فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال هجدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلیل دژم پور *، فاطمه آقاجانی کلجاهی، علیرضا مطلبی آذر، حسین فتحی صفحات 329-342
    به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف اکسین و سایتوکینین روی شاخه زایی دورگه هلو× بادام "HS314" از قطعه های برگی گیاهچه های درون شیشه ای استفاده شد. قطعه های برگی روی محیط کشت طراحی شده برای بادام (AP) دارای چهار غلظت تیدیازورون (TDZ) (3، 6، 9 و 12 میلی گرم در لیتر) در ترکیب با دو غلظت IBA (صفر و 1/0 میلی گرم در لیتر) کشت گردید. در همه تیمارها پینه زایی دیده شد اما شاخه زایی تنها در محیط کشت AP دارای 12 میلی گرم در لیتر TDZ و 1/0 میلی گرم در لیتر IBA دیده شد. هم چنین اثر نور سرخ نیز مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از دو محیط کشت موراشیک و اسکوگ (MS) و گیاهان چوبی (WPM) دارای دو غلظت، صفر و 1 میلی گرم در لیتر IBAدر ترکیب با 12 میلی گرم در لیتر TDZ و دو طیف نوری (سفید و سرخ) استفاده شد و مشخص شد که در هر دو محیط کشت با 1 میلی گرم در لیتر IBAشاخه زایی غیر مستقیم اتفاق می افتد. شمار گیاه باززایی شده از برهمکنش محیط کشت و طیف نوری و نیز مقدار 1 میلی گرم در لیتر IBA متاثر شد. بنابراین استفاده از محیط کشت MSدر شرایط نور سرخ و یا WPM در شرایط نور سفید (حضور 1 میلی گرم در لیتر IBA و 12 میلی گرم در لیتر TDZ) برای باززایی از قطعه های برگی بهترین نتیجه را دادند.
    کلیدواژگان: باززایی، پایه درختان میوه، تنظیم کننده گیاهی، پینه زایی
  • سعید عشقی *، محسن شیردل، علی قرقانی صفحات 343-352
    شهرهای جنوبی استان فارس با دارا بودن پاییز و زمستان های ملایم، شرایط مناسبی را برای کشت گیاهان مختلف مانند توت فرنگی در پوشش های ساده پلاستیکی دارند. کشت در این پوشش ها مزایایی مانند کاهش هزینه گرمایشی، کوتاه بودن طول دوره کاشت تا تولید و در نتیجه تولید فراورده نوبرانه را دارند. به منظور بررسی عملکرد و کیفیت رقم های توت فرنگی، پژوهشی در دو سال پی درپی 94 و 95 روی 12 رقم توت فرنگی در شهرستان گراش منطقه لارستان انجام شد. برای این منظور نشاهای توت فرنگی رقم های پاروس، کوئین الیزا، سلوا، گاویوتا، کاماروسا، آروماس، کردستان، فرزنو، میشیونری، پاجارو، ونتانا و چاندلر از منطقه کردستان در میانه پاییز منتقل و به صورت خاکی کشت شدند. نتیجه ها نشان داد که اختلاف معنی داری بین رقم ها در شمار گل و گل آذین در بوته، طول دوره گلدهی و میوه دهی، میانگین وزن میوه و عملکرد کل وجود دارد. رقم پاروس با دارا بودن میانگین وزن میوه 23 گرم در هر بوته و عملکرد بالا (150 و230 گرم در بوته به ترتیب در سال اول و دوم) به عنوان رقم برتر در دو سال شناخته شد. هم چنین در دو سال، رقم ها از نظر ویژگی های کیفی مانند TSSو ویتامین C اختلاف معنی داری با هم داشتند. در مجموع دو سال، رقم پاروس نسبت به بقیه رقم ها برتری داشت.
    کلیدواژگان: پاروس، پوشش های پلاستیکی، مواد جامد محلول، ویتامین C
  • حسین امین *، عباس میرسلیمانی، مهدی نجفی قیری صفحات 353-364
    ویژگی های مختلف خاک می تواند بر قابلیت استفاده عنصرهای غذایی و جذب آن ها به وسیله گیاه، رشد آن و کیفیت میوه اثر بگذارد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت عنصرهای غذایی خاک و برگ درختان پرتقال واشنگتن ناول و ارتباط آن با کیفیت میوه در دو باغ با ویژگی های خاکی متفاوت و مدیریت تغذیه ای مشابه صورت گرفت. نمونه های خاک، برگ و میوه از دو باغ که دارای مدیریت مشابهی بودند برداشت شد و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک ها، قابلیت استفاده عنصرهای غذایی، مقدار عنصرهای معدنی برگ و ویژگی های کیفی میوه اندازه گیری شد. نتیجه ها نشان داد که قابلیت استفاده همه عنصرهای غذایی در حد بهینه، اما قابلیت استفاده فسفر، روی و مس در خاک های باغ اول به طور معنی داری بیشتر از خاک های باغ دوم بود ولی برای پتاسیم نتیجه های عکس مشاهده شد. نمونه های برگ درختان باغ اول، پتاسیم و اهن کمتر و فسفر بیشتری داشتند. در باغ اول، پوست میوه نازک تر، نسبت گوشت به پوست بیشتر، ماده های جامد محلول بیشتر، اسیدیته کل کمتر و نسبت ماده های جامد محلول به اسیدیته کل بیشتر بود. رابطه مثبت و معنی داری بین مقدار پتاسیم و فسفر برگ با وزن و ضخامت پوست میوه، ماده های جامد محلول، اسیدیته کل و نسبت ماده های جامد محلول به اسیدیته کل به دست آمد.
    کلیدواژگان: بافت خاک، پتاسیم، ماده های جامد محلول، قابلیت استفاده عنصرها
  • فریبرز حبیبی، اصغر رمضانیان * صفحات 365-376
    رنگ قرمز ناشی از آنتوسیانین باعث بهبود ویژگی‏های کیفی میوه‏های پرتقال خونی می‏شود. شناخت تغییرهای فیزیکوشیمیایی و ترکیب های زیست فعال میوه پرتقال خونی مانند آنتوسیانین در دوره رسیدن می تواند امکان تعیین بهترین زمان برداشت با بیشترین کیفیت میوه را فراهم آورد. به منظور بررسی تغییرهای فیزیکوشیمیایی و ترکیب های زیست فعال میوه پرتقال خونی رقم سانگین در دوره رسیدن میوه، آزمایشی در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه زمان برداشت (255، 285 و 315 روز بعد از مرحله تمام گل) با چهار تکرار انجام شد. نتیجه ها نشان داد مقدار سفتی میوه در زمان سوم نمونه برداری کاهش یافت که تفاوت معنی داری با مرحله دوم نمونه برداری (285 روز بعد از تمام گل) نداشت. مقدار آنتوسیانین کل در دوره آزمایش ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت که نشان دهنده شروع تجزیه شدن آنتوسیانین در میوه های روی درخت بود، به طوری که در 315 روز بعد از مرحله تمام گل، مقدار آنتوسیانین کل نسبت به زمان دوم نمونه برداری 37% کاهش یافت. فعالیت آنتی اکسیدانی، مقدار فنول کل و آسکوربیک اسید میوه در سه مرحله نمونه برداری به طور معنی داری افزایش یافت. به طور کلی، با افزایش زمان ماندگاری میوه‏ها روی درخت ممکن است آنتوسیانین تجزیه شده و کیفیت میوه‏ها کاهش یابد. بنابراین برای برداشت میوه‏های پرتقال خونی رقم سانگین با بیشترین کیفیت لازم است افزون بر در نظر گرفتن شاخص طعم به دیگر ویژگی‏های فیزیکوشیمیایی و ترکیب های زیست فعال به‏ویژه آنتوسیانین توجه کرد.
    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، آنتوسیانین، سفتی، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنول کل
  • هانیا صحراییان، الهام اسراری* ، محمد جمال سحر خیز صفحات 377-388
    با توجه به چالش‏ کمبود آب آبیاری در تولید گیاهان باغی، جایگزینی منابع آبی با پساب تصفیه شده در حال افزایش است. در این پژوهش تغییرهای مورفوفیزیولوژیکی، زیست شیمیایی و ترکیب های اسانس گیاه دارویی مرزه باغی (Satureja hortensis L.) در اثر آبیاری با آب چاه، پساب تصفیه شده و ترکیب آب چاه و پساب تصفیه شده با نسبت 1:1، در قالب طرح به طور کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 بررسی شد. نتیجه ها نشان داد تیمار آبیاری اثر معنی داری بر ویژگی های مورد ارزیابی دارد. بیشترین و کمترین وزن تر کل گیاه و ریشه، طول شاخه و ریشه و ارتفاع گیاه به ترتیب در تیمار آب چاه و پساب به دست آمد. بیشترین وزن تر و خشک قسمت هوایی و درصد ماده خشک در تیمار آب چاه + پساب و بیشترین قطر ساقه در گیاهان آبیاری شده با پساب به دست آمد. بیشترین و کمترین سطح برگ و مقدار اسانس (86/2 درصد وزنی) به ترتیب در تیمار آب چاه + پساب و تیمار آب چاه به دست آمد. بیشترین شاخص کلروفیل برگ (75/44) و فنول کل (mg GAE 100 g-1 96/1) در تیمار پساب تصفیه شده به دست آمد. در واکاوی ترکیب های اسانس، 47 ترکیب شناسایی شد که بیشترین ترکیب آن کارواکرول (27/53 درصد) بود که در تیمار پساب تصفیه شده به دست آمد. به‏طور کلی به دلیل بهبود ویژگی‏های رشدی و افزایش عملکرد اسانس و همچنین به منظور کاهش مصرف آب، ترکیب آب چاه و پساب تصفیه شده برای تولید مرزه باغی پیشنهاد می‏شود.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، اسانس، زمان گل دهی، شاخص کلروفیل، فنول کل
  • حلیمه افرنگان، حمیدرضا کریمی *، محمود رقامی، الهام صادقی سرشت صفحات 389-402
    به منظور ارزیابی تحمل پایه های بنه باغی و پسته بادامی ریز زرند به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با سه تکرار، هر تکرار شامل دو نمونه و هر نمونه یک گلدان با سه دانهال اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح شوری (صفر، 70 و 140 میلی مولار) کلرید سدیم، کلرید کلسیم و کلرید منیزیم با نسبت (3:2: 1) و سه پایه (بادامی ریز زرند، بنه باغی تیپ رشدی پسته و بنه باغی تیپ رشدی بنه) بودند. نتیجه ها نشان داد که تنش شوری سبب کاهش ویژگی های رویشی و بوم فیزیولوژیکی شد. به طوری که کمترین کاهش وزن خشک برگ مربوط به پایه بنه باغی تیپ رشدی پسته و بیشترین کاهش مربوط به پایه بادامی ریز زرند بود. هم چنین در بالاترین سطح شوری، پایه بنه باغی تیپ رشدی پسته دارای بالاترین مقدار محتوای نسبی آب و پرولین برگ و پایه بنه باغی تیپ رشدی بنه دارای کمترین مقدار آن ها بود. هم چنین نتیجه ها نشان داد که کمترین مقدار سدیم اندام هوایی مربوط به پایه بنه باغی تیپ رشدی پسته بود. بر اساس پژوهش بالا پایه بنه باغی تیپ رشدی پسته مقاومت بیشتری به تنش شوری نسبت به پایه بنه باغی تیپ رشدی بنه داشت.
    کلیدواژگان: پرولین، پسته، شوری، محتوای نسبی آب برگ، وزن خشک برگ
  • علیرضا عفتی، حسین صادقی، مهدی حدادی نژاد* صفحات 403-412
    مدیریت بهینه عامل های محیطی به ویژه نور خورشید در کشت داربستی یکی از راهکارهای افزایش مقدار محصول و کیفیت آن می باشد. به منظور بررسی رشد رویشی و زایشی تمشک سیاه خاردار از نوع رونده و میان رس در سه نوع سامانه شامل سامانه کپه ای (شاهد) ، داربست I و داربست V، آزمایشی در قالب طرح به طورکامل تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. اندازه گیری ویژگی های رویشی سال اول و ویژگی های کمی و شیمیایی میوه در سال دوم نشان داد که نوع داربست، تاثیر معنی داری بر شاخص های رویشی و زایشی تمشک سیاه در مقایسه با شاهد داشت. سامانه داربست V در مقایسه با دیگر تیمارها بالاترین شمار گل در خوشه (4/3) ، ظرفیت پاداکسایندگی (7/%78) و فنول کل (25/564 میلی گرم بر گرم) را داشت و نسبت به سامانه شاهد، عملکرد را به میزان 49% افزایش داد. مقدار و شدت نور تاثیر قابل توجهی بر رشد و نمو بوته ها داشت و مقدار نور جذب شده توسط سطح برگ و هم چنین توزیع یکنواخت آن در شاخساره گیاه، عملکرد را متاثر نمود. نتیجه های این بررسی نشان داد که سامانه داربست V با جدا کردن شاخه ها از هم و افزایش نفوذ نور به درون سایه سار تمشک سیاه خاردار رونده، اثرهای مثبتی بر ویژگی های رویشی و زایشی تمشک سیاه داشته است.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، تمشک سیاه، سطح برگ، شاخه بارده، عملکرد، نور
|
  • Jalil Dejampour *, Fatemeh Agajani kalejahi , Alireza Motallebi azar , Hossein Fathi Pages 329-342
    To investigate the effects of auxin and cytokinin on shoot regeneration from leaf segments of HS314 rootstock, in vitro plantlets grown on DKW containing 0.5 mg L-1 BAP, 5 mg L-1 GA3, 0.5 mg L-1 IBA, and 200 mg L-1 casein hydrolysate were used. Leaf segments (abaxial side) were cultured on shoot induction media containing different concentrations of TDZ (3, 6, 9, and 12 mg L-1) and IBA (0.0 and 0.1 mg L-1). Results showed that callus induction was achieved in all treatments, and IBA was not necessarily used. Nevertheless, only culture medium AP with 12 mg L-1 TDZ and 0.1 mg L-1 IBA caused shoot regeneration. In the next step, choosing the best culture medium and efficient hormonal levels, also the effect of the red light was investigated. Therefore, two culture media, MS and WPM (containing 0, 1 mg L-1 IBA and 12 mg L-1 TDZ) and two light conditions (red and white) were used. The results showed that shoot regeneration was occurred in both culture media with 1 mg L-1 IBA. The numbers of regenerated plants were affected by interaction of culture medium × light condition and 1 mg L-1 IBA. Finally, MS medium using red light and WPM using white light were considered as the best treatments for shoot regeneration from leaf segment (along with 1 mg L-1 IBA and 12 mg L-1 TDZ) for both of them.
    Keywords: Callus induction, HS314 rootstock, Plant growth regulation, Shoot regeneration
  • Saeid Eshghi * Pages 343-352
    Southern parts of Fars province, with mild autumn and winter, provides suitable conditions for protected cultivation of various crops such as strawberry. Crop production in greenhous has some advantages such as reducing energy consumption, out off-season production and early ripening fruits. To evaluate the yield and quality of 12 strawberry cultivars, an experiment was carried out in two successive years 2015 and 2016 at the Gerash region in Larestan. For this purpose, rooted strawberry daughter plants of cultivars Paros, Queen Elisa, Selva, Gaviota, Camarosa, Aromas, Kurdestan, Fresno, Missionary, Pajaro, Ventana, and Chandler were provided from Kurdistan Province and cultured in the Mid-autumn. The results showed that significant differences observed in number of flowers and inflorescences per plant, flowering and fruiting periods, fruit weight and total yield of cultivars. Among the studied cultivars, Paros produced the highest average fruit weight (23 g) and total yield (230 g per plant) and was the best cultivar. In general, Paros, Queen Elisa, Selva and Gaviota had the longest flowering and fruiting periods. In addition, in both years according to quantitative and qualitative traits, Paros had a good performance.
    Keywords: Paros, Plastic cover, Soluble solids, Vitamin C
  • Hossein Amin Dr.* , Abbas Mirsoleimani Dr., Mahdi Najafi, Ghiri Dr. Pages 353-364
    Different soil properties may affect the soil mineral nutrients availability, nutrients uptake by plant, plant growth and fruit quality. This study was carried out to investigate the nutrients status of soils and leaves of Washington Navel orange trees and their relationships with fruit quality of two orchards with similar nutrition management and different soil properties. Soils, leaves, and fruits of two orchards with similar management were collected and physical and chemical soil properties, soil nutrients availability, leaves nutrient contents and fruit quality were determined. Results indicated that the availability of all mineral nutrients was sufficient and P, Zn and Cu availability in orchard 1 was significantly higher than those of orchard 2; while this result was inverse for K. Orchard 1 had more K and Mn and less Fe. Fruits in orchard 1 had less peel thickness, more flesh ratio, more TSS, less total acidity and more TSS/TA. Positive and significant relationship was obtained between leaves K and P contents and fruit weight, peel thickness, TSS, TA, and TSS/TA.
    Keywords: Nutrient availability, Potassium, Total soluble solids (TSS), Soil texture
  • Fariborz Habibi , Asghar Ramezanian * Pages 365-376
    The red color due to anthocyanin improves the quality attributes of blood orange fruit. Monitoring of physicochemical and physiological changes such as anthocyanin content during blood orange fruit ripening can help to predict the best harvest time with the best quality. In order to investigate the changes of physicochemical and bioactive compounds in blood orange fruit ‘Sanguine’ during fruit ripening, a randomized complete block design with four replications was conducted at three harvesting times (255, 285 and 315 days after full bloom). The results showed that fruit firmness decreased at the third stage of sampling, which did not have a significant difference with the second stage of sampling (285 days after full bloom). Total anthocyanin content increased during experiment, and then decreased, indicating the onset of anthocyanin degradation in fruit stored on tree so that the total anthocyanin concentration decreased 37% at third stage compared to the second stage. Antioxidant activity, total phenol and ascorbic acid content of fruit increased significantly during three stages of sampling. Overall, by extending the maintenance of fruit on the tree, anthocyanin may degrade and decrease the fruit quality. Therefore, for harvesting blood orange fruit ‘Sanguine’ with the highest quality, it is necessary to consider physicochemical attributes and bioactive compounds especially anthocyanin other than flavor index.
    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant activity, Ascorbic acid, Firmness, Total phenol
  • H. Sahraian , E. Asrari*, M.J. Saharkhiz Pages 377-388
    Replacing irrigation water sources with refined sewage water is increasing due to water scarcity challenge for producing horticultural crops. In this research, changes in morphological, biochemical and essential oil components of summer savory (Satureja hortensis L.) plants irrigated with well water, refined sewage water and combination of well water and refined sewage water with the ratio of 1:1 investigated in a completely randomized design with 3 replications in 2018. The results showed that irrigation had a significant effect on measured parameters. The highest and the lowest total fresh weight, root fresh weigh, shoot and root length and also plant height were obtained in plants irrigated with well water and refined sewage water, respectively. The most fresh and dry weights and biomass of aerial parts were obtained in well water + refined sewage water. The highest stem diameter was obtained in refined sewage water. The most and the least leaf area and essential oil yield (2.84%) were obtained with well water + refined sewage and well water treatments, respectively. The most leaf chlorophyll index (44.75) and total phenol (1.96 mg GAE 100 g-1) were obtained in refined sewage water. Analyses of essential oil components resulted in detection of 47 components. Carvacrol (53.27%) was the dominant components that obtained in refined sewage water treatment. Overall, the use of combination of well water and refined sewage water is recommended for savory production due to improvement in growth characteristics, increasing the amount of essential oil and also reducing water consumption.
    Keywords: Chlorophyll index, Essential oil, Flowering date, Plant height, Total phenol
  • H. Afrangan, H.R. Karimi*, M. Raqamy , E. Sadeghi Seresht Pages 389-402
    In order to evaluate the tolerance of Banabaghi and Badami-Riz-e-Zarand pistachio rootstocks to salinity, an experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. Each replication consisted of two samples and each sample containing a pot with three seedlings. Treatments were three levels of salinity (0, 70 and 140 mM) of sodium chloride, calcium chloride and magnesium chloride with ratio (3:2:1) and three rootstocks (Badami-Riz-e-Zarand, Banabaghi with pistachio growth type and Banabaghi with mutica growth type). The results showed that salt stress decreased the growth characteristics and eco-physiological parameters so that the most leaf dry weight was observed in Banabaghi with pistachio growth type and the lowest was in the Badami-Riz-e-Zarand rootstock. Also, at the highest level of salinity, Banabaghi rootstock with pistachio growth type had the highest relative water content of leaf and the Banabaghi rootstock with mutica growth type had the lowest content. The highest proline content of leaves obtained in the Banabaghi rootstock with pistachio growth type and the lowest content was observed in the Badami-riz Zarand rootstock. Also, the results showed that the lowest shoot Na concentration was observed in Banabaghi with pistachio growth type. Based on the present study, Banabaghi rootstock with pistachio growth type had higher tolerance to salinity stress than Banabaghi with mutica growth type.
    Keywords: Leaf dry weight, Pistachio, Proline, Relative water content, Salinity
  • A. Effati, H. Sadeghi, M. Hadadinejad * Pages 403-412
    Optimal management of environmental factors, on the trellis systems farming, is one of the solutions to increase product quality, especially sunlight. In order to investigate the vegetative and reproductive growth of thorny trailing blackberry in the three trellis types, an experiment performed that including hill (control), I and V systems in a completely randomized design with three replications. Measurements of first year vegetative traits and physical and chemical traits of berries in the second year showed that trellis types had a significant effect on vegetative and reproductive indices of blackberry compared with the control. V trellis system had maximum number of flowers in cluster (3.4), antioxidant capacity (78.7%) and total phenol (564.5 mgg-1) in compare to others and increased 49% yield compared to the control. The amount and intensity of light showed considerable effect on plant growth and the yield affected by light absorbance in leaf area, as well as its uniform distribution in the foliar. Results of this study showed that V trellis system has a positive effect on the vegetative and reproductive characteristics of trailing thorny blackberry via separating the cane from each other and increasing the light penetration into the canopy.
    Keywords: Anthocyanin, Blackberry, Floricane, Leaf area, Light, yield