فهرست مطالب

پژوهش در هنر و علوم انسانی - پیاپی 14 (اسفند 1397)

نشریه پژوهش در هنر و علوم انسانی
پیاپی 14 (اسفند 1397)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه محمدزاده مقدم صفحات 1-10
    هنر مصورسازی در ایران همزمان با سده نهم و دهم و مقارن با قرون پانزدهم و شانزدهم میلادی به اوج خود رسیده است. هنرمندان و نقاشان ایران در آن دوره، تحت حاکمیت دولت سلجوقیان بعنوان یک حکومت و دولت واحد پس از اسلام بودند. از عوامل مکمل بر مصورسازی نسخ قدیمی آن دوره خطاطی، تذهیب، تشعیر، نگارگری و جدول کشی است. مهمترین دلیل شکوفایی مصور سازی این زمان منع صورت سازی در اسلام بود که هنرمندان کتب را محلی مناسب برای تجلی هنر خود دانستن. بیشترین آثارمصور این دوران نقوش تزئینی و نقاشی های بر روی سفالها است که به جهت کمبود آثار مصور مکتوب، بررسی این تصاویر محققان را به نوع تصویرسازی این زمان رهنمون می نماید. در این تحقیق سعی بر آن شده است ضمن معرفی معدود نسخ مصورسازی شده دوران سلجوقی که شامل کتب مذهبی و غیرمذهبی می شود، با بررسی مقایسه ای تزئینات و نقوش بکار گرفته شده در تصاویر این کتاب ها، به تشابه های محسوس هنر مصورسازی این مکتب اشاره ای نکته ای شود تا از این طریق خواننده دریابد که بیشترین نقوش مورد استفاده در تزئینات کتب مذهبی و غیرمذهبی دوره سلجوقی چه بوده است و این نقوش ملهم از چه عناصری بوده اند.  
    کلیدواژگان: کتب مصور سلجوقی، نقوش، تزیینات، تذهیب، اسلیمی
  • مریم متفکرآزاد*، سحر ذکاوت صفحات 11-23
    هنر ایران اسلامی یکی از شاخص ترین و بارزترین نمونه های هنر اسلامی محسوب می شود. اولین و مهمترین محل بروز و نمود هنر ایرانی- اسلامی، معماری است. مساجد به عنوان یکی از مکانهایی که همواره نمود مذهبی اسلام و به ویژه ایرانیان بوده مطرح می باشد. در این میان به دلیل ارزش و اعتبار مساجد و مذهب در ایران همواره آراستن مساجد یکی از دغدغه های مهم هنرمندان و مردم بوده است. مسجد جامع ارومیه و محراب زیبای آن همانند بیشتر مساجد جامع در سرتاسر ایران از جمله یکی از شاهکارهای معماری ایرانی–اسلامی می باشد. در این تحقیق بر آن هستیم تا به معرفی این مسجد و تزئینات به کار رفته در معماری آن بویژه محراب آن بپردازیم. این پژوهش در پی پاسخ به این سئوال اساسی می باشد که کدامین ویژگی ها و تزئینات در محراب مسجد جامع ارومیه به کار رفته است. با توجه به بررسی های انجام گرفته می توان گفت مسجد جامع ارومیه را می توان از بناهای دوره سلجوقی دانست. از جمله عناصر سازنده این بنا می توان به شبستان گنبد دارقدیمی، محراب موجود در داخل شبستان گنبد دار و سایر بخشها اشاره کرد. این مسجد محراب زیبای گچبری دارد که جزء قدیمی ترین، پرکار ترین و بزرگترین محراب های گچبری ایلخانی بوده است. محراب مسجد در زمان ایلخانان ساخته شده و در ضلع جنوبی شبستان قرار گرفته است. با توجه به محراب زیبای این مسجد و تزئینات به کار رفته در آن از جمله، نوع خط، تزئینات خط و تاریخهای ذکر شده در برخی از تزئینات و کتیبه ها می توان به سیر تاریخی مسجد پی برد. محراب مسجد جامع ارومیه با عنصر گچ و نقوش و عناصر سنتی چون اسلیمی، ختایی وکتیبه تزئین یافته است.
    کلیدواژگان: معماری، مسجد جامع ارومیه، محراب، گچبری، تزئینات
  • معصومه بیدبرگ*، حبیب شهبازی شیران، فاطمه بیدبرگ صفحات 25-37
    مسجد جمعه اردبیل به لحاظ هنر و معماری اهمیت چشمگیری دارد. شکوه و جلال این مسجد بخاطر الحاقات عصر سلجوقی؛ یعنی چهارطاق و ایوان می باشد. از آنجا که تقریبا اثرات مکتوب جامع و کامل چندانی در میان پژوهش های مرتبط با بنای مسجد جامع اردبیل که شیوه های معماری و هنر آن را مورد توجه قرار دهد، وجود ندارد، بنابراین هدف اصلی این پژوهش، شناسایی ویژگی های ساختاری و کالبدی، معماری و هنر این بنای تاریخی در ادوار مختلف است و باتوجه به اینکه این مسجد بازتاب کننده هنر و معماری ادوار مختلف در اردبیل می باشد، شناسایی و مطالعه ویژگی های این مسجد، می تواند کمک موثری به شناخت هر چه بیشتر این بنای تاریخی باشد. روش تحقیق در این پژوهش به صورت میدانی و کتابخانه ای؛ از نوع کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی است. طبق تحقیقات انجام شده مشخص شد که پلان جمعه مسجد برگرفته از بناهای زمان ساسانی و مساجد پیش تر است و معماری این بنا از ویژگی های بومی و محلی مانند ترکیب چهارطاق و ایوان که نسبت به فرم چهارایوانی فرمی بسته تر می باشد، و در نواحی سردسیر رواج بیشتری دارد، برخوردار است.  
    کلیدواژگان: جمعه مسجد اردبیل، هنر و معماری، دوره سلجوقی، کالبد بنا
  • محمدرضا شریف زاده*، نینا بهزادی صفحات 39-50
    شناخت نقوش برجای مانده ازمهرها، آئینه ای تابان وراستگو، رموززندگی انسان روزگارخود را منعکس میکند و روشنگر نظام فکری، عقیدتی ،اجتماعی ، فرهنگی وهنری هر دوره از تاریخ وتمدن است. برای تحقق این امر بررسی و تحلیل جزء به جزء نقوش ، نمادها و نشانه های حک شده بر مهرها و تطبیق آن با سایر دوره ها ، برای شناخت انگیزه بوجود آمدن این نقوش و رمز مانایی برخی از آنها تا دوران کنونی ، امری ضروری به نظر میرسد. از آنجایی که قدرت نمایی و سلطه ، غریزه ای انکار ناپذیر است، نماد قدرت نیز ازمیان انبوه طرحها، توسط هنرمندان، برآثار هنری متنوع و در دوره های گوناگون ، خلق شده و میشود. دراین پژوهش ، تطبیق نماد قدرت در دودوره پادشاهی ایران ، یکی قبل از اسلام (دوره هخامنشی) و دیگری بعد از اسلام ( دوره قاجار) به شیوه توصیفی - تطبیقی و تحلیلی با رویکرد نشانه شناسی انجام گرفته است . نقاط اشتراک و افتراق در طرحهای تکرارشونده و شاخص نقر شده بر مهرهای این دو دوره جمع آوری شد ونقش اسلام در تغییر شیوه فکری و خلق آثار، نمادهای مشابه و متعدد دو دوره همانند شیر و سجع نویسی و نوشتار روی مهرهای قاجار برخلاف دوره هخامنشی از مهمترین نتایج مورد بحث می باشد.  
    کلیدواژگان: دوره هخامنشی، نماد قدرت، مهرها، دوره قاجار
  • فرشته فتحعلی زاده کلخوران*، بهنام کامرانی صفحات 51-64
    نقاشی معاصرایران در نگاه اول پویا و پرجنب و جوش به نظر می رسد. اما به عقیده برخی، این نقاشی ها بیگانه با هویت ملی و قومی است، و یا از نظر برخی دیگر دچار بحران هویت است. هنر نقاشی و تصویر سازی در دوره معاصر دچار تحولات و دگرگونی های چشمگیری شده است. اهمیت سیر تحولات، ویژگی ها و کاربردهای تازه ایجاد شده در این دو مقوله در هنر معاصر، ما را به هدف پژوهش رهنمون می سازد. هدف این نوشتار بررسی تاثیرنگاه نقاشانه در آثار تصویر سازی چهار نقاش ایرانی، علی اکبر صادقی، محمد علی بنی اسدی، کریم نصرو فرشید شفیعی است. روش تحقیق در این پژوهش به توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی است. یافته ها نشان می دهد. فاصله بین این دو در هم شکسته و در بسیاری از آثارهنرمندان معاصر مرز مشخصی وجود ندارد. همچنین با توجه به هویت ملی و قومی، سعی در مدرنیته کردن نقاشی و تصویرسازی با استفاده از سبکها و روی آوردن به هنر نوین با بکارگیری عناصر هنرهای سنتی و تجربیات نقاشی نوین غرب و ایجاد نوعی هماهنگی و توازن بین این دو هنر با استفاده از عناصر ملی اعتقادی شده است.
    کلیدواژگان: نگاه نقاشانه، تصویرسازی، هنرمندان، نقاش ایرانی
  • فرنام مرادی نژاد*، مرضیه پیراوی ونک، احمد الستی صفحات 65-75
    جدل بین طرفداران برتری نقش امرمحسوس وامرمعقول در فرایند ادراک هنری بی گمان ازدیرینه ترین نزاعهای تاریخ فلسفه ی هنر و زیباشناسی به شمار می رود؛ نبردی که به محل مناقشه اصلی اردوگاه های تجربه گرا و عقل گرا بدل شده است. هدف اصلی مقاله در ارتباط با این پرسش است که ریشه ی راستین زیباشناسی به چه چیز باز می گردد و چگونه غفلت از این معنا به داوری های زیباشناختی شکل گرایانه، غافل از ادراک حسی منجر می شود. این مقاله تلاش می کند به مدد روش های تحلیل معناشناختی ریشه شناسی و اصطلاح شناسی، که ازاجزاء روش شناسی پدیدارشناختی به شمارمی آیند، با اشاره به بن مایه ی «حسی» نهفته دربطن «استتیک:Aesthetic»، به نقد نگره های شکل گرایانه ناب که مبتنی براستدلال های عقلی ومفهومی هستند؛ همچنین نگره های صرفا تجربه گرایانه که برعالم عینیات و ماهیت و جوهر ابژه های هنری تاکید می کنند پرداخته و ازاین رهگذر به مسیر پیش روی پدیدارشناسی به عنوان راه حلی برای کاهش فاصله بین امور محسوس ومعقول، یا دوگانه ی رئالیسم/ ایده آلیسم اشاره دارد .دربدنه ی اصلی مقاله به نظریه هایی که درتاریخ تحول زیباشناسی وفلسفه ی هنر با این تحلیل معناشناختی همراه هستند اشاره شده است.
    کلیدواژگان: استتیک، شکل گرایی، تجربه گرایی، ادراک حسی، پدیدارشناسی
|
  • Pages 1-10
    During the 9th and 10th Hijri solar centuries, equal to the 15th and 16th Gregorian centuries, Visualization art reached its climax in Iran. Iranian artists and painters were under the rule of Seljukian government which was a unique government after Islam. Of the complementary elements of visualization of that era, Calligraphy, Gilding, Patination1, Miniature and Passe-partout can be named. This was mainly because the prohibition of visualization in Islam caused the depression of this art in Islamic countries, especially during the early eras of Islam. The impact of this prohibition in religious centers such as mosques is so obvious that mosques decorations were particularly done in the forms of lines and geometric Islamic and Khatai shapes and as it is obvious, no human or animal images are seen in the mosques. Thus, visualization artists recognized the book page (religious or nonreligious) as a suitable spot to emanate their art. For this reason, in order for a better appreciation of early schools’ paintings and decorations, we should refer to the illustrated manuscripts and their decoration principles such as Gildings and Passe-partout of that era. In order for a better appreciation of early schools’ paintings and decorations, we should refer to the illustrated manuscripts of that era. After the advent of Islam, Muslims held an enormous respect for Quran, which was because of its significance. Thus, the summit of the visualization art was in decorating Quran. At first, Quran’s copies were decorated by geometric shapes and designs, but not long after that and with the translation of scientific and historic texts during Abbasi reign, the need for books’ visualization were felt. Little by little, during the Seljukian era, which is the first era after Islam, high detailed shapes were used instead of visualization by firm and senseless geometric shapes. This is how in this era, the images of humans, animals and plants entered the visualization books. Regarding the fact that the post-Islam era had the most influence on Iranian art or in other words, Iranian – Islamic art, some of its characteristics can be pointed out, such as using alternative shapes to replace the former geometric shapes and also the shift from Kofi calligraphy to Naskh. Most of the visualization artworks of this era is the illustrated images on clay, which because of the lack of paper painting in this era, studying the illustrated images on clays leads the researchers to a better understanding of Seljukian’s visualization type. Most of the existing paper back illustrations are diversely kept in museums outside Iran, which there are no valid information about them at present. This study aims to simultaneously introduce the visualized artworks and also to have a comparison check on the used decorations and shapes in the images of these books. Moreover, we have tried to point out the tangible similarities of the religious and nonreligious book decorations of Seljukian era and also to know what were these shapes’ inspiration.
    Keywords: : illustrated books of Seljukian era, Shapes, Decorations, Gilding, Islamic.
  • Maryam motafakkerazad*, Sahar zekavat Pages 11-23
    the Islamic Iran art is one of the main samples of Islamic art. The first and important origin of Iran- Islamic art appearance is the architecture. The mosques are accounted as one of places, that always have been the Islam and in particular Iranian religious aspect. Meanwhile, because of validity and value of mosques and religion particular Iranian religions aspect Meanwhile, because of validity and value of mosques and religion in Iran, always, embellishments of them has been one of the main concerns of artists and people. The Jameh masque of Uromieh and it's graceful Mihrab like as most of Jameh masques throughout Iran, is one of Iranin- Islamic architectural artworks. In the present research, we try to introduce given mosque and it's embellishments in the architecture in patricidal it's Mehrab. This research is the respond to this main question, which research is the respond to this main question, which characteristics and embellishments have been used in the research, it could be said, the Jame mosque of Urmia is one of Seljuki era's constructions, could refer to old damed hall, Mihrab inside. The domed hall and other parts. The mosque, has friezed graceful Mihrab which has been one of the oldest, complex and biggest Ilakhanian friezed Mihrab has been constructed in Ilakhanian era and was located on south friezed Mihrabs. The Mherab has been constructed in Ilakhanian era and was located on south side of hall. With regard to it's graceful Mihrab and ornamentations, such as chirography type, calligrephical. ornaments and engraved dates on same of ornaments and inscriptions could find it's historical course. The Mihrab of Jameh masque of Urmia has been ornamented by elements such as chalk and traditional bas-relief and components including Eslimi, Khalae and inscription.
    Keywords: Architecture, Jameh mosque of Iran, Mihrab, friezing, ornamentation
  • Pages 51-64
    Modern painting in Iran seems dynamic and energetic at first glance; however, some believe that it’s alien to Iranian national Identity and some others believe it has led to identity crisis. Painting and portraiture has undergone considerable changes. The importance of these changes, characteristics and functions, lead to our research goal. Research goal: to study the effects of artistic view in portraiture works of for Iranian painters: Ali AkbarSadeghi, Mohammad Ali BaniAsadi, Karim Nasr and Farshidshafiei. Research method The method used in this study is descriptive-analytic. Collecting data: The way to collect data is documentary and field research. Findings Findings show that there is no significant difference between these two arts in many artistic works of modern painters and sometimes they overlap. Moreover, considering national Identity, painters have tried to modernize painting by the use of modern art methods. They have combined traditional art factors with western modern painting experience, added by national belief to create a kind of harmony and balance between these two arts.
    Keywords: view of painters, illustration, artists, Iranian painters
  • Pages 65-75
    The debate between Pro-intellectualists and Pro-empiricists in the field of artistic perception is one of the most long-term philosophic quarrels in the history of philosophy of art and aesthetics. We have tried in this paper to notice the "sensual" origin of "Aesthetic" and criticize pure formalist visions which established exclusively on rational/conceptual reasoning، and also criticize pure empiricist visions exclusively based on objective world and the nature of artistic objects by applying semiological terminology/etymology method as a part of broader phenomenological methodology. Through the discussion، the authors have tried to infer the way in front of the phenomenology as a solution of duality which exists between Realism and Idealism and narrowing the gap between "the sensible" and "the intellectual". In the main body of this paper infer to theories through the history of philosophy and aesthetics which have compatibility with and confirm this semiological analysis findings.
    Keywords: Aesthetic, Perception, Formalism, Phenomenology, Empiricism