فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1396)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رامین غفاری* صفحه 1
    اصطلاح اقتصاد مقاومتی در سال های اخیر توسط مقام معظم رهبری مطرح و سپس به مفهوم اقتصاد سیاسی تبدیل شد. صاحب نظران با رویکردهای گوناگون در این حوزه اظهار نظر نموده اند. برخی با ادبیات علم اقتصاد، برخی با ادبیات اقتصاد اسلامی برخی نیز نقش مولفه های حوزه های فرهنگ و سیاست را در شکل گیری اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار داده اند.
    مقاله حاضر پس از تعریف مفهوم اقتصاد مقاومتی و استخراج مولفه های آن بر اساس منشور رهبری سعی در تبیین نقش سکونتگاه های روستایی و روستاییان در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارد. روش به کار رفته در این پژوهش روش اسنادی و میدانی می باشد و جامعه آماری تحقیق، جمعیت ساکن در نقاط روستایی شهرستان شاهین شهر و میمه در استان اصفهان می باشد. نمونه آماری مورد مطالعه نیز شامل 395 نفر از اهالی ساکن در 19 نقطه روستایی بالای ده خانوار شهرستان مذکور می باشد.آزمون فرید من، آزمون تی تک نمونه ای، آزمون تحلیل واریانس و... از جمله روش های آماری مورد استفاده در نرم افزار SPSS می باشد که به منظور تعیین اولویت بندی و میزان اهمیت پارامترهای اقتصاد مقاومتی در اجتماعات روستایی مورد بررسی و تعیین سطح همبستگی و معناداری متغیرها استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که روستاییان در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی از جمله تولید و اشتغال تاثیر بسزایی دارند. همچنین از نظر ایشان، عوامل و زیرساخت های اجتماعی و خدماتی با میانگین (65/7) دارای اهمیت بیشتر و رتبه بالاتری در تحقق اهداف اجتماعی- فرهنگی اقتصاد مقاومتی نسبت به سایر فعالیت ها می باشند. در بین عوامل اقتصادی نیز پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی ، عدم دسترسی به بازارهای مناسب و ناتوانی در فعالیت های بازاریابی، وجود دلالان و واسطه های شهری با میانگین رتبه (57/7) مهمترین موانع در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی می باشند.
    کلیدواژگان: نقش، روستایی، اجتماعات روستایی، اقتصاد مقاومتی
  • حمید برقی، احمد حجاریان صفحه 26
    برنامه ریزی منطقه ای با هدف توسعه و کاهش نابرابری منطقه ای، از موضوعات مهم در کشورهای در حال توسعه به حساب می آید. لازمه برنامه ریزی منطقه ای، شناسایی جایگاه مناطق نسبت به یکدیگر از لحاظ توسعه است. هدف از تدوین این مقاله، سطح بندی و تعیین میزان نابرابری موجود میان شهرستان های استان ایلام می باشد. برای این منظور تعداد 84 شاخص انتخاب گردید. روش تاپسیس که یکی تکنیک های خانواده تصمیم گیری چند معیاره محسوب می شود از اصلی ترین مدل های مورد استفاده در این تحقیق است.
    نتایج تحقیق نشان داد که، شهرستان ایلام با ضریب اولویت 528/0 دارای رتبه اول از نظر میزان توسعه یافتگی می باشد. این شهرستان به دلیل مرکزیت اداری و اقتصادی به عنوان یک مکان جذب سرمایه امکانات و خدمات، نیروی انسانی متخصص و... موجب این برتری بر سایر مناطق استان شده است. همچنین شهرستان ابدانان با ضریب اولویت 273/0 در آخرین مرتبه توسعه یافتگی در استان قرار گرفته است. ضریب پراکندگی به دست آمده 36/0 می باشد که نشانگر وجود تفاوت و شدت نابرابری در میزان بهره مندی از امکانات و شاخص های توسعه است.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، نابرابری، مدل تاپسیس، استان ایلام
  • محسن سقایی، فاطمه فتاح، میترا پاک نژاد صفحه 42
    با توجه به روند گسترش شهری، امنیت یکی از مهم ترین مولفه های یک جامعه پایدار می باشد. در این رابطه، بررسی امنیت زنان، کودکان و سالمندان به عنوان گروه های آسیب پذیر موردتوجه می باشد. احساس امنیت در دو بعد ذهنی و عینی قابل بررسی می باشد. بعد ذهنی امنیت، احساس امنیت شهروندان می باشد که با سنجش ذهنیت آن ها به دست می آید. با توجه به اینکه زنان نیمی از ساکنان شهرها را تشکیل می دهند و نسبت به مردان آسیب پذیری بیشتری دارند سنجش احساس امنیت آن ها اهمیت بیشتری می باید. هدف این پژوهش بررسی احساس امنیت زنان در شاهین شهر می باشد. روش این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش انجام توصیفی– پیمایشی است. ابعاد و شاخص های احساس امنیت زنان(اجتماعی، رفتاری، کالبدی، اقتصادی، دسترسی، محیطی) با استفاده از مطالعات کتابخانه و تحقیقات پیشین انتخاب گردید سپس با استفاده از پرسشنامه اقدام به گردآوری نظرات گردید. جامعه آماری در این تحقیق زنان شاهین شهر با جمعیت 87321نفر بوده که با استفاده فرمول کوکران ، حجم نمونه در این تحقیق 384 نفر به دست آمد. روش تحلیل، استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در نرم افزار لیزرل می باشد. نتایج نشان می دهد شاخص کالبدی و رفتاری با 97/0 بیشترین تاثیر را احساس امنیت زنان دارند و بعدازآن شاخص های اجتماعی با ضریب مسیر 0.92، اقتصادی با ضریب مسیر 0.91 ، شاخص محیطی با ضریب مسیر 0.83 و در رتبه آخر شاخص دسترسی با ضریب مسیر 0.51 قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، شهر، محیط شهری، شاهین شهر
  • اصغر محمدی، اعظم عبدالهی بروجنی، محمود سواری صفحه 61
    هدف از این تحقیق بررسی نگرش فعالان اقتصادی در خصوص موانع اقتصادی و اجتماعی کارآفرینی در شهرستان ایذه می باشد که در سال 1394-1395 اجرا گردید. از جمله اقدامات لازم برای به کارگیری ابزار کارآفرینی در سطح کلان، بسترسازی اجتماعی و اقتصادی است. شناخت بسترهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جامعه و زیرمجموعه های آنها می تواند، ما را در سطح کلان به سوی بستر اجتماعی پویا و هدایت کند. این تحقیق از لحاظ هدف کمی از مطالعات مقطعی و تبیینی است. روش مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات در تحقیقات کمی پیمایشی است. که ابزار مورد استفاده در آن پرسشنامه 28 سوالی خودساخته ای است که روایی توسط خبرگان و اساتید تائید و پایایی آن به میزان 91/0 بدست آمد. از نرم افزار Spss22 برای تجزیه و تحلیل داده های توصیفی و استنباطی به همراه آزمون های آماری مرتبط استفاده شد. نتایج حاصله از پژوهش نشان داد که بین تورم بالا و نرخ بیکاری مزمن، عدم استفاده صحیح از منابع مالی، ترس از متفاوت عمل کردن و ضعف در کارهای تیمی با توسعه کارآفرینی در شهرستان ایذه رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد و از بین این چهار عامل، قوی ترین عامل تاثیرگذار عدم استفاده صحیح از منابع مالی و پس از آن ترس از متفاوت عمل کردن می باشد.
    کلیدواژگان: نگرش، فعالان اقتصادی، شهرستان ایذه، موانع، اقتصادی، اجتماعی
  • علیرضا جهانگیری صفحه 88
    برنامه های توسعه روستایی، جزئی از برنامه های توسعه هر کشور محسوب می شود و کارآفرینی و تنوع بخشی به فعالیت های روستایی از طریق کشف فرصت های مطلوب در روستاها و ترغیب روستاییان به راه اندازی کسب و کارهای نوپا، منجر به رقابتی شدن محیط کسب وکارهای کارآفرینانه روستایی می گردد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی-پیمایشی می باشد. روش گردآوری اطلاعات مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی است. پرسشنامه این تحقیق مشتمل بر 18 سوال برای توسعه پایداری اقتصادی و 15 سوال برای تنوع اقتصادی بوده است. جامعه آماری شامل 1092 نفر سرپرست خانوار روستاهای بخش مرکزی شهرستان شاهین شهر و میمه بوندند بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 284 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون گیری در نرم افزار spss می باشد. نتایج بیانگر آن است که به طور کلی تنوع اقتصادی بر توسعه پایداری اقتصادی تاثیرگذار بوده و این نشان از آن دارد که عدم اتکا بر یک درآمد ثابت در نقاط روستایی و تنوع بخشی آن و دست یافتن به انواع و اقسام ایجاد منبع اقتصادی در نقاط روستایی توسعه پایداری اقتصادی را در پی دارد. این امر به گونه ای است که بر زیرمتغیرهای پایداری نیز در سطح معناداری 0.000 تاثیرگذار بوده به گونه ای که این تنوع بر اشتغال، درآمد، سرمایه گذاری و تولید نیز اثرگذار بوده است. از طرفی با توجه به میزان معناداری کمتر شاخص تولید نسبت به سایر شاخص ها نشان از آن دارد که افزایش تنوع اقتصادی در سطح روستاها بر شاخص تولید اثرگذاری کمتری داشته است و بیشتر منجر به افزایش درآمد، اشتغال و سرمایه گذاری می گردد.
    کلیدواژگان: تنوع اقتصادی، توسعه پایداری اقتصادی، روستا، درآمد، اشتغال
  • محمد ملکی، سید محمد توکلی صبور صفحه 104
    امروزه دسترسی به انواع نقشه های پایه برای مطالعات اولیه و استفاده در طرحهای عمرانی و خدماتی بسیار ضروری است. یکی از انواع این نقشه های پایه، نقشه های ژئومورفولوژی هستند که نشان دهنده اشکال و عوارض زمینی و فرآیندهای حاکم است. از اینرو و با گسترش همه جانبه علم سنجش از دور، ضرورت ارزیابی تصاویر مختلف برای دستیابی منبعی مطمئن برای تهیه این نقشه ها واضح است. با این پیش زمینه، در این مطالعه از تصاویر باند C سنجنده Sentinel-1 استفاده شد. برای بررسی اثر جهت دید در تشخیص اشکال، دو تصویر از دو جهت دید متفاوت مورد بررسی قرار گرفت و برای بررسی تصحیح اثر ناهمواری ها بر تصاویر رادار و در نهایت موفقیت تشخیص عوارض ژئومورفولوژی از مدل رقومی 3 ثانیه USGS استفاده شد. در نهایت چهار عارضه دره، تیغه، مخروط افکنه و واریزه استخراج گردیدند، برای داده های مرجع زمینی از تصاویر لایه World Imagery ازArc GIS Online استفاده شد. و پارامترهای صحت، دقت، کیفیت، ضریب کاپا و در نهایت آزمون Z محاسبه شد. نتایج نشان دهنده این موضوع بود که تصاویر رادار تصحیح پستی و بلندی نشده قابلیت کم تری در استخراج عوارض داشتند. همچنین تفاوت در جهت دید سنجنده و به طبع آن، تفاوت در زاویه دید، در موفقیت تشخیص عوارض موثر است. همچنین مشخص شد که در بین عوارض، تشخیص مخروط افکنه از همه موفقیت آمیزتر بوده است.
    کلیدواژگان: رادار تصویربردار، مخروط افکنه، عارضه، دره، Sentinel، 1
  • نازیلا خالدیان، یاسمین دقیل زاده صفحه 125
    فضای شهری متعلق به همه شهروندان است و حیاط مشترک شهری نامیده می شود، زیرا همگان از سالم و ناتوان، پیر و جوان، زن و مرد، با هر قومیت و زبان و فرهنگی می توانند در آن حضور یابند. افراد ناتوان جسمی و حرکتی یا سالمندان حضور خود را تا اندازه ای بسیار زیاد وابسته به شرایط مناسب فضای شهری ای که می خواهند وارد آن شوند می دانند. آنچه اهمیت دارد این است که می توان در کوچک ترین مقیاس به طور نمونه در محله ای نمونه به طراحی و مناسب سازی پارک محله ای، کتابخانه ، فرهنگسرا، اماکن ورزشی و مراکز خرید پرداخت تا یاری رسان حضور این افراد در محدوده محل زندگی خود باشد. بیشتر این افراد اکنون برای انجام ابتدایی ترین کارهای روزمره خود به خصوص در اجتماع با مشکلات فراوان روبه رو هستند. با در نظر داشتن آمار و تعداد این افراد می توان حداقل زمینه های مناسب سازی محیط را برای انجام فعالیت های روزمره آنان فراهم کرد تا نگاه ها و چشم ها به دیدن و حضور آنها عادت کند و آنان نیز لذت حضور در جامعه را زیر آسمان خدا، خودکفا و بدون نیاز به همراه درک کنند.
    ضرورت و اهمیت پرداختن به فضا های مناسب برای سالمندان در کشور ما نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است . زیرا درصد بالای جمعیت جوان امروز گویای بالا بودن نرخ رشد جمعیت سالمند در سال های آتی خواهد بود. لذا توجه ویژه به نیازهای سالمندان در فضاهای شهری از جنبه های گوناگون اجتماعی، اقتصادی (افزایش بازدهی و رونق فضاهای تجاری و اشتغال )، فرهنگی و غیره از اهمیت ویژه ای برخوردار است .در این پژوهش سعی بر این است در ابتدا با در نظرگرفتن ویژگی های سالمندان و محدودیت های فیزیکی و جسمی به ارزیابی نیازمندی های سالمندان در فضای باز (پارک لاله تهران با تاکید بر بررسی انجام شده در بیوک پارک ترکیه وپیاده سازی آن روش در ایران با این تفاوت که فصل و جنسیت نیز مورد توجه قرار گرفته است.) و مقایسه نحوه استفاده آنان از فضای باز در فصل زمستان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: فضای باز عمومی سالمندان̡ ضوابط و معیارهای طراحی شهری پارک لاله
|
  • Sayed Ramin Ghaffari Page 1
    The term economic resistance has been raised by the Supreme Leader in recent years and then became the concept of political economy. Experts have commented on various approaches in this area. Some with the literature of economics, some with the Islamic economics literature, have also examined the role of the components of the fields of culture and politics in shaping the resistance economy. The present article, after defining the concept of resistance economy and extracting its components based on the charter of leadership, has tried to explain the role of rural settlements and villagers in realizing the objectives of the resistance economy. The method used in this research is documentary and field research, and the population of the study is a resident population in rural areas of Shahin Shahr and Meymeh in Isfahan province. The statistical sample included 395
    inhabitants in 19 rural areas above the ten households of the mentioned city. Friedman test, one sample t test, ANOVA test and .... Among the statistical methods used in SPSS software to determine the priority and significance of resistance parameters in rural communities and determine the level of Correlation and meaningful variables have been used. Research findings show that villagers have a significant impact on the realization of the objectives of the resistance economy, including production and employment. In their view, the factors and social infrastructure and services with an average of (65/7) are more important and higher in achieving social-cultural goals of the resistance economy compared to other activities. Among the economic factors, the low prices of agricultural products, lack of access to suitable markets and disability in marketing activities, the existence of intermediaries and urban intermediaries with an average rating (57/7) are the most important barriers to the realization of the objectives of the resistance economy.
  • Hamid Barghi, Ahmad Hajjarian Page 26
    Regional planning aimed at developing and reducing regional inequalities is one of the most important issues in developing countries. The regional planning requirement is to identify the status of the regions with respect to each other in terms of development. The purpose of this article is to determine the level of inequality existing in the cities of Ilam province. For this purpose, 84
    indicators were selected. The Topsis method, one of the family techniques of multi-criteria decision making, is one of the main models used in this research.
    The results of the research showed that Ilam with the priority coefficient of 528/0 has the first rank in terms of development. Due to the administrative and economic center as a place to raise funds for facilities and services, specialist manpower and ..., this city has given this superiority over other parts of the province. Also, the city of Abdanan with a coefficient of priority of 273/0 is located in the last development stage in the province. The dispersion coefficient obtained is 0.36 which indicates the difference and severity of inequality in the rate of utilization of facilities and development indicators.
    Keywords: Development, Inequality, TOPSIS Model, Ilam Province
  • Mohsen Saghaei, Fatemeh Fattah, Mitra Paknejad Page 42
    With regard to urban expansion, security is one of the most important components of a sustainable society. In this regard, the safety of women, children and the elderly is considered as vulnerable groups. The sense of security can be verified on both the mental and objective dimensions. The subjective dimension of security is the sense of citizen safety that comes from measuring their mentality. Given the fact that women make up half the city's inhabitants and are more vulnerable to men, it is important to measure their sense of security. The purpose of this study was to investigate the safety of women in Shahinshahr. The method of this research is from the point of view of applied purpose and in terms of descriptive-survey method. Dimensions and indices of women's sense of safety (social, behavioral, physical, economic, access, environment) were selected using library studies and previous research. Then, using a questionnaire, they compiled comments. The statistical population of this study was Shahinshahr women with a population of 87321 people. Using Cochran's formula, the sample size was 384 in this research. The analysis method is using second-order confirmatory factor analysis in Lisrel software. The results show that physical and behavioral index with 0.97 have the most impact on women's safety and then social indicators with path coefficient of 0.92, economic with path coefficient 0.91, environmental index with path coefficient 0.83 and the last rank of access index with path coefficient of 0.51 is in the last rank.
    Keywords: Sense of Security, City, Urban Environment, ShahinShahr
  • Asghar Mohammadi, Azam Abdollahi Borujeni, Mahmood Savari Page 61
    The purpose of this study was to investigate the attitudes of economic activists about entrepreneurship and economic barriers in the city of Izeh that was carried out in 1394-
    1395. One of the measures necessary to apply macroeconomic tools is social and economic integration. Understanding the economic, cultural, and political context of the society and its subsets can lead us to a dynamic and dynamic level of society. This research is a quantitative and quantitative study of cross-sectional and explanatory studies. The method used to gather information in quantitative research is survey. The tool used in this questionnaire was 28 self-made questions. The validity of the questionnaire was verified by experts and professors and its reliability was 0.91. SPSS software was used for analyzing descriptive and inferential data along with related statistical tests. The results of the research showed that there is a significant and inverse relationship between high inflation and chronic unemployment, lack of proper use of financial resources, fear of divergence and weakness in teamwork with entrepreneurship development in Izeh. Among these four factors, the strongest factor is the lack of proper use of financial resources and then the fear of being different.
    Keywords: Attitudes, Economic Activists, Izeh, Barriers, Economic, Social
  • Alireza Jahangiri Page 88
    Rural development programs are considered as part of the development plans of each country. Entrepreneurship and diversification into rural activities by discovering desirable opportunities in villages and encouraging villagers to start up new businesses will lead to a competitive business environment. Entrepreneurial village. This research is in terms of applied and descriptive-survey method. The method of data collection is library studies and field research. The survey questionnaire included 18 questions for the development of economic sustainability and 15
    questions for economic diversification. The statistical population consisted of 1092 heads of households in the central part of Shahin Shahr and Meymeh Bond district. Based on the Cochran formula, 284 individuals were selected as sample size. Analysis and data analysis were performed using regression analysis in SPSS software. The results indicate that overall economic diversity has an impact on the development of economic sustainability, which suggests that the lack of reliance on a fixed income in rural areas and its diversification, and the achievement of all kinds of economic resource creation in rural development areas Economic sustainability. This is in such a way that the following sustainability variables were also at a significant level of 0.000, in so far as this diversity affects employment, income, investment and production. On the other hand, considering the lower significance of the production index compared to other indicators, increasing the economic diversity in the rural areas has had less impact on the index of production, and more likely to increase income, employment and investment.
    Keywords: Economic Diversification, Economic Sustainability Development, Village, Income, Employment
  • Mohammad Maleki, Seyed Mohammad Tavakoli Sabouri Page 104
    Today, access to a variety of basic maps for basic studies and use in construction and services is very necessary. One of the types of these basic maps is geomorphologic maps that represent the landforms and processes that govern it. Therefore, with the comprehensive development of remote sensing science, the need to evaluate different images to achieve a reliable source for the preparation of these maps is clear. With this background, in this study, Sentinel-1 C-band images were used. To investigate the effect of directional visibility in shaping the diagnosis, two images were examined from two different directions of view. To assess the correction of the effects of irregularities on radar images and finally the success of the detection of complications of geomorphology, a 3-second USGS digital model was used. Finally, four complications of valley, blade, cone and vortex were extracted. For reference data, World Imagery images from Arc GIS Online were used. The parameters of accuracy, quality, kappa coefficient and finally Z test were calculated. The results indicated that radar correction images were less able to extract complications. Also, the difference in visibility and, therefore, the difference in viewing angle is effective in the success of the diagnosis of complications. It was also found that among the complications, the diagnosis of constipation was more successful than ever.
    Keywords: Photographer Radar, Convex, Complication, Valley, Sentinel-1
  • Nazila Khaledian, Yasmin Daghilzadeh Page 125
    Urban space belongs to all citizens and is called the city's common courtyard because everyone can be healthy and disabled, old and young, woman and man, with any ethnicity, language and culture. Physically and mentally handicapped or elderly people know their presence to a large extent dependent on the proper conditions of the urban space they want to enter. As a matter of fact, on the smallest scale, typical sites can be designed and tailored to the park, libraries, cultural colleges, sports venues and shopping centers, so that their presence is within their area of living. Most of these people now face a lot of problems to do their most basic routine, especially in the community. Considering the statistics and the number of these individuals, it is possible to provide at least the appropriate environment for doing their daily routines so that society will get used to their presence and consequently they will also enjoy their presence in society without anyone help. The need to address the appropriate space for the elders in our country is of utmost and particular importance. Because a high percentage of the young population these days is suggesting a high rate of population growth for the elderly in the coming years. Therefore, special attention is paid to the needs of the elderly in urban areas from a variety of social and economic aspects (increasing the productivity and prosperity of commercial and employment spaces) to cultural, and other important factors. This study tried to evaluate the needs of the elderly considering their characteristics and physical limitations in open air places (like Tehran Laleh Park, with emphasis on the survey conducted in the Buick Park of Turkey and its implementation in Iran, considering the differences in season and their gender.
    Keywords: Public Shelters for the Elderly, Criteria for Urban Design at Laleh Park