فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی - پیاپی 48 (آبان 1396)

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 48 (آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسن احمدی زاده* صفحات 1-14
    یکی از مهمترین حوزه های پژوهشی نوظهور در علوم انسانی و بویژه در پژوهش های فلسفی و کلامی، پژوهش های تطبیقی است. امروزه در بسیاری از کشورها فلسفه ی تطبیقی به عنوان حوزه ی پژوهشی مستقلی قلمداد شده و به مثابه رشته ای نظام مند و دارای روش، پژوهش گران خاص خود را دارد. در کشور ما نیز پس از انقلاب، اندیشمندان در حوزه ی فلسفه، بویژه در مباحث هستی شناسی، علاقه ی خاصی به پژوهش های تطبیقی از خود نشان داده و آثار متعددی در این خصوص نگاشته اند. مرحوم دکتر مهدی حائری یزدی از جمله ی اندیشمندانی است که سعی کرده تا گام مهمی در پژوهش های تطبیقی در فلسفه بردارد. بسیاری او را به نوعی یکی از پایه های اصلی فلسفه ی تطبیقی در ایران می دانند. در این جستار بر آنیم تا با بازخوانی کتاب ارزشمند او با عنوان «هرم هستی»، نگاه تازه ای به تحلیل های هستی شناسانه ی مرحوم حائری یزدی داشته باشیم، تحلیل هایی که به زعم ایشان می تواند در زمره ی تحلیل ها و پژوهش های تطبیقی در فلسفه قلمداد شود. در این میان، با توجه به روشمند بودن پژوهش های تطبیقی در دنیای امروز، از برخی کاستی های محتوایی و روش شناسانه ی این اثر نیز سخن خواهیم گفت.
    کلیدواژگان: فلسفه ی تطبیقی، هستی شناسی، وجود، فلسفه ی اسلامی، هرم هستی
  • محمدرضا احمدی طباطبایی* صفحات 15-35
    مایکل سندل فیلسوف سیاسی مشهور معاصر از نحله « جامعه گرایان یا جماعت گریان» و از منتقدان جان رالز نظریه پرداز مشهور «عدالت» در جهان غرب محسوب می شود. سندل در کتاب فلسفه عمومی که حاوی مقالاتی از نوشته های او در باب «اخلاق در سیاست» است به تشریح آموزه های فلسفی- سیاسی خود با رویکردی آشکار و مصداقی پرداخته است. در این کتاب سندل که شهرت اصلی او به دلیل قوت در بیان و سوق دادن مباحث انتزاعی فلسفه سیاسی به مسائل عینی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است تلاش می کند تا مناسبات اخلاق و سیاست به ویژه در جامعه ی آمریکا و با توجه به مصادیق عینی و نمونه های ملموس و قابل فهم برای عموم مردم را مورد مداقه و ارزیابی قرار دهد. در مطالعه انتقادی این رساله ی سندل ضمن بازشناسی فرازهای مهم فلسفه سیاسی وی با آموزه های سندل در باب مناسبات اخلاق و سیاست دیدگاه وی در نقد نظریه عدالت رالز در لیبرالیسم مورد واکاوی قرار خواهد گرفت. روش تحلیل در این پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، سندل، اخلاق، سیاست، لیبرالیسیم، رالز، عدالت
  • محمد اصغری* صفحات 37-50
    این مقاله می کوشد با معرفی کتاب پایان تاریخ از نظر فلاسفه مدرن و پست مدرن نوشته علی مرادخانی به نقد و بررسی آن بپردازد. بحث پایان گرایی(Endism) از مباحث جدیدی است که در اواخر قرن بیستم به ویژه با کار فوکویاما در محافل دانشگاهی مطرح شد. اما پایان تاریخ موضوع کتاب حاضر بوده و می توان گفت که زمینه های چنین بحثی در نوشته های فیلسوفان مدرن و پست مدرن بطور صریح و غیر صریح وجود دارد و نویسنده کتاب خواسته است این زمینه ها را تحت عنوان «پایان تاریخ» در کتاب خود تشریح نماید. این مقاله در دو بخش به بررسی انتقادی این کتاب می پردازد: بخش اول، ناظر به کاستی های محتوای کتاب بوده و می توان گفت که زبان ترجمه ای کتاب بر زبان تالیفی آن غلبه دارد که در این مقاله به برخی از آنها اشاره می شود. به عبارت دیگر، بخش زیادی از کتاب ترجمه ای از منابع پایانی کتاب است که غالبا در متن کتاب به آنها ارجاع داده نشده و چنین القا می کند که گویی مطالب ترجمه شده از آن نویسنده هستند. بخش دوم ناظر بر کاستی های صوری کتاب است که در آن کاستی های مربوط به روی جلد، فهرست مطالب، ارجاعات (مستقیم و غیرمستقیم)، پی نوشت ها، غلط های تایپی، نگارشی، معادل های فارسی و لاتین مورد تاکید قرار گرفته و در برخی موارد پیشنهادهایی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پایان گرایی، پایان تاریخ، فلسفه مدرن، پست مدرن، هگل، کوژوه و فوکویا
  • قاسم پورحسن*، افسانه پندجو صفحات 51-73
    رویکرد معرفت شناسی وظیفه گروانه واکنشی در برابر رویکرد مبناگرایی بود که از قول به وجود باورهای پایه یا خودموجه دفاع می کرد. دکارت با شک ورزی در هر نوع معرفتی بنیان های نخستین چنین رویکردی را فراهم ساخت.جان لاک و دبلیو.کی.کلیفورد با دو منظر متفاوت آنرا بسط دادند. لاک در دو اثر معقولیت مسیحیت و فاهمه بشری و کلیفورد در اخلاق باور کوشیدند تا ضمن نقد و طعن بر مبناگرایی و تاکیدبر وجود دلیل برای هر باوری، رویکرد دلیل گرایی حداکثری را شکل دهند. این دیدگاه بنیان جدیدی را برای پذیرش باور،طرح کرد که هم بر دلیل ورزی تاکید داشت و هم بر وجه اخلاقی قبول باور پای می فشرد.کلیفورد در رساله اخلاق باور با بیان دو داستان خاص ضمن نقد وجرح معرفت شناسی رایج، می کوشد تا عیان سازد نتایج اخلاقی باور معرفتی از اهمیت بیشتری نسبت به توجیه صرف برخوردار است. عمده ترین نقطه اتکای وی در این مسیر پیوند میان اخلاق و معرفت شناسی است.او در رساله اش متعرض درستی و نادرستی باور دینی مسلمانان شده و پس از لاک به طور خاص به نظریه مرجعیت پرداخت . روش کلیفورد در تاکید بر صرف دلیل آن هم حداکثری افراطی و رد وضعیت خاص ایمان با چالش های بسیاری روبه رو خواهد بود.
    کلیدواژگان: کلیفورد، اخلاق باور، دلیل گرایی، حداکثری افراطی، حقوق معرفتی، معرفت شناسی، مسئولیت، وظیفه گروی
  • زهره سعیدی* صفحات 75-88
    فلسفه ی اشراق بسان اندیشه ای نو و روشن گر در تاریخ فلسفه ی اسلامی رخ نمایی می کند. ورود به حوزه ی فلسفه ی اسلامی، بدون فربه کردن وجود از این چشمه سار، کامل نمی شود. کتاب حاضر به مثابه روشن کننده ی مبانی اساسی فلسفه ی اشراق، گامی در راه فهم توصیفی و تحلیلی حکمت اشراق است. نویسنده در این اثر تلاش کرده است با تاکید بر کتاب «حکمه الاشراق» سهروردی به ارائه و تحلیل نظام فلسفی شیخ اشراق بپردازد. بدین منظور داوری های شیخ اشراق درباره ی موضوعات فلسفه را که در واقع نقدها و پاسخ های شیخ اشراق به دیدگاه مشائیان است، عرضه کرده و به تحلیل آنها پرداخته است. مقاله پیش رو سعی دارد کتاب حاضر را به اجمال معرفی کند، به پیشینه ی آثاری از این دست اشاره کند و در دو بخش صوری و محتوایی به تحلیل ابعاد شکلی و محتوایی اثر بپردازد. از این رو با هدف بررسی و نقد آن، نقاط قوت و ضعف آن را نشان می دهد و به طرح پیشنهادهایی برای اصلاح آن بسنده می کند
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، فلسفه اشراق، سهروردی، محمد ذبیحی، نقد
  • مرتضی شجاری* صفحات 89-110
    کتاب اندیشه اسلامی1 که برای دانشجویان کارشناسی تمامی رشته ها نگارش یافته و به چاپ نود و هفتم رسیده است، می کوشد به بررسی سه مساله مهم اعتقادی انسان، خدا و معاد بپردازد؛ اما متاسفانه این کتاب از آرای اندیشمندان بزرگ اسلامی مانند ابن سینا، ابوحامد غزالی، شیخ اشراق و ملاصدرا بی بهره مانده است و مولفان محترم آن، با رویکردی کلامی، آرای مورد قبول خود را که برداشتی خاص از اسلام است، و غالبا با دلایلی بسیار ضعیف همراه شده، مطرح می کنند و در مواردی که دلایل کلام سنتی را مخدوش دانسته و خود نیز نتوانسته اند دلیلی اقامه کنند، از اصطلاحات و بعضی ادله حکمت متعالیه سود جسته اند که همین مطلب، موجب تناقضاتی در آرای مطرح در کتاب شده است. نگارنده با بررسی دقیق کتاب به این نتیجه رسید که در آن نه اندیشه مطرح است و نه اسلام اندیشمندان بزرگی مانند ملاصدرا
    کلیدواژگان: انسان، خدا، معاد، کلام سنتی، ملاصدا
  • حوریه شجاعی باغینی* صفحات 111-125
    تفسیر موضوعی آیات قرآن با تمرکز بر تعداد محدودی از آیات مرتبط با یک موضوع، تفسیری است که به ایجاد تصور جامع و فهمی عمیق نسبت به موضوعات قرآنی کمک می کند. نویسنده کتاب آفرینش در قرآن با استفاده از الگوی روشی تفسیر در مکتب ادبی به مطالعه و بررسی موضوعی آیات مربوطبه آفرینش پرداخته است. او با بررسی و مقایسه تفاسیر سنتی و مدرن در مواجهه با نظریه های کی هان شناسی و برای رسیدن به فهمی برخاسته از اقتضائات دنیای جدید و نیز گونه ای واکنش مومنانه به موفقیت های علمی،روش مطالعه هرمنوتیکی مولف محور در برابر متن محور را بدون پیروی از مکتب خاصی به کار گرفته است. این اثر، پژوهشی است که افقی جدید در مباحث تفسیری می گشاید؛ ازاین روبررسی همراه با دیدگاهی نقادانه می تواند به اعتلای آن یاری رساند. براین اساس، در مقاله حاضر پس از معرفی کلی اثر و ارائه خلاصه ای از محتوای آن، علاوه بر تحلیل روش مولف به برخی از ویژگی های ساختاری و محتوایی، همچنین به جنبه های مثبت و منفی آن اشاره و برای رفع کاستی پیشنهاداتی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: نقد کتاب، آیات آفرینش، مکتب ادبی تفسیر، هرمنوتیک و قرآن
  • رهام شرف *، سحر کاوندی صفحات 127-147
    دین و اخلاق گرچه در بسیاری از موارد به یکدیگر کمک می کنند، اما در برخی موارد نیز گزاره های دینی و اخلاقی ناسازگار با یکدیگر به نظر می رسند؛ از همین روی بررسی ارتباط و یا تقابل وتعارض احتمالی آن دو نیازمند پژوهش و تاملات فلسفی است. کتاب دین و اخلاق (بررسی گونه های وابستگی اخلاق به دین)، به این مهم پرداخته و مولف محترم آن به طور مبسوط و با مراجعه به منابع مختلف به طرح، تبیین و بررسی این موضوع اقدام نموده است. ما در این پژوهش با روش کتابخانه ای و درعین حال تحلیلی، در صدد نقد و بررسی این اثر هستیم .نویسندگان مقاله حاضر پس از بیان ضرورت و اهمیت موضوع، به بررسی صوری و محتوایی کتاب دین و اخلاق پرداخته اند . در این راستا ابتدا ویژگی های مثبت اثر در هر دو جنبه آورده شده و سپس کاستی ها ونقاط ضعف آن طرح شده است. در نهایت پیشنهاداتی برای غنای هر چه بیشتر اثر ارائه گردیده است. به نظر می رسد توجه نمودن به کاستی های احتمالی کتاب و برطرف ساختن آن ها، می تواند این اثر را به عنوان منبعی درسی در کنار سایر منابع، در مقاطع تکمیلی قرار دهد.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، فلسفه اخلاق، وابستگی اخلاق به دین، وابستگی دین به اخلاق
  • محمد شکری* صفحات 149-166
    پوزیتیویسم منطقی نام مکتب تجربه باور رادیکالی بود که با الهام از اندیشه های کسانی مانند هیوم، راسل و ویتگنشتاین و برخی دیگر در 1920 ابتدا در وین شکل گرفت و سپس با تالیف کتاب زبان،حقیقت[صدق]ومنطق توسط ایر به انگلستان وارد شد. داعیه اصلی این جنبش فلسفی از میدان بدر کردن مابعدالطبیعه به مثابه قسمی شناخت است. سخنگویان و نمایندگان اصلی این طرز تفکر با قبول تقسیم بندی هیوم از گزاره ها به دو قسم تحلیلی و ترکیبی بر آن شدند نه تنها مابعدالطبیعه بلکه الهیات و حتی اخلاق را نیز نمی توان در شمار فعالیت های ذهنی معرفت بخش بشمار آورد. نویسنده کتاب پوزیتیویسم منطقی کوشیده است تا از طریق ترجمه برخی مقالات کلاسیک که یا در معرفی این مکتب اند و یا در نقد آموزه های اصلی آن مانند تز تحقیق پذیری ، نشان دهد که این آموزه هم از برخی تناقضات درونی رنج می برد و هم قبول مدعیات اصلی آن نه تنها به نفی متافیریک بلکه به نفی اخلاق، دین و حتی علم نیز خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: پوزیتیویسم منطقی، تجربه باوری، تحقیق پذیری، مابعدالطبیعه، الهیات، گزاره های تحلیلی، گزاره های ترکیبی
  • سیدمصطفی شهرآیینی* صفحات 167-189
    در مقاله ی پیش رو چنان که از عنوانش پیداست می خواهیم به معرفی، نقد و بررسی ترجمه فارسی جلد چهارم از دوره ده جلدی تاریخ فلسفه راتلج با عنوان رنسانس و عقل باوری سده ی هفدهم بپردازیم. نگارش این اثر را جمعی از برجستگان و صاحب نظران طراز اول دانشگاه های دنیا درباره ی دوره ی نوزایی و عقل گرایی برعهده دارند و سرویراستار این مجلد نیز اسپینوزاشناس معروف، پارکینسن است. این اثر را انتشارات راتلج به سال 1993 منتشر کرده و در سال 1392 نیز حسن مرتضوی آن را به فارسی درآورده و انتشارات پویه نگار وظیفه ی نشر آن را عهده دار شده است. نویسنده قصد دارد در مقدمه مقاله، نخست معرفی اجمالی از این دوره ی ده جلدی و ویژگی های آن به دست داده و در ادامه، مجلد چهارم از این مجموعه را معرفی کند و جایگاه این اثر را در میان آثار مشابه در زبان فارسی را نشان دهد. سرانجام پیش از ورود به بخش اصلی مقاله، مترجم کتاب به اجمال معرفی می شود. نقد و بررسی ترجمه فارسی این اثر که بخش اصلی مقاله را به خود اختصاص می دهد، در دو بخش صوری و محتوایی تنظیم شده که نخست از جنبه صوری و شکلی به نقد و ارزیابی می پردازیم و در بخش دوم، ترجمه را از منظر محتوایی و تخصصی بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: تاریخ فلسفه، حسن مرتضوی، پارکینسون، نوزایی، عقل گرایی، اصطلاحات فلسفی، فارسی نویسی
  • مجید صدرمجلس* صفحات 191-209
    طی این نوشته به بررسی ترجمه فارسی جلد چهارم تاریخ فلسفه راتلج:دوره نوزایی و عقل گرایی قرن هفدهممی پردازیم. عنوان جلد چهارم، نشانگر دوره های زمانی و برخی فیلسوفانی است که طی آن مورد بررسی هستند. این اثر به سال 1993 میلادی با ویراستاری جی. اچ. آر. پارکینسون از سوی انتشارات راتلج چاپ شده و در ایران نیز به سال 1392 شمسی با ترجمه سید مصطفی شهرآیینی و ویرایش حسن فتحی با همکاری انتشارات حکمت و موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایرانبه چاپ رسیده است.
    ضمن صفحات آتی کوشیده ایم به ترجمه فارسی اثر، از دو زاویه وضعیت صوری و کیفیت محتوایی نگریسته و در خصوص آن به قضاوتی نسبی دست یابیم. نتیجه اجمالی این بررسی حاکی از این است که اثر، ترجمه ای قابل فهم، معتبر و مفید فایده برای خواننده ایرانی است.جهات گوناگونیدر پدید آمدن این وضع دخیل اند؛ مانند ترجمه کردن نه از سر تفنن و شهرت، دقت و امانت داری، عبارت پردازی های روان و محکم، معادل گذاری های مناسب برای اصطلاحات فلسفی، تخصص متناسب مترجم و ویراستار با موضوع. البته در کنار این نکات، نمی توان وجود برخی سهو های نادر را منکر شد. سهوهایی که ناخواسته اند و اگر این نوشته فایده ای داشته باشد، شاید تنهااز بابت رفع برخی از این سهو ها در چاپ بعدی ترجمه باشد
    کلیدواژگان: تاریخ فلسفه راتلج: دوره نوزایی و عقل گرایی قرن هفدهم، متن اصلی، ترجمه فارسی
  • علیرضا فخاری* صفحات 211-238
    برنامه ریزی درسی، هم بر امور کلان و کلی و هم، بر جزئیات استوار است که نوع نگاه به هر یک، تاثیر مهمی در تدوین برنامه درسی وکیفیت آن خواهد گذاشت. از مهمترین امور کلان در این خصوص، نیازسنجی، تعیین و تحدید اهداف و ماموریت و نیز مساله ارزش یابی است. ضعف و قوت یک برنامه درسی به ضعف و قوت این امور بر می گردد. لذا برای بهینه سازی هر فعالیت آموزشی لازم است هر یک از ارکان آن، مورد ارزیابی و آسیب شناسی قرار گیرد تا با شناخت کاستی ها در صدد رفع آن ها برآمد. از بررسی اجمالی برنامه درسی رشته علوم قرآن و حدیث چنین بر می آید که امعان نظری جدی در ابتنای بر اصول برنامه ریزی درسی وجود نداشته است. این، می تواند به عنوان یکی از ضعف های رشته و عاملی در عدم ایجاد توانمندی های لازم در دانشجویان تلقی شود. برنامه ریزی بدون برنامه و عدم انطباق با استانداردهای آموزشی، نه تنها رفع مشکل نمی کند بلکه خود مشکلی می شود در کنار دیگر مشکلات.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، سرفصل، رشته علوم قرآن و حدیث، نقد
  • نواب مقربی* صفحات 239-265
    کتاب اخلاق علم چنانکه از عنوان آن پیداست کتابی است در حوزه اخلاق علم، که پژوهشکده علم و دین پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در سال 1391 منتشر کرده است. عنوان انگلیسی کتاب «The Ethics of Science: An Introduction » نام دارد. نویسنده ی کتاب دیوید بی رسنیک است. مترجمان آن مصطفی تقوی و محبوبه مرشدیان هستند. کتاب اخلاق علم چنانکه از عنوان آن پیداست کتابی است در حوزه اخلاق علم، ولی حقیقت امر این است که اخلاق علم که گونه ای اخلاق حرفه ای به شمار می رود درواقع با زمینه های گوناگونی چون، سیاست، جامعه، اخلاق، دین و اقتصاد پیوندهایی نزدیک و هم پوشانی دارد. ولی این حوزه از اخلاق بیش از هر چیز با جامعه شناسی علم سروکار دارد.
    در این مقاله نخست به تبیین و توصیف جامعه شناسی علم می پردازیم. سپس طرح کلی و چکیده ای از مطالب کتاب اخلاق علم را در پیش دید ترسیم می کنیم و در پایان نیز ایرادهای وارد بر کتاب را به اختصار و اجمال بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: علم، اخلاق، اخلاق علم، جامعه شناسی علم، عمل اجتماعی، زمینه مندی، علم بومی
  • شمس الملوک مصطفوی* صفحات 267-285
    « شرق شناسی» ، «پست مدرنیسم» و«جهانی شدن» موضوعات مهمی هستند که هر یک به تنهایی تاملات و مطالعات جدی عده ای از اندیشمندان معاصر را در حوزه های مختلف علوم انسانی به دنبال داشته اند . «برایان ترنر» از جمله متفکرانی است که این مباحث را در کتابی تحت همین عنوان بررسی و تلاش کرده است که ارتباط آن ها را با یکدیگر روشن سازد. وی در این سلسله مباحث نشان می دهد که جهانی شدن و پست مدرنیسم نه تنها مفهوم «جامعه» را بغرنج کرده و لذا مشروعیت اندیشه و انسجام خود «جامعه شناسی» را به چالش کشانده، بلکه همه ی حوزه ها از جمله شرق شناسی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. وی هم چنین با تاکید بر این که، تهدید اصلی برای ایمان مذهبی در یک جامعه پست مدرن کالایی شدن زندگی روزمره است، روشنفکران را ترغیب می کند تا با نظر به تغییرات به وجود آمده در ماهیت جهانی مصرف گرایی، در آن دسته از روش های سنتی که بحث شرق شناسی در آن ها صورت بندی شده است، باز اندیشی کنند. مقاله حاضر بر آن است که با ارائه شرحی محتوایی از کتاب ترنر، تحلیلی نقادانه از آراء وی، ارائه دهد
    کلیدواژگان: ترنر، شرق شناسی، پست مدرنیسم، جهانی شدن، جامعه، جامعه شناسی، کالایی شدن
  • یاسمن هشیار* صفحات 287-300
    مقاله حاضر مروری نقادانه بر کتاب آشنایی با فلسفه علم است. اهمیت این کتاب از این جهت است که شاید اولین کتاب تالیفی در این زمینه باشد و نیز آنچه در مقدمه کتاب آمده است می تواند بر اهمیت بررسی آن بیفزاید: می توان از این کتاب به عنوان کتاب درسی استفاده کرد و حتی می تواند جنبه خود آموز نیز داشته باشد. در این مرور، ابتدائا مطالب کتاب از نظر محتوایی مورد توجه قرار می گیرد: نحوه ورود و وزنی که به هر یک از مباحث داده شده است نظیر استقرا، روش شناسی ها و واقعگرایی؛ ابهام یا روشنی آنها مد نظر است. پس از آن به برخی نکاتی که برای کتاب درسی لازم است و کتاب فاقد آن است پرداخته شده است؛ نظیر نیاز به مثالهایی ازتاریخ علم، خلاصه هر فصل و سوالاتی برای تامل بیشتر و برخی نکات شکلی دیگر. در نهایت جمع بندی و ارزیابی کلی نسبت به کتاب و اهداف آن صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فلسفه علم، استقرا، روش شناسی، واقعگرایی، قوانین طبیعت
|
  • Hasan Ahmadizade* Pages 1-14
    One of the most important subjects for investigation in the humanities, especially in philosophy and theology, is the comparative investigation. Today in many countries, comparative philosophy is an independent discipline that has for itself different especial method and investigators. In the Islamic Republic of Iran too after the Islamic Revolution, many thinkers tried to investigate on comparative subjects and published different books and articles about this subjects and also about the comparative philosophy itself. Dr. Mahdi HaeriYazdi is one the contemporary Islamic thinkers that has investigated in comparative philosophy by publishing different books and articles in this area. In this article we try to re-study one of his books about comparative philosophy, by a critical approach. The book that in our aim here is “HerameHasti” (Pyramid of Being).In this book, Haeri try to notice to some philosophical problems, by a comparative approach between Islamic philosophy and western philosophy and logic. In this article we try to show that his book has some internal and methodical defects although has different merits for comparative investigations in philosophy, theology and logic.
    Keywords: Comparative Philosophy, Ontology, Being, Islamic Philosophy, HerameHasti
  • Muhammad Asghari * Pages 37-50
    This article tries to consider critically Modern and Postmodern the End of History by Ali Moradkhani and then to review it. The topic of Endism is one of many new issues that in the late twentieth century, especially with Fukuyama, have risen in academic circles. This issue has been, explicitly or implicitly, stated in philosophy of modern and postmodern in this book, but the author wants to make clear it under title of "end of history". This article is composed of two parts: The first part of this article refers to the shortcomings of the content of the book and it can be said that the style of its writing and translation is translating type which prevails in this book and we referred to some of them in our article. In other words, much of the book is a translation of the sources of the book which is often referred to them.Second part of article considers formal shortcomings of book such as cover of book, content list, references, endnotes, etc and somewhere we propose samples instead of them.
    Keywords: Endism, End of history, postmodern, Hegel, Fukuyama
  • Zohreh Saeidi * Pages 75-88
    Philosophy of Eshraq is represented as new and illustrative thought in history of Islamic philosophy. Study about Islamic philosophy is not completed without Studying Philosophy of Eshraq. The book describes and analyzes wisdom of Eshraq as illuminating fundamental principles of the Eshraq philosophy. The current book describes and analuzes Philosophy of Eshraq concentrating “Hikmat al – Eshraq” book. For this purpose, the author has offered Judgments of Sheikh Eshraq About subjects of the philosophy that in fact are considered as Sheikh Eshraq replies to Masha, and he Has analyzed them. In this essay, we introduce the book and indicate backgrounds of such books and analyze content and formal dimensions. In order to it’s assessment and critique, we indicate negative and positive aspects and suggest points to improve it.
    Keywords: Islamic Philosophy, philosophy of Eshraq, Suhrvardi, Mohammad zabihi, critique
  • Morteza Shajari * Pages 89-110
    Islamic thought 1 ; the book has written for bachelor students of all fields and edited for 97 times; is seeking to examination of three important doctrinal principal i.e human, God and resurrection; but unfortunately it has unused from great Islamic intellectuals opinions for example Avicenna, Abu Hamid al-Gazali, Leader of Illumination and Mulla Sadra . composites of this book have presented your own accepted opinions with theological attitude and (with) very weak reasons. when they understand the weakness of traditional theology reasoning and even can not provide a proof for it, they use from terms and some reason of transcendental wisdom, while this way is caused for contradictions in represented opinions. The writer of this article believe that in this books presented any thought and any Islam of great intellectuals like Mulla-Sadra.
    Keywords: human, God, resurrection, traditional theology, Mulla Sadra
  • Hoorieh Shojaee* Pages 111-125
    Thematic interpretation of the Quranic versesis interpretation that helps to create a comprehensive and in-depth understanding impression of the subjects of the Quran. Author of the book of Creation in the HolyQuran rote a case study about creation verses with the "School of literary interpretation" method. He compared modern and traditional interpretations face cosmology theories, to obtain understanding of new world necessity and so faithfully reaction to scientific success. He used author-based hermeneutic method against text-based without following the specific school. It is research that opens new horizon in interpretation issues. So review with a critical view can helps to improve it. Therefore, in this paper, after introducing the book and provide a summary of its content, in addition to analyzing method of the author, expressed some structural and content features and offered suggestions to fix flaws.
    Keywords: book review, Creation verses, School of literary interpretation, Hermeneutic, The Quran
  • Raham Sharaf *, Sahar Kavandi Pages 127-147
    Great importance of two fields of religion and morality necessitates the study of their relation. Religion and morality contribute to each other in many cases. However, in some cases religious and moral propositions seem to be incompatible. Therefore, profound philosophical research is required to investigate possible relations and conflicts of these two fields. Religion and Morality (An Investigation into Types of Morality's Dependence on Religion) has studied these issues and since this work is used as a textbook for students of philosophy of morality and philosophy of religion in master's level, it should be critically analyzed. The method we have applied in this article is library research while also analytic. First the necessity of this research has been pointed out. Next, this book has been analyzed in terms of its form and its advantages and disadvantages have been mentioned. Later, the book has been investigated in terms of its content mentioning its advantages and disadvantages in this respect as well. Finally, some suggestions have been provided for the improvement of this work.
    Keywords: Critical Analysis of Religion, Morality (An Investigation into Types of Morality's Dependence on Religion
  • Mohammad Shokry * Pages 149-166
    The logical positivism was the name of radical empiricism that formed in Viena by inspiration of persons like Hume,Russell , Witgenstein and others in 1920 and then entered into England by Ayer via his The language,True and Logic.The main claim of this philosophical movement is to exclude metaphysics as a kind of knowledge.Spokesmans and agents of this way of thinking by accepting Hume’s division of propositions into Analytic and synthetical,are believed that not only metaphysics but theology and morals can not be counted as scientific mental actions. The writer of logical positivism tried by means of translation of some articles represents and critics its main doctrins like verifiability.
    Keywords: logical positivism, empiricism, verifiability, metaphysics, theology, Analytical propositions, synthetical propositions
  • Seyed Mustafa Shahraeini * Pages 167-189
    Present paper tries to introduce, criticize and survey the Persian translation of the 4th volume of The Routledge History of Philosophy: The Renaissance and Seventeenth-century Rationalism, translated by Hasan Murtazawi. The ten volumes Routledge History of Philosophy provides a chronological survey of the history of Western philosophy, from its beginnings in the sixth century BC to the present time. It discusses all major philosophical developments in depth. The philosophy discussed in this volume covers a period of three hundred and fifty years, from the middle of the fourteenth century to the early years of the eighteenth century: the birth of modern philosophy. The chief topics are Renaissance philosophy and seventeenth-century rationalism—in particular Descartes, Spinoza and Leibniz. This volume has been published 1993 by Routledge and translated into Persian and published 2014 in Iran. The author wants to introduce this ten vols. history in general and the 4th one in particular to Persian readers. Then, we go on the Persian translation and will try to review and criticize it in both form and content
    Keywords: Routledge History of Philosophy, Persian Translation, Renaissance, Rationalism, writing philosophy in Persian, Persian philosophical terminology
  • Majid Sadrmajles * Pages 191-209
    In the present essay we study the Persian Translation of Routledge History of Philosophy:Renaissance and Seventeenth-century Rationalism. This work is volume 4 of ten ones and published first time in 1993 by Routledge. Editor of this book is J. R. A. Parkinson. Persian translator of the book is Seyyed Mostafa Sharaeeniwith the editorship of Hassan Fathi and in Iran first published in 1392.
    After a brief introducing the English text, our studying divided to two parts: 1- Study on the formal aspect of the Persian translation and 2- Study on the material aspect. For the both aspects we compare some pages of Persian translation with the original text at random. Our relative conclusion is this: Persian translation is credible, understandable and useful for Iranian students of philosophy. Experience and expertise of Persian translator and his attention to the philosophical terms are mainly from factors that make his translation as an academic reliable work. Of course there are some unwanted slips that their correcting depicts ethical task and philosophical originality of translator against readers.
    Keywords: Routledge History of Philosophy: Renaissance, Seventeenth-century Rationalism, English or original text, Persian Translation
  • Shamsolmolok Mostafavi * Pages 267-285
  • Yassaman Hoshyar * Pages 287-300
    This article is a critical review of the book “An overview ofthe Philosophy of Science”. The importance of this book is due to being the first Persian book in this field. What we confront in introduction increases its importance: This book can be used as a textbook or even self-study book. In this review, first, the approach of this book to topics as induction, methodologies, and realism as well as the weights are given to each one and their clarity and ambiguity will be surveyed. Then, some further notes like what is necessary for a textbook and this book lacks, as summary of each chapter and questions for further thinking, will be noticed. Finally, a conclusion and evaluation of the book and its purposes will be presented.
    Keywords: philosophy of science, induction, methodology, realism, laws of nature