فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال یازدهم شماره 9 (پیاپی 68، آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صادق چراغ بیرجندی، مرضیه ثاقب جو *، مهدی هدایتی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    آیریزین به عنوان یک مایوکاین در کاهش چاقی و تبدیل بافت چربی سفید به قهوه ای شناخته شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل ال - آرژنین بر سطح سرمی آیریزین و درصد چربی بدن مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 40 مرد جوان دارای اضافه وزن و چاق (میانگین سنی 5/6±5/24 سال و نمایه توده بدنی 6/3±4/29 کیلوگرم برمترمربع)، به صورت تصادفی در 4 گروه تمرین تناوبی شدید، مکمل ال - آرژنین، تمرین تناوبی شدید + مکمل ال - آرژنین و دارونما قرار گرفتند.
    برنامه تمرین شامل 3 جلسه در هفته به شکل دویدن تناوبی با حداکثر سرعت، به مدت 6 هفته بود. مکمل ال - آرژنین روزانه 6 گرم به صورت خوراکی مصرف شد. نمونه گیری خون و اندازه گیری درصد چربی، 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از برنامه تمرین و مصرف مکمل انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز کواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند (05/0p<).
    یافته ها
    سطح سرمی آیریزین متعاقب تمرین تناوبی شدید و تمرین تناوبی شدید+مکمل ال - آرژنین، به طور معنی داری افزایش یافت (مقادیر p به ترتیب 017/0 و 019/0)؛ در حالی که مصرف ال - آرژنین تغییر معنی داری در سطح آیریزین ایجاد نکرد (19/0p=). درصد چربی بدن متعاقب 6 هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف ال – آرژنین، تغییر معنی داری نداشت (05/0p>).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، انجام 6 هفته تمرین تناوبی شدید و همراه بودن تمرین تناوبی شدید و مصرف ال - آرژنین، با افزایش سطح سرمی آیریزین می تواند گامی موثر در تسهیل روند فعال شدن بافت چربی قهوه ای باشد. بنابراین، می توان از تمرین تناوبی شدید به عنوان روشی موثر در درمان چاقی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، آرژنین، آیریزین، چربی بدن، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • فاطمه بابایی فر *، مهدی محمدزاده، فرین بابایی صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    امروزه، استفاده از فرآورده های گیاهی برای درمان اختلالات عصبی ازجمله اضطراب رواج یافته است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی اثرات عصاره هیدروالکلی پسته کوهی و داروی فلووکسامین بر رفتار اضطرابی موش های صحرایی نر تحت استرس بی حرکتی صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 30 راس موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار (با وزن 30±170 گرم) به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند.
    برای القای استرس بی حرکتی در گروه های تحت تیمار، از محدودکننده و جهت سنجش رفتار اضطرابی از آزمون ماز به علاوه ای و تجویز عصاره پسته کوهی (400میلی گرم برکیلوگرم) و داروی فلووکسامین (دوز 120 میلی گرم برکیلوگرم)، از روش گاواژ استفاده گردید. در پایان، میزان مالون دی آلدئید، کاتالاز هموژنای مغزی، کورتیکوسترون و گلوکز نمونه های سرمی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با توجه به شاخص های ارزیابی رفتار اضطرابی موش ها، اثرات عصاره پسته کوهی در مقایسه با گروه مبتلا به استرس، تفاوت معنی داری داشت. این عصاره سبب بهبود رفتار اضطرابی با افزایش مدت زمان سپری شدن در بازوهای باز ماز در گروه های تحت تیمار دریافت کننده عصاره و گروه دریافت کننده عصاره و دارو نسبت به گروه استرس شد. همچنین عصاره سبب افزایش میزان کاتالاز و کاهش مالون دی آلدئید، گلوکز و کورتیکوسترون در گروه های تحت تیمار عصاره و گروه عصاره - دارو نسبت به گروه شاهد شد. در گروه تحت تیمار با داروی فلووکسامین؛ افزایش مدت زمان سپری شده در بازوی باز، افزایش کاتالاز، کاهش کورتیکوسترون و مالون دی آلدئید مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، رفتار اضطرابی القاشده با استرس بی حرکتی در حیوانات با عصاره هیدروالکلی پسته کوهی و یا داروی فلووکسامین در گروه های تحت تیمار کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اضطراب، پسته کوهی، فلووکسامین
  • میترا غلامی، شهرام نظری *، مهدی فرزاد کیا، سودابه علیزاده متبوع، غریب مجیدی، سیدمحسن محسنی صفحات 20-31
    زمینه و هدف
    در زمینه کاربردهای زیست شناختی نانودندریمرهای پلی آمید و آمین، مطالعات زیادی صورت گرفته، ولی فعالیت ضدباکتریایی آن به طور گسترده بررسی نشده است. هدف از انجام این تحقیق، سنتز و تعیین اثر نانودندریمر پلی آمید و آمینG7- در حذف باکتری های کلستریدیوم پرفرنژنس، باسیلوس سوبتیلیس، سالمونلا تیفی و شیگلا دیسانتری از محیط آبی بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت تجربی در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران (پاییز و زمستان سال 1394) انجام شد. ابتدا از هر سویه باکتری، رقت 103 واحد تشکیل دهنده کلنی برمیلی لیتر تهیه گردید. سپس غلظت های مختلفی (025/0، 25/0، 5/2 و 25 میکروگرم برمیلی لیتر) از دندریمر در دمای آزمایشگاه (25- 23 درجه سانتیگراد) به نمونه آب اضافه شد. به منظور تعیین کارایی دندریمر در حذف باکتری ها، در زمان های مختلف (0، 10، 20، 30، 50 و 60 دقیقه)، نمونه برداری انجام گرفت و بر روی محیط کشت اختصاصی هر باکتری کشت داده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، خاصیت ضدباکتریایی دندریمر در محیط آبی با افزایش غلظت دندریمر و زمان تماس، رابطه مستقیم داشت. غلظت 25 میکروگرم برمیلی لیتر دندریمر در زمان های تماس 30، 50 و 60 دقیقه، باکتری های سالمونلا تیفی و باسیلوس سوبتیلیس را 100% و در زمان تماس 60 دقیقه، باکتری های کلستریدیوم پرفرنژنس و شیگلا دیسانتری را به ترتیب به صورت 100 و 98% از محیط آبی حذف کرد. غلظت 5/2 میکروگرم برمیلی لیتر دندریمر در زمان های تماس 30، 50 و 60 دقیقه، باسیلوس سوبتیلیس را 100% از محیط آبی حذف کرد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد دندریمر پلی آمید و آمین – G7با گروه انتهایی آمینی دارای خاصیت ضدباکتریایی بسیار مناسبی در مقابل باکتری های گرم منفی و گرم مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: پلی آمید و آمین، کلستریدیوم پرفرنژنس، باسیلوس سوبتیلیس، محلول آبی
  • داور رضایی منش *، سجاد احمدی زاد، خسرو ابراهیم صفحات 32-41
    زمینه و هدف
    سیستم فیبرینولیتیک، مکانیسم فیزیولوژیکی مهمی است که عمل آن تجزیه رشته های فیبرین در رگ های خونی است. در پژوهش حاضر تاثیر یک فصل آماده سازی و مسابقه فوتبال بر شاخص های فیبرینولیزیز، دی دایمر و CRP در بازیکنان حرفه ای بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 10 نفر از بازیکنان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان (سن 7/2±5/22 سال، وزن 4±71 کیلوگرم، قد 5/4±5/178 سانتی متر و شاخص توده بدنی 4/0±2/22 کیلوگرم برمترمربع) شرکت کردند. آزمودنی ها یک فصل دوره های آماده سازی و مسابقه فوتبال را که حدودا 10 ماه بود، اجرا کردند. نمونه های خونی (جهت اندازه گیری t-PA، PAI-1، دی دایمر و CRP) در چهار مرحله قبل و بعد از دوره آماده سازی، نیم فصل و پایان فصل مسابقات گرفته شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مکرر و آزمون بانفرونی تحلیل شدند.
    یافته ها
    دوره تمرین باعث تغییر معنی داری در سطوح استراحتی t-PA (003/0=p) و PAI-1 (005/0=p) شد، اما در سطوح استراحتی دی دایمر و CRP تغییری ایجاد نکرد. مقایسه زوجی داده ها نشان داد بین سطوح استراحتی t-PA (002/0=p) و PAI-1 (004/0=p) در قبل از دوره آماده سازی با بعد از فصل مسابقات، تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق، دوره تمرین باعث افزایش توان سیستم فیبرینولیزیز می شود، از این رو احتمالا سبب کاهش تشکیل ترومبوز در فوتبالیست های حرفه ای نیز می شود.
    کلیدواژگان: فعال کننده پلاسمینوژن بافتی، مهارکننده فعال کننده پلاسمینوژن، دی دایمر، پروتئین واکنشگر، دوره آماده سازی
  • بهروز علیزاده بهبهانی، فریده طباطبایی یزدی *، فخری شهیدی، سیدعلی مرتضوی، محبت محبی صفحات 42-51
    زمینه و هدف
    ترخون (Artemisia dracunculus) به عنوان یک گیاه دارویی ارزشمند، در طب سنتی استفاده فراوانی دارد. افزایش مقاومت باکتری ها به عوامل ضدمیکروبی، یکی از مشکلات مهم در پزشکی است. این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس ترخون و ارزیابی فعالیت ضد میکروبی اسانس بر باکتری های لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، سالمونلا تیفی و انتروباکتر آئروژینوزا در شرایط برون تنی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، اسانس ترخون به روش تقطیر با آب استخراج گردید. اجزای تشکیل دهنده اسانس به وسیله دستگاه GC/MS شناسایی شدند. روش انتشار در آگار به کمک دیسک (برای اندازه گیری هاله عدم رشد) و روش میکرو دایلوشن براث (جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد) به کار برده شد. جهت تعیین حداقل غلظت کشندگی، از خانه ها یا چاهک هایی که تغییر رنگی در آن مشاهد نشد، استفاده گردید.
    یافته ها
    در این بررسی، 18 ترکیب در اسانس ترخون شناسایی شد. p-Allylanisole، عمده ترین ترکیب اسانس حاصله بود. قطر هاله عدم رشد برای باکتری های لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، سالمونلا تیفی و انتروباکتر آئروژینوزا به ترتیب 2/11، 2/14، 80/9 و 10/8 میلی متر به دست آمد. MBC اسانس ترخون برای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا، 2/9 و برای سالمونلا تیفی و انتروباکتر آئروژینوزا به ترتیب 8/36 و 6/73 میلی گرم برمیلی لیتر بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، اسانس ترخون دارای اثر ضد باکتریایی بوده که در مقایسه با اثر ضد باکتریایی آنتی بیوتیک های وانکومایسین و جنتامایسین، تاثیر کمتری دارد. لذا به منظور کاربرد بالینی اسانس، انجام تحقیقات بیشتر ضروری است.
    کلیدواژگان: مواد ضدعفونی کننده، ترخون، ترکیبات شیمیایی، روغن فرار
  • سید داود محمدی *، غلامحسین نوروزی نژاد، پروین رحمتی نژاد، ولی الله اکبری صفحات 52-60
    زمینه و هدف
    ذهنیت افراد از طرحواره هایی (Schema) تشکیل شده اند که دربرگیرنده خاطرات، شیوه های حل مسئله، تصاویر ذهنی و شفاهی بوده و سیستم منسجمی از مولفه های شناختی، عاطفی، هیجانی و رفتاری را شامل می شوند. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه همبستگی بین طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی در دانشجویان دختر و پسر انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی از نوع همبستگی، بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گرفت. 120 دانشجو (60 دختر و 60 پسر) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ و پرسشنامه ویرایش شده سبک دلبستگیCollins and Read بود. داده ها با استفاده ضریب همبستگی پیرسون و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    شرکت کنندگان هر دو جنس در سبک دلبستگی دوسوگرا، بیشترین نمره را به دست آوردند؛ درحالی که هیچ تفاوتی بین دو جنس از نظر سبک دلبستگی وجود نداشت. طرحواره خویشتن داری/خودانضباطی ناکافی تنها طرحواره دارای تفاوت معنی دار در هر دو جنس بود (025/0p=). بین سبک دلبستگی دوسوگرا، اجتنابی و تمامی حوزه های طرحواره های ناسازگار، همبستگی معنی داری مشاهده شد. همچنین بین سبک دلبستگی ایمن با طرحواره سخت گیرانه در دختران، همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، بین سبک دلبستگی ناایمن (دوسوگرا و اجتنابی) و اغلب طرحواره های ناسازگار اولیه، همبستگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: روانشناسی، سبک دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، دانشجویان پزشکی، قم، ایران
  • علی شا اکیا، پریسا نجات، اعظم الهی *، رویا چگنه لرستانی، منصور رضایی صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    کسب آنزیم های بتالاکتاماز طیف گسترده (ESBL)، کلبسیلا پنومونیه را به انواع آنتی بیوتیک ها مقاوم کرده است. این تحقیق با هدف شناسایی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی ژن هایTEM ، SHV، CTX-M و PER در کلبسیلا پنومونیه های جداشده از مراکز پزشکی کرمانشاه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی – تحلیلی، تعداد 165 نمونه مختلف بیماران در 3 بیمارستان )امام خمینی، طالقانی و امام رضا) و یک آزمایشگاه تشخیص طبی (آزمایشگاه رفرنس) شهر کرمانشاه در سال 1394-1393 جمع آوری شد. از میان آنها، 100 ایزوله کلبسیلا پنومونیه به وسیله کیت API-20E تایید گردید. آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی به روشDisk diffusion و آزمایش فنوتیپی غربالگری ESBL به روش دیسک ترکیبی انجام شد. پس از استخراج ژنوم باکتری ها، ژن های CTX-M (گروه CTX-M-1، CTX-M-9)، TEM، PER و SHV با PCR مورد آزمایش قرار گرفتند. سپس تعدادی از محصولات PCR سیکونس شده و به وسیله نرم افزار BLAST بررسی شدند.
    یافته ها
    40% از ایزوله ها، تولیدکننده ESBL بودند و 100% نسبت به سفالوسپورین های نسل سوم مقاوم بودند. ایزوله های بیماران بستری در ICU و بخش سوختگی، شیوع بالایی از ESBL داشتند. فراوانی ژن های، TEM، CTX-M-1،CTX-M و SHV به ترتیب 28%، 32%، 35% و 83% بود، اما ژن های PER و گروه CTX-M-9 در ایزوله ها یافت نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد انتشار ایزوله های کلبسیلا پنومونیه تولیدکننده بتالاکتامازهای طیف گسترده، در ایزوله های بیماران بستری و سرپایی در کرمانشاه افزایش یافته است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت ایزوله هایی با مقاومت چند دارویی، به ویژه در بخش هایی که بیماران به مدت طولانی بستری هستند افزایش داشته است. از این رو شناسایی کلبسیلا پنومونیه های تولیدکننده ESBL در آزمایشگاه های تشخیص طبی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، بتالاکتامازها، بتالاکتاماز سی تی ایکس- ام، 2 کلبسیلا پنومونیه، بتالاکتاماز تی ای ام 102، کلبسیلا پنومونیه، اس اچ وی
  • داریوش خواجوی *، محمد صادق مرادی وقار صفحات 70-78
    زمینه و هدف
    افتادن، از نگرانی های مهم سالمندان است و با مجموعه ای از محدودیت ها مانند افت فعالیت های اجتماعی، ضعف جسمانی عمومی، اجتناب از فعالیت ها و کاهش کیفیت زندگی ارتباط دارد. سنجش عوامل مرتبط با افتادن مانند کارآمدی در راه رفتن، مهم است. در این پژوهش، روایی و پایایی ترجمه فارسی «مقیاس اصلاح شده کارآمدی در راه رفتن» در سالمندان بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی بر روی سالمندان شهر قم انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، مقیاس اصلاح شده کارآمدی در راه رفتن، مقیاس کارآمدی در افتادن، فرم بین المللی و مقیاس اعتماد به تعادل ویژه فعالیت ها جمع آوری شد. آزمودنی ها از مناطق شهری قم به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی با مولفه های اصلی و چرخش واریماکس، ضریب همبستگی پیرسون، تی استیودنت مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین سنی آزمودنی ها، 8/70 سال بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی به استخراج یک عامل با ارزش ویژه بالای یک به نام «کارآمدی در راه رفتن» منجر شد که 52/85% واریانس کل را تبیین کرد. همبستگی عالی میانگین نمره این مقیاس با کارآمدی در افتادن (93/0-) و اعتماد به تعادل (95/0)، روایی همگرا را تایید کرد (0001/0p≤). روایی افتراقی مقیاس و پایایی به سه
    روش
    آزمون مجدد (96/0)، پایایی درون طبقه ای (96/0) و همسانی درونی (97/0) مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی «مقیاس اصلاح شده کارآمدی در راه رفتن» مقیاسی روا و پایا بوده و می تواند با اهداف پژوهشی و آموزشی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین، بررسی برخی ویژگی های روان سنجی دیگر این مقیاس، برای مطالعات بعدی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سالمندان، خودکارآمدی، نتایج پژوهش تکرارپذیری
  • سمیه محمدی، زهرا نوش آبادی، آتنا سعادتوند، سارا ابوالقاسمی، سید حسن عادلی، سیامک محبی * صفحات 85-97
    زمینه و هدف
    باتوجه به اینکه اینترنت لازمه زندگی امروزی است و قرار گرفتن در معرض استفاده از اینترنت به علل مختلف ممکن است موجب اعتیاد و وابستگی به آن شود، این تحقیق با هدف تعیین میزان اعتیاد به اینترنت در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی بر روی تمامی دانشجویان رشته پزشکی شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1394 انجام شد. در این مطالعه، 116 دانشجو به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه مشخصات فردی و استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ (Yang) بود. داده ها با استفاده از شاخص های آمار مرکزی، آزمون های تی مستقل و واریانس در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه جنسیت اکثریت نمونه ها (1/68%)، مونث و میانگین سنی شرکت کنندگان 7/2±5/20 سال و در کل فقط 3/10% از شرکت کنندگان متاهل بودند و 3/60% از اینترنت منزل استفاده می کردند. همچنین اکثریت (8/57%) دچار وابستگی خفیف به اینترنت بودند. طبق آزمون تی مستقل، میانگین نمره اعتیاد به اینترنت در پسران، به طور معنی داری بیشتر از دختران (001/0=p) و در بین مجردها نیز به طور معنی داری، بیشتر از متاهلین بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق، نشان دهنده آمار بالای وابستگی به اینترنت در قشر دانشجویان مورد بررسی بود؛ به طوری که پسران، همچنین مجردها بیشتر در معرض وابستگی قرار داشتند. بنابراین، آشنایی دانشجویان با مقوله وابستگی به اینترنت و نحوه استفاده صحیح با این فناوری و نحوه مدیریت استفاده از آن، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اینترنت، دانشجویان پزشکی، قم، ایران
  • جهانگیر کرمی، بیتا شلانی، ندا هویزی * صفحات 86-93
    زمینه و هدف
    خانواده، یک نظام اجتماعی طبیعی و یکی از ارکان مهم جامعه به شمار می رود. رضایت زناشویی، ارزیابی کلی و ذهنی فرد از ماهیت ازدواج است که شامل میزانی از برآورده شدن نیازها، توقعات و امیال فرد می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی همبستگی اختلال عملکرد جنسی و عزت نفس جنسی با رضایت زناشویی در پرستاران زن بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه پژوهش را تمامی پرستاران زن متاهل بیمارستان های تحت نظارت وزارت علوم شهر کرمانشاه تشکیل می دادند. نمونه ها به صورت در دسترس از 3 بیمارستان، برگزیده و با توجه به جدول مورگان، نمونه ای به حجم 150 نفر انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس رضایت زناشویی (ENRICH)، مقیاس عملکرد جنسی زنان (FSFI)، و عزت نفس جنسی زنان (SSEI_W) بود. داده ها با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین اختلال عملکرد جنسی و رضایت زناشویی، همبستگی منفی معنی دار ( 001/0) و بین عزت نفس جنسی با رضایت زناشویی، همبستگی مثبت معنی دار ( 001/0) وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد اختلال در عملکرد جنسی و عزت نفس جنسی، 16/0 رضایت زناشویی را پیش بینی می کند (001/0>p، 4/0=f، 16/0=r2).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عملکرد جنسی و عزت نفس جنسی، از مقوله های مهم و تاثیرگذار در رضایت زناشویی افراد می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، پرستاران، عزت نفس جنسی، رضایت زناشویی
  • حسن بدیع آخر، مهدی مقرنسی، عبدالرضا کاظمی، سید امین پاپلی برواتی * صفحات 94-103
    زمینه و هدف
    یکی از وظایف مهم سیستم ایمنی، تولید اجزای محلول یا سلولی است که بدن را در برابر هرگونه خطری محافظت می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرینات مقاومتی دایره ای بر سطح سرمی اینترلوکین 17 و ایمونوگلوبولین های G،A و M مردان معلول چاق بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 22 مرد معلول و چاق (با دامنه سنی 5±25 سال و شاخص توده بدنی 5/2±30 کیلوگرم برمترمربع)، به طور هدفمند انتخاب و به 2 گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی، به مدت 8 هفته 3 جلسه در هفته (با شدت 65-60%) یک تکرار بیشینه را شروع و با افزایش تدریجی به 80-70%، یک تکرار بیشینه را در جلسات پایانی انجام دادند. گروه کنترل در هیچ گونه برنامه ورزشی شرکت نکردند. نمونه های خونی (جهت بررسی سطوح اینترلوکین 17 و ایمونوگلوبولین ها) در مراحل پیش، بلافاصله پس از یک جلسه و پس از 8 هفته تمرین جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف و آنالیز واریانس در سطح معنی داری، 05/0>α تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، سطوح اینترلوکین 17، IgM، IgA و IgG بلافاصله پس از یک جلسه و 8 هفته تمرین، تغییر معنی داری نداشت (05/0<(p.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه حاضر، تمرینات مقاومتی دایره ای، سطوح سرمی اینترلوکین 17 و ایمونوگلوبولین ها را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
    کلیدواژگان: سایتوکاین، اینترلوکین17، ایمونوگلوبولین، تمرین مقاومتی، معلولین
|
  • Sadegh Cheragh Birjandi, Marziyeh Saghebjoo *, Mehdi Hedayati Pages 1-9
    Background And Objectives
    Irisin, as a myokine, has been known in reducing obesity and converting white to brown adipose tissue. The purpose of this study was to investigate the effect of high-intensity interval training and L-arginine supplementation on serum level of Irisin and body fat percentage in overweight and obese men.
    Methods
    In this randomized clinical trial, 40 young healthy overweight and obese men (mean age, 24.5±6.5 years and body mass index, 29.4± 3.6kg/m2), were randomly assigned to 4 groups of high-intensity interval training, L-arginine supplementation, high-intensity interval trainingarginine supplementation, and placebo. The training program consisted of 3 sessions/week high-speed interval running for 6 weeks. L-arginine supplement was consumed orally 6gr/day. Blood sampling and measurement of body fat percentage, was performed 24 hours before and 48 hours after training program and supplementation. Data were analyzed using ANCOVA and post-hoc Bonferroni tests (p
    Results
    The serum level of irisin significantly increased following 6 weeks of high-intensity interval training and high-intensity interval trainingarginine supplementation (pvalues= 0.017 and 0.019, respectively). While L-arginine consumption did not cause any significant changes in the level of irisin (p=0.19). Body fat percentage had no significant changes following 6 weeks of high-intensity training and L-arginine consumption (p>0.05).
    Conclusion
    According to the findings of this study, 6 weeks of high-intensity interval training and high-intensity interval training accompanied by L-arginine supplementation can be an effective step in facilitating the activation of brown adipose tissue through increasing the serum level of irisin. Thus, high-intensity interval training can be used as a method in the treatment of obesity.
    Keywords: High intensity interval training, Arginine, Irisin, Fat body, Randomized clinical trials
  • Fatemeh Babaeifar *, Mehdi Mohammadzadeh, Farrin Babaei Pages 10-19
    Background And Objectives
    Today, use of herbal products for treatment of neurological disorders, including anxiety has become commonplace. The purpose of this study was to evaluate the effects of hydroalcoholic extract of Pistacia atlantica kurdica and fluvoxamine on anxiety-like behavior in male rats under immobilization stress.
    Methods
    In this experimental study, 30 mature male wistar rats weighting 170±30g, were divided into 5 groups of 6 each. To induce immobilization stress in the treatment groups, the restrainer was used, and to assess the anxiety-like behavior, the plus-maze test was used, and administration of extract of pistachio (400mg/kg) and fluvoxamine (120mg/kg) was performed through gavage. At the end, the levels of malondialdehyde and catalase in the brain homogenate as well as corticosterone and glucose in serum samples, were measured.
    Results
    According to evaluation indices for anxiety-like behavior in mice, the effects of pistachio extract had significant difference compared to stress group. This extract improved the anxiety-like behavior with increasing the time spent in the open arms of the maze in the groups treated with the extract and extract皻 compared to the stress group. Also, the extract increased the catalase and decreased malondialdehyde, glucose, and corticosterone levels in extract and extract皻 treatment groups compared to control group. Increased time spent in the open arms, increased catalase, and decreased malondialdehyde and corticosterone, were observed in the fluvoxamine treated group.
    Conclusion
    Based on the results of this study, the immobilization stress-induced anxiety-like behavior in animals, decreased by hydroalcoholic extract of pistachio and/or by fluvoxamine in the treatment groups
    Keywords: Anxiety, Pistacia atlantica kurdica, Fluvoxamine
  • Mitra Gholami, Shahram Nazari *, Mahdi Farzadkia, Soudabeh Alizadeh Matboo, Seyed Mohsen Mohseni Pages 20-31
    Background And Objectives
    A large number of studies has been conducted on applications of Polyamidoamine dendrimers, but their antibacterial activity has not been investigated extensively. The purpose of this study was synthesis and determining the antibacterial effect of nano polyamidoamine-G7 (NPAMAM-G7) dendrimer in the removal of Clostridium Perfringens, Bacillus Subtilis, Salmonella typhi, and Shigella dysenteriae bacteria from aqueous solution.
    Methods
    This experimental study was conducted in microbiology laboratory of Iran University of Medical Sciences (autumn and winter 2015). Initially, dilution of 103CFU/ml was prepared from each strain of bacteria. Then, different concentrations of dendrimer (0.025, 0.25, 2.5, and 25µg/ml), were added to water at laboratory temperature (23-25°C). In order to determine the efficiency of dendrimers in the removal of bacteria, sampling were performed at different times (0, 10, 20, 30, 40, 50, and 60min), and were cultured on specific medium for each bacterium.
    Results
    In this study, the antibacterial property of dendrimer in aqueous solution had direct relationship with increasing concentration of dendrimer and contact time. The concentration of 25 μg/ml of dendrimer at contact times of 30, 50, and 60 min, 100% removed bacteria Salmonella typhi and Bacillus Subtilis and at contact time of 60 min, 100% and 98% removed Clostridium Perfringens and Shigella Dysenteriae bacteria, respectively, from aqueous solution. The concentration of 2.5μg/ml at 30, 50, and 60 min contact times, 100% removed Bacillus Subtilis.
    Conclusion
    The findings of this study revealed that Polyamidoamine-G7 dendrimers possess appropriate antimicrobial activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria.
    Keywords: Poly(amidoamine), Clostridium Perfringens, Bacillus Subtilis, Aqueous solution
  • Davar Rezaeimanesh *, Sajad Ahmadizad, Khosro Ebrahim Pages 32-41
    Background And Objectives
    The fibrinolytic system is an important physiological mechanism, the function of which is decomposition of fibrin strands in blood vessels. In the present study, the effect of one season of preparation and competition, was investigated on fibrinolysis, D-dimer, and CRP indices in professional soccer players.
    Methods
    In this semi-experimental study, 10 soccer players of Sanat Naft Abadan (age, 22.5±2.7 years; weight, 71±4kg; height, 178.5±4.5cm; BMI, 22.2±0.4kg/m2), participated in this study. The subjects performed one season of soccer preparation and competition, which lasted about 10 months. Blood samples (for measuring t-PA, PAI-1, D-dimer, and CRP), were taken in four stages: before the preparation season, after the preparation season, half-season, and at the end of competition season. Data were analyzed using repeated ANOVA and Bonferroni tests.
    Results
    The training period caused a significant change in t-PA (p=0.003) and PAI-1 (p=0.005) resting levels, but caused no change in D-dimer and CRP resting levels. The paired analysis of the data showed a significant difference between the resting levels of t-PA (p=0.002) and PAI-1 (p=0.004) before the preparation period and after the competition season.
    Conclusion
    According to the findings of this research, training causes an increase in the fibrinolysis system potential, hence, this may cause a decrease in the formation of thrombosis in professional soccer players.
    Keywords: Tissue plasminogen activator, Plasminogen activator inhibitor-1, D-dimer, C-reactive protein, Preparation period
  • Behrooz Alizadeh Behbahani, Farideh Tabatabaei Yazdi *, Shahidi Fakhri, Seyed Ali Mortazavi, Mohebbat Mohebbi Pages 42-51
    Background And Objectives
    Tarragon (Artemisia dracunculus) as a valuable medicinal plant is extensively used in traditional medicine. Bacterial resistance to antimicrobial agents, is one of the important problems in medicine. The aim of this study was to identify the chemical compounds of Artemisia dracunculus essential oil and evaluation of its antibacterial activity on Listeria innocua, Staphylococcus epidermidis, Salmonella typhi, and Enterobacter aerogenes in vitro.
    Methods
    In this experimental study, the Artemisia dracunculus essential oil, was extracted using hydrodistillation method. The components of the essential oil, were identified by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) device. Disk diffusion method was used to measure the diameter of the inhibition zone, and broth microdilution method was used to determine the minimum inhibitory concentration (MIC). The minimum bactericidal concentration (MBC), was determined using tubes or wells, where no color change was observed.
    Results
    In this investigation, 18 compounds, were identified in Artemisia dracunculus essential oil. The major compound of the essential oil was p-Allylanisole. The diameter of inhibition zone for bacteria Listeria innocua, Staphylococcus epidermidis, Salmonella typhi, and Enterobacter aerogenes, were obtained 11.2, 14.2, 9.80 and 8.10 mm, respectively. MBC of Artemisia dracunculus essential oil for Staphylococcus epidermidis and Listeria innocua, was 9.2mg/ml and for Salmonella typhi and Enterobacter aerogenes, was 36.8 and 73.6mg/ml, respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, the Artemisia dracunculus essential oil has antibacterial effect, which is lower in comparison with antibacterial effect of vancomycin and gentamicin antibiotics. Therefore, further researches are required for clinical application of the essential oil.
    Keywords: Anti-infective Agents, Artemisia, Chemical composition, Oils, Volatile
  • Seyed Davood Mohammadi *, Gholam Hossein Nouruzinejad, Parvin Rahmatinejad, Valliallah Akbari Pages 52-60
    Background And Objectives
    The mentality of individuals consists of schemas that include memories, problem-solving methods, mental and verbal imagery, and is a coherent system consisting of cognitive, emotional, and behavioral components. This study was performed aiming at investigating and comparison of correlation between early maladaptive schemas and attachment styles in male and female university students.
    Method
    This study was conducted as a descriptive correlational study on the students of Qom University of Medical Sciences. A total of 120 students (60 males and 60 females), were selected using convenience sampling method. Research tools included Young Schema Questionnaire-Short Form and Collins and Read Attachment Styles Questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and independent t-test.
    Results
    The participants of both genders obtained the highest score in ambivalent attachment style, whereas there was no difference between the two genders in attachment styles. Insufficient self-control/self-discipline was the only schema that was different between the two genders (p=0.025). There was a significant correlation between ambivalent and avoidant attachment style and all domains of early maladaptive schemas. Also, there was a significant positive correlation between secure attachment style and the strict schema in females.
    Conclusion
    Based on the results of this study, there was a significant correlation between insecure attachment style (ambivalent and avoidant) and most of the early maladaptive schemas.
    Keywords: Psychology, Attachment styles, Early maladaptive schemas, Students, Medical, Qom, Iran
  • Alisha Akya, Parisa Nejat, Azam Elahi *, Roya Ghegene Lorestani, Mansour Rezaei Pages 61-69
    Background And Objectives
    The acquisition of extended spectrum β-Lactamases (ESBL) has made Klebsiella pneumoniae resistant to various types of antibiotics. The aim of this research was to determine the antibiotic resistance pattern and the frequency of TEM, SHV, CTX-M, and PER genes in K. pneumonia strains isolated from Kermanshah medical centers.
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, a total of 165 different samples of patients, were collected from three hospitals (Imam Reza, Imam Khomaini, and Taleghani) and a medical diagnostic laboratory (Reference laboratory) in Kermanshah city during 2014-2015. Among them, 100 isolates of K. pneumoniae were confirmed using API-20E kit. Antibiotic susceptibility test was performed by disk diffusion method and phenotypic screening test for ESBL production, was performed by combination disc. After extraction of bacterial genome, CTX-M genes (CTX-M-1 and CTX-M-9 groups), TEM, PER, and SHV were examined by PCR. Then, a number of PCR products were sequenced and analyzed using BLAST software.
    Results
    Forty percent of the isolates were ESBL-producing and were 100% resistant to third generation of cephalosporins. The isolates of ICU and burn ward patients had a high prevalence of ESBL. The frequency of TEM, CTX-M-1, CTX-M, and SHV genes, were 28%, 32%, 35%, and 83%, respectively, but PER and CTX-M-9 group genes, were not found among the isolates.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the dissemination of ESBL-producing K. pneumoniae isolates, has increased in the isolates from inpatients and outpatients in Kermanshah. Therefore, it can be concluded that multidrug resistant isolates have increased, especially in wards, where patients are hospitalized for a long time. Therefore, identification of ESBL-producing K. pneumoniae strains in medical diagnostic laboratories, seems necessary.
    Keywords: Klebsiella pneumonia, beta-Lactamases, beta-lactamase CTX-M-2, Klebsiella pneumonia, beta-lactamase TEM-102, Klebsiella pneumonia, SHV
  • Daryoush Khajavi *, Mohammadsadegh Moradiveghar Pages 70-78
    Background And Objectives
    Falling is one of the important concerns of older adults and is associated with a series of constraints, such as decline in social activities, general physical weakness, physical activities avoidance, and decrease in quality of life. Assessment of falling-related factors, such as gait efficacy, is important. In this research, validity and reliability of Persian translation of "Modified Gait Efficacy Scale", was investigated in older adults.
    Methods
    This descriptive study was performed in older adults in Qom city. Data were collected using Modified Gait Efficacy Scale, Falls Efficacy Scale-International, and Activities-Specific Balance Confidence. Subjects were selected from urban areas of Qom city by available sampling. Data were analyzed using factor analysis with principal component and Varimax rotation, Pearson correlation coefficient, and independence student t-test.
    Results
    In this study, the mean age of the subjects was 70.8 years. The results of confirmatory factor analysis led to extraction of one factor with eigenvalue greater than 1, named "Gait Efficacy", which explained 85.52% of total variance. Excellent correlation between the mean score of this scale with Fall Efficacy Scale-International (-0.93), and Balance Confidence (0.95), was confirmed the convergent validity of the scale (p≤0.001). Differential validity and the reliability, were confirmed by three methods, including test-retest (0.96), intraclass correlation (0.96), and internal consistency (0.97).
    Conclusion
    Persian translation of “Modified Gait Efficacy Scale” is a valid and reliable measure and can be used for research and educational purposes. Therefore, assessment of some other psychometric properties of this scale, is suggested for next studies.
    Keywords: Aged, Self-efficacy, Reproducibility of results
  • Somayeh Mohammadi, Zahra Nooshabadi, Atena Saadatvand, Sara Abolghasemi, Seyed Hasan Adeli * Pages 85-97
    Background And Objectives
    Considering the fact that internet is a necessity in today’s life and using the internet for different purposes can lead to addiction and dependence, this research was conducted to determine the level of internet addiction among medical students in Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study, was carried out on all medical students studying in Qom University of Medical Sciences in 2016. In this study, 116 students were selected by convenience sampling. Data collection tool included personal characteristics questionnaire and standard internet addiction questionnaire of Young. Data were analyzed by central statistics indices, independent t-test, and ANOVA, at the significance level of lower than 0.05.
    Results
    In this study, most of the samples were female (68.1%) and the mean age of the participants was 20.5±2.7, and only 10.3% of the participants were married and 60.3% used the internet at home. Also, the majority (57.8%) of the subjects, were mildly dependent on the Internet. According to the independent t-test, the mean score of internet addiction was significantly higher in males than females (p=0.001), and it was also significantly higher in singles than the married ones (p=0.001).
    Conclusion
    The results of this research were indicative of high level of internet dependence among the studied students; so that familiarization of the student with internet dependency, proper use of this technology, and its usage management, seem necessary.
    Keywords: internet, Medical students, Qom, Iran
  • Jahangir Karami, Bita Shalani, Neda Hoveyzi * Pages 86-93
    Background And Objectives
    Family is a natural social system and one of the main pillars of society. Marital satisfaction is an overall and mental evaluation of the nature of marriage, which includes the level of meeting the needs, expectations, and desires of the individual. The aim of this study was to investigate the correlation between sexual dysfunction and sexual self-esteem with marital satisfaction in female nurses.
    Methods
    This research was performed as a descriptive correlational study. Statistical population included all married female nurses in Kermanshah hospitals supervised by the Ministry of Science. Samples were selected from 3 hospitals by available sampling, and 150 subjects were selected according to Morgan table. The used tools included Marital Satisfaction Scale (ENRICH), Female Sexual Function Index (FSFI), and Sexual Self-Esteem Inventory for Women (SSEI-W). Data were analyzed using correlation coefficient and regression statistical tests.
    Results
    There was a significant negative correlation between sexual dysfunction and marital satisfaction (0.001) and a significant positive correlation between sexual self-esteem and marital satisfaction (0.001). The results of the regression analysis showed that sexual dysfunction and sexual self-esteem predicted 0.16 of marital satisfaction (p
    Conclusion
    The results of this study showed that sexual function and sexual self-esteem are important and effective factors in marital satisfaction.
    Keywords: Marriage, Sexual dysfunction, Physiological, Self concept, Nurses
  • Hasan Badiakhar, Mehdi Mogharnasi, Abdorreza Kazemi, Seyed Amin Papoli Baravati * Pages 94-103
    Background And Objectives
    One of the important functions of the immune system is producing soluble or cellular components that protect the body against any threats. The aim of the present study was to investigate the effect of circular resistance training on serum level of IL-17 and immunoglobulins M, A, G in obese handicapped men.
    Methods
    In this semi-experimental study, 22 disabled and obese men (age range, 25±5 years and BMI, 30±2.5kg/m2), were selected purposefully and divided into two groups of experimental (n=12) and control (n=10). The experimental group started a maximal repeat for 8 weeks, 3 sessions per week (intensity, 60-65%), and with a gradual increase of 70-80%, they performed a maximal repeat in the final sessions. The control group did not participate in any sport program. Blood samples (for assessment of IL-17 and immunoglobulins levels), were collected before, immediately after one training session, and 8 weeks after training. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov and analysis of variance tests at the significance level of α
    Results
    In this study, the levels of IL-17, IgM, IgA, IgG had no significant change immediately after one session and after 8 weeks of training (p˃0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the current study, circular resistance exercises do not affect serum levels of IL-17 and immunoglobulins.
    Keywords: Cytokine, IL-17, Immunoglobulin, Resistance exercise, Handicapped