فهرست مطالب

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
سال ششم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • جواد میرزایی* ، مهندس بهروز ناصری، حمیدرضا ناجی، مهدی پورهاشمی صفحات 1-22
    موخور (Loranthus europeaus Jacq.) متعلق به راسته Santalales، خانواده Loranthaceae و جنس Loranthus می باشد و از آفت های عمده درختان جنگلی در زاگرس است که با گونه های مختلفی همزیستی دارد. در پژوهش حاضر، اثر موخور بر جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیوم در گونه های بلوط ایرانی (Quercus brantii) ، کیکم (Acer monspessulanum) و بادام (Amygdalus elaeagnifolia) به عنوان میزبان های رایج موخور در در فصول مختلف استان ایلام مورد بررسی قرار گرفت. نه رویشگاه که بیشترین آلودگی در مناطق مختلف استان داشتند، انتخاب و در هر یک به طور تصادفی حداقل شش پایه با شرایط یکسان گزینش شد. از هر پایه، برگ درخت میزبان قبل و بعد از حمله موخور، برگ موخور و برگ شاخه سالم همان درخت نمونه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار نیتروژن، فسفر، منیزیوم، پتاسیم در برگ موخور و شاخه غیرآلوده بادام و بلوط ایرانی به طور معنی داری از شاخه های آلوده آن ها بیشتر است. در حالیکه در گونه کیکم اختلاف معنی داری بین نمونه ها مشاهده نشد. علاوه بر این، بیشترین مقدار ماده آلی نیتروژن و فسفر مربوط به فصل بهار و بیشترین مقدار کلسیم و خاکستر مربوط به فصل پاییز بود. نتایج همچنین نشان داد که قبل از حمله موخور، مقدار پتاسیم، نیتروژن و فسفر در برگ های بادام و کیکم به طور معنی داری از بلوط ایرانی بیشتر بود، در حالی که بعد از حمله موخور، مقدار پتاسیم ضمن کاهش در تمام گونه ها، در بادام بیشتر از کیکم و در کیکم بیشتر از بلوط ایرانی کاهش داشت. به طورکلی می توان گفت که موخور عناصر معدنی را از درختان میزبان به ویژه در فصل بهار جذب کرده و سبب خشک شدن شاخه های آلوده آن ها می شود. بنابراین می توان گفت که جذب برخی از عناصر غذایی در گونه های درختی موقعیت های مختلف موخور، قبل و بعد از حمله موخور باهم اختلاف معنی داری نشان دادند. همچنین میزان برخی از این عناصر در موقعیت های مختلف در گونه های درختی باهم اختلاف معنی داری داشتند.
    کلیدواژگان: شاخه های آلوده، درختان میزبان، انگل، عناصر غذایی
  • مهندس عبدالله چمنی* ، موسی اکبرلو، عادل سپهری، منصور مصداقی، معصومه مازندرانی صفحات 23-38
    جهت اعمال مدیریت علمی و صحیح بر اکوسیستم های مرتعی، داشتن اطلاعاتی از آن به عنوان شاخص های سلامت و کارکرد مورد نیاز است. ارزیابی اکوسیستم های مرتعی در برابر عکس العمل های محیطی و مدیریتی برای بهره برداران این نوع اکوسیستم ها از اهمیت بالایی برخوردار است. پارک ملی گلستان و مراتع اطراف آن با توجه به نوع مدیریتی (حفاظت) که بر آن ها اعمال می شود می تواند به لحاظ ساختاری و عملکردی کارکردهای متفاوتی داشته باشد. ازاین رو هدف از مطالعه حاضر بررسی خصوصیات ساختاری و عملکردی لکه های اکولوژیک مراتع در سه منطقه پارک ملی گلستان، منطقه حفاظت شده قرخود و منطقه ییلاقی اسپاخو است. بدین منظور در هر یک از مناطق مورد مطالعه در دامنه شرقی با استفاده از 3 ترانسکت 50 متری در جهت شیب غالب دامنه، لکه ها و مناطق بین لکه ای در 5 تکرار بررسی شد. با استفاده از مدل تحلیل عملکرد چشم انداز (LFA) ، سه ویژگی عملکردی (پایداری خاک ، نفوذپذیری خاک و چرخه مواد غذایی) و خصوصیات ساختاری شامل (تعداد لکه ها، سطح کل لکه ها، شاخص سطح لکه ها، شاخص سازمان یافتگی چشم انداز) بررسی شد. نتایج نشان داد اکثر خصوصیات ساختاری (میانگین طول لکه، تعداد لکه، میانگین عرض لکه، سطح کل، شاخص سطح لکه و شاخص سازمان) در منطقه پارک ملی بیشتر از منطقه قرخود و اسپاخو است. از نظر شاخص پایداری بین مناطق پارک ملی با قرخود در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری وجود ندارد. بین شاخص های نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی در سطح 5 درصد اختلاف معنی داری باهم نشان داد. در منطقه پارک ملی و قرخود بالاترین شاخص عملکردی مربوط به قطعه اکولوژیک گندمی+پهن برگ علفی و در منطقه اسپاخو بالاترین شاخص عملکردی مربوط به قطعه اکولوژیک بوته+پهن برگ علفی بود. از خصوصیات عملکردی و ساختاری می توان به عنوان هشدارهای اولیه برای تعیین تخریب مرتع و از این طریق اقدامات لازم جهت جلوگیری از شدت تخریب یا بهبود شرایط فراهم آورد.
    کلیدواژگان: خصوصیات ساختاری و عملکردی، لکه های اکولوژیک، تحلیل عملکرد چشم انداز، مراتع، پارک ملی گلستان
  • احمد عبدل زاده* ، زهرا سلیمان نژاد، حمیدرضا صادقی پور، مسعود گلعلی پور صفحات 39-58
    خردل اتیوپی و هندی متعلق به خانواده شب بو بوده و محصول روغنی مهم می باشند، خردل اتیوپی گیاهی با سیستم ریشه ای عمیق، مقاوم به خشکی و گرما بوده و خردل هندی یک گیاه امیدبخش برای گیاه پالایی فلز می باشد. براین اساس توان جذب، تحمل و پالایش سرب توسط این دو گونه رشد یافته در خاک آلوده مورد مطالعه قرار گرفت. گیاهان در گلخانه در خاک های آلوده شده با غلظت های 15، 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم سرب رشد یافتند و پس از 7 هفته، جهت سنجش برخی پارامترها از جمله طول، وزن خشک، سطح برگ ویژه، رنگیزه های فتوسنتزی و غلظت سرب برداشت شدند. هر دو گونه شاخص تحمل تنش بالایی را نسبت به سرب نشان دادند. همچنین تیمارهای سرب در طول، وزن خشک ریشه و بخش هوایی و سطح برگ ویژه هیچ یک از دو گیاه خردل اثر معنی داری نداشت. اگر چه رنگیزه های فتوسنتزی در گیاه خردل اتیوپی تحت تاثیر تیمارهای سرب قرار نگرفتند، میزان کلروفیل ها و کاروتنوئیدها در خردل هندی تحت تیمار 600 میلی گرم بر کیلوگرم سرب کاهش یافت. با افزایش سطح آلودگی سرب در خاک، غلظت سرب ریشه هر دو گیاه به طور معنی داری افزایش یافت، به طوری که نسبت غلظت سرب ریشه به خاک (فاکتور تغلیظ زیستی) زیاد شد. غلظت سرب بخش هوایی در خردل اتیوپی تحت تیمار 600 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت معنی داری افزایش یافت که به ترتیب در شاهد و تیمار 600 سرب این میزان 7 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم بود، هرچند در سایر تیمارها تغییر معنی داری نداشت. فاکتور انتقال سرب به بخش هوایی در هر دو گیاه کم بود. بنابراین هر دو گیاه خردل اتیوپی و هندی با توجه به زیست توده ، شاخص تحمل تنش، غلظت سرب ریشه زیاد و در نتیجه فاکتور تغلیظ زیستی بالا، می توانند جهت تثبیت سرب خاک های آلوده و پاکسازی این خاک ها در مناطق شهری و صنعتی مفید باشند.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، زیست پالایی، سرب، شب بو، تحمل
  • فرهاد قاسمی آقباش* ، مهندس عزیزعلی عبدی، مهدی حیدری صفحات 59-76
    جاده سازی در زیست بوم های جنگلی قابلیت ایجاد تغییر در ترکیب پوشش گیاهی، تنوع زیستی و ویژگی های خاکی را دارد. برای بررسی تغییر جوامع گیاهی ناشی از جاده سازی در زیست بوم های جنگلی زاگرس جاده ای به طول دو کیلومتر در دو توده شاخه زاد و شاخه و دانه زاد واقع در منطقه بانکول استان ایلام انتخاب شد. در مجموع 12 ترانسکت با فواصل مختلف عمود بر محور جاده پیاده شدند. در روی هر ترانسکت در فواصل 20، 50 و 100 متری از حاشیه جاده نمونه های گیاهی و خاکی در 72 قطعه نمونه 20×20 متری برداشت شدند. به منظور بررسی روابط پوشش گیاهی و ویژگی های فیزیکو - شیمیایی خاک از تحلیل تطبیقی متعارف (CCA) و همچنین برای گروه بندی گونه های گیاهی از تحلیل دوطرفه گونه های شاخص (TWINSPAN) استفاده شد. برآورد تنوع و غنای گونه ای با استفاده از شاخص های تنوع سیمپسون، شانون - واینر، مارگالف، منهینیک و یکنواختی پایلو انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده ترکیب گونه ای قطعات نمونه نزدیک جاده با قطعات نمونه داخل جنگل متفاوت بوده و در دو دسته مجزا گروه بندی شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان کربن آلی، درصد آهک، درصد رطوبت اشباع و پتاسیم قابل جذب در فاصله 100 متری در توده شاخه و دانه زاد و فسفر قابل جذب نیز در همین توده در فاصله 50 و 100 متری از جاده بیشترین مقدار را نشان داد. همچنین بیشترین میزان شوری، نیتروژن کل و وزن مخصوص ظاهری در توده شاخه زاد و در فاصله 20 و 50 متری از جاده قرار داشت. براساس نتایج بدست آمده شاخص های تنوع گونه ای در هر دو توده در فاصله 100 متری از جاده بیشترین مقدار را نشان دادند. در کل نتایج این تحقیق پیامدهای منفی جاده سازی در این زیست بوم را از لحاظ تغییرات تنوع گیاهی و ویژگی های فیزیکو - شیمیایی خاک نشان داد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، جاده های جنگلی، خاک، شاخه زاد، زاگرس
  • مهندس محمدرضا رحمانی خرفکلی، امین محمدی استادکلایه*، علی حشمت پور، محمد عباسی صفحات 77-92
    حقیق حاضر درصدد است تا با بررسی و شناخت عوامل موثر بر مشارکت روستائیان در طرح های منابع طبیعی، با استفاده از روش شناسی کیو ، ذهنیت های کارشناسان طرح های حفاظت زیست بوم در ارتباط با عوامل موثر بر مشارکت در این طرح ها را مورد شناسایی قرار دهد. نخست سعی شده است بر پایه نتایج پژوهش های مرتبط با مشارکت روستاییان در طرح های حفاظت زیست بوم و تجزیه و تحلیل فضای گفتمانی موجود، شناخت جامعی از علل مشارکت روستاییان به دست آید. سپس، با بهره گیری از مشارکت متخصصان، دیدگاه های مختلف در این زمینه شناسایی و دسته بندی شود و به این صورت، گامی فراتر از مجموعه تحلیل های ارائه شده برداشته شود. در گام بعدی به روش نمونه گیری هدفمند از خبرگان مشارکت در منابع طبیعی، تعداد 36 نفر برای انجام مرحله مرتب سازی کیو مشارکت کردند. براساس منطق روش شناسی کیو، از روش تحلیل عاملی کیو که اصلی ترین روش برای تحلیل ماتریس داده های کیو است، بهره گرفته شد. یافته های پژوهش بر پایه تحلیل عاملی کیو بیانگر سه دیدگاه درزمینه عوامل موثر بر مشارکت از دیدگاه کارشناسان منابع طبیعی است. دیدگاه نخست دارای ویژگی های "مشارکت گرا" بوده و تاکید زیادی بر نقش جوامع روستایی در تمامی مراحل اجرای طرح ها دارد. دیدگاه دوم مبتنی بر "توانمندسازی" جوامع بوده و دیدگاه سوم بر گسترش "آگاهی و دانش" جوامع محلی تاکید دارد. همچنین گویه "توجه به نیازهای اقتصادی بهره برداران در طراحی طرح های حفاظت از حفاظت زیست بوم " با دارا بودن تکرار در هر سه دیدگاه، بیشترین میزان تکرار را به خود اختصاص داده است و گفتمان غالب تحقیق بر روی این گزاره تاکید دارد.
    کلیدواژگان: حفاظت زیست بوم، مشارکت، روش شناسی کیو، پروژه مدیریت جنگل های هیرکانی
  • مهندس سارا محمدی، محمدرضا طاطیان*، رضا تمرتاش، مهندس مسعود محمودی صفحات 93-108
    با توجه به نقش مدیریت اکوسیستم های مرتعی بر عناصر غذایی، تحقیق حاضر در راستای بررسی ارتباط عناصر غذایی خاک و گیاه در مدیریت های مختلف چرایی و آگاهی از شرایط تغییرات آنها در مراتع لاسوره واقع در استان لرستان انجام شد. برای این منظور پس از شناسایی و تعیین حدود منطقه، مدیریت های چرایی شامل چرای آزاد، قرق کوتاه مدت (یک ساله) و میان مدت (پنج ساله) با بازدیدهای میدانی تعیین شد. با استفاده از روش سیستماتیک- تصادفی و به کمک دو ترانسکت 100 متری و 10 پلات یک متر مربعی در هر تیپ گیاهی اقدام به نمونه برداری شد. پس از تعیین گونه های غالب، براساس درصد تاج پوشش در پلات ها، نمونه برداری از آن ها انجام شد. همچنین در هر پلات، نمونه برداری از خاک پای گونه های غالب، با توجه به متوسط عمق نفوذ ریشه در خاک، صورت گرفت. سپس خصوصیات خاک و گیاه از قبیل نیتروژن، فسفر و پتاسیم در آزمایشگاهاندازه گیری شد. در نهایت داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای این منظور آنالیز واریانس و مقایسه میانگین ها (آزمون توکی) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که گونه ها و تیمارهای چرایی بر روی غلظت هر سه عنصر غذایی اثر معنی دار (در سطح 5 درصد) دارند ولی اثر متقابل گونه و تیمار بر عناصر غذایی فقط برای عنصر فسفر تغییرات معنی دار (در سطح 5 درصد) از خود نشان داد. همچنین از تیمار چرا به قرق یکساله و سپس پنج ساله میزان عناصر افزایش معنی دار داشته است ولی در مورد خاک، تنها اثر قرق طولانی تر (پنج ساله) موجب افزایش معنی دار عناصر غذایی شده و در قرق یکساله اختلاف معنی دار با چرا مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: مراتع لاسوره، عناصر غذایی، تیمارهای چرایی، قرق، خاک
  • بهزاد بخشنده ناورود، کامبیز ابراری واجاری*، بابک پیله ور، یحیی کوچ صفحات 109-122
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر آشکوب بندی توده جنگلی بر شاخص های تنوع زیستی و برخی ویژگی های درختان راش در راشستان های اسالم- گیلان بود. همچنین ارتباط برخی ویژگی های برگ راش با شاخص های تنوع زیستی بررسی شد. نه قطعه نمونه به ابعاد 50×50 متر برای آشکوب درختی از راش خالص تا اختلاط نه گونه ای راش با سایر گونه های درختی و با سه تکرار برای هر اختلاط، انتخاب (27 قطعه نمونه) و شاخص های تنوع زیستی آشکوب درختی، قطر تاج، قطر برابر سینه و فراوانی راش اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در توده های جنگلی مورد مطالعه بیشترین مقدار شاخص های غنا و تنوع درختی به آشکوب دوم تعلق دارد. بیشترین مقدار سطح مقطع و قطر تاج درختان راش در آشکوب اول مشاهده شد. نتایج نشان داد که بین شاخص های غنا و تنوع درختی فقط با وزن تر و خشک برگ درختان راش همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد به طوری که با افزایش شاخص ها، مقدار وزن تر و خشک برگ راش افزایش یافت. ضرایب همبستگی نشان داد که بین فراوانی راش با وزن تر برگ همبستگی مثبت و معنی دار و نیز با وزن خشک برگ همبستگی منفی و معنی دار وجود دارد. در توده های جنگلی مورد نظر مشاهده شد که بین سطح مقطع درختان راش و وزن تر و خشک برگ آنها همبستگی منفی و معنی دار وجود دارد. به طورکلی می توان اظهار نمود که روابط تنوع زیستی- عملکردی می تواند در آشکوب های درختی جنگل راش خزان کننده وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: آشکوب، تنوع زیستی، جنگلهای هیرکانی، راش
  • مجید محمداسمعیلی*، محسن نیکچه، علی نخزری مقدم، بهاره بهمنش صفحات 123-134
    روابط متقابل بین دو گیاه، استقرار و بقای آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین آگاهی از چگونگی وقوع این روابط می تواند برای حفاظت گونه های مرتعی و برای پیشگویی روند تغییرات پوشش گیاهی و مدیریت اکوسیستم ها در یک منطقه استفاده نمود. این تحقیق به منظور مطالعه پتانسیل رقابت بین دو گونه مرتعی Bromus tomentellus و Poa pratensis و بررسی تاثیر رقابت اندام های هوایی و زمینی در قالب کار آزمایشگاهی و نمونه برداری از مراتع سرعلی آباد استان گلستان انجام شد. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار (دو تیمار شاهد و دو تیمار رقابتی) در سال 1395 در محل گلخانه دانشگاه گنبد کاووس صورت گرفت. جهت کشت گیاهان و محیط رقابت از گلدان های پلاستیکی به قطر و ارتفاع 22 سانتی متر استفاده شد. گلدان ها از خاک غنی پر شده و طبق الگوی مشخص، کشت با بذر صورت گرفت. آبیاری گلدان ها هر روزه انجام شد. تنک کردن گونه های کشت شده جهت رسیدن به تراکم مورد نظر صورت پذیرفت. بررسی وضعیت پوشش تاجی این دو گونه در عرصه مراتع سر علی آباد گرگان انجام شد. نتایج نشان داد که وزن خشک اندام هوایی و ارتفاع گونه B. tomentellus در تیمار شاهد و تیمار رقابت اختلاف معنی داری از نظر آماری ندارد اما در وزن خشک اندام هوایی و ارتفاع گونه P. pratensis بین تیمار شاهد و تیمار رقابت اختلاف معنی داری از نظر آماری مشاهده شد. نتایج نشان داد که بین تیمار شاهد و تیمار رقابت عملکرد وزن خشک اندام زمینی و طول ریشه در هر دو گونه مورد مطالعه معنی دار است. نتایج بخش اندام هوایی در آزمایشگاه نشان می دهد که گونه B. tomentellus در رقابت با گونه P. pratensis مغلوب نشده است و توانسته است پاسخ جبران دهد اما میزان عملکرد گونه P. pratensis در رقابت با گونه B. tomentellus در داخل گلدان کاهش یافته است و پاسخ جبران مشاهده نشده است. نتایج حاصل از اندازه گیری پوشش گیاهی در منطقه حفاظت شده سر علی آباد نشان داد که درصد پوشش تاجی گونه B. tomentellus دو برابر گونه P. pratensis می باشدکه بیان گر برتری و غلبه گونه B. tomentellus به گونه P. pratensis می باشد و داده های آزمایشگاهی تایید می-گردد.
    کلیدواژگان: روابط متقابل، ریشه، اندام هوایی، پوشش تاجی
  • مرتضی برمکی* صفحات 135-152
    به منظور مطالعه اثر آللوپاتیک بقایای خشک شده علف شور (Salsola kali) بر جوانه‏ زنی و رشد هتروتروفیک گیاهچه ی تعدادی از گیاهان زراعی، مطالعه ‏ای در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1392 صورت گرفت. اثر عصاره آبی اندام هوایی خشک شده علف شور درچهار غلظت (صفر، 1، 3 و 5 درصد) در یک طرح کاملا تصادفی بر درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و وزن خشک گیاهچه گیاهان زراعی گلرنگ، آفتابگردان، گندم، ماشک، یونجه، جو، ذرت و کلزا ارزیابی شد. نتایج به دست آمده وجود خاصیت آللوپاتیک در علف شور را ثابت کرد به طوری که تمام خصوصیات جوانه زنی مورد ارزیابی در گیاهان زراعی مورد مطالعه کاهش معنی‏ داری نسبت به شاهد نشان دادند. در اثر وجود پدیده ‏ی آللوپاتی در بقایای علف شور خسارات آشکاری در مراحل جوانه ‏زنی و رشدی اولیه گیاهان زراعی مشاهده گردید که با کاهش درصد و سرعت جوانه ‏زنی و طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک گیاهچه، ظرفیت تولیدی گیاهان زراعی افت پیدا می کند. در بین گیاهان زراعی به نظر می‏رسد گیاهان آفتابگردان، گندم و ذرت آسیب کمتری را در مرحله جوانه‏ زنی و رشد در مواجهه با آللوکمیکال‏ های حاصل از علف‏ شور متوجه شده و در اراضی آلوده به این علف هرز قابل توصیه هستند.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی، رشد گیاهچه، علف شور، گیاهان زراعی
  • مریم احمدی، قاسمعلی دیانتی*، وحید غلامی صفحات 153-176
    مراتع به دلایل متعدد از جمله تولید علوفه، دامداری، ارزش تفرجگاهی و حفاظت آب و خاک مهم می باشند. از طرفی، برای حفاظت و مدیریت بهینه از این منابع طبیعی، مطالعات در مورد آنها ضروری است. از آنجا که مطالعات میدانی هزینه بر و زمان بر می باشد، استفاده از مدل ها در کنار مطالعات صحرایی، برای برآورد ویژگی های پوشش گیاهی متداول شده است. در تحقیق حاضر شبکه عصبی مصنوعی و مدلسازی آماری، جهت شبیه سازی درصد تاج پوشش مرتعی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به عنوان پیش پردازنده و پس پردازنده در شبیه سازی در سطح مراتع بلده واقع در جنوب شهرستان نور (استان مازندران) استفاده گردیدند. جهت شبیه سازی درصد تاج پوشش مرتعی از روش رگرسیون چند متغیره و شبکه پرسپترون چند لایه (MLP) استفاده شد. فرآید مدلسازی با نمونه برداری و برآورد تاج پوشش در 127 مکان مرتع مطالعاتی (متغیر وابسته) و کمی نمودن عوامل اقلیمی، توپوگرافی، ادافیک و انسانی (متغیرهای مستقل) موثر در میزان پوشش مرتعی، انجام گردید. مدلسازی آماری در محیط نرم افزار SPSS با روش رگرسیون چند متغیره انجام شد. به منظور شبیه سازی در شبکه عصبی، ارائه شبکه بهینه، تست یا اعتباریابی شبکه و تایید کارایی آن انجام پذیرفت. همچنین در محیط GIS، سطح مراتع مطالعاتی به پیکسل های صد در صد متری به فرمت رستری تفکیک شد و از تلفیق لایه های ورودی مدل، لایه زمین مرجع عوامل موثر در میزان تاج پوشش مرتعی تهیه گردید. مقادیر کمی برای هر پیکسل به همراه مختصات به محیط شبکه عصبی وارد گشت و شبیه سازی درصد تاج پوشش برای مکان های فاقد آمار با شبکه بهینه اعتباریابی شده، انحام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که از دو روش بکار رفته، شبکه عصبی با دست یابی مقادیر ضریب تبیین (Rsqr) 72/0 و ارائه خطای کمتر در مرحله آزمون یا تست (روش رگرسیون چند متغیره ضریب تبیین 6/0) ، دقت و کارایی بیشتری دارا می باشد. همچنین، ارزیابی کارایی شبکه عصبی در محیط GIS بواسطه آنالیز همپوشانی مقادیر واقعی و نقشه درصد تاج پوشش حاصله، دلالت بر دقت و کارایی تلفیق شبکه عصبی و GISدر مطالعات داشته است. درنهایت، نتایج شبکه عصبی به محیط GIS وارد و نقشه درصد تاج پوشش مرتعی بر اساس نتایج شبیه سازی شبکه عصبی تهیه گشت.
    کلیدواژگان: استان مازندران، اعتباریابی، پوشش مرتعی، مدلسازی، MLP
  • شکوفه شکراللهی* ، غلامعلی حشمتی، حامد یوسف زاده صفحات 177-190
    سوسن چلچراغ Lilium ledebourii (Baker) Boiss با گلهای سفید معطر از گیاهان بومی و نادر ایران و تنها گیاهی است که به عنوان میراث ملی در ایران به ثبت رسیده است. این گیاه دارای ارزش دارویی، زینتی و پتانسیل اقتصادی بالایی بعنوان یک گل جدید است که بشدت در خطر انقراض قرار دارد. چرای دام، بریدن ساقه و برداشت اندامهای زیرزمینی و آفت زدگی از عوامل موثر بر انقراض این گونه ارزشمند می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین ارزش غذایی سوسن چلچراغ در مراحل رشد در دو رویشگاه مختلف انجام شد. بدین منظور در دو رویشگاه کلاردشت و اسالم در هر یک از مراحل رشد اقدام به نمونه برداری از اندامهای هوایی گیاه به صورت تصادفی در 3 تکرار و در هر تکرار 5 پایه گیاهی گردید و شاخصهای ارزش غذایی شامل، پروتئین خام، دیواره سلولی منهای همی سلولز، قابلیت هضم ماده خشک و انرژی متابولیسمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مراحل فنولوژیک بر ارزش غذایی سوسن چلچراغ معنادار بوده و در هر دو رویشگاه ارزش غذایی گونه در مرحله رویشی بیش از مراحل دیگر است. به طوریکه با پیشرفت مراحل رشد از مقدار پروتئین خام، هضم پذیری ماده خشک و انرژی متابولیسمی کاسته و بر میزان دیواره سلولی عاری از همی سلولز افزوده می شود. همچنین، شاخص های ارزش غذایی در رویشگاه کلاردشت بیشتر از اسالم است که به نظر می رسد، تغییرات ارزش غذایی تحت تاثیر تغییر عوامل اکولوژیکی مانند خاک و یا جهت و شیب دامنه و ارتفاع از سطح دریا قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، مراحل فنولوژی، انرژی متابولیسمی، سوسن چلچراغ، رویشگاه
  • حدیثه شهاب فر، وحید پوزش* ، سعید زواره صفحات 191-214
    امروزه حفظ تنوع گونه های گیاهی دارویی-مرتعی و جلوگیری از فرسایش تنوع ژنتیکی آنها از اهمیت دو چندانی برخوردار است. گیاه بادرنجبویه دنایی (Dracocephalum kotschyi Boiss.) از جمله گیاهان مهمی است که بر اثر برداشت های بی رویه و تغییرهای آب و هوایی در معرض خطر انقراض و نابودی قرار گرفته است. از این رو در پژوهش حاضر اثر تیمارهای کپسوله-آبگیری و شیشه ای شدن با محلول های آبگیری pvs2 و pvs3 در تکنیک حفاظت فراسرد بر بذر های بادرنجبویه دنایی مورد مطالعه قرار گرفتند. بذرهای تیمار شده به مدت 20 ساعت در تانک ازت مایع در دمای oC 196- نگه داری شدند. پس از گذراندن دوره انجماد، بذرها در بن ماری c 40 قرار گرفتند تا عمل ذوب و شوک حرارتی صورت گیرد. بذرها در شرایط آزمایشگاه در پتری دیش و در شرایط گلخانه دررون گلدان کشت شدند. درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه، طول ساقه چه و وزن تر و خشک گیاهان مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفتند. تیمار کپسوله–آبگیری بطور معنی دار و چشمگیری توانست درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر را کاهش دهد. کمترین طول دانه رست در تیمار کپسوله-آبگیری و بیشترین در تیمار شیشه ایی شدن با محلول آبگیری pvs3 بدست آمد. وزن خشک ریشه تحت تاثیر تیمارهای مختلف فراسرد قرار نگرفت، اما تیمار کپسوله–آبگیری وزن خشک اندام هوایی را بطور معنی داری کاهش داد. نتایج بخوبی نشان داد که تیمار شیشه ای شدن با محلول آبگیری pvs3 می تواند بخوبی تنش های ناشی از انتقال به شرایط فراسرد را کاهش دهد و کیفیت رشد بذرهای گیاهان در حال انقراض و نابودی را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه دنایی، حفاظت فراسرد، شیشه ایی شدن، کپسوله-آبگیری، محلول های آبگیری PVS2 و PVS3
  • اردوان قربانی*، مهندس فریبا نظری، علی اصغری، مهندس فرزانه عظیمی، مهندس مریم مولایی صفحات 215-238
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر ارتفاع از سطح دریا بر ساختار ترکیب و تنوع گونه ای در دامنه های شمالی سبلان در سطح واحد رویشی علف بوته زار صورت گرفت. پس از بررسی های میدانی و با توجه به جاده های دسترسی نمونه برداری در سطح سه طبقه ارتفاعی (کمتر از 2000، 2500-2000 و بیشتر از 2500 متر) در طول 7 ترانسکت و هر ترانسکت 10 پلات یک متر مربعی برداشت شد. در هر پلات درصد تاج پوشش گیاهی و تراکم گونه ای و پارامترهای پوشش سطحی ثبت شد. نمونه های گیاهی جمع آوری و شناسایی شدند. نمونه خاک از ترانسکت ها برداشت و پارامترهای آن در آزمایشگاه اندازه گیری شد. مقایسه میانگین ترانسکت ها و طبقات ارتفاعی با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. از روش تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) و آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) برای گروه بندی مکان های نمونه برداری و بررسی تاثیر عوامل اکولوژیکی در انتشار گونه های گیاهی استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده های 7 ترانسکت و 3 طبقه ارتفاعی نشان داد که، تاثیر ارتفاع بر درصد تاج پوشش گیاهی )01/0 (P≤ و تراکم گونه ای) 05/0≥(P معنی دار است. با توجه به نتایج روش PCAبا 18/94 درصد واریانس، متغیرهای اسیدیته خاک، مواد آلی ذره ی، ماده آلی، درصد شن، دما، ارتفاع از سطح دریا، بارندگی، فسفر، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، هدایت الکتریکی، خاک لخت، درصد سنگ و سنگ ریزه، پتاسیم و درصد رس، شیب و لاشبرگ از عوامل موثر در گسترش پوشش گیاهی طبق چهار مولفه اول می باشند. در روش CCA با 9/76 درصد واریانس را پارامترهای پتاسیم، درصد سیلت و شیب، بارندگی، ارتفاع از سطح دریا، آهک، فسفر، دما، هدایت الکتریکی، درصد خاک لخت، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، درصد مواد آلی ذره ی، درصد رس، سنگ و سنگ ریزه، ماده آلی، لاشبرگ، شن و اسیدیته خاک به ترتیب به عنوان عوامل موثر در انتشار گونه ها طبق سه مولفه می باشند. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان در مدیریت مراتع سبلان، بخصوص در امر اصلاح و توسعه آن بهره برداری نمود.
    کلیدواژگان: استان اردبیل، پوشش گیاهی، رج بندی، سبلان
  • ایمان حقیان*، پرویز غلامی، مهندس حمزه علی شیرمردی صفحات 239-260
    کپه کای با گونه جاشیر یکی از روش های احیای مرتع در زاگرس مرکزی است. به نظر می رسد که در زمان کشت این گونه، به انطباق شرایط بوم شناختی آن با محیط های تحت کشت کمتر توجه شده و نیز پس از کاشت به پایش اثرات کشت این گونه بر ترکیب گونه ای بعد از کپه کاری پرداخته نشده است. در این مطالعه تاثیر کپه کاری با این گونه بر ترکیب گونه ای در مراتع تنگ صیاد در استان چهار محال و بختیاری مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری از پوشش گیاهی در چهار منطقه شاهد (بدون جاشیرکاری) ، و سه منطقه کپه کاری با جاشیر در تراکم های مختلف (کم، متوسط و زیاد) انجام شد. در هر منطقه از پلات های 25/2 متر مربعی و در امتداد ترانسکت ها برای نمونه گیری استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که تعداد 75 گونه گیاهی در منطقه مورد مطالعه ثبت گردید که در منطقه بدون جاشیرکاری (شاهد) ، جاشیرکاری با تراکم کم، متوسط و زیاد به ترتیب 69، 50، 30 و 33 گونه گیاهی حضور داشتند. همچنین نتایج نشان داد که گونه هایAstragalus microcephalus ، Bromus danthoniae، Bromus tectorum و Melica persicaدر منطقه شاهد و گونه هایGeranium tuberosum ، Prangos ferulacea وZiziphora tenuir بیشترین درصد تاج پوشش را در تراکم زیاد جاشیرکاری داشتند. همچنین آنالیز چندمتغیره نشان دادند که ترکیب پوشش گیاهی منطقه تحت تاثیر تراکم های مختلف جاشیرکاری بوده است. نتایج نشان داد که هر چند با گذشت زمان اهداف پروژه از نظر تولید علوفه و حفاظت خاک تامین می شود اما این گونه می تواند با تشکیل توده های خالص برخی اثرات منفی را بر ترکیب پوشش گیاهی داشته باشد. بنابراین پیشنهاد می شود از کپه کاری متراکم گونه پرهیز شود و همچنین کپه کاری به صورت کشت مخلوط انجام شود.
    کلیدواژگان: کپه کاری، ترکیب گونه ای، احیای اکولوژیکی، زاگرس مرکزی
  • هدی آلبوعبادی، مصطفی مرادی* ، اسفندیار جهانتاب صفحات 261-277
    آلوده شدن آب و خاک به ترکیبات نفتی به دلیل سمی و سرطان زا بودن آنها بسیار مهم است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر بیوچار (زغال زیستی) و کمپوست زباله شهری بر گیاه پالایی فلزات سنگین و هیدروکربن های کل نفتی ((TPH خاک توسط گونه کنار. Ziziphus spina-christi (L.) Willd است. برای انجام این تحقیق از نهال های یک ساله کنار و تیمارهای کمپوست زباله شهری و بیوچار در سطوح صفر، یک و دو درصد استفاده شد. آزمایشات در سه تکرار و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات از آزمون تجزیه واریانس و آزمون دانکن در محیط SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد اثر تیمارهای بیوچار و کمپوست زباله شهری بر مقدار هیدروکربن های نفتی خاک معنی دار بود و باعث کاهش میزان آلاینده ها شده اند. نتایج حاصل از بررسی اثر تیمارها بر مقدار هیدروکربن های نفتی خاک نشان داد که بیشترین مقدار هیدروکربن های خاک مربوط به تیمار شاهد بدون کنار و کمترین مقدار هیدروکربن های خاک مربوط به تیمار کمپوست دو درصد بود. مقایسه میانگین ها نشان داد غلظت نیکل خاک در تیمار بیوچار یک درصد از سایر تیمارها می باشد، بیشترین مقدار نیکل مربوط به تیمار شاهد بود. مقایسه میانگین ها نشان داد غلظت وانادیم خاک در تیمار کمپوست یک درصد کمتر از سایر تیمارها می باشد، درحالیکه بیشترین مقدار وانادیم مربوط به تیمار شاهد بدون کنار بود. نتایج این تحقیق نشان از اهمیت بیوچار و کمپوست در بهبهود خواص گیاه پالایی کنار در خاکهای آلوده نفتی است.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های کل نفتی، فلزات سنگین، کنار، کمپوست، بیوچار، گیاه پالایی
|
  • Javad Mirzaei Dr*, Behroz Naseri , Hamidreza Naji , Mehdi Pourhashemi Pages 1-22
    Mistletoe (Loranthus europeaus Jacq.) is belong to Santalales order, Loranthaceae family and Loranthus genous and  is main pests of forest trees which are of coexistence with species such as Quercus brantii, Acer monspessulanum and Amygdalys elaeagnifolia. In the present study, effects of the Mistletoe on the absorption of Nitrogen, Phosphor, Potassium, Calcium and Magnesium in Q. brantii, A. monspessulanum and A. elaeagnifolia species as common hosts of mistletoe in Ilam province was studied. For this purpose, nine sites which containing the highest amount of mistletoe were chosen randomaizly at least sex trees from each species, leaf samples before and after attack, mistletoe sample, and healthy branch as control sample were chosen. The results showed that the amount of N, P, K, and Mn in mistletoe and in non polluted branch of Q. brantii and A. elaeagnifolia was significantly more than polluted branches. In addition, the amount of organic matter, N and P in spring season and Ca and ash in fall was of the most. Also, the results showed that before mistletoe attack, the amount of N, P, and K in A. monspessulanum and A. elaeagnifolia leafs was higher than of Q. brantii species, while after the attack the amount of K decreased in all of the species. So that, these decreases were the most in A. elaeagnifolia, A. monspessulanum and Q. brantii respectively. Mistletoe absorb especially in spring from host trees and caused to dieback them. So, we can say that nutrient absorption after and before of mistletoe attack is significantly difrrent. Also, some of these nutrents were different in variety positions of trees.
    Keywords: Polluted branches, Host trees, Pest, Nutrient
  • Abdullah Chamani Pages 23-38
    For scientific management and correct on rangelands ecosystems, relieve information from topics health indicator and function is necessity. Assessment rangelands ecosystems opposite reactions of environment and management for beneficiaries this type of ecosystems is high importance. The National Golestan Park and its rangelands environments with consideration to kind of management (conservation) can be had different perspective structure and function. Therefore, Therefore the aim of this research is Survey features structure and function ecological patches rangelands in three areas area national Golestan parks, Ghorkhoud protected area and Espakhoo area. With this purpose in every of study area eastern Hill slope is surveyed on three, 50 meters transects in point dominant Hill slope, patches and inter-patches in 3 frequencies. By Using of model LFA (Landscape Function Analysis) is surveyed three features function (soil stability, permeability and nutrient cycle) and features structure (numbers of patch, total patches area, patches area index, indicator of Landscape). The result of study shows that more structural attributes (mean length patch, number patch, mean width patch, total surface, indicator of surface patch and indicator structure) in national park area is more from Ghorkhoud area and Espakhoo.  On opinion stability indicator different between national park area and Ghorghoud was not significant (p<0/05). In national park area and Ghorkhoud is the highest function indicator related to ecologic paddock of grass+forb and in Espakhoo area is the highest function indicator is related to ecologic paddock shrub+forb. From features structure and function can apply early perceptions for determining of destruction rangelands and this through necessary emprises available for preservation of intensity destruction or improvement of qualification.
    Keywords: features structure function, ecologic patches, Landscape Function Analysis, rangelands, National Golestan Park
  • Ahmad Abdolzadeh*, Zahra Soleimannejad , Hamidreza Sadeghipour , Masood Golalipour Pages 39-58
    Ethiopian (Brassica carinata) and Indian (B. juncea) mustards from Brassicacea are important oily crops. Ethiopian mustard with a deep root system is resistant to drought and heat and Indian mustard is a promising plant for metal phytoremediation. Accordingly the potential for the absorption, tolerance and remedation of lead (Pb) by these species grown in contaminated soils were investigated. Plants were grown in greenhouse in soils contaminated with 15, 300 and 600 mg kg-1 of Pb, harvested after 7 weeks and analyzed for parameters including length, dry weight, leaf area, photosynthetic pigments and Pb concentration. Both species had great stress tolerance indices to Pb. Furthermore, Pb treatments did not significantly affect root and shoot lengths, dry weights and specific leaf area in both mustards. Although photosynthetic pigments in Ethiopian mustard remained unaffected by Pb treatments, the contents of chlorophylls and carotenoids decreased in 600 mg kg-1 Pb treatment in the Indian mustard. Root Pb concentrations of both Ethiopian and Indian mustard significantly increased with rise in lead contamination, so that the ratio of Pb concentration of root to soil (bioconcentration factor) increased. Pb concentration in the shoot of Ethiopian mustard was significantly increased in 600 mg kg-1 of Pb, which this amount in the control and treatment of 600 Pb was 7 and 30 mg kg-1, respectively. However, there was no significant change in other treatments. Both plants displayed low translocation factor for Pb. Thus, with regards to biomass, stress tolerance indices, high Pb concentration in root and thereby, high bioconcentration factors both Ethiopian and Indian mustards can be useful in phytostabilization Pb contaminated soils and remediation of these soils in urban and industrial areas.
    Keywords: Soil contamination, bioremediation, lead, Brassicaceae, tolerance
  • Farhad Ghasemi Aghbash Dr*, Aziz ali Abdi M.SC, Mehdi Heidari Dr Pages 59-76
    Road construction in forest ecosystem makes changes in vegetation composition, biodiversity and soil characteristics. To investigate changes in plant communities due to road construction in Zagros forest ecosystem, two-kilometer of roads which is located in coppice and coppice with standard stand (in Bakool region, Lorestan province) was selected. Twelve transects were selected at different intervals of the road axis.To collect of plant and soil samles, in intervals of 20, 50, and 100 meters from the road edge 72 plot 20×20 meter  were selected On each one of transects. Relationship of vegetation and soil properties investigated by using of the canonical-correlation analysis (CCA) and for grouping of plant species two- way indicator species (TWINSPAN) analysis used. Biodiversity was estimated by using the Simpson and Shannon – wiener diversity indices, Margalef and Menhinic indices and the Pilo index. Results showed that the species composition of sections close to the road was different from the sections inside the forest and they were classified in two separate groups. Also results showed that the greatest amount of organic carbon, lime, saturation, absorbable potassium were seen at distance of 100 m in coppice and seed stand and also the greatest amount of absorbable phosphorous was seen at distance of 50 and 100 m in this stand. Also the greatest amount of salinity, total nitrogen and bulk density were seen at distance of 20 and 50 m in coppice seed stand. Acording to the results biodiversity indices showed that the greatest amount at distance of 100 m in both stands. The results of this study showed the negative impacts of road construction on the vegetation composition and physic-chemical properties of soil in this forest.
    Keywords: Species diversity Forest roads, soil, Coppice stand, Zagros
  • dr Amin MohamadiOstadkelaye * Pages 77-92
    This study aims at investigating the factors affecting the villagers' participation in natural resource conservation projects. This study is to investigate the perspectives of experts in natural resource projects towards the factors influencing the participation through identifying and recognizing the factors affecting the villagers' participation in natural resource projects by using Q-research method. First, an attempt has been made to obtain a comprehensive understanding of the causes of the villagers' participation based on the results of research projects related to the villagers' participation in natural resource projects and analysis of the existing discursive context. Then, different views on this issue were identified and classified with the involvement of experts to take a step far from the presented analysis. At the next step, by using purposive sampling of experts involved in natural resources, 36 subjects participated in the Q-sorting stage. According to the logic of Q-methodology, the Q-Factor analysis as the main method for analyzing Q data matrix was used. The results of Q-factor analysis indicated three perspectives of natural resources experts with regards to the factors influencing the participation. The first perspective is characterized as "participatory" and emphasizes on the role of rural communities in all stages of the project implementation. The second perspective is based on the societies' "empowerment" and the third one focuses on the development of "knowledge" in local communities. Furthermore, the item "considering the economic needs of beneficiaries in designing plans for the protection of natural resources" with its repetition in all three perspectives had the highest frequency and the research dominant discourse focuses on this item. Attracting the actual participation of Iranian specialists to participate in Q- methodology is time consuming and difficult.
    Keywords: Ecosystem conservation, Participation, Q methodology, Caspian Hyrcanian Forests Project
  • dr Mohamadreza Tatiyan * Pages 93-108
    Due to rangeland ecosystems management role on nutrient, the present study was conducted to investigate the relationship between soil and plant nutrients in different grazing management and their changes in the Laseoureh rangland, Lorestan Province. For this, the study area was obtained and grazing treatments including grazing, short-term grazing exclosure (one year exclusion) and mid-term grazing exclosure (five years exclusion) was determined by field surveying. Then, the sampling was done by two transects (100m) and 10 plots (1m2) with randomly systematic method. Then sampling was done based on canopy cover percentage in the plots after determination of dominant species. Also, soil sampling was done according to mean root depth in each plot under dominant species. Then, plant and soil properties such as nitrogen, phosphorus and potassium were determined in laboratory. Finally, the data were analyzed using the SPSS 20 software. The statistical processing was conducted by analysis of variance and Tukey-test. The results showed that rangeland species and grazing managements has a significant effect on all nutrient elements (P≤0.05) but the interaction effect of rangeland species and grazing managements significantly (P≤0.05) effect on P. Also, the elements were increased significantly from grazing treatment to one year exclosure and years exclosure while the effect of five years exclosure were increased soil nutrients and short-term exclosure had no significant difference with grazing treatment.
    Keywords: Lasoureh rangeland, Nutrients elements, Grazing managements, Exclusion, Soil
  • kambiz abrarivajari * Pages 109-122
    The present study aimed to examine the effects of stratification on tree layers diversity and some features of beech trees in Hyrcanican forest, Guilan, Asalem. Also, interactions between tree diversity and some characteristics of beech leaves was investigated. The Nine research plots are sampled as a gradient from pure beech stands to mixed stands with up to 9 deciduous tree species with three replications for each. Each research site had a size of 2500 m2 (50 m × 50 m). In each tree layers, diversity indices, crown diameter, DBH and frequency of beech tree were measured within plots. The results showed that the highest value of richness and diversity indices belonged to the second tree layer. The highest amount of basal area and crown diameter were observed in the first tree layer (overstorey). Regression analysis showed that tree layer diversity and richness measures were significantly positively correlated with fresh and dry weight of beech leaves. Correlation coefficients indicated that beech frequency was significantly positively correlated with weight of fresh leaves and negatively with dry weight of leaves. There was significantly negatively correlation between basal area of beech trees with fresh and dry weight of leaves within stands. In general, it can be stated that diversity-functioning relationships might occur in the tree-layer of the deciduous beech forest under investigation.
    Keywords: Beech, Diversity, Hyrcanian forests, Tree layer
  • Majid Mohamadesmaeili * Pages 123-134
    Mutual relations between two plants, establishment and survival their affects,  therefore, knowledge of how this relationship can be use for the maintenance repair and management of pastures and rangeland species. of the cognition which effective ingredient can be facilitated and competition to predict the vegetation dynamics and ecosystem management in one area can be used. This research was to study the potential competition between the two species pasture B. tomentellus and P. pratensis  also survey the effect of competition ground and shoot organs in the form of laboratory work and sampling from the pasture was carried. This experiment in a completely randomized design with four treatments (two control and two competition treatment) in gonbade kavus university in 2015 took place in the greenhouse. For cultivation plants and competitive environment of the plastic pots whth diameter and height of 22 cm was used.  Pots filled with rich soil and the seed was planted by characteristic pattern. The pots were watered every day.  Prune cultivated species were used to achieve the intended density. In order to evaluate the coverage of these two species in the pasture was go to saraliabad area of Gorgan and measurements were carried of vegetation. The results show factors shoot dry weight and height of B. tomentellus species significant difference statistically there was no between competition and control treatment but in the shoot dry weight and height of p. pratensis species significant difference statistically between  the competition and control treatment was observed. The results this research  showed that ground organ dry weight and root length between control and competition treatment meaningful in both species.  Analysis of the data shows that shoot organ in any B. tomentellus species in competition with p. pratensis species not recessive and has been able to give compensatory response but the performance of p. pratensis species decreased in competition with B. tomentellus species and compensatory response has been no observed. According to the results of vegetation measurements in the saralianad area in percent attendance in the study plots B. tomentellus species 21/6% and p. pratensis species 12/2% was measured that expressing conquest and superiority of B. tomentellus species in the shoot organ part than p. pratensis species in the area of study.
    Keywords: Intraction, root, shoot organ
  • Morteza Barmaki Dr. Pages 135-152
    In order to study the allelopathic effect of dried common saltwort plant (Salsola kali) on some crops seed germination characteristics and seedling heterotrophic growth, a study was conducted in the laboratory of agriculture and natural resources faculty in Mohghegh Ardabili University. The aquatic extract of common saltwort in three consistency (1-3 and 5 %) and control in a completely randomized basic design (CRD) was evaluated on germination percentage, speed of germination, root and shoot length and seedling dry matter of safflower, sunflower, wheat, vetch, alfalfa, barley, corn and rapeseed. The results proved the allelopathic effect of common saltwort because all the evaluated germination characteristics of the studied crops showed a significant decrease comparing to the control. Due to the allelopathic effect of common saltwort, germination and primary seedling growth of crops encountered impressive damages so that, germination percentage, speed of germination, root and shoot length,  and seedling dry matter reduction leads to  diminution of crops yield. It seems that sunflower, wheat and corn receive less damage from allelochemicals of common saltwort plant. So these crops are more recommendable in contaminated lands.
    Keywords: Allelopathy, Germination, Seedling Growth, Common Saltwort, Crops
  • Ghasemali Dianati * Pages 153-176
    Rangeland is one of the important natural resources in different aspects such as, forage production, livestock,  promenade and soil and water conservation. Therefore, it is necessary to study rangelands for their management and conservation. Here, Field studies of rangelands are time consuming  and costly. So, it was common models application to estimate  rangelands vegetation parameters. In this study, ANN was used to estimate rangelands cover percent and GIS was used as a pre-processing and post-processing in modeling respectively in the Baladeh rangelands (Mazandaran Province). Multi-layer percepetron (MLP) network and multivariate regression method were used to estimate rangelands cover percent (training stage). In modeling process, sampling and estimation cover percent was performed  in the 127 sites. Also, the affecting factors in cover percent were evaluated such as; topography, climatic factors, soil and mankind factors. Multivariate regression and stepwise method were used to simulate rangeland cover in SPSS software. An optimal network was presented by using cover percent as desired parameter and the affecting factors in cover percent as the network inputs. Then, optimum network was verified (test stage). The study area was divided with the pixels 1×1 km (raster format) in GIS medium. Then, the model input layers were combined and a raster layer was generated that included the model inputs values and geographic coordinate. The values of pixels (model inputs) were entered into ANN with geographic coordinate. The results showed that ANN has a higher efficiency and accuracy (model test; Rsqr=0.72) than multivariate regression method (model test; Rsqr=0.6)  in rangeland cover modeling. In the next step, cover percent was simulated using the verified optimum network for all of the study rangelands. Finally, the results of ANN simulation were entered into GIS and cover percent map was generated based on the simulated results of ANN. The results showed that  coupling of ANN and GIS has an high capability (test stage: Rsr= 0.72) in rangelands cover percent modeling.
    Keywords: Rangeland vegetation, Modeling, MLP, Verification, Mazandaran Province
  • Shekoofeh Shokrollahi*, Goholamali Heshmati , Hamed Yosefzade Pages 177-190
    Lilium ledebourii (Baker) Boiss, with white aromatic flowers is a native rare species and the only National monument of Iran. This plant has medicinal, ornamental value and high economic potential as a new flower that is extremely endangered and as its wild populations are currently at risk of rapid eradication because of irregular grazing, pest and poaching. Tuse, the aim os this study was determining the nutritional value of L. ledebourii in vegetative, flowering and seeding phenological stages, samples were randomly collected including three replication and five plants from the aerial shoots of lily in Kelardasht and Asalem. And Nutritional Value indices including crude protein (CP), Acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), metabolic energy (ME) were analyzed. The results of this study showed that the phonological stages have a significant effect on the nutritional value of Lily, and the nutritional value of vegetative stage is higher than of the other stages in both habitats. As Crude protein, dry matter digestibility and metabolic energy content decreased from early growth to the end of growth  and ADF increased significantly with the growth progress. Also the highest nutritional values were obtained from Kelardasht. It seems that nutritional value are affected by ecological factors changes such as the soil, direction, slope and altitude.
    Keywords: Nutritional Value, Growth stage, Metabolic energy, Lilium ledebourii, Habitat
  • Hadiseh Shahabfar , Vahid Poozesh*, Saeed Zavareh Pages 191-214
    Today, preservation of diversity the species of medicine-rangeland and preventing of genetic erosion is importance. Dracocephalum kotschyi Boiss is one of the most important plants that exposed to extinction because of the irregular removal and climate changes. Hence, in the present study, the effects of encapsulation-dehydration and vitrification with hydration solutions (PVS2 and PVS3) in the technique of protection cryopreservation on Dracocephalum kotschyi Boiss seeds were studied. Then the seeds were kept for 20 hours in nitrogen liquid tank with temperature of -196 C˚. After spending the period of freezing, the seeds were placed in Bain Mari at 40˚C to make melting and thermal shock. The seeds were cultured in laboratory and greenhouse conditions. The percentage and rate of germination, seed vigor index, root length, stem length and fresh and dry weight of the plants were evaluated. Treatment of encapsulation-dehydration decreased, significantly and dramatically, the percentage and speed of germination index and seed vigor index. Minimum and maximum of seedling length was obtained in treatments of encapsulation-dehydration and vitrification with dehydration solution of PVS3, respectively. Root dry weight was not influence by different treatments of cryopreservation, but encapsulation-dehydration treatment reduced the dry weight of shoot significantly. The results showed that the treatment of vitrification with a dehydration solution of PVS3 can decrease the stresses of the transition to the conditions of cryopreservation and improve the quality of the seeds the plants that are exposed to extinction and destruction.
    Keywords: Dracocephalum kotschyi Boiss, Cryopreservation, Encapsulation-dehydration, Dehydration solutions of PVS2, PVS3, Vitrification
  • dr Ardavan Ghorbani * Pages 215-238
    This study aimed to investigate the effect of altitude on the structure and composition of species diversity in North of Sabalan on the grass-shrubland physiognomic unit. After a field survey with regard to the road accessibility, sampling at three height levels (less than 2000, 2500 to 2000 and more than 2500 m) along the 7 transects, and 10 one square m plot at each transect were collected. In each plot the percentage of canopy cover and species density, and land cover parameters were recorded. Plant samples were collected and identified. Soil sample were collected from each transect and parameters were measured in the laboratory. Mean ccomparison of transects and height levels was conducted using Duncan test. Principal component analysis (PCA) and canonical correspondence analysis (CCA) for grouping sampling locations and to evaluate the effect of ecological factors in the distribution of plant species were used. The results of the data analysis for 7 transects and 3 height levels, showed that the effect of elevation on the canopy cover (P≤ 0.01) and species density (P≤0.05) is significant. According to the results of PCA with 94/18% of the variance, pH, organic matter particles, organic matter, sand, temperature, altitude, rainfall, phosphorus, mean weight diameter, electrical conductivity, bare soil, stone and gravel, potassium, clay, slope and litter from the first four components are the factors in the distribution of vegetation. In the CCA method with 76/9% of the variance based on three components, potassium, percentage of silt and slope, rainfall, altitude, lime, phosphorus, temperature, electrical conductivity, percentage of bare soil, mean weight diameter, the percentage of organic matter particles, percentage of clay and gravel, organic matter, litter, sand and pH, respectively are the factors in the distribution of vegetation. The results of this study can be used in the proper rangelands management of Sabalan, particularly in the improvement and development of these rangelands.
    Keywords: Altitudinal gradient, Ardabil province, Vegetation, Ordination, Sabalan
  • dr Iman Haghiyan * Pages 239-260
    Drill-seeding with  Prangos ferulacea had been a common technique of rangeland restoration in central Zagros. It seems that no sufficient attention has been paid to ecological fitness of this species at planting time. Also, no monitoring has been done to show this species impacts on composition species after drill-seeding. In this study the effect of drill-seeding of this species was studied on species composition. This was carried out on Tange Sayad rangelands in Chaharmahal and Bakhtiari province. Vegetation was sampled on four sites, one as control and three densities of drill-seeding with P. ferulacea (low, moderate and high). The sampling was done using 2.25 m2 plot along transects. The result of this study showed 75 species were recorded in this area. In control site and low, moderate and high density of drill-seeding by Prangos 69, 50, 30 and 33 plant species respectively. The results showed that the species Astragalus microcephalus, Bromus danthoniae, Bromus tectorum and Melica persica were  the major species in control site and Geranium tuberosum, Prangos ferulacea and Ziziphora tenuir were higher tended to high density of Prangos. Also, Multivariate analyses showed that drill-seeding significantly influenced the species composition of vegetation composition. The result showed that goal of restoration was achieved regarding forage biomass and soil conservation. However, this species have negative impact on vegetation due to its dense stand. Therefore, it is recommended to avoid dense seeding. Also, it is better to apply mixed seeding.
    Keywords: Drill-seeding, Species composition, Ecological restoration, Central Zagros
  • Hoda Alboebadi , Mostafa Moradi*, Esfandyar Jahantab Pages 261-277
    Water and soil contamination by petroleum compounds are important due to their toxicity and carcinogenic. The objective of this study was to evaluate the effect of biochar and compost on phytoremediation of heavy metal and total petroleum hydrocarbons (TPH) by Ziziphus spina-christi (L.) Willd.  In this study, one-year old Z. spina-christi seedlings were selected and 0, 1 and 2 percent of biochar and compost were used to evaluate the phytoremediation. Experiment were performed total randomized block design with three replications. One way ANOVA (Analysis of variance) was used for analysis. Our results indicated the significant effect of biochar and compost on phytoremediation ability of Z. spina-christi. The largest and the smallest values of soil TPH were belonged to control and two percent compost, respectively. Also, concentration of nickel in soil was the smallest in one percent biochar compared to the other treatments. While, the largest value of nickel belonged to the control. Furthermore, the least and the highest values of vanadium belonged to one percent compost and control, respectively. Our result indicated the importance of soil biochar and compost to improving Z. spina-christi phytoremediation of petroleum contaminated soils.
    Keywords: Total petroleum hydrocarbons, Heavy metals, Ziziphus spina-christi, compost, biochar, phytoremediation