فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - پیاپی 4 (پاییز 1396)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
پیاپی 4 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهرام امیرانتخابی*، مژگان آقابیگی کلاکی صفحه 1
    کشورهای توسعه نیافته، با تمرکز روزافزون جمعیت و فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی، در شهرهای بزرگ روبرو هستند که سبب شکاف های عمیقی میان سکونتگاه های شهری و روستایی شده است. ازاینرو موضوع عدالت فضایی و عدالت اجتماعی بیش از پیش مطرح میشود. در پاسخ به این اندیشه، رویکرد تمرکززدایی فضایی درذهن برنامه ریزان ناحیه ای ایجاد گردید و منجر به اتخاذ راهبردهای متفاوتی گردید. یکی از مهم ترین راهبردها، توجه به شهرهای کوچک است. این پژوهش به بررسی نقش شهرهای کوچک و تازه تاسیس در تعادل بخشی ناحیه کوهستانی جنوب گیلان میپردازد که از نظر هدف کاربردی است و از بعد روش توصیفی_تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی است. از نرم افزار EXCEL برای محاسبات ریاضی و ترسیم نمودارها و برای ترسیم نقشه های موضوعی از نرم افزارGIS استفاده گردید. داده های مورد استفاده در تحقیق شامل شاخصهای جمعیتی و اقتصادی در طی دوره سرشماری 1365 تا 1390 است. برای سنجش سطح توسعه و تاثیر شهرهای کوچک در توسعه ناحی های، از مدلهای ضریب کششپذیری، آنتروپی، شاخص مرکزیت و مدل اقتصاد پایه به عنوان فنون پژوهش و واحد تجزیه و تحلیل استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل آنتروپی مشخص نمود شهرهای دیلمان و برهسر، روستاهای حوزه نفوذ خود را به سوی تعادل در سلسله مراتب شهری و توزیع فضایی سوق داده اند، ولی شهر جیرنده عامل ایجاد تمرکز جمعیت شده است. مدل کششپذیری نیز مشخص کرد در این شهرها تمرکز جمعیت به واسطه وجود خدمات اقتصادی- اجتماعی بیشتر است. براساس شاخص مرکزیت، ساکنان حوزه نفوذ مستقیم شهر برهسر از نظر سطحبندی روستاهای حوزه نفوذ مستقیم، دارای نظم میباشد اما شهر جیرنده از این نظم محروم است. ضریب مکانی (LQ) مشخص کرد این شهرها در بخش صنعت خودکفا هستند. شهر دیلمان در زمینه کشاورزی ضعیف است اما در بخش خدمات دارای رشد مطلوبی میباشد. در مقابل شهرهای برهسر و جیرنده دارای اقتصاد به شدت وابسته به کشاورزی بوده و صادرکننده محصولات کشاورزی به مناطق دیگر هستند ولی در بخش خدمات به شهرهای دیگر وابسته هستند و خدمات مورد نیاز خود را از سایر نقاط دریافت می کنند.
  • عباسعلی آروین*، غلامرضا اسکندریان صفحه 19
    خشکسالی پدیدهای است که در قالب تغییر پذیری اقلیم زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده و تغییر اقلیم بر شدت آن افزوده است. در این پژوهش پدیده خشکسالی در یکی از استانهای زرخیز کشور یعنی خوزستان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از داده های بارش 14 ایستگاه استان در طول دوره آماری 30 ساله 1986 تا 2016 استفاده گردید. روش کار در این پژوهش بررسی وضعیت خشکسالی استان بر اساس نمایه شاخص بارش استاندار SPI و همچنین احتمال رخداد و دوره بازگشت خشکسالی با شدتهای مختلف و نیز تحلیل روند خشکسالی بوده است. نتایج این پژوهش نشان داد میزان خشکسالی در بخش های جنوبی و غربی و جنوب شرقی بیشتر بوده است. بررسی آزمون روند نشان داد در بیش از 85 درصد مساحت استان روبه روند خشکسالی افزایشی است. همچنین بررسی دوره های بازگشت خشکسالی نشان داد، خشکسالی های ملایم و متوسط به ترتیب با متوسط بازگشت 3 و 10 ساله بالاترین احتمال رخداد را در استان دارند. بررسی دوره بازگشت خشکسالی ها با شدت های مختلف نشان داد مناطق جنوبی استان خشکسالی را در دوره بلند مدتتری تجربه میکنند در صورتی که دوره بازگشت خشک سالی در مناطق شمالی استان کوتاه تر است. به این معنا که ایستگاه های با بارش بیشتر با پریود کوتاه تری دچار خشکسالی میگردند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، خوزستان، روند، دوره بازگشت
  • مهدی پور طاهری، عبدالرضا رکنالدین افتخاری، حسن استحکام* صفحه 38
    پدافند غیرعامل از کم هزینه ترین اقدامات پیشگیرانه است. رعایت اصول آن باعث بهبود عملکرد سیستم ها و کاهش آسیب پذیری در مواقع بحرانی میشود. طبعا هدف از توجه به پدافند غیرعامل امکان ادامه حیات، افزایش بازدارندگی و پایداری و همچنین آسان نمودن مدیریت بحران در کوتاه ترین زمان و با کم ترین هزینه می باشد. لذا از آنجای که پایداری مناطق روستایی به عنوان تامین کننده امنیت غذایی دارای اهمیت استراتژیک در شرایط بحرانی هستند توجه به عناصر کالبدی این مناطق از اهمیت ویژهای برخوردار میباشند. بر این اساس مسکن روستایی به عنوان مهمترین عنصر کالبدی مناطق روستایی نیازمند نگاه اساسی است. پس هدف از این پژوهش ارزیابی جایگاه اصول و تدابیر پدافند غیرعامل در ساخت مسکن روستاهای شهرستان پیرانشهر میباشد. در این بین 15 روستا به عنوان روستاهای مورد مطالعه انتخاب شده اند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده 250 پرسشنامه تکمیل گردید و در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که مسکن روستایی منطقه مورد مطالعه دارای بافت فرسوده و ناپایدار، مقاومت پایین در برابر تهدیدات طبیعی و... است. لذا در بکارگیری از اصول پدافند غیرعامل در حد متوسط و کمتر از حد متوسط قابل ارزیابی میباشد و در صورت بکارگیری این اصول پایداری مساکن روستایی در مقابله با تهدیدات طبیعی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، پدافند غیرعامل، پایداری مسکن، شهرستان پیرانشهر
  • سید امیر محمد علوی زاده* صفحه 52
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات رشد گسترده و چشم گیری در بین کشورهای مختلف داشته که برای جذب منافع حاصل از فناوری اطلاعات و ارتباطات، باید این فناوری اجرا و به صورت کارآمدی استفاده شود. از طرف دیگر، کشورها با این تهدید مواجه هستند اگر شکاف دیجیتالی در حال رشد در داخل کشور و یا میان کشور خود با سایر کشورها را شناسایی نکنند، دچار عقب ماندگی میشوند. در این پژوهش به مطالعه و تحلیل اثرات فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در توسعه اقتصادی مناطق روستایی دهستان مزینان با تاکید بر توسعه مشاغل پرداخته شده است. روش جمع آوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی بوده و سپس برای مطالعات مرتبط با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در روستاهای مورد مطالعه و با استفاده از فرمول کوکران، 319 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. برای بررسی اثرات فناوری اطلاعات مجموعه ای از شاخص ها در بعد اقتصادی مورد توجه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه ها، از آزمون های تی تک نمونه ای و اسپیرمن استفاده شده است. نتایج تحقیق موید آن است که در دهستان مزینان، بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و توسعه اقتصادی رابطه معناداری وجود دارد و فناوری اطلاعات بیشترین تاثیر در افزایش فرصت های شغلی داشته است. همچنین بر اساس یافته های پژوهش، شاخصهای «یادگیری مهارت های شغلی جدید» و «رواج اشتغال وابسته به رایانه» با میانگین 49/2 بیشترین امتیاز و شاخص های «توانمندسازی فقرای روستا» با میانگین 83/1 و «جلوگیری از مهاجرت تولیدکنندگان صنایع دستی» با میانگین 91/1 کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه اقتصادی، توسعه مشاغل، دهستان مزینان
  • حجت الله خسروی مال امیری*، حمید صابری صفحه 74
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات کالبدی مهاجرت های روستایی به شهر ایذه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش روش توصیفی-تحلیلی است اطلاعات مورد نیاز از روش اسنادی (برای بررسی ادبیات تحقیق و آمار و اطلاعات مورد نیاز از دفاتر آماری مرکز آمار، شهرداری و...) و روش میدانی یا پیمایشی (بازدید و مشاهدات عینی و از شهر ایذه برای کسب پاره ای از اطلاعات که موجود نبوده است)جمع آوری گردیده است. همچنین با استناد به تصاویرهوایی، نقشه های قدیمی و اطلاعات کمی و کیفی موجود در شهرداری و سایر نهادهای شهرستان و نیز استفاده از عکس های هوایی بدنبال بررسی نقاط مستعد پیشرفت فیزیکی بودیم، لذا در خصوص تاثیرات فیزیکی و زیرساختی مهاجرت های روستا به شهر ایذه از طریق مشاهدات عینی و پرس جو و اطلاعات نهادهای زیرساختی شهرستان استفاده خواهد شد. بطور کلی در مناطق در حال گسترش شهرستان ایذه اثرات فیزیکی و زیرساختی شامل؛ نامناسب بودن استحکام بنا، مسائل بهداشتی، دور بودن از کاربری های مختلف و عدم تناسب آنها، عدم وجود دسترسی ها مناسب و معابر استاندارد و... قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، شهرستان ایذه، توسعه فیزیکی، اثرات فیزیکی و زیرساختی
  • رویا انصاری، مرضیه فیاض ایزدی، علیرضا شریفی تهرانی* صفحه 95
    پیدایش سکونتگاه های بشری همواره بر پایه ی عوامل طبیعی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی استوار بوده است و روستاها به عنوان اولین شکل از حیات جمعی انسان در یک عرصه طبیعی از ویژگی های متعدد طبیعی، اقتصادی و... تاثیر می پذیرند. عوامل مکانی-فضایی همچون ارتفاع از سطح دریا، شیب، دما و بارش بسترهای طبیعی موثر در پیدایش و توسعه سکونتگاه های روستایی می باشند که برخی از آنها نقش موثرتری در این زمینه ایفا می کنند. این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از مدل تحلیل استراتژیکSWOTو با هدف بررسی عوامل موثر در پیدایش و توسعه سکونتگاه های روستایی در روستای حسن رباط شهرستان شاهین شهر و میمه، بر حسب معیارهای طبیعی (مکانی-فضایی) و همچنین برخی عوامل اقتصادی، اجتماعی و کالبدی صورت گرفته است. مهمترین راهبردها در این خصوص توسعه گردشگری روستایی، توسعه کشاورزی در روستا، اصلاح بافت نامنظم روستا و توسعه دامپروری در روستا می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل، استقرار سکونتگاه های روستایی، توسعه، مدل sw ot، روستای حسن رباط
  • جواد میکانیکی، ابوالاحد اربابی، ساغر کاسب* صفحه 115
    مسئله سالمندی جمعیت ایران به ویژه در مناطق روستایی به دلایل مختلف ازجمله کاهش میزان موالید، پیشرفت های علم پزشکی، بهداشت، آموزش و پرورش و افزایش امید به زندگی در حال ظهور است. به همین منظور در این مقاله سعی شده است تا به بررسی و شناسایی تاثیرات سالمندی جمعیت روستایی بر فعالیت اقتصادی روستاهای شهرستان هامون پرداخته شود. روش تحقیق مقاله توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی می باشد. نتایج حاصل از پرسشنامه در چارچوب بحث نظری تحقیق و به کمک مدل تحلیل سلسله مراتبی (SAW) مورد تجزیه وتحلیل گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بین ده شاخص استفاده شده شاخص کمبود نیروی کار در فعالیت های اقتصادی با امتیاز 165/0 بیشترین امتیاز را به دست آورده است و شاخص ناتوانی در به زیر کشت بردن تمام زمین کشاورزی با 066/0 در مرحله آخر قرار دارد.
    کلیدواژگان: سالمندی، اقتصادی، شهرستان هامون
|
  • Dr. Shahram Amir Entekhabi*, Mozhgan Aghabeigi Kalaki Page 1
    Underdeveloped countries, with a growing concentration of population and social and economic activity, face major cities, causing deep gaps between urban and rural settlements. Therefore, the issue of spatial justice and social justice has been raised more than ever. In response to this idea, the spatial decentralization approach was developed in the regional planner's minds and led to the adoption of different strategies. One of the most important strategies is to focus on small cities. The present research study investigates the role of small and newly established small towns through descriptive-analytic method of data collection, in the mountainous area of southern Guilan, which is a desirable applied target in this study. The method of data collection is in the form of library and field studies. The EXCEL software was used for mathematical calculations and plotting, and GIS software was used to draw thematic maps. Data used in the research include demographic and economic indicators during the period of the census from 1986 to
    2011. To measure the level of development and the impact of small cities in regional development, the tensile coefficient, entropy, centrality index and base economy model have been used as research techniques and analysis unit. The results of the entropy model have shown that the cities of Deylaman and Baresar, and their under influenced villages have pushed for balance in the urban hierarchy and spatial distribution. But the city of Jiranda has been a factor in the concentration of population. The pull-out model also found that population concentration in these cities was higher due to more socio-economic services. According to the centrality index, residents of the direct penetration area of the city of Baresar are in order of ranking the villages of the direct penetration area, but the city of Jiranda is deprived of this order. The Locational Coefficient (LQ) determined that these cities are self-sufficient in the industry. The city of Deylmann is poor in agriculture, but in the service sector it is well-off. In contrast, Baresar and Jirandeh’s economy is highly dependent to agriculture and they export agricultural products to other areas. But in the service sector they are dependent on other cities and receive the services they need from other places.
  • Dr. Abbasali Arvin*, Gholamreza Eskandarian Page 19
    Drought is a phenomenon that influences human life in the form of climate change, and climate change has added to its severity. In this research, the phenomenon of drought in one of the country's most prominent provinces, Khuzestan, has been investigated. For this purpose, precipitation data of 14 stations of the province during the statistical period of 30 years - 1986 to 2016 - were used. The method of this study was to investigate the drought condition of the province based on the index of precipitation index of SPI and also the probability of the occurrence and duration of drought return with different intensities and also the analysis of the drought trend. The results of this study showed that the amount of drought was higher in the south and west and south-east. The trend test showed that in more than 858 of the area of the province is increasing drought trend. Also, the study of drought return periods showed that mild and moderate droughts with the average return of 3 and 10 years old had the highest probability of occurrence in the province, respectively. A review of the return period of drought with different intensities showed that southern regions experience drought in the longer term, if the period of drought returns in the northern provinces is shorter. This means that the stations with a higher rainfall will suffer from a shorter period of drought.
    Keywords: Drought, Khuzestan, Trend, Return Period
  • Dr. Abdolreza Roknaddin Eftekhari, Hasan Stehakam* Page 38
    Passive defense is the least costly preventive measure. Compliance with its principles improves system performance and reduces vulnerability in critical situations. Obviously, the goal of paying attention to passive defense is the ability to survive, increase deterrence and sustainability, as well as facilitate crisis management in the shortest time and at the lowest cost. Therefore, since the stability of rural areas as food security suppliers is critical in critical situations, attention to the physical elements of these areas is of particular importance. Accordingly, rural housing as an important element in rural areas requires a fundamental attention. The aim of this study is evaluate the role of passive defense measures on rural housing in PiranShahr. In this regard, 15 villages were selected as sample villages and 250 questionnaires were completed through simple random sampling. Finally, SPSS software was used to analyze the information. The results indicate that rural housing in the study area has a worn-out texture, low resistance to natural threats, and so on. Therefore, in using passive defense principles, it is moderate and less than average, and if these principles are used, rural housing resilience will increase in response to natural threats.
    Keywords: Rural Housing, Passive Defense, Sustainable Housing, PiranShahr
  • Dr. Seyed Amir Mohammad Alavizadeh* Page 52
    Today, information and communication technology has grown widely among different countries, and this technology needs to be implemented and efficiently used to capture the benefits of information and communication technology. On the other hand, countries face this threat, if they do not identify the growing digital divide within the country or between their countries and other countries, they will suffer from backwardness. In this research, we study and analyze the effects of ICT on economic development of rural areas of Mazinan with emphasis on business development. The data collection method was library and field studies and then 319 households through using the Cochran formula were selected as the sample size for studies related to the number of households living in the villages. To examine the impact of information technology, a series of indicators were considered in the economic dimension. T-test and Spearman test were used to analyze the collected data through questionnaires. The results of the research confirm that there is a significant relationship between ICT and economic development in Mazinan rural district, and IT has had the greatest impact on increasing job opportunities. Also, according to the research findings, the "new job skills learning" and "computer-driven employment prevalence" indicators were the highest with a mean score of 2.49. The "empowerment of the rural poor" indicators with a mean of 1.83 and "avoidance of handicraft producer's migration" with an average of 1.91 points were the lowest.
    Keywords: Information, Communications Technology, Economic Growth, Jobs Development, Mazinan District
  • Hojat Allah Khosravi Mal Amiri*, Hamid Saberi Page 74
    The purpose of this study was to investigate the physical effects of rural migrations to the city of Izeh. Methodology of present study is descriptive – analytic. Required information is collected from documentary method (to consider study literature and statistics and required information from statistical offices of statistics center, municipality and …( and field or survey method )Visits and objective observations from the city of Izeh to obtain some of the information that was not available). Also, based on the images of the sky, the old maps and the quantitative and qualitative information available in the municipality and other city institutions, as well as the use of aerial photos, we sought to examine the points that were prone to physical progress. Therefore, the physical and infrastructural impacts of village migration to the city of Izeh will be used through objective observation, interviews and information of the city's infrastructure. In general, in the developing areas of Izeh city, physical and infrastructural influences include: inadequacy of building strength, health issues, lack of use of different applications and their mismatches, lack of appropriate access and standard passages, etc.
    Keywords: Migration, Izeh city, Physical Development, Physical, Infrastructure Effects
  • Roya Ansari, Marzieh Fayaz Izadi, Alireza Sharifi Tehrani* Page 95
    The emergence of human settlements has always been based on natural, economic, social and physical factors and Villages as the first form of human collective life in a natural arena are influenced through many natural, economic features and …. Spatial- locational factors such as altitude, slope, temperature and precipitation of natural settlements affecting the emergence and development of rural settlements which some play more effective role in this regard. The present study had been done through a descriptive-analytic approach through field and library studies using the SWOT model for strategic analysis and with the aim of investigating the effective factors in the emergence and development of rural settlements in Hasan Robat village of Shahin Shahr and Meymah, according to natural criteria (spatial-locational) as well as some economic, social and physical factors. The most important strategies in this regard are the rural tourism and agricultural development, rural irregular texture correction and village livestock development.
    Keywords: Analysis, Rural Settlements, Development, SWOT Model, Hasan Robat Village
  • Javad Keikaniki, Abolahad Arbabi, Saghar Kaseb* Page 115
    The issue of the aging population of Iran, especially in rural areas, is due to various reasons, such as declining birth rates, advances in medical science, health, education, and increased life expectancy. It can also be said that this affects the various dimensions of the social and economic life of the inhabitants of cities and villages. For this purpose, in this article, the researchers have tried to investigate and identify the effects of rural population aging on the economic activity of rural villages in Hamoun province. The research method is descriptive-analytical and based on documentary studies and field studies as well as completion of the questionnaire. The results of the questionnaire were analyzed in the framework of theoretical discussion of the research using the hierarchical analysis model (SAW). The results of the research show that among 10 indicators used to determine the effects of population aging on the economic situation of villages in Hamoun, the index of labor shortage in economic activities with a score of 0.165 has significant effect on population aging on the rural economy of the Hamoun county. It can be said that the aging population of villages and the migration of young people to other cities have caused a lot of damage to the rural areas of this region, and the index of inability to cultivate all agricultural land with 0.660 is the last rank of the population's aging effect on the rural economy. Therefore, in order to prevent the irreparable effects of population aging on the rural economy, efforts must be made to survive the young population in rural areas in order to achieve sustainable development in rural areas.
    Keywords: Aging, Population, Spatial Effects, Model SAW, Hamoun County