فهرست مطالب

حفاظت زیست بوم گیاهان - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • داود اخضری *، مجید خدمتی صفحه 1
    مصرف کودهای زیستی سبب جلوگیری از حرکت فلزات سنگین در خاک می گردند. این پژوهش در قالب یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در گلخانه دانشگاه ملایر انجام شد. گلدان ها حاوی مخلوطی از خاک و مقادیر مختلف (0 و 60 درصد وزنی) از کود ورمی کمپوست بودند. گیاهان در معرض سه غلظت نیترات کادمیوم (0، 4 و 8 میلی مول بر کیلوگرم) در مخلوط خاک هر گلدان قرار گرفتند. براساس نتایج بدست آمده با افزایش غلظت کادمیوم طول ریشه و ارتفاع ساقه به شکل معنی داری ((P <0/05 کاهش یافته است. اثر یون کادموم و کود ورمی کمپوست بر صفت نسبت ریشه به ساقه در سطح 5 درصد معنی دار بوده است. بالاترین مقدار عددی نسبت ریشه به ساقه برابر 69/0 و در تیمار Cd1V1 مشاهده شد. بیشترین مقدار عددی ظرفیت بقا و پروتئین کل در تیمار Cd1V2 و کمترین آن ها در تیمار Cd3V1 دیده شد. عامل انتقال (TF) به طور معنی داری با بکارگیری کود ورمی کمپوست کاهش یافت. بالاترین فاکتور تمرکز غلظت یون کادمیوم در ریشه (RCF) در عدم حضور ورمی کمپوست و میزان چهار میلی مول یون کادمیوم (V1Cd2) در مقایسه با شرایط اعمالی دیگر بدست آمد. به طور کلی، شاخص تحمل (TI) تمام گیاهان مورد مطالعه در درجات پایین غلظت یون کادمیوم به طور قابل توجهی بالاتر بود. همچنین مقایسه عملکرد سه گیاه مطالعه شده نشان داد که گونه MR نسبت به دو گونه دیگر ظرفیت بقا، شاخص تحمل، عامل انتقال، محتوای پروتئین و شاخص های رشد بالاتری در حضور یون کادمیوم و کود بدست آورد.
    کلیدواژگان: مرتع، گیاه پالایی، فلزات سنگین، آلاینده ها
  • رضا قضاوی، مینا ارست * صفحه 13
    استفاده از فاضلاب های شهری، باعث صرفه جویی در استفاده از منابع آب و کاهش آلودگی آن می شود و میزان آب و مواد غذایی در دسترس گیاهان را افزایش دهد. درختان به عنوان عناصر زنده در اکوسیستم قادر هستند از طریق جذب، ذخیره در اندام هوایی، تنفس و فتوسنتز، بخشی از مواد آلاینده را به مواد غیر مضر تبدیل نمایند. اکالیپتوس Eucalyptus globulus از جمله درختان سریع الرشدی است که توان بالایی در جذب آب و آلاینده های خاک دارد. پژوهش حاضر در اطراف تصفیه خانه فاضلاب شهری حصارسرخ، واقع در دشت قم به منظور ارزیابی تاثیرات پساب بر گیاه اکالیپتوس و احیای این اراضی انجام شد. مکان های مطالعاتی شامل درختان آبیاری شده با پساب و آب چاه بودند. در این مناطق فراوانی، تراکم گونه ای و درصد تاج پوشش گیاه مورد مطالعه و نیز شاخص غنا، تنوع گونه ای و یکنواختی گیاهان به روش تصادفی در 10 پلات[10 10متر]، اندازه گیری و عناصر شیمیایی سدیم، پتاسیم، کلسیم و فسفر در نمونه های گیاهی بررسی شد، سپس داده ها در قالب طرح فاکتوریل و با استفاده از آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از افزایش درصد پوشش تاجی و کاهش غنای گونه ای این گیاه در منطقه آبیاری شده با پساب و فاقد تاثیر مشخصی بر یکنواختی و تنوع گونه ای می باشد. همچنین آبیاری با پساب موجب اختلاف معنی دار در سطح 5 درصد، بر مقدار عناصر، در اندام هوایی گیاه شد. به نحوی که نسبت به تیمار شاهد، عناصر فسفر، پتاسیم و سدیم به ترتیب به میزان 08/25، 04/38 و 02/40 افزایش یافتند.
    کلیدواژگان: آبیاری، تنوع گونه ای، عناصر شیمیایی، فاضلاب شهری
  • لیلا خلاصی اهوازی*، غلامعلی حشمتی، پرژک ذوفن، موسی اکبرلو صفحه 30
    شناخت ارزش علوفه ای گیاهان مرتعی در مراحل مختلف رشد، یکی از مهم ترین عواملی است که برای مدیریت صحیح مراتع لازم است. این پژوهش جهت تعیین و مقایسه ارزش علوفه ای اندام های برگ، ساقه و بذر گونه Gundelia tournefortii در چهار رویشگاه شمال شرق استان خوزستان (دهدز، شاهزاده احمد1، شاهزاده احمد2 و دره خرسون) و در سه مرحله فنولوژی (رویشی، گلدهی و بذردهی) انجام شد. نمونه های خاک در هر رویشگاه از عمق30-0 سانتیمتر در سه تکرار که شامل بافت، درصد آهک، اسیدیته،EC ، ماده آلی، نیتروژن و فسفر بود، اندازه گیری شد. اندام های هوایی گونه گیاهی (برگ، ساقه و بذر) در سه مرحله فنولوژی با سه تکرار برداشت، خشک و آسیاب شده و شاخص های CP%، DMD%، WSC%، Ash% وADF% با استفاده از روش NIR آنالیز شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از تجزیه واریانس چند متغیره و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد پارامترهای پنجگانه ارزش علوفه ای برگ گونه G.tournefortii در در مرحله رشد رویشی بالاتر از دو مرحله گلدهی و بذردهی در رویشگاه های چهارگانه بود. مقایسه میانگین ها اختلاف معنی داری را نشان داد(01/0p<). ارزش علوفه ای اندام هوایی گونه مذکور در رویشگاه دهدز بیشترین و در رویشگاه دره خرسون کم ترین مقدار را دارد. بررسی خصوصیات خاک با تفاوت معنی داری در سطح 99 درصد نشان داد رویشگاه دره خرسون با بالاترین درصد آهک (1±667/35)، EC (045/0±15/2) و اسیدیته خاک (05/0±733/8) نامساعدترین شرایط خاک و رویشگاه دهدز با بالاترین درصد نیتروژن (05/0±87/1)، ماده آلی (3/0±6/3) و فسفر (1/0±45) مساعدترین شرایط خاک را داراست. در واقع تغییرات ارزش علوفه ای مورد مطالعه در گونه گیاهی G.tournefortii تحت تاثیر تغییرات شرایط عامل رویشگاه است.
    کلیدواژگان: پارامترهای پنجگانه ارزش علوفه ای، مرحله فنولوژی، اندام هوایی، خصوصیات خاک
  • مجید قاسمی، قدرت الله حیدری، نعمت الله شهرستانی صفحه 49
    عوامل متعددی باعث تخریب و کاهش سطح مراتع قشلاقی می گردد که به طور دقیق و ریشه ای ، به ویژه در حوزه های اقتصادی و اجتماعی، تحقیق و بررسی نشده اند و سهم و نقش آنها در تخریب منابع طبیعی مشخص نشده است. بنابراین، ضرورت دارد در برنامه ریزی و سیاست گذاری در بخش منابع طبیعی به ویژه مراتع، به نیروهای محرک انسانی در کنار نیروهای محرک فیزیکی توجه شود. هدف تحقیق حاضر شناخت عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر کاهش سطح مراتع قشلاقی شهرستان جویبار بود. جامعه آماری تحقیق شامل 92 بهره بردار از شش سامان عرفی انارپا، پایین رود پشت، چفت سر، انارمرز، فوتم سفلی، مشک آباد مراتع قشلاقی جویبار تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 34 بهره بردار تعیین شد. ابزار مورد استفاده در این روش برای گردآوری داده ها و اطلاعات، پرسشنامه بود. برای تعیین روایی پرسشنامه از پانل متخصصان استفاده شد. به منظور برآورد پایایی پرسشنامه از آزمون ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 63/0 بدست آمد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که از بین شاخص های اقتصادی-اجتماعی موثر بر کاهش سطح مراتع قشلاقی، تنها شاخص اقتصادی تغییر شیوه معیشت بهره برداران معنی دار شده است. همچنین بین گویه های این شاخص با میزان تخریب و کاهش سطح مراتع قشلاقی رابطه مثبت و معنی داری در سطح 95/0 وجود دارد و گویه ها، 86 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. نتایج مقایسه تفاوت معناداری میانگین مولفه های مورد نظر تحقیق از دیدگاه پاسخگویان محلی نشان داد، تفاوت بین مولفه ها کاملا معنادار در سطح آلفای 01/0 است. به علاوه، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیر تاثیر بهره برداری گروهی، تغییر کاربری اراضی، رقابت در افزایش تعداد دام و فقر مالی و کاهش درآمد، بیشترین تاثیر را بر کاهش سطح مراتع قشلاقی داشته است.
    کلیدواژگان: جویبار، کاهش سطح مرتع، مراتع قشلاقی، عوامل اقتصادی، اجتماعی
  • مینا تقی زاده، عیسی سلگی * صفحه 63
    سرب عمومی ترین عنصر سنگین آلوده کننده محیط زیست است. به منظور تاثیر تنش سرب در مراحل مختلف رشدی چمن برموداگرس، غلظت های مختلف سرب در مرحله جوانه زنی به این گیاه اعمال شد و در ادامه مراحل رشدی، چگونگی تاثیر فلز سرب بر صفات مورفولوژی ارزیابی شد. غلظت های اعمال شده در مرحله جوانه زنی با استفاده از محلول نیترات سرب شامل صفر، 20، 40، 80، 100، 150 و 300 میلی گرم در لیتر بود و سپس شاخص های جوانه زنی بذر ارزیابی شد. پس از سازگاری گیاهچه ها به محیط خاکی به منظور ارزیابی توان پالایندگی و سایر صفات رشدی با غلظت 800 میلی گرم در لیتر نیترات سرب آبیاری شدند. نتایج نشان داد که تنش سرب در مرحله جوانه زنی از غلظت 300-20 میلی گرم در لیتر باعث کاهش شدید جوانه زنی و بنیه بذر و از غلظت 300-40 میلی گرم در لیتر باعث کاهش طول ساقه چه و ریشه چه نسبت به شاهد شد. تنش سرب در مراحل اولیه رشد برموداگرس روی برخی صفات مرحله استقرار تاثیرگذار بود، به گونه ای که در مراحل بعدی رشد گیاهان برگ های کوتاه تر با عرض بیشتر (به ترتیب 7/0 برابر کمتر و 6/1 برابر بیشتر نسبت به شاهد) و دستک های طویل تر با تعداد بیشتر (به ترتیب 2 برابر و 8/3 برابر بیشتر نسبت به شاهد) تولید کردند. برموداگرس در مراحل اولیه رشد نسبت به حضور غلظت های سرب حساس بود؛ ولی پس از اینکه گیاه استقرار یافت توانست با برخی ساز و کارها از جمله توسعه دستک استقرار در مقابل تنش سرب تحمل پیدا کند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، فلزات سنگین، بذر، مقاومت، نیترات سرب
  • مهندس پرویز غلامی *، مهندس حمزه علی شیرمردی، مهندس لاله آموزگار صفحه 76
    روابط متقابل بین گیاهان، استقرار و بقای آنها را تحت تأثیر قرار می دهد، در نتیجه آگاهی از چگونگی وقوع این روابط می تواند برای حفظ و نگهداری گونه های مرتعی و نیز اصلاح و مدیریت مراتع کشور قابل استفاده باشد. این تحقیق با هدف تاثیر گونه بوته ای Astragalus microcephalus بر شاخص های پوشش گیاهی زیراشکوب آن در مراتع نیمه استپی منطقه حفاظت شده تنگ صیاد صورت گرفت. بدین منظور، درصد تاج پوشش گیاهان در زیر اشکوب این گونه و فضای باز مجاور آن در طول ترانسکت های 100 متری با استفاده از پلات های انعطاف پذیراندازه گیری شد. اندازه پلات ها متناسب با سطح تاج پوشش هر یک از پایه های گون برخوردی به ترانسکت بود. نتایج بررسی ها نشان داد که در مجموع، 30 گونه گیاهی در زیر اشکوب گونه گون و 33 گونه گیاهی در فضای باز مجاور وجود داشته است. در زیر اشکوب گونه A. microcephalus گونه انحصاری از جمله Chaerophyllum macropodum، Onobrychis gaubae، Salvia ceratophila، Stachys pilifera و Artemisia aucheri وجود داشته است که جزو گونه های گیاهی چند ساله، خوشخوراک و دارویی منطقه به شمار می روند. در فضای باز مجاور 9 گونه انحصاری از جمله Centaurea virgata، Hypecum pendulum، Clypeola aspera، Roemeria refrecta و Xeranthemum annum وجود دارد که اکثرا جز گونه های گیاهی یکساله و مهاجم منطقه به شمار می روند. به طور کلی، هرچند شاخص های پوشش گیاهی زیراشکوب به دلیل چرای متعادل دام در منطقه کمتر تحت تاثیر شرایط تسهیل مکانیکی گونه A. microcephalus قرار گرفته است ولی نقش تسهیل این گونه در حفظ گونه های گیاهی با ارزش منطقه کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: چرای دام، چهارمحال و بختیاری، تنوع و غنا، تنگ صیاد، گونه های پرستار
  • مهندس وحید کریمیان *، محمدرضا وهابی، مهندس جواد روستاخیز، مهندس نگین نودهی صفحه 88
    شناخت نیازهای اکولوژیکی گیاهان دارو یی بومی کشور جزء او لین گام هایی است که می تواند بر ای تولید انبوه این گیاهان برداشته شود. هدف این مطالعه بررسی خصوصیات رویشگاهی گونه دارویی گل ماهور Verbascum songaricum در زاگرس مرکزی می باشد. این بررسی در 5 مکان مرتعی دره حوض، قهیز، ورودی سمیرم، قلعه قدم و دنا که از مهمترین رویشگاه های گل ماهور در استان های اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد هستند، انجام گرفت. عوامل اکولوژیکی شامل مشخصات اقلیمی، فیزیوگرافی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک برای گیاه در رویشگاه های آن مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی تشابه و تمایز بین مکان های مورد مطالعه، آنالیز خوشه ایانجام گردید. براساس نتایج بدست آمده گل ماهور در مراتعی با دامنه بارش حدود(500-300) میلی متر، درجه حرارت متوسط سالانه حدود 4/9 درجه سانتی گراد، اقلیم نیمه خشک سرد رویش دارد. هدایت الکتریکی خاک در مکان های مورد بررسی بین (ds/m 9/0-5/0) و میزان ماده آلی در دامنه(9/0-3/0)درصد، تغییر می نماید. نتایج نشان داد در مناطق مورد مطالعه پراکنش این گیاه در دامنه های جنوبی و شرقی و دامنه ارتفاعی2400 تا 2900 متر است. با توجه به تجزیه خوشه ای، مکان های مورد مطالعه در دو رویشگاه عمده قرار دارند که رویشگاه اول مکان های مطالعاتی دره حوض و قهیز و رویشگاه دوم ورودی سمیرم، قلعه قدم و دنا را شامل می شود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، فیزیکوشیمیایی، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان
  • الهه گروسی، بهاره بهمنش *، مجید محمد اسمعیلی، رضا عجم نوروزی صفحه 103
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر عوامل خاکی و توپوگرافی بر پراکنش گیاهان دارویی در مرتع کوهستانی اولنگ استان گلستان انجام گرفته است. در منطقه مورد مطالعه به روش تصادفی_سیستماتیک با استفاده از 100پلات یک متر مربعی اقدام به نمونه برداری گردید. پارامترهای گیاهی از قبیل تراکم، فراوانی، درصد تاج پوشش بدست آمد. به منظور بررسی خصوصیات خاک منطقه از بعضی پلات‏ها از عمق30-0 سانتی‏متر نمونه خاک برداشت شد. برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه‏گیری شدند. به منظور تعیین همبستگی هر یک از عوامل محیطی با گونه های دارویی، عوامل محیطی با یکدیگر و همچنین تعیین مهمترین عامل محیطی موثر بر توزیع هر کدام از گیاهان دارویی منتخب، تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA ) انجام شد. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که از مهمترین خصوصیات خاکی موثر بر پراکنش و استقرار گیاهان دارویی، پتاسیم ، ازت ، درصد سنگ و سنگریزه، فسفر، درجه حرارت و فاکتورهای توپوگرافی، جهت شیب، شیب و ارتفاع از سطح دریا در پراکنش پوشش گیاهان دارویی تاثیر بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: پارامترهای گیاهی، توزیع، همبستگی، خصوصیات خاک، آنالیز تطبیقی متعارفی
  • عزت الله مرادی *، غلامعلی حشمتی، امیراحمد دهقانی صفحه 122
    رمز درک غالبیت گونه ها در اکوسیستم ها، مهاجرت گونه ها و اثر آشفتگی ها نیازمند فهم و درک صحیح برگشت پذیری اکولوژیکی است. هدف اصلی این مطالعه معرفی مهمترین ویژگی های ساختاری و عملکردی در تعیین برگشت پذیری مرتع است. منطقه مورد مطالعه شهرستان سمیرم (مراتع کوهسری منطقه ونک) واقع در جنوب استان اصفهان است. ویژگی های مورد مطالعه؛ سهم گونه شاخص در ترکیب گونه ای، لکه گیاهی، فضای بین لکه ای، تنوع گلسنگ ها، مقدار نیتروژن خاک، مقدار پتاسیم خاک و مقدار کربن آلی خاک و آشفتگی وارده نیز 5 نرخ دامگذاری (1، 5/1،2،5/2 و3 واحد دامی) در هکتار است. نرخ های دامگذاری به مدت 4 سال با اجرای 5 سناریو مدیریتی (چرا و قرق به صورت متناوب و متوالی) اعمال و مطالعه شد. برداشت داده ها به روش نمونه برداری تصادفی با استفاده از ترانسکت و واحدهای نمونه برداری تو در تو انجام شد. آنالیز آماری داده ها (آنالیز مقادیر ویژه، تنوع بتا) با استفاده از نرم افزارهای PC-ORD، PAST و MATLAB انجام شد. نتایج نشان داد ویژگی های سهم گونه شاخص در ترکیب گونه ای، میزان کربن آلی خاک، لکه های گیاهی و تنوع گلسنگ ها به خوبی نشانگر میزان فشار بر اکوسیستم و درجه برگشت پذیری اکولوژیکی اکوسیستم مرتع هستنددر مدیریت اکوسیستم های مرتعی می توان از ویژگی های ذکر شده به عنوان شاخص اکولوژیکی به منظور تحت فشار بودن یا نبودن اکوسیستم های مرتعی و میزان برگشت پذیری اکوسیستم مرتع استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برگشت پذیری اکولوژیکی، مراتع کوهسری، نرخ دامگذاری، ابعاد لکه های گیاهی
  • فاطمه منتظری *، رضا تمرتاش، محمدرضا طاطیان، محمد حجتی صفحه 145
    این تحقیق به منظور بررسی میزان عناصر سرب، مس و روی در خاک و گیاه Kochia prostrate اطراف کارخانه سیمان فیروزکوه در استان تهران انجام شد. 15 نمونه خاک و 15 نمونه گیاه از اطراف کارخانه سیمان از فواصل 500، 1000، 1500 و 2000 متری در جهت باد غالب منطقه برداشت شدند. همچنین نمونه شاهد از منطقه ای دور از کارخانه سیمان (به فاصله 2500 متر) که در خلاف جهت باد غالب قرار دارد برداشت شد. نمونه ها پس از جمع آوری به آزمایشگاه جهت انجام آزمایشات منتقل شدند. در هر نمونه خاک و گیاه غلظت عناصر سرب، روی و مس با استفاده از دستگاه جذب اتمی ICP-OES تعیین شد. آنالیز داده ها با استفاده از تجزیه واریانس، مقایسه میانگین ها به روش دانکن و آزمون t در نرم افزار SPSS16 انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که غلظت هر سه عنصر اندازه گیری شده در خاک شاهد و آلوده دارای اختلاف معنی دار می باشد به طوری که میانگین غلظت عنصر سرب، مس و روی در خاک شاهد به ترتیب 69/8، 34/11 و 95/33 و در خاک آلوده 6/18، 79/31 و 12/66 می باشد. غلظت سرب و مس در اندام زیرزمینی گونه مورد مطالعه بیشتر از اندام هوایی است این مقدار در اندام زیر زمینی به ترتیب 31/10، 94/21 و در اندام هوایی 14/3 و 84/13 می باشد. در صورتیکه غلظت روی در اندام هوایی 02/97 و در اندام زیرزمینی 52/88 میلی گرم بر کیلوگرم است. سطح آلودگی بر اساس شاخص آلودگی PIi برآورد شد. این شاخص برای عناصر سرب و مس در سطح آلودگی کم تا متوسط قرار دارد و برای عنصر روی نشان دهنده آلودگی متوسط تا زیاد است. با توجه به نتایج بدست آمده میزان فلزات سرب، روی و مس در منطقه مورد مطالعه از استاندارد جهانی بیشتر نبوده ولی میزان این عناصر در اطراف کارخانه نسبت به منطقه شاهد به ترتیب 14/2، 80/2 و 94/1 برابر افزایش را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: دستگاه جذب اتمی، شاخص آلودگی PIi، Kochia prostate، کارخانه سیمان فیروزکوه
  • امیر میرزایی موسی وند *، اردوان قربانی، محمدعلی زارع چاهوکی، فرشاد کیوان بهجو، کیومرث سفیدی صفحه 160
    این تحقیق باهدف بررسی تاثیر عوامل محیطی بر پراکنش گونه Prangos pabularia Lindl. در مراتع نیر و کوثر استان اردبیل انجام شد. از هفت رویشگاه جنس جاشیر شناسایی شده، در دو رویشگاه آن گونه مورد مطالعه انتشار دارد. در سطح هر رویشگاه، مکان های نمونه برداری مشخص و 3 ترانسکت به طول 100 متر مستقر و در طول هر ترانسکت در 10 پلات چهار مترمربعی تراکم گونه ثبت شد. نمونه خاک از ابتدا، وسط و انتهای هر ترانسکت از عمق 30-0 سانتیمتری برداشت شد. در مجاورت هر رویشگاه در مکان های عدم حضور گونه، نمونه برداری به شیوه یکسان انجام شد. در مکان های نمونه برداری ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب و در آزمایشگاه برخی خصوصیات خاک تعیین شد. از آزمون t مستقل و روش تجزیه خوشه ایبه ترتیب جهت مقایسه و طبقه بندی مکان های حضور و عدم حضور گونه و از آنالیز تشخیص برای تعیین اهمیت پارامترهای موثر در حضور این گونه استفاده شد. با توجه به نتایج گونه در مکان های با ارتفاع بالا و شیب زیاد و همچنین جهات جغرافیایی جنوبی و غربی و مکان های با خاک دارای ماده آلی و شن بالا و همچنین نیتروژن، فسفر، پتاسیم و درصد رس پایین تراکم بیشتری دارد. نتایج حاصل از آنالیز تشخیص نشان داد که پارامترهای هدایت الکتریکی، pH، ماده آلی، نیتروژن، فسفر، ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب، درصد سیلت، درصد شن و بارندگی در تمایز مکان ها و انتشار گونه مورد مطالعه موثر هستند. با توجه به نتایج می توان در پیشنهاد گونه برای مدیریت، اصلاح و احیاء مراتع به طور مناسب تری تصمیم گیری نمود.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، پراکنش گونه، آنالیز تشخیص، Prangos pabularia Lindl، _ شهرستان نیر و کوثر، استان اردبیل
|
  • Dr Davoud Akhzari *, Majid Khedmati Page 1
    The use of bio-fertilizers may due to heavy metals immobilization in the soil. This research has been conducted based on a factorial experiment in a completely randomized design with four replications in Malayer University. Pots contained a mixture of soil and different amounts (0 and 60% by weight) of vermicompost as bio fertilizer. Plants exposed to cadmium nitrate concentrations (0, 4 and 8 mmol per kg). The results showed that by increasing the concentration of cadmium root length and plant height significantly (P
    Keywords: Rangeland Plants, Phytoremediation, Vermicompost Fertilizer
  • Dr Reza Ghazavi, Dr Mina Arast* Page 13
    The use of waste water in the agriculture may reduce the pollution of soil and water resources, preserves the hydric resources and increase availability of nutritious and water for plants. Trees can convert some harmful pollutants to non-harmful material via absorption, accumulation in aerial organ, respiration and photosynthesis. The main aim of this study was to investigate the effect of irrigation with municipal waste water on accumulation of some pollutants material in trees and its effect on their ecological characteristics. This study was carried out in two planted Eucalyptus globulus site in Hesarsorkh- plain dry around Qom: irrigated with treated wastewater and irrigated with well water. In each site, frequency, density and canopy cover of trees have been studied in 10 random sampling plots of 10 10 meters. The richness, diversity and uniformity of the plants was also calculated. Chemical properties of trees (sodium, potassium, calcium and phosphorus) were measured by flame photometer. The data were analyzed in a factorial design with Duncan . According to results, the percentage of canopy cover was increased, whereas richness species was decreased in the area irrigated with waste water. No significant effect was observed on biodiversity of plants. Phosphorus, potassium and sodium, were increased significantly in tree planted in the area irrigated with waste water compared to control area (P
    Keywords: Irrigation, Wastewater, Biodiversity, Chemical factors
  • Leyla Khalasi Ahvazi * Page 30
    Recognition of quality value of plant at phenological stages is necessary for rangeland management. In this study was compared quality of G.tournefortii Leaf, stem and seed and in four natural regions in North East of Khozestan province (Dehdez, ShahzadeAmad1, SahzadeAhmad2 and DareKhorson) at three phenological stages (vegetative, flowering and seeding). Soil texture, lime, pH, electrical conductivity (EC), organic matter, N and P contents have been sampled in 0-30 depth. Aerial parts of G. tournefortii (leaf, stem and seed) were collected, dried and was measured crude protein (CP), dry matter digestibility (DMD), Water Soluble Carbohyrates (WSC), Ash and acid detergent fiber (ADF) by NIR method. For statistical analysis was used multivariate analysis of variance and Duncan test was used to compare means.The result showed that five parameters nutritional values of G.tournefortii leaf at vegetative stage more than two flowering and seeding in the four habitats. The comparison showed significant mean differences (p
    Keywords: five parameters nutritional values, Phenological stage, Aerial part, Soil characteristics
  • M. Ghasemi, Gh Heydari, N. Shahrestani Page 49
    There are several factors causes winter rangelands destruction wich has not been root investigated specially in socio-economic fields and their role in natural resources destruction are not determined. So, it's necessary to give attention to human and physical driving forces in natural resource planning and policy. The object of this study is determining the socio-economic factors associated with low-leveling summer rangelands of Joybar city. The statistical population consisted of 92 stakeholder from 6 custom units (Samane Orfi) Anarpa, Paeinrud, Chaftsar, Anarmarz, Futam sophla, Moshk-abad. Sample size by Cochran formula calculated 34 stakeholder. Questionnaire associated with interview related to the subject of research have been used for collecting data. Questionnaire validity and reliability were attained respectively by specialists’ views and Kronbach alpha coefficient (0.635). Totally 30 questionnaires were filled randomly by experts in province and responses were analyzed by SPSS software after extracting and grouping in Excell. Presented answers for each factor were expressed in variation coefficient way and they were prioritized according to it. Results showed that only economic index of "changing life style" among different socio-economic factors had significant effect. Also there were significant and positive relationship with this factor and low-leveling winter rangelands in 99 percentage and the vriables explains 86 percentage of the dependent vraible varience. Also, the results of regression analysis showed that the more effective factors on low-leveling winter rangelands were "common utilization effects", land use change", "competition in increasing number of livestock" and "poverty and revenues".
    Keywords: Socio, Economic, Winter Rangelands, Loss of Winter Rangelands Area, juybar city
  • Mina taghizadeh, Eisa Solgi * Page 63
    Pb is the most commonly heavy metal pollution in the environment. Various concentrations of lead in the germination stage were applied to the plant in order to effect of Lead stress in different growth stages of bermudagrass and continued growth stages, effect of Pb were evaluated on plant morphological traits. Concentrations of lead nitrate solution at 0, 20, 40, 80, 100, 150 and 300 mg L -1applied on germination stage, and germination indicators such as the percentage of seed germination, root and shoot length of seedling and etc were evaluated. After plant adaptation to the terrestrial environment were irrigated with a concentration of 800 ppm of lead nitrate to evaluate the accumulation potential and other developmental traits. The results showed that Pb stress at 20-300 mg L-1 concentrations inhibited germination and seed vigor and reduced shoot and root length at 40-300 mg L-1 concentrations compared with control. Lead stress in the early stages of bermudagrass growth stage was effected on some traits of establishment stage so, plant produced shorter and wider leaves (0.7 less and 1.6 more respectively), longer stolon and more stolon number compared with control in later growth stages. Bermudagrass was sensitive to concentrations of lead in early stage of growth and germination. Seedling growth was limited but after the plants have been established, they could resistance a number of mechanisms such as the development of stolons to lead stress.
    Keywords: Heavy metal, remediation, Resistance, Pb(NO)3. Plant
  • P. Gholami *, H. Alishirmardi, L. Amozegar Page 76
    Interrelationships between plants are affected establishment and survival, as a result, knowledge of how these relationships occur can be used for the maintenance of species and improvement and management of rangelands. This study was conducted to evaluate the effect of Astragalus microcephalus on index vegetation under the canopy in semi-steppe rangeland of protected area in Tange-sayad. For this purpose, percentage of vegetation cover under the canopy of this species and its open space adjacent was measured using a flexible plot along the 100 meters transect. The results showed that 30 species under the canopy of Astragalus microcephalus and 33 plant species in the open space adjacent. In the under canopy of Astragalus microcephalus 6 exclusive species such as Chaerophyllum macropodum, Onobrychis gaubae, Salvia ceratophila, Stachys pilifera and Artemisia aucheri existed that mostly related to perennial, palatable and pharmaceutical plants. In contrast, open space exist 9 exclusive species including Centaurea virgata, Hypecum pendulum, Clypeola aspera, Roemeria refrecta and Xeranthemum annum that mostly related to invasive and annuals species plant. Generally, the vegetation index under canopy of Astragalus microcephalus due to moderate grazing livestock in the region less affected to mechanical facilitating of Astragalus microcephalus but the facilitating role of Astragalus microcephalus in preserving of valuable plant species is highly visible.
    Keywords: Diversity, richness, Nurse Plant, Livestock grazing, Tange, Sayad, Chaharmahal, Bakhteyari
  • V. Karimi *, Mr Vahabi, J. Rostakhiz Page 88
    Identifying endemic medicinal plants needs is the main steps taken to mass production of them. The main purpose for the present study is to considering of habitat characteristics of Verbascum songaricum schrenk in central zagros region in Iran. The current study was conducted in five rangeland sites in Dareh Hose, Ghahiz, Semirom, Ghale Ghadam and Dena as the most important V. songaricum habitats in Isfahan and kohgiluyeh and Buyerahmad provinces. Ecological factors including climate, physiography and soil physicochemical properties were evaluated. To determining similarity and differences between habitat, cluster analysis was used. The results showes V. songaricum grows where areas with precipitation between 300-500mm ranges, average annual temperature of 9.4 C and semi cold climate. Electrical conductivity of soil had a range between 0.5 to 0.9 ds/m and its organic matter varied from 0.3 to 0.9 %. According to results, the species is distributed in southern and eastern aspects and 2400 to 2900 meters above sea level. with respect to cluster analysis, study areas were located in two main habitats where the first one involve Dareh Hose, Ghahiz and second ones include Semirom, Ghale Ghadam and Dena.
    Keywords: medicinal plants, physicochemical, Kohgiluyeh, Boyerahmad, Isfahan
  • Elahe Garousi, Bahareh Behmanesh *, Majid Mohammed Esmaeili, Reza Ajam Norouzi Page 103
    The present research was implemented to determine the effect of some soil and topographic factors on the distribution of medicinal plants in the rangeland of Olang, Golestan province. In the study area, random_systematic method using 100 one meter square plots had been done. Plant parameters such as density, abundance, and canopy cover were measured in each plot, respectively. In order to measure some physical and chemical properties of soil, soil sampling was implemented in 0-30 cm in some plots. Cononical corespondence analysis (CCA) was used to determine the correlation between the environmental factors and medicinal plant species, inter-relation between environmental factors and determining the most important ecological factor affecting on distribution of selected medicinal plants. The results showed that the most important soil characteristics effecting on distribution of medicinal plants in this area, were potassium, nitrogen, stones and pebbles, phosphorus, temperature and topographic factors had the significant effect on setteling of these plants, were aspect, slope and altitude.
    Keywords: vegetation parameters, distribution, corrolation, soil properties, Cononical corespondence analysis (CCA)
  • E. Moradi *, Gh Heshmati, Aa Dehghan Page 122
    Knowledge of ecological resilience is needed to understanding the secret of dominant of species in the ecosystems, species migration and the effects of disturbances. Main objective of this study is identifying the most important of ecological resilience in semi-arid mountain rangelands. Study area was Semirom (mountain rangelands, Vank area), located in the south of Isfahan province. The attributes were the share of index species in species composition, vegetation patches, distance between the patches, lichens diversity, soil nitrogen, soil potassium and soil organic carbon. The disturbances were 5 stoking rate (1, 1. 5, 2, 2.5 and 3 animal unit) animal units per hectare, to be studied for 4 years and 5 scenarios (grazing and ungrazing alternatively and consecutively). Data gathered by random sampling in transects and nested sampling units. Statistical analysis (eigenvalue, correlation, regression, beta diversity and simulation) done by the PC-ORD, PAST, and MATLAB softwares. The result showed that the attributes of the share of index species in species composition, soil organic carbon, vegetation patches and of lichens diversity indicates the amount of pressure on ecosystems and ecological resilience well. This attributes can be use in rangeland management as ecological indicators in inventory of under-pressure rangeland and ecosystem resilience.
    Keywords: Ecological resilience, Mountain rangelands, Stoking rate, Hierarchical, Dynamic
  • Fatemeh Montazeri *, Reza Tamartash, Mohammadreza Tatian, Mohammad Hoiati Page 145
    This study was determined to the amount of Pb, Cu and Zn in the soil and plants around Firoozkooh cement factory in Tehran. 15 Soil and 15 plant samples collected in the cement from 500 meters to 2000 meters away from the prevailing wind direction. The control samples collected from the opposite prevailing wind direction (2500 meters from factory). The collected Samples transported to the laboratory for testing. The concentration of Pb, Cu, and Zn of the samples were determined by using ICP Device. Data analysis using analysis of variance, comparison of means by Duncan and t-test was performed in SPSS16. The results of the study showed that concentration of all of the measured elements in control soil and polluted soil to have distinction significant so that concentration of Pb, Cu and Zn in control soil is 8.69, 11.34 & 33.95 and concentration of Pb, Cu and Zn in polluted soil is 18.6, 31.79, and 66.12. The concentration of Pb and Cu in root is more than shoot and concentration of Zn is higher in shoot. Level of contamination was calculated based on the PIi pollution index. The index for Pb and Cu pollution levels are low and average and index for Zn is average and high. According to the results concentration of Pb, Zn and Cu in the area is not more than of international standards, but concentration around the factory showed 2.14, 2.80 and 1.94 times increase compared to the control area, respectively.
    Keywords: Atomic Absorption, PIi pollution index, Firoozkouh cement factory
  • Amie Mirzaei Mossivand *, Dr Ardavan Ghorbani, Dr Mohammadali Zare Chahoki, Dr Farshad Keivan Behjou, Dr Kiomars Sefidi Page 160
    Present study was done with the aim of environmental factors influence on Prangos pabularia Lindl. in Nir and Kousar rangelands of Ardabil province. From seven sites of studied species in two sites present species was observed. In site level, sampling plots was determined and 3 transects with 100m length established and the species density along with each transect 10 plots with 4m2 area was recorded. Soil samples from first, mid and final sections of each transect recorded in 0-30cm depth. Adjacent of each site in places without studied species, sampling was done with similar method.
    In sampling areas, height from sea level, slope, aspect, and soil characteristics was detected. Independent t test and cluster analysis was applied for comparison and classification of studied species in places with and without species, discriminant analysis was used for effective parameters. Regarding to results in places with high elevation and slope and in places with southern and western aspects and high soil organic matter and high sand and nitrogen, phosphorus and potassium and low clay, the density of studied species was more. The results of discriminant analysis indicated that EC, pH, OC, N, P, Elevation, Slope, Aspect, Percent Clay and Sand and Precipitation are effective in detection of places and dispersion. Regarding to results, it is can be concluded that present species is suitable for better management, restoration of rangelands.
    Keywords: environmental factors, species dispersion, discriminate analysis, Prangos pabularia Lindl., Nir, Kousar county, Ardabil Province