فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی فلاح، موسی رسولی *، علی ایمانی، یاور شرفی، آمنه منصوری صفحات 261-272
    برای تشکیل میوه و باردهی اقتصادی در بادام باید گرده دهنده هایی در باغ استفاده شوند که با رقم های اصلی همپوشانی گلدهی داشته باشند و با توجه به محدودیت طول عمر تخمک در بادام، در کم ترین زمان باروری صورت گیرد و میوه تشکیل شود. بنابراین، ارزیابی دوره گرده افشانی موثر و مدت زمان رشد لوله گرده و آمیزش با تخمک اهمیت فراوانی برای باروری موفق و تشکیل میوه دارد. در این راستا مقدار نفوذ لوله گرده در قسمت های مختلف مادگی سه رقم و پنج نژادگان بادام در زمان های24، 48، 72، 96 و 120 ساعت پس از گرده افشانی توسط میکروسکوپ فلورسنت بررسی شد. در این پژوهش والد مادری نژادگان A9.7 با والدهای پدری رقم تونو و نژادگان های A230، A10.11، A8.39، والد مادری رقم شکوفه با والدهای پدری رقم های سهند و تونو و نژادگان های A230، A1.16 و والد مادری رقم تونو با والدهای پدری رقم سهند و نژادگان های A230،A1.16 ،A9.7 تلاقی داده شدند. نتیجه ها نشان داد در زمان 24 ساعت پس از گرده افشانی، لوله گرده تا قسمت 3/1 بالایی مادگی و در زمان 48 ساعت در بیشتر ترکیب تلاقی ها لوله گرده تا قسمت میانی تخمدان نفوذ کرد. 72 ساعت پس از گرده افشانی در ترکیب تلاقی A9.7 (ماده) × A230 (نر)، تونو (ماده) × A9.7 (نر) و گرده افشانی آزاد رقم تونو، لوله گرده توانست به تخمدان برسد که نشان از دوره گرده افشانی بالا و احتمال باروری موفق در این تلاقی ها داشت. با گذشت 96 ساعت پس از گرده افشانی در تمامی تلاقی ها لوله گرده به تخمدان رسید و پس از 120 ساعت درصد لوله های گرده نفوذ کرده به تخمدان افزایش یافت.
    کلیدواژگان: بادام، تلاقی، دوره گرده افشانی موثر، لوله گرده، میکروسکوپ فلورسنت
  • داریوش آتشکار * صفحات 273-284
    خوابانیدن و استفاده از قلمه ریشه دار شده یکی از روش های مهم در افزایش پایه های سیب هستند. در این پژوهش قدرت ریشه زایی تعداد 1489 نژادگان پایه به عنوان بخشی از جمعیت حاصل از برنامه بهنژادی پایه های رویشی سیب بررسی شد. ماده های گیاهی شامل 10 ترکیب تلاقی و گرده افشانی آزاد در دو آزمایش جداگانه شامل قدرت ریشه زایی به روش خوابانیدن کپه ای و قلمه خشبی مقایسه شدند. نتیجه های اولیه نشان داد که تعداد 49 نژادگان یعنی 2/3% از کل جمعیت قدرت ریشه زایی مطلوب و مقاومت ظاهری نسبت به شته مومی در شرایط مزرعه داشتند. در غربال دومین از بین 49 نژادگان انتخابی، تعداد 17 نژادگان کامل آسان ریشه زا (ریشه زایی بیشتر از 40% قلمه خشبی) انتخاب شد. در بین نتیجه های انتخابی، نتیجه های حاصل از ترکیب آزایش با پایه های خارجی و گرده افشانی آزاد آزایش، با بیشترین تعداد نتیجه های انتخابی در بین ترکیب های تلاقی (11 نژادگان آسان ریشه زا)، بالاترین درصد ریشه زایی (بین 40 تا 100%)، بیشترین تعداد ریشه (3/12 عدد)، بلندترین ریشه ها (25/4 سانتیمتر)، بهترین نتیجه را در بین ترکیب تلاقی ها به خود اختصاص داد که نسبت به پایه رویشی شاهد MM111 (با 50% پینه زایی) قدرت ریشه زایی بهتر و بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: افزایش، بهنژادی پایه، جمعیت، خوابانیدن، قلمه
  • حبیب حسینی*، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 285-298
    کم آبی یکی از شاخص های مهم محیطی است که رشد و نمو و تولید گیاهان را محدود می کند. این تنش با ایجاد اختلال در تعادل بین تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) و فعالیت های دفاع آنتی اکسیدانی گیاه، ایجاد تنش اکسیداتیو می کند. نیتروپروساید سدیم (SNP)، به طور معمول به عنوان ترکیب رها کننده اکسید نیتریک در گیاهان استفاده می شود. به منظور بررسی اثر محلول پاشی غلظت های مختلف SNP، بر افزایش تحمل به تنش خشکی گل جعفری، آزمایشی گلدانی در گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کامل تصادفی با 9 تیمار و 6 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل SNP در غلظت های صفر، 100 و 200 میکرومولار و تنش خشکی در سه سطح شاهد (ظرفیت زراعی)، تنش متوسط (80% ظرفیت زراعی) و تنش شدید (60% ظرفیت زراعی) بود. نتیجه ها مربوط به ویژگی های ریخت شناسی، فیزیولوژیکی و زیست شیمیایی نشان داد که محلول پاشی گل جعفری با غلظت 100 میکرومولار SNP با تاثیر بر ویژگی های فیزیولوژیکی و زیست شیمیایی و بهبود فعالیت آنزیم کاتالاز سبب افزایش تحمل گل جعفری به تنش خشکی شد. بیشترین مقدار طول ساقه (01/40 سانتیمتر)، تعداد گل (83/8)، عمر گل (29 روز)، محتوای نسبی آب برگ (34/66%)، وزن تر کل (09/66 گرم) و کمترین نشت یونی (12/28%) مربوط به تیمار 100 میکرومولار SNP بود. همچنین ویژگی هایی مانند متوسط تعداد شاخه جانبی، شاخص کلروفیل، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک ساقه و ریشه توسط تیمار SNP با غلظت 100 میکرومولار افزایش قابل توجهی داشت. بنابراین محلول پاشی با غلظت 100 میکرومولار SNP می تواند در افزایش تحمل گل جعفری به تنش خشکی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، گل جعفری، نیتروپروساید سدیم
  • بهمن حسینی *، علیرضا فرخزاد، جعفر امیری، لیلا آقازاده اقدام صفحات 299-312
    تنش سرما و یخبندان موجب تغییر در فرایند های فیزیولوژیکی و زیست شیمایی گیاه می شود. نژادگان های مختلف انگور واکنش های متفاوتی نسبت به سرما دارند و بنابراین انتخاب نژادگان های متحمل، موثرترین روش برای اجتناب از خسارت سرما به شمار می رود. استفاده از کشت درون شیشه ای، از روش های کارآمد جهت گزینش گیاهان متحمل به سرما می باشد. در پژوهش حاضر پس از تولید پینه از گره های شاخه های یک ساله جوان، سه نژادگان انگور بیدانه سفید، عسکری و دم روباهی، زیر مریستم اصلی با اندازه 8/0 سانتی متر، جهت اعمال خوسرمایی به مدت 24 شبانه روز در شرایط تاریکی و دمای 4 درجه سلسیوس قرار گرفت. مقدار پرولین، قند های محلول، پروتئین، درصد ماده خشک و سطح چندگانی در پینه های سازگار شده و شاهد بررسی و در دماهای مختلف یخ زدگی آزمون زنده مانی انجام شد. بیشترین انگیزش پینه (4/92%) در غلظت های 5 و 10 میکرومولار توفوردی و بیشترین انگیزش پینه (5/93%) در غلظت 5 میکرومولار نفتالن استیک اسید در ترکیب با 1 میکرومولار بنزیل آدنین به دست آمد. در نژادگان عسکری در شرایط دمای پایین، کمترین مقدار پرولین (7/2 میکروگرم بر گرم ماده خشک) مشاهده شد. با اعمال خوسرمایی، مقدار پرولین، درصد ماده خشک و پروتئین کل افزایش یافت که این افزایش در نژادگان بیدانه سفید و دم روباهی بیشتر از عسکری بود. یافته های این پژوهش، پیشنهاد می نماید که در بین سه نژادگان مورد مطالعه، بیدانه سفید، تحمل بیشتری به دماهای یخ زدگی نشان داد. همچنین در بررسی تاثیر سرما بر سطح چندگانی نژادگان ها، در نژادگان های مورد مطالعه ثبات سطح چندگانی و پایداری ژنتیکی مشاهده شد که از نظر ریزافزایی و افزایش درون شیشه ای می تواند با اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: انگور، پرولین، پینه، خوسرمایی، سطح چندگانی، قند های محلول
  • حسین شیخی، مجتبی دلشاد *، عبدالکریم کاشی صفحات 313-324
    به منظور تعیین مناسب ترین حجم ظرف پرورش نشای گوجه فرنگی با توجه به طول مدت نگهداری آن در گلخانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول 5 بستر کشت (کوکوپیت، پرلایت، 25% کوکوپیت+ 75% پرلایت، 75% کوکوپیت+ 25% پرلایت و 50% کوکوپیت+ 50% پرلایت) و فاکتور دوم حجم حجره های سینی کشت در 3 سطح 20، 30 و 33 سانتی متر مکعب بود. نتیجه ها نشان داد که 22 روز پس از کشت، اختلاف معنی داری بین حجم ظرف ها از نظر بیشتر ویژگی ها (وزن خشک ریشه و شاخساره، وزن تر ریشه، طول ریشه، ارتفاع شاخساره و تعداد برگ) مشاهده نشد. همچنین در 29 و 36 روز پس از کشت بیشترین ارتفاع شاخساره، قطر، حجم ریشه، وزن تر و خشک ریشه و وزن تر شاخساره مربوط به حجم حجره 33 و 30 سانتی متر مکعب بود و کمترین مقدار این ویژگی ها را، حجم حجره 20 سانتی متر مکعب به خود اختصاص داده بود. نتیجه ها همچنین نشان داد که اختلاف معنی داری بین بسترهای کوکوپیت، 50% کوکوپیت+50% پرلایت و 75% کوکوپیت+ 25% پرلایت در بیشتر ویژگی ها (ارتفاع شاخساره، طول و حجم ریشه، قطر ساقه، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر ریشه، سطح و تعداد برگ) مشاهده نشد و این بسترها بیشترین مقدار این ویژگی ها را نسبت به دیگر بسترها داشتند. با توجه به نتیجه های به دست آمده برای پرورش نشای 22 روزه حجم حجره 20 سانتی متر مکعب و برای نشای 29 یا 36 روزه حجم حجره 30 سانتی متر مکعب مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بستر کشت، حجم حجره، رشد رویشی، نشای گوجه فرنگی
  • مجید اسمعیلی زاده *، زینب سلیمانی، حمیدرضا روستا صفحات 325-338
    با توجه به توصیه ها و مصرف روز افزون اوره چه به صورت خاکی و چه محلول پاشی در باغ‏های پسته، این پژوهش در گلخانه با هدف بررسی اثر برهمکنش تغذیه نیکل و اوره بر مقدار جذب و کارایی مصرف اوره و رشد پسته به صورت فاکتوریل با سه فاکتور شامل سولفات نیکل در سه سطح (0، 150 و 300 میلی گرم در لیتر)، اوره در دو سطح (0 و 2/0%) و دو پایه بادامی ریز زرند و قزوینی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارها در مرحله 10-8 برگی به صورت محلول پاشی طی سه مرحله به فاصله زمانی دو هفته از یکدیگر روی نهال های بذری پسته محلول پاشی شدند. نتیجه ها نشان داد که محلول پاشی با سولفات نیکل و اوره طی سه مرحله باعث افزایش معنی دار در ویژگی های رشدی مانند ارتفاع ساقه، قطر طوقه، سطح برگ، وزن تر و خشک برگ و ریشه، مقدار آهن، روی، نیکل و نیتروژن کل برگ شد. بر اساس نتیجه های این پژوهش، محلول پاشی اوره موجب افزایش مقدار اوره برگ شد، در صورتی که کاربرد سولفات نیکل به طور معنی داری آن را کاهش داد. کاهش غلظت اوره برگ در اثر افزایش فعالیت آنزیم اوره آز توسط نیکل بود. به طور کلی نتیجه های این پژوهش نشان داد کاربرد همزمان نیکل و اوره به صورت محلول پاشی می تواند بازدهی کود اوره را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: بادامی ریز زرند، دانهال، قزوینی، قطر طوقه، نیتروژن کل
  • الهام صادقی سرشت، حمیدرضا کریمی *، علی اکبر محمدی میرک، مجید اسمعیلی زاده صفحات 339-350
    بنه باغی به عنوان یک دورگه بین گونه ای طبیعی می تواند به عنوان پایه برای درخت های پسته استفاده شود. به منظور بررسی تنش شوری بر غلظت عنصرهای کم مصرف در دورگه طبیعی بنه باغی، آزمایشی به صورت فاکتوریل با سه فاکتور شامل سطح شوری (0، 60، 120 میلی مولار با استفاده از ترکیب نمکی کلرید سدیم، کلرید کلسیم و کلرید منیزیم به نسبت 3:2:1)، نوع رشدی (نوع رشدی بنه و نوع رشدی پسته) و ارتفاع (گروه ارتفاعی کمتر از میانه و گروه ارتفاعی بیش از میانه) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتیجه ها نشان داد که با افزایش شوری غلظت آهن ریشه و منگنز شاخساره کاهش و غلظت آهن شاخساره افزایش نشان داد. بیشترین غلظت آهن شاخساره در نوع رشدی بنه با گروه ارتفاعی بیش از میانه و در نوع رشدی پسته در گروه ارتفاعی کمتر از میانه مشاهده شد. بیشترین غلظت مس شاخساره در نوع رشدی پسته با گروه ارتفاعی کمتر از میانه مشاهده شد که این افزایش غلظت نسبت به گروه ارتفاعی بیش از میانه مشهودتر بود. کمترین غلظت مس ریشه در بین دو نوع رشدی، در نوع رشدی پسته مشاهده شد. با افزایش سطح شوری، بیشترین مقدار روی در ریشه در نوع رشدی بنه مشاهد شد. نتیجه های پژوهش حاضر نشان داد که غلظت عنصرهای غذایی کم مصرف در نوع رشدی بنه با گروه ارتفاعی بیش از میانه و در نوع رشدی پسته در گروه ارتفاعی کمتر از میانه بیشتر بود.
    کلیدواژگان: بنه باغی، تنش شوری، عنصرهای کم مصرف
  • علی فرجی منش، مریم حقیقی *، مصطفی مبلی صفحات 351-368
    پژوهش های بسیاری جهت افزایش عملکرد گیاهان مختلف در شرایط شور صورت گرفته است، اما پژوهش های کمی بر روی استفاده از پایه های بومی جهت مقاومت به تنش شوری به ویژه از دیدگاه تغییرهای فیزیولوژیکی موثر بر افزایش مقاومت صورت گرفته است. بنابراین، تاثیر پایه های مختلف بومی شامل انواع پایه های کدو (خورشی، تنبل، آستانه اشرفیه، قلیانی، کارلا)، خیار بومی اصفهان و شاهد (خیارCucumis sativus v. DAVOSII) و خیار غیرپیوندی رابطه های آبی و تغییرهای فیزیولوژیکی خیار پیوندی بررسی شد. بر این اساس پس از پیوند، تیمارهای شوری ناشی از نمک کلرید سدیم در سطح های صفر، 30 و 60 میلی مولار انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 3×8 در قالب طرح کامل تصادفی در گلخانه های پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان با سه تکرار اجرا شد. نتیجه های به دست آمده نشان داد پایه های کدو تنبل و خیار بومی در شرایط تنش شوری وزن تر و خشک ریشه و شاخساره بالاتری داشتند. بیشترین گل ماده در پایه خیار بومی بود. برهمکنش شوری و پایه بر زمان ظهور اولین گل ماده و شماره گره نشان داد که از نظر تعداد روز تا گلدهی بیشترین تاخیر مربوط به پایه های کدو تنبل، خیار بومی و کارلا بود. تعرق در پایه کدوی قلیانی و شوری صفر میلی مولار بیشترین و در پایه خیار بومی و شوری صفر میلی مولار کمترین مقدار را نشان داد. هدایت مزوفیلی در پایه خیار بومی در تمام سطح ها پایین ترین مقدار بود و در پایه کدو تنبل و کدو خورشی با افزایش شوری کاهش یافت. به طور کلی بین پایه های بومی مورد پژوهش به نظر می رسد پایه خیار بومی و کدو تنبل در مجموع اثرهای بهتری از نظر حفظ رشد در شرایط تنش شوری اعمال شده داشتند.
    کلیدواژگان: پایه های خیار، پیوند کدوئیان، تنش شوری، تغییرهای فیزیولوژیکی
  • یاسر خندانی *، رضا فتوحی قزوینی، محمود قاسم نژاد، محمدرضا خالدیان صفحات 369-378
    در آبیاری درخت های میوه، استفاده از روش کم آبیاری تنظیم شده و نیز بهبود شرایط نگهداری آب خاک مهم است. به همین منظور در آزمایشی اثرهای هر دو کم آبیاری تنظیم شده و سوپرجاذب همزمان بر رشد رویشی، عملکرد، مقدار میوه بازارپسند و برخی ویژگی های کیفی میوه درخت های آلو ژاپنی Prunus salicina)) رقم سانتاروزا بررسی شد. در مرحله سخت شدن هسته، درخت ها با سه سطح کم آبیاری شامل 100، 75 و 50% تبخیر و تعرق گیاه (ETc) و چهار سطح سوپرجاذب صفر، 100، 200 و300 گرم (برای هر درخت) تیمار شدند. در کم آبیاری تنظیم شده تفاوت رشد رویشی درخت ها در مقایسه با شاهد معنی دار بود و مقدارهای مصرفی سوپرجاذب هم مانع از کاهش رشد رویشی نبود. مقدار عملکرد، پس از کم آبیاری تنظیم شده ی 75% کاهش معنی داری پیدا نکرد ولی در سطح 50% به صورت معنی داری کاهش یافت. مقدار عملکرد در شاهد و تیمارهای 75% و 50% به ترتیب 47 و 15/46 و 50/35 کیلوگرم در هر درخت بود. در حالی که مقدار میوه بازارپسند در تیمار کم آبیاری تنظیم شده ی 75% در مقایسه با شاهد افزایش یافت. تیمار کم آبیاری تنظیم شده تاثیر معنی داری روی اسید قابل تیتراسیون و ماده های جامد محلول، نسبت ماده های جامد محلول به اسیدیته و منیزیم در مقایسه با شاهد نداشت. مقدار کلسیم به دنبال کم آبیاری تنظیم شده افزایش محسوسی پیدا کرد و بیشترین مقدار کلسیم میوه های آلو در کم آبیاری تنظیم شده ی 50% مشاهده شد. به علاوه، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و سفتی میوه های کم آبیاری در مقایسه با میوه های درخت های شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. در این پژوهش، برهمکنش اثرهای تیمارهای کم آبیاری تنظیم شده و سوپرجاذب فقط برای فنل کل معنی دار بود.
    کلیدواژگان: آلو، سوپرجاذب، کم آبیاری، ویژگی های فیزیولوژیک
|
  • M. Fallah, M. Rasouli *, A. Imani, Y. Sharafi, A. Mansouri Pages 261-272
    For the fruit set and economic productivity in almonds should be used as the pollenizer in the orchard with the main varieties of flowering overlap due to the limited almond ovule longevity, the minimum time taken fertilization and fruit formation. Therefore, evaluation of effective pollination period and pollen tube growth rate and inoculated with eggs is great importance for fruit set and successful fertilization. In this regard, the influence of pollen tube in different parts pistil three cultivars and five genotypes the times 24, 48, 72, 96 and 120 hours after pollination was evaluated by fluorescente microscope. Genotype A9.7 as female parent with Tuono cultivar and genotypes A230,A10.11, A8.39 as male parents, cultivar Shokofeh as female parent with Tuono and Sahand cultivar and A230, A1.16 genotypes as male parent and Tuono cultivar as the female parents, with Sahand cultivar and A230, A1.16, A9.7 genotypes as male parents were crossed. Results showed that at the 24 hours after pollination, pollen tube to the upper 1/3 pistil and at the 48 hours In most crosses pollen tube penetrate to the ovary middle. At the 72 hours after pollination of crosses ♀A9.7 × ♂A230, ♀Tuono × ♂A9.7 and Tuono open pollination the pollen tube could the ovary that showed high pollination period and the chance successful fertilization were crosses. 96 hours after pollination in the all the crosses pollen tub receipt to the ovary and at the 120 hours of pollen tubes penetrated percentage the ovary were increased.
    Keywords: Almond, Crosses, EPP, Pollen tube, Florescence microscope
  • D. Atashkar * Pages 273-284
    Layering and hard wood cutting are known as apple rootstock propagation methods. In this research rooting ability of 1489 apple rootstock hybrid progenies obtained from different cross combinations or open pollination apple rootstock breeding program from 2004 to 2008 in Horticultural Sciences Research Intitute was studied. Screening was done in two separate experiments included: rooting ability of progenies in stool bed condition (the first screening) and rooting ability of elite's hardwood cutting in greenhouse condition (second screening). Results were showed 49 genotypes (3.2% of population) have good rooting ability in the stool bed layering. In the second screening 17 genotypes had hardwood rooting ability (above 40%) were selected as elites apple rootstocks. Progeny was resulted from combination Azayesh as the mother parent (native rootstock) with M9, M27, B9 as the father parents and azayesh open pollinated, with 11 easy rooting genotype, the most root number (2.05-12.3 root per cutting), deepest roots (1.75-4.25cm) and the most layer (8 layer per stool) has the best rooting ability among other combinations. Elite genotypes have more rooting ability than MM111 rootstock as easy rooting rootstock (control).
    Keywords: Rootstock breeding, Population, Propagation, Layering, Cutting
  • H. Hosseini *, A. Rezaei Nejad Pages 285-298
    Water deficit is one of the most important environmental factors that affects plant growth and development, and limits plant production. Water deficit negatively changes the balance between the production of reactive oxygen species (ROS) and antioxidant activity, producing oxidative stress. Sodium nitroprusside (SNP) commonly used as nitric oxide (NO) donor in plants. In orther to study the effects of different concentrations of Sodium nitroprusside (SNP), on drought tolerance of Marigold, this experiment has been carried out as factorial based on a completely randomized design in a greenhouse with 9 treatments and 6 replications. Treatments including 0, 100 and 200 µM SNP and three levels of drought stress, control (FC), moderate stress (80% FC) and severe (60% F.C.). The results of morphological, physiological and biochemical parameters showed that spraying Marigold flower with a concentration of 100 µM SNP increased tolerance of Marigold flower to drought stress through the effect on physiological and biochemical parameters and improved antioxidant enzyme activity (increased catalase). The highest stem length (40.01 cm), number of flower per plant (8.83), flower longevity (29 days), leaf relative water content (66.34% ) and total fresh weight (66.09 g), and the lowest ion leakage (28.12%) was found in plants treated with 100 µM SNP. Further, 100 µM SNP significantly increased average number of branches, leaf chlorophyll, dry and fresh weight of flower, stem and root dry and fresh weight compared with those in control. It was found that spraying with a concentration of 100 µM SNP could be effective in increasing tolerance of Marigold flower to drought stress.
    Keywords: Drought stress, Marigold, Sodium nitroprusside
  • B. Hosseini, A.Farokhzad, J. Amiri, L. Aghazadeh Aghdam * Pages 299-312
    Low temperature stress, cause many physiological and biochemical process in plants. Different genotypes of grapes show diverse reaction to cold stress and therefore so, the selection of cold tolerant genotypes is the most effective method to avoid frost damages. In vitro culture is efficient methods for selecting cold tolerant plants. Callus was formed in three grapevine genotypes; including Bidaneh Sefid, Dom-rubahi and Askari, and then callus were incubated for cold accilimation, a period of 24 days in darkness at 4°C. The contents of soluble sugar, proline, dry weight precentage and the ploid level in acclimated and control callus have been measured. Also, survival test at different freezing temperatures were conducted. Maximum callus induction was obtained in the medium containing 5 and 10 µM of 2, 4-D and 5 µM NAA in combination with 1 µM BA. In the Askari genotype, in terms of low temperature, low proline content was observed. By making cold acclimation, proline, dry matter and total protein increased that, the increase in Bidaneh Sefid and Dom-rubahi was more than Askari. The results of this study suggested that the three genotype understudy, Bidaneh Sefid, showed greater resistance to freezing temperatures, as well as the effect of cold on ploidy level genotypes, stable ploidy level and genetic stability was observed, and that is the most important based on the in vitro micropropagation and proliferation of studied genotypes.
    Keywords: Grapevine, Callus, Proline, Cold, acclimation, Ploid level, Slouble sugar
  • H. Sheikhi, M. Delshad *, A. Kashi Pages 313-324
    In order to determine suitable size of tray cell acording to growing duration, a factorial experiment was conducted with 3 replications. Growing substrate in 5 levels (cocopeat, coarse perlite, 25% cocopeat 75% perlite, 50% cocopeat 50% perlite and 75% cocopeat 25% perlite) was considered as first factor and cell size (20, 30 and 33 cm3) as the second. 22 days after sowing, no significant differences were observed in most measured traits (shoot and root dry weight, root fresh weight, root length, shoot height and number of leaf), while the least values of plant height, stem diameter, root volum, root fresh and dry weight and shoot fresh weight was recorded in plants grown in 20 cm3 cells. Pure cocopeat or substrates with less than 25% perlite had similar behavior in most traits (shoot height, root volume and length, stem diameter, shoot dry and fresh weight, root fresh weight, number of leaf and leaf area). Finally it seems 20 cm3 cells (tray with 128 cells) can be successfully used, if a growing period of less than 22 days in needed. For longer periods (up to 36 days) 30 cc cells are suitable and efficient.
    Keywords: Growing substrate, Cell size, Tomato transplant, Vegetative growth
  • M. Esmaeilzadeh *, Z. Soleimani, H.R. Roosta Pages 325-338
    According to recommendation and utilization of urea pistachio orchard as drench, or foliar application in, this study was done to evaluate the interaction of urea and Ni on urea absorption and efficiency of and vegetative growth of pistachio. To this purpose, a greenhouse factorial experiment was conducted with three factors, including nickel sulfate at three levels (0, 150, and 300 mg l-1), urea at two levels (0 and 2 g l-1), and two Rootstock (Badami-Rize-Zarand and Qazvini) and four replications. Using completely randomized design. Treatments were applied on pistachio seedlings as foliar application during three stages with two week-intervals when seedling had 8-10 leaves. The results showed that foliar application of nickel sulfate and urea in three stages increased vegetative growth parameters (seedlings height, stem diameter, leaf area, fresh and dry weight of leaf and root and leaves Fe, Zn, Ni and N contents, significantly. Based on the results of this study, urea foliar application resulted in an increase in urea content of leaf, but application of nickel sulfate resulted in significant decrease of it. It seems that application of nickel sulfate increased activity of urease enzyme. In overall that simultaneous foliar application of nickel and urea can increase urea fertilizer efficiency.
    Keywords: Badami, E, Rize Zarand, Seedling, Qazvini, Crown diameter, Total nitrogen
  • E. Sadeghi Seresht, H.R. Karimi *, A.A. Mohammadi Mirik, M. Esmaeilzadeh Pages 339-350
    Banebaghi is considered as a natural interspecific hybrid that can be used as rootstock for the genus of pistachio. In order to evaluate the effect of salinity stress on microelement concentration in as a Banebaghi natural hybrid, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with salinity levels (0, 60, 120 mM of salty sodium chloride, calcium chloride, magnesium chloride 3:2:1) and two growth types (mutica Type growth and pistachio Type growth) and height (height group lower than middle and height group more than middle) and three replications. According to the result, salinity decreased root Fe and shoot Mn concentration and increased Fe content of shoot. The highest shoot Fe content was observed in the mutica type growth with height group of more than the middle and the lowest Fe concentration of shoot in Pistachio type growth with height group of less than the middle. The maximum Cu concentration of shoot observed in type growth Pistachio with height group of less than the middle which increases of concentration was more evident than height group more than middle. Increasing salt concentration increased root Zn content in mutica growth type. The results of present study showed that microelements concentration in mutica type growth with height group of more than the middle and in Pistachio type growth with height group of less than the middle was more than the other treatments.
    Keywords: Banebaghi, Salinity, Microelement
  • A. Farajimanesh, M. Haghighi *, M. Mobli Pages 351-368
    There are many different studies on the increasing yield under salinity condition, there is limited study on the usage of endemic rootstocks for increasing the salinity resistance on the view of physiological changes which is result in these resistance was done. For study the effect of different endemic rootstocks on water relation and physiological changes of grafted cucumber this study was designed. Rootstocks were Cucurbita pepo, Cucurbita maxima, Cucurbita moschata v.Astane ashrafiye, Lagenaria siceraria, Momorida charantia, Cucumis sativus v. Isfahan and self-grafted of cucumber and non-grafted as a control. After grafting salinity treatments with three levels of 0, 30 and 60 mM was applied. The experimental design was factorial based on CRD with 3 replicates. Results was shown that Tanbal and Isfahan cucumber with highest fresh and dry weight of root has the highest fresh and dry weight of shoot. The highest female flower number was in Isfahan cucumber rootstocks. The interactive effect of rootstock and salinity was show that the latest emergence of female flower was seen in Tanbal, Karella and Isfahan cucumber. Transpiration was highest in Ghalyani and no salinity and the lowest in Isfahan cucumber without salinity. Mesophyll conductance was lowest in Isfahan umber in all salinity level and in Tanbal and Khoreshi decreased with increasing of salinity. Generally, within these endemic rootstocks was studied in this research, Isfahan cucumber and Tanbal has the better effect on growth in salinity stress although they have this effect from different mechanism.
    Keywords: were Cucurbita pepo, Cucurbita maxima, Cucurbita moschat v.Astane ashrafiye, Lagenaria siceraria, Momorida charantia, Cucumis sativus v.Isfaha
  • Y. Khandani *, R. Fotouhi Ghazvini, M. Ghasem Nezhad, M.R. Khaledian Pages 369-378
    Using of Regulated Deficit Irrigation (RDI) and improved water holding of soil are very important in irrigation of fruit trees. For this purpose, the effects of both RDI and super-absorbent (SA) were studied on the vegetative growth, yield and amount of marketable fruit and some quality characteristics of Japanese plum (Prunus salicina cv. ‘Santarosa’). The trees were exposed to three RDI levels including 100% ETc, 75% ETc, 50% ETc and four super-absorbent levels of zero, 100, 200, and 300 grams/tree at the pit hardening stage. In RDI, the difference of vegetative growth compared to control trees was significant and the SA treatments could not compensate for the decrease of vegetative growth. The amount of yield was not affected under the influence of 75% ETc, but at the 50% ETc level, it decreased significantly. The yield of control, 75% ETc and 50% ETc treatments were 47, 46.15 and 35.50 kg/tree respectively. However, comparing between control and other levels of RDI showed that the amount of marketable fruit increased in 75% Etc. In addition, the irrigation levels were not effective on soluble solid content (SSC), titrable acidity (TA), SSC/TA and the magnesium (Mg) concentration. While, the concentration of fruit calcium increased considerably under RDI and the highest amount of Ca was observed at 50% Etc. The quality characteristics such as total phenol, firmness and antioxidant potential of fruits increased by lower irrigation than the control fruits. In this study, the interaction effects of RDI and SA treatments were significant only for total phenol trait.
    Keywords: Plum, Super absorbente, Deficit irrigation, Physiological characteristics