فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال هجدهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم کشاورزی، اختر شکافنده * صفحات 221-236
    در این پژوهش، سه نوع ترکیب پیوندی (سبز/سبز، سبز/سیاه و سبز/ترش) و سه پایه قلمه ای (سبز، سیاه و ترش) انجیر به مدت 12 هفته زیر چهار تیمار آبیاری (100، 75، 50 و25% نیاز آبی) به صورت آزمایش فاکتوریل در یک طرح به طور کامل تصادفی با 5 تکرار در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجه ها نشان داد که به طور کلی با افزایش تنش خشکی رشد رویشی و مقدار نسبی آب برگ کاهش و مقدار پرولین برگ افزایش یافت، اما پاسخ ها بسته به نوع پایه و نوع ترکیب پیوندی متفاوت بود. پایه سیاه غیرپیوندی بیشترین طول ساقه را در تمام سطح های آبیاری نسبت به پایه سبز غیر پیوندی داشت و سبب افزایش طول ساقه در پیوندک سبز در تمام سطح های آبیاری شد. هم چنین پایه سیاه توانست بیشترین وزن تر و خشک ساقه را در پیوندک سبز نسبت به ساقه سبز در پایه غیر پیوندی ایجاد نماید. ترکیب پیوندی سبز/ترش بیشترین مقدار وزن خشک برگ در واحد سطح را در تمام سطح های آبیاری نشان داد. در 25% و 50% نیازآبی ترکیب پیوندی سبز/سیاه بیشترین مقدار نسبی آب برگ را حفظ کرد. به طور کلی، ترکیب پیوندی سبز/سیاه می تواند تحمل بالاتری به تنش خشکی نسبت به ترکیب های پیوندی دیگر داشته باشد.
    کلیدواژگان: انجیر، پرولین، پایه، پیوندک، تنش خشکی
  • محمد جواد کرمی، سعید عشقی*، عنایت الله تفضلی صفحات 237-250
    در این پژوهش رفتار تبادل های گازی و واکنش فلورسانس کلروفیل تاک های یاقوتی به مدت دو سال در مقابل تنش گرمایی شدید (1±45 درجه سلسیوس) و شرایط بدون تنش (دمای 1±28 درجه سلسیوس) در گلخانه ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان هم چنین در شرایط تاکستان با تنش گرمایی 1±45 درجه سلسیوس در منطقه نیمه گرمسیر قیر و کارزین استان فارس مقایسه شد. مقدار فتوسنتز (A)، هدایت روزنه ای (gs)، غلظت CO2 محفظه زیر روزنه (Ci)، مقدار تعرق (E) و شاخص فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm) برگ اندازه گیری و کارایی کربوکسیلاسیونی (A/Ci)، کارایی مصرف آب (A/E) و کارایی واقعی مصرف آب (A/gs) محاسبه شدند. نتیجه ها تفاوت قابل توجهی برای تمام شاخص های تبادل های گازی و فلورسانس کلروفیل نشان داد. بیشترین مقدار فتوسنتز (46/9 میکرومول دی اکسیدکربن در متر مربع در ثانیه) در تاک های گلدانی (در شرایط گلخانه) بدون تنش گرمایی مشاهده شد. کاهش شدید فتوسنتز وFv/Fm در همه تاک های قرار گرفته در برابر تنش گرمایی هم در گلخانه و هم در شرایط تاکستان مشاهده شد. مقدار فتوسنتز تاک های قرار گرفته در برابر تنش گرمایی در شرایط تاکستان (34/3 میکرومول دی اکسیدکربن در متر مربع در ثانیه) به طور قابل توجهی بیشتر از مقدار آن در تاک های گلدانی قرار گرفته در برابر تنش گرمایی در گلخانه (00/2 میکرومول دی اکسیدکربن در متر مربع در ثانیه) بود. این نتیجه ها نشان دهنده رفتار متفاوت تبادل های گازی و فتوسنتز انگورهای یاقوتی در شرایط گلخانه و تاکستان بود. به احتمال واکنش گرمایی فتوسنتزی تاک های یاقوتی، در مرحله های مختلف رشد با شرایط گرما سازگار شده بودند. به عبارت دیگر، رقم یاقوتی توانایی کسب تحمل گرمایی را دارد.
    کلیدواژگان: فتوسنتز، تحمل گرمایی ذاتی، خوگیری، تحمل گرمایی اکتسابی
  • اسما شاه حسینی، علیرضا شهسوار * صفحات 251-258
    این پژوهش برای بررسی اثر ایندول-3- بوتیریک اسید روی ریشه زایی تنه جوش های نخل خرما رقم کبکاب با وزن های مختلف انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی شامل 4 تیمار و 4 تکرار روی 32 تنه جوش با وزن 2 تا 6 کیلوگرم و 8 تا 12 کیلوگرم انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد ایندول بوتیریک اسید در چهار سطح صفر (شاهد)، 1000، 2000 و4000 میلی گرم درلیتر بود. نتیجه ها نشان داد غلظت 4000 میلی گرم درلیتر ایندول بوتیریک اسید بیشترین تعداد ریشه های اصلی و فرعی، تعداد کل ریشه ها (اصلی و فرعی)، طول ریشه های اصلی، قطر ریشه های اصلی، وزن ریشه های اصلی و فرعی، وزن کل ریشه ها (اصلی و فرعی) و درصد ریشه زایی را در تنه جوش هایی با وزن 2 تا 6 کیلوگرم و 8 تا 12 کیلوگرم ایجاد کرد که در مقایسه با تیمار شاهد در سطح احتمال 5% تفاوت معنی دار داشت. بنابراین می توان در تنه جوش های نخل خرما دارای وزن کم (2 تا 6 کیلوگرم) با به کارگیری ایندول بوتیریک اسید، بیشترین میزان ریشه زایی را ایجاد کرد و از آن ها به طور موثری برای افزایش و سپس گسترش سطح زیرکشت بهره گرفت.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد گیاهی، درصد ریشه زایی، افزایش
  • فاطمه خضرلو، زهره جبارزاده*، پرویز نوروزی صفحات 259-270
    این پژوهش برای تعیین مناسب ترین غلظت تنظیم کننده های رشد اکسینی و سیتوکینینی جهت پرآوری ریزنمونه های برگی گیاه اطلسی دورگه در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش از چهار غلظت تنظیم کننده های رشد BAP یا TDZ (صفر، 44/4، 88/8 و 76/17 میکرومولار) و IBA در سه غلظت (صفر، 55/0 و 1/1 میکرومولار) استفاده شد. بیشترین مقدار باززایی شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره و وزن تر و خشک پینه در محیط کشت دارای 76/17 میکرومولار BAP همراه با 55/0 میکرومولار IBA به دست آمد. در محیط کشت های دارای تنظیم کننده رشد TDZ ریزنمونه ها زرد شدند و بدون باززایی به همان شکل باقی ماندند. هم چنین در مورد شاخص طول شاخساره، در محیط کشت های دارای 1/1 میکرومولار IBA در ترکیب با 44/4 و 88/8 میکرومولار BAP و در شاخص شمار برگ و گره در محیط کشت دارای 88/8 میکرومولار BAP همراه با 1/1 میکرومولار IBA بیشترین مقدار مشاهده شد. نتیجه ها نشان داد که در پرآوری ریزنمونه های برگی اطلسی دورگه تنظیم کننده رشد BAP نسبت به TDZ کاراتر بود.
    کلیدواژگان: باززایی، بنزیل آمینوپیورین، تیدیازورون، سیتوکینین، کشت بافت
  • عبدالستار دارابی * صفحات 271-286
    این پژوهش به منظور بررسی شاخص های زراعی اقلیمی در مرحله های مختلف فنولوژی و واکاوی رشد نژادگان های جدید سیب زمینی در کشت پاییزه در استان خوزستان انجام شد. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل پنج تیمار با سه تکرار به مدت یک سال زراعی (1393) درمزرعه های شهرستان بهبهان اجرا شد. تیمار های مورد بررسی شامل سه رقم سانته، خاوران و جاوید و دو هم گروه پیشرفته بود. ژوخه ها در اواسط مهر ماه کشت و اوایل اسفند ماه برداشت شدند. نتیجه های آزمایش نشان داد مرحله رشد سبزینه ای کوتاه ولی مرحله حجیم شدن ژوخه طولانی بود. مرحله رسیدن در این پژوهش مشاهده نشد. واحد هلیوترمال مورد نیاز در مرحله رشد و گسترش جوانه ها، رشد سبزینه ای، ژوخه زایی و حجیم شدن ژوخه به ترتیب 41/2663 تا 03/3332، 32/1581 تا 86/1731، 29/1194 تا 18/ 1218و 24/3491 تا 58/3680 ساعت دردرجه روز رشد بود. واحد نوری دمایی از کاشت تا برداشت 22/15909 ساعت دردرجه روز رشد بود. سرعت رشد محصول و ژوخه در ابتدای رشد و نمو افزایش و پس از رسیدن به بیشینه، کاهش یافت. بیشترین سرعت رشد نسبی در همه نژادگان ها به مرحله های اولیه رشد و نمو تعلق داشت. رقم خاوران به دلیل بالاترین کارایی مصرف دما و واحد هلیو ترمال که منجر به افزایش سرعت رشد ژوخه و محصول شد، بیشترین محصول را تولید نمود.
    کلیدواژگان: درجه روز رشد، سرعت رشد محصول، شاخص نوری دمایی، واحد نوری دمایی، واحد هلیو ترمال
  • فریدون عجم گرد *، مجید راحمی، کوروش وحدتی صفحات 287-304
    پکان یکی از مهمترین میوه های خشکباری مناطق نیمه گرمسیری است که از ارزش اقتصادی با لایی برخوردار می باشد. در این پژوهش، نیاز سرمایی و گرمایی 16 رقم مختلف پکان شامل گراتکس، 3جی، استوارت 2جی، استوارت 4جی، موهاک، ویچیتا 6جی، ماهان، ویچیتا 7جی، کومانچ 4ام، کومانچ 5ام، آپاچی، پرکیو، 6 ام، چوکتا، گراکینگ و 10جی طی سال های 1393 تا 1394 مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تعیین نیاز سرمایی از مدل یوتا و آزمایش سرمادهی قلمه ها استفاده شد. نیاز گرمایی ارقام به روش روز درجه رشد (GDD) تعیین شد. آزمایش در قالب فاکتوریل با 16 رقم و 11 تیمار سرمایی قلمه ها در دمای 1±4 درجه سلسیوس و به مدت صفر، 150، 300، 450، 600، 750، ،900، 1050، 1200، 1500 و 1800 ساعت انجام شد. برای اندازه گیری نیاز سرمایی رقم های پکان در شرایط طبیعی، از آمار ایستگاه هواشناسی صفی آباد استفاده شد. نتیجه ها نشان داد که بر اساس مدل یوتا، نیاز سرمایی رقم های گراکینگ و ویچیتا 6ام و ویچیتا 7ام کمتر از 200 ساعت و رقم کومانچ 5ام، بیش از 800 ساعت بود و نیاز گرمایی برای شکوفا شدن جوانه ها، بین 10000 در رقم آپاچی و 15000 درجه رشد ساعت در رقم کومانچ 5ام بود. نیاز گرمایی برای شکوفا شدن جوانه ها، با مقدار تجمع واحد های سرمایی در رقم ها، همبستگی منفی داشت. هم چنین همه رقم های مورد بررسی، برای شکوفا شدن در بهار، به کمینه 500 ساعت دمای بالاتر از 18 درجه سلسیوس نیاز داشتند. در پایان رقم های گراکینگ، ویچیتا 6ام و ویچیتا 7ام و آپاچی برای منطقه هایی از ایران که امکان رفع نیاز سرمایی در حدود 300 ساعت را دارند، پیشنهاد شدند. در منطقه های نیمه گرمسیری کشور که امکان تامین 400 تا 600 ساعت سرمای زمستانه را دارند رقم های گراتکس، کومانچ 5ام و 6ام پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: Carya illinoinensis، باز شدن جوانه ها، مدل یوتا
  • حامد حسن زاده خانکهدانی، سمیه رستگار *، بهروز گلعین، مرتضی گل محمدی، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی صفحات 305-314
    پرشین لایم متحمل ترین گونه مرکبات به بیماری جاروک لیموترش است که تاکنون اثرات پایه های مختلف بر این ویژگی پرشین لایم مورد ارزیابی قرار نگرفته است. برای بررسی اثر پایه های گوناگون بر واکنش پیوندک نژادگان های پرشین لایم به بیماری جاروک (جاروی جادوگر) لیموترش، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور پایه شامل بکرایی، مکزیکن لایم، ولکامرلمون و نارنج و پیوندک شامل IAC، تاهیتی لایم، دیپرس لایم و پرشین لایم در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب طی سال های 1393 تا 1396 اجرا شد. گیاهان پیوندی به روش پیوند سپری تولید و واکنش نهال های پیوندی و نیز دانهال پایه های پیوندنشده به روش مایه زنی با پیوندک مکزیکن لایم آلوده به فایتوپلاسمای بیماری جاروک ارزیابی شد. براساس نتیجه های به دست آمده از ردیابی فایتوپلاسما در ترکیب های پیوندی با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز، حضور فایتوپلاسما در پیوندک ها روی پایه مکزیکن لایم سریع تر (40 روز پس از مایه زنی) و در پیوندک ها روی پایه ولکامرلمون دیرتر (116 روز پس از مایه زنی) از دیگر پایه ها شناسایی شد. نشانه های جاروک تنها در دانها ل ها (به جز ولکامرلمون) دیده شد و در ترکیب های پیوندی تا پایان زمان آزمایش نشانه ای دیده نشد. نشانه های جاروک در دانهال های مایه زنی شده مکزیکن لایم زودتر از دیگر دانهال ها دیده شد. پس از آن، نشانه ها در دانهال های بکرایی و سپس در دانهال های نارنج دیده شد. در مجموع پایه ولکامرلمون برای نژادگان های پرشین لایم به عنوان بهترین ترکیب پیوندی برای کشت در مناطق آلوده به بیماری جاروک لیموترش معرفی می شود.
    کلیدواژگان: نژادگان های پرشین لایم، فایتوپلاسما، مایه زنی، ولکامرلمون
  • علی قرقانی *، آرام حسینی، مهدی زارعی صفحات 315-328
    آزمایشی برای بررسی اثر همزیستی قارچ های ریشه ای آربوسکولار بر روند رشد و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی چند پایه رویشی سیب در طول فصل رشد در یک خاک آهکی انجام شد. این آزمایش با دو فاکتور پایه در سه سطح (پایه های M9، M7 وMM106 ) و قارچ در چهار سطح (Glomus versiforme، Rhizophagus interaradices، Claroideoglomus etunicatum و شاهد) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح به طورکامل تصادفی در شرایط گلخانه انجام شد. شاخص های رشدی (ارتفاع و قطر گیاه) و فیزیولوژیک (کلروفیل کل، فتوسنتز و تعرق) و هم چنین مقدار کلونیزاسیون ریشه گیاه در سه زمان (هفته های 11، 15 و 19 بعد از کاشت) در طول فصل رشد اندازه‏گیری شد. نتیجه ها نشان داد اثر تیمارهای قارچ ‏و نوع پایه ها بر تمامی شاخص های رشدی و فیزیولوژیک اندازه گیری شده در هر سه زمان معنی دار بود. در بین قارچ ها، G. versiforme در بیشتر شاخص های اندازه گیری شده برتر از دو قارچ دیگر بود. در بین پایه ها، وزن تر شاخساره و هم چنین ارتفاع (در دو اندازه گیری اول) درMM106 بیشتر بود ولی ارتفاع نهاییM7 بیشتر از بقیه بود. بیشترین و کمترین قطر نهال به ترتیب مربوط به MM106 و M7 بود. بیشترین مقدار کلرفیل، فتوسنتز و تعرق در پایه M9 مشاهده شد. بیشترین مقدار کلونیزاسیون ریشه در پایه M7 دیده شد. به نظر می رسد با انتخاب پایه مناسب و همزیست کردن آن با قارچ‏ های مایکوریزا می توان دشواری ها ناشی از خاک‏های آهکی از جمله کم سبزینگی و کاهش رشد گیاه را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سیب، پایه رویشی، قارچ آربوسکولار مایکوریز، فتوسنتز، رشد
|
  • M. Keshavarzi, A. Shekafandeh* Pages 221-236
    In this research, three types of fig graft combinations (Sabz/Sabz, Sabz/Siah, Sabz/Torsh) and three ungrafted (Sabz, Siah, Torsh as control) fig rootstocks were subjected to 4 levels of irrigations (100%, 75%, 50% and 25% water requirement, WR) for a period of 12 weeks as a factorial experiment in a completely randomized design with 5 replications. The results showed that with increasing drought stress, vegetative growth and RWC were decreased and leaf proline content was increased. However, the responses were different according to type of rootstocks and graft combinations. In all levels of irrigation, ungrafted Siah rootstock showed the highest stem length compared to ungrafted Sabz rootstock and enhanced stem growth in Sabz scion. In addition, this rootstock produced the highest stem fresh and dry weights in Sabz scion compared to ungrafted Sabz rootstock. Sabz/Torsh graft combination showed the highest leaf mass per area (LAM) in all levels of irrigation. In 25% and 50% of WR, the graft combination of Sabz/Siah conserved the highest RWC. Generally, the grafted combination of Sabz/Siah can tolerate higher levels of drought stress than other graft combinations.
    Keywords: Fig, Proline, Rootstock, Scion, Water stress
  • M.J. Karami, S. Eshghi *, E. Tafazoli Pages 237-250
    This research compares leaf gas exchange behavior and chlorophyll fluorescence parameters of Yaghooti grapevine cultivar under three conditions for two years including severe heat stress in greenhouse (45±1 ºC), greenhouse with normal conditions (28±1ºC), and severe heat stress in vineyards of Ghir-o-Karzin (a semi-warm region in Fars province). Leaf gas exchange parameters including photosynthesis rate (A), stomatal conductance (gs), sub-stomatal CO2 concentration (Ci), transpiration rate (E), and chlorophyll fluorescence (Fv/Fm) were measured. Moreover, transpiration efficiency (A/E), intrinsic transpiration efficiency (A/gs) and carboxylative efficiency (A/Ci) were estimated. Results showed significant differences among all treatments for all gas exchange and chlorophyll fluorescence parameters. The most photosynthesis rate (9.6 µmol CO2 m2s-1) was found for vines grown under normal greenhouse condition. In vines subjected to heat stress in both greenhouse and vineyard conditions, a sharp decrease in photosynthesis rate and Fv/Fm was observed. Photosynthesis rate (3.34 µmol CO2 m2s-1) in vines subjected to heat stress under vineyard conditions was significantly higher than that of potted vines (2.00 µmol CO2 m2s-1) subjected to heat stress in greenhouse conditions. These results revealed that gas exchange behavior of Yaghooti vines against heat stress under vineyard conditions was different from gas exchange behavior in potted vines grown under heat stress in greenhouse conditions. It seems that the photosynthetic heat response of Yaghooti grapevine cultivar was acclimated to heat stress conditions during different growth stages. In other word, Yaghooti have an ability to acquire tolerance to heat stress (acquired thermotolerance).
    Keywords: Acclimation, Acquired thermotolerance, Basal thermotolerance, Photosynthesis
  • A. Shahhosseini, A.R. Shahsavar* Pages 251-258
    This research was carried out to evaluate the effects of indole-3- butyric acid on rooting of date palm (Kabkab cultivar) off-shoots with different weights. The experiment was performed as a completely randomized design consisted of four treatments and four replications on thirty-two date palm off-shoots with weight of 2-6 kg or 8-12 kg. The treatments included the application of indole butyric acid at the rate of 0 (control), 1000, 2000 and 4000 mg L-1. The results showed that 4000 mg L-1 indole butyric acid provided the highest number of main and lateral roots, total number of roots (main and lateral), length of main roots, diameter of main roots, weight of main and lateral roots, total weight of roots (main and lateral) and rooting percentage on the off-shoots with weight of 2- 6 kg and 8-12 kg which was significantly different with compared to control treatment at 5% probability level. Therefore, the highest rooting rate can be produced by the application of indole butyric acid in low weight of (2-6 kg) date palm off-shoots and their used effectively for propagation and expansion cultivated area.
    Keywords: Growth regulator, Rooting percentage, Propagation
  • F. Khezerlou, Z. Jabbarzadeh*, P. Noruzi Pages 259-270
    The present study, aimed to investigate the effects of different concentrations of plant growth regulators such as auxin (IBA) and cytokinin (BAP, TDZ) on shoot proliferation from leaf explants of Petunia hybrida on MS medium. The experiment was conducted as a factorial with completely randomized design including two factors and 3 replications. In this experiment, 4 concentrations of BAP or TDZ (0, 4.44, 8.88 and 17.76 µM) and 3 concentrations of IBA (0, 0.55 and 1.1 µM) were used. The highest amount of regenerated shoots, fresh and dry weight of shoots and callus were obtained in medium containing 17.76 µM BAP and 0.55 µM IBA. Explants on media supplemented with TDZ, turned yellow with no regeneration. The longest shoots were observed in media containing 1.1 µM IBA in combination with 4.44 and 8.88 µM BAP and number of leaves and nodes were the highest in medium containing 8.88 µM BAP with 1.1 µM IBA. The results showed that on proliferation of leaf explants of Petunia hybrida Double Cascade series, BAP was more efficient than TDZ.
    Keywords: Benzyl Amino Purine, Cytokinin, regeneration, Thidiazuron, Tissue culture
  • A. Darabi * Pages 271-286
    In order to study agro-meteorological indices at different phenological stages and growth analysis of new potato genotypes in autumn planting in Khuzestan province, an experiment was conducted for one year (2014-15) in farms of Behbahan region. This research was conducted in randomized complete block design including five genotypes (Sante, Khavaran and Javid cultivars and two advanced clones) with three replications. Tubers were planted at early October and harvested at late February. The results indicated that the duration of vegetative stage was short but tuber bulking stage was long, the maturation stage was not observed. Heliothermal unit requirements at sprout development, vegetative growth, tuber initiation and tuber bulking stages (depend on genotypes) were 2663.41 to 3332.03, 1581.32 to 1731.86, 1194.2 to 1218.1 and 3491.24 to 3602.58-degree day hr-1, respectively. Photo thermal unit requirement from planting to harvest was 15909.22-degree day hr-1. Tuber growth rate and crop growth rate increased during early growth stage, reached maximum value and afterward decreased. The maximum relative growth rate for all genotypes was observed during early growth stage. Due to the highest thermal use efficiency and heliothermal use efficiency, tuber and crop growth rate of Khavaran cultivar increased, so that this cultivar produced the highest yield.
    Keywords: Crop growth rate, Growth degree days, Hilothermal unit, Photothermal index, Photothermal unit
  • F. Agamgard*, M. Rahemi, K. Vahdati Pages 287-304
    Pecan is one of the most important nut fruits of subtropical regions that has very high commercial value. In this research, chilling and heating requirements of 16 pecan cultivars (GraTex, Peruque, Comanche 4M, 10J, Wichita 6J, Mohawk, Mahan, Stuart 2J, 3J, Stuart 4J, GraKing, Choctaw, Apache, 6M, Wichita 7J, and Comanche 5M) were carried out at the Saidabad Agricultural Research Center of Dezful during 2014–15. The Utah model and chilling treatments of cuttings were used to determine chilling requirement of cultivars. Heat requirements were determined by growth degree day (GDD) method.The experiment was a randomized design factorial with 16 cultivars and 11chilling treatments for 0, 150, 300, 450, 600, 750, 900, 1050.1200, 1500 and 1800 hours at 4°C±1 and three replications. To calculate the chilling requirement of pecan cultivars in natural conditions, meteorological data of Safiabad station were used. The results showed that chilling requirement was lower than 200­h for 'GraKing', 'Wichita 6J' and ‘Wichita 7J’ and higher than 800­h for 'Comanch 5M' and heat requirement were 416­GDD for 'Apache' and 625­GDD for 'Comanch 5M'. In all of cultivars, heat requirement varied inversely with chilling accumulation hours and they required at least 500­h with >18ºC heating for spring budbreak. Finally, results of this study showed that 'Wichita 6J', 'GraKing', ‘10J’ and ‘Apache’ were suitable for subtropical regions of Iran with 300­h chill units and 'Comanch 5M', ‘GraTex’ and ‘6M’ were suitable for regions with 400-600­h chill units.
    Keywords: Budbreak, Carya illinoinensis, Utah model
  • H. Hassanzadeh Khankahdani, S. Rastegar*, B. Golein, M. Golmohammadi, A. Aboutalebi Jahromi Pages 305-314
    In order to assess the effect of different rootstocks on reaction of scions of Persian lime genotypes against withces’ broom disease of lime (WBDL), an experiment was conducted as factorial arrangement in randomized complete block design with two factors including rootstock (Bakraei, Mexican lime, Volkamer lemon and Sour orange) and scion (IAC, Tahitian lime, Deperse lime and Persian lime) in Agricultural Research Station of Minab during 2014-2017. The grafted plants were produced via T-budding. Reactions of the grafted plants and seedlings was evaluated via graft inoculation with Mexican lime scion infected with WBDL phytoplasma. Based on PCR assays, detection of WBDL phytoplasma was the earliest (40 days post inoculation) in the scions on Mexican lime rootstock and the latest (116 days post inoculation) in the scions on Volkamer lemon rootstock. Symptoms of WBDL were observed in all seedlings except Volkamer lemon and during the course of this study it was not observed in the grafted plants. The time between graft inoculation and WBDL sypmtoms appearance was shortest in Mexican lime seedlings. Totally, Volkamer lemon rootstock is introduced as the best rootstock for Persian lime genotypes in the WBDL-infected areas.
    Keywords: Inoculation, Persian lime genotypes, Phytoplasma, Volkamer lemon
  • A. Gharaghani*, A. Hosseini, M. Zarei Pages 315-328
    An experiment carried out to study the effects of arbuscular mycorrhizal fungi on growth and physiological parameters ofthreecommercialapple clonalrootstocks during growing season in greenhouse. This investigation was conducted with two factors, rootstock (M9, M7 and, MM106) and species of arbuscular mycorrhizal fungi (Glomus versiforme, Rhizophagus intraradices, Claroideoglomus etunicatum and, control) in a completely randomized design. Growth (including plant height and diameter and shoot fresh weight) and physiological (including total chlorophyll, photosynthesis, and transpiration) parameters as well as root colonization were measured in 11, 15 and 19 weeks after transplanting. Results showed that mycorrhizal treatments and rootstoks had significant effects on all measured parameters comparing to the control. It was also shown that the fungus Glomus versiforme performed better than other fungi having the highest records for almost all of the measured parameters. Among the rootstocks, MM106 performed the highest shoot fresh weight (as well as plant height in the first and second measurements) but the final height of M7 was more than MM106. The highest and the lowest plant diameter were observed in MM106 and M7, respectively. The highest chlorophyll content, transpiration and photosynthesis rate was measured in M9 but the highest root colonization was recorded in M7. It seems that choosing proper rootstocks and treating them with suitable arbuscular mycorhizal fungi could reduce adverse conditions of calcareous soils for apple trees.
    Keywords: Arbuscular mycorhizal fungus, Apple, Clonal rootstocks, Growth, Photosynthesis