فهرست مطالب

رسائل - پیاپی 1 (زمستان 1393)

نشریه رسائل
پیاپی 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • علی ابوحسینی درزی صفحه 8
    با ابلاغ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و با توجه به تغییرات ایجاد شده، حقوقدانان به تفسیر و احیانا نقد آن خواهند پرداخت و قضات برای صدور حکم طبق قانون جدید، به دنبال شناخت جوانب مساله میروند. آگاهی از منشا و مبانی مواد جدید، شناخت و تفسیر و نقد آنها را آسان میگرداند. به همین منظور در این مقاله به مبانی فقهی مواد 297 تا 299 که در کلمات فقها به «تداخل در قصاص» معروف است، پرداخته شد.
    در این مواد سه فرض مطرح شده است؛ ضربهی واحد، ضربات متوالی و ضربات بافاصله. در این سه فرض باید روشن شود که آیا در فرض فراهم بودن موجبات قصاص نفس و عضو، قصاص نفس کافی است یا اینکه قصاص عضو هم باید اجرا شود. آنچه در این مواد آمده تداخل در دو فرض اول و عدم تداخل در فرض سوم است.
    تا قبل از مرحوم خویی کسی به وجود سه فرض در این مساله اشاره نکرده بود؛ بنابراین از نوآوری های ایشان محسوب میشود. البته برخلاف قانون جدید در ضربات متوالی عدم تداخل را بر گزیده اند. لکن با بررسی استدلال ایشان در این مورد میتوان حکم ذکر شده در قانون را توجیه فقهی کرد.
    کلیدواژگان: تداخل در قصاص، مبانی فقهی، قانون مجازات اسلامی مصوب 92، مرحوم خویی
  • احمد اسماعیلیان صفحه 30
    یکی از شروط معتبر در قصاص نفس، عاقل بودن قاتل است. در متون فقهی، حکم قتل در حال مستی، یکی از فروعات ذیل این شرط میباشد. قاتل مست، از آن جهت که عقلش زائل شده است، به نظر میرسد در حکم، ملحق به قاتل مجنون باشد. سکران در هنگام قتل، به دلیل انتفاء قصد، عامد نیست وعنصر عمد که از موجبات تحقق قصاص است در وی مفقود میباشد. از سویی چون سکران، بدون عذر شرعی و به سوء اختیار خویش از مواد سکرآور استفاده کرده و مرتکب قتل شده است، میتوان با او معامله مختار کرد و قتل او را عن اختیار در نظر گرفت.
    بنابر این دو تفسیر و برداشت متفاوت از ادله مربوط، فقهای امامیه، در حکم این فرع اختلاف نظر دارند. مشهور فقها مانند شیخ طوسی، محقق حلی، فخر الاسلام و صاحب جواهر معتقدند قصاص در قتل در حال مستی ثابت است. در مقابل عدهای از فقهای امامیه نظیر علامه حلی، فاضل مقداد و شهید ثانی قول اقوی را عدم ثبوت قصاص و ثبوت دیه میدانند.
    در مقابل این دو گروه، مرحوم خویی بر اساس ضابطه قتل موجب قصاص، نظری تفصیلی بر میگزیند. در این نظر، حالات مختلف سکران؛ قبل از مستی، مورد توجه قرار گرفته، مطابق هر کدام، حکم قصاص و دیه متفاوت است.
    در این مقاله پس از تبیین هر نظر، ادله مربوط تقریر و ارزیابی شده، در پایان جمعبندی مورد نظر نویسنده ارائه میشود.
    کلیدواژگان: قتل در حال مستی، اشتراط عقل در قصاص، قصاص سکران، سید ابوالقاسم خویی، فقه امامیه
  • علیرضا جمالی شهربابک صفحه 76
    با رجوع به آراء فقهای امامیه در باب قضا در مییابیم که از زمان محقق حلی (676 ه. ق) شرط طهارت مولد به سایر صفات قاضی اضافه شده است. بعد از وی نیز تقریبا همه فقها آن را پذیرفته، حتی برخی بر آن ادعای اجماع کردهاند. مهمترین ادله قائلین به این شرط عبارت است از: اجماع، عدم نجابت ولدالزنا، اخبار وارده در طعن ولدالزنا، عدم مقبولیت اجتماعی و استدلال به فحوی عدم جواز امامت و شهادت ولدالزنا. در این مقاله بعد از بررسی این ادله، ثابت شده که ادله مذکور ناتمام بوده، از این رو عمومات روایات باب قضاء سالم از تخصیص مانده است.
    کلیدواژگان: صفات قاضی، طهارت مولد، عمومات باب قضاء
  • فاضل حدادی صفحه 94
    تعدی جنسی به میت یکی از رفتارهای شنیع است. این پدیده در شرع به شدت مورد تقبیح قرار گرفته، فاعل آن در برخی صور مستوجب حد زنا شمرده شده است. این تجاوز میتواند به صور مختلفی من جمله دخولی غیر همجنس (شامل زوج و غیر زوج) و دخولی همجنس انجام شود که حکم هر یک از این موارد با هم متفاوت است. برای اثبات چنین تجاوزی همانند زنا و لواط به چهار شاهد یا چهار بار اقرار نیاز داریم. همچنین در جریان حد و تعزیر در این جرم افزایش عقوبت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تعدی جنسی، میت، تعدی دخولی، تعدی به همجنس، تعدی به غیر همجنس، طرق اثبات، افزایش عقوبت
  • سجاد خاقانی نیک صفحه 112
    امروزه قتل اکراهی، یکی از موارد پر ابتلا در پرونده های قضایی است. در این بین پرسشهایی مبتنی بر تاثیر اکراه بر استحقاق مسوولیت کیفری این نوع قتل و استحقاق قصاص قاتل مکره، قابل طرح است.
    از آنجایی که نظام تقنینی کشور غالبا بر پایه انظار فقهی است، تحلیل مبانی فقهی مواد قانونی مهم خواهد بود. در این باره طبق نظر مشهور فقها و به تبع قانون مجازات اسلامی کشور (ماده 211 قانون قدیم و ماده 375 قانون جدید)، اکراه، رافع مسوولیت کیفری قتل اکراهی نیست لذا مکره مستحق قصاص است و مکره نیز تا پایان عمر، محکوم به حبس است.
    نظریه محقق خویی در برخی از اقسام قتل اکراهی با مشهور متفاوت است. هنگامی که مکره عاقل و بالغ است، با ترسیم تزاحم عقلی بین دو محذور کشتن و کشته شدن؛ ظالمانه بودن قتل اکراهی را مرتفع میداند و بنابراین او را مستحق قصاص ندانسته، تنها دیه را بر ذمه او مستقر میداند. این در حالی است که مشهور، با تکیه بر برخی از ادله روایی و اجماع، مکره را مستحق قصاص میدانند.
    در این مقاله، پس از ایضاح مفهومی اکراه و بیان تفاوت آن با واژه های مشابه، قتل اکراهی، دسته بندی شده است. سپس نقش اکراه در احکام قتل اکراهی و استدلالات مربوط، به تفکیک اقسام اکراه و از منظر مشهور در ضمن تعابیر چند فقیه برجسته، گزارش شدهاست. پس از آن، اختلاف نظر محقق خویی، نسبت به نظریه مشهور تبیین و ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: قتل اکراهی، قصاص مکره، دیه قتل اکراهی، مقایسه مشهور و محقق خویی
  • اطلاع رسانی علمی
  • عبدالله محمودی صفحه 148
  • صفحه 156