فهرست مطالب

پژوهش در هنر و علوم انسانی - پیاپی 4 (تیر 1396)

نشریه پژوهش در هنر و علوم انسانی
پیاپی 4 (تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین چیت سازیان، اصغر جوانی، ملیحه حیدری* صفحه 1
    تخیل از جمله عناصر دخیل در پیدایش آثار هنری است که هر یک از هنرمندان به روشی خاص از آن کمک می گیرند. یکی از هنرمندانی که از این موهبت به نحو مناسبی استفاده کرده است، رضا عباسی است که پژوهشگران بسیاری در زمینه آثار وی به تحقیق پرداخته اند. اما خوانشی متفاوت، می تواند جنبه های دیگری از آثار او را آشکار کند. مطالعه تخیل در آثار رضا عباسی با استفاده از روش ژیلبر دوران، یکی از این روش هاست که تاکنون به آن پرداخته نشده است. در واقع این پرسش که آیا نظریه ژیلبر دوران در رابطه با تخیل قابل تعمیم در تحلیل آثار هنرمندان ایرانی هست یا نه؟ ذهن نگارندگان را درگیر کرد که بر این اساس به سراغ یکی از هنرمندان عصر صفوی رفتند. در این رابطه، تحقیق تحلیلی- توصیفی خود را با گردآوری اطلاعات به روش اسنادی آغاز نموده، پنج اثر از رضا عباسی را برای این ارزیابی انتخاب کرده اند. حاصل این تحقیق توسعه ای و ترویجی، نشانگر آن است که، این آثار در طبقه بندی های صورت گرفته در نظریه دوران جای می گیرند و ترس از زمان و مرگ و تلاش برای تسلط بر این ترس در این آثار دیده می شود. بنابراین تعمیم روش ژیلبردوران در تحلیل آثار رضا عباسی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: تخیل هنری، روش ژیلبردوران، نمادهای تخیل، نگارگری ایرانی، رضا عباسی
  • محمدتقی پیربابایی، عباس غفاری *، فرزانه قلی زاده صفحه 13
    اسلام آیینی انسان محور است و این انسان محوری را با ابزار گوناگون نمود می بخشد. یکی از ابعاد وجودی انسان در این آیین، رویکرد معرفت شناختی نسبت به او است که شناخت او را تا سر حد لازمه ای در جهت معرفت الله ارتقا می دهد. اساس این ادعا عقل انسان است که مقدمه خلیفه اللهی او بشمار می آید و از این منظر، واجد ارزش می باشد. به نظر می رسد بتوان معماری را به عنوان یکی از ملموس ترین ابزار تعقل بکار بست و از پارامترهای سازنده کالبد در جهت اندیشه بهره جست. در این میان طبیعی است که معماری فضایی که ماهیتا در راستای معارف دینی طراحی می گردد، نقش برجسته تری ایفا خواهد نمود و مسجد، مصداق تام این مقوله است. بنابراین پژوهش حاضر با فرض امکان دهی بنای مسجد در جهت تعقل، روش توصیفی استنادی را در حوزه مبانی نظری با تکیه بر حکمت اسلامی به کار جسته و یافته های خود را در دو گروه مساجد تاریخی و معاصر شهر تبریز آزمون سازی می نماید. به واقع کالبد و پارامترهای معمارانه به عنوان متغیرهای مستقل و تعقل و تفکر متغیر وابسته پژوهش در نظر گرفته شده اند. آزمون سازی به دو ابزار میدانی و انسانی انجام یافته و علاوه بر پرسش نامه و تبیین نظرات مخاطبین، ارزیابی میدانی نمونه ها توسط خود محقق نیز ارائه دهنده نتایج بوده است. دست آورد پژوهش نشان می دهد که هرچند نمونه های تاریخی و معاصر در حیطه پاسخ به پارامترهای تعقل، عملکرد نزدیک به هم و تقریبا مشابه دارند؛ لیکن نمونه های سنتی در حوزه تعقل انفرادی کارآیی مطلوب تری نشان می دهند. از طرفی دیگر تعقل انفرادی موثرترین پارامتر در تعقل بشمار می آید و لذا می توان گفت در کلیت تعقل و در نگاهی کلی، مساجد سنتی نمونه های موفق تری در امر تعقل محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: معرفت، ابزار معرفت، تعقل، مسجد
  • سیده مانا روحانی رانکوهی * صفحه 31
    پژوهش های باستان شناسی الیمایی هنوز در آغاز راه است. کاوش گاه های اندک باستان شناسی الیمایی با آن که آگاهی های ارزنده ای به دنیای باستان شناسی بخشیده است، اما درباره ی این دوره ی کم شناخته و در تاریکی مانده بسیار ناچیز است. از این رو به کاوش های هدف مند در آینده چشم دوخته ایم. کاوش هایی که نه تنها دوره ی الیمایی بلکه فراتر از آن پیچیدگی ها و گره های ناگشوده ی پهنه ی جغرافیای سیاسی دوره ی پارت را بیشابیش می گشاید. نه تنها باور، آیین و دین باوری الیماییان در هاله ی تاریکی است، بلکه نا آگاه از بسیاری آگاهی هایی هستیم که کم و بیش درباره ی دیگر دوران ها دانسته ایم. الیماییان (2-163ق.م-124م)، بومیان سرزمین کوهستانی شمال خاوری خوزستان بودند، که بارها در برابر سلوکیان و پارت ها ایستادگی کرده و مبادرت به تشکیل یک حکومت نیمه مستقل و خودمختار در منطقه نمودند. دایره فرمانروایی الیماییان میانه های زاگرس میانی تا کرانه های خلیج فارس، در درازایی از فارس تا مرز های میان رودان را در برمی گرفت. پراکندگی ریز سکه های مسین و مفرغین الیماییان که نماد های آیینی و سیاسی شان را نمایان می سازد؛ گاه گستره ی حکومتی آنان را بسیار وسیع تر از آن چه گفته شد، نشان می دهد. علاوه بر این، نگارکندهای سنگی و صخره ای این قوم که در استان های کهکیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و تا حدودی لرستان بر کوه ها و صخره ها نقش شده اند، هنر و جنبه های مختلف مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، قومی و فرهنگی آنان را نمایش می دهد. از الیماییان سازه های عظیم سنگی در سر مسجد، برد نشانده، قلعه بردی مسجد سلیمان، و... به جای مانده، که باستان شناسان معتقدند این بناهای باشکوه نیایشگاه های الیماییان می باشند. این مقاله به معرفی در سازه های معماری آیینی الیماییان هم چون تخت گاه های بردنشانده، تخت گاه سر مسجد، با سازه ها ی نیایشگاهی دوگانه و دیگر سازه های آیینی الیمایی چون کل چندار شمی، به همسانی های آن با سازه های آیینی همزمان و همجوار خود، می پردازد.
    کلیدواژگان: سازه های ایینی الیمایی، بردنشانده، مسجد سلیمان، کل چندار شمی، تختگاه های آیینی
  • حسین امانی * صفحه 51
    تصویر سازی در کتاب های درسی کودکان یکی از مسائل مهم و دغدغه ای اصلی در تمامی جوامع فرهنگی دنیا است. تصاویر بیش از کلمات توجه کودکان را جلب می کنند. کودکان از طریق چشم یادگیری و ارتباط با مفاهیم و اشیاء دنیای پیرامون خود را انجام می دهند و تصاویر و اشیاء را مانند کلمات می خوانند و برای هر کدام از آنها مفهومی خاص می آفرینند. پس تصویرسازی به عنوان یک ابزار تاثیرگذار در انتقال مفاهیم درسی کودکان را تحت تاثیر خود قرار می دهد و متن و تصویر را همسو کرده و درک مطالب درسی را راحتر می کند. حال با توجه به این موضوع هدف اصلی در این مقاله تحلیل و بررسی راهکارهای مناسب جهت تصویرسازی شعرهای کتاب فارسی دوره ابتدایی در روند یادگیری مفاهیم متن شعر بوده است. برای این منظور سه معنی ساز، سبک، فرم و رنگ در تصویرسازی کتاب های درسی بررسی و راهکارهای برای انجام هر چه بهتر شدن این تصویرسازی ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تصویرسازی، تصویرسازی کودک، کتاب درسی، کتاب فارسی دوره ابتدایی
  • مهدی امیری*، زهره اویسی کیخا صفحه 59
    تئاتر همچون دیگر جنبه های هنر انسان، نظیر شعر و ادبیات، نقاشی و هنرهای تجسمی، موسیقی، معماری و نیز همچون سایر مظاهر فرهنگی او نظیر باورهای اخلاقی و اعتقادات مذهبی اش، پدیده ای نمادین است و بنابراین معماری منسوب به آن نیز معماری نمادین خواهد بود. . هدف از این تحقیق استفاده حداکثری از پتانسیل های محیطی در جهت صرفه جویی مصرف انرژی و بالا بردن کیفیت آسایشی در محیط و سالم سازی محیط زیست می باشد. در همین راستا و با در نظر گرفتن زاویه تابش، جهت تابش خورشیدی ، جهت وزش بادهای مفید و مضر و توجه به اهمیت سایه ها در تابستان به ارائه دستورالعمل هایی متناسب با شرایط اقلیمی برای شهر پرداخته شده است. طبق نتایج حاصل مناسب ترین جهت استقرار ساختمان تئاتر در این شهر محدوده ای از 35 درجه جنوب غرب تا 60 درجه جنوب شرق به عنوان جهات قابل قبول می باشد. در خصوص جهت یابی صحیح معابر و خیابان ها، جهت شمالی جنوبی الویت نخست و جهت شمال غربی- جنوب شرقی الویت بعدی را داراست که در یک چنین شرایطی حداکثر تطابق را با شرایط اقلیمی دارا خواهد بود.
    کلیدواژگان: شاخص دمای، زاویه تابش، اقلیم شناسی، معماری همساز با اقلیم، تئاتر
  • بهمن خسروی پور *، امید مهراب قوچانی صفحه 73
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- پیمایشی است که با هدف کاربست مدیریت کیفیت فراگیر آموزش عالی (TQME) از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان با توجه به اصول کیفیت فضاها و خدمات اموزشی، کیفیت فضاها و خدمات پژوهشی و میزان مشارکت دانشجویان در تصمیم‏گیری و برنامه ریزی ها انجام شده است. اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه‏ای محقق ساخت جمع آوری گردید. جامعه آماری این مطالعه را دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان تشکیل می‏دادند (220 نفر) که از میان آن‏ها نمونه‏ای به حجم 140 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه‏گیری کاملا تصادفی انتخاب گردید. به منظور افزایش اعتبار مطالعه، تعداد نمونه به 150 عدد افزایش یافت، که در نهایت 143 پرسشنامه قابل بررسی، جمع آوری و کدگذاری گردید. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نرم‏افزار SPSS (V20) مورد توصیف و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمامی متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش در سطحی متوسط قرار داشتند لذا تا سطح مطلوب پیاده‏سازی مدیریت کیفیت فراگیر در آموزش عالی فاصله زیادی وجود دارد. لذا در این راستا به منظور بهبود کاربست مدیریت کیفیت فراگیر در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، راهکارهایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، آموزش عالی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، دانشجویان کارشناسی ارشد
  • محمد جواد حسینی* صفحه 83
    انسان ها دارای یک اندیشه واحد در باب مسائل مختلف زندگی نیستند و هرکس بر طریق خواست خویش سلوک دارد. این تفاوت ها در هر جامعه ای ناگزیر است و سبب ایجاد دیگرگونی است. مساله مهم دنیای معاصر ما چگونگی در کنار هم قرار دادن انسان ها علیرغم تفاوت هایشان است. از این منظر، مفاهیم و موازین حقوق بشری جهت عدم تقابل و روبه رو نبودن انسان ها به منصه ظهور رسیدند و با شناسایی حق های مهم بشری درصدد ایجاد جامعه ای روادار برآمدند.
    یکی از اولین و مهمترین حق های بشری آزادی است و یکی از جلوه های آن آزادی اندیشه است که سبب آزادی انتخاب در باب مسائل مختلف از جمله مسائل سیاسی می گردد و تنوع در پهنه ی اندیشه را فراهم می آورد و سبب پیدایش دسته بندی های گسترده در جامعه می گردد و چون ابنای انسانی با هم برابر و مساوی در خلقت اند پس باید به اندیشه ورزی متفاوت که نتیجه آزادی فرد است احترام گذارده شود. رهنمون و روشنگری حقوق بشر معاصر برای در کنار هم نگه داشتن انسان ها علی رغم تفاوت ها، مدارا و شکیبایی است از جمله در مسائل و اختلافات سیاسی که این امر به تکرار در اسناد گوناگون بین المللی بیان شده تا هدایتگر طی طریق باشند. سعی ما بر این است تا تبار این شکیبایی را در اسناد حقوق بشری معاصر جستجو کنیم، انگاره های آن را دریابیم و در یابیم.
    کلیدواژگان: شکیبایی سیاسی، اقلیت سیاسی، آزادی، برابری، حقوق بشر
  • فضل الله اسمعیلی *، مهدی خداداد، رویا زارع قلعه سیدی صفحه 99
    توسعه پایدار روستایی فرآیندی چندبعدی است که موضوع آن بهبود و ارتقاء کیفیت زندگی اقشار فقیر و آسیب پذیر روستایی است؛ ارتقاء این نوع از کیفیت زندگی با تکیه صرف بر کشاورزی نمی تواند حاصل شود؛ در این بین راهبرد صنعتی کردن روستاها به عنوان یکی از راهبردهای مبتنی بر رویکرد اقتصادی جهت ارتقاء کیفیت زندگی روستاییان حائز اهمیت فراوان است. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل نقش صنایع کوچک بخش کشاورزی در توسعه اقتصادی - اجتماعی دهستان گلاب شهرستان کاشان می باشد که بدین منظور از روش توصیفی – تحلیلی و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش روستاییان دهستان گلاب می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 137 نفر انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شده است. همچنین روایی پرسشنامه نیز از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. داده های جمع آوری شده از طریق نزم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند که نتایج به دست آمده از آزمون ناپارامتریک Chi-Square نشان دهنده تاثیرگذاری بسیار بالای توسعه صنایع روستایی و ایجاد فرصت های شغلی جدید، افزایش درآمد روستاییان، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر و احساس تعلق به روستا می باشد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل همبستگی رگرسیون چندمتغیره نشان دهنده تاثیرگذاری بسیار زیاد مولفه در دسترس بودن مواد اولیه در روستا با ضریب Beta 0.307 و مولفه نیاز به سرمایه کم جهت راه اندازی با ضریب Beta معادل 0.292 بر شکل گیری صنایع روستایی می باشد.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک، توسعه اقتصادی، اجتماعی، دهستان گلاب، شهرستان کاشان
|
  • Abbas Ghafari * Page 13
    Islam is a man-oriented religion and it reveals the maxim with various tools. Islam’s noetic approach towards man so that relies on man’s knowledge of Allah, the almighty. Basically, man’s intellect conducts him to be Caliph of Allah, thus he is an inestimable creature from this viewpoint. On one hand naturally he needs to worship Allah as a natural and initialized demand; ipso facto he needs to know Him better via recourse to religious texts. But on the other hand his cognition is limited, he cannot fully understand Allah the eternal, thus he needs a tool for knowing Allah based on his limited knowledge. According to Islam, self-cognition leads man toward Allah’s cognition; he should firstly know himself and then he know Him better. Firstly, all men require a tool for self -cognition but the second one that is named theology is a natural gift bestowed by Allah. Intellection facilitates cognition but how a lightminded stupid man can know Allah.
    It seems that architecture is the most tangible rational tool for theology as a constructive skeletal parameter that helps us to reflect more. This paper introduces the architecture industry as a tool for reflection and better cognition of Allah; intellect is an interface between architecture, self-cognition, and theology. Therefore, architecture is naturally for cognition of religion, and this paper reveals more prominent role of mosque architecture. The paper relies on theoretical bases of the documentary-descriptive approach by emphasizing on the Islamic wisdom and by classifying the mosques of Metropolis city named Tabriz as historical and contemporary mosques. Indeed, architectural parameters and the mosques skeleton are viewed as independent variables but intellection and reflection as dependent variables. Both fieldwork and man are tools used in examinations and testing; obtained results are based on questionnaire, audiences’ perspectives, and researcher’s fieldwork evaluation of samples . we studied Masjid Jameh , Seghat-al-Islam, Masjid Kalkatechi , Masjid Ghizli, and Majid Master-Pupil among historical ones but Masjid Angaji, Masjid Amiralmomenin, Masjid Shakelli, Masjid Motahari, & Masjid Molla Reza among the contemporary mosques in Tabriz by selecting the samples randomly. Statistical society are daily users of the research samples, and Likert evaluation tools were applied for replications of randomly selected samples. We implemented quantitative testing but inductive evaluation. Research questions are as follows: 1) How may mosque -architecture be utilized in the sense of intellection and to reasoning? 2) How much is mosque architecture reasoning-based and man-oriented?
    Then there are some hypotheses for answering the questions:1) Architecture of mosque is manifestation of implicate science, knowledge to knowledge and it is a suitable tool for intellection.
    2) In contrast to the historical mosques, it seems that the contemporary mosques of Tabriz. The metropolis have more effective replications in the field of intellection. we replied the research questions for hypotheses analysis while analysis of users’ comments prove the accuracy of the first hypothesis. Both fieldworks and software analysis of users’ comments are indications of architecture capacity for reasoning facilitation. Based on the samples that cover well needed spaces for intellection, reflection is part of presence in mosque; users’ comments support the idea that religious knowledge is a helpful intellection. Thus. It can be said that mosque and its appropriate architecture facilitate self-cognition and theology where multiplex science and knowledge to knowledge are emanated. The obtained results on the second hypothesis show that according to the findings of religious observations and users’ behaviors, also based on software analysis of their comments , traditional or historical architectural samples facilitate more successful personal intellection and reasoning. In contrast, generally, architecture of the contemporary mosques seems to be a unique and collective space for intellection even with more desirable performance. But more acceptable that is highlighted is simultaneous processing and resplendence of the third domains of mosque architecture; but final analysis of the research evaluation based on Pearson coefficient, it supports maximum effect of personal intellection and reasoning on its totality. As mentioned before, resultant research findings illustrate more desirable the historical samples for reasoning and intellection based results, then their architectural factors are utilized for better and more acceptable designing procedure of the contemporary mosques.
    Keywords: Knowledge, Knowledge tool, Intellection, Mosque
  • Bahman Khosravipour *, Omid M. Ghoochani Page 73
    The present study is a descriptive-survey and aims to implication of Total Quality Management in higher education (TQME) from the M.Sc. student's perspective. This study focused on the principles of "The quality of educational services and spaces", "The quality of research spaces and services" and "The student's participation in planning and decision making". Data were collected with a researcher-made questionnaire. The population of this study was the M.Sc. students at the Khuzestan Ramin Agricultural and Natural Resources University (220 persons), which among them 140 persons using Krejcie and Morgan sample size’s table were selected as sample of research by completely randomization sampling method. In order to enhancement of research validity the sample size increased to 150 persons that finally 143 valid questionnaires collected and codified. Data were described and analyzed using SPSS (V20). The results revealed all of research variables were on average level, so there is huge gap to the desired level of implementation of TQM in higher education. Finally some suggestions in order to better implication of Total Quality Management in Khuzestan Ramin Agricultural and Natural Resources University were offered.
    Keywords: Total Quality Management, Higher education, Ramin University, M.Sc. students
  • F. Esmaeili *, M. Khodadadi, R. Zareghaleeseyedi Page 99
    Sustainable rural development is a multidimensional process to improve the quality of life of the rural poor and vulnerable, to promote this type of quality of life by relying solely on agriculture Can not be achieved in the industrial policy of the country as one of the strategies based economic approach to improve the quality of life of the villagers is very important. The purpose of this study was to analyze the role of small businesses in economic development - Community Golab village in the district is the city of Kashan, the purpose of the cross - sectional and field surveys have been used. The study population in this study are the rural water districts using Cochran formula 137 were selected randomly distributed between them. The validity of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha. Data collected through Software SPSS. analyzed the results of nonparametric Chi-Square test, indicating a satisfactory effect on the development of cottage industries and create a new employment date increase rural income, prevent migration of villagers to the city and a sense of belonging to the village is the. The results of multivariate regression analysis indicating a satisfactory correlation between many factors influencing the availability of raw materials and components needed in the village by a factor of low capital to launch Beta 0.307 Beta coefficient of 0.292 is the formation of rural industries.
    Keywords: small business_economic development - social_Golab district