، اما نمی تواند مقادیر افزایش یافته را به سطوح نرمال بازگرداند.
    کلیدواژگان: سایکلواکسیژناز، 2، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، سرطان، شنا، آلوورا
  • سجاد پارسایی *، ناهید شتاب بوشهری، معصومه شجاعی، رسول عابدان زاده صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    تصویرسازی، فرآیندی شناختی است که نقش مهمی در برنامه ریزی و اجرای حرکات دارد و می تواند به عنوان ابزاری برای یادگیری مهارت های حرکتی، بازآموزی حرکات و نیز موارد بالینی به کار رود. هدف از انجام پژوهش حاضر تاثیر سرعت های مختلف تصویرسازی ذهنی بر عملکرد حرکتی و بررسی نقش نورون های آینه ای می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت نیمه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون انجام شد. 40 نفر از دانشجویان دختر (با میانگین سنی 12/1±22 سال) به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و در چهار گروه (تصویرسازی با سرعت زیاد، تصویرسازی با سرعت برابر، تصویرسازی با سرعت آهسته و کنترل) قرار گرفتند. پس از اجرای دریبل بسکتبال در پیش آزمون، آزمودنی ها به مدت 4 روز متوالی به تصویرسازی پرداختند، سپس اجرای واقعی دریبل به عمل آمد. در پایان، امواج مغزی شرکت کنندگان در هنگام تصویرسازی، و واکنش نورون های آینه ای از طریق دستگاه الکتروانسفالوگرافی ثبت گردید. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس درون گروهی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 5% در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    همه گروه های تصویرسازی در اجرای خود پیشرفت داشتند (05/0>p). با توجه به اندازه اثر؛ گروه تصویرسازی آهسته و برابر، عملکرد بهتری را نسبت به گروه تصویرسازی سریع نشان دادند. همچنین مشخص گردید نورون های آینه ای در گروه تصویرسازی آهسته، فعالیت بیشتری دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد نورون های آینه ای موجود در قشر پیش حرکتی به عنوان یک مکانیسم عصبی بسیار مهم در الگوی فعالیت مغزی می باشد که باعث اثربخشی تصویرسازی در بهبود مهارت های حرکتی می شود.
    کلیدواژگان: نورون های آینه ای، تصویرسازی، عملکرد ورزشی، تمرین ذهنی، دانشجویان
  • فاطمه طالبی ورنوسفادرانی، مریم محمدی سیچانی*، لیلا امجد صفحات 30-37
    زمینه و هدف
    داروهای شیمیایی، عوارض جانبی زیادی دارند و به همین دلیل رویکرد استفاده از گیاهان دارویی و طب سنتی افزایش یافته است. آکیلاتنوئیفولیا گیاهی از تیره کاسنی است. در این پژوهش خاصیت ضدباکتریایی اسانس و عصاره متانولی، اتانولی، کلروفرمی و استونی آکیلاتنوئیفولیا بر باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیاکلی و انتروکوکوس فکالیس بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، ابتدا گلها و برگهای آکیلاتنوئیفولیا در خردادماه سال 1393 از گردنه قرقچی شهرستان میمه، جمع آوری و در سایه خشک شدند. جهت تهیه اسانس گل و برگ، از دستگاه کلونجر استفاده گردید. عصاره متانولی و اتانولی گیاه، به روش سوکسله و عصاره های کلروفرمی و استونی به روش خیسانده تهیه شد. خاصیت ضدباکتریایی اسانس و عصاره های مذکور، به روش انتشار چاهک ارزیابی گردید. با استفاده از روش میکرودایلوشن؛ حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون های واریانس یک طرفه، کراسکال والیس و آزمون تعقیبی من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 1/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، اسانس گل و برگ آکیلاتنوئیفولیا، خاصیت ضدباکتریایی علیه باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیاکلی و انتروکوکوس فکالیس در غلظت های 50-20% از خود نشان دادند (1/0>p). حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس گل و برگ بین 30-10% بود. حداقل غلظت کشندگی بین 40-20% به دست آمد. عصاره های آکیلاتنوئیفولیا، خاصیت ضدمیکروبی از خود نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد اسانس گل و برگ آکیلاتنوئیفولیا دارای خاصیت ضدمیکروبی می باشد، و عصاره های تهیه شده فاقد خواص ضدباکتریایی هستند.
    کلیدواژگان: آکیلا تنوئیفولیا، عوامل آنتی باکتریال، عصاره های گیاهی، اسانس
  • شهناز گلیان تهرانی، سیده طاهره میرمولایی، محمود محمودی، نسرین شهمیری* صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    پوکی استخوان یک بیماری قابل پیشگیری می باشد. یکی از دلایل شیوع بالای پوکی استخوان، آگاهی ناکافی از این بیماری است. در این مطالعه، تاثیر آموزش از طریق پست الکترونیکی بر رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در میان دانشجویان دختر بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی (از نوع قبل، بعد و شاهددار)، بر روی 170 دانشجوی دختر دانشگاه مازندارن (دانشگاه سراسری و غیرعلوم پزشکی) در سال 1392 انجام شد. در این مطالعه از پست الکترونیکی به عنوان یک ابزار آموزشی برای ارتقای فعالیت جسمانی و مصرف کلسیم در میان دانشجویان دختر استفاده گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای معتبر شامل: سه بخش {دموگرافیک، دریافت کلسیم (FFQ) و فعالیت جسمانی (IPAQ)} بود. نامه های الکترونیکی در طول 4 هفته برای دانشجویان ارسال شد. داده ها قبل و 3 ماه پس از پایان آموزش، با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقدار کلسیم دریافتی بعد از آموزش در گروه آزمون، به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (009/0=p). همچنین نمره فعالیت جسمانی بعد از آموزش در مقایسه با گروه کنترل، به طور معنی داری افزایش نشان داد (001/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد می توان از فناوری های ارتباطی جدید برای اهداف آموزش بهداشت استفاده کرد. بنابراین، ارسال نامه های الکترونیکی می تواند بر رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در میان جوانان، به خصوص زنان جوان موثر باشد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، پست الکترونیکی، آموزش، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • شهلا ترابی، محمدرضا اسد، آرزو تبریزی* صفحات 47-55
    زمینه و هدف
    دیابت نوع 2، از شایع ترین انواع دیابت و آسیب کبدی، یکی از مهم ترین عوارض آن است. در پژوهش حاضر تاثیر 8 هفته تمرین استقامتی بر غلظت پلاسمایی آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز(ALT) ، آسپارتات آمینو ترانسفراز(AST) و مقاومت به انسولین زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بررسی گردید
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 18 زن داوطلب مبتلا به دیابت نوع 2 (سن 55-45 سال)، به طور هدفمند براساس شاخص توده بدنی، انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (9 نفر با سن 7/1±9/52 سال و شاخص توده بدنی 2/3±29 کیلوگرم برمترمربع) و کنترل (9 نفر با سن 6/2±1/53 سال و شاخص توده بدنی 7/3±30 کیلوگرم برمترمربع) تقسیم شدند. گروه تجربی، به مدت 8 هفته (سه جلسه 60-40 دقیقه ای در هفته)، در تمرینات استقامتی با شدت
    75-60% حداکثر ضربان قلب شرکت کردند. ویژگی های آنتروپومتریکی، آنزیم های کبدی و مقاومت به انسولین، به صورت ناشتا (48 ساعت پیش و پس از آزمون) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و وابسته در سطح معنی داری، 05/0p< تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 8 هفته تمرین استقامتی، تاثیر معنی داری بر تغییرات غلظت پلاسمایی آنزیم های AST، ALT و بهبود مقاومت به انسولین نداشت. همچنین، تفاوت بین گروهی معنی داری مشاهده نشد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، 8 هفته تمرین استقامتی با شدت 75-60% ضربان قلب بیشینه، تاثیری بر مقادیر آنزیم های کبدی و مقاومت به انسولین زنان مبتلا به دیابت نوع 2 ندارد. بنابراین، با توجه به روند کاهشی آنزیم های کبدی، افزایش طول دوره تمرین می تواند به بهبود نتایج کمک کند.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، تمرین استقامتی، آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین ترانس آمیناز، مقاومت به انسولین
  • زهرا زلفخانی، مهدی رهنما* صفحات 56-65
    زمینه و هدف
    سکته مغزی، سومین عامل مرگ و معلولیت در بسیاری از جوامع انسانی است. امروزه، داروهای گیاهی به عنوان درمان جایگزین با عوارض کمتر یا مکمل درمان مورد استفاده قرار می گیرند. گیاه کندر با نام علمی Boswellia serrata، تاریخچه غنی طبی دارد. در این مطالعه تاثیر تجویز عصاره کندر بر میزان نفوذپذیری سد خونی مغزی و ادم مغزی ناشی از سکته مغزی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، حیوانات به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی، شم و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایشی شامل: سه گروه دریافت کننده عصاره آبی کندر با دوز های 50، 100 و 150 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن به مدت30 روز بود. به گروه کنترل آب مقطر داده شد؛ در حالی که برای گروه شم، تیمار و القای ایسکمی انجام نشد. 2ساعت بعد از آخرین دوز خوراکی، گروه ها تحت جراحی مدل انسداد شریان میانی مغز (MCAO)، به منظور القای ایسکمی و بررسی میزان نفوذپذیری سد خونی مغزی و ادم مغزی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، عصاره کندر (با دوز 50 میلی گرم برکیلو گرم) بر میزان ادم مغزی و نفوذپذیری سد خونی مغزی ناشی از سکته مغزی تاثیر معنی داری نداشت، ولی دوزهای 100 و 150 میلی گرم برکیلوگرم سبب کاهش معنی دار ادم مغزی و نفوذپذیری سد خونی مغزی نسبت به گروه کنترل در موش های صحرایی شد.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این تحقیق، پیش تیمار با عصاره آبی کندر باعث کاهش نفوذپذیری سد خونی مغزی و ادم مغزی در مدل ایسکمی خون رسانی مجدد در موش های صحرایی می شود.
    کلیدواژگان: ادم مغزی، سد خونی، مغزی، موش، سکته مغزی، گیاه کندر
  • سعید البوغبیش*، ناهید شتاب بوشهری، افخم دانشفر، رسول عابدان زاده صفحات 66-74
    زمینه و هدف
    در دوره بی پاسخی روانشناختی دو محرک با فاصله نزدیک به هم ارائه می شوند و به دو پاسخ سریع مورد نیاز است پاسخ به محرک دوم در این شرایط دچار تاخیر می شود مخصوصا اگر محرک های استروپ بکار برده شود این محرک ها به ظرفیت بالای از فرایند پردازش اطلاعات نیاز دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی توجه انتخابی در سالمندان است.
    زمینه و هدف
    در دوره بی پاسخی روان شناختی، دو محرک با فاصله نزدیک به هم ارائه می شوند و دو پاسخ سریع مورد نیاز است که پاسخ به محرک دوم در این شرایط دچار تاخیر می شود، به خصوص اگر محرک های استروپ به کار برده شود. این محرک ها به ظرفیت بالایی از فرآیند پردازش اطلاعات نیاز دارند. این مطالعه با هدف ارزیابی توجه انتخابی در سالمندان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، از میان تمامی بازنشستگان راه آهن اهواز، تعداد 16 سالمند سالم (با میانگین سنی 2/3±4/67 سال) به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از همه شرکت کنندگان، آزمون تکلیف دوگانه اثر استروپ گرفته شد. این آزمون شامل: چهار فاصله زمانی 50، 100، 300 و 900 هزارم ثانیه بین شروع ناهمزمان دو محرک در دو حالت همخوان و ناهمخوان برای محرک اول و دوم است. سالمندانی که نمره وضعیت شناختی آنها بالای 25 بود، در این پژوهش شرکت کردند.
    یافته ها
    براساس نتایج آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر، بین کوشش های همخوان - همخوان با ناهمخوان - ناهمخوان در فاصله زمانی بالای 50 هزارم، اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین محرک های ناهمخوان، زمان پاسخ طولانی تری از محرک های همخوان داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد زوال عملکردهای سالمندان سالم در حافظه کاری، فرآیندهای شناختی، ادراکی و حرکتی باعث کاهش توجه انتخابی سالمندان می شود. همچنین این کاهش توجه می تواند موجب اختلال در پاسخ به محرک های ناهمخوان استروپ گردد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 16 کارمند با میانگین سنی 28/3± 4/67 سال راه آهن شرکت کردند از همه ی شرکت کنندگان آزمون تکلیف دوگانه اثر استروپ گرفته شد این آزمون شامل چهار فاصله زمانی 50، 100، 300 و 900 هزارم ثانیه بین شروع ناهمزمان دو محرک در دو حالت همخوان و ناهمخوان برای محرک اول و دوم بود. تنها سالمندانی که نمره وضعیت شناختی آن ها بالای 25 بود در این پژوهش شرکت کردند.
    یافته ها
    طبق نتایج آزمون های اندازگیری مکرر بین کوشش های همخوان-همخوان با ناهمخوان-ناهمخوان در همه فاصله زمانی بالای 50 هزارم اختلاف معناداری وجود دارد همچنین محرک های ناهمخوان به طور کلی زمان پاسخ طولانی تری از محرک های همخوان داشتند.
    نتیجه گیری
    زوال عملکردهای سالمندان سالم در حافظه کاری، فرایندهای شناختی، ادراکی و حرکتی باعث کاهش توجه انتخابی سالمندان می شود. این کاهش توجه موجب اختلال در پاسخ به محرک های ناهمخوان استروپ شد.
    کلیدواژگان: دوره بی پاسخی روان شناختی، آزمون استروپ، توجه انتخابی، زمان واکنش
  • آرزو بهادری*، ابوالفضل محمد بیگی، نرگس محمدصالحی صفحات 75-83
    زمینه و هدف
    پیشرفت کلیه علوم در زمینه های مختلف، به خصوص پزشکی و بهداشت در قرن بیستم باعث افزایش طول عمر و به تبع آن جمعیت سالمندان شده است. بدون شک، داشتن سبک زندگی سالم، یکی از عوامل مهم در افزایش طول عمر است. این تحقیق با هدف تعیین سبک زندگی کهنسالان بالای 85 سال و عوامل موثر برآن در استان قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی - تحلیلی بر روی کهنسالان بالای 85 سال، تحت پوشش مراکز و سازمان های حمایتی استان قم در سال 1395-1394 انجام شد. نمونه برداری ابتدا به صورت طبقه بندی تناسبی، سپس به روش تصادفی ساده با 95%=α صورت گرفت. حجم نمونه با میانگین نمره، 8/12±148 طبق مطالعات قبلی، 143 نفر تعیین گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون تی و واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، متوسط نمره سبک زندگی، 8/14±8/141 برآورد شد که در مردان نسبت به زنان به ترتیب با 47/11±16/148، 41/15±26/137 و 001/0p=، به طور معنی داری بالاتر بود. 2 نفر (38/1%) نامطلوب، 117 نفر (25/81%) متوسط و 25 نفر (36/17%) از سطح مطلوب سبک زندگی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد در کل، وضعیت سبک زندگی کهنسالان استان قم در سطح متوسط قرار دارد که با حمایت اجتماعی بیشتر از سوی کلیه سازمان ها، ارگان ها و آموزش مناسب کهنسال و اطرافیان، می توان سبک زندگی سالم را درآنها ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: طول عمر، سبک زندگی، سالمندان، قم، ایران
  • محسن زرگر*، علی جوادی، سیده زهره حسینی، طلایه سید شاکری صفحات 84-89
    زمینه و هدف
    عفونت های مجاری ادراری(UTI) ، یکی از مهم ترین انواع عفونت های شایع در زنان جوان و مسن می باشد. مطالعات نشان داده است یکی از عوامل اصلی این عفونت ها، باکتری اشرشیاکلی می باشد. این باکتری قادر به تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs) بوده که قادر به غیرفعال کردن آنتی بیوتیک های بتالاکتام است. این تحقیق با هدف بررسی فنوتیپی حضور بتالاکتاماز وسیع الطیف در باکتری اشرشیاکلی جداشده از عفونت ادراری زنان سالمند صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی طی یک سال بر روی300 زن بالای 50 سال، مراجعه کننده به آزمایشگاه های سطح شهر قم (جهت انجام کشت ادرار) انجام شد. باکتری اشرشیاکلی جداشده به وسیله تست های بیوشیمیایی شناسایی شد، سپس تعیین جدایه های دارای ویژگی، به روش دیسک ترکیبی ESBLانجام گرفت و حضور بتالاکتاماز وسیع الطیف مشخص گردید.
    یافته ها
    از مجموع 300 نمونه ادراری، 82 مورد اشرشیاکلی به دست آمد. الگوی مقاومت به سفوتاکسیم، 81/37% و به سفتازیدیم، 17/23% بود. همچنین 63/52% باکتری ها از نظر فنوتیپی، ESBL محسوب شدند.
    نتیجه گیری
    باکتری اشرشیا کلی، یکی از عوامل شایع عفونت ادراری در زنان سالمند بوده و بروز مقاومت با واسطه آنزیم های بتالاکتامازی وسیع الطیف می تواند این رده سنی را در جامعه به مخاطره بیندازد. بنابراین، نظارت مداوم بر این افراد، از بروز علائم شدید و خطرات ناشی از عفونت ادراری پیشگیری می کند.
    کلیدواژگان: سالمندی، زنان، عفونت ادراری، اشرشیاکلی، بتالاکتاماز
  • حمید آسایش، فاطمه شریفی فرد، زهرا طاهری خرامه *، مهسا حاجی محمدحسینی، محمدرضا سپه وندی صفحات 90-97
    زمینه و هدف
    پژوهش از عوامل مهم در توسعه و پیشرفت جوامع بوده و علاقه مندی به فعالیت های پژوهشی نیز بر گرایش به انجام فعالیت در این زمینه موثر است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان علاقه مندی به پژوهش در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 343 دانشجو به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه علاقه مندی به پژوهش بی اسچک و بی شاب بود. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل علاقه مندی به پژوهش، 49/13±73/51 به دست آمد. بیشترین میزان علاقه مندی دانشجویان به طراحی یک پژوهش، اجرای یک طرح پژوهشی و یا همکاری در انجام آن بود و از سوی دیگر، میزان علاقه مندی در زمینه تحلیل آماری داده ها، ارائه گزارش کامل از تحلیل داده ها و شرکت در دوره های آموزشی تحلیل آماری؛ در سطح پایینی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد به طورکلی میزان علاقه مندی به پژوهش در بین دانشجویان، در حد متوسط است. بنابراین، برنامه ریزی و ارائه راهکارهای عملی برای تقویت نقاط ضعف دانشجویان، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پژوهش، دانشجویان پزشکی، قم، ایران
  • مهدی صادقی، مجمدرضا گنجعلی خانی، بیژن رنجبر* صفحات 98-116
    زمینه و هدف
    سرطان پروستات ازجمله سرطان های شایع میان مردان است که ناهمگونی بسیار بالایی را در ویژگی های ژنتیکی و پاتولوژیکی از خود نشان می دهد. توضیح روابط تنظیمی بین mRNA و microRNA می تواند به شناسایی الگوی تنظیم بیان ژن در سرطان پروستات بدخیم کمک کند. در این مطالعه یک پارچه سازی شبکه هم بیان ژنی و شبکه تنظیمی microRNA در تومور بدخیم پروستات با آنالیز داده های بیانی میکرواری بررسی گردید.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر از داده های بیانی (ژن و microRNA) بیماران مبتلا به سرطان پروستات، به منظور بررسی شبکه اندرکنش ژنی تومور بدخیم پروستات استفاده شد. شبکه هم بیان ژنی وزن دار برای گروه بندی ژن ها و یافتن گروه های ژنی که همبستگی قابل توجهی با متغیر زمان عود بیوشیمیایی بیماری دارند، به کار برده شد. هدف های ژنی microRNA های با تفاوت بیان از پایگاه های داده مبتنی بر پیشگویی و شواهد آزمایشگاهی گردآوری شد. با تلفیق آن با نتایج همبستگی پیرسون داده های بیانی ژن و microRNA، شبکه تنظیمی microRNA به دست آمد.
    یافته ها
    دوگروه ژنی با همبستگی بالا با زمان عود بیوشیمیایی شناسایی شدند. یکی از این دو در مسیرهای تنظیم و تقسیم چرخه سلولی درگیر شده که جزء مسیرهای مشخصه سرطان است. تلفیق شبکه هم بیان با شبکه تنظیمی microRNA نشان داد اولا این microRNA ها، مسیرهایی را هدف قرار می دهند که در بدخیم شدن تومور پروستات نقش دارند و دوما چندین عنصر کلیدی شامل microRNA و ژن را معرفی می کنند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، جزئیات بیشتری از اجزای عملکردی کلیدی که باعث بدخیم شدن تومور پروستات می شوند به دست آمد. این جزئیات ممکن است فرصت های جدیدی را برای توسعه روش های جایگزین درمانی فراهم کند.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، بیان ژن، microRNA، شبکه های تنظیم ژن
|
  • Majed Mohammad Shahi*, Seyed Ahmad Hosseini, Bizhan Helli, Mohammad Hosein Haghighy Zade, Mohammad Abolfathi Pages 1-11
    Background And Objectives
    Obesity leads to cardiovascular diseases, diabetes, and hypertension. Sleep disorder can also cause obesity and overweight through changing the levels of neuropeptides, such as ghrelin and leptin as well as other mechanisms. In the present study, the effect of vitamin D supplement, was investigated on anthropometric indices in overweight or obese individuals with sleep disorder.
    Methods
    In this double-blinded clinical trial study, statistical population consisted of 74 overweight or obese women and men (age, 20-50 years) with sleep disorder who referred to Golestan Hospital in Ahvaz city. The mean serum level of vitamin D in the studied subjects was less than 30ng/ml. In the treatment group, 50000 units of vitamin D was taken for 8 weeks (once per week), and in the placebo group, 4 pearls were taken for 8 weeks. Plasma level of 25(OH)D3, weight, body mass index, waist circumference, waist to hip ratio, sunlight exposure period, physical activity, and 3-day food recall, were measured at the beginning of the study and 8 weeks later.
    Results
    Serum level of 25(OH)D3 significantly increased from 24.7ng/ml to 37.6ng/ml after 8 weeks of intervention in the treatment group (p
    Conclusion
    The results of this study showed Vitamin D supplementation increased serum level of Vitamin D and reduced waist circumference in overweight or obese subjects suffering from sleep disorder.
    Keywords: Vitamin D, Obesity, Body mass index, Sleep disorder, A Randomized clinical trial
  • Alireza Barari*, Parvin Farzanegi, Jabbar Bashiri, Fatemeh Kochpideh, Farhad Gholami Pages 12-20
    Background And Objectives
    Regular physical activity is associated with improved quality of life and reductions of cancer-related mortality, but the underlying mechanisms are unclear. Moreover, Aloe vera may have anti-tumor and anti-inflammatory effects. In the current study, the effect of 6 weeks of swimming trainings along with Aloe vera supplementation, was investigated on serum levels of cyclooxygenase-2 and vascular endothelial growth factor in mice with breast cancer.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 35Balb/c mice were acclimatized with laboratory conditions and swimming trainings, then mouse adenocarcinoma tumor balk was transplanted subcutaneously and after a week, they were divided into 7-animal groups, including exercise, exercise extract, extract, and control (cancer). The fifth group )as the healthy control( included 7 mice. The exercise groups underwent swimming training for 6 weeks, and the extract groups also received 300mg/kg/day of aloe vera extract for 6 weeks. Blood samples were taken from the right ventricle 48 hours after the last session. The data were analyzed using one-way ANOVA at the significance level of p
    Results
    The serum levels of COX-2 and VEGF significantly increased with tumor induction (p
    Conclusion
    Based on the results, swimming and aloe vera supplementation may attenuate the increase of circulatory levels of COX-2 and VEGF caused by tumor induction but cannot normalize the elevated levels.
    Keywords: Cyclooxygenase 2, Vascular endothelial growth factors, Neoplasm, Swimming, Aloe vera
  • Sajad Parsaei*, Nahid Shetabboushehri, Masoumeh Shojaei, Rasoo L. Abedanzadeh Pages 21-29
    Background And Objectives
    Imagery is a cognitive process playing a vital role in the programming and execution of movements and can be used as a tool for learning motor skills, retraining movements, and also clinical applications. The purpose of this study was to investigate the effect of different mental imagery speeds on motor performance and to evaluate the role of the mirror neurons.
    Methods
    This research was carried out as a semi-experimental study using pretest-posttest design. Forty female students (mean age, 22±1.12), were selected by purposeful sampling and assigned to four groups (fast-speed, equal-speed, low-speed imagery, and control). Following the basketball dribble function in pretests, the subjects performed imagery for 4 consecutive days, then, they were tested for real dribble function. In the end, the brain waves of the participants were recorded during the imagery, and the mirror neuron response were recorded using an electroencephalography system. The data were analyzed using intragroup analysis of variance. The significant level was considered 5%.
    Results
    All the imagery groups progressed in their performance (p≤0.05). In terms of the size effect, the low-speed and equal-speed imagery groups showed better performance compared to the fast-speed imagery group. Additionally, it was revealed that mirror neurons had higher function in the low-speed imagery group.
    Conclusion
    The results of this study showed that mirror neurons within the premotor cortex are an important neural mechanism in the brain activity pattern, which causes the effectiveness of imagery in the improvement of motor skills.
    Keywords: Mirror neurons, Imagery, Athletic performance, Mental practice, Students
  • Maryam Mohammadi-Sichani, Maryam Mohammadi-Sichani*, Leila Amjad Pages 30-37
    Background And Objectives
    Chemical drugs have many side-effects, and for this reason, the approach of using medicinal plants and traditional medicine, has increased. Achillea tenuifolia is a plant belonging to the family Asteraceae. In this research, the antibacterial properties of essential oil and methanol, ethanol, chloroform, and acetone extracts of Achillea tenuifolia, were investigated against Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Enterococcus faecalis bacteria.
    Methods
    In this experimental study, Achillea tenuifolia flowers and leaves, were collected from Ghoroghchi mountain pass in Meymeh township in May 2014 and were dried in shadow. Flower and leaf essential oil was prepared using Clevenger apparatus. The methanol and ethanol extracts of the plant, were prepared using Soxhlet apparatus and the chloroform and acetone extracts, were prepared by maceration method. Antibacterial activity of the essential oil and the extracts was evaluated by well diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC), were determined by microdilution method. Data were analyzed using one-way ANOVA, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney post-hoc tests. The significance level was considered to be p
    Results
    In this study, the essential oil of Achillea tenuifolia flowers and leaves showed antibacterial effects against Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Enterococcus faecalis at the concentrations of 20-50% (p
    Conclusion
    The results of this study showed that essential oil of Achillea tenuifolia flowers and leaves has antibacterial activity, and the prepared extracts had no antibacterial properties.
    Keywords: Achillea tenuifolia, Anti-bacterial agents, Plant extracts, Oils, Volatile
  • Shahnaz Golian Tehrani, Seyedeh Tahereh Mirmolaei, Mahmood Mahmoodi, Nasrin Shahmiri* Pages 38-46
    Background And Objectives
    Osteoporosis is a preventable disease. Insufficient knowledge is one of the major causes of high prevalence of osteoporosis. In this study, the effect of education via email, was assessed on osteoporosis-preventive behaviors among female students.
    Methods
    This clinical trial study (pretest, posttest and with control), was performed on 170 female students of Mazandaran University (state and non-medical university) in 2013. In this study, email was used as an educational tool to improve physical activity and calcium intake among female students. Data collection tool was a valid questionnaire consisting of 3 sections [demographic, calcium intake (FFQ), and physical activity (IPAQ)]. Emails were sent to the students during 4 weeks. Data were analyzed before and 3 months after the education using independent t-, paired t-, and Chi square tests.
    Results
    The amount of calcium intake in the experimental group significantly increased after the education compared to the control group (p=0.009). Also, the score of physical activity significantly increased after education compared to the control group (p
    Conclusion
    The results of this study showed that new communication technologies could be used for health education purposes. Therefore, sending emails can affect osteoporosis-preventive behaviors among adolescents, especially young women.
    Keywords: Osteoporosis, Electronic mail, Education, A randomized clinical trial
  • Shahla Torabi, Mohammad Reza Asad, Arezoo Tabrizi* Pages 47-55
    Background And Objectives
    Type 2 diabetes is the most common type of diabetes and liver damage is one of its most important complications. In the present study, the effect of endurance training, was investigated on plasma concentrations of liver enzymes, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and insulin resistance in women with type 2 diabetes.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 18 female volunteers with type 2 diabetes (age, 45-55 years), were purposefully selected based on BMI and randomly divided into two experimental groups (n=9; age, 52.9±1.7 years; and BMI, 29± 3.2kg/m2) and control (n=9; age, 53.1±2.6 years; and BMI, 30±3.7kg/m2). The experimental group participated in endurance training for 8 weeks (three 40-60 minute sessions per week) with an intensity of 60-75% of maximum heart rate. Anthropometric characteristics, liver enzymes, and insulin resistance, were measured in fasting (48 hours before and after the experiment). Data were analyzed using paired and independent t-tests at a significance level of p
    Results
    In this study, 8 weeks of endurance training had no significant effect on the changes in plasma concentrations of ALT, AST, and improvement of insulin resistance. Also, no significant between-group difference, was observed (p>0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, 8-week endurance training with an intensity of 60-75% of maximum heart rate had no effect on the values of liver enzymes and insulin resistance in women with type 2 diabetes. Therefore, given the decreasing trend in liver enzymes, increased duration of training can improve the results.
    Keywords: Diabetes mellitus, Endurance training, Aspartate Amino Transferases, Alanine Trans Aminase, Insulin resistance
  • Zahra Zolfkhani, Mehdi Rahnema* Pages 56-65
    Background And Objectives
    Stroke is the third cause of death and disability in most human communities. Today, herbal medicines are used as alternative therapy with fewer side-effects. Frankincense (Boswellia serrata) has a rich medical history. In this study, the effect of administration of Boswellia serrata extract, was investigated on the level of blood-brain barrier (BBB) permeability and stroke-induced brain edema.
    Methods
    In this experimental study, animals were randomly divided into 3 groups of experimental, sham, and control. The experimental group comprised 3 groups receiving aqueous extract of Boswellia serrata at doses of 50,100, and 150mg/kg bw for 30 days. The control group received distilled water, while therapy and ischemia induction, were not performed for sham group. Two hours after the last oral dose, middle cerebral artery occlusion model (MCAO) surgery was conducted on the groups to induce ischemia and assess the level of BBB permeability and brain edema. The data were analyzed using ANOVA test.
    Results
    In this study, the Boswellia serrata (dose, 50mg/kg) had no significant effect on the BBB permeability and brain edema induced by stroke, but doses 100 and 150 mg/kg significantly reduced the permeability of BBB and brain edema compared to the control group in rats.
    Conclusion
    According to the results of this study, pre-treatment with aqueous extract of Boswellia serrata reduces BBB permeability and brain edema in the model of ischemia-reperfusion in rats.
    Keywords: Brain Edema, Blood-Brain Barrier, Rat, Stroke, Aqueous Extract of Boswellia serrata
  • Saeed Alboghbish*, Nahid Shetab Boushehri, Afkham Danshfar, Rasool Abedanzadeh Pages 66-74
    Background And Objectives
    In the psychological refractory period, two stimuli with close asynchronous onset are set and two quick responses are required, which the response to the second stimulus is delayed in these conditions, especially if the stroop stimuli are used. These stimuli require high-capacity information processing. The aim of this study was to evaluate selective attention in the elderly.
    Methods
    In the present quasi-experimental study, 16 healthy older adults (mean age, 67.4±3.2), were selected from railway employees using purposeful sampling. All the participants performed stroop effect dual task. This test included four intervals of 50, 100, 300, and 900 ms between asynchronous onset of the two tasks in both congruent and incongruent conditions. The elderly subjects whose cognitive status score was more than 25 participated in this study.
    Results
    According to the results of repeated measures ANOVA, there was a significant difference between congruent-congruent and incongruent-incongruent trials in over 50 ms interval. Also, the reaction time of incongruent stimuli had longer response time than congruent stimuli.
    Conclusion
    The findings of this stydy revealed that functional deficts of the healthy elderly in working memory, cognitive processes, perception, and movement reduce selective attention in the elderly. Moreover, this reduction disrupts the reaction to the incongruent stroop stimuli.
    Keywords: Refractory period, Psychological, Stroop test, Sectional attention, Reaction time
  • Arezoo Baharori*, Abolfazl Mohammad Bagi, Narges Mohammadsalihi Pages 75-83
    Background And Objectives
    Progress of all sciences in various fields, especially medicine and health in the 20th century have resulted in increased longevity and subsequent increase in the elderly population. Healthy lifestyle is doubtlessly one of the important factors in increased longevity. The aim of this research was to determine lifestyle and its affecting factors in the elderly over 85 years in Qom province.
    Methods
    The present study was performed as a descriptive-analytical study in the elderly over 85 years covered by supporting centers and organizations of Qom province in 2015-2016. Initially, sampling was carried out by proportional stratified sampling, followed by simple random sampling method with α=95%. The sample size with the mean score of 148±12.8, was determined to be 143 according to previous studies. Data were analyzed using t-test and ANOVA.
    Results
    In this study, the mean score of lifestyle was estimated 141.8±14.8, which was higher in men (148.16±11.47) compared to women (137.26±15.41), and p=0.001. Two subjects (1.38%) had unfavorable lifestyle, 117 subjects (81.25%) average lifestyle, and 25 (17.36%) favorable lifestyle.
    Conclusion
    The results of this study showed that lifestyle status was average in the elderly of Qom province, which healthy lifestyle can be improved by more social supports from all organizations, organs, and appropriate training for the elderly and their relatives.
    Keywords: Longevity, Life style, Aging, Qom, Iran
  • Mohsen Zargar*, Ali Javadi, Seyyed Zoreh Hoseini, Talayeh Seyyed Shakeri Pages 84-89
    Background And Objectives
    Urinary Tract Infections (UTI) are one of the most important type of infections in young and elderly women. Studies have indicated that Escherichia coli is one of the major causes of this type of infection. This bacterium can produce broad-spectrum beta-lactamases (ESBLs) that are able to inactivate beta-lactam antibiotics. This study was conducted with the aim of phenotypic determination of ESBL in E. coli bacteria isolated from urinary tract infections of elderly women.
    Methods
    This experimental study was performed on 300 women over 50 years of age, who referred to laboratories of Qom city (for urine culture). The isolated E. coli was identified using biochemical tests, then ESBL producing isolates were detected using combined disc method and the presence of ESBL was determined.
    Results
    Out of 300 urine samples, 82 E. coli strains were obtained. The resistance Pattern to cefotaxime was 37.81%, and to ceftazidime was 23.17%. Also, 52.63% of the isolated bacteria were phenotypically ESBL.
    Conclusion
    E. coli is one of the common causes of urinary tract infection in elderly women over 50 years of age, and the incidence of ESBL-mediated resistance enzymes can endanger this age group in society. Therefore, continuous monitoring of these individuals prevents severe symptoms and the risks caused by UTI.
    Keywords: Aged, Women, Urinary tract infections, Escherichia coli, beta-Lactamase
  • Hamid Asayesh, Fatemeh Sharififard, Zahra Taheri Kharameh*, Mahsa Haji Mohammad Hosseini, Mohammad Reza Sepahvandi Pages 90-97
    Background And Objectives
    Research is one of the important factors in the development of communities and interest in research activities is effective in the tendency to carry out activities in this field. The current study aimed to determine the amount of research interest in the students of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, 343 students were selected randomly. Data collection tool was Bishop & Bieschke research interest questionnaire. Data were analyzed using independent t- and Pearson correlation coefficient tests. The significance level was considered 0.05.
    Results
    The mean total score of research interest was obtained 51.73±13.49. The highest level of students’ interest was in designing a research, implementing a research project and cooperation in its implementation, on the other hand, the amount of interest in the field of data statistical analysis, providing a complete report of data analysis, and participating in statistical analysis training courses was at a low level.
    Conclusion
    The findings of this study revealed that generally the amount of research interest among the students was moderate. Therefore, Planning and providing practical strategies to strengthen students’ weaknesses, seems to be necessary.
    Keywords: Research, Medical students, Qom, Iran
  • Mehdi Sadeghi, Mohammad Reza Ganjalikhani, Bijan Ranjbar* Pages 98-116
    Background And Objectives
    Prostate cancer is one of the most prevalent cancer in men which shows high heterogeneity in genetic and pathological features. Elucidating the regulatory relationships between microRNAs and mRNAs can help to identification of gene regulatory patterns in metastatic prostate cancer.
    Methods
    In the present study prostate cancer patient’s expression data (gene and microRNA) was used to study gene interactions in metastatic prostate tumor. Weighted gene co-expression network have been implemented for gene clustering and finding gene modules correlation with biochemical recurrence free survival variable. Differentially expressed microRNA gene targets were obtained from experimentally validated and prediction based databases and alongside with gene and microRNA expression, Pearson correlations measurements were implemented to constructing microRNA regulatory network.
    Results
    Two significant modules were detected in co-expressed modules significant analysis for biochemical recurrence free variable. One of them involved in cell cycle regulation and cell proliferation pathways which are hallmark pathways of progressed cancers. Integration of gene co-expression network with microRNA regulation network shows, first: Micrornas target pathways which involved in the progression of prostate cancer to metastatic stage, and second: introduce several key factors including microRNA and genes.
    Conclusion
    Present study revealed more details on key functional components in prostate cancer development. These details may provide opportunities for the development of alternative therapeutic approaches.
    Keywords: Prostate cancer, Gene expressions, MicroRNA, Gene regulatory network