فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - پیاپی 2 (بهار 1396)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
پیاپی 2 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی عسکر وحیدی راد*، بیژن دادرس، داوود مهدوی صفحه 1
    کشور اسلامی ایران با داشتن اقوام، طوایف گوناگون ، تنوع اقلیمی و برخورداری از جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی از هر نظر قابلیت توسعه صنعت گردشگری را دارا می باشد. دراین میان بخش مرکزی شهرستان بویراحمد از امتیازات و جاذبه های ویژه ای در جذب تورسیم در سطح ملی و حتی جهانی بهره مند است که می توان از آن به نفع رونق اقتصادی منطقه سود جست. هدف اصلی پژوهش بررسی نقش جاذبه ها و امکانات گردشگری بخش مرکزی شهرستان بویراحمد در جذب گردشگران است. در این تحقیق با استفاده از روش شناسی توصیفی و تحلیلی ضمن جمع آوری اطلاعات گردشگری شهرستان و تکمیل پرسشنامه و دسته بندی آن با استفاده از نرم افزارهای SPSS، Excelوآزمون های آماری خی دو، T- onesample تجزیه و تحلیل انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین عوامل و امکانات اقامتی، تسهیلات، شبکه ارتباطی برونی و نحوه برخورد مردم در جذب گردشگر تاثیر داشته است و برعکس ناآشنایی مردم در برخورد با گردشگران و شبکه ارتباطی درون منطقه رابطه معناداری را نشان نمی دهد. همچنین مشاهده گردید بین جذب گردشگران و صنایع دستی و دسترسی آسان رابطه ای وجود ندارد اما برعکس عوامل طبیعی به غیر از ارتفاعات ارتباط معناداری را با جذب گردشگران به این منطقه داشته است.
    کلیدواژگان: صنعت، جاذبه، گردشگری، بویراحمد
  • آرش بهادری، حسن بیک محمدی، مسعود تقوایی صفحه 16
    شهر کرج با وسعت 17.5 کیلو متر مربع دارای 785 هکتار بافت فرسوده می باشد که در نقاط مختلف شهر قرار گرفته اند. بافتهای مسئله دار در شهر کرج ارتباطی با مسایل مختلف اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی دارد. این بافت ها به علت فرسودگی دارای مشکلات زیادی است از جمله: جمعیت بالا،ریز دانه بودن اراضی قطعات مسکونی،نبود شبکه کارآمد و رفت و آمددر سطح محله ها و ریز پهنه ها،ساختار اجتماعی و فرهنگی نیمه سنتی و در حال گذارو نارسایی در فضاهای کاربری ها به گونه ای که علاوه بر کمبود،برخی کاربری ها مزاحم یکدیگر می باشند. رواج بیکاری و مشاغل کاذب و غیر رسمی، بار تکفل بالا نسبت به میانگین های قوی و ضعف مالی ساکنان برای مشکلات در ساماندهی از جمله مشکلات اقتصادی و ریزدانگی، ناهنجاری و بی دوامی ساخت و سازها، را از جمله مشکلات این بافتها بر شمرد که عدم رعایت حقوق مالکیتی و حق اشرافیت، فقر اقتصادی ،سواد پایین و... مشکلات اجتماعی و فرهنگی همانند سرقت،اعتیاد،جرم و جنایت را در بین خانوارها تشدید می نماید،همچنین کاربری های مزاحم و عدم توزیع و جانمایی مناسب کاربری ها نظیر مدارس،مراکز بهداشت ،واحدهای خدماتی نظیر نانوایی و... از جمله مشکلاتی است که آسیب های اجتماعی و فرهنگی را تشدید نموده است. هدف اصلی پژوهش شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری آسیب های اجتماعی در بافت فرسوده شهری می باشد. روش تحقیق در این مقاله با توجه به موضوع، اهداف و فرضیات تحقیق، به صورت توصیفی و تحلیلی می باشد. در این پژوهش، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 320 نفر برآورد و در انتخاب نمونه ها از روش نمونه-گیری تصادفی استفاده شده است. اطلاعات و داده ها با بهره گیری از نرم افزار Spss ،Excel در قالب آزمون های آماری ضریب همبستگی کای اسکوئر، فی -کرامر و پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.نتایج نشان می دهد ویزگی های فردی و اجتماعی ساکنان و وضعیت کالبدی بافت فرسوده شهری با میزان آسیب های اجتماعی رابطه دارد. یافته های حاصل از تحقیق و آزمون فرضیه های مورد نظر نشان دهنده رابطه مستقیم و مثبت میان فرسودگی بافت شهری و میزان آسیب های اجتماعی در بافتهای فرسوده کرج می باشد. همچنین باتوجه به شناخت حاصل آمده در تحقیق باید گفت که فقر اقتصادی ساکنان در بافت فرسوده شهری کرج به عنوان عاملی است که در وقوع و میزان بالای آسیب های اجتماعی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، بافت فرسوده، فقر فرهنگی، اقتصادی، رابطه فضای کالبدی، شهر کرج
  • صدیقه کرمی نسب، وحید ریاحی، شیما سالمی زاده صفحه 33
    مشارکت در توسعه روستایی شامل در گیر شدن مردم در فرایندهای تصمیم گیری، اجرای طرح ها از جمله طرح هادی، تسهیم آنها در فواید طرح های توسعه و درگیر شدن شان در تلاش های ارزشیابی این طرح ها می شود. و همچنین از یک فرایند فعال که طی آن گروه های بهره مند یا متقاضی با نیت بهبود بخشیدن به زندگیشان از لحاظ درامد، رشد شخصی، خوداتکایی یا دیگر ارزش های شان، بر جهت و نحوه اجرا پروژه توسعه تاثیر می گذارند. هدف از این پژوهش بررسی نگرش مشارکتی روستاییان در اجرایی شدن طرحهای هادی روستایی در دهستان کرخه می باشد. این پژوهش، بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است.که برای گردآوری اطلاعات در این مطالعه تلفیقی از روش های اسنادی و میدانی کمک گرفته شده و بر اساس آن با توجه به حجم جامعه آماری(887خانوار)، حجم نمونه ی خانوارهای مورد پرسشگری بر پایه ی فرمول کوکران برابر 268 خانوار بوده است. نتایج بدست آمده از پژوهش بیانگر آن است که بعضی شاخص های مشارکت از جمله فردگرایی(47/3)، مسئولیت پذیری(14/4)، آینده نگری(36/3) و قانون گرایی(32/3)، بالاترین سطح معناداری را به خود اختصاص دادند و همچنین در فرایند اجرای طرح هادی میانگین مربوط به متغیر مسکن روستایی (06/4) بهترین عملکرد را نسبت به متغیر های دیگر از دید جامعه نمونه داشته است.
    کلیدواژگان: مشارکت روستاییان، فردگرایی، مسئوولیت پذیری، آینده گری، قانون گرایی، طرح هادی، دهستان کرخه، شهرستان اهواز
  • حمید صابری، اعظم نصراللهی نیا صفحه 51
    رویکرد نوین توسعه پایدار توجه به انسان است و دستیابی به این مهم نگاه جدی تر به مقوله توسعه انسانی و آموزشی را می طلبد. پژوهش پیش رو تلاش دارد با بررسی توسعه آموزشی به عنوان موتور محرکه ی توسعه مناطق به شناخت میزان برخورداری و سطح بندی سکونتگاه ها از منظر آموزشی دست یابد . هدف پژوهش پیش رو، اولویت بندی و تعیین میزان نابرابری آموزشی بین شهرستانهای استان ایلام با مقایسه دو مدل تاپسیس و ویکور و ادغام نتایج با تکنیک های ادغام (روش میانگین رتبه، بردا و کپ لند) است . رویکرد پژوهش تحلیلی - توصیفی است و از نرم افزارهای spps، Excel و 17 شاخص آموزشی استفاده شده است . یافته های پژوهش: نتایج تکنیک ادغام به نتایج مدل ویکور نزدیک تر است که بیانگر ویژگی حل سازشی مدل ویکور و برتری نسبی مدل ویکور به مدل تاپسیس است . یافته های دیگر پژوهش بیانگر عدم تعادل توسعه آموزشی در سطح شهرستانهای استان ایلام است: شهرهای مهران،آبدانان و ایلام در چرخه توزیع امکانات آموزشی در موقعیت نسبتا محروم از توسعه آموزشی قرار دارند .درشهر ایلام به عنوان مرکز استان به علت مهاجرتهای بی رویه، و در یک فرآیند طولانی مدت، امکانات آموزشی به نسبت جمعیت تقلیل یافته و ساکنین شهر از سطح توسعه آموزشی در خور محروم مانده اند.
    کلیدواژگان: توسعه، آموزش، مدلهای چند شاخصه، استان ایلام
  • سعید کامیابی، ملیحه دوست محمدی، اشرف شفاییان، عاطفه پهلوانی صفحه 66
    از ساده ترین روش های رتبه بندی و مدل های اقتصادی-اجتماعی در برنامه ریزی ناحیه ای مدل اسکالوگرام است، که مشخص می کند کدام سکونت گاه در وضعیت بهتری قراردارند.از این رو در این پژوهش با هدف رتبه بندی، مقایسه و سنجش توسعه شهرستان های استان سمنان ابتدا با انتخاب 16شاخص موثر ازبخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی و سپس تشکیل ماتریس و در نهایت به تجزیه تحلیل پرداخته شد. ازطرفی از روش های مناسب و مکمل به منظور رفع اشکال مدل اسکالوگرام،استفاده از ضریب ویژگی(osd) می باشد.امتیاز این روش در این است که اعداد در رابطه با کل اعداد موجود در جدول در نظر گرفته می شوند که در این بررسی مشخص گردید شهرستان های استان سمنان از لحاظ رتبه بندی توزیع خدمات اجتماعی و اقتصادی همگن و متعادل نیستند. به طوری که شهرهای شاهرود و سمنان در مقام مقایسه در جایگاه اول و دوم ،وشهرستانهای گرمسار،دامغان و مهدیشهردر رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدل اسکالوگرام، ضریب ویژگی، خدمات اقتصادی و اجتماعی، شهرستان های استان سمنان
  • داود شیخی، معصومه پازکی صفحه 81
    امروزه هدف نهایی برنامه ریزی ها بهبود کیفیت زندگی است، لذا مطالعه و سنجش آن اهمیت ویژه ای داشته و جزو ضرورتهای اساسی در فرایند توسعه پایدار روستایی قلمداد می شود. هدف مقاله حاضر سنجش کیفیت زندگی خانوارهای ساکن روستاهای دهستان حرم رود علیا شهرستان ملایر می باشد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی مبتنی بر تکمیل پرسشنامه بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 285 سرپرست خانوار روستایی از بین 16 روستای دهستان مشخص شد. شاخصهای کیفیت زندگی، در هفت متغیر آموزش، سلامت و امنیت، کیفیت محیط سکونت، زیرساخت روستا، اشتغال و درآمد، گذران اوقات فراغت و کیفیت محیط زیست مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزارspss انجام شد و از میانگین رتبه متغیرها و آزمون های پارامتری t تک نمونه ای و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که از میان این هفت متفیر، دو متغیر آموزش و اشتغال و درآمد میانگین آنها پایین تر از حد متوسط بودند که نشان دهنده وضعیت نامطلوب این دو متغیر می باشد. همچنین مقدار بتای استاندارد نشان داد که زیر ساخت روستا بیشترین تاثیر و کیفیت آموزش کمترین تاثیر را بر کیفیت زندگی خانوارهای روستایی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، نواحی روستایی، دهستان حرم رود علیا، شهرستان ملایر
  • محمود حقیقت، سیدمحمود میرابوالقاسمی بهابادی صفحه 98
    یکی از مهمترین معیارها برای سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور دارند. اندیشمندان، انسان را محور توسعه می دانند و معتقدند که درجه توسعه یافتگی جوامع بستگی به استفاده بهینه از تمامی توان نیروی انسانی آنها دارد. بهبود اوضاع زندگی آدمیان و تحقق عدالت اجتماعی هم وسیله و هم هدف توسعه همه جانبه است. برای پیشرفت و بالندگی یک جامعه، باید از تمامی ظرفیتها و توانمندی ها بهره جست و امکانات بالقوه را به بالفعل تبدیل کرد. توسعه پایدار به معنای تلفیق اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای حداکثرسازی رفاه انسان فعلی بدون آسیب رساندن به توانایی نسلهای بعدی برای برآوردن نیازهای شان است. شکل گیری و رشد شهرهای ایران به طور کلی متکی به دو عامل رشد ارگانیک و رشد برنامه ریزی شده بوده است. می توان گفت دوعامل موثر در شکل گیری و توسعه شهرها طبیعت و مردها بوده اند. متاسفانه زنان به عنوان نیمی از شهروندان شهرها، نیازهایشان در طراحی شهر دیده نشده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و نحوه انجام روش توصیفی- تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات به روش اسنادی (کتابخانه ای) و میدانی و مراجعه به سازمان های مربوطه می باشد . یافته های پژوهشی نشان می دهند که در سال های اخیر زنان و مردان فضای شهری را به صورتهای متفاوتی تجربه می کنند و زنان بطور یکسان با مردان از فضای شهری بهره مند نمی شوند. اگرچه فضاهای شهری بر اساس قانون به روی همه باز است، یکی از عوامل محرک این اقدام خود زنان به عنوان شهروند می باشد. آنان بهتر از همه بر معضلات حضورشان در محیط های شهری واقف هستند و در صورت مشارکت فعال با برنامه ریزان می توانند محیطی امن برای خود و خانواده شان فراهم آورند. دراین مقاله بر پایه رویکرد CPTED تحت یک پرسشنامه ای از خود زنان در مورد کاهش احساس امنیت در فضاهای شهری (مورد یک محور خیابان و پیاده راه در تهران)تحلیل انجام می شود. یافته ها در زمینه امنیت در فضاهای شهری یاد شده نشان می دهد در کشورهایی که ساختار فرهنگی و مذهبی عمیق تری وجود داشته باشد و طراحی شهرهای انها مرد محور بوده و باعث ایجاد احساس عدم امنیت و بروز زمینه های مشکلات اجتماعی ، فرهنگی و روانی می شود و همه اقشار جامعه را متاثر می کند. بایستی در ارتباط با این رویکرد معارهایی ریزتر و جزیی تری را در ارتباط با زنان و شاخص های طراحی محیط لحاظ کرد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، زنان، امنیت، شهروند، فضاهای شهری، جنسیت، طراحی شهری، رویکرد CPTED
  • محمدعلی رجایی، مریم گودرزی، مریم دارابی، کاملیا تشکری صفحه 123
    توسعه شهرهای امروزین در قالب شهرک ها و مجتمع ها صورت می گیرد. ساختار محله، هویت محله ای در انبوه برجها و بلند مرتبه های مدرن گم شده است. شهروند خود را منفک از محله می داند و محلات، تهی از هویت و احساس تعلق شده اند. این گسست در کنار پیچیدگی زیاد موضوعات و مسائل بشریت باعث تهی و برهنه شدن معماری شده است. هدف این نوشته طراحی سرای محله کوهسار، با رویکرد رویکرد ارتقا حس تعلق در میان ساکنان محله می باشد. محله کوهسار به علت قرارگیری در بخش شمال و مجاور مناطق گردشگری تهران و فقدان سرای محله برای این منظور انتخاب شده است. در فرآیند انجام پژوهش در گام اول با انجام مطالعات اسنادی، مولفه های اصلی پژوهش استخراج و بر اساس آن پرسش نامه تدوین شد. پرسشنامه میان ساکنین محله توزیع و نتایج آن استخراج شد. نهایتا مدلی از تحقیق با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های T Student و Pearson استخراج شد که بیانگر آن است که میان میزان حس تعلق محله ای و مدت اقامت، علاقه مندی به تنوع عملکردی وعناصر طبیعی رابطه همبستگی برقرار است. با شناخت اهمیت ملاحظات محیطی و نتایج به دست آمده از پژوهش نظری، اسناد معماری و نقشه های لازم ارائه شده است. در این طرح تلاش شده تا فضاهای اصلی و جانبی با الهام از الگوهای کالبدی و هندسی درخور در کلیتی یکپارچه، انگاره ای معمارانه از مفاهیم مورد مطالعه را ارائه دهند.
    کلیدواژگان: سرای محله، حس تعلق، کوهسار، حس مکان
|
  • Ali Askar Vahidi Rad*, Bijan Dadras, Davood Mahdavi Page 1
    Islamic Republic of Iran with an ancient and stable culture consisting of various tribes and clans , Climate variability and enjoyment of historic, cultural and natural attractions has the potential of tourism development. In the meantime, the central district of Boyerahmad county in the Kohgiluyeh and Boyerahmad state, benefits from special privileges and attractions in order to attract tourists in national and even international scales which in fact it can be beneficial to the economic prosperity of this region. The main objective of this research is to examine the role of the Boyerahmad central district attractions and tourist facilities in attracting tourists. Accordingly, in this research study, the data analysis was conducted using descriptive and analytical methodology through collecting the city tourism information and classify them by SPSS, Excel, chisquare and T1 sample tests. The results indicated that accommodation factors and facilities, external communication network and the attitude of the residence had significant effects on attracting tourists; on the other hand, the results didn’t show any significant relationship between unfamiliarity of the locals with the ways of treating tourists and communication networks within the region. It was also observed that There isn’t any relationship between tourist attraction and handicrafts and easy access to different places but in the contrary natural factors other than the heights are significantly related in attracting tourists to this region.
    Keywords: Industry, Attraction, Tourism, Boyerahmad
  • Arash Bahadori*, Hasan Beik Mohammadi, Masoud Taghvaie Page 16
    Karaj with an area of 17.5 square kilometers has 785 hectares of worn-out urban context located in different parts of this city. Problematic context of Karaj has a sort of direct relationship with different social, economic, and cultural issues. Due to such worn-out problems, these contexts have serious problems such as: high population, Fine-grained parts of residential land, lack of efficient network and communication systems in local areas and fine- zones, semi-traditional social and cultural structures, in transition and inadequate structures in applied spaces all along with some kind of shortages, some functions are in conflict with each other. Widespread unemployment and pseudo-jobs, high obligations compared to weak and strong financial means of residents for organizing problems such as economic problems, micro-dengue, abnormality, and endurable constructions are considered to be problems of these worn-out urban contexts. They intensify lack of property rights, the rights of the nobility, economic poverty, low literacy, and … social and cultural problems like robbery, addiction, and crime among families, annoying application and lack of distribution and appropriate applications like schools, health care centers, service unites such as bakery … are some problems that have intensified social and cultural harms. This research study aimed to determine factors which have effect on formation of social problems in urban distressed areas. The methodology of present study is descriptive - analytic according to title, objectives, and hypothesis. Participants of this study were 320 people chosen through Cochran formula and random sampling. Information and data are analyzed using excel, SPSS software in statistical tests of chi square-fi Kramer and Pearson correlation coefficient. The results indicate that there is significant relationship between individual and social characteristics of residents and physical condition of worn-out urban contexts with social damage rate. On the other hand, findings and desired hypothesis implied direct and positive relationship between worn-out urban contexts and social damage rate in urban decay of Karaj. In addition, according to obtained results from this research study, it must be said that economic poverty of residents in urban decay of Karaj is a factor affecting on increasing social harms.
    Keywords: social damage_urban decay_social – economic poverty_relationship of physical space_Karaj city
  • Sedigheh Karami Nasab, Vahid Riyahi, Shima Salemi Zadeh* Page 33
    Participating in rural development includes dealing the people in decision making process, implementing plans such as pilot plan, sharing them in profits of plan development, dealing them in plan evaluation efforts. Also through using an active process the applicant groups with the intention of life improvement in terms of income, personal growth, self-reliance or other values would have influence on implementing of developmental plans. The following research study aimed to investigate the rural participatory attitudes in implementing rural pilot plan in Karkheh as a rural district. This research study aimed to follow practical goals consequently it was a sort of descriptive-analytical study. The process of data collection was a kind of case and documentary study based on statistical population size (887families), the interviewed sample according to Cochran formula were 268 families. The results indicate that some participation indexes such as individualism (3/47), responsibility (4/14), prospective (3/36) and following law (3/32) had most meaningful highest level among others; moreover, in implementing pilot plan the related average to rural housing variable (4/06) showed best performance in the proportion of other variables in view of sample population.
    Keywords: The rural participation, individualism, responsibility, prospective, following law, plan, Karkheh rural district, Ahwaz
  • Hamid Saberi, Azam Nasorollahi Nia* Page 51
    A new approach to sustainable development focuses on human beings and in order to achieve this goal, more serious look at the issue of education and human development is required. The present study attempted to analyze the educational development as a factor in regional development in order to identify the achievement levels of settlements due to the educational perspective. This study aimed to prioritize and determine the educational inequality level among the cities of Ilam province through comparison of TOPSIS and VICTOR models and integrating the results following integration techniques (average rating method, Borda and Kaplan). This research study followed descriptive-analytical approach. The SPSS software, Excel and 17 educational indexes were used. Findings showed that the results of integration technique in closely related to the results of VIKOR model which represent a compromise solution to VIKOR characteristics and relative advantages of the VIKOR over TOPSIS. Other findings of this study reflects the imbalance of educational development in Ilam Province. Mahran, Abdanan and Ilam according to the cycle of educational facility distribution are in a relatively disadvantaged position of educational development. In Ilam, as a provincial capital, due to the irregular migration and a long-term process, educational facilities to population ratio has been reduced and residents of the area have been deprived of a proper education.
    Keywords: Development, education, multi-attribute models, Ilam
  • Saied Kamyab*, Malihe Dost Mohammadi, Ashraf Shafaiiyan, Atefeh Pahlevani Page 66
    Rankings and conditions of economic and social services in the geographic areas are not always constant but a function of time and place are economic and social developments. Guttman scalogram model as a suitable tool to analyze the pattern and rate of development in the listed areas Works better than other methods. Hence, this study aimed to investigate and analyze the city ranking of Semnan province with a description and analysis of urban settlements, Guttman Scalogram and OSD factor was used to estimate the level of development. Following this study, Semnan province in terms of ranking was not homogenous in distribution of social and economic services. So that, Semnan in place of comparison ranking took the first and second place and Damghan and Mahdishrdr took next ranking places as well.
    Keywords: Guttmann scalogram analysis model, the coefficient characteristics, economic, social services, the city of Semnan province
  • Davoud Sheikhi*, Masoumeh Pazoki Page 81
    These days the ultimate goal of planning is the improvement of the quality of life, so not only studying and measuring the process of planning is very important but also the basic requirements to be considered in the process of sustainable rural development is of utmost importance too. The following study aimed to assess the life quality of families who are living in rural areas in District of the Haram Rode Olya, Malayer township. The methodology of present study is descriptive-analytic and required data was collected by a questionnaire then through a random sampling 285 rural households of 16 villages in District of the Haram Rode Olya were studied. Quality of life index was measured based on seven variables as follow: education, health and safety, quality of the residential environment, rural infrastructure, employment and income, leisure and environmental quality. Data analysis has been done through using SPSS software, average rates of variables, one sample T- test and stepwise regression. The results revealed that the average level of both education and employment-income was lower than average level of others, which indicates the unfavorable condition of these two variables. The Beta standard also revealed that rural infrastructure has the most impact and quality of education has minimal impact on the life quality of rural households.
    Keywords: quality of life, rural areas, haram Rode Olya district, Malayer township
  • Mahmod Haghighat*, Seyed Mahmood Mir Abolghasemi Bahabadi Page 98
    One of the most important criteria of measuring the degree of a country’s development is to what extent women are important and appreciated there. Scholars believe that development is kind of human-centered and The development of the society depends on the efficient use of their human resource capacities. The improvement of human life and realization of social justice are both the mean and the goal of comprehensive development. For the progress and prosperity of a society, all the resources and capacities and even all the potentials of a society must be realized. Sustainable development is the integration of economic, social and environmental objectives in order to maximize human welfare without damaging the ability of future generations to meet their needs. Generally speaking, the formation and growth of cities rely on two main factors: organic growth and planned development. It is believed that two major factors of nature and men have been involved in the formation and development of cities. Unfortunately, women need as half of urban residents have been ignored in the planning of the city. The main purpose of this study was applicable, the methodology was descriptive-analytical and the method of data collection was documentary, field study and direct presence at related organizations. Research findings indicates that in recent years, men and women have experienced the urban space differently and women compared to men do not benefit equally from urban space. Although according to law and human rights, urban spaces are accessible to everyone, women, themselves, are as one factors of such consequences. They are always aware of problems of their presence in urban environments and in case of active participation with city planners, they can provide a safe environment for themselves and their families. The process of data collection was done through giving a questionnaire based on CPTED to women about their reduced sense of security in urban spaces (one streets of Tehran). The findings about security in above-mentioned urban spaces revealed that in countries where there are a deeper cultural and religious beliefs or if they are all male-oriented, it creates a feeling of insecurity in social, cultural and psychological fields and affects all segments of society. So there should be more detailed criteria in relation to women and indicators of environmental design.
    Keywords: civil rights, women, security, citizen, urban spaces, gender, urban planning, CPTED
  • Mohammad Ali Rajaei*, Camelia Tashakori, Maryam Ghodarzi, Maryam Darabi Page 123
    The development of modern cities shapes in the form of towns and complexes. The neighborhood structure and identity are lost in the mass of towers and modern building. Citizen knows himself disconnecting from identity and sense of belonging. This break with the high complexity of human issues lead to be stripped and naked architecture. The purpose of this study is the design of Kohsar neighborhood hall with promoting the sense of belonging approach among residents. For case study and sample designing, Kohsar neighborhood is selected due to closeness with Tehran tourist’s area and lack of the main research component are extracted and the questionnaire was developed from the basis. The questionnaires were distributed among residents and their results were extracted. Finally, a model of research using the SPSS software and T-Student and Pearson test were extracted which indicates that among sense of belonging is correlated with “residency”, “tendency to functional diversity” and “natural elements”. Finally, the results of theoretical research, architectural documents and maps were presented by the importance of environmental consideration and obtained results. In this study, it was tried to study the main side of spaces through following all physical and geometric worthy patterns of a whole integrated template which presents architectural notion from studied concepts.
    Keywords: Neighborhood Hall. Sense of Belonging, Koohsar, Sense of Place