فهرست مطالب

مطالعات منطقه ای - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1394)

نشریه مطالعات منطقه ای
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • اسرائیل شناسی - آمریکا شناسی
  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • سید احمد موسوی، مرضیه سجادی صفحه 1
    جستار پیش رو برآن است تا تاثیر پست صهیونیسم را به عنوان یک گفتمان انتقادی بر تحولات جامعه اسراییل مورد کنکاش قرار دهد. نویسندگان با استفاده از رویکرد انتقادی دیالکتیک نفی آدورنو به دنبال نشانه روی به آن گره گاه هایی است که مدافع و پشتیبان نوع خاصی از مناسبات میان سوژه و ابژه هستند. در پاسخ به این پرسش که آیا اندیشه و جنبش پساصهیونیسم به عنوان یک رویکرد انتقادی می تواند گسست اساسی در اندیشه صهیونیسم محسوب شود و تاثیر مخربی بر جامعه و رژیم اشغالگر اسراییل بگذارد، فرضیه این گونه مطرح شده است که برخلاف تصور برخی پژوهش گران، رویکرد انتقادی پساصهیونیسم نمی تواند چنین چالشی ایجاد نماید. این امر ناشی از دو مساله است: نخست اینکه از لحاظ شناختی و عملی، ماهیت اندیشه پساصهیونیستی چیزی فراتر از همسانی و فراتر از تناقض است؛ این امر با همبودگی تنوع خواهد بود؛ دوم عدم توجه گفتمان پست صهیونیستی به تغییر اجتماعی در متن صور تاریخی مشخص آن را به سمت تجرید از فرایند تاریخی و نفی انتزاعی سوق داده است.
    کلیدواژگان: صهیونیسم، پست صهیونیسم، اسراییل، آدورنو، دیالکتیک نفی
  • داود رضایی صفحه 31
    امنیت ملی هر کشوری تابعی از مجموعه تحولات داخلی و خارجی در محیط امنیتی آن کشور است. در همین راستا بعد از تصویب فدرالی شدن حکومت اقلیم کردستان، رژیم اشغال گر قدس با نگاه راهبردی به این منطقه، حضوری بی سابقه در این اقلیم پیدا کرد تا ضمن اشراف اطلاعاتی بیشتر بر جمهوری اسلامی ایران، عراق و سوریه، بتواند از منابع نفت و گاز موجود در اقلیم نیز استفاده کند و متحدی راهبردی در منطقه برای خود بیابد. با این توضیح، اهداف و منافع رژیم اشغال گر قدس در کردستان عراق و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران به عنوان هدف اصلی این مقاله در نظر گرفته شده و اهداف و منافع رژیم اشغال گر قدس از حضور و برقراری ارتباط با اقلیم کردستان و تاثیر این حضور بر امنیت ملی ایران بررسی شده است. بی تردید رژیم اشغال گر قدس اهداف و منافع زیادی از حضور در کردستان عراق دنبال می کند که مهم ترین آن اشراف اطلاعاتی و فشار بر جمهوری اسلامی ایران است.
  • سیدعلی نجات صفحه 59
    هدف این نوشتار ، تبیین راهبرد ایالات متحده آمریکا در قبال گروه «دولت اسلامی عراق و شام» موسوم به «داعش» است. در همین راستا، نویسنده با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از تئوری «آشوب سازنده»، به دنبال پاسخ گویی به دو پرسش به هم پیوسته است. نخست، دلایل هم سویی آمریکا با داعش چیست؟ و دوم، کدامین عوامل باعث تغییر راهبرد ایالات متحده آمریکا نسبت به گروه داعش شده است؟ پاسخ این دو پرسش و در واقع فرضیه نوشتار این است که اهداف آمریکا از هم سویی با داعش به منظور تضعیف و مهار قدرت ایران و هم پیمانان منطقه ای آن و ایجاد هرج و مرج در کشورهای ائتلاف مقاومت در جهت خدمت به منافع اسراییل است. همچنین عواملی از جمل ترس از به -مخاطره افتادن منافع اقتصادی آمریکا در عراق، تهدید منافع منطقه ای آمریکا و فریب افکار عمومی باعث تغییر رویکرد آمریکا نسبت به گروه داعش شده است.
    کلیدواژگان: آشوب سازنده، آمریکا، اسراییل، القاعده، داعش، عراق، سوریه، خاورمیانه
  • سیمون اندرسون ترجمه: سمانه قربان پور صفحه 84
    اکتشافات اخیرگاز طبیعی در حوالی سواحل اسراییل و قبرس به این دو پتانسیل بالقوه ای را در راستای تبدیل شدنشان به صادرکنندگان انرژی داده است. اما این میادین، عمیق زیر بستر دریاها در آب هایی قرار دارد که 2000 متر عمق و بیش از صدها کیلومتر از سواحل هریک از آنها فاصله دارد. برای مشکلات فنی و سیاسی موجود، راه حل ساده و روشنی وجود ندارد. چشم انداز کشف میادین گازی قابل ملاحظه بیشتری یا حتی ذخایر نفتی قابل بهره برداری، ترکیبی از معضلات تصمیم سازی هاست. روشی که در ادامه نمایان می شود، توسعه یک رشته از گزینه های صادرات است، دو شیوه یکی به وسیله لوله و دیگری گاز مایع طبیعی و شاید به عنوان برق. همکاری میان اسراییل و قبرس احتمالا یک عنصر مهمی در بهره برداری موفقیت آمیز هریک از آنها از ذخایر تازه کشف شده است.
    کلیدواژگان: نوار غزه، صادرات انرژی، دیپلماسی خط لوله، گاز مایع طبیعی، مکانیسم قیمت گذاری، صنایع تبدیلی گاز
  • هادی آجیلی، رضا ذبیحی صفحه 107
    این مقاله درصدد بررسی مناظره های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2012 میان باراک اوباما و میت رامنی با روش تحلیل محتوای است. بررسی کمی و کیفی تحلیل محتوای مناظرات حاکی از این است که هر یک از دو نامزد انتخاباتی درصدد استفاده از مفاهیم، اصطلاحات، واژه ها و تعاریف ویژه ای بوده اند تا بتوانند بر احساسات و مواضع مخاطبان تاثیر بگذارند. به طور کلی اوباما زبان جمع و به کارگیری استدلال های متقاعدکننده را در دستور کار قرار داد. همچنین مجبور شد در دو مناظره نخست از مواضع و برنامه های داخلی چهارسال گذشته خود دفاع کند. درحالی که رامنی کمتر زبان جمع را به کارگرفت و استدلال های ادراکی برای تاثیر بر احساسات مخاطبان را موثرتر می دید. رامنی همچنین بیشتر برنامه ها و سیاست های آینده نگرانه (البته بیشتر وعده های انتخاباتی) را ارایه نمود تا نظر مخاطبان را برای رای دادن به خود جلب نماید.
    کلیدواژگان: مناظره انتخاباتی، تحلیل محتوا، باراک اوباما، میت رامنی، رویکرد تهاجمی، رویکرد تدافعی
  • کریستین گری ترجمه: سید خدایار مرتضوی اصل صفحه 127
    استفاده از زور علیه عراق طی دهه گذشته، توسعه برخی از قوانین بین المللی را در پی داشت که از آن میان می توان به موارد زیر اشاره کرد: اعطای مجوز اعمال زور از سوی شورای امنیت تحت فصل هفتم منشور ملل متحد و محدودیت های اعمال شده بر چنین مجوزی؛ امکان تفویض اختیار ضمنی اعمال زور از سوی آن شورا و نیز تاکید بر حوزه دفاع از خود هم به عنوان توجیهی برای استفاده از زور در ایجاد مناطق ممنوعه پروازی و هم به عنوان توجیهی به منظور مقابله با تروریسم. عملیات توفان صحرا سرآغاز دوره جدیدی برای سازمان ملل بوده است. این عملیات برای شورای امنیت به صورت یک هنجار درآمده و این شورا در وضعیت های متعدد برای اعمال زور نسبت به دولت های عضو با استناد به فصل هفتم منشور ملل متحد از آن پیروی نموده است. در مقابل، اقدامات مکرر ایالات متحده آمریکا و انگلیس علیه عراق برای تحمیل مناطق ممنوعه پروازی باعث شده است تا اختلافات عمیقی در میان دولت های عضو به وجود آید. اصرار ایالات متحده آمریکا و انگلیس در خصوص تفویض اختیار ضمنی اعمال زور از سوی شورای امنیت، توجیه استفاده از زور برای مداخله بشردوستانه و همچنین نقض اساسی آتش بس توسط عراق، انزوای روزافزون این دو کشور را در پی داشت. مجموعه ای از این مباحث و استدلال ها در مورد عمل ناتو در کوزوو مطرح شده و به طرز شگفتانگیزی این پرسش به میان آمده است که اقدامات نظامی علیه عراق را تا چه میزان می توان به مثابه یک رویه تلقی نمود.
    کلیدواژگان: اعمال زور، شورای امنیت، عملیات توفان صحرا، عراق
  • مریا جی استفان ترجمه: محمد شریعتی صفحه 157
    درگیری اسراییل و فلسطین یک تراژدی انسانی می باشد که برای بیش از 50سال توافق سیاسی را به چالش کشیده است. مذاکرات رسمی نه به اشغالگری اسراییل در سرزمین های فلسطینی پایان داد و نه زمینه ای برای تکوین یک دولت مقبول فلسطینی ایجاد کرد، که هردو اینها پیش شرطی لازم برای صلحی استوار است. استدلال ما در این مقاله مبتنی است بر اینکه رهبری غیرنظامی، راهبرد غیرخشونت آمیز یا قدرت مردمی برای جایگزین کردن درگیری ضروری است. این تکنیک و راهبرد مجموعه ای از فعالیت های غیرخشونت آمیز مستقیم و ارتباط آنها را با پایان دادن به موفقیت اشغال تجزیه و تحلیل می کند. تئوری نزاع و اصول فعالیت های غیرخشونت با تجزیه و تحلیل نمونه مطالعاتی انتفاضه 1978 که به کار گرفته می شوند، با اکثر قیام های مردمی بدون خشونت مجبور کرده که مسئله دولت فلسطینی در صف اول قرار گیرد. نتیجه اصلی این است که سطح مذاکرات رسمی ناکافیست: یکی راهبرد استمرار بخشیدن، درگیر کردن همه احزاب در فعالیت های مستقیم بدون خشونت، با اخلاقی رضایت بخش و حمایت مادی از جامعه بین المللی، که اینها می تواند به شکستن خشونت دوره ای و به هموار کردن تنها راه برای صلح کمک کنند.
    کلیدواژگان: سرزمین مقدس، مالیات بدون اعتراض، شهادت، مقاومت غیرخشونت آمیز(مدنی)، انتفاضه، آموزش مبارزه
  • نقد و بررسی
  • فرید زکریا ترجمه: علی شهبازی صفحه 181
    کتاب پیش رو با عنوان جهان پسا آمریکایی نوشته فرید زکریا، نویسنده و فعال سیاسی آمریکایی است که سال 2008 به چاپ رسیده است. این کتاب مشتمل هفت گفتار می باشد که در ادامه به ترتیب هر کدام را به طور مختصر توضیح می دهیم.
|
  • S.Musavi Page 0
  • Seyyed Ahmad Mousavi, Marzieh Sajjadi Page 1
    The research in progress is tries to examine the impact of post- Zionism as a critical dialogue on Israeli society developments. The author by exploiting Adorno’s negative critical dialectics approach is looking for detect factors that protect and safeguard special kind of relations between subject and Object.
    Keywords: Zionism, Post, Zionism, Israel, Adorno, negative dialectics
  • Dawood Rezaei Page 31
    National security of each country in dependent on a series of domestic and foreign developments of that country. Accordingly, after ratification of federalization in Kurdistan region government, Qods Occupying regime with strategic view to this region, tries to have unexpected presence so that have intelligence supremacy on Islamic Republic of Iran, Iraq and Syria and use Kurdistan current oil and gas resources and find strategic partner for self.
    Keywords: Security, National Security, Qods Occupied regime, Iraqi Kurdistan, Islamic Republic of Iran, intelligence supremacy
  • Seyyed Ali Nejat Page 59
    The purpose of this research is describing United States of America’s strategy on Islamic States of Iraq and Syria, well known to ISIS. For this reason, the author by resorting to descriptive- analytical method and use of constructive anarchy theory is in search for answer two following questions:1-What is the causes of U.S integration with ISIS?
    2-What are the factors changing in U.S strategy on ISIS?
    Keywords: constructive anarchy, America, Israel, Al, Qaeda, ISIS, Iraq, Syria, Middle East
  • Written By: Simon Aanderson, Trans By: Samaneh Gorboanpour Page 84
    Recent natural gas discoveries in Israel and Cyprus’s coasts, give these two country a probable potential as two energy exporter. However these fields of energy located in areas that have hundreds of kilometers distance from coasts of the stated countries. This essay is tries to describe and examine the challenges of energy discovery in Israel and Cyprus.
    Keywords: Gaza Strip, energy export, pipe, line diplomacy, Natural liquid gas, rating mechanism, converting gas mechanism
  • Hadi Agili, Reza Zabihi Page 107
    This article is in search for studying America’s presidential elections debates in 2012between Barack Obama and Mitt Romney by using content analysis. Quantative and qualitative study of content of debates show that both of the two candidates is looking for use special idioms, vocabularies and definitions so as to influence on audience positions and senses.
    Keywords: election debates, Content Analysis, Barack Obama, Mitt Romney, offensive approach, defensive approach
  • Written By: Christian Gary, Trans By: Seyyed Khodayar Mourtazavi Asal Page 127
    Use of force against Iraq during past decade lead to development of some of international rules such as granting permission of using force from security council of the united nations under seventh chapter and restrictions imposed on this permission. This is tries to answer this question, and that is, to what extend we can considered military attempts against Iraq as a procedure.
    Keywords: Use of force, Security Council, Desert storm operation, Iraq
  • Written By: Meria J. Stephan, Trans By: Mohammad Sharriati Page 157
    Battle between Israel and Palestine is a human tragedy that challenged political compromise for more than fifty years. Official negotiations neither end to occupation of Israel in Palestinian territories, nor created conditions to complement an acceptable Palestinian government that both of them is an unavoidable precondition to stable peace. Our argument in this article is based on necessity of replacing Non- military leadership, Non- violent strategy or popular power to battles.
    Keywords: sacred territory, tax without protest, martyrdom, Non, violent (civil) resistance, Intifada
  • Farid Zakaria Page 181