فهرست مطالب

میقات حج - پیاپی 99 (بهار 1396)

فصلنامه میقات حج
پیاپی 99 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا حق زاده صفحه 8
    در میان واجبات الهی، حج، برجستگی و ویژگی خاصی دارد که به ابعاد وسیع و گسترده مناسک آن مربوط است و به دلیل همین گستردگی مناسک فلسفه اسرار آمیز حج همچنان پویا و شگفتی آفرین است؛ هرچند که برای بسیاری ناشناخته مانده است. حج گنجینه ای است با زوایای بی شمار که هرکس به قدر فهم و دانش خود، آن را درک می کند و با این همه، حقایق آن تمام نشدنی است و پا به پای حرکت زمان و رشد اندیشه بشر، رشد می کند
    و هر اندازه، به بحث و بررسی فلسفه حج بپردازیم، نکات تازه تری خواهیم یافت. ازاین رو، یکی از عوامل مهم که می تواند ما را در انجام دادن حج واقعی و مورد رضایت خداوند متعال یاری کند، توجه عمیق و همه جانبه به اسرار و فلسفه و روح حج است؛ زیرا وقتی ما با فلسفه و اسرار حج آشنا شویم و اهداف عالی شرع مقدس را از این فریضه بزرگ به دست آوریم، دیگر به خود اجازه نمی دهیم که به اجرای مراسم تشریفاتی و اعمال خشک و بی روح اکتفا کنیم.
    کلیدواژگان: حج، عمره، تمتع، فلسفه، سر، حکمت
  • مجتبی حیدری صفحه 33
    مقاله حاضر به بررسی مولفه ها و شاخص هایی می پردازد که باعث تاثیر
    اخلاقی تربیتی زیارت بر زائران می شوند. این مولفه ها تا پنج مورد شمارش شده اند. عامل نخست، اعتقاد و ایمان به زیارت شونده به عنوان پیامبر یا امام است. عامل دوم، عشق و علاقه زائر به مزور است و در واقع، زیارت بدون علاقه به مزور معنا ندارد. عامل سوم، شخصیت و جایگاه مزور است. عامل چهارم، برخورداری زائر از آمادگی پیشین از طریق اجتناب از گناه و استغفار از گناهان پیشین است. عامل پنجم، نیز احساس حضور در محضر مزور می باشد که از طریق شیوه هایی؛ مانند اذن دخول تقویت می شود.
    کلیدواژگان: زیارت، مولفه های زیارت، اخلاق، تربیت، تربیت اخلاقی
  • مهدی درگاهی صفحه 46
    زیارت قبور بزرگان دین و فضیلت آن در فقه فریقین، از مسائلی است که برخی در صدد انکار آن هستند و این، از آن روست که پژوهش جدی و یکپارچه ای در این مورد صورت نگرفته است و جا دارد کاوش لازم در این باره انجام گیرد.
    درک عقل و سیره عقلا از زیارت قبور بزرگان و گرامیداشت آنان؛ از جمله دلایلی است که فضیلت زیارت قبور بزرگان دین را ثابت می کند. افزون بر این، ویژگی ممتاز زیارت قبور اهل بیت: با تکیه بر دلایل تعظیم شعائر و ابراز مودت به ذی القربی، ثابت است و به مذهب جعفری اختصاص ندارد.
    این پژوهش، با هدف شناخت اقوال و حدود و ثغور ادله تبیین فضیلت زیارت قبور بزرگان دین و مذهب انجام شده و در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی از منظر مذاهب اسلامی با گرد آوری داده های کتابخانه است و نتیجه آن، اثبات فضیلت زیارت قبور بزرگان دین به ویژه اهل بیت: در منظر فقه فریقین می باشد.
    کلیدواژگان: زیارت قبور، بزرگان دین و مذهب، فقه
  • رسول جعفریان صفحه 68
    مدینه منوره از اواخر قرن دوم و به طور رسمی از قرن چهارم، در اختیار سادات بود که اصطلاحا به آنان «شرفا» می گفتند. این گروه از سادات غالبا تمایلات شیعی داشتند، اما به دلیل تسلط عباسیان، گاهی به تقیه روی آورده وگاه مذهب سنی را اختیار می کردند اما به دلیل وابستگی های خانوادگی، تمایلات شیعی داشتند.
    در دوره تسلط فاطمیان، آنها به طور آشکار مذهب شیعی داشتند. با سقوط فاطمیان و روی کار آمدن ایوبیان و سپس ممالیک، فشار بر روی اشراف بیشتر شد. این زمان، شهر دو گروه «مقیم» و «مجاور» داشت؛ مجاوران از بیرون می آمدند و غالبا سنی بودند، افراد مقیم شیعه بوده و از اشراف حمایت می کردند. مجادله میان این دو گروه ادامه یافت. در نیمه اول قرن هشتم هجری، همین منازعه وجود داشت که کتاب «نصحی هالمشاور و تعزیه المجاور» آینه تمام نمای این نزاع بین دو گروه مزبور است.
    کلیدواژگان: مدینه منوره، نصیحه المشاور، شرفا، عباسیان، فاطمیان، گروه مقیم، گروه مجاور
  • علی احمدی صفحه 86
    مسلمانان از ابتدای دعوت پیامبرخدا9 و با تشویق آن حضرت، اهتمام ویژه ای به نگارش داشتند و همچنین شیعیان با توجه به تاکید پیامبر و اهل بیت: ، به نوشتن در حوزه های مختلف اسلامی روی آوردند که باعث تشکیل میراث مکتوب شیعه شد و بخشی از این میراث، درباره حج و اماکن زیارتی سرزمین وحی است.
    با توجه به اهمیت حج و عمره، این مقاله، آثار اصحاب ائمه: درباره حج، عمره و اماکن مقدس حجاز را با رویکرد تاریخی و با روش کتابخانه ای، مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه دست یافته است که اصحاب ائمه: ، همچون دیگر موضوعات مهم فقهی، به حج نیز توجه داشته و به نگارش آثاری در این زمینه همت گماشته اند و از آنجا که مستقیم از اهل بیت : روایت می کردند، در واقع این آثار متعلق به آنان است؛ به عبارت دیگر، روایاتی درباره حج و عمره وجود دارد که توسط راویان، از اهل بیت: روایت شده است.
    کلیدواژگان: اصحاب ائمه:، میراث مکتوب، حج و عمره، مکه و مدینه
  • غلامرضا رضایی صفحه 108
    در کتب روایی شیعه، مناظره های فراوانی از پیامبرخدا9 و امامان معصوم: با مخالفین گزارش شده است که از جمله آنها، مناظره امام صادق7 با زندیق مصری، به نام «عبدالملک» و با کنیه «ابوعبدالله» است. امام7 بخشی از این مناظره را در حین طواف و بخشی از آن را بعد از طواف انجام داده است.
    امام صادق7 در این مناظره، از هر سه شیوه دعوت (حکمت، موعظه حسنه و جدال احسن)، که خدای متعال در آیه 125 سوره نحل، پیامبر9 را به آن فرمان داده، استفاده کرده است. امام7 مناظره با زندیق را، با شیوه جدال احسن، با پرسش از نام و کنیه وی آغاز می کند و از این طریق، او را غافل گیر کرده، در مخمصه و تنگنایی شدید قرار می دهد؛ به طوری که او در برابر حضرت، راهی جز سکوت نمی یابد.
    جدال در اصطلاح علم منطق آن است که انسان به هدف ملزم و خاموش ساختن طرف مقابل، از مسلمات علیه او بهره برداری کند. یکی از مسلمات و مشهورات نزد عموم آن است که هرکس از باب مثال، نام عبدالله یا عبد الملک را برای خود برگزیده است، به حسب عادت جامعه، به معنای آن نیز متصف خواهد بود؛ مگر آنکه این نام را برای فریب افکار عمومی بر خود نهاده باشد.
    این نوشتار به بررسی و تحلیل مرحله اول مناظره؛ یعنی جدال احسن امام7 با زندیق مصری پرداخته و از طریق قاعده دلالت الفاظ بر معانی و تنبه به مرتکزات ذهنی، آن را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، مناظره، زندیق، _ جدال احسن، موعظه، برهان
  • سید صادق طباطبایی نژاد صفحه 133
    حج جلوهای با شکوه از وحدت و اجتماع مسلمانان است که آثار و منافع مادی و معنوی متعددی دارد. حج مظهر بندگی محض در برابر یکتای بی همتا، و یک رنگی و برادری میان مسلمانان است. در این مقاله برآنیم با استناد به بیانات قرآن کریم و ائمه معصوم: به گوشه ای ازآثار اقتصادی حج بپردازیم. در قسمت نخست به بشارت های مالی برای انجام دادن حج و عمره اشاره و آثار آن را بر زندگی شخصی حج گزار بررسی می کنیم. سپس رابطه شرط استطاعت و مناسک حج را با نوع زندگی اقتصادی فرد بازبینی کرده، در نهایت به ایجاد بازاری مشترک با توجه به اهداف تبعی و عرضی حج می پردازیم.
    کلیدواژگان: آثار اقتصادی حج، بازار مشترک اسلامی، مال مباح، افزایش روزی، از بین رفتن فقر
  • صفحه 151
|
  • Zahra Haghzadeh Page 8
    A deep and immersive attitude towards the verses and traditions clearly demonstrates the fact that Hajj has two dimensions of inner and outer reality, and what people seem to do on the outside is a great distance with the Hajj’s reality and God seeks out the truth of Hajj, and wants a Hajj from his pilgrims in which their spirits will be transformed and in action and spirit, fight with devils, and do not approach anything other than God. In this discussion, we explain the secrets of the Hajj, so that the pilgrims of the house of God can, we will address parts of these secrets, so that pilgrims of God’s house follow this spiritual path with pride. Therefore, the mysteries and philosophies of the pilgrimage of the Hajj, and then the mysteries of the ritual practices of Umrah and obligatory Hajj are expressed from the perspective of the Quran and the traditions. ‡›™‘”†•
    Keywords: Hajj, Umrah, Tamattu', Philosophy, Secret, Wisdom
  • Mojtaba Heidari Page 33
    Present article examines the factors that affect the pilgrim's in terms of education and ethics. There are up to five factors. The first is the belief and faith in the one being pilgrimed as a prophet or as an Imam. The second one is the pilgrim's love and passion for the Imam or prophet, and in fact, pilgrimage does not make sense without having true passion. The third factor is the personality and the position of the one being pilgrimed. The fourth factor is the pilgrim's enjoyment of previous preparation through avoidance of sins and seeking forgiveness for their past sins. The fifth factor is also the feeling of being in the presence of the one being pilgrimed, which is strengthened through techniques such as seeking entry permission. ‡›™‘”†•
    Keywords: Pilgrimage, Factors Of Pilgrimage, Ethics, Education, Moral Education
  • Mehdi Dargahi Page 46
    The pilgrimage of the graves of religious leaders and its virtues of it in the jurisprudences of Shiism and Sunnism is one of the issues that some seek to deny, and this is because there is no serious research on this matter and it is time to explore it.
    the understanding and Sirah of the intellectuals towards the pilgrimage of tombs of the religious elders and celebrating them is one of the reasons that proves the virtues of pilgrimages to the graves of religious elders. In addition, the distinguishing feature of the pilgrimage to the holy graves of Ahlulbayt (a.s) members is fixed on the basis of the reasons for the rituals and the expression of friendship to kinsfolk, and is not only specific to the Ja’fari jurisprudence. Present research has been conducted with the aim of recognizing the words and the limits of the proof for the virtues of visiting the graves of religious elders and in the context of describing and analyzing the jurisprudential propositions from the perspective of Islamic jurisprudences, by collecting library data, and its result is the proof as to the virtues of visiting the graves of religious elders, especially for the Ahl al-Bayt (a.s), in the eyes of the two Islamic jurisprudences, Shiism and Sunnism.
    Keywords: Visiting Graves, Religious, Jurisprudence Leaders, Jurisprudence.
  • Rasoul Jafarian Page 68
    Madinah was place to Sadat by the end of the second century and, officially, from the fourth century, who were known as "Shurafa". This group of Sadat often had Shiite tendencies, but because of the Abbasid's domination, they sometimes turned to Taqiyyah, and sometimes chose Sunni religion, but because of family affiliations, they had Shiite tendencies. In the era of the Fatimid rule, they clearly had a Shiite religion. With the fall of the Fatimids and the rise of Ayyubid dynasty and then Mamaalik, pressure increased on the aristocrats. At this time, the city had two groups called "Muqim" and "Mujawir"; Mujawiris had come from outside and were often Sunnis, but Muqims were Shiite and supported the aristocrats and noble class. The controversy continued between the two groups. In the first half of the th century A.H., there was the same dispute that the book, "Nasihah al-Mushawir Wa Taziyah al-Mujawir", is a complete representation of the conflict between the aforementioned groups. ‡›™‘”†•
    Keywords: Medina, Nasihah al-Mushawir, Shurafa, Abbasids, Fatimids, Muqim Group, Mujawir group
  • Ali Ahmadi Page 86
    From the beginning of the Prophet’s Da’wah, and through his encouragements, Muslims paid special attention to writing and the Shiites, in light of the emphasis of the Prophet and Ahlulbayt (a.s), turned to writing in various Islamic areas that paved the way for the formation of Shiite written legacy, and part of this legacy is about Hajj and places of pilgrimage in the land of revelation. Considering the importance of Hajj and Umrah, this paper examines the works of the companions of the Imams: about Hajj, Umrah, and holy places of Hejaz with a historical approach and library method, and reaches the conclusion that the companions of the Imams took notice of the important issues of jurisprudence as well as Hajj and they have written works in this field and since they narrated them directly from the Ahlulbayt (a.s), in fact these works belong to them; in other words, there are narrations about Hajj and Umrah that have been related by narrators, from the Ahlulbayt (a.s). ‡›™‘”†•
    Keywords: Companions of the Imams, Written Legacy, Hajj, Umrah, Mecca, Medina
  • Gholamreza Rezaei Page 108
    In Shiite narrative books, numerous debates have been reported between the Prophet (pbuh) and the infallible Imams and their adversaries, among them is the debate between Imam Saadiq and the Egyptian zindiq, Abdul Malik, known as Abu Abdullah. Imam Saadiq had some part of this debate during Tawaaf and part of it after Tawaaf. In this debate, Imam Saadiq has used all three modes of Da’wah (Hikmah (wisdom), good poaching and best argument), which God Almighty has commanded the Prophet to it in the ӓӔӗth verse of Surah Nahl. Imam begins the debate with the zindiq, with the method of best argument, by asking about his name and his nickname, and thus he surprises him and puts him in a severe dilemma; in a way that he will not find any option other than remain silent before the Prophet. The word “argument” in the "science of logic" is when one exploits the obvious things against your opponent, to oblige and silence the opposite party. One of the clear and known things for the public is that for example anyone has chosen the name Abdullah or Abdul Malik for himself, based on the customs of society and that name describes that individual; unless he has chosen that name to deceive the public. This paper examines and analyzes the first stage of the debate, namely, the best argument between Imam Saadiq and the Egyptian zindiq, and has explained it through the principle of words referring meanings and attention to mentalrules.
    Keywords: Imam Saadiq, Debate, Zindiq, Best Argument, Preaching, Proof
  • Seyyed Sadegh Tabatabai Nejad Page 133
    Hajj is a splendid manifestation of unity and gathering of Muslims which has many spiritual and worldly effects. Hajj is the manifestation of total servitude before a unique being, and a sign of brotherhood among Muslims. In present article, we intend to refer to the statements of the Holy Quran and the infallible Imams to address the economic effects of Hajj. In the first part, we will point out the financial annunciations for performing Hajj and Umrah and its effects on the personal life of the pilgrim. Then, the relationship between the affordability condition and the rites of Hajj with individual’s type of economic life is reviewed, and ultimately, we will consider creating a common market with regard to the occasional and transactional objectives of the Hajj.
    Keywords: Economic Effects Of Hajj, Islamic Common Market, Mobaah Property, Provision Increase, Elimination Of Poverty