فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، اسفند 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • راحله علی محمدی، مرضیه رئیسی، احمد ابراهیمی، صادق فلاح، سوده کیانفر، محبوبه مسعودی فر، سمیه جمالی، صادق باباشاه، مرتضی کریمی پور، رضا مهدیان، سیروس زینلی* صفحات 5-10
    زمینه و هدف

    تالاسمی یکی از شایع ترین بیماری های تک ژنی است که در منطقه مدیترانه، خاورمیانه، شبه قاره هند و آسیای جنوب شرقی شیوع زیادی دارد. یکی از موتاسیون هایی که سبب بتا- تالاسمی می شود حذف در کلاستر ژن بتا- گلوبین می باشد. این حذف ها معمولا سنتز یکی یا چند و یا همگی زنجیره های β را تحت تاثیر قرار می دهد. تاکنون در حدود60 نوع حذف ژنی در ژن بتا- گلوبین گزارش شده است. برای شناسایی حذف ها از تکنیک های متعددی استفاده می شود که بعضی مستقیم و بعضی غیرمستقیم هستند. با توجه به مشکلاتی که در تشخیص تمام حذف ها می باشد و هم چنین عدم وجود اطلاعات کافی از میزان فراوانی آن ها در جمعیت های ایرانی، اهمیت روشی که بتواند در یک مرحله، کل کلاستر ژن بتا را از نظر وجود حذف ارزیابی کند دو چندان می نماید.

    روش بررسی

    DNA افراد ناقل با روش نمک اشباع به دست آمد. MLPA با استفاده از دستگاه PCR ساخت شرکت ABI انجام شد. محصول MLPA در دستگاه Genetic Analyser ABI 3130 آنالیز گردید و نتیجه به دست آمده با نرم افزارGene Marker مورد ارزیابی قرار گرفت. تایید نتایج MLPA با دستگاه ABI 3700 به روش Real-Time PCR انجام شد.

    یافته ها

    وجود یا عدم وجود حذف بر روی 17 ناقل واجد حذف و یا مشکوک به داشتن حذف در ژن بتا- گلوبین و احتمالا خوشه ژنی بتا- گلوبین، انجام شد و حذف های ژنی هر کدام از آن ها با روش MLPA مشخص گردید. بیشتر این ناقلین دارای حذفی در محدوده حذف Sicilian بوده و نیز حذف هایAsian-Indian وTurkish و Lepore را داشتند. البته تعدادی حذف هم تشخیص داده شد که به نظر می رسد تا به حال گزارشی از آن ها داده نشده است.

    نتیجه گیری

    روش MLPA روشی بسیار کارا برای شناسایی حذف های خوشه ژنی ژن بتا- گلوبین می باشد.

    کلیدواژگان: بتا- گلوبین، بتا، گلوبین- ژنتیک، تالاسمی- ژنتیک
  • غلامرضا شهسواری، عبدالوهاب احسانی زنوز، مسعود هوشمند، قاسم آهنگری، محسن فیروزرای صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    ساتورجا خوزستانیکا جمزاد (SKEO) از گیاهان بومی ایران است که در نواحی جنوبی استان لرستان و شمالی استان خوزستان می روید. طیف وسیعی از اثرات اسانس روغنی ساتورجا خوزستانیکا شامل: اثر ضدالتهابی و ضد درد، ضدمیکروبی، کاهش دهندگی سطوح پلاسمایی تری گلیسرید و قند گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین اثر اسانس روغنی ساتورجا خوزستانیکا جمزاد نوع زراعی بر فعالیت و بیان ژن آنزیم گلوکوکیناز (GK) در کبد رت های نرمال و دیابتی انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    نوع زراعی SKEO در دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم در روز از طریق دهان به رت های دیابتی و نرمال به مدت 21 روز تجویز شد. سطوح پلاسمایی گلوکز، انسولین و HbA1c و هم چنین تست تحمل گلوکز سنجش شد. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین با تک دوز 45 میلی گرم بر کیلوگرم در رت ها القا گردید. سطوح mRNA آنزیم GK با استفاده از تکنیکReal Time-PCR اندازه گیری شد. یافته ها با استفاده از آزمون ANOVA یک طرفه و تست تکمیلی توکی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد و 05/0P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    غلظت قند خون رت های دیابتی دریافت کننده SKEO در قیاس با رت های کنترل دیابتی به طور معنی داری کاهش یافت. سطوح پلاسمایی انسولین در رت های دیابتی تحت تیمار با SKEO در قیاس با گروه کنترل دیابتی به طور جزئی افزایش نشان داد. کاهش معنی دار در فعالیت و سطوح mRNA آنزیم های GK در رت های دیابتی در قیاس با کنترل نرمال مشاهده شد که این سطوح پس از تیمار با SKEO به طور متوسط افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    نوع زراعی SKEO به واسطه افزایش متوسط در مقادیر GK کبدی رت های دیابتی تحت تیمار ممکن است به عنوان یکی از عوامل دخیل در عمل پایین آوردن گلوکز پلاسما مطرح باشد و به نظر می رسد که این عمل در ارتباط با خواص آنتی اکسیدان SKEO باشد.
    کلیدواژگان: آنتی هایپرگلایسمی، رت های دیابتی، بیان ژن، گلوکوکیناز، داروهای کاهنده قندخون، ساتورجا خوزستانیکا جمزاد
  • زهره امین زاده، فاطمه فلاح، بنفشه منافیان، پروانه بقایی صفحات 21-26
    زمینه و هدف
    انتقال بیماری سل تا شناسایی و درمان بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت خلط ادامه دارد. کشت خلط روش تشخیصی استاندارد سل ریه است که حساس تر از اسمیر خلط می باشد. نیاز به ابزارهای جدید تشخیصی جهت شناسایی سریع تر مایکوباکتریوم سلی محسوس است. این مطالعه جهت تعیین ارزش تشخیصی کشت MODS (Microscopic-Observation Drug-Susceptibility) در سل ریوی و مقایسه آن با رنگ آمیزی زیل نلسون و کشت لوین اشتاین خلط انجام گرفت.
    روش بررسی
    روش تحقیق مقطعی از نوع تشخیصی و تکنیک آن مشاهده ای– مصاحبه ای با روش نمونه گیری متوالی بود. از هر بیمار مشکوک به سل ریوی یک نمونه خلط اخذ و بخشی از هر نمونه برای رنگ آمیزی زیل نلسون، کشت در محیط لوین اشتاین و کشت MODS استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری جهت تعیین شیوع، حساسیت، ویژگی و میزان اخباری مثبت و منفی MODS در برابر روش های استاندارد، انجام گرفت.
    یافته ها
    100 بیمار (48 مرد، 52 زن) با میانگین سنی 83/21±9/52 بررسی شدند که 40% رنگ آمیزی زیل نلسون مثبت، 30% کشت مثبت مایکوباکتریوم توبرکولوزیس در لوین اشتاین و 47% کشت مثبت در MODS داشتند. حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت و منفی MODS در مقایسه با زیل نلسون به ترتیب 5/82%، 77%، 70% و 86% و در مقایسه با لوین اشتاین به ترتیب 86%، 70%، 55% و 92% بود. زمان مثبت شدن MODS و لوین اشتاین 10-8 روز و 4-3 هفته بود.
    نتیجه گیری
    مثبت شدن سریع MODS و نیز ارزش اخباری منفی 92% آن در مقابل لوین اشتاین نشان می دهد که بررسی نمونه خلط به روش MODS روش تشخیصی ساده و سریع سل ریه می باشد.
    کلیدواژگان: سل، کشت، زیل نلسون، لوین اشتاین، سل ریوی
  • هدی احمری طهران، احمد کچویی، مرضیه رئیسی، تهمینه دادخواه تهرانی، ناهید مهران صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    برخی ازمشخصات مادری مانند قد، نمایه توده بدنی و میزان افزایش وزن دوران بارداری نقش مهمی در سرانجام بارداری دارند که می توان به زایمان سخت به عنوان یکی از علل عمده مرگ مادران اشاره نمود. لذا نظر به نقش برخی از مشخصات فردی مادر بر عواقب بارداری؛ این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین قد، شاخص توده بدنی اولیه و افزایش وزن دوران بارداری مادر با زایمان سخت در مراجعین به زایشگاه های دولتی شهر قم انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت توصیفی- مقطعی به مدت 6 ماه انجام شد 4325 زن باردار آماده زایمان وارد مطالعه و در نهایت 325 زن دارای زایمان سخت تشخیص داده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که از طریق مشاهده، مصاحبه و معاینه تکمیل گردید. داده ها توسط آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مربع کای، تی، ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسون و مدل رگرسیون در سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیشترین زایمان سخت در زنان باردار با قد کمتر از 150 سانتی متر (1/27%)، شاخص توده بدنی اولیه بیش از 35 (5/17%) و افزایش وزن بیش از 16 کیلوگرم بوده است. بین زایمان سخت با قد، نمایه توده بدنی اولیه و افزایش وزن در دوران بارداری ارتباط آماری معنی داری مشاهده گردید (001/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه بین قد، نمایه توده بدنی اولیه و میزان وزن گیری در دوران بارداری با زایمان سخت ارتباط آماری معنی داری را نشان داد. از آن جایی که تشخیص اختلالات زایمانی یکی از مهم ترین راه های کاهش مرگ و میر مادری و جنینی است لذا می توان از نتایج این پژوهش در پیش بینی یک زایمان غیرطبیعی سود جست و جهت کاهش ابتلا به زایمان سخت و عوارض آن برنامه ریزی نمود.
    کلیدواژگان: قد، نمایه توده بدنی، افزایش وزن دوران بارداری، زایمان سخت
  • زهره سادات، فاطمه بازرگانی پور، زهرا صحت، مرتضی براتی صفحات 35-42
    زمینه و هدف
    تماس مادر در حاملگی با دود سیگار محیطی همراه با عوارضی برای مادر و نوزاد است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه تماس با دود سیگار در مادر حامله با شاخص های تن سنجی نوزاد هنگام تولد در زنان حامله ی مراجعه کننده به زایشگاه دکتر شبیه خوانی کاشان در سال86-1385 بود.
    روش بررسی
    تحقیق تحلیلی بر روی 150 مادر غیرسیگاری که در تمام دوران حاملگی هر 24 ساعت حداقل در تماس با دود سیگار محیطی به میزان 5 نخ یا بیشتر بودند به عنوان گروه مواجهه یافته و 150 مادر غیرسیگاری که با دود سیگار محیطی تماس نداشتند به عنوان گروه غیرمواجهه انجام شد. وزن، قد و دور سر هنگام تولد در دو گروه مقایسه و با استفاده از آزمون های آماری تی و کای دو تجزیه و تحلیل شد و 05/0P< معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین وزن هنگام تولد نوزادان در گروه مواجهه یافته و غیرمواجهه به ترتیب 8/437±5/3137 و 46/499±327 گرم بود (015/0P<). اختلاف میانگین قد و دور سر هنگام تولد نوزادان در دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    وزن هنگام تولد نوزادان مادران غیرسیگاری که در معرض دود سیگار بودند 133 گرم نسبت به مادران غیرسیگاری که در معرض دود سیگار نبودند، کمتر بود. مطالعات بعدی برای تعیین نقش سیگاری بودن غیرفعال مادر بر قد و دور سر هنگام تولد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: وزن، قد، دور سر هنگام تولد، آلودگی دود سیگار، حاملگی
  • ماهرخ دولتیان، مریم قراچه، محبوبه احمدی، جمال شمس، حمید علوی مجد صفحات 43-50
    زمینه و هدف
    سوءرفتار همسر طی بارداری یک مشکل جدی و گسترده و همراه با انواعی از پیامدهای منفی بهداشتی است. با وجود اهمیت موضوع هنوز اطلاعات کافی به خصوص در کشورهای در حال توسعه به اندازه کافی در دسترس نیست. لذا این تحقیق با هدف تعیین پیامد های بهداشتی مرتبط با سوءرفتار همسر در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های شهر گچساران در سال 1386 انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی روی 500 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان های شهر گچساران که به روش آسان انتخاب شده بودند، انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشتمل بر سه بخش مشخصات دموگرافیک، سؤالات مربوط به سوءرفتار و سؤالات مربوط به پیامدهای بهداشتی بود. جهت تعیین اعتبار و پایایی ابزار به ترتیب از روش اعتبار محتوا و آزمون مجدد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون تی، دقیق فیشر، من ویتنی و مربع کای استفاده گردید. سطح معنی داری اختلاف ها در تمام موارد 05/0 >P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    6/48% از زنان باردار تحت سوءرفتار همسر قرار گرفته بودند. سوءرفتار با پیامدهای بهداشتی نامطلوب نظیر بارداری ناخواسته، دفعات کم مراقبت پرناتال، فاصله گذاری اندک بین موالید، تاخیر در شروع شیردهی و عدم استفاده از روش های پیشگیری از بارداری ارتباط معنی داری نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، سوءرفتار همسر می تواند منجر به مشکلات بهداشتی جدی گردد که اهمیت و لزوم اقدامات پیشگیرانه علیه خشونت را مورد تایید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خشونت، پیامد بهداشتی، حاملگی
  • بابک فرزین نیا، محمد خزایی صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    صنعت گردش گری یکی از سه صنعت برتر جهان با رشد سالیانه 4 درصدی می باشد. شهر قم، باحدود 17 میلیون نفر زایر در سال 1384، دومین مرکز زیارتی کشور، بوده است. این تحقیق با هدف تعیین شاخص های بهداشت محیطی مراکز اقامتی شهر قم، در سال 1385 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه، به صورت توصیفی- مقطعی انجام شد. برای تعیین شاخص های بهداشت محیطی اماکن با توجه به فرم بررسی قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، چک لیستی شامل 73 پرسش تهیه شد و از طریق مصاحبه حضوری و بازدید از کلیه اماکن اقامتی شهر قم شامل 56 مکان، تکمیل گردید و پس از ارزش گذاری (نمره پرسشنامه بالای 80 در گروه در معیار بهداشتی، نمره در معیار بهسازی و نمره پرسشنامه زیر 40، در معیار نامطلوب) مکان ها دسته بندی شدند و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی شامل آزمون های کای اسکور و فیشر تجزیه و تحلیل گردید. 05/0P< معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    5/35% اماکن مورد بررسی دارای شرایط بهداشتی، 8/54% دارای معیار بهسازی و 7/9% در معیار نامطلوب قرار داشتند و هرچه میزان تحصیلات مسئول فنی اقامت گاه بالاتر بود، درصد بیشتری از کارکنان دارای کارت بهداشتی معتبر بودند(042/0P<).
    نتیجه گیری
    بهداشت محیط هتل ها و مهمان سراهای شهر قم در وضعیت نسبتا مطلوب قرار داشت. با توجه به محل استقرار اقامت گاهی با معیار نامطلوب، مشخص شد، بیشتر این اماکن در بافت فرسوده اطراف حرم حضرت معصومه (س) قرارگرفته اند، که به دلیل قدمت و فرسودگی زیاد، عملا بازسازی آن ها غیراقتصادی می باشد. هم چنین با وجود درصد بالای اماکن با وضعیت بهسازی توصیه می شود، حتی المقدور شرایط بهبود وضعیت بهداشتی با آموزش و نظارت بیشتر برای این اماکن فراهم آید.
    کلیدواژگان: بهداشت محیط، محیط زیست و بهداشت همگانی، هتل، مهمان سرا، قم
  • محمدرضا قدیر، امیرحسین قانونی صفحات 59-63
    زمینه وهدف
    همانژیوم کبد شایع ترین تومور خوش خیم کبد است که معمولا بدون علامت و به صورت تصادفی کشف می شود. اما در انواع بزرگ تر از 4 سانتی متر که به همانژیوم غول آسا معروفند، ممکن است به علت فشار روی احشای مجاور علامت دار شوند. در کل موارد ذکر شده در مقالات و گزارش های موردی، توده ای به بزرگی همانژیوم بیمار مورد بحث ما گزارش نشده است و علی رغم بزرگی بسیار زیاد آن نسبت به گزارش های دیگر، کشف توده توسط خود بیمار و نیز منتهی شدن به عمل جراحی و خارج کردن همانژیوم قابل توجه و جالب است.
    معرفی موردبیمار خانم 49 ساله ای است که به دنبال درد شکم و احساس توده در قسمت فوقانی و راست شکم به پزشک مراجعه کرد. درد بیمار مداوم، مبهم، بدون انتشار و به صورت احساس سنگینی بیان می شد. در معاینه تنها یافته بالینی هپاتومگالی در قسمت فوقانی و راست شکم با شیفت به سمت مرکز و پایین ناف قابل رویت و لمس بود. سونوگرافی توده کبدی بزرگ را در قسمت خلفی لوب راست کبد با خصوصیات هایپراکو، حدود کاملا نامنظم و لوبوله گزارش کرد. در سی تی اسکن وMRI تری فازیک توده ای به ابعاد 94* 109*230 میلی متر با خصوصیاتی به صورت Peripheral Nodular Enhancement در فاز شریانی و Centripetal Enhancement در فاز تاخیری یعنی در فاز پورتال گزارش شد، که مؤید یک همانژیوم کبدی بسیار بزرگ بود. سرانجام بیمار تحت عمل جراحی Right Hepatic Lobectomy قرار گرفت و بهبودی کامل یافت.
    کلیدواژگان: همانژیوم، کبد، عمل جراحی، سرطان های کبد
|
  • R. Ali Mohammadi, M. Rasie, A. Ebrahimi Pages 5-10

    Background and Objectives Thalassaemia is one of the most common single gene disorders which is most prevalent in the Mediterranean the Middle East Indian subcontinent (malaria belt). One of the mutations that result in Thalassaemia is the deletion in beta globin gene cluster. These deletions cause abnormal expressions of β δ ε γ genes. At least 60 different deletions involving the beta globin gene cluster have been described to date. The molecular tests commonly used to identify these deletions are based on direct and indirect methods. With difficulties in detecting deletions and inadequate information about deletions in Iran finding a method that can detect deletions very easily is very important. Methods The patients samples for which no abnormalities had been found using conventional DNA techniques were analyzed with MLPA assay. MLPA was done by ABI thermocycler and the result of MLPA were analyzed by Gene Marker software. Confirmation of MLPA results were done by Real-Time PCR. Results In 17 patients samples we found deletions leaving the beta globin gene cluster completely or partially. Most of the deletions were Sicilian Lepore and 1 Asian-Indian and Turkish and some were new ones. Coclusion MLPA is a rapid and sensitive method for high resolution analysis of the beta globin gene cluster.

  • Gh R. Shahsavari, A. Ehsani Zanozi, M. Houshmand Pages 11-19
    Background and Objectives This study was undertaken to evaluate the effect of the cultivated Satureja khuzestanica essential oil (SKEO) on activity and gene expression of hepatic GK in normal and diabetic rats. Methods Biochemical parameters such as glucose insulin and HbA1c plasma levels and oral glucose tolerance test were all analyzed. The cultivated SKEO was orally administered at different doses (100 mg/kg per day) to normal as well as diabetic rats for 21 days. The level of mRNA hepatic GK was determined using the quantitative real- time RT-PCR technique. Results The plasma glucose concentrations of diabetic rats receiving wild SKEO compared with diabetic control were significantly decreased. The levels of plasma insulin in diabetic rats treated with wild SKEO were slightly increased compared with diabetic controls. In the present study we observed decreased hepatic GK activity and its mRNA levels in diabetic control rats compared with normal controls and their moderately higher levels after being treated with wild SKEO. We thought the slightly increased levels of insulin indicates that the wild SKEO causes a little stimulation in insulin secretion from remnant B-cells through its antioxidant properties. Conclusion Moderate elevation in activity and gene expression of hepatic GK in diabetic rats treated with the wild SKEO is one of the factors involved in anti-hyperglycemic effect that may contribute to the plasma glucose lowering action of SKEO which seems to be in relation with antioxidant properties of SKEO.
  • Z. Aminzadeh, F. Falah, B. Monafian Pages 21-26
    Background and Objectives Culture of M. tuberculosis is the golden standard for the diagnosis of TB which is a much more sensitive test than Smear examination. There is a strong need to use the new assays in order to speed up diagnostic methods. The aim of this research was to determine the evaluation of Microscopic Observation Drug Susceptibility culture in pulmonary tuberculosis in comparison with Ziehl-Neelsen stain and Lowenstein-Jensen culture of sputum. Methods The research method was a Cross-sectional (diagnostic test) and the technique was observational-interview type. If the patient s history revealed clinical criteria compatible with TB and the infectious specialist s judgment was that of "TB suspected case the patient was considered a pulmonary TB suspect. Then in addition to sputum Ziehl-Neelsen stain and culture for Lowenstein-Jensen we carried out MODS culture as well. Results 100 patients (48 male 52 female) with mean age of 52.9 ± 21.83 were evaluated. During sputum examination 40% were Ziehl-Neelsen stain positive while 30% had positive sputum culture for Mycobacterium Tuberculosis in Lowenstein-Jensen and 47% had positive MODS culture. In comparison with sputum smear and Lowenstein-Jensen culture MODS had a sensitivity of 82.5% and 86% specificity of 77% and 70% positive predictive value of 70% and 55% negative predictive value of 86% and 92% respectively. Conclusion MODS culture demonstrated faster recovery and higher negative predictive value than by Lowenstein-Jensen method; it could be a simple and rapid method in the diagnosis of pulmonary tuberculosis.
  • H. Ahmari Tehran, A. Kachooie, M. Raeisi, T. Dadkhah Tehrani, N. Mehran Pages 27-34
    Background and Objectives Height abnormal BMI & weight gain play a very important role in the outcome of pregnancy that hard labor or dystocia is one of the main reasons of the mortality of mothers. This study was done to determine the spread of hard labor and maternal height BMI and weight gain the factors related to that in women referring to the public maternity hospitals of Qom in 2006. Methods The present research is a 6-month deh1ive- analytical study conducted upon the 4325 females ready for labor referring to the public hospitals of Qom. The instrument for collecting data was the questionnaire which was completed with observation interview and examination. Finally the data were analyzed by deh1ive and inferential statistical procedures of X² t-test correlation & linear regression (OR). Results The results showed that hard labor had a meaningful statistical relationship with the height of mother BMI and weight gain. Maximum dystocia was present in women with height35 weight gain >16 kg (p
  • Z. Sadat, F. Bazrganiipour, Z. Sehat, M. Barati Pages 35-42
    Background and Objectives Maternal environmental tobacco smoke exposure (ETS) or passive smoking would be a risk factor for maternal and new born morbidity. This study was conducted to determine this relationship with in pregnant woman referring to Shabihkhani Maternity Hospital of kashan Iran during 2006-2007 Methods The study was carried out on 150 Nonsmoking pregnant women who were exposed to ETS greater than or equal to 5 cigarettes per day smoked by others in the mother s presence in all of pregnancy period as exposed group and 150 Nonsmoking pregnant women who were not exposed to ETS as the non-exposed group. Birth weight height and head circumference were compared in the two groups and analyzed by t- and X² tests. Results The mean birth weights in the exposed group and non exposed group were and 3137.5±437.8 and 3270±499.5 grams respectively the t- test showed this difference to be significant (p=0.015). The mean birth height and head circumference in the two groups were not significantly different. Conclusion Nonsmoking pregnant women who were exposed to ETS gave 133 g reduction in birth weight compared to unexposed women. Further studies are needed to determine if ETS decreases birth height and birth head circumference
  • M. Dolatian, M. Gharache, M. Ahmadi, J. Shams, H. Alavi Majd Pages 43-50
    Article abstract:Background and Objectives Intimate partner abuse during pregnancy is a major problem associated with a variety of negative health outcomes. However this relationship has not been adequately explored especially in the developing countries. The present study seeks to determine the relationship between of intimate partner abuse and reproductive health outcome among pregnant women attending Gachsaran Hospitals in 2007. Methods This is a correlation deh1ive study performed on 500 pregnant women attending Gachsaran hospitals chosen by convenience sampling. The data collecting instrument was a questionnaire which was completed by the researchers and consisted of the section: demographic characteristics of samples and their partners questions related to abuse screening and information of health outcome. Validity and reliability of the tool were respectively established using content validity and test-retest technique. Results The findings of this study indicated that 48/6% of women during pregnancy had suffered abuse from their husbands and there were significant correlations between abuse and unwanted pregnancy inadequate prenatal visit short birth interval lack of use of contraceptive methods and delay in the initiation of breast feeding. (>p0.05). Conclusion According to the results of this study intimate partner abuse can negatively affect reproductive health of pregnant women. It is therefore necessary to detect cases of intimate partner violence at a primary health care level.
  • B. Farzinnia, M. Khazaaei Pages 51-58
    Background and Objectives Tourism is one of the three major global industries with 4 percent annual economic growth. Qom with roughly 17 million tourists in 2005 was the second religious tourism center in Iran. This study was designed to determine the environmental health criteria of Qom hotels and inns in 2007. Methods This deh1ive - cross sectional study was carried out based on a standard check list of substance of edible drinkable cosmetic and hygienic products law from ministry of health and medical sciences. The checklist included 73 questions which were completed by face to face interviews and sanitary inspections. After analyzing the results of each residential center the questionnaires were classified into three categories: hygienic (over 80 score) sanitary (40-79) and unacceptable centers (less than 40). The data were presented and analyzed by deh1ive and analytical statistical methods such as X 2 and Fisher exact test. Results The percentages of hygienic sanitary and unacceptable conditions of hotels and inns were 35.5 54.8 and 9.7 respectively. There was a direct relationship between academic degree of residential managers and the validity of employees health card (P=0.042) Conclusion Based on this the research the environmental status of Qom hotels and inns was in relatively desirable conditions. Residential places with unacceptable condition were almost located in the old region of the city (e.g. around the Holly Shrine). Due to the structural failures architectural problems and tremendous cost for repairs it s better that their activities be stopped and banned by government. With regard to the high percentage of hotels with sanitary conditions at least improvements in health conditions accompanied by training and supervision are recommended.
  • M. R Ghadir_A. H Ghanooni Pages 59-63
    Background and Objectives Liver hemangioma is the most common benign tumor of the liver. Most cases with liver hemangioma are asymptomatic and discovered incidentally. But in the greater types with diameter of over 4 cm they are called giant hemangioma which can become symptomatic due to their local pressure on other visceral organs. However in general in papers and case reports there have been no cases like our case in size It should be mentioned that the tumor had been recognized by our patient and resection of tumor was finally performed by surgery. Case Report The patient was a 49 year-old woman who referred to a physician because of abdominal pain and felt mass in her upper right quadrant. The pain was constant without radiation and with feeling of heaviness. During physical examination a visible and palpable hepatomegaly was detected in RUQ shifting centrally and under umbilicus. Sonography reported a hepatic mass in posterior part of the right lobe of liver which was characterized by hyperechoic lobulated and irregular borders. CT scan and triphasic MRI reported the liver mass with size 230*109*94 mm was characterized by peripheral nodular enhancement in the arterial phase and centripetal enhancement in delay phase or portal phase which proved to be a very large hepatic hemangioma. Ultimately right hepatic lobotomy was performed which led to the patient's complete improvement.