فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حبیبب الله حسینی بذر، مهدی محمدی صفحات 1-25
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مدیریت شهری در سبک زندگی اسلامی و پایداری محیط زیست انجام شده و بدنبال پاسخگویی به این پرسش است که آیا بین نقش مدیریت شهری در ترویج سبک زندگی اسلامی در وضعیت مطلوب و موجود تفاوتی وجود دارد یا خیر؟ روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است که در آن سبک زندگی اسلامی در ابعاد اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی توسط پرسشنامه استاندارد مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت شهری در کلیه مولفه های سبک زندگی اسلامی نقش بسزایی ایفا کرده و ارتباط بین شرایط موجود با وضعیت مطلوب معنی دار می باشد. همچنین یافته های پژوهش ، نقش برجسته مدیریت شهری در کلیه مولفه های پایداری محیط زیست را نیز تایید می نماید.  
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، مدیریت شهری، صرفه جویی و محیط زیست
  • واکاوی مولفه های بازدارنده ی توسعه ی کسب و کار در مناطق روستایی / مورد مطالعه: بخش مرکزی شهرستان بویراحمد
    فرشاد رکنی*، حسین سلیمانی صفحات 26-41
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی- تحلیلی است. به منظور جمع آوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و پیمایش میدانی استفاده شده است. قلمرو مکانی این پژوهش بخش مرکزی شهرستان بویراحمد است. جامعه آماری تحقیق، تمامی سرپرستان خانوار بخش مرکزی شهرستان بویراحمد بود که تعداد 210 نفر از سرپرستان خانوار به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. در این پرسشنامه جهت شناخت عوامل بازدارنده کارآفرینی در مناطق روستایی از 63 متغیر در قالب سوالات در مقیاس لیکرت استفاده شد. سطح پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون مقدماتی از طریق تکمیل 30 پرسشنامه به عمل آمد و ضریب آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه گردید که بیانگر نرمال بودن داده ها بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS استفاده شد. در این پژوهش از تقلیل 63 متغیر 15 عامل بازدارنده ی کارآفرینی در منطقه مورد مطالعه بدست آمد. 15 عامل بازدارنده ی کارآفرینی در منطقه مورد مطالعه شامل اقتصادی، اجتماعی، فردی، ضعف در شخصیت، ریسک گریزی، آموزشی، عوامل فنی، نا آگاهی، زیرساختی، تسهیلاتی، مدیریتی، حمایتی، عدم تعادل جنسیتی، عدم مشارکت، فقدان تجربه می باشد. این پانزده عامل در کل 75/65 درصد از کل واریانس عوامل بازدارنده کارآفرینی را تبیین نمودند. بر اساس نتایج بدست آمده اصلی ترین عامل بازدارنده ی کارآفرینی در این منطقه عامل اقتصادی است و مهم ترین متغیر بازدارنده ی اقتصادی نوسانات زیادی در قیمت مواد خام / تجهیزات می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، عوامل بازدارنده، کارآفرینی، روستا، بخش مرکزی، شهرستان بویراحمد
  • فضل الله کریمی قطب آبادی، فرحناز ابوالحسنی *، امین الله بالیده صفحات 42-60
    تمرکز بیش از حد جمعیت و فعالیت، عمدتا در بزرگترین شهرهای کشورهای در حال توسعه، تعادل فضایی در شبکه شهری این کشورها را با مشکل مواجه کرده و زمینه بروز پدیده نخست شهری را فراهم نموده است. پدیده نخست شهری از یک طرف زمینه جذب بخش زیادی از امکانات و خدمات را در شهرهای بزرگ فراهم نموده و از طرف دیگر این شهرهای بزرگ را با مشکلات فراوان دست به گریبان کرده است. تحلیل نخست شهری در ایران و بیشتر کشورهای دنیا اغلب منحصر به شهرهای بزرگ بوده است و فرآیندهای تحلیل از بالا، سرنوشت برنامه ریزی از بالا (متمرکز) را در پی دارد. در این پژوهش سعی شده است که پدیده نخست شهری، به طور تطبیقی علاوه بر سطوح بالا، در سطوح پایین نیز مورد بررسی قرار گیرد. روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی می باشد و اطلاعات مورد نیاز پژوهش از مراکز آماری معتبر مانند استانداری فارس و مرکز آمار ایران گردآوری شده است. از مهمترین نتایج این تحقیق می توان به گسیختگی بسیار شدید در سطح شهرهای استان اشاره نمود؛ به طوری که شهر شیراز در سال 1395 با دارا بودن 1565572 نفر جمعیت به عنوان شهر مسلط و نخست در سطح استان فارس و شهر مرودشت به عنوان شهر دوم با جمعیت 148858 نفر در جایگاه دوم قرار داشته است. در سطح ناحیه ای نیز به دلیل شرایط طبیعی، اقتصادی و جغرافیایی که در ناحیه لارستان مشاهده می شود، شبکه شهری از نظم بهتری برخوردار می باشد؛ به طوری که شهر لار به عنوان شهر اول با جمعیتی حدود 62045 نفر و شهر گراش با جمعیت 34469 نفر در جایگاه دوم قرار داشته است.
    کلیدواژگان: نخست شهری، شاخص تمرکز، نظام شهری، استان فارس، ناحیه لارستان
  • کیوان جهانگیری، بهروز قرنی آرانی* صفحات 61-79
    توسعه کالبدی سکونتگاه های روستایی به عنوان یکی از شاخص های مهم توسعه پایدار روستایی با توجه به برقراری متناسب با فضای پیرامونی و مد نظر گرفتن شاخص های متعدد در آن می توان توسعه همه جانبه روستاها را به خوبی فراهم نماید. در شهرستان بوئین میاندشت به عنوان یکی از شهرستانهای با پتانسیل بالا به لحاظ روستانشینی به خصوص در دهستانهای کرچمبوی جنوبی و شمالی که به بحث کالبدی به خصوص در زمینه معماری بومی، استفاده از مصالح مقاوم همساز با شرایط محلی و... تاکنون پرداخته نشده است بر همین مبنا این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی –تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل کلیه روستاهای بخش کرچمبوی (می باشد و محدوده آماری کل منطقه در بردارنده محدوده دو دهستان کرچمبوی جنوبی و شمالی می باشد. جامعه آماری شامل4465 نفر جمعیت روستاهای مورد مطالعه در سرشماری سال 1390می باشد. تعداد نمونه برابر 354نفر بر اساس فرمول کوکران تعیین شدند و این 354 نفر بر حسب میزان جمعیت بین روستاهای توزیع شدند. در قسمت استنباطی و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آمار استنباطی Topsis انجام می شود هم چنین برای تهیه نقشه ها از سیستم اطلاعات جغرافیایی(Arc GIS9.3) استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که بر اساس مدل تحلیل تاپسیس مشاهده گردید که روستای بلطاق، هندوکش، تخماقلو و کرچ در رتبه های اول تا چهارم و روستای خلعت پوشان در آخرین رتبه قرار گرفته است و همچنین به لحاظ دسته بندی روستا و میزان توسعه در شاخص های کالبدی روستاهای بخش کرچمبوی شهرستان بوئین میاندشت در سه سطح توسعه یافته، کمتر توسعه یافته و بسیار کم توسعه یافته به لحاظ توسعه کالبدی دسته بندی شده اند به گونه ای که تنها سه روستای هندوکش، تخماقلو و بلطاق در روستاهای توسعه یافته قرار گرفته اند و مابقی روستاها(8روستا در قسمت کمتر توسعه یافته و 7 روستا در قسمت بسیار کم توسعه یافته ) جای گرفته اند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه کالبدی، سکونتگاه روستایی، بخش کرچمبوی
  • محمود کفعمی، اصغر نوروزی* صفحات 80-95
    یکی از راهه ای مهم شناخت وضعیت مسکن، مطالعه و آگاهی از رضایتمندی ساکنین روستایی از کیفیت محیط در بافت های مختلف روستا با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و کالبدی آن است. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان رضایتمندی روستاییان ازمسکن وارتباط آن باپایداری سکونتگاه های روستایی در شهرستان برخوار می باشد. نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل جمعیت خانوار 7 روستای دارای جمعیت شهرستان برخوار به تعداد 1767 نفر می باشد. تعداد نمونه برابر 316 نفر بر اساس فرمول کوکران تعیین شدند و این 316 نفر بر حسب میزان جمعیت خانوار بین روستاها توزیع شد. داده ها بر اساس پرسشنامه در دو بخش رضایتمندی از مسکن با 15 سوال و پایداری سکونتگاه های روستایی (اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و محیطی) با 35 سوال گردآوری شد. داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS22 و آزمون تی تست و رگرسیون جهت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن بود که بر مبنای آزمون رگرسیون به طور کلی رضایتمندی روستاییان از مسکن بر پایداری سکونتگاه های روستایی، رضایتمندی روستاییان از مسکن بر پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی، رضایتمندی روستاییان از مسکن بر پایداری اجتماعی-فرهنگی و رضایتمندی روستاییان از مسکن بر پایداری محیطی تاثیرگذار بوده است. همچنین بر اساس آزمون تی تست رضایتمندی روستائیان از مسکن روستایی در وضعیت مطلوب قرار ندارد که با توجه به مقدار معناداری نامناسب آن می تواند دریافت که از دیدگاه سوال شوندگان به شاخص رضایتمندی روستائیان از مسکن روستایی توجه کافی صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، روستاییان، مسکن، پایداری سکونتگاه، شهرستان برخوار
  • نقش عوامل مکانی _فضایی در گونه شناسی مسکن روستایی / مطالعه موردی: روستاه ای بخش مرکزی شهرستان بوئین و میاندشت
    حیدرعلی ربیعی، الهام افتخاری* صفحات 96-112
    مسکن روستایی در بخش مرکزی شهرستان بوئین میاندشت در استان اصفهان در گذشته مطابق با شرایط مکانی- فضایی توسعه یافته است ولی در شرایط کنونی، مساکن روستایی از وضعیتی متضاد، متداخل و ناهمگون برخوردار شده است که به دلیل عدم تطابق با شرایط محیطی، آسایش بهینه حاکم بر مسکن روستایی را دچار چالش نموده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش تحقیق ازنوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل جمعیت خانوار و دهیار 18 روستا از سه دهستان(ییلاق، گرجی و سردسیر) دارای دهیار بخش مرکزی شهرستان بوئین میاندشت می باشد. جامعه آماری شامل 1996 نفر سرپرست خانوار و همچنین تعداد 72 نفر دهیار و اعضای شورای اسلامی این روستاها نیز به طور جداگانه مد نظر قرار گرفته اند که حجم نمونه برای سرپرستان خانواده به شیوه تصادفی-طبقه ای به تعداد 322 نفر و برای دهیاران و اعضای شورای اسلامی به دلیل محدود بوده به شیوه سرشماری کلی، 72 نفر انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری، از نرم افزار SPSS22 برای تشریح نتایج طیف لیکرت پرسش نامه و همچنین از آزمونهای تی تست، فریدمن و پیرسون جهت بررسی فرضیه های پژوهش استفاده شد. نتایج بیانگر آن بود که در آزمون تی تست، شاخص های مختلف در وضعیت مطلوب و اثرگذار قرار دارد. از طرفی بر مبنای آزمون فریدمن در رتبه بندی شاخص ها نیز مشخص شد که میزان تاثیرپذیری شاخص عوامل طبیعی با میانگین 2.63 در رتبه اول و شاخص فنی با میانگین 2.13 در رتبه آخر قرار دارد. بر اساس آزمون پیرسون بین شاخص طبیعی با شاخص اجتماعی-فرهنگی با میزان معناداری 0.03، بین شاخص طبیعی و شاخص اقتصادی با میزان معناداری 0.002، بین شاخص اقتصادی و شاخص فرهنگی-اجتماعی با میزان معناداری 0.005، رابطه مثبت و معنادار دو سویه وجود دارد. بر این مبنا که همراهی و متناسب بودن شاخص های طبیعی زمینه ساز اثرگذاری شخص های اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی در گونه شناسی مسکن روستایی می گردد و نیز اثرگذاری متناسب شاخص اقتصادی زمینه ساز اثرگذاری شاخص فرهنگی-اجتماعی نیز می شود.
    کلیدواژگان: مکان، فضا، گونه شناسی، مسکن روستایی، بوئین میاندشت
|
  • Seyed Habibollah Hosseini Bazr*, Mehdi Mohammadi Pages 1-25
    The present study aims to determine the impact of urban management on Islamic lifestyle and environmental sustainability and to answer the question of whether there is a difference between the role of urban management in promoting the Islamic lifestyle in the desired and existing situation. The research method is descriptive and survey type in which the Islamic lifestyle in social, cultural and economic dimensions is examined by standard questionnaire. The findings of the research showed that urban management plays a significant role in all aspects of Islamic lifestyle and the relationship between the existing conditions and the desired situation is significant. Research findings also confirm the prominent role of urban management in all of the components of environmental sustainability.

    Keywords: Islamic lifestyle, urban management, saving, environment
  • Farshad Rokni*, Hossein Soleimani Pages 26-41
    The present study is an applied research method and descriptive-analytical method. Data collection has been done through library studies and field surveys. The realm of this research is the central part of the city of Boyerahmad. The statistical population of the study consisted of all household supervisors in the central part of Boyerahmad city. 210 family caregivers were selected by random sampling method. The data gathering tool was a questionnaire. In this questionnaire, 63 variables in the form of questions in Likert scale were used to identify entrepreneurship inhibiting factors in rural areas. The reliability level of the questionnaire was evaluated through a preliminary test by completing 30 questionnaires and the Cronbach's alpha coefficient was 0.87, which indicated that the data was normal. In order to analyze the data, exploratory factor analysis was used in SPSS software. In this research, we reduced the 63
    variables of 15 entrepreneurial deterrent factors in the study area. 15 entrepreneurial deterrent factors in the study area include economic, social, individual, personality weakness, risk aversion, educational, technical factors, lack of knowledge, infrastructure, facilities, management, supportive, gender imbalance, lack of participation, lack of experience. These fifteen factors explained 65.756 of the total variance of entrepreneurship inhibitors. Based on the results, the main factor inhibiting entrepreneurship in this region is economic factor, and the most important inhibitor of the economy is a large volatility in the price of raw materials / equipment.

    Keywords: Factor analysis, Restrictive factors, Entrepreneurship, Village, Central District, Boyerahmad County
  • Fazlullah Karimi Ghotbabadi, Farahnaz Abolhasani*, Aminullah Balidadeh Pages 42-60
    Excessive concentration of population and activity, mainly in the largest cities of developing countries, has caused the spatial equilibrium in the urban network of these countries to be problematic, and has provided the basis for the emergence of the first urban phenomenon. First urban phenomenon on the one hand enhances the attraction of a large part of facilities and services in large cities, and on the other hand, these great cities have faced many problems. The first urban analysis in Iran and most of the world's countries is often limited to large cities, and the high-level analysis processes result in a top-down (centralized) planning fate. In this research, the first urban phenomenon has been tried, in a comparative manner, in addition to high levels, at low levels. The research method is descriptive-analytic and the required information is collected from reliable statistical centers such as Fars Governorate and Statistics Center of Iran. One of the most important results of this research can be a severe rupture in the cities of the province, so that the city of Shiraz in 1395 with 1565572 inhabitants as the dominant city and first in the province of Fars and the city of Marvdasht as the second city With a population of 148858 was on second place. In the regional level due to the natural, economic and geographical conditions that are observed in the Larestan area, the urban network has a better order, so that the city of Lar as the first city with a population of 62045 people and the city of Ghorash With a population of 34469 were on second place.
    Keywords: Urban First, Focus Index, Urban System, Fars Province, Larestan District
  • Keivan Jahangiri, Behrouz Gharani Aarani* Pages 61-79
    The physical development of rural settlements as one of the most important indicators of sustainable rural development, due to the establishment of a suitable environment and considering several indicators, can provide comprehensive development of villages. In Boeing Miandasht as one of the high-potential cities in terms of villages, especially in the southern and northern Karchamboui villages, which have focused on physical issues, especially in the field of indigenous architecture, the use of robust materials consistent with local conditions and so far has not been addressed. On this basis, this research is purpose-oriented and is of a descriptive-analytical nature. The statistical population of the study consisted of all the villages in the county of Karchamboui and the statistical area of the whole region comprising the two districts of South and North Karchamboui. The statistical population includes 4465 villagers in the census in 2011. The sample size was 354 according to the Cochran formula, and 354 people were distributed among villages in terms of population size. In the inferential part and the analysis of the data using the Topsis inferential statistics method, Geographic Information System (Arc GIS9.3) was used to prepare the maps. The results indicate that according to the analysis of Tapis, it was observed that the villages of Beltaq, Hindukush, Takmaqlu and Karach were ranked first to fourth and Khalat and Poshan villages were racked last. Also, according to the village classification and development rate in the physical indices of the villages of the Karchamboui district of the Boeing Miandasht district, they are classified in three levels of developed, less developed and very little developed in terms of physical development. As only three Hindu Kush villages are located in the developed villages, the remaining villages are located (8 villages are less developed and 7 villages are very developed).
    Keywords: rural development, physical development, rural settlements, the Karchamboui section
  • Mahmoud Khafaami, Asghar Norouzi* Pages 80-95
    One of the most important ways of recognizing the status of housing, studying and awareness of the satisfaction of rural residents is the quality of the environment in different tissues of the village, considering its economic, social and physical conditions. The purpose of this study was to investigate the satisfaction of villagers and their relationship with the survival of rural settlements in Borkhar. The type of study is descriptive-analytical and in terms of its purpose. The statistical population of this study is the population of 7 villages with a population of 1767 people. The sample size of 316 people was determined according to the Cochran formula, and 316 people were distributed in terms of the size of the household population among the villages. Data were collected by questionnaire in two sections: satisfaction with housing with 15 questions and the stability of rural settlements (socio-cultural, economic and environmental) with 35 questions. The collected data were analyzed by SPSS-22
    software, t-test and regression tests. The results indicated that based on the regression test, in general, the satisfaction of the villagers with housing on the stability of rural settlements, the satisfaction of villagers from housing on the economic sustainability of rural settlements, the satisfaction of villagers from housing on socio-cultural sustainability and the satisfaction of villagers from housing on environmental sustainability has been effective. Also, based on the T test, satisfaction of rural residents is not in desirable rural housing. Considering its inadequate significance, it can be seen that from the viewpoint of respondents the satisfaction of rural residents with rural housing has not been sufficiently addressed.
    Keywords: Satisfaction, Villagers, Housing, Sustainability, Borkar County
  • Heidar Ali Rabiee, Elham Eftekhari* Pages 96-112
    Rural housing in the central part of the city of Boeing Miandasht in Isfahan province has been developed according to spatial-locational conditions in the past, but in the current situation, rural housing has a conflicting, heterogeneous situation that is due to non-compliance with environmental conditions, it has challenged the optimal comfort of rural housing. This is an applied research. The research method is descriptive-analytic. The statistical population of this study is the population of the household and ten villages of 18 villages in three districts (Yeylagh, Gorji and Sardsir) with a central part of the district of Boein Miandasht city. The statistical population consisted of 1996 headed households, as well as 72 nurses and members of the Islamic Council of these villages. Sample size for family caretakers in a randomized-stratified manner was 322 and for the deaners and members of the Islamic Council was limited because of a general census, 72 were selected. To analyze the statistical data, SPSS-22 software was used to describe the results of the Likert spectrum questionnaire as well as T-test, Friedman and Pearson tests to study the research hypotheses. The results indicated that in the t-test, various indices are in an optimal and effective state. On the other hand, based on the Friedman test in the index ranking, it was found that the influence of the index of natural factors with an average of 2.63 in the first rank and the technical index with an average of 2.13 in the last rank. According to the Pearson test, there is a positive and significant relationship between the natural index with the socio-cultural index with a significant level of 0.03, between the natural index and the economic index with a significant level of 0.002, between the economic index and the socio-cultural index with a significant level of 0.005. Based on this, the coexistence and appropriateness of the natural indicators that underlie the impact of the economic, cultural and social subjects on the typology of rural housing, as well as the proportional impact of the economic index, underlies the impact of the socio-cultural index.

    Keywords: Location, Space, Typology, Rural Housing, Buien Miandasht